Potluck Eatery

2023-10-12 45 浏览
放假去咗「Potluck Eatery」食飯,餐廳環境時尚舒適,充滿著現代感。佢地嘅菜單豐富,我叫咗幾款招牌菜式。「經典牛肉漢堡配薯條及黑醋沙律」,呢個漢堡真係一絕!牛肉漢堡煎得香嫩多汁,配上脆炸薯條同黑醋沙律,味道唔錯~ 「全日早餐」,裡面有牛奶滑蛋、煙肉、煙三文魚、大啡菇、牛角包、薯蓉、香腸同車厘茄,早餐組合豐富又美味!🍔🍟🥗🍳🥓🥨🥔🌭🧀🍅「Potluck Pizza」有煙肉、雞蛋、波菜同煙三文魚,薄脆嘅餅皮上面鋪滿了豐富的配料,每一口都帶來濃郁的美味!「脆炸豬手粒德國腸拼盤」有豬手粒、德國腸、酸椰菜、莎樂美、芝士粒同餅乾條,豬手粒炸得酥脆,配料組合豐富,美味可口!🍕🍖🥦🥗整體而言,「Potluck Eatery」嘅菜式味道鮮美,餐廳環境舒適,值得一試 🍔🍟🌍🌟😋

2023-10-12 26 浏览
朋友仔約我chill當然要去間靚得黎好食嘅餐廳啦,成日去佐敦Gym完搵食都經過宜到好想試,不過1條友就冇入去,1個人試得唔多,今次終於食到😍😍😍今次同朋友叫左1個Dinner Set再散叫個Pizza 同沙律🥗,因為我真係好想食Pizza🍕🍕炭燒美國安格斯肉眼 🐮🐮$358美國安格斯肉眼,生熟程度啱啱好,中間的油脂位好香,咬落好Juicy又勁香牛味,配菜有燒秋葵,青瓜,黃瓜,薯仔是日餐湯-椰菜花忌廉湯配蒜茸多士是日餐湯-椰菜花忌廉湯,未入口已經聞到好濃椰菜花味,勁濃,再配牛油蒜茸多士,好出色跟餐甜品-藍莓芝士餅🍰濃厚芝士🧀️質感好滑但食落又唔太膩西班牙黑毛豬無花果Pizza🍕🍕 $208我一睇Meun 就俾佢吸引左😍😍,係無花果呀,個Pizza勁多芝士,無花果同黑毛豬好夾,無得頂煙三文魚薯仔沙律 🥗$98本身諗住懶健康叫個沙律食,但宜個沙律又唔錯,佢用左檸檬汁做個Base,愈食愈開胃Apple Yuko🍎 $72宜杯野個蘋果乾真係好吸睛,但一飲落口最出係伯爵茶味道,佢係個種伯爵茶入面有淡淡蘋果味,再攪一攪個有少少柚子蜜係到,飲落好fresh,👍🏻Love Shot $89 (跟餐-$30

炭燒美國安格斯肉眼 🐮🐮$358

是日餐湯-椰菜花忌廉湯配蒜茸多士

跟餐甜品-藍莓芝士餅🍰
濃厚芝士🧀️質感好滑但食落又唔太膩

西班牙黑毛豬無花果Pizza🍕🍕 $208

煙三文魚薯仔沙律 🥗$98

Apple Yuko🍎 $72
再攪一攪個有少少柚子蜜係到,飲落好fresh,👍🏻

Love Shot $89 (跟餐-$30)
宜個一飲落口就桃🍑味好出,酒味唔勁,但杯野最搶focus係個d紫色冰,成杯野冇提子味,究竟係咩黎呢,我問左侍應哥哥,原來係蝶豆花汁做嘅冰,唔怪得我飲飲下杯野由橙色變左紫色,好得意呀

