2024-12-06 34 浏览
📍銅鑼灣夏威夷蓋飯專門店-Poking @pokinghk今日帶大家去銅鑼灣飯夏威夷蓋飯專門店🍚~ 呢間舖頭真係超級gym友-friendly!! 除咗有好多唔同種類嘅pokebowl選擇 都有自選配料嘅!! 😍😍🍣🍣Seafood Scallion 呢一款嘅面頭有超高蛋白質嘅三文魚同埋鮮蝦🍣✨係低脂嘅選擇!另外個底係用蕎麥麵做🍜!! 好清新🍚自選配料夏威夷蓋飯另外都叫咗碗係自選嘅!首先個底我揀咗半沙律菜半白飯!配料方面就叫咗牛腱肉~ 中華沙律 豆腐 蟹柳沙律 同埋牛油果!🥑醬汁方面揀咗honey mustard!! 真心好健康 而且大家鍾意食啲咩配料都可以自己自由選擇!份量都好大(●°u°●)​ 」—————📍銅鑼灣夏威夷蓋飯專門店-Poking @pokinghk地址: 銅鑼灣禮頓道125號地舖

📍銅鑼灣夏威夷蓋飯專門店-Poking @pokinghk

🍣Seafood Scallion

🍚自選配料夏威夷蓋飯

—————
📍銅鑼灣夏威夷蓋飯專門店-Poking @pokinghk
地址: 銅鑼灣禮頓道125號地舖
1K
📍 poking(CWB)最近食得太多好嘢,真係要食一啲減脂既健康餐~今日嚟到銅鑼灣探店,呢度有超大份夏威夷波奇飯/夏威夷蓋飯,都係店內減脂餐推薦,高蛋白飯堂,而且店內仲有好多打卡位,地方夠晒大,夠晒闊落,岩哂姊妹同啲閨蜜一齊聚餐嘅好地方,餐單同食材亦都選擇多元化🤲🏻呢度嘅所有食物都係健身一族減脂必選,夠晒健康,高蛋白、高營養😍環境舒適,但唔會卑人有種好壓迫既感覺.以橙色做調和,好有健康感覺😘✨I Am Greedy粒粒魚生丼,有齊多款經典嘅食材,三文魚,吞拿魚,鮮蝦,蟹柳沙律,蟹籽,雞蛋絲,青瓜,枝豆,芝麻配自製醬油(壽司飯)、鮮蝦鮮甜,有大海嘅味道、三文魚同吞拿魚切成一粒粒,前者有油花,入口軟嫩、後者帶咬口,無腥味,搭配粒粒蟹子、蟹柳沙律,撈埋飯粒🍚✨蜜糖藍莓椰子脆片希臘乳酪藍莓🫐好大粒 食落去爽口 另外椰子脆片好好食 脆卜卜,表面仲有焦糖味 仲加咗啲蜜糖,帶出乳酪濃烈味道口感豐富,層次感分明~✨牛油果希臘乳酪特飲 牛油果裝住啲乳酪,口感幻滑、味道帶有微微的奶香味🥛清甜順滑,非常creamy✨香濃南瓜湯忌廉南瓜湯,入面仲有d南瓜粒,味道清甜,口感豐富🎃

📍 poking(CWB)

