2019-03-18 1670 浏览
昔日同事鐘意食意國菜,當然要搵地頭fd介紹下,佢聲稱呢間餐廳性比價高又吾洗同人迫。我見幾近舊公司,又離荔枝角港鐵站吾遠,於是決定黎食。呢度裝潢簡約,光線柔和,好岩傾密計。餐包似入意式 pane,吾係茶記軟身果種,係外脆內軟。個包熱辣辣,落少少橄欖油同黑醋,好正,開胃哂。南瓜忌廉湯飲得出係南瓜做主角,忌廉只係增加幼滑度,所以飲完吾會好滯。湯入面仲有幾粒麵包粒增加口感。Pizza我地揀左Prosciutto di Parma (巴馬風乾火腿)舖滿風乾火腿、水牛芝士同火箭菜既pizza真係好吸引。個餅底好正宗,薄薄微脆的。烤燒豬肋骨份量驚人。燒到表面呈焦糖色,薯條炸到熱辣辣,好吸引。啖啖肉,吾鞋吾un,女仔都岩食。雞翼有成6隻咁多,隻隻都好肥。雖然幾辣,應有譚仔中辣,但有d雞肉汁同芝士汁中和下,食落無咁辣。呢度野食環境都很不錯,而且無限時,食飽可以吹陣水,地頭fd真係無介紹錯!

呢度裝潢簡約,光線柔和,好岩傾密計。

餐包似入意式 pane,吾係茶記軟身果種,係外脆內軟。
餐包

個包熱辣辣,落少少橄欖油同黑醋,好正,開胃哂。

南瓜忌廉湯

舖滿風乾火腿、水牛芝士同火箭菜既pizza真係好吸引。
巴馬爾風乾火腿薄餅

個餅底好正宗,薄薄微脆的。
巴馬爾風乾火腿薄餅

烤燒豬肋骨份量驚人。
烤燒豬肋骨

燒到表面呈焦糖色,薯條炸到熱辣辣,好吸引。
烤燒豬肋骨

啖啖肉,吾鞋吾un,女仔都岩食。
烤燒豬肋骨

雞翼有成6隻咁多,隻隻都好肥。

南瓜忌廉湯
2019-03-18 81 浏览
話說今期想食意大利餐,好友推介佢公司附近的小店,此店位於荔枝角,鄰近地鐵站,小店門外吾係咁顯眼,但內裡環境卻十分舒服,夠闊落。餐前會提供餐包,枱上有支上意大利醋加橄欖油俾你點麵包,感覺又幾新鮮。個包熱騰騰,外皮脆身,絕對吾係普通現成充滿空氣既餐包。濃郁的南瓜湯,夠熱好creamy,而且賣相吾錯。芝士薯條大大條,熱辣辣,配上芝士醬,岩晒邊食邊跟朋友吹水,停吾到口,無得輸。蝦菇意大利飯,裡面有大蝦,加上檸檬汁,幾好味,意大利飯食落夠口感。最後叫左杯咖啡,加上榛果的味道,推介👍🏼👍🏼整體食物滿意,職員好親切,而且任坐吾嬲,傾計岩哂。另外,門外睇見早午餐做緊65折優惠,下次有機會上嚟再試吓pizza。

濃郁的南瓜湯,夠熱好creamy,而且賣相吾錯。

最後叫左杯咖啡,加上榛果的味道,推介👍🏼👍🏼

整體食物滿意,職員好親切,而且任坐吾嬲,傾計岩哂。
2019-03-18 85 浏览
今日放工之後特登同朋友嚟荔枝角呢度食Pizza,因為佢話次次經過都好想試吓!鋪頭嘅裝修都簡單而且乾淨。佢哋嘅Menu都有二人同四人套餐,但係因為我哋三個人所以我哋就叫個二人套餐再追加多個小食。首先嗰個湯有好濃郁嘅南瓜味而且好香濃,配埋個麵包加黑醋真係好醒胃。頭盤係水牛城雞翼,佢本身嗰醬汁有酸酸地同少少辣,另外佢會多一個白色嘅醬(雖然我冇問佢係咩醬汁),但係唔使點醬都已經非常之入味而且啲雞肉多汁嫩口一D都唔鞋!另外追加嘅小食呢我哋揀咗個白酒煮蜆,酒味濃郁而且好creamy! 主菜出現,大蝦鮮菇意大利飯!佢個味道正宗同香濃,唔好俾佢嘅外表呃到以為會好油膩,因為有啲意大利飯食完就已經飽啦喇!跟住萬眾期待嘅Pizza終於出場啦,巴爾馬風乾火腿Pizza上邊配火箭菜!初初我地都驚啲火箭菜會好大味,但係最後食落啲火腿同火箭菜出奇咁夾!佢啲火腿會中和左火箭菜嗰種草味,火箭菜有令火腿食落冇咁鹹!最重要佢個Pizza嘅批底真係又薄又香脆好有水準,佢並唔係嗰種美式Pizza成舊麵包係個底嗰種!餐飲我就揀咗個决榛果lattle咖啡,咖啡味香濃,如果鍾意飲咖啡可以嘗試吓!雖然佢哋係小店但係非常之有誠意同水準,

