2020-10-02 35 浏览
🍴《ᴘɪᴄᴋᴀʙᴏᴡʟ》I▪️🅘🅝🅣🅡🅞之前行開D2 Place已經留意到呢間健康食店🍴《ᴘɪᴄᴋᴀʙᴏᴡʟ》❗️唔知點咩可以揀A-S餐,如果餐唔岩的話,亦都可以D.I.Y.自選❗️今次就點了A餐,滿以為很小的一份,點知大大碗😹好彩連早都都未食嘅我係食得哂嘅❗️我見坐我身邊嘅2位女仔share食咋~死喇~我係咪大食左啲呢😿❗️另外一提~最底個base我點了糙米飯+薑黃椰菜花❗️更健康❗️BY THE WAY,雖然健康,但好好食架❗️如果我公司附近都有開,必定買嚟做Lunch😩可惜~無❗️ 期望佢開多啲分店喇❗️I▪️🅟🅡🅘🅒🅔ᴛʜᴇ ᴏᴍᴇɢᴀ 🔹HKD 76I▪️🅐🅓🅓🅡🅔🅢🅢📌荔枝角 📍 長義街9號D2 Place 一期112號
🍴《ᴘɪᴄᴋᴀʙᴏᴡʟ》

I▪️🅘🅝🅣🅡🅞

I▪️🅟🅡🅘🅒🅔
ᴛʜᴇ ᴏᴍᴇɢᴀ 🔹HKD 76

I▪️🅐🅓🅓🅡🅔🅢🅢
📌荔枝角 📍 長義街9號D2 Place 一期112號
ᴛʜᴇ ᴏᴍᴇɢᴀ
2020-09-30 35 浏览
去荔枝角探班,朋友帶左我去D2 place呢間個menu睇落好colourful嘅餐廳🌈本身心諗,會唔會係食減肥餐或者沙律😂睇真啲原來係魚生飯lol📍經典三文魚(自選黃薑椰菜花+白飯)(5分滿分,推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌖)第一次食poke bowl,佢驚艷到我🤩完全唔係想像中咁dry!三文魚淋淋地好新鮮,其他配菜eg四季豆、豆腐都有味,南瓜菠蘿同番茄仔令佢更清新同fresh,加埋麻油香同醬油,係食到停唔到口😭同埋有一點我好鍾意,就係無論係魚生、配菜定飯底都可以自己揀😌下面呢個係我個friend叫嘅經典雙拼,同樣唔錯😎總括嚟講,佢價錢唔係特別平,但好味程度係令我想專登去再食多次🤤

📍經典三文魚(自選黃薑椰菜花+白飯)
(5分滿分,推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌖)

下面呢個係我個friend叫嘅經典雙拼,同樣唔錯😎

2020-09-20
  • 經典三文魚
  • 經典雙拼
2020-09-27 55 浏览
今次同fd去咗D2 place 嘅pickabowl 食好耐冇食嘅poke bowl 🤩🤩平時要過海先食到而家荔枝角都有得食啦😚🌟經典呑拿魚 $76呢個poke bowl 有一份魚生 呑拿魚有紫菜同麻油調味帶出咗魚生本身嘅鮮甜😆而且佢本身都好新鮮份量都好足夠 好抵食而配菜係紅菜頭組合: 有紅菜頭 甜黃椒 紅腰豆 羽衣甘藍同埋毛豆仲有油醋汁 顏色十分豐富 而且組合都好健康 口感好有層次😋最後可以選擇飯底🍚有白飯/糙米飯/黃薑椰菜花配白飯或者配糙米飯/沙律/烏冬選擇眼花撩亂🤩我揀咗黃薑椰菜花配糙米飯椰菜花黃薑味唔算好重但切到細細粒口感都幾似飯可以食少啲澱粉質💪🏻💪🏻整體來講成個poke bowl 好有層次🤩雖然d 醬汁唔算好多 但都足夠唔同嘅配料提升咗成個bowl ge口感食完真係好滿足呀😋😋下次要試吓佢嘅自選魚生飯😆😆
今次同fd去咗D2 place 嘅pickabowl

