2012-05-15 29 浏览
又是一個星期二嘅晚上, 同太座在尖咀搵食途中, 突然想起一間久未幫襯嘅簿餅店 – “Pizza Express”店內除咗經理同一兩個本地員工之外, 其他的都是東南亞裔外勞, 柯打的食物如下:烤蔬菜拼盤- 烤嘅蔬菜有数款(茄子/雜色椒) 茄醬烤扁飽, 口感煙靱之餘係沾醬的不二之選, 雖然原本這拼盤是沒有沾飽醬的, 但由於我們有叫另一個芝士焗蘑菇送了兩個醬, 剛剛好配合這烤扁飽, 橄欖則有綠橄欖同黑橄欖, 不過太座不吃這個全部都收入自己個肚了,火箭菜夠苦夠新鮮, 迷你紅椒微辣, 配合水牛芝士的質地,完美配搭芝士焗蘑菇- 兩個沾醬係一個綠色的Pesto同紅色的蕃茄醬, 兩口一粒非常滋味四色芝士簿餅- 唔知點解這裡做的簿餅形狀並不丸圓反而有點似八角形呀, 還有簿餅面嘅芝士底是掃了一層茄醬才上芝士的, 好似這種簿餅唔係應該無芝士的嗎?藍芝士臭味不足亦是另一較為失望嘅地方

形狀較為三尖八角嘅pizza
2012-05-08
2012-05-12 8 浏览
My colleague brought me to this restaurant as she knew pizza express has good veg options . It was 3 of us and my colleagues decided to order veg food as well. Pizzas and pastas are very good and the  bruschetta mix on top of bread was simply great. I liked the food so much that I returned to this place the next night for my dinner.The service is good and they make it a point to check with you : " is everything ok". A great combination of food, ambiance and service. The best part is that they ha

The service is good and they make it a point to check with you : " is everything ok". A great combination of food, ambiance and service. The best part is that they have outlets all over HK which is great as I am sure that I can get good food where ever I  go in HK.

Good place to meet friends and have relax.
等候时间
15 分钟 (堂食)
  • Do try the bruschetta mix
2012-04-11 7 浏览
一直都很喜歡這間pizza連鎖店,出品質素穩定有保證,口味不時創新,亦十分富有社會責任感,不過這些對我而言都是浮雲,好吃才是硬道理想起之前團購了一張coupon,趕在沒過期前用了它,coupon上本來寫的是lunch,但PE卻聲明是dinner,於食客而言其實沒什麼所謂,於PE而言晚上比中午的機會成本不是應該更高嗎?餐前小酒,分別叫了Sauvignon Blanc,Villa Maria,2011和Gavi di Gavi,Batasiolo,2009,前者果味來得更濃,甜味也重,後者則柔和淡雅一些是日餐湯是紅燈椒湯,口感香甜輕柔,沒有過多忌廉的修飾,配上烘烤得熱熱的麵包球很開胃四色芝士麵包是這裡的招牌之一,幾乎每次造訪都必點,個頭不大的麵包上,鋪滿了厚厚的馬蘇里拉芝士、意大利藍芝士、fontina芝士和emmental芝士,口感濃厚而富有層次,包身暖熱而帶點韌勁本來叫了新出的雞肉沙律,結果端上來變成了雞肉凱撒沙律,雖然對這款沙律一點都不感冒,不過也不討厭無謂浪費了,雞肉咸香嫩身,巴馬臣芝士也頗為濃郁,生菜也清爽可口,伴碟的麵包也很美味,透著濃濃的麵粉香氣,只是沙律醬另上有點麻煩,自己