走先知原來宜到係寵物友善餐廳,門口有幾張格係俾帶寵物嘅人
2023-10-09 34 浏览
//04 10 23 晴天🌞19:30 尖沙咀 柯士甸道@potluckeateryhk/ 鬧市中的舒適站 /尖沙咀 ——— 人煙稠密,想搵個寧靜少少嘅地方並唔容易。平時,大多數餐廳,都會比人有種密質質嘅感覺,就算幾想同朋友坐耐啲去傾心事💬,但奈何因為太嘈、太逼,而提早結束每次嘅聚會😞。之不過「尖沙咀」,原來一直都有間空間感十足嘅西餐廳💖,裏面除咗環境寬敞舒適,枱與枱之間更加係保持住適當距離,再配合埋餐廳柔和嘅音樂、燈光。/我終於搵到一個合適嘅地方,可以同班閨密好好咁去享受lady’s talk啦👯‍♀️!*會有加一服務費-芝士蟹肉焗大啡菇 HKD$108—————————————————————————大啡菇肉身肥厚 香味濃郁咬落去鮮甜多汁 充滿肉嘅口感菇嘅表面 更佈滿一梳梳蟹肉食嘅時候蟹嘅鮮味相當突出 再夾雜住 經烤焗後嘅微微芝士奶香整體味道層次格外豐富 脆炸豬手粒德國腸拼盤 HKD$238—————————————————————————拼盤配料會有:豬手粒、德國腸、酸椰菜、莎樂美腸、芝士粒、餅乾條德國豬手粒:外皮炸得酥脆香口,肉質軟腍最重要絕無豬騷味記住點埋茄汁 會再提升多一
04 10 23 晴天🌞
19:30 尖沙咀 柯士甸道
@potluckeateryhk

/ 鬧市中的舒適站 /

尖沙咀 ——— 人煙稠密,想搵個寧靜少少嘅地方並唔容易。

*會有加一服務費

再夾雜住 經烤焗後嘅微微芝士奶香

整體味道層次格外豐富

脆炸豬手粒德國腸拼盤 HKD$238
—————————————————————————
拼盤配料會有:豬手粒、德國腸、
酸椰菜、莎樂美腸、芝士粒、餅乾條

德國豬手粒:
外皮炸得酥脆香口,肉質軟腍
最重要絕無豬騷味
記住點埋茄汁 會再提升多一種滋味感

德國腸:充滿香草羅勒、松子嘅味道
酸椰菜:鹹鹹酸酸 十分開胃 & 解膩
莎樂美腸:煙燻味濃厚,質感軟滑
餅乾條:裏面會食到芝士嘅鹹香,襯埋芝士粒堪稱完滿

Set Dinner HKD$298,追加 HKD$49 轉特飲
是日餐湯:甘筍忌廉湯

面層炸到酥香嘅龍蝦肉
再加埋 意粉卷裏面爽口彈牙嘅龍蝦肉
一脆一彈 雙重享受

蕃茄蓉即叫即整
自帶天然微酸 襯托出龍蝦、蟹肉嘅鮮味

值得一讚 各項材料配合得非常出色
蟹肉作為主要味道來源,龍蝦負責增強口感
而蕃茄蓉則有提鮮效果

另外 意粉皮唔會過厚 軟硬適中

藍莓芝士蛋糕:
藍莓味出眾,芝士奶味重
質感creamy,餅底唔會過硬

Provence Breeze:
賣相吸引 打卡一流
成杯充斥住玫瑰嘅馥郁 加埋 梳打水
好fresh、好解渴
味道唔會寡淡 兩者完美融合

2023-10-04
  • 芝士菠菜龍蝦蟹肉意粉卷
  • 藍莓芝士蛋糕
  • 是日餐湯
  • 芝士蟹肉焗大啡菇
成間餐廳個feel都好正好舒服燈光系柔和風 偏向昏暗少少 好chill同埋打卡位都幾文青 但燈光太勁…..最值得一讚系店員服務態度好好!勁親切😂鵝肝牛肝菌意粉 雖然賣相唔太吸引但勁香 好食的 鵝肝味都好香菠菜煙三文魚pizza 餅身好薄 所以成個pizza都好入味好正😋想講個白酒煮大蜆好好食!隻隻蜆都好肥美有口感個味好香 隻隻都濃濃白酒味 下次一定會再嗌😂😂另外因為我真系太中意食鵝肝~除左主食有鵝肝之外 仲叫左一份鵝肝西多士😋擺盤好靚 鵝肝都肥美!有塊蜜桃完全唔會膩~甜品都湯都系正確發揮👍🏻個湯都幾濃郁
成間餐廳個feel都好正好舒服
燈光系柔和風 偏向昏暗少少 好chill
同埋打卡位都幾文青 但燈光太勁…..
最值得一讚系店員服務態度好好!勁親切😂