雖然佢哋係小店但係非常之有誠意同水準,價錢同份量都合理!
  • 白酒煮蜆
  • Parma Pizza
  • 南瓜湯
2019-03-17 35 浏览
今日收工同同事係公司附近食dinner。Pizza Piazza 位置方便,小店簡約舒服。先嚟個磨菇湯,好creamy, 稀稠濃度剛好,配上熱辣辣既法飽,外脆內軟,口感實在!飲完creamy 既 mushroom soup, 即刻來過小食 - 巴馬火腿熔岩芝士薯條。用上粗身薯條(個人喜愛粗身薯條,口感較幼薯條好),薯條上放滿脆口既Parma ham ,有鹹香味。薯條脆卜卜,芝士味十足,香濃不膩,好味!香草烤春雞賣相非常吸引!鷄肉嫰滑,醃得夠味!烤焗均勻,雞皮烤焗得有少少脆口,但保持肉汁,唔會焗到d鷄肉鞋口。重配上香甜脆口既蕃薯條,非常like !! 安格斯西冷扒牛味濃,肉質嫰,有嚼勁,夠juicy ! 同樣配上香甜脆口既蕃薯條!!
今日收工同同事係公司附近食dinner。
Pizza Piazza 位置方便,小店簡約舒服。

巴馬火腿熔岩芝士薯條。

香草烤春雞
賣相非常吸引!鷄肉嫰滑,醃得夠味!

安格斯西冷扒

2019-03-12
2019-03-16 76 浏览
💁🏻‍♀️Pizza Piazza (荔枝角)🍽-星期六難得有空,當然要去食好西,今次就俾我哋搵到一間平民西餐廳,麻雀雖小,五臟俱全。餐廳佈置精緻,掛滿意大利嘅圖畫,而且亦都播放咗好多歐美懷舊歌曲,感覺好似去咗外國咁啊☺️ 夏威夷風情🍕($118)經典薄餅,材料有意大利火腿、菠蘿、芝士、同埋燈籠椒。個人最鍾意佢個批唔算太厚粉,批邊亦都焗得好脆,份量唔會太多,兩個人食真係啱啱好。大蝦🍤鮮菇意大利飯($138)食意大利飯最怕就係會太膩,好彩呢個飯唔會太heavy,大蝦爽口彈牙,味道亦都唔會太濃味,上面仲加咗少少cream cheese,令到口感更豐富蒜油意粉🍝($18)我哋驚唔夠飽,所以加配左一個蒜油意粉,好彩今次呢個意粉唔太重口味,係用新鮮嘅蒜頭炒,食完完全唔會口渴👍🏻English breakfast tea ☕️本身以為會係啲好Hea嘅茶包沖出嚟,估唔到佢係一壼茶咁樣上碟,超級精緻,而且茶葉亦都好高質凍朱古力($8)加8蚊雞就有一杯凍朱古力,上面仲會加埋cream,飲落去唔會太甜,不錯不錯☺️佢lunch set仲會每人有一碗湯,今次飲咗高質嘅蘑菇湯☺️如果星期六朝早去食,仲有六五折架!📍Pi
💁🏻‍♀️Pizza Piazza (荔枝角)🍽

夏威夷風情🍕($118)

大蝦🍤鮮菇意大利飯($138)

蒜油意粉🍝($18)

English breakfast tea ☕️

凍朱古力($8)

☺️如果星期六朝早去食,仲有六五折架!