本來叫了新出的雞肉沙律,結果端上來變成了雞肉凱撒沙律,雖然對這款沙律一點都不感冒,不過也不討厭無謂浪費了,雞肉咸香嫩身,巴馬臣芝士也頗為濃郁,生菜也清爽可口,伴碟的麵包也很美味,透著濃濃的麵粉香氣,只是沙律醬另上有點麻煩,自己攪拌始終嫌不夠均勻…
pizza則要了簡約卻美味的特級瑪嘉麗塔皇后薄餅,香噴噴的水牛芝士結合濃郁酸爽的番茄醬,羅勒再添上一份幽香,雖然取材素淨了些,卻是經典美味的組合
對上次試食邂逅的無花果撻念念不忘,可惜是日無緣再會,就點了款式相若的香梨杏仁撻,梨子香甜柔軟,配上杏仁味濃郁又帶點牛油香的撻底,以及柔滑、奶香四溢的mascarpone芝士,釀成美妙亦飽肚的甜尾
除了沙律平平,其他幾式都印象良好,相信即使沒有團購,亦會不期再訪!
  • 香梨杏仁撻;四色芝士麵包;特級瑪嘉麗塔皇后薄餅
2012-03-29 2 浏览
Pizza一向都係我最愛之一,Pizza Express其實都唔係第一次食,但係唔知點解早幾次食既感覺都係麻麻地‧今次同朋友們再去試多次尖咀呢一間。今日多人所以開左支酒 - Bobece Barossa Vallry Cabernet Sauvignon 2006餐酒一支,算係幾唔錯~ 酸度相對高,單寧唔重,所以易入口,都幾醒胃食西餐梗係要點左d前菜先啦Antipasto意大利小食拼盆,不錯既拼盆,可以比起有d食開的意大利餐廳既水平,可惜既係件包太乾身,其實都好食燒雞沙律,沙律呢樣野最緊要新鮮! 今日個沙律都算唔錯,燒雞無咩特別,但比較乾身,唔算係嫩口芝士焗蘑菇,呢個菜真係好食,一來蘑菇焗完之後好香,再加上芝士既味道,兩者非常夾,再加上岩岩焗起熱辣辣,加添其香氣重頭戲Pizza!!四季比薩,Pizza邊脆而餅底就軟身,造得算係唔錯,唔會太厚都唔算薄,適中既餅底就最好食,芝士方面稍嫌不夠,香味未算好出,如果再多d就會好食好多帕爾馬(Parma hame) 比薩,餅底都差唔多,上面加埋parma hams,但hams似乎唔係太夠味道,突顯唔出其味道,所以唔係好平衡食飽飽最後梗係要食甜品啦生

食西餐梗係要點左d前菜先啦

前菜
重頭戲Pizza!!

Pizza
食飽飽最後梗係要食甜品
生果pizza,當係甜品其實有點飽,但係加埋面頭既雪糕可以減點飽肚感
檸檬雲巴,帶有淡淡檸檬清香,飯後食可以清減點肥膩感覺
士多啤利雪糕,好香既士多啤利味,仲有d士多啤利係旁邊感覺更好
甜品
整體黎講pizza express既pizza都唔錯,只不過可能唔係咁夠料,如果多d就可以更好食! 其實食物方面都可以滿足大家既口同胃
環境方面都唔錯,幾有浪漫情調但人太多,都係適合一大理fd去
2012-02-15
甜品
Pizza
前菜
  • Baked Mushroom
2012-02-28 16 浏览
好耐無去Pizza Express, 食完真係覺得普通焗蘑菇同包仔都好好味四色芝士Pizza,個樣OK,但食落就覺得好酸北京填鴨Pizza,女朋友話好好味,信佢一次,但個醬真係太濃,又Kum曬D芝士味咁多人正評, 但可能係我自己唔arm食, 我真係覺得Pizza Hut 好食D...焗蘑菇就OK既
好耐無去Pizza Express, 食完真係覺得普通