鵝肝牛肝菌意粉 雖然賣相唔太吸引
但勁香 好食的 鵝肝味都好香

想講個白酒煮大蜆好好食!隻隻蜆都好肥美有口感
個味好香 隻隻都濃濃白酒味 下次一定會再嗌😂😂

擺盤好靚 鵝肝都肥美!有塊蜜桃完全唔會膩~

甜品都湯都系正確發揮👍🏻個湯都幾濃郁
2023-10-07 104 浏览
先前來Potluck Eatery食過下午茶,印象好味又超值,今晚再次和朋友相約食晚餐晚市Set Dinner比起單點主菜,只需加40元,就可以多享有包麵包、湯品、甜品與飲品🥂花椰菜濃湯濃稠的湯汁味道十分濃郁,麵包酥脆可口🥂烤焗香草保雲蘇紐西蘭西冷羊扒西冷羊扒不帶骨,外觀看上去十分厚實。Medium的熟度切開沒有血水,嚐起來嫩度適中,口感帶點咬勁具彈性,調味保留羊扒的鮮度,配上mustard或是mint sauce都很合適。🥂芝士菠菜龍蝦蟹肉意粉卷這道意粉用的是整塊面皮,將所有的配料都包裹在裡面。呈現的方式確實讓人眼睛為之一亮,餡料很豐富,蟹肉滿滿,龍蝦肉切成塊狀十分彈牙,味道新鮮且清爽。🥂抹茶雪糕🥂藍莓芝士蛋糕甜品有抹茶雪糕與藍莓芝士蛋糕選擇。芝士蛋糕細緻且芝士味道濃郁,抹茶雪糕份量十足甜度不過甜整體而言,餐廳環境舒適,餐點有一定水準,適合做為與三五好友聚會的好地方。

🥂花椰菜濃湯
濃稠的湯汁味道十分濃郁,麵包酥脆可口

🥂烤焗香草保雲蘇紐西蘭西冷羊扒

🥂藍莓芝士蛋糕

烤焗香草保雲蘇紐西蘭西冷羊扒
芝士菠菜龍蝦蟹肉意粉卷
2023-10-06 54 浏览
事隔幾個月 我終於同細佬出街食飯😂🆘 今次黎左呢間我bookmark左好耐既cafe食dinner😍 之前見好多人去打卡!環境超闊落,坐得好舒服😄 食物份量大,連細佬都話好飽呀😂·🌟Spinach and Smoked Salmon Pizza $198切得四四方方既pizza🍕材料一D都唔馬夫,鋪滿成個餅皮😋,芝士拉曬絲咁🧀️!另外煙三文魚份量超多而且新鮮👍 ·🤍Soup with Bread 🍞 (Set)入口完全無顆粒感,好順滑;松茸味濃,配埋烘脆過既麵包一齊食👍·🌟Char-Grilled US Angus Rib eye 🥩 $358我地揀左4成熟啱啱好,唔會太乾仍然保留到肉汁😋;牛味濃,食落好香!(不過食完pizza先上呢份肉覺得好飽😭so sad~)·🤍Dessert🍰 (Set)正常的藍莓芝士蛋糕~甜度適中·🤍Earl Grey Tea 🍵(Set)Twining牌伯爵茶~·🤍Black Truffle Fries with Parmesan Cheese 🍟$78見到黑松露薯條就知咩事😍 又係我的愛~ 呢到份量巨大😂 薯條炸得外脆內軟,不過稍嫌黑松露味唔太濃郁;如果係黑

🤍Soup with Bread 🍞 (Set)

🤍Dessert🍰 (Set)
正常的藍莓芝士蛋糕~甜度適中

🤍Earl Grey Tea 🍵(Set)
Twining牌伯爵茶~
見到黑松露薯條就知咩事😍 又係我的愛~ 呢到份量巨大😂 薯條炸得外脆內軟,不過稍嫌黑松露味唔太濃郁;如果係黑松露醬應該會開心d😜