唔同嘅配料提升咗成個bowl ge口感
食完真係好滿足呀😋😋

下次要試吓佢嘅自選魚生飯😆😆
2020-09-24 59 浏览
平時就好中意食健康清新嘅poke ( ˙༥˙ )特別係炎炎夏日更加想食呢啲涼啲解暑啲嘅嘢見到好多人食呢間係荔枝角D2 place入面嘅poke店就決定試下佢有好多唔同風味嘅款式但係可能因為我揀咗辣八爪魚 冇咁似平時食嘅poke味道反而比較似韓國菜 同埋都算辣唔識得辣嘅華建議可以叫返啲清淡啲嘅^ ^泰式青檸都唔錯同埋每份嘅量都唔細 價錢算幾抵九龍嘅poke店唔係好多 如果想食嘅話可以試下呢間𓏲𓏱𓏭𓏭蒜辣八爪魚 $70泰式青檸熟蝦 $82
平時就好中意食健康清新嘅poke ( ˙༥˙ )
特別係炎炎夏日更加想食呢啲涼啲解暑啲嘅嘢
𓏲𓏱𓏭𓏭
蒜辣八爪魚 $70
泰式青檸熟蝦 $82
2020-09-21 54 浏览
今日去d2 place行街, 經過見到呢個餐廳,門口有好大個menu 就吸引左我入去啦叫左個日式和風三文魚餐,另外加左一隻溫泉蛋。三文魚係刺身黎既,同時有好多配料例如豆角南瓜玉子炸豆腐,都幾豐富將溫泉蛋撈落烏冬當汁咁食,十分之夾👍🏻👍🏻平時成日聽日講話poke bowl係健康之選,果然冇錯👍🏻👍🏻👍🏻

叫左個日式和風三文魚餐,另外加左一隻溫泉蛋。
將溫泉蛋撈落烏冬當汁咁食,十分之夾👍🏻👍🏻
2020-09-19 65 浏览
落雨濕濕,加上唔知點解D2 place迫爆人,個刻只想求其買個外賣拎走食算,第一次食呢咁健康既食物🤣我企左係Pickabowl門口望住餐牌諗左好耐,事關我係一個重口味既人,姐係好鍾意食辣濃味野多過健康清淡既食物。突然俾我發現左Set J有個泡菜字眼心諗有得泡菜應該都唔會太清淡,於是就order 左J (Spicy Couple) 同埋熱門Apple Pineapple Guava Kale Juice個飯食完覺得普通,不過啲料係好新鮮既,泡菜加三文魚呢個組合可以接受,但係泡菜加吞拿魚就有一點奇怪,味道上唔係好夾。野飲就真係好開胃,幾種唔同水果mix埋一齊反而覺得好新鮮酸酸甜甜咁,juice幾推薦!難怪係熱門項目。

突然俾我發現左Set J有個泡菜字眼

• Apple  Pineapple  Guava  Kale  Juice
又想食得健康又好味?主打健康速食嘅Pickabowl一定啱哂你地,無論做gym減肥或素食主義者都會喺度揀到啱食嘅餐單,超級細心🥰呢種Hawaii bowl主要係將魚生切粒,再加唔同白飯配菜同淋上醬汁製作而成🐟而Pickabowl由魚生、配菜到底層都有唔同嘅配搭選擇,大家可以按自己喜愛製作一款屬於自己嘅poke bowl 🍚🌈經典雙拼 | 黃薑椰菜花+糙米飯 ($82)賣相色彩豐富超吸引,鋪滿唔同種類嘅蔬菜🥒🍅🍍魚生方面雙拼就有三文魚同呑拿魚,同樣都好新鮮,而且份量都唔少✅而我亦唔想吸收太多澱粉質,所以揀左半椰菜花🥦半糙米飯🍚椰菜花口感爽脆,帶少少黃薑粉香料味,伴埋配料一齊食就啱啱好💯個人幾鍾意呢個配搭❤️好多人都以為食得健康就一定係淡而無味,但試過Hawaii bowl就一定會打破呢種思想😍好味之餘又提供到多種膳食纖維及營養,食完真係會元氣滿滿🤗如果大食嘅朋友仔,餐廳仲提供埋免費加底㗎⚠️

經典雙拼

🌈經典雙拼 | 黃薑椰菜花+糙米飯 ($82)

經典雙拼
2020-08-31 81 浏览
food quality is ok, in terms of taste and freshness.however portion is small at that price, especially $16 for only 1/4 of an avocado. this is so expensive!comparing with the salad takeout place on the same floor, food quality and price range is similar but in bigger portion and $8 to add half an avocado.

2020-08-27
5 分钟 (外卖自取)
2020-08-29 69 浏览
係相機食先嘅呢個generation,一個poke絕對滿足到你相機嘅胃口😂 但係要好食,先可以滿足到你嘅口腹之欲🤤Poke除咗顏色吸引之外,咁多種材料配合而成又豐富又有營養!聽到呢度係咪覺好似呃細路,叫佢哋食啲健康嘢嘅對白🤣 不過呢個poke真係食得好滿足!蔬菜雖然佔佐大部份,但係啲魚生同雞肉其實都好多🙈.我揀佐自選poke, 本身會有新鮮多汁嘅蕃茄、好清甜帶微酸嘅菠蘿、清新帶微酸嘅中華沙律、紫菜、新鮮夠凍生菜,整體落咗麻油調味。.魚生&肉類: 🐔慢煮天多利烤雞juicy雞胸肉唔會鞋颯颯,印度醬汁微酸香料嘅味道🐟經典吞拿魚魚生新鮮夠凍,配埋個醬油、芝麻唔會太鹹.配菜:我選擇佐彩虹,有黃椒、青瓜、紅椒。全部食落都好爽脆.底層主食:50% 爽口脆身一粒粒嘅黃姜椰菜花 + 50% 有咬口唔會太硬嘅糙米飯飽肚又唔會話太重澱粉🤤.有時想食多啲蔬菜又唔想咁齋都值得一食👌🏻
自選poke

