2021-08-23 106 浏览
22.08.2021下午茶:Pickabowl 食完午餐,在D2 Place逛街後,午餐無乜食菜,想試試之前在Open Rice見Pickabowl,可以自選蔬菜、沙律。餐牌選擇非常多,A至S預先編好的餐,樣樣看來都色彩豐富,吸引無比,每個各有英、中名字,看到眼花撩亂。除此還可以D.I.Y,選擇兩款魚生或熟肉,例如三文魚、八爪魚、雞、豬、蝦;之後再選擇配菜(六款任揀其一),最後就是底層,最特別是有糙米飯、黃薑椰菜花、沾烏冬。D.I.Y. 自選刺身蔬菜沙律(三文魚、熟蝦、泡菜、彩虹組合、沙律)三文魚同熟蝦都好好食,加了泡菜好野味,彩虹組合係一些調了味雜菜,沙律其中有兩、三塊大片好像是紫色椰菜,但因為整整一大片,很難用叉子吃,最好切碎,最後惟有加泡菜包起來一起吃。那麼多選擇,下次可以再試試。
22.08.2021
下午茶:Pickabowl

D.I.Y. 自選刺身蔬菜沙律
(三文魚、熟蝦、泡菜、彩虹組合、沙律)
三文魚、熟蝦、泡菜、彩虹組合、沙律

那麼多選擇,下次可以再試試。
2021-08-22
三文魚、熟蝦、泡菜、彩虹組合、沙律
  • DIY自選
2021-08-14 164 浏览
週末喜歡到D2 Place 逛逛,欣賞其不同主題的市集及小店,今次順道午膳,選了健康的 poke bowl。Giant's bowl - 有辣味三文魚、吞拿魚、大蝦及牛油果,刺身新鮮,大蝦以泰式酸辣醃製,很惹味,牛油果軟滑,加上青瓜、中華沙律、蕃茄粒、洋蔥粒等豐富配菜,清新開胃。DIY 自選 - 可選兩款主食,揀了西班牙蒜油八爪魚及煙燻辣味吞拿魚,八爪魚彈牙充滿蒜香,吞拿魚微辣開胃,加上有數款魚生及青瓜粒的彩虹組合配菜,還追加了泡菜及蕃茄,發揮下創意之餘又美味。夏日飲純橙汁,天然果甜又健康。

Giant's bowl -

夏日飲純橙汁,天然果甜又健康。

2021-08-10 96 浏览
天時暑熱真係唔係好想食飯, 成日都無咩胃口, 但係做完運動又要食野!!唯有揀D FRESH D 清新D既開胃野食!發掘到呢間位於D2 PLACE既POKE BOWL, 假日人流好多, 所以我就買外賣番屋企食啦~~$88自選POKE BOWL, 唔想煩懶既就可以揀D 組合好既!我就揀左2款自選, 1個生1個熟, 可以同屋企人試到唔同口味~蛋黃醬三文魚吞拿魚沙律將三文魚吞拿魚加埋蛋黃醬真係好好食, 配上清脆既沙律菜好夾, 蛋黃醬又唔會太漏, 好似食緊刺身沙律咁!另一份叫左松板豬拼辣八爪魚烏冬, 聽落好日式所以配左和風汁, 松板豬爽口, 不過八爪魚蒜味真係好勁所以辣左少少~~沾烏冬好彈牙, 配埋和風汁都幾夾, 好食!
唯有揀D FRESH D 清新D既開胃野食!
蛋黃醬三文魚吞拿魚沙律
沾烏冬好彈牙, 配埋和風汁都幾夾, 好食!
2021-08-06 109 浏览
聽講呢個係夏威夷style嘅食法,不過我未去過夏威夷,唔知嗰度係咪真係咁嘅呢???😆如果懶,可以選擇鋪頭已經set好嘅款式,跟住3個step逐樣揀就可以。I. 夏威夷四重奏 Giants' Bowl $106 (彩虹)- 辣味三文魚、經典吞拿魚、泰式熟蝦、牛油果呢個應該係最多人揀,我等緊嘅時候見排隊買嘅都好多人叫,牛油果同三文魚好夾,我叫左沙律底,菜好新鮮,另外再加左隻温泉蛋(+$6),撈埋一齊好fresh! S. 蒜片油八爪魚 Elizabowl $74 (泡菜)- 蒜片油好香濃!!! 大推介!!! 我揀左半白飯半糙米飯底,另外再加左三文魚,直接撈埋一齊香辣味好出色!!! 最後要講埋杯superfood cold pressed, 跟餐架$35, 出面飲一杯cold pressed 果汁要起碼五六十蚊,而家$35 真係好抵飲!!