人均:HKD 350 up
評分🪄 (滿分5🍑)
味道:🍑🍑🍑
環境:🍑🍑🍑🍑🍑
性價比:🍑🍑🍑🍑
服務態度:🍑🍑🍑🍑🍑
回頭率:🍑🍑🍑

📍 Potluck Eatery (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸道136-138號金門商業大廈地舖
🚇佐敦站D出口步行4分鐘
2023-10-05 27 浏览
尖沙咀原來有間環境闊落、悠閑木系風格既西餐廳,一入門口就係樹木壁畫,配上藤椅沙發,好relaxing! 手搖秘制醬汁海鮮拼盤二人餐 $658🔶雜菜湯 & 蒜蓉牛油多士湯好足料,滿滿既蕃茄味,加入香脆多士,係合格有餘既前菜🔶煙三文魚意大利黑醋沙律 煙三文魚份量都唔少!而且每片都唔細,口感十足之餘,令人感覺都好好。沙律菜夠新鮮爽脆,加埋酸甜意大利醋,係清新開胃之選🔶海鮮原隻龍蝦開邊、大蝦、青口、蜆、魷魚。我原本以為要自己放入袋搖🤣 原來上菜時已經砌得靚靚❤️海鮮新鮮,龍蝦肉質唔會霉,幾彈牙,仲有龍蝦膏,食得好滿足!另外配菜係粟米同好多薯仔,配合個醬汁好濃厚好惹味,不過如果係兩個女仔食應該清唔晒🔶甜品:紐約芝士蛋糕唔會太甜膩,ok的🔶餐飲:紅白酒 (不用加錢❤️)跟餐既選擇唔只有coffer or tea仲可以揀紅白酒!另外餐牌仲見到有幾吸引既優惠,回訪會試下😛味道: ❤️❤️❤️❤️🤍環境: ❤️❤️❤️❤️❤️CP值: ❤️❤️❤️❤️🤍用餐體驗: ❤️❤️❤️❤️❤️bookmark:🔖 🔖🔖🔖🤍🔖 記得 bookmark &❤️我們 HkFoodMark 吧!

手搖秘制醬汁海鮮拼盤二人餐 $658

🔶雜菜湯 & 蒜蓉牛油多士
湯好足料,滿滿既蕃茄味,加入香脆多士,係合格有餘既前菜

🔶煙三文魚意大利黑醋沙律

🔶海鮮

海鮮新鮮,龍蝦肉質唔會霉,幾彈牙,仲有龍蝦膏,食得好滿足!

🔶甜品:紐約芝士蛋糕
唔會太甜膩,ok的

🔶餐飲:紅白酒 (不用加錢❤️)
跟餐既選擇唔只有coffer or tea
仲可以揀紅白酒!

另外餐牌仲見到有幾吸引既優惠,回訪會試下😛

味道: ❤️❤️❤️❤️🤍
環境: ❤️❤️❤️❤️❤️
CP值: ❤️❤️❤️❤️🤍
用餐體驗: ❤️❤️❤️❤️❤️
bookmark:🔖 🔖🔖🔖🤍

2023-10-05 26 浏览
再行過柯士甸道的話,別錯過呢間cafe~😌今晚叫左2份set dinner 價錢唔算特別平,但用料對得起價錢🤭Set dinner 是日南瓜湯~ 濃郁嘅南瓜香,湯呈creamy 而且啖啖都是南瓜蓉~那種天然甜度很清新😌🌸芝士菠菜龍蝦🦞蟹肉意粉卷👍最吸睛嘅一道主菜,每一啖都是鮮甜龍蝦肉及蟹肉,當中一點碎殼或碎軟骨也沒有~ 很用心郵的一道菜~ 海鮮肉質爽彈無雪味~外層是千層意粉那一種意粉皮~挺掛汁的!雖則說是有芝士🧀️成份,但用量控制得很好,只是沒有過膩,亦沒有蓋過海鮮原有味道👍🌸 煎焗黑皮鱈魚配酸辣魚湯很有驚喜的一道菜🫶🏻沒有想過這是一道中西fusion菜鱈魚嘅底部是咸酸菜,魚身肉質鮮嫩,魚油甚香,加埋奶油煎焗有陣陣牛油味👍店員呈上時淋上嘅魚湯係花椒胡椒湯~幾種口味混成,唔會奇怪,反而特別好味🤤🌸 𝗡𝗲𝘄 𝗬𝗼𝗿𝗸 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗖𝗮𝗸𝗲甜度適中,口味算綿滑,芝士味唔算好
再行過柯士甸道的話,別錯過呢間cafe~😌
今晚叫左2份set dinner 價錢唔算特別平,
但用料對得起價錢🤭

🌸芝士菠菜龍蝦🦞蟹肉意粉卷👍
外層是千層意粉那一種意粉皮~挺掛汁的!

