2021-03-19 3695 浏览
一早約咗朋友食呢間,因為大家都住港島,咁都就腳,不過銅鑼灣好似又有大廈封阻,好麻煩囉。不過無捐我哋食自助餐嘅心情嘅,呢間自助餐種類都算多,有長腳蟹啦,生蠔啦,東風攞啦,龍蝦啦,我講啦,話我啦,林林總總,貴價材料都有!鵝肝剪得太乾啦,多士又硬骨骨,唔好食,雖然好大嚿,不過質素唔得。龍蝦係凍盤,都有高呀,雖然唔係10分大隻,不過就不過不失啦,都幾鮮甜。牆腳蟹唔收貨啦,好細隻呀,死鹹,明顯係唔新鮮。生蠔就排晒喺度,睇住佢開,都算新鮮,不過種類就一般囉。

牆腳蟹唔收貨啦,好細隻呀,死鹹,明顯係唔新鮮。

生蠔就排晒喺度,睇住佢開,都算新鮮,不過種類就一般囉。
疫情到依家都年幾, 去 High Tea 多左, 反而 Brunch Buffet 就好似一次都無, 因為成日都覺得 Brunch Buffet 都要起碼兩星期前預訂好鬼煩, 今次真係幾例外, 早幾星期就上網訂左, 準時 12:30 去到已經有唔少人食緊, 原來係 11:45 就開始, 訂位時講左要窗口位, 所以可以望下對面維園, 同埋比較多 D 自然光, 咁影下相都會靚 D ! 其實之前都有食過呢度既 Brunch Buffet , 都係貪佢有 Sparkling wine 同埋魚子醬, 因為佢既 Dinner Buffet 都無呢兩樣野, 不過今次就無左生蠔, 同埋其他食物方面都同夜晚有少少唔同, 點心多左 D , 無左大大件即切既燒牛肉, 西班牙乳豬, 麵包蟹,  自己比較喜歡 light D 既食物, 同埋專攻開邊龍蝦, 大蝦, Cold Cut, 魚生 等等 ! 食物方面普遍都係好新鮮, 尤其自己每次來食 Brunch 都一定要食幾轉魚子醬, 雖然唔一定會係比較 top 既, 但入口感覺都幾清新少少, 而且有 3款選擇 ! 至於 Sparkling Wine 其實都係一款,

其實之前都有食過呢度既 Brunch Buffet , 都係貪佢有 Sparkling wine 同埋魚子醬, 因為佢既 Dinner Buffet 都無呢兩樣野, 不過今次就無左生蠔, 同埋其他食物方面都同夜晚有少少唔同, 點心多左 D , 無左大大件即切既燒牛肉, 西班牙乳豬, 麵包蟹,  自己比較喜歡 light D 既食物, 同埋專攻開邊龍蝦, 大蝦, Cold Cut, 魚生 等等 ! 食物方面普遍都係好新鮮, 尤其自己每次來食 Brunch 都一定要食幾轉魚子醬, 雖然唔一定會係比較 top 既, 但入口感覺都幾清新少少, 而且有 3款選擇 ! 至於 Sparkling Wine 其實都係一款, 但就有一款係加左西柚汁入去,  唔係咁飲得酒既而又想飲下, 都係一個選擇 !
甜品方面就有做得細細份既蛋糕, 慕絲, 雪糕, 生果, 亦都有朱古力噴泉用來點棉花糖或者生果都得 !