📍Pizza Piazza (荔枝角)
#荔枝角 長沙灣道883號億利工業中心地下1A舖
#小丸子搵食記
#小丸子荔枝角
#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #台灣菜
2019-03-12 101 浏览
今日同朋友嚟到荔枝角食pizza,平時搭車經過多,始終工業區,好少專登走入嚟。Pizza Piazza 喺工業大廈地下,店內裝修簡潔舒服,環境乾淨。食物可以單叫,兩個人叫個二人晚餐啱啱好,又有薄餅又有我最愛嘅意大利飯。首先嚟個磨菇湯同餐包,磨菇湯好creamy,食到磨菇粒,口感同味道都唔錯。餐包本身味道唔重,但送到嚟係熱嘅,我反正鍾意佢唔濃味,配上檻欖油同意大利黑醋食幾開胃,而且個包嘅質感唔錯,唔會太硬而少少煙韌。前菜最後揀左“堅”水牛城雞翼。點解要寫“堅”?食到最後都唔知,不過呢個前菜堅係大份堅係夠辣,食到我地lam lam脷。雞翼有成8隻咁多,每人分到四隻,真係好少見前菜份量咁大旁邊仲有sour cream可沾,第一次試沾,微酸嘅sour cream配甜辣雞翼都幾好食。主菜揀左大蝦意大利飯,好多汁,另有檸檬同芝士畀你自行調味嚟食。個忌廉汁本身好creamy,加返啲檸檬汁落去,就即刻清新左好多冇咁漏,整體嚟講,呢個配搭非常好令到本身得忌廉汁嘅意大利飯味道更出色!另一個主菜揀左薄餅,可以兩個味各一半要左個紅魔鬼(左)同意式風情(右)紅魔鬼雖然寫有辣肉腸但一啲都唔辣,反而好咸。意式風情主

另一個主菜揀左薄餅,可以兩個味各一半
要左個紅魔鬼(左)同意式風情(右)

紅魔鬼雖然寫有辣肉腸但一啲都唔辣,反而好咸。意式風情主要有蕃茄仔同火箭菜,相對味道清鮮!餅底嘅麵粉一樣做得好好,口感煙韌,薄餅邊就焗到微脆。

最後要左杯mocha, 有拉花

埋單兩人$400頭,食物份量大且味道算中上,整體性價比唔錯。聽講星期六午市有折,下次可一試。
2019-02-28
2019-03-10 132 浏览
係間有誠意既小店。中意個法包,而唔係平日食開既餐包,有特色。個湯好飲,午餐加28蚊就有雞翼,有D SPICY但好好味。個薯條又係同平時果D唔同,個STEAK跟MUSTARD,又有D菜,感覺唔會膩,每樣既宦好夾。本身仲想加18蚊食BANOFEE CAKE,但已好飽。杯熱朱古力唔使加錢,跟餐就有,好抵。好濃郁好好味。張TABLE好大,好舒服。有一個WAITRESS好好,好有心機同我落單。呢間鋪頭既佈置都有特色,好得意呀D掛畫。下次我真係應該試PIZZA,兩個人SHARE就岩岩好。星期六都有SET LUNCH真係好。果度仲有TEA SET。一個人食左咁多野真係大滿足,仲要價錢都唔算貴。好有質素。性價比高!

2019-03-02
2019-03-10 77 浏览
今日星期六,難得放假 ,咁就約朋友仔, 去食pizza, 喺openrice見到呢間pizza店,口碑不錯 ,所以去試下, 位於荔枝角地鐵站d1出口, 億利工業大廈附近,唔難 找到一去到已經畀個banner吸引,星期六的關係,所有早午晚餐都有65折呀真係抵喎其實係set lunch先有,如果叫其他的食物,就要畀正價 ,咁我哋攞起 menu 當然係叫pizza食啦一坐低佢就送上熱辣辣的硬豬仔包, 很多十分鬆脆淨係pizza口味都有12款揀我就揀咗 巴爾馬 風乾火腿加 比安卡白色情人兩款好味12吋薄批 178蚊至到兩款口味我覺得 好ok, 巴伊瑪風乾火腿加火箭菜鹹鹹地十分之好味,比安卡白色情人, 有水牛芝士, 好味呀飲品叫咗杯latte 同埋Lime lychee leamonade( 青檸 藍莓梳打)甜品方面,叫咗apple tart , apple tart 是自家出品 ,加埋一個石板街雪糕球十分好味, 另外叫多個Banoffee pie,這間小小的店, pizza可以一試再試