🌸 煎焗黑皮鱈魚配酸辣魚湯
很有驚喜的一道菜🫶🏻
沒有想過這是一道中西fusion菜
店員呈上時淋上嘅魚湯係花椒胡椒湯~
幾種口味混成,唔會奇怪,反而特別好味🤤

🌸 𝗡𝗲𝘄 𝗬𝗼𝗿𝗸 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗖𝗮𝗸𝗲
甜度適中,口味算綿滑,芝士味唔算好
2023-10-04 34 浏览
蘑菇湯味道鮮美、濃郁,蘑菇的香氣十分迷人,湯汁滑順,是道美味的湯品。🍄🍄🍄鵝肝牛肝菌意大利粉 $238鵝肝和牛肝菌的組合獨特,🦆🦆鵝肝的滑順與牛肝菌的香氣相互融合,搭配意大利粉的彈牙口感,😍😍味道豐富濃郁,是一道令人難以忘懷的美食。👍🏻👍🏻10oz 安格斯肉眼🥩 $358肉質鮮嫩多汁,帶有濃郁的牛肉風味。烤至適中的火候,外層酥脆,內部保持嫩紅狀態。😍😍😍每一口都散發出誘人的香氣,是一道令人著迷的美食享受。🐄🐄甜品叫咗芝士蛋糕!另外野飲方面加咗$49 叫咗兩杯特色嘢飲!Lady Yuzu 🍹佢裏面有橙汁、柚子蜜同埋苺茶。夾埋一齊成件事好香唔會太甜!😍😍😍Provence Breeze 呢杯有碟豆花、檸檬🍋、玫瑰同埋梳打🌹!主要係檸檬同埋玫瑰嘅味道相襯!豆花負責顏色🤭🤭紫色嘅嘢飲真係好靚💜💜
蘑菇湯

鵝肝牛肝菌意大利粉 $238

10oz 安格斯肉眼🥩 $358

甜品叫咗芝士蛋糕!

另外野飲方面加咗$49 叫咗兩杯特色嘢飲!

Lady Yuzu 🍹

Provence Breeze

2023-10-03 583 浏览
🍝西式 ☕️Café 🚹2-4人 🔅適合朋友 💕適合情侶 🎂生日—————🐻‍❄️朋友生日,就book左呢間餐廳試一試餐廳職員好有禮貌,見🐻‍❄️呆呆咁喺門口等人,就特登出嚟請🐻‍❄️入左座先,見到booking係慶生,仲將唯一剩低嘅卡位俾左我哋💕Weekend Lunch Set餐湯:紅菜頭忌廉湯雖然紅色嘅湯其貌不揚,但飲落可以接受,飲唔慣菜湯嘅可能會覺得有輕微蔬菜「青」味,食慣清淡青菜嘅🐻‍❄️就接受到👌🏽牛油香煎帶子鮮蠔汁意大利飯帶子都厚身有肉,意大利飯醬汁唔膩,唔錯👍🏽Potluck Pizza煙肉、雞蛋、菠菜、煙三文魚食材偏健康嘅一個pizza,份量唔算大,但啱小鳥胃朋友share食,一人一塊,食完可以再試其他😋牛油果醬蟹肉他他伴脆包粒🐻‍❄️第一次試,幾特別🤣可惜…餐廳串錯左朋友個名,好彩佢唔介意🤣結論:傾偈打卡坐得舒服P.S.餐廳位置有啲偏僻,我哋每人睇住Google Map都搵左一陣🤣基本上佐敦D出口出,左轉見到第一個馬路口,過馬路後即刻左轉,沿街直行,過埋馬路,會見到一間叫《日月》嘅按摩店,再行前少少就到!
🍝西式 ☕️Café
🚹2-4人 🔅適合朋友 💕適合情侶 🎂生日
—————