總括來講呢度食 Buffet 都係一個好選擇, 不論 Brunch 或者 Dinner,  水準都係不過不失, 如果好似我咁有埋 membership card 既話, 真係幾抵架 !
2021-03-07
2021-02-28 2581 浏览
平時食開中午buffet, tea buffet.都覺得好好,值得推薦,亦會番食今次諗住試下早餐,會唔會都咁好。。。點之。。失望至極款式實在太少。。。好普通,得腸,薯餅,饅頭,粉,粥,茄汁豆,炒麵,沙律菜,西式包果汁。。。真係得咁多,我平時唔會食饅頭,呢次無野食到竟然食左5 個總括黎講。。。只有一樣好,係6 歲以下免費所以都唔會再食lu
今次諗住試下早餐,會唔會都咁好。。。點之。。失望至極

有即煎蛋,炒蛋,奄列都唔錯
其他款式

總括黎講。。。只有一樣好,係6 歲以下免費
所以都唔會再食lu
2021-02-28
有即煎蛋,炒蛋,奄列都唔錯
2021-02-15 3475 浏览
今天跟肥先生到 PLAYT吃下午茶自助餐, 因很久已沒有吃自助餐, 我跟肥先生都很期待呢!當我們排隊準備入餐廳時, 有一對經過的男女, 詢問在 reception 的職員是否可以入內看看, 在職員同意下, 這對男女即時入內但亦很快地出來了, 他們沒有幫襯, 走了…….我當時跟肥先生說, 不如我們也入去看看, 肥先生說既然來了及book了位, 不用看啦. 說實話, 我都是看了食評, 評價不錯, 所以選擇了PLAYT.從門口行到坐位剛好是經過放食物的區域, 噢! 終於明白剛才的男女為什麼走了, 食物菜式絕不吸引…. 即管試試味道, 可惜九成食物的味道都是一般, 有些更是不好吃. 之前見到其他食評介紹的青口、龍蝦鉗沒有了. 有的是咖哩魚旦, 茶葉蛋, 點心類連蝦餃也沒有, 刺身沒有味, 牛舌很難食, ….. 當天是星期六及臨近農曆新年前, 每位收費$318 (未加一), 雖然網上訂坐有8折, 每位連加一都要 $290, 這個價錢應該會有其他更好餐廳選擇.

, …..

题外话/补充资料: 不明白這般水準的餐廳為何當天仍有這麼多人幫襯.
2021-02-06
2021-01-30 3478 浏览
星期日,悠閑的假期(漫長的假期)....一早book 好了到playt 食brunch, 貪佢有波士頓龍蝦,同埋自製嘅手工雪糕,仲有任飲嘅speaking wine.12:00到達,被安排我自己最鍾意坐嘅窗邊果排位,望住條街人來人往嘅繁華景象,自己坐喺到嘆住一杯sparking,感覺特別閑適。佢嘅龍蝦係有海鮮味,肉質彈牙。(星期一至五嘅午餐沒有提供),相比起好多其他自助餐嘅龍蝦,呢度嘅真係算好好。當然最好食嘅就係即刻灼嘅熱辣辣新鮮龍蝦,不過香港啲酒店buffet 比較少,都係某啲酒店做主題先至有食過熱的。Sparkling wine 係cheap cheap level , 但ok 嘅,易入口,唔甜,飲咗3杯,其實佢仲有好多其他飲品包括果汁,不過我冇興趣。帶子刺身新鮮印度野泰國嘢漢堡包嗰邊成張枱全部都唔係幾好食,唔夠熱,overcook ,冇風味。冷盆類不過不失,cold cut 同ham 都係一般平價貨色,輕嚐一下。蜜瓜同火腿擺埋附近要加分,真係有啲酒店餐廳會將佢哋分開擺,密瓜要去到甜品嗰度先至有。佢啲雪糕好好味,全部都係自家製,白色嗰個係茅台口味,出邊冇,帶有淡淡的酒味同埋吹波糖嘅
星期日,悠閑的假期(漫長的假期)....