魚生&肉類:
🐔慢煮天多利烤雞
juicy雞胸肉唔會鞋颯颯,印度醬汁微酸香料嘅味道
🐟經典吞拿魚
魚生新鮮夠凍,配埋個醬油、芝麻唔會太鹹
配菜:
我選擇佐彩虹,有黃椒、青瓜、紅椒。全部食落都好爽脆

底層主食:
飽肚又唔會話太重澱粉🤤
有時想食多啲蔬菜又唔想咁齋都值得一食👌🏻
2020-08-28
10 分钟 (外卖自取)
自選poke
  • 慢煮天多利烤雞
  • 經典吞拿魚
2020-08-27 65 浏览
1:慢煮天多利烤雞 ʜᴋᴅ70飯底:黃薑椰菜花一個Bowl 就可以試哂一熱一凍既配合 口感幾新穎全部都係新鮮食材蛋黃醬撈埋極大量既青瓜粒 、車厘茄 、菠蘿、中華沙律 & 蟹籽 全部都好match 就算食哂都唔會有罪惡感~2: 煙薰辣味三文魚 ʜᴋᴅ76飯底:黃薑椰菜花+ 糙米飯估唔到三文魚配韓式辣醬係咁夾唔會太搶味,甜甜辣辣亦好開胃配菜好豐富,包括紅菜頭、紅腰豆同羽衣甘藍 🥬好符合依家追求健康嘅潮流可以改善嘅係食到中途會覺得比較乾身如果可以調校醬汁撈飯食就更正!!整體嚟講Pickabowl選擇好多樣化可以自己揀Preset或者自由配搭服務亦態度好好 上菜好快食曬都毫無飽滯感係OL必選!好味指數:6.5/10回頭指數:7/10#我要吃掉全世界 #ckeattheworld
1:慢煮天多利烤雞 ʜᴋᴅ70
飯底:黃薑椰菜花

一個Bowl 就可以試哂一熱一凍既配合
口感幾新穎
全部都係新鮮食材
全部都好match
就算食哂都唔會有罪惡感~

2: 煙薰辣味三文魚 ʜᴋᴅ76
飯底:黃薑椰菜花+ 糙米飯

估唔到三文魚配韓式辣醬係咁夾
唔會太搶味,甜甜辣辣亦好開胃
配菜好豐富,包括紅菜頭、紅腰豆同羽衣甘藍 🥬
好符合依家追求健康嘅潮流
可以改善嘅係食到中途會覺得比較乾身
如果可以調校醬汁撈飯食就更正!!

整體嚟講

#我要吃掉全世界 #ckeattheworld
2020-08-25
  • 煙薰辣味三文魚
2020-08-16 68 浏览
位於D2 Place內既Pickabowl提供唔同既自選營養餐。價錢由$84起.今日我order左個自選嘅set,入面有兩份肉,一份配菜,同一份主食.🍤肉類嘅份量就同餐牌上一模一樣,唔算好多🌽而配菜本身係mix好既,每款入面有4-5種蔬果🍚最後個base可以揀飯/沙律/烏冬。我就當然揀左呢排好hit既椰菜花+飯.味道方面~個人認為唔錯,一個bowl有咁多食物係入面👍🏻魚既味道亦好ok 💖💖值得一提嘅係,店員服務好好.@fatpet_natalie