🐻‍❄️朋友生日,就book左呢間餐廳試一試

Weekend Lunch Set
餐湯:紅菜頭忌廉湯
紅菜頭忌廉湯

牛油香煎帶子鮮蠔汁意大利飯
牛油香煎帶子鮮蠔汁意大利飯

帶子都厚身有肉,意大利飯醬汁唔膩,唔錯👍🏽

Potluck Pizza
煙肉、雞蛋、菠菜、煙三文魚
Potluck  Pizza

牛油果醬蟹肉他他伴脆包粒
牛油果醬蟹肉他他伴脆包粒

🐻‍❄️第一次試,幾特別🤣

可惜…餐廳串錯左朋友個名,好彩佢唔介意🤣

結論:傾偈打卡坐得舒服

2023-09-17
庆祝纪念
生日
2023-10-03 21 浏览
見到一間佐敦柯士甸道有間木系裝修嘅咖啡店(Potluck)歡迎主子,環境好吸引適合打卡,又有戶外位,所以帶埋主子嚟食嘢。環境入到去環境好靚,但係因為我哋帶埋主子就坐室外,由於室外對正柯士甸道所以啲車就比較多同比較嘈,店員服務都好好,坐低冇耐就準備咗啲欖擺野,同埋加多張櫈比主子坐,雖然我地坐室外,但店員都會留意住我地張枱,經常加水同收碟,店員服務十分週到。今日我地揀左一個dinner set (包括有法包、餐湯、主菜、甜品同飲品)紅蘿蔔忌廉湯,蒜蓉法包(跟餐)湯係用甘筍打成容再加埋忌廉,飲落有甘筍嘅甜味,同埋有甘筍容係入面,法包方面係鬆軟同有蒜蓉牛油香。鵝肝牛肝菌意粉(晚餐 $238)鵝肝味濃厚,滑身,意粉掛汁有麥香,牛肝菌大塊,份量夠多,好食。三文魚薯仔沙律($98)擺盤有層次,煙三文魚大塊近腩位食落魚油豐富三文魚份量多,薯仔係焗薯,沙律(沙律菜,番茄,黑橄欖)用橄欖油同黑醋撈過,味道新鮮好味,開胃菜。芝士明太子蒜蓉法包($68)依隻法包咬落有餅乾嘅口感,芝士味較濃,但明太子味就比蒜蓉同芝士味遮蓋咗。牛油果蟹肉他他配法包($158)賣相打卡一流,中間嘅他他有拆蟹肉,番茄粒,洋蔥粒,牛油

紅蘿蔔忌廉湯,蒜蓉法包(跟餐)

鵝肝牛肝菌意粉(晚餐 $238)

三文魚薯仔沙律($98)

芝士明太子蒜蓉法包($68)

牛油果蟹肉他他配法包($158)

賣相打卡一流,中間嘅他他有拆蟹肉,番茄粒,洋蔥粒,牛油果組成,無太多調味,一齊食就可以將食物嘅味道融合埋一齊,好食,伴碟醬係黑醋醬汁,法包係似凱撒沙律嘅法包粒。

豬手粒,德國腸拼盤($238)

豬手粒炸過,香脆口感,覺得漏可以點芥末醬,芝士粒有咸香有奶味,配埋手指餅乾食一流,巴馬臣火腿夠油香,德國腸同酸菜都好食,一次過食到唔同嘅野好滿足。

Apple Yuko ($72)

蘋果茶有香茅味,好似飲緊酒店嘅wellcome drink咁,有去咗外國嘅感覺。

伯爵紅茶飲品(跟餐)

杯同碟都係簡約風,用Twinings,茶包沖嘅,有花香同茶香。

蘋果撻($48)

食完咸點,當然留肚食甜點,蘋果批係凍嘅,配上紅莓醬甜甜酸酸,表面有原片蘋果,用黎收尾就岩岩好。

今晚埋單係千幾蚊整體黎講依間餐廳,坐底吹水一流,店員服務好好,有禮貌,食物質素高,價錢與同區西餐相約,可以帶埋主子,我會再黎食過。
️嚟到中秋節正日,今日返半日就放假,又是時候同同事食好啲//挪威三文魚茄蓉意大利飯//意大利飯份量頗大,充滿茄香,醬汁濃郁,配搭還是不錯的,酸酸甜甜好開胃~//紐西蘭肉眼//牛扒軟腍多汁,肉汁豐富,質素不錯。//明太子蛋黃醬薯條//✨必定食,即叫即炸熱辣辣,蛋黃醬好正//水牛城雞翼//炸了的雞翼沾上醬汁,醋的酸味強勁,十分開胃//是日甜品- 朱古力千層蛋糕 & 蘋果批//甜品好好食,是整頓飯不錯的結尾~