- 辣味三文魚、經典吞拿魚、泰式熟蝦、牛油果

S. 蒜片油八爪魚 Elizabowl $74 (泡菜)

2021-08-05 4323 浏览
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5Let’s Pick A Bowl 🍚🍣 現今社會愈來愈多人推行健康飲食,五花百門,而我就來試一下既健康又七彩繽紛的清新菜式 🥗餐廳位於荔枝角D2 Place,座位不多,裝潢走簡潔路線,點餐可先到櫃檯下單,然後拿著取餐震動器在旁等候即可 ☝🏻 要一提的是我最初拿起餐牌看時,確實有點眼花撩亂的感覺 😅 套餐由A至S共19款,再來要選擇要白飯、糙米飯、黃姜椰菜花、沙律或烏冬,我想這只是初級版 😅 進階版更可自選不同材料配搭,適合沒有選擇困難症的朋友 ($84) 😆 飲品方面,亦可加$8-35選擇罐裝飲品或冷榨果汁🍹💋 和風組合 經典雙拼 ($82)餐牌實在有點眼花撩亂的關係 😅 最後我選了套餐H的魚生兩寶,醃漬三文魚和吞拿魚,魚生很新鮮,厚切成粒令口感倍增 🐟,而底層則選了黃姜椰菜花和半糙米飯,前者爽脆、沒什麼味道,後者伴有紫菜及芝麻,提昇味道和口感,唯一挑剔的是飯質比較乾身,如加點汁醬應該會更好 🍚;另套餐還附有一大堆豆角、南瓜、豆卜、小蕃茄、小菠蘿粒等,材料豐富,既可
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5

💋 和風組合 經典雙拼 ($82)
餐牌實在有點眼花撩亂的關係 😅 最後我選了套餐H的魚生兩寶,醃漬三文魚和吞拿魚,魚生很新鮮,厚切成粒令口感倍增 🐟,而底層則選了黃姜椰菜花和半糙米飯,前者爽脆、沒什麼味道,後者伴有紫菜及芝麻,提昇味道和口感,唯一挑剔的是飯質比較乾身,如加點汁醬應該會更好 🍚;另套餐還附有一大堆豆角、南瓜、豆卜、小蕃茄、小菠蘿粒等,材料豐富,既可打卡,亦可保持整體均衡營養,而且味道不錯 👍🏻 個人認為份量方面頗多,吃不完的我也感到肚子滿滿呢 🥰
2021-08-05
2021-08-03 93 浏览
本人最鍾意叫佢既DIY自選餐,可以拼到自己最鐘意既組合,而且材料又豐富~主餸叫左三文魚、吞拿魚,魚生好新鮮而且份量幾多~配菜簡左彩虹,各式各樣既配菜都有,例如蕃茄、青瓜,色彩繽紛啲,食野都食得開心啲😝底層簡左黃薑椰菜花+半糙米飯,係我認為幾健康又飽肚既組合~另外仲加左中華沙律拼我既自選 魚生飯~仲叫左杯鮮榨果汁:Yellow Submarine , 裏面比較出既味係香蕉同蘋果~有助消化同行朋友叫左D餐:慢煮天利多烤雞配沾烏冬烤雞滑滑地,味道較淡,主要靠上面印式香料汁調味題外話,店員係長長既人龍下服務態度都好好,值得一讚