帶子刺身新鮮

佢啲雪糕好好味,全部都係自家製,白色嗰個係茅台口味,出邊冇,帶有淡淡的酒味同埋吹波糖嘅感覺
,其他甜品就.....not my cup of tea
唔知點解,感覺呢度嘅weekend brunch係最趕嘅,次次都係啱啱食飽,未飲完野就叫我走,話要執場下一輪,可能係我自己食得太慢。
因為每次食buffet都掛住傾計,又要拎嘢食,所以少影相,呢度係兩次嘅相片夾埋,都係星期日brunch。
2021-01-09 3597 浏览
以前經常幫襯的buffet cafe, 幾年沒到來 原來已經裝修得很不錯了。 食物比以往更多原化。 今次是lunch buffet. 雖然沒有生蠔,但龍蝦補上。龍蝦的鮮味做就了今日的主打。 而長腳蟹就有點失色的沒有什麼味道。 翡翠螺,白蝦及青口也合格正常。其他的沙律熱食中西菜也是正常菜式。 而熱湯的雞湯及龍蝦湯值得一讚。 也有魚子醬,刺身及sparkling wine, juicy的提供。而最後甜品有點遜色比預期有點失望。雪糕的味道值得一讚。總結是合格的,值得一嘗。

而最後甜品有點遜色比預期有點失望。雪糕的味道值得一讚。

總結是合格的,值得一嘗。
龍蝦很讚
椰子,伯爵茶,茅台,朱古力 伯爵最正
生果都很甜
2021-01-09
  • 雪糕
  • 龍蝦
2020-12-23 2601 浏览
聖誕前夕黎到呢到佢總類都算多今次佢分左國家做主題冷盤有長腳蟹 蝦 螺 同埋龍蝦🦞 蜆 算係新鮮唔會話死咸味 可以一試例如 日本有刺身 壽司🍣等等熟食有cheese pizza 金莎骨 燒味 特別d仲有點心另外 佢既 india 區有薄餅 同埋青咖哩同黃咖哩 照曬燈既餅都十分脆口 點上咖哩汁 十分惹味最鐘意係佢個甜品區 葡撻做到一口 好酥脆蛋又夠滑 唔錯件件既蛋糕黎講 芝士同埋朱古力🍫慕絲最好食特別既有茅台味雪糕 真係做得好似呀 我覺得佢朱古力做既甜品都特別好食總結 :假期前夕去食460左右一個性價比唔係話好高但叫可以一試
聖誕前夕黎到呢到

件件既蛋糕黎講 芝士同埋朱古力🍫慕絲最好食

總結 :假期前夕去食460左右一個
性價比唔係話好高但叫可以一試
2020-12-15 4520 浏览
食北角酒店自助餐🙈真係不了 。不如試下Playt 柏寧酒店?😋水準相對有保證,價錢又差唔多,最重要係款式唔少 同Refill速度正常。12 月中食自助餐都已經好有聖誕氣氛,又比臨近節日食更抵食。呢張係上年剛剛做foodie ,第一次用新相機影相🤣,事隔一年整throwback。 之後,小編習慣咗用手機影相,方便好多。🦐海鮮任食大家可以排隊拎美國同愛爾蘭生蠔,有2個師傅即開,非常鮮味。🦞龍蝦、🦀麵包蟹、🦐大蝦、青口、螺頭等種類好豐富,Refill都算快。刺身係大眾款式,推介三文魚。🍲唔少得熟食,但係燒味、點心同天婦羅更為吸引,仲有牛肉、咖哩。最後,🍫朱古力噴泉好好玩,配合埋小編最愛嘅哈密瓜,好滿足。仲有,拎意大利牌子雪糕係有專人服務,夠曬衞生。多款聖誕甜品都尚算精緻。晚餐$638/1 ,任食咁多美食都算抵食,包一杯餐茶。