嚟到中秋節正日,今日返半日就放假,又是時候同同事食好啲

//挪威三文魚茄蓉意大利飯//

//紐西蘭肉眼//
牛扒軟腍多汁,肉汁豐富,質素不錯。

//明太子蛋黃醬薯條//
✨必定食,即叫即炸熱辣辣,蛋黃醬好正

//水牛城雞翼//
炸了的雞翼沾上醬汁,醋的酸味強勁,十分開胃

//是日甜品- 朱古力千層蛋糕 & 蘋果批//
甜品好好食,是整頓飯不錯的結尾~
2023-09-28
  • 明太子蛋黃醬薯條
  • 水牛城雞翼
2023-10-01 22 浏览
喺尖沙咀隱世角落,發現咗呢間好有文青feel嘅木系餐廳,小清新得黎氣氛相當浪漫,好適合朋友聚會。同朋友點咗兩個Set Dinner再share,有餐湯、餐包、主菜、甜品同飲品,十分豐富🫰🏻🍝卡邦尼黑松露片意大利粉卡邦尼意粉 creamy得黎唔漏,每條意粉都掛滿醬汁,十分Juicy,仲配搭了一塊塊的黑松露,香氣撲鼻。🥩炭燒美國安格斯肉眼好香嘅炭燒味,七成熟鎖住肉汁,軟稔嘅肉質,入口嫩滑,牛味亦好香濃。仲有香薯做配菜,滿滿手飽腹感。🥕紅菜頭餐湯有非常養生嘅紅菜頭餐湯,營養豐富,有助降血壓。入口甘甜,味道獨特。🧀藍莓芝士蛋糕這個飯後甜品都好出色,淡淡的忌廉同芝士味,再配上底部鬆脆嘅牛油餅底,清爽不油膩。

🍝卡邦尼黑松露片意大利粉

🥩炭燒美國安格斯肉眼

🥕紅菜頭餐湯

🧀藍莓芝士蛋糕
📍 Potluck Eatery (尖沙咀)尖沙咀柯士甸道136-138號金門商業大廈地舖==============================環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️因為我地同埋狗仔🐶一齊食,所以要坐室外,室外位好空曠,可以同狗仔坐得好舒服,而且餐廳有風扇🪭,所以都唔會好熱🥵👍🏻餐廳近門口位置有個好大ge 空間可以同狗狗打卡👍🏻非常文青feel😍==============================食物⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️1️⃣ 甘筍湯配蒜蓉🧄包⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️甘筍🥕湯係用原條甘筍打成茸再加忌廉煮,口感棉滑,有清甜甘荀味😋蒜蓉包好脆身,好香蒜蓉味,但食完唔會覺得成口油👍🏻2️⃣ 🧀芝士明太子蒜蓉法包 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️入口有啖啖明太子鹹味,芝士有拉絲效果,法包好香脆,表面仲有藏紅花🌸做裝飾👍🏻3️⃣ 煙三文魚🐟薯仔🥔沙律 ⭐️⭐️⭐️⭐️沙律除左有沙律菜🥗之外,仲有焗過ge 薯仔,橄欖,蕃茄🍅同煙三文魚,配埋微酸ge 沙律汁好開胃😋4️⃣ 牛油果🥑醬蟹肉🦀他他伴脆包粒 ⭐️⭐️⭐️⭐️牛油果他他層次分明,擺盤好精緻,中間分別係牛油果,洋蔥,蕃茄,蟹肉無太多調味,主要食返每種食材原味,配埋伴碟ge 黑醋醬好開胃🤤5️⃣ 脆炸豬手🐷粒德國腸拼盤
📍 Potluck Eatery (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸道136-138號金門商業大廈地舖
環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

食物⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

1️⃣ 甘筍湯配蒜蓉🧄包⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
蒜蓉包好脆身,好香蒜蓉味,但食完唔會覺得成口油👍🏻