🍤肉類嘅份量就同餐牌上一模一樣,唔算好多
🌽而配菜本身係mix好既,每款入面有4-5種蔬果
值得一提嘅係,店員服務好好

@fatpet_natalie
唔知大家有冇發現 有得食pokebowl都係要過海嘅😂所以知道荔枝角都開咗間嘅時候 真係好開心 唔過海都有多個選擇🤭-✏️DIY自選pokebowl🥣 ($84)Proteins 經典吞拿魚 | 慢煮雞胸Veggie combo: 紅菜頭(紅菜頭|紅腰豆|羽衣甘藍|青豆|果醋)Base: 薑黃椰菜花飯+白飯另追加泡菜 ($14)-雖然有選擇困難但都毫不猶豫要自選😂肉揀咗吞拿魚同雞胸 吞拿魚有醃製過 食落惹味😋但雞胸就唔太推介 有啲嚡🥶兩份肉份量都唔算多蔬菜底配果醋好清新 而且紅菜頭 羽衣甘藍嗰啲食落都新鮮 值得一提係個飯底可以揀薑黃椰菜花飯 想食少啲澱粉嘅朋友可以揀呢個🙆🏼‍♀️mix埋椰菜花飯口感方面係清爽啲 但係味道我覺得冇大分別 都冇食到薑黃味當日心血來潮想食泡菜 於是加咗錢 雖然唔算特別平 但係抵加喎都🤣額外加嘅份量超多 而且令到成個飯嘅味道惹味勁多🤭總括而言對比起我嘅愛店peekapoke 都算係有好一段距離所有嘢正常啦唔算特別好推介🤔
✏️DIY自選pokebowl🥣 ($84)
Proteins 經典吞拿魚 | 慢煮雞胸
Base: 薑黃椰菜花飯+白飯
另追加泡菜 ($14)

2020-08-06 201 浏览
慢煮天多利烤雞 ($70) +牛油果 ($14)飯底: 黃薑椰菜花+白飯Pickabowl係一間poke bowl專門店,poke bowl起源於夏威夷,當地既漁民將新鮮捉到既海鮮切粒,淋上醬汁放係飯上面😍聽見都覺得會好好食🤤對於有選擇困難症既我...當然揀配搭好既指定款式🤓餐廳都提供DIY menu,由主菜到配菜都可以自行配搭😍我就叫左慢煮天多利烤雞,由於最近好想食🥑,就追加左牛油果🥑鋪到滿一滿既飯俾人感覺好清新,慢煮天多利烤雞一啲都唔鞋,仲好嫩滑!! 仲有海量既蛋黃醬撈青瓜粒&菠蘿粒、車厘茄、蟹籽、中華沙律😋 黃薑椰菜花好爽口,撈埋白飯食口感好有趣😍整體黎講覺得Pickabowl既食材好新鮮,沙律既汁整得好出色,撈埋飯食驚喜地好夾😂多菜少肉絕對係大勢所趨,下次幫襯一定要試埋三文魚、吞拿魚😍
慢煮天多利烤雞 ($70) +牛油果 ($14)
飯底: 黃薑椰菜花+白飯

慢煮天多利烤雞
2020-07-19
慢煮天多利烤雞
2020-08-04 52 浏览
宜家無得出街食飯, 所以經過d2買d外賣番屋企食~呢間pickabowl 門口好簡結, 感覺好fresh, 見到menu全部野都好colourful!感覺好岩夏天食喎!除左佢arrange好既配搭, 仲可以自己diy~今次試左椰菜花飯, 同埋烏冬!!烏冬揀左松板豬同八爪魚, 松板豬好好食, 烏冬又彈牙,, 加埋麻醬其實好似變左日本野!!八爪魚都好爽口, 同埋唔韌, 就算唔食生野既媽媽都話pokebowl好好食!另外既刺身pokebowl覺得三文魚同tuna都幾新鮮~泡菜汁都幾辣, 好開胃!!
宜家無得出街食飯, 所以經過d2買d外賣番屋企食~
感覺好岩夏天食喎!
除左佢arrange好既配搭, 仲可以自己diy~
今次試左椰菜花飯, 同埋烏冬!!

2020-08-01 70 浏览
Pickabowl網址: https://地址: 荔枝角長義街9號D2 Place 一期1樓112號舖夏天殺到來一仲未開始減重, 又成日係屋企食食食, 以前會去泰國陽光海灘, 今年無得飛個人就懶散又肥左足足10磅, 而家出去食野都搵健康野食, 希望減芟增出來的體重Pickabowl有飯/麵/SALAD, 再加埋自選的肉類同菜, 連埋個汁, 真係好好食又唔會肥。我買了返屋企同屋企人當DINNER, 第一個是 黃薑椰菜花+糙米飯 另一個要salad薑汁松阪豬 $70 這款則是和風配搭,配菜有烤南瓜、玉子燒、炸豆腐、四季豆、毛豆、紫洋蔥。配菜起多, 食得出幾用心安排個紅合!自己真係懶得預備咁多配菜的。夏天要健康瘦身,$70慢煮天多利雞, 配以蛋黃醬配菜組合: 配菠蘿,青瓜,蟹籽,蛋黃醬。食材切成一粒粒差不多大細蓋在飯上面$82 shrimp salad ,可以輕盈食,與家人share 補充菜仲有小食飲品可以加架, 只係十幾蚊起,我加了各$6 溫泉蛋同湯, 屋企人食完都話好食, 同埋個賣相顏色好靚, 組合多元化又健康。 $25 有埋蛋, 湯同飲品PACK 得靚同整齊, 買回家享受
Pickabowl

網址: https://

PACK 得靚同整齊, 買回家享受