一坐低佢就送上熱辣辣的硬豬仔包, 很多十分鬆脆

2019-03-09
2019-03-09 69 浏览
來Pizza Piazza係有朋友介紹,尤其係話星期六中午做特價幾抵食,咁今日就帶咗個朋友一齊來,地址喺長沙灣道,絕對易搵。大大隻字“星期六早午餐六五折”吸引了不少食客,一點鐘來到,咁啱剩低2個位畀我哋,真係好好彩。我哋嗌咗两個餐,係lunch special,包埋餐包,湯及餐飲。首先上嘅係雜菇湯,幾好味,香滑,入邊仲有两個麵包粒,够哂意大利feel.跟住上嘅係巨型肉丸闊條麵,朋友話闊條麵幾好,好在有口感,同埋D番茄粒,香草配合到天衣無縫。而我就鍾意自己點嘅黑松露誘惑,一上枱就香味扑鼻,果然係黑松露誘惑,除此之外,仲有蘑菇同埋cheese,薄底,香脆嘅口感應該係年輕人的至愛加配的水牛城雞翼同埋2杯朱古力結束了今日的午餐

加配的水牛城雞翼同埋2杯朱古力結束了今日的午餐

2019-03-08 89 浏览
朋友生日,三個人在荔枝角找了一間位置便利而食物質素又不錯的餐廳吃晚餐。點了一個二人set dinner,是包餐湯、餐包、兩杯飲品、一個前菜和兩個主菜,我們另外再加一個前盤和一個主菜。餐湯、餐包很快送到。個人非常喜歡餐包,熱辣辣的,外包烤得很香脆,很有口感不會只咬到空氣,沾了醋和橄欖油一起吃很開胃。兩個前菜是堅水牛城雞翼($78)和巴馬火腿熔岩芝士薯條($78)水牛城雞翼一碟有8件,份量很充足,但味道稍辣,喜歡吃辣的人不容錯過,附送的芝士醬有粒粒芝士,用來點雞翼可去點辣,味道相當配合。薯條是粗身及有少許連皮,相當有口感,而且炸得很香脆,如果芝士份量更多就更加好!主菜叫了烤燒猪肋骨和兩款pizza,包括12”意式風情(火箭菜,車厘茄,意大利火腿)和12”黑松露誘惑(水牛芝士,日本磨菇,黑松露醬)。燒豬肋骨賣相很吸引,味道也沒有令人失望,燒得外脆內軟,因為半肥瘦,有入口即融的效果,另外有火箭菜很新鮮,可以去掉一點豬肋骨的油膩。兩個pizza份量也很充足。個人比較喜歡意式風情,烤得剛剛好,不會太乾,而且火箭菜中和了pizza的油膩,味道很惹味。

餐湯、餐包很快送到。

我們大概行完街晚上七時多點才到店的店內已經有70%入座率我和男朋友因爲中午個餐吃得有點多拉所以就無叫到佢個dinner set單點左個至專pizza同雞翼雞翼個汁十分入味同埋有8隻雞翼 都比我想像中多雞肉都幾燉口下 之後就上埋個pizza簿pie黎 料都幾足下 同埋一啲都吾乾身仲係好juice😃😃😃😃😃😃😃加上芝士既口感,正啊!係下次黎荔枝角行街可以再試既舖頭埋單240好似平均每人120左右拉
我們大概行完街晚上七時多點才到店的

雞肉都幾燉口下
之後就上埋個pizza
簿pie黎 料都幾足下 同埋一啲都吾乾身
仲係好juice😃😃😃😃😃😃😃
加上芝士既口感,正啊!
係下次黎荔枝角行街可以再試既舖頭
埋單240好似
平均每人120左右拉
2019-03-06 92 浏览
今晚同朋友一行三人到荔枝角呢間意大利餐廳食晚餐,叫左2人晚餐($378),一個前菜同兩個主菜配餐包、餐湯、餐飲,額外再追加水牛城雞翼($78)同烤燒猪肋骨($188)。前菜係巴馬火腿熔岩芝士薯條,薯條好脆身,配上火腿同熔岩芝士,鹹度適中,夠哂芝味~主菜叫左兩個薄餅,餅底薄而帶點脆身。12寸嘅黑松露誘惑薄餅配有水牛芝士、日本磨菇、黑松露醬,薄餅黑松露味香濃,芝士拉絲,係薄餅經典之選。而12寸嘅意式風情薄餅配有火箭菜、車厘茄同意大利火腿,口味出奇地清新,就算食得多亦都唔怕滯!水牛城雞翼,雞肉多汁嫩滑,醬汁帶辣,配有香草,辣得來非常開胃,仲附送芝士汁,可以隨意加配,推薦!今晚最好食的莫過於係烤燒猪肋骨,猪肋骨肉嫩多汁,肥瘦適中,食落一啲都唔乾身同好軟嫩!配合燒烤醬一齊食非常好食!