焗蘑菇同包仔都好好味
四色芝士Pizza,個樣OK,但食落就覺得好酸
好酸啊救命
好鹹...頂唔順
焗蘑菇就OK既
2012-02-26
2012-02-04 2 浏览
行完街9點幾諗唔到食乜,最後都係又去PIZZA EXPRESS,好彩唔洗等就有位 ^^ 服務同環境都幾好既,,我要左杯STELLA,因為冇晒STELLA杯,,所以佢用HOEGAARDEN杯裝比我,,,勁開心有咁大杯STELLA飲 ^^ 必食的一定係蘑菇波波啦!!! PIZZA同長通粉都OK,,不過長通粉個雞肉有D"鞋"囉,下次都係要返CARBONARA!!!!!!!!!!
Baked Dough Balls
2012-02-01
Baked Dough Balls
2012-01-02 2 浏览
第一次到呢間分店食野,感覺上比中環那間嘈一些,不過都幾大,入去幾深,環境算ok,只係比想像中嘈。食物方面,叫左費倫天奴pizza同牛肉意大利寛麵,我一向唔欣賞意大利寛麵,所以只係覺得ok,但係奇哥哥勁鐘意,話好好味,尤其是個蕃茄肉醬,佢話第二道未食過咁好味喎!反而我好喜歡個pizza,幾有特色呀!pizza面竟然有一隻焗熟左既太陽蛋,你話幾得意呢!好可愛呀!而且又有其他材料如菠菜,白芝士,蕃茄,橄欖等,配合得好好味,我未試食有菠菜既pizza,原來係唔錯架!個皮就脆得黎唔太乾,茄醬份量剛剛好,唔會整淋個皮,總之個pizza好好味啦!
2011-08-19
2011-08-01 5 浏览
從店外望進去感覺挺有情調的,但入座後倒又好像是另一回事,原來也只是燈光的調較所造成的錯覺,每張桌子都放有一支太陽花,而它又不偏不倚地被一盞射燈照射著,感覺高雅。說回吃的,前菜本想點人人讚好的焗麵包球,但一客麵包球恐怕已能餵飽我倆,肚子再沒空間容得下另的美食了,看見雞肉凱撒沙律也有配上三數顆麵包球,該是更好的選擇。此處的凱撒沙律不別於坊間一般的,就是加有鹹銀魚,此品確實鹹極,必需夾雜沙律菜同吃,個人認為不下此品也沒太大損失。而凱撒沙律醬是另行用容器呈上,下多少就由客人來決定,是細心的表現。而凱撒沙律都會附有的麵包粒這裡都不會少,亦做得香脆和有香草牛油味,惟這麵包粒委實太鹹了。至於那個麵包球,大概就是Pizza餅底造成的,有如Pizza厚厚的批邊,不明白何解會大收歡迎。雖然明知道我倆著實吃不下整個pizza,但既然此店以pizza命名,怎樣也要點一個吧!故我們點了個新推出的pizza,用上的是意大利芝士名叫Burrata,由飲食雜誌資料得知,此芝士外形像個小布包,芝士外層是mozzarella,內裡則是以水牛奶製作的軟滑流心忌廉芝士,據說是充滿奶香的,而由於其內在的濕潤度只能維持一星期,故
雖然明知道我倆著實吃不下整個pizza,但既然此店以pizza命名,怎樣也要點一個吧!故我們點了個新推出的pizza,用上的是意大利芝士名叫Burrata,由飲食雜誌資料得知,此芝士外形像個小布包,芝士外層是mozzarella,內裡則是以水牛奶製作的軟滑流心忌廉芝士,據說是充滿奶香的,而由於其內在的濕潤度只能維持一星期,故需每星期由南意大利新鮮運到,增加了其矜貴度,感覺很吸引啊!可惜實物與資料卻是兩碼子的事,首先餐牌說明指pizza用上火箭菜,我們怎麼看也找不到有火箭菜在內,而pizza的芝士味也幾近吃不出來,害得我們以為自己落錯單了,經侍者確認無誤後我們確實對此有點失望了!其可取之處就是茄醬吃得出是新鮮製造的,而批底的邊位能做到薄脆之餘中間位置亦不失煙韌感。
菠菜芝士麵卷就是用大塊的意粉(做千層麵那種)卷著芝士菠菜蓉,可惜芝士味不突出,而面層用上濃杰的白汁而非溶掉了的芝士,令芝士迷的我大感失望,而兩側的蕃茄醬也如同剛才pizza上的那樣新鮮,減低了膩感。