2️⃣ 🧀芝士明太子蒜蓉法包 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

3️⃣ 煙三文魚🐟薯仔🥔沙律 ⭐️⭐️⭐️⭐️

4️⃣ 牛油果🥑醬蟹肉🦀他他伴脆包粒 ⭐️⭐️⭐️⭐️

5️⃣ 脆炸豬手🐷粒德國腸拼盤
豬手粒🐷焗得好脆,配埋芥末好正😍
德國腸好香肉味,配蕃茄醬🥫食會無禁膩
沙樂尾腸好油潤入口好夠咸香👍🏻

6️⃣ 鵝肝🪿牛肝菌🍄扁意大利粉🍝
意粉入口會有淡淡咖啡味☕️同磨菇味,意粉軟硬適中,醬汁均勻沾上麵條👍🏻

7️⃣經典蘋果🍎撻
蘋果撻中間夾住好多片新鮮蘋果,蘋果切到好薄,配埋撻皮ge牛油香味,為今個晚餐畫上完美句號😌

8️⃣伯爵茶☕️⭐️⭐️⭐️⭐️
Twinings 出品唔會令人失望😍

9️⃣Apple Yuko ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
有淡淡蘋果味,配埋伯爵茶味道好夾,杯底有少少柚子蜜,攪勻飲好清甜👍🏻

餐廳服務好好⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

職員見我地帶住狗狗🐶,安排座位比我地之後都有再比多張椅我地同狗狗一齊坐,唔洗佢坐地下,好感動🥹🥹🥹

食物落單後都好快就到,唔洗等好耐,職員都好有禮貌👍🏻👍🏻👍🏻

會主動收碟同加水,食物亦會按我地進食速度上菜,唔會一次過拎哂來👍🏻
2023-09-21
  • 餐湯
  • 鵝肝牛肝菌扁意大利粉
  • 牛油果醬蟹肉他他伴脆包粒
  • 卡邦尼黑松露片意大利粉
2023-09-24 40 浏览
難得與👸🏻朋友有約,當然要選一間氣氛好、有情調的餐廳。剛好早排去尖沙咀逛街經過這間Potluck Eatery,雖然沒有進去,但在門口已經被其清新純樸的風格吸引:簡約木系×工業風,搭配大壁畫、小木凳,好,就揀它了!——————————今次同朋友各自點了個Dinner Set,有齊餐湯、主食、甜品、飲品❤️🔸炭燒美國安格斯肉眼 $358點了7成熟既美國安格斯肉眼,切開依然呈亮麗既粉紅色,生熟程度啱啱好;牛味濃郁之餘,咬落超juicy😋搭配燒秋葵、青瓜、黃瓜、薯仔粒,增加清爽感覺。🔹鵝肝牛肝菌扁意大利粉 $238聽朋友講最近食左好多番茄/白汁意粉,所以今次轉個口味,點了呢款邪惡既鵝肝牛肝菌扁意🍝鵝肝煎得外脆內軟,油香滿溢,牛肝菌汁濃郁creamy,充分掛在依然al dente既意粉上,好食!📍菇菌忌廉湯配蒜茸多士是日餐湯為蘑菇忌廉湯,入口濃稠綿密,感覺將多款菇類打成蓉再煮,啖啖濃郁菇香~配牛油蒜茸多士,確實係好出色既前菜🥣📍洋甘菊茶📍英式奶茶📍紐約芝士蛋糕口感輕盈,芝士味不會太濃重🍰📍Cookie N Cream雪糕香濃軟滑,中間夾著粒粒曲奇餅碎,不錯~🔸藍芝士汁燒烤醬雞翼 $69/4隻炸雞
——————————

🔸炭燒美國安格斯肉眼 $358

🔹鵝肝牛肝菌扁意大利粉 $238

📍菇菌忌廉湯配蒜茸多士
📍洋甘菊茶
📍英式奶茶

📍紐約芝士蛋糕
口感輕盈,芝士味不會太濃重🍰
📍Cookie N Cream雪糕
香濃軟滑,中間夾著粒粒曲奇餅碎,不錯~

🔸藍芝士汁燒烤醬雞翼 $69/4隻
炸雞翼外脆內嫩,藍芝士汁鹹鹹香香,帶濃濃的藍芝士味,惹味🐔