🦐海鮮任食

晚餐$638/1 ,任食咁多美食都算抵食,包一杯餐茶。
龍蝦
生蠔
鵝肝x  酥皮湯
  • 刺身
2020-12-05 1668 浏览
playt 已經食過很多次,對上一次只係個幾月前早前book 了星期六的buffet,。。。現在雖然限聚 2 人,但對我地無影響,所以照去我很喜歡playt 的buffet, 有水準,人又不太多,食得舒服!但今次長腳蟹同龍蝦都有點咸其他質數都好,不算好多種類,但夠我地食
2020-12-05
2020-11-21 1972 浏览
上年食過一次, 覺得質素唔錯, 經開呢頭再去食一次, 熱煮同埋冷盤質素都平衡得宜食物: 種類都算幾多, 熱食同冷盤都係比較平均, 重點佢嘅冷盤都好吸引, 有長腳蟹,龍蝦,生蠔,帶子等, 啱曬啲最鍾意食冷盤嘅人 , 熱食我就最欣賞佢個燒豬, 香脆可口, 唔會太鹹同太漏環境方面, 裝修新淨, 風格異於其他酒店, 比較年輕路線工業風, 坐得都舒服總體而言, 如果鍾意食冷盤嘅值得一來, 地點方便 環境舒適

總體而言, 如果鍾意食冷盤嘅值得一來, 地點方便 環境舒適
2019-12-25
2020-11-17 9783 浏览
👉Park Lane Hotel Staycation 嘅餐飲credit, 用咗嚟食Tea Buffet 😊.📌提早10分鐘到,見到門外大排長龍,個心已經打個突:吓~唔係咁多人呀~😳入到去原來餐廳好大,request 窗口位都比到我,單邊位街景,坐🉐️舒服😌📌冷盆海鮮🉐️青口、龍蝦鉗,凍櫃🈶️幾款魚生、八爪魚🐙、壽司🍣,全部都新鮮好味!📌其實款色都算多,印度🇮🇳咖喱、炸雞、天婦羅、即製Pizza🍕、中式點心、豬腳薑、連韮菜豬紅、碗仔翅、薑葱牛柏葉都🈶️,都幾好味!📌甜品🈶️各式糕點、自助軟雪糕🍦、朱古力噴泉⋯最吸引莫過於自家製雪糕🍨:芒果🥭、朱古力🍫、椰子🥥、伯爵茶4⃣️種口味,全部都味道香濃🈶️層次,椰子味仲🈶️椰子碎粒,證明真材實料,成為全場亮點🤤📌果汁任飲,最後包1⃣️杯餐茶☕️🍽正價$288+,網上預訂8⃣️折。👉總結:食物好味道😋員工🈶️禮,收碟快👍

自家製雪糕

📌果汁任飲,最後包1⃣️杯餐茶☕️
🍽正價$288+,網上預訂8⃣️折。
👉總結:食物好味道😋員工🈶️禮,收碟快👍
2020-10-31
自家製雪糕
2020-11-13 7535 浏览
今日浩楠又有食神,歌手白倩蘭今次就帶左我去Park Lane 到食自助餐,全場滿坐,估唔到真係好多野食,對算係大食既我,都係一個挑戰。自助餐準時6:30 就開始,所以我都好準時到,去到服務員就話可以出去攞野食,咁我就先排定隊攞定野食等白小姐番黎就一齊食啦。我最鐘意食龍蝦,都算多人排隊,不過就好快排到。龍蝦大大隻,可惜龍蝦係凍食既,如果熱食我更鐘意,提提龍蝦會有機會暫時停,不過還有龍蝦鉗,龍蝦鉗味道更濃。等得既話10分8分鐘後,又再出半邊龍蝦,這個超讚。生蠔都要排排,不過通常4-5人左右,好快排到,通常我會攞完碟龍蝦,順手排生蠔才回位放低食物。吃生蠔我不喜歡落醬汁的,我喜歡吃生蠔原味,不過這次的生蠔無咩海水味,味道淡一點,細隻一點,可能真係加醬汁會好味啲。很驚喜,這裡有泰式生蝦,好味。熱食方面,燒牛肋骨,跟燒羊架都好好味,蟹蓋推介,忌廉湯都很不錯。鴨肝多士,這裡用鴨肝不是鵝肝,不過一樣很好味,入口即溶,多士脆脆的,非常推介。旁邊的天婦羅也很好味。甜品方面,有梳乎厘,不過我就沒拿,我專攻雪糕,這裡有兩種雪糕,軟雪糕有原味跟咖啡,硬雪糕我就推薦吃榴槤雪糕。雪糕我都吃了三輪。總結:價錢方面,有