最近食得太多好嘢,真係要食一啲減脂既健康餐~

環境舒適,但唔會卑人有種好壓迫既感覺.
以橙色做調和,好有健康感覺😘

✨I Am Greedy

✨蜜糖藍莓椰子脆片希臘乳酪
藍莓🫐好大粒 食落去爽口
另外椰子脆片好好食 脆卜卜,表面仲有焦糖味
仲加咗啲蜜糖,帶出乳酪濃烈味道
口感豐富,層次感分明~

✨牛油果希臘乳酪特飲

✨香濃南瓜湯
忌廉南瓜湯,入面仲有d南瓜粒,味道清甜,口感豐富🎃

2024-12-01 35 浏览
今日放假出去銅鑼灣做運動,做完運動就搵嘢食上網search到銅鑼灣有一間Poking主打高蛋白質、高纖的營養飲食,好適合我。餐廳環境乾淨舒適,都幾舒服,食物款式多,配搭有彈性,價錢亦吾貴Thai Good Day $98香煎雞扒、鮮蝦、新鮮菠蘿、中華沙律、甘筍絲、花生碎配泰式沙律醬餐牌選擇非常多,款款都好吸引好想試,今次試咗呢款Thai Good day,豐富蛋白質、高纖維,配搭款式多,甜甜酸酸開胃又健康自製雞胸小丸子 $58叫左呢款店內自家製特色小食,味道都吾錯,幾特別美容養生,草本茶系列百香果蜂蜜紅茶 $48百香果蜂蜜紅茶清甜可口又暖胃,仲有排毒養顏、抗氧化,舒緩疲勞功效,絕對是女人恩物

Thai Good Day $98

自製雞胸小丸子 $58
叫左呢款店內自家製特色小食,味道都吾錯,幾特別

美容養生,草本茶系列
百香果蜂蜜紅茶 $48

2024-11-11
午餐
2024-11-30 27 浏览
話說多年前試過佢哋上環嘅分店,估唔到佢哋而家喺銅鑼灣都有,話說前幾日食得有啲太飽,今日唔想嚟過健康清爽嘅晚餐,所以就嚟咗呢度食poke Pumpkin Soup滑順,南瓜的天然甜味恰到好處,口感非常柔和。湯底的香氣讓人感到溫暖,非常適合作為開胃湯品💪💪Poke Creamy Baby配料新鮮,三文魚滑嫩,牛油果香滑。加入咗撕碎的蛋、豆腐和黃瓜,讓口感更加多樣化。搭配的飛魚卵和 bonito flakes增添了風味,而脆香的蒜蓉則帶來一絲驚喜。整體味道清新,配上芥末優格醬, 正!Poke Tuna The Classic這道Poke Tuna The Classic使用新鮮的吞拿魚,搭配牛油果和黃瓜,味道清新。新鮮的芒果和芝麻的香氣為這道菜增添咗甜味和香脆感,傳統的醬油為整道菜品帶來了更豐富的層次感

Pumpkin Soup

Poke Creamy Baby

Poke Tuna The Classic

2024-11-29 27 浏览
係銅鑼灣接個做健身教練嘅朋友放工食飯都唔可以食啲咩肥膩野,佢就帶我去佢食開嘅健康餐廳😂呢間新開嘅,對比起上環個間大少少。我自己就嗌左creamy baby, 入面主要有三文魚+牛油果+豆腐,再配個芥末乳酪沙律醬。入面有得揀飯底/沙律菜,我就揀左一半壽司飯配沙律菜。份量超級大,自己一個嚟食的話,嗌全飯底前請三思🤣呢到食材選擇多元化,我朋友就嗌左自選夏威夷蓋飯,配左牛腱肉,夠哂高蛋白高營養😋佢地11月開始仲新增左alcohol menu, 有有汽清酒同有氣果酒🥂

2024-11-25
  • Creamy Baby
有時想食得健康一點,食poke bowl係一個好選項🥰呢度選擇好多,眼花撩亂,樣樣都想食🤣呢度仲有酒Menu好正,不過今次就冇試到銅鑼灣呢間分店橙色作為主調,裝修幾靚同時亦有好多打卡位🤩✨Moo-moo onsen bowel牛腱肉、蕃茄洋蔥莎莎、芒果、溫泉蛋、紫洋蔥、芝麻配自製醬油每一個bowl可以揀壽司飯、沙律菜或者糙米飯,今次揀咗一半壽司飯一半沙律菜,份量好多👍🏻加上肉味濃郁的牛腱肉,配埋蕃茄洋蔥莎莎同埋芒果酸酸甜甜,加埋溫泉蛋,夠晒高蛋白高營養😂✨Tuna the classic 吞拿魚、牛油果、青瓜、芒果、芝麻配自製醬油吞拿魚份量都唔少,而且好新鮮嫩滑,加熟度啱啱好的牛油果,優質脂肪🥑青瓜加芒果,好清新!份量大好足料✨Americano飲落各方面平均都唔錯👍🏻✨Red dragon fruit greek yogurt drink紅火龍果乳酪第一次試,火龍果甜甜的,又可以抗氧化,加埋乳酪一起,自然的水果甜味,健康之選