第一次嚐試的食店,事前多會了解該店的招牌菜,如果多人稱讚的菜色也未能吸引我倆的話,再吃的機會就不大了。
2011-07-28
等候时间
20 分钟 (堂食)
2011-07-19 2 浏览
For dinner I might not choose this place, although they have nice thin crisp pizzas.. However for lunch this is great as there are lunch sets around $60 that has a half pizza half salad option with a drink.Really like their pizzas here, nice thin crisp crust and the toppings are nice and fresh and not overly oily. Salad's fresh and food get served quickly.My friend had pasta I believe it was penne pasta and she sure enjoyed it! Will definitely come by for lunch another time.

2011-06-21 10 浏览
一個月前約定的8人聚餐。與E朋友一起入內時剛碰上正在發脾氣的M朋友; 原來d Waiters取消咗我哋個 booking, 佢哋解釋打電話 re-confirm但無人接聽…..吓…其中一個contact number 正是E朋友!! E朋友即時睇下個電話, 無miss call 無留言!!! d Waiters可能怕得罪我哋, 加上仲有枱; 所以先俾張枱我哋!!!!另一個留contact number的 A朋友到, check下個電話都係無miss call 無留言!!!!跟一個正在添水Waitress落 order, 點知佢話佢係 Junior Waitress 唔落得 order!!轉頭一個Waitress 同我哋落 order 但全程English conversation, 個 Menu 明明係中英對照; 點解一定要用英語下單??!! 第一回合先來一個凍檸檬茶任添, J朋友就要一個湯。牛油果雞肉沙律 (Nostrana) = 雞胸肉、牛油果、馬鈴薯、青豆、雞蛋、青菜、配以招牌沙律醬 + 麵包球雞肉凱撒沙律 (Grand Chicken Caesar) = 雞胸肉、銀魚柳、芝士、

第一回合
先來一個凍檸檬茶任添, J朋友就要一個湯。
雞肉凱撒沙律 (Grand Chicken Caesar) = 雞胸肉、銀魚柳、芝士、生菜、烘麵包粒、配以凱撒沙律醬 + 麵包球
賣相好似一樣, 如果唔係個雞肉凱撒沙律有烘麵包粒; 我就真係分唔到兩者!!
味道方面…..牛油果雞肉沙律果然有牛油果….咁至分到兩個沙律。
牛油果雞肉沙律 / 雞肉凱撒沙律?
白汁肉醬千層寬麵 (Lasagne Pasticciato) = 千層寬麵配白汁、芝士、肉醬及蕃茄
芝士菠菜麵卷 (Cannelloni) = 麵卷包著芝士、菠菜及蕃茄

看來又是賣相一樣, 有肉醬的緣故所以白汁肉醬千層寬麵的味道濃一點; 芝士菠菜麵卷就唔夠菠菜味, 好似D蕃茄味過濃!!
白汁肉醬千層寬麵 / 芝士菠菜麵卷
松露菌薄餅 (Trifolata) = 野菌、松露菌油、迷迭香及蒜蓉
野菌都算有鮮味, 松露菌味…..有咩??