主餸叫左三文魚、吞拿魚,魚生好新鮮而且份量幾多~

底層簡左黃薑椰菜花+半糙米飯,係我認為幾健康又飽肚既組合~
另外仲加左中華沙律拼我既自選 魚生飯~

同行朋友叫左D餐:慢煮天利多烤雞配沾烏冬

烤雞滑滑地,味道較淡,主要靠上面印式香料汁調味

題外話,店員係長長既人龍下服務態度都好好,值得一讚
2021-07-31 77 浏览
啲間餐廳🍴主打食得健康又有say….透過自家製的醬油和調味料為主,提供一種嶄新食物大有新鮮感、結合健康和美味的元素,為傳統的飲食文化和你的味蕾帶來衝擊除左有配親好嘅配搭,仲可以你想點食就點揀So Good仲可以加錢配反杯健康新鮮冷壓果汁🍹
除左有配親好嘅配搭,仲可以你想點食就點揀
So Good
仲可以加錢配反杯健康新鮮冷壓果汁🍹
成日碌ig嘅時候都會見到啲色彩鮮艷嘅美式魚生飯,賣相真係好吸引,但一路都無機會去試下~ 今次就去咗試Pickabowl😋 佢哋有14款魚生/肉類 + 6款配菜組合 + 6款飯/菜底,每款組合都會寫到明有啲咩醬汁/材料,可以畀客人自由選擇,啱晒挑食嘅我🤭🤣 不過唔想諗咁多嘅話就可以揀pickabowl預先配搭好嘅set😛•🥢 DIY自選 $86 自選2款魚生/肉類:📸西班牙蒜油熟蝦:啲蝦仁好爽口,上面仲有啲麵包脆粒同大量蒜蓉,好好食😋 不過得3隻有啲少🥺📸醬油三文魚:唔會過鹹,食到三文魚嘅鮮味~ 自選配菜組合:📸蛋黃:菠蘿+青瓜+蟹籽+蛋黃醬,呢個組合好清新,尤其係加埋菠蘿嘅酸酸甜甜,好開胃🤤自選底層:白飯+糙米飯因為好鍾意食蟹籽嘅關係,仲+$8 加多一份蟹籽,所以面頭先會有咁多蟹籽😝•🥢 煙燻辣味雙併 Spicy Couple $84呢個雙併其實就係煙燻辣醬油嘅三文魚+吞拿魚,煙燻味好濃,而且都有少少辣,但就有啲蓋過咗兩款魚生嘅味😬加埋泡菜組合嘅韓式辣醬,成個飯都幾辣🙈 但有啲甜甜嘅紅莓乾可以中和返少少~朋友揀咗個飯底係「薑黃椰菜花+半糙米飯」,椰菜花飯口感幾特別,咬落幾爽口,麻油味好

🥢 DIY自選 $86
自選2款魚生/肉類:
📸醬油三文魚:唔會過鹹,食到三文魚嘅鮮味~
自選配菜組合:
自選底層:白飯+糙米飯

🥢 煙燻辣味雙併 Spicy Couple $84
朋友揀咗個飯底係「薑黃椰菜花+半糙米飯」,椰菜花飯口感幾特別,咬落幾爽口,麻油味好香~

🥢 升級套餐 Meal It $25
所有嘅飯都可以加$25升級套餐,有鰹魚昆布湯、溫泉蛋同埋甜品
📸鰹魚湯:鰹魚味幾濃郁,配埋好多醬嘅poke bowl就可以解吓膩👍🏼
📸溫泉蛋:睇落好普通,但一篤開就見到橙色嘅蛋黃🤩勁吸引!🧡 稍為熟咗少少,但係蛋味超濃郁!!好加分!🤤
📸甜品:係柚子慕斯,柚子味好香,但有啲太甜🙈