銅鑼灣呢間分店橙色作為主調,裝修幾靚同時亦有好多打卡位🤩

✨Moo-moo onsen bowel

牛腱肉、蕃茄洋蔥莎莎、芒果、溫泉蛋、紫洋蔥、芝麻配自製醬油

✨Tuna the classic

吞拿魚、牛油果、青瓜、芒果、芝麻配自製醬油

✨Americano

飲落各方面平均都唔錯👍🏻

2024-11-22 55 浏览
Poking (CWB)銅鑼灣禮頓道125號地舖經開銅鑼灣,老友推介超大份夏威夷蓋飯,食材新鮮,果然冇介紹錯。😽I Am Greedy三文魚刺身和吞拿魚刺身魚油豐富、口感軟滑,鮮蝦爽口彈牙,鮮味十足。面層有蟹柳沙律、蟹子、雞蛋絲、青瓜、支豆和芝麻。自製醬油香氣四溢,開胃惹味。糙米飯口感煙韌,沙律菜新鮮juicy,大滿足!😻Thai Good Day香煎雞扒醃製得恰到好處,肉汁豐富,口感煙韌,鮮蝦爽口彈牙,蝦味濃郁,新鮮菠蘿香甜多汁,中華沙律酸甜開胃,甘筍絲和花生碎提升層次,泰式沙律醬辣度適中,推薦!🤤蜜糖藍莓椰子脆片希臘乳酪乳酪又香又滑,面層放了清新的蜜糖、藍莓和椰子脆片,好味道!😍Poking 食材新鮮選擇多,高蛋白蓋飯,啱曬健身一族,放工嚟chill返抔酒又得,侍應服務態度好,還會再來。😎🤘🏻
Poking (CWB)

銅鑼灣禮頓道125號地舖

I Am Greedy

Thai Good Day

蜜糖藍莓椰子脆片希臘乳酪

2024-11-19
2024-11-20 83 浏览
Poking主打高蛋白、高營養🌟係🤸🏻重視健康及🏋🏻‍♀️健身一族嘅减脂必選!銅鑼灣新分店地方大啲,更有打卡位📸🌟更特別係11月新增咗alcohol menu🍺🍸🍹星期二至六仲開到零晏12:00點!同朋友去chill又多個選擇! 呢度嘅食材選擇多元化,好多combination~揀set好嘅item又得、自己mix&match又得~今次各嗌一款,份量大到食唔晒😅:🥣 《 自選夏威夷蓋飯 》 (Total: 💲184)➕蕎麥麵 $3 ➕蛋白質(三文魚 $108 +吞拿魚 $35)➕三款免費配料: 雞蛋絲, 豆腐, 蟹柳沙律➕免費醬汁:胡麻醬➕免費香口脆脆(木魚絲+紫菜絲) ➕🍹 紅火龍果希臘乳酪特飲 - 凍 (Set💲38)🐔🥣《 Big Mac Chicken 💲116 》➕ 額外配料 🥑牛油果半個 💲18慢煮雞胸肉質勁嫩滑,啲份量大到好似嗌咗double咁!襯埋沙律🥗菜底,健身人士必食之選!每個bowl嘅份量都超大😲女仔未必食得晒一碗建議2個share一個bowl,再嗌小前同飲品~
Poking主打高蛋白、高營養🌟
係🤸🏻重視健康及🏋🏻‍♀️健身一族嘅减脂必選!

銅鑼灣新分店地方大啲,更有打卡位📸
🌟更特別係11月新增咗alcohol menu🍺🍸🍹
星期二至六仲開到零晏12:00點!
同朋友去chill又多個選擇!