北京烤鴨薄餅 (Peking Duck) = 鴨肉、海鮮醬、辣椒及青蔥
無諗過意大利廚師可以弄如此美味的鴨肉, 鴨肉唔算滑但嫩, 加上辣椒及青蔥就好惹味…. 海鮮醬….可能我食個片剛剛無掛!! 中意合併都是可喜之作。
北京烤鴨薄餅
第二回合
蕃茄芝士長通粉 (Penne Al Pomodoro Mozzarella) = 長通粉配蕃茄、白芝士及羅勒
只是蕃茄芝士蓋在長通粉上
蕃茄芝士長通粉
四季薄批 (Four Seasons) = 蘑菇、辣肉腸、橄欖、酸豆、銀魚柳及芝士
辣肉腸唔覺辣但腸味濃, 蘑菇唔覺有味…..其他自己都唔知食咗D嘜味!!
四季薄批

甜品回合
意式芝士餅 (Tiramisu) 有甜酒泡過的蛋糕我更加唔食, 不過佢哋話好好味道; 好到個個喉住我果份…..當然俾壽星女啦!![

莓果撻(Berry Tortino) 可能有莓的原因, 今次我吃了自己果份; 不過D又凍又熱又酸又甜的感覺真的受不了, 全都湧上我臉上!! 所以啊M朋友已經唔再分以下兩個撻俾我, 厭我糟塌佢哋心儀的甜品!!

香梨撻 (Pear Tart) 同杏仁撻 (Almond Tart) 賣相一模一樣…..我無食…佢哋都食唔出邊個係香梨撻邊個係杏仁撻!!!

上年食果餐意大利菜無寫食評就結咗業, 但其實果間結咗業嘅意大利餐廳俾哩間係好食好多……結業….真可惜!!!
甜品回合
2011-06-09
北京烤鴨薄餅
2011-04-22 7 浏览
上次到過又一城店, 很喜歡, 今次再試尖沙咀店!餐廳環境比又一城的更好, 裝潢優雅, 亦較清靜.可能人少的關係, 上菜速度挺快.大蝦海鮮意粉 $ 106除彈牙的大蝦外還有青口, 魷魚,醬汁是小辣的蕃茄醬汁, 很香口,這個意粉好美味! (:煙三文魚薄餅超好吃的pizza! 薄餅軟硬適中, 餅邊微脆,香濃茄汁上的三文魚又香又滑,還有cream cheese跟 mozzarella,再加上香草碎和數滴檸檬汁, 味道簡直perfect (:好想再吃呢~!兩次到Pizza Express, 兩次都是很滿意的享受 (:
上次到過又一城店, 很喜歡, 今次再試尖沙咀店!
餐廳環境比又一城的更好, 裝潢優雅, 亦較清靜.
可能人少的關係, 上菜速度挺快.

大蝦海鮮意粉 $ 106
除彈牙的大蝦外還有青口, 魷魚,
醬汁是小辣的蕃茄醬汁, 很香口,
這個意粉好美味! (:
煙三文魚薄餅
超好吃的pizza!
薄餅軟硬適中, 餅邊微脆,
香濃茄汁上的三文魚又香又滑,
還有cream cheese跟 mozzarella,
再加上香草碎和數滴檸檬汁, 味道簡直perfect (:
好想再吃呢~!

2011-03-28
  • 煙三文魚薄餅
2011-04-15 4 浏览
ex的提議下, 尋日2個人去左pizza express 食野. 因為大家都細食, 只點了3樣野. 1. Baked mushroom (1隻果款) 真係好好食架!!! 夠熱, 隻茹又juicy, 配埋cheese and ham, very gd2. 蒜蓉包 都幾好, 夠熱, 唔係一片片法包果種, 係一個個圓餅意大利包, 鐘意佢少少脆, 又有淡淡的蒜香, 同蒜蓉比又係另一種風味3. 皇后pizza (唔太記得個名, 只有cheese and tomato果隻) 餅底鬆軟ok的, 但無ex講到咁好 = ='' cheese and tomato 的配答基本上都唔會出咩問題, 欣賞佢係上面加左少少香草, 唔會話啖啖都cheese and tomato 咁dry, 不過不失啦環境ok的, 我地無bk位, 約7點到, rep話有位但要8點9前埋單, 無問題~service 方面幾好, 我地睇完menu都唔知飲咩好, 就無點野飲, waitress會主動走過黎問要唔要水(凍定暖), 見我地食哂野會問叫唔叫甜品. 雖然最後叫埋單時, 個waiter唔記得左, 但都明解的, 果時餐廳ful