泰式生蝦

很驚喜,這裡有泰式生蝦,好味。

煎鴨肝

甜品

總結:價錢方面,有折情況下抵食,人多但人流很快,食物質素高,但沒有飲料(很多自助餐開有果汁,汽水),值得不時跟三五知己一齊吃。
刺身
2020-11-12
泰式生蝦
煎鴨肝
刺身
  • 龍蝦
  • 燒牛肋骨
2020-11-09 1471 浏览
早前買了柏寧酒店的package ,總共包了早晚餐、下午茶及cocktail 四餐。相比第一天酒店大堂餐廳的晚餐,柏寧酒店第二日個早餐都算高質👍🏼👍🏼,係位於二樓buffet餐廳playt食,食物算多選擇,酒店早餐應有的都有,如即煮湯麵🍜同奄列炒蛋,不過沒有點心、芝士和甜品。整體食物熱度都ok,會不斷refill。好食的包括薯餅、腸仔及炸饅頭。而塊煙肉好唔得,硬到咬唔開;麵包方面得法包係食得,其他硬到咬唔開😏😂,甜包點似放左好耐。奄列炒蛋都好吃,湯麵味道就好一般。飲品方面,果汁好飲呀,杯咖啡就好一般。

飲品方面,果汁好飲呀,杯咖啡就好一般。

2020-11-04 2022 浏览
前幾日(1/11/2020)來這餐廳食下午茶自助餐,之前見這餐廳有宣傳,使用某間銀行信用咭結賬有八折,咪嚟試下。下午三時在到這餐廳,已經要排隊等入座,期間有侍應來量體溫,入餐廳時要再量多一次,等候期間門口已堆了很多人,以為會好亂,但人群控制得好好。以下午茶來說,食物款式都算多,街邊碗仔翅 、豬紅韮菜、咖喱魚旦都有得食,街邊碗仔翅,可能太耐無食,好味,還食了2碗。魚生既三文魚,都好多人攞,可取多份,見鄰枱取了一碟,有8片,三文魚及其他魚生都不斷供應。夾食物的夾,都有分開,已使用及已消毒,衛生意識良好。洗手間要離開餐廳,是餐廳專用,要用匙咭,取匙咭時有分開已使用及已消毒。使用洗手間後同侍應講要清理,再去時洗手間已執拾,有跟進。
夾食物的夾,都有分開,已使用及已消毒,衛生意識良好。

使用洗手間後同侍應講要清理,再去時洗手間已執拾,有跟進。

2020-11-01 1331 浏览
是為了減低成本而降低菜式檔次嗎?一直都係呢度嘅下午茶自助餐常客,很多年了,一至兩個月都會最少幫襯一次,因為星期六可以中午才起床也大把時間,星期日教會也至一點多,加上食物選擇夠多又好食,但今次和以後失望了。以往在BBQ熟食枱上的主角醬燒豬仔骨/Babyback Ribs,連燒菠蘿也沒有了,以前的配角炸雞翼升級了上主角位。至於以前的越式春卷和英式炸魚,現在換上"少許肉醬"nachos和炸香蕉。炸香蕉也是第一次見識了。中式熟食也變了炒米粉,韭菜豬紅,豬皮魚蛋的下欄食物,幸好還有鮑汁雞腳在,會怕是存貨,之後也沒有了。更奇怪的就是當BBQ熟食品預備不夠,竟然頂上了一碟甜品枱已有的蛋糕仔。甜點鹹點放在一起?像是三星級酒店也不會這樣做吧。可惜食物選擇遜色了,明白疫情關係在熟悉枱上的主角客量減少,但別讓性價比降低,反要努力緊持品質才留得住客啊!
是為了減低成本而降低菜式檔次嗎?

用餐优惠
信用卡優惠