呢度嘅食材選擇多元化,好多combination~
揀set好嘅item又得、自己mix&match又得~
今次各嗌一款,份量大到食唔晒😅:

🥣 《 自選夏威夷蓋飯 》 (Total: 💲184)
➕蕎麥麵 $3
➕蛋白質(三文魚 $108 +吞拿魚 $35)
➕三款免費配料: 雞蛋絲, 豆腐, 蟹柳沙律
➕免費醬汁:胡麻醬
➕免費香口脆脆(木魚絲+紫菜絲)

➕🍹 紅火龍果希臘乳酪特飲 - 凍 (Set💲38)

🐔🥣《 Big Mac Chicken 💲116 》
➕ 額外配料 🥑牛油果半個 💲18

每個bowl嘅份量都超大😲女仔未必食得晒一碗
建議2個share一個bowl,再嗌小前同飲品~
2024-11-17
2024-11-19 37 浏览
經常都食Poke嘅我 終於跳出舒適圈試吓新嘢🤣🤣見呢間好多人介紹而且好多款式所以膽粗粗入去試吓~店舖環境乾淨企理,而且座位闊落舒服👍🏻👍🏻健康減脂之選((超多選擇 選擇困難應該會好頭痛🤣🤣))今次我叫咗自選三文魚碗(三文魚豆腐青瓜牛蒡配糙米沙律),超欣賞佢哋可以揀牛蒡🤣🤣🤣🤍🤍1碗三文魚自選1碗signature1杯火龍果乳酪$309/2ppl下次會想試吓三文魚蕎麥麵🤣🤣🫶🏻📍Poking 地址:銅鑼灣禮頓道125號地舖

1碗三文魚自選
1碗signature
1杯火龍果乳酪
$309/2ppl

下次會想試吓三文魚蕎麥麵🤣🤣🫶🏻

📍Poking
地址:銅鑼灣禮頓道125號地舖
2024-11-17 107 浏览
食poking飲sparkling 🥂 最近愛上咗食poking平時成日大魚大肉 間中都想減脂健康啲 今次試吓銅鑼灣嘅POKING推薦 高蛋白飯減脂餐 食材選擇多元化新店環境好光亮 又有打卡位有別於其他poke bowl 呢到有alcohol menu我揀咗sparkling 配poking好chill 🥂另一杯揀咗紅火龍果Greek Yogurt味道酸酸甜甜 又有好多紅火龍果肉可以抗氧化、補充鐵質、預防便秘好味又健康 😋夏威夷波奇飯好大份🥑Salmon The Classic有三文魚、牛油果、青瓜、葱花、芝麻壽司飯加入醬油 味道配合🥑Tuna The Classic有呑拿魚、牛油果、枝豆、紫洋葱、芒果、芝麻、指天椒壽司飯配原辣醬油 好惹味
食poking飲sparkling 🥂

呢到有alcohol menu
我揀咗sparkling 配poking好chill 🥂

另一杯揀咗紅火龍果Greek Yogurt
味道酸酸甜甜 又有好多紅火龍果肉
可以抗氧化、補充鐵質、預防便秘
好味又健康 😋

夏威夷波奇飯好大份

🥑Salmon The Classic
有三文魚、牛油果、青瓜、葱花、芝麻
壽司飯加入醬油 味道配合

🥑Tuna The Classic
有呑拿魚、牛油果、枝豆、紫洋葱、芒果、芝麻、指天椒
壽司飯配原辣醬油 好惹味
最近啲人越嚟越講健康,銅鑼灣呢間高蛋白質Bowl選擇都幾豐富Thai Good Day ($98)食咗個比較新奇啲嘅Poke bowl,由泰國風味嘅酸甜蘿蔔、菠蘿,揀咗mix糙米飯+沙律菜做base,雞肉同埋蝦都幾新鮮唔柴😲我特別鍾意佢個泰式醬~自製雞胸小丸子($58)減脂餐一定唔少得食雞胸,但又可以滿足到食小丸子嘅心理😆啲汁同柴魚絲做得幾神似I Am Greedy($158)
好似大滿貫咁乜都有啲,魚生,三文魚片都比得好足👍🏻高蛋白質的營養均衡。但相對冇乜汁,要另外落豉油同Wasabi~ 銅鑼灣分店比起上環再闊落啲,環境不錯,都見到有啲做完運動嘅外國人嚟食🤭夜晚仲有alcohol menu!