🥢 Yellow Submarine +$35(跟餐)
呢款係冷壓果汁,入面有:羽衣甘藍、香蕉、蘋果、青蘋果、檸檬~飲落第一啖香蕉味好出,仲有啲蘋果嘅甜味,但餘韻有啲草青嘅甘味,應該就係羽衣甘藍嘅味~但整體係好飲嘅,係健康嘅味道😂
初嘗美式魚生飯。先講食物質素,食物係唔錯嘅,黃薑椰米係有啲凍,但半糙米飯係暖和嘅;辣味三文魚係真係辣嘅,舌尖之辣,但少鹹;泰式熟蝦嘅味道微妙,微酸、清新彩虹蔬菜為整個飯增添色彩,吸睛、健康之後要批評一下了😓服務態度有點差,坐位唔多、客人唔多嘅時候,五個職員係度㩒電話。我與及另一客人嘅飯底都可以調亂,明明嗰時客人都唔多🤷員工質素真係要改善下,但值得再來(尤其常運動嘅人
彩虹蔬菜為整個飯增添色彩,吸睛、健康
自選bowl
A餐(經典三文魚
自選bowl
A餐(經典三文魚
2021-07-18 114 浏览
呢間舖頭佢啦荔枝角地鐵站好近,只係需要5分鐘嘅路程。餐廳都算闊落,都有好多位。總括而言食物質素唔錯,價錢唔算貴同埋好健康!慢煮天多利雞賣相 5/5味道 4/5價錢 5/5性價比 4/5呢個係佢pre-set咗嘅一個餐,配料冇得轉,淨係可以揀個底層。今次就揀咗白飯做底。主菜同埋配料嘅份量多好多,除咗有雞肉之外仲有我最鍾意嘅中華沙律!蛋黃醬配青瓜同埋仲有啲蟹子喺上面,令到成個飯更加有口感。DIY - 西班牙蒜油熟蝦,薑汁松阪豬賣相 5/5味道 5/5價錢 5/5性價比 5/5另外呢間餐廳最好嘅就係pre set menu 唔啱食你都仲可以自己DIY。蒜油熟蝦下都有成四五隻,好香蒜蓉味,上面仲有啲麵包脆脆,同埋白芝麻,食落好香口。本身以為松阪豬應該會比較鞋口,完全估佢唔到咁嫩,外面仲要煎到脆脆地。DIY - 西班牙蒜油八爪魚,泰式熟蝦賣相 5/5味道 5/5價錢 5/5性價比 5/5最後一個都係嗌咗DIY,同樣八爪魚上面都有大量蒜油同埋麵包脆脆,食到停唔到口。而泰式熟蝦嘅醬汁十分惹味,陣陣芫荽香味。如果個飯可以配上多啲醬汁嘅話應該會更加好食!

