2022-05-14 350 浏览
做完yoga想食啲健康啲嘅嘢 諗起呢到有間poke bowl 就決定食佢啦見到今次有啲新嘅熟肉選擇 決定試試佢同朋友叫咗2個share嚟食嗌咗一個自選D.I.Y bowl加多利雞 西班牙蒜香八爪魚 再加多咗個煙燻三文魚配菜就揀咗紅菜頭 雖然menu冇