Thai Good Day ($98)

自製雞胸小丸子($58)

I Am Greedy($158)

• I am greedy
2024-11-16 43 浏览
成大碗都唔過500卡路里,可以盡情食🤭超多選擇,眼花撩亂,實有一款啱😌仲要有勁多蛋白質,增肌減脂之選💪🏻 A. I Am Greedy $158🦐 451kcalSalmon, Tuna, Shrimp, Crab, StickSalad, Tobiko, Shredded Egg, Cucumber, Edamame, Sesame Seed with Traditional Shoyu三文魚,吞拿魚,鮮蝦,蟹柳沙律,蟹籽,雞蛋絲,青瓜,枝豆,芝麻配自製醬油食材新鮮,鮮蝦爽口,吞拿魚有少少筋,但都可接受,超多蟹籽,淡淡都勁多餸,好滿足嘅感覺🤗D. Tuna The Classic $118 323kcal🥑Tuna, Avocado, Cucumber, Fresh Mango, Sesame Seed with Traditional Shoyu吞拿魚,牛油果,青瓜,新鮮芒果,芝麻配自製醬油牛油果超靚,生熟度啱啱好,芒果份量唔算多,不過每一粒都夠晒甜,天氣熱食好開胃🤩*坐位唔算好多,行小清新風格,想食多啲纖維的話,建議大家選擇沙律菜底~ 🥗另外店舖好邪惡咁有alochol🥂提供,食

成大碗都唔過500卡路里,可以盡情食🤭

A. I Am Greedy $158🦐 451kcal

吞拿魚,牛油果,青瓜,新鮮芒果,芝麻配自製醬油

另外店舖好邪惡咁有alochol🥂提供,食完健康餐可以飲返杯邪惡嘢🤣
2024-11-15 39 浏览
Poking係銅鑼灣健身一族減脂必選嘅好地方!食得飽肚又可以輕鬆增肌消脂,一般食客,都可以喺呢度找到合適嘅選擇。呢間新店比其他分店大少少,環境寬敞又舒服,仲有靚靚打卡位添📸 一碗Poking色彩繽紛,預設配料選擇非常多元,竟然有30多種!所有食材都係高蛋白高纖嘅健康選擇,飯底可以揀壽司飯、糙米飯、蕎麥麵或者沙律菜。🤍 Creamy Baby呢碗入面有三文魚、牛油果、雞蛋絲、豆腐、青瓜、蟹籽、木魚絲,再加上脆炸蒜粒配芥末乳酪沙律醬,食落去口感清新又creamy,味道十足,大滿足!😍🤍 The Oceanic Vibe而個高蛋白沙律亦都唔會令人失望!材料包括鮮蝦、八爪魚、牛油果、檸檬同藜麥車厘茄沙律,清新又有層次,海鮮味道配合檸檬香氣,特別好開胃!💖🤍 飲品我哋叫咗蘋果醋氣泡紅茶同冷泡菠蘿紅茶,兩者當然都係低糖之選,係清爽嘅感覺🍹其實呢度仲有alcohol menu,想飲酒嘅朋友都可以考慮。

🤍 Creamy Baby

🤍 The Oceanic Vibe

🤍 飲品

2024-11-13 54 浏览
主打健康路線,低脂高蛋白質既餐廳,都幾受歡迎🙃食客一枱接一枱,仲有外賣單,除左有主打既signature bowl, salad bowl 仲有soba bowl 😇 野飲吾好以為得健康飲品,佢其實仲有酒類飲品😂以健康餐廳離講,酒類都比想像中既多,不過呢日就飲番啲健康野,吾飲酒🤪.👁‍🗨I am Greedy (7/10)💲158.➰呢碗野有吾少三文魚同吞拿魚,另外面頭都見倒有大量蟹籽,蟹柳沙律同鮮蝦等等,感覺好似食緊海鮮丼飯咁😂三文魚同吞拿魚食落都新鮮冇根位,飯底可以揀飯量,飯既款式之餘,仲可以要飯配沙律菜👍🏻怕太飽就揀左飯配沙律菜,點知最後依然食吾哂,個量實在比預期中既多😮.👁‍🗨The oceanic vibe (7/10)💲118.➰呢個salad bowl 睇少左佢😂初初都以為食菜吾會好飽,點知食完再飲埋杯飽肚野,飽到晚飯都吾係好食倒🤣salad bowl 入面有大量吾同款既新鮮沙律菜,彈牙既八爪魚🐙鮮蝦,車厘茄同埋牛油果🥑配以和風沙律汁,酸酸地帶啲柚子味好開胃😇成碗野足足有40克蛋白質🤭好健康 .👁‍🗨 Americano (7/10)💲35.➰苦同酸既味都幾平均,咖啡味夠