巴馬火腿熔岩芝士薯條

黑松露誘惑薄餅
意式風情薄餅
水牛城雞翼
2019-03-04 54 浏览
星期六中午同朋友黎左呢間「Pizza Piazza」食lunch。原來暫時做緊逢星期六早午餐有65折,真係好抵!就咁睇店外面無咩特別,但入到黎又覺得好唔同,裝修好靚,旁邊有好多色彩豐富既圖畫,仲有雲石紋既檯。上餐前會俾每人一個餐包。兩個餐包唔同款的,口感上有少許分別。另外仲有個忌廉湯,好好飲😋大蝦意大利飯,好creamy,旁邊放左個檸檬,加埋落飯到食落無咁膩。黑松露誘惑,其實即係pizza,不過滿滿既黑松露又真係幾誘惑😂未食已經聞到陣香味,因為係薄批,食落好脆好香口。另外我地叫左四隻水牛城雞翼,原來都幾辣,岩哂鍾意食辣既人。我地叫左兩杯野飲,青檸荔枝藍蝶花梳打、mocha。個梳打就咁睇好有海洋既感覺,而味道就酸酸地,好清新。

另外我地叫左四隻水牛城雞翼,原來都幾辣,岩哂鍾意食辣既人。

2019-03-02 77 浏览
知道呢間店星期六做優惠,由11點半到三點早午餐都65折,就同朋友專程過黎食。佢呢度有lunch set,包野飲之餘,仲可以加錢跟甜品同小食,仲有65折,好抵食啊!點左餐之後,就會試餐包同埋餐湯,餐包烘熱左,好味!我地叫左大蝦意大利飯,入面有好多隻蝦,幾足料。意大利飯整得好正宗,會食到小小硬既木粒,同傳統意大利飯既味道一樣。另外,我地亦都點畫個pizza,叫黑松露誘惑。佢既pizza係薄既pizza,烤到好香脆,pizza上面有黑松露、水牛芝士同埋蘑菇,勁香。我地仲加左28蚊叫左4隻水牛城雞翼,都幾抵。跟餐加18蚊就有甜品,我地叫左一個蘋果撻同埋一個布朗尼加雪糕,真係好滿足!跟餐仲送野飲,好抵食!
點左餐之後,就會試餐包同埋餐湯,餐包烘熱左,好味!

我地仲加左28蚊叫左4隻水牛城雞翼,都幾抵。
跟餐仲送野飲,好抵食!
2019-03-02 69 浏览
最喜歡發掘新餐廳因為當試到好的餐廳就會很有成功感💁🏻‍♀️random找到這間吃pizza的小店 晚市人流不算多所以吃得挺舒服的☺️夏威夷風情pizza $138一上菜就看到pizza很大一個! 但是薄底的那種所以2-3人正常食量也應該吃得完👌🏻重點是那批底真的好好吃! 超 級 脆 ❗️配料也蠻多的 好足料👍🏻 必吃‼️肉醬千層麵 $88分量不算大 但肉醬絕對沒有偷工減料麵偏向軟身 差一點點口感 但味道是可以的香蕉拖肥批 $40香蕉味很濃 配上伴碟酸酸甜甜的果醬更好吃❤️小妹強烈推薦不怕甜的朋友試試💁🏻‍♀️
最喜歡發掘新餐廳
因為當試到好的餐廳就會很有成功感💁🏻‍♀️
random找到這間吃pizza的小店
晚市人流不算多所以吃得挺舒服的☺️
夏威夷風情pizza $138

一上菜就看到pizza很大一個!
但是薄底的那種所以2-3人正常食量也應該吃得完👌🏻
重點是那批底真的好好吃! 超 級 脆 ❗️