1. Baked mushroom (1隻果款)

2. 蒜蓉包

service 方面幾好, 我地睇完menu都唔知飲咩好, 就無點野飲, waitress會主動走過黎問要唔要水(凍定暖), 見我地食哂野會問叫唔叫甜品. 雖然最後叫埋單時, 個waiter唔記得左, 但都明解的, 果時餐廳full左, 好忙下
2011-04-14
  • Baked mushroom
  • 蒜蓉包
2011-03-05 1 浏览
朋友生日,2條友去食PIZZA EXPRESS因為大家都食左D野所以淨係叫左一個PIZZA同一碟意粉煙三文意PIZZA,好脆,同埋味道唔差, 不過真係幾大個,最後都食唔哂個意粉唔記得影, 不過都係好食~埋單咁樣都三百幾蚊, 一D都唔平
朋友生日,2條友去食PIZZA EXPRESS
因為大家都食左D野所以淨係叫左一個PIZZA同一碟意粉

個意粉唔記得影, 不過都係好食~

埋單咁樣都三百幾蚊, 一D都唔平
2011-02-25
大家都講到Pizza Express甘好食, 今次終於食到la!六點多去到, 無book位, 好彩都安排到個二人位比我地, 但個位好窄, 坐得好迫..餐廳好嘈, 我未黎之前仲以為佢會好似Al Dente甘走fine dining路線, 點知除左枱面多支花同D燈暗之外, 成間餐廳真係好casual…連意粉屋既格局都好過佢! 叫左蘑姑球, ceasar salad 同三文魚pizza~蘑姑球同ceasar salad好快就送上黎, 即刻食粒蘑姑球先! 真係好好味, 蘑姑好香, 汁好多, 令人想一食再食! 反而麵包球無我想像中甘好味, 好乾同無咩味~ 有兩個dressing, 一隻係綠色, 一隻係紅色, 開頭點覺得幾好食, 但食食下就覺得好油膩, 所以最尾我地都剩返好多醬響度跟住食ceasar salad, 份量都幾多~ 菜好新鮮,雞肉要讚因為一d都唔鞋! Salad裡面仲有d咸咸地既銀魚, 幾好食~ 但麵包粒又係好一般~ 不過呢個salad dressing好味好多!到三文魚pizza la! 三文魚頗多, 好平均甘分佈響pizza上面, 賣相吸引! 但可能我地隔左陣先食, 所以唔太熱呀~

到三文魚pizza la! 三文魚頗多, 好平均甘分佈響pizza上面, 賣相吸引! 但可能我地隔左陣先食, 所以唔太熱呀~ 餅底唔係超薄但好脆, 好多人食pizza都唔食最尾既邊. 但呢度既pizza邊食得過呀! Pizza上面既三文魚同芝士非常夾, 好好食, 如果再多d芝士仲好!

本身想叫埋甜品的, 但太飽無可能食得到…

總括黎講真係唔錯~
  • 蘑姑球
2011-02-23 16 浏览
蕃茄全蓋過芝士味但一條條通粉中間包菠菜, 配合濃郁的醬料, 好味...但係好漏呀!!!!>_<食少少就飽左啦!四色芝士pizza....何來芝士味???失望透頂了唔知d菜好唔好食!因為我唔食生菜的但係旁邊的面包配上原本用來點雞肉食的醬, 超好食!面包熱乎乎又外脆內軟別的地方未嚐過呢!
蕃茄全蓋過芝士味
食少少就飽左啦!
四色芝士pizza....何來芝士味???失望透頂了
唔知d菜好唔好食!因為我唔食生菜的
但係旁邊的面包配上原本用來點雞肉食的醬, 超好食!
面包熱乎乎又外脆內軟
別的地方未嚐過呢!
2011-02-04
  • 沙律