👁‍🗨I am Greedy (7/10)💲158

👁‍🗨 Americano (7/10)💲35

➰苦同酸既味都幾平均,咖啡味夠濃
👁‍🗨 Mango Greek Yogurt Drink (7/10)💲48

➰完全係健康既味道,基本上佢既甜味都係靠芒果🥭本身希臘乳酪係㝰㝰地冇咩味既,好在芒果甜甜酸酸,平衝番,易入口啲😂
🔛 整體評分(7/10)
2024-11-12 51 浏览
同朋友跳完舞出左身汗~鬼死咁肚餓~洗完白白馬上去醫肚今次食番d健康野唔好浪費當日既quota餐廳好貼心餐牌已經標注每碗係幾多卡路里而且食材多元化唔會剩係得雞胸咁悶朋友揀左 E. Spicy Ahi Tuna $123沙律菜底、少醬汁(原辣醬汁),熱檸水走甜用料豐富:除左主角吞拿魚、枝豆、紫洋蔥、新鮮芒果、芝麻、指天椒碎吞拿魚一口一件,夠新鮮,份量都幾大搭配多汁芒果出奇地夾,沙律菜非常澎湃我就叫左呢碗淨化心靈G. Refresh Your Mind $229糙米少飯、少醬(芥末乳酪醬)加左期間限定既刺身帶子🦐鮮蝦、新鮮菠蘿、青瓜、枝豆、蔥花、芝麻鮮蝦已經剝好,肉質緊實,菠蘿粒清甜多汁,青瓜爽脆同糙米可以話係perfect match刺身帶子都幾有驚喜,肥美鮮甜口感軟糯加配小食:🥑牛油果軟豆腐牛油果份量都唔少~面頭有大量木魚絲豆腐豆味香濃醬汁係胡麻醬我都食過唔少夏威夷波奇飯多數都係得奶昔飲無諗過會有酒飲🤩啱晒我呢d酒鬼見佢做緊優惠揀左有氣清酒清酒同梅酒都係我既最愛有氣清酒第一次飲清爽既氣泡好似降低左濃郁既濃味幾特別~要bookmark店鋪光猛裝修都幾有心思,有打卡位地方比想像中大除左近門口
同朋友跳完舞出左身汗~
鬼死咁肚餓~洗完白白馬上去醫肚
今次食番d健康野唔好浪費當日既quota

餐廳好貼心餐牌已經標注每碗係幾多卡路里
而且食材多元化唔會剩係得雞胸咁悶

朋友揀左 E. Spicy Ahi Tuna $123
沙律菜底、少醬汁(原辣醬汁),熱檸水走甜
吞拿魚一口一件,夠新鮮,份量都幾大
搭配多汁芒果出奇地夾,沙律菜非常澎湃

我就叫左呢碗淨化心靈
G. Refresh Your Mind $229
糙米少飯、少醬(芥末乳酪醬)
加左期間限定既刺身帶子
🦐鮮蝦、新鮮菠蘿、青瓜、枝豆、蔥花、芝麻
鮮蝦已經剝好,肉質緊實,菠蘿粒清甜多汁,青瓜爽脆
同糙米可以話係perfect match
刺身帶子都幾有驚喜,肥美鮮甜口感軟糯

加配小食:
🥑牛油果軟豆腐
牛油果份量都唔少~
面頭有大量木魚絲

清酒同梅酒都係我既最愛
有氣清酒第一次飲
清爽既氣泡好似降低左濃郁既濃味
幾特別~要bookmark

店鋪光猛裝修都幾有心思,有打卡位
地方比想像中大除左近門口位置
行入d仲有呢~
店員都好nice有推介食品
啱晒keep fit緊既你你你~

2024-11-07
  • RefreshYourMind