慢煮天多利雞

味道 4/5
性價比 4/5

DIY - 西班牙蒜油熟蝦,薑汁松阪豬

味道 5/5
性價比 5/5

DIY - 西班牙蒜油八爪魚,泰式熟蝦

味道 5/5
性價比 5/5

2021-07-15 105 浏览
去到荔枝角D2 place真係非常之咁肚餓為咗可以解一解肚餓所以見到呢一間魚生飯店就即刻入去是裏面嘅選擇非常之咁多啱晒我我就叫咗佢哋set定好晒嘅其中一款就係貪佢裏便乜都有所以唔使揀可以即刻就試晒佢哋最多嘅嘢入邊唔單止有三文魚吞拿魚而且仲有大蝦中華沙律菠蘿仲有紅椒青椒而且個份量仲非常之咁多簡直令我可以大塊朵頭而且呢度最特別嘅就係佢哋嘅飯底都非常之咁多嘅選擇你可以揀白米飯糙米飯而且中貝有一種好特別嘅就係叫做黃姜椰菜花說我就今日選擇左呢個黃姜椰菜花碎因為之前真係未試過另一半我就選擇咗白米而另外就可以選擇呢個烏冬底我嘅朋友就係選擇左烏冬底不過佢選擇左嘅就係夏威夷三文魚夏威夷三文魚嘅份量都非常之咁多而且再配合埋烏冬底簡直係非常之咁配搭因為佢嘅配料仲有非常之重嘅麻油味麻油就完完全全比呢啲烏冬吸收晒所以味道非常之咁濃郁而且我就係鍾意佢嘅蔬菜非常之咁多所以唔會怕食多少少就已經食到個人肥仔晒之後仲叫多咗一份親子丼比朋友個小朋友見到佢嘅親子丼係用上了慢煮雞肉淨係睇個樣都知道非常之咁滑而且仲係keep到好多麻油香味不得不提呢度嘅馬友味道真係非常之令人地開胃整到成個飯都非常之咁香
去到荔枝角D2 place

而且個份量仲非常之咁多簡直令我可以大塊朵頭

因為之前真係未試過另一半我就選擇咗白米

而且我就係鍾意佢嘅蔬菜非常之咁多
所以唔會怕食多少少就已經食到個人肥仔晒

之後仲叫多咗一份親子丼比朋友個小朋友
見到佢嘅親子丼係用上了慢煮雞肉淨係睇個樣都知道非常之咁滑
2021-07-12 120 浏览
由於舊患初癒,要開始做番久違3個月嘅gym,加上女朋友正努力實行減肥大計,而家出外食飯都盡量以營養同健康為主!難得今日過海行下街,一於黎位於D2 Place嘅poke食lunch~ 餐牌選擇非常豐富,最緊要就係所有食材都可以自選,正所謂有得揀先係老闆嘛~一份poke可以揀兩份protein,protein包含魚生/熟肉,再揀唔同配搭嘅配菜同埋base,唔喜歡澱粉質可以揀沙律菜。 如果有選擇困難症嘅可以嘅餐廳預先配搭好嘅combination,我就梗係自己揀到啱!飲品方面有即整冷壓果汁供客人選擇 餐廳採用開放式廚房設計,所有食材都放係客人面前,保證新鮮即整~ 天氣太熱嘅關係,等野食嘅時間去拎杯水飲。水有西柚,沙律菜,連水嘅味道都夠哂清新!============================== DIY自選 (煙燻辣味吞拿魚、經典三文魚、紅菜頭組合配沙律 $86 另加牛油果 $12、車厘茄$8 )魚生切成cube狀,有口感!魚生好新鮮,煙薰辣味醬汁惹味,但係唔會蓋過魚生嘅鮮味~女朋友揀咗紅菜頭配菜combo,有紅菜頭、甜椒、紅腰豆、羽衣甘藍、青豆,唔同品種嘅蔬菜加埋一齊,口感豐富,淋上
飲品方面有即整冷壓果汁供客人選擇

女朋友揀咗紅菜頭配菜combo,有紅菜頭、甜椒、紅腰豆、羽衣甘藍、青豆,唔同品種嘅蔬菜加埋一齊,口感豐富,淋上果醋好開胃!呢個配菜特色,平時其他poke冇係pickabowl先有~

DIY自選 (薑汁松阪豬、煙燻味三文魚、蛋黃組合配白飯 $86 另加中華沙律 $8)
松阪豬肉質爽口juicy,有啲似叉燒嘅感覺,蛋黃組合菠蘿青瓜嘅配菜配搭好清新,又有crunchy嘅口感,Mayo同白飯夾又夠飽肚,另加嘅中華沙律份量好足,為呢個DIY自選poke再加左另一種層次!
Superfood冷壓果汁
Superfood冷壓果汁 $35
由於見到有冷壓果汁,即刻叫番杯飲下。今次叫左superfood。平時見到紅菜頭,羽衣甘藍嘅果汁我應該灑手擰頭,好驚好大陣草青味。superfood加左檸檬同藍莓同蘋果,大大減輕左草青味仲好清新同有益,怕草青味嘅都唔怕!
Superfood冷壓果汁
2021-07-11 500 浏览
早前去咗呢間食晚飯,有驚喜。當中食物都好新鮮,亦都係健康食物。依點最吸引我。😬除咗佢已經有set定左嘅餐外,亦都可以有你自選嘅配搭,感覺不錯。當日我試咗夏威夷四重奏,個底層我要左黃薑椰菜花 + 半糙米飯,食落感覺好特別。相信我下次都會叫返同一個底層。至於飲品方面,我叫咗杯super food,內有紅菜頭、蘋果、羽衣甘藍、藍莓同檸檬。好好味。唯一美中不足的,就係店舖較細,食飯時間好快就無位了。不過如果可以的話,都可外賣回家或返公司食都得。價錢我覺得適中,唔算太貴,因為佢係以健康食品為題。

價錢我覺得適中,唔算太貴,因為佢係以健康食品為題。

夏威夷四重奏
夏威夷四重奏
  • Super  food
2021-07-09 68 浏览
🥦可能人老左 比以前鍾意多左健康野 清淡野 平時經過D2 place 都見幾多人食緊 終於的起心肝試下🥦menu上有不少已經預設好嘅配搭 但都有得揀DIY 揀自己鍾意嘅魚生/肉再配蔬菜 由於我係出名嘅偏食寶寶 咁 就可以避過所有唔食嘅野 (按:唔食青瓜,蕃茄,青椒…)配搭出一碗完全啱自己口味嘅pickabowl!!🥦🍗🐟 $73魚/肉(揀2)煙燻油辣味三文魚慢煮天多利雞蔬菜組合揀左和風(烤南瓜,玉子燒,炸豆腐,四季豆,毛豆配自家製醬油)飯揀左黃薑椰菜飯+白飯🥦推薦必點三文魚,砌左粒都仲魚味好濃好香 口感唔錯 天多利雞 因為慢煮 一d都唔鞋 呢個配搭蛋白質好高 啱晒減肥同健身朋友🙂🥦呢到好特別有黃薑椰菜飯 其實係用椰菜扮飯 可以減少食澱粉質 食落去好似飯嘅口感 之前擔心黃薑唔食 但完全冇薑味 下次可以揀晒呢個飯🥦和風組合嘅玉子燒同豆腐都好食 醬汁完全唔咸 但又唔會淡而無味 🥦係openrice叫定先拎有85折 折左$73 價錢中等啦 不過叫做食得健康又好食😉

🥦🍗🐟 $73
魚/肉(揀2)
煙燻油辣味三文魚
慢煮天多利雞

飯揀左黃薑椰菜飯+白飯

🥦推薦必點三文魚,砌左粒都仲魚味好濃好香 口感唔錯

2021-07-07 81 浏览
愈多愈多人重視健康的飲食文化,同事大力推介這間沙律做午餐,她游說我:好味又飽又唔肥,外賣自取還有85 折。今天即管一試,用手機OpenRice app 下單$73自取,包裝精美,選擇款式多。我點了泰式熟蝦半份、薑汁松板豬半份,配和風(烤南瓜、玉子燒、炸豆腐、四季豆、毛豆、自家製醬油)吃得出份量好夠,而家食材新鮮,蝦爽口,松板豬的薑汁味被沙律醬汁的酸味掩蓋,沙律油帶酸,很多蒜茸,香味撲鼻。還有炸豆腐、南瓜、玉子燒都合我心意。如果覺得不夠飽可以不選沙律,改烏東、飯、麵、任君選擇!

還有炸豆腐、南瓜、玉子燒都合我心意。
如果覺得不夠飽可以不選沙律,改烏東、飯、麵、任君選擇!
2021-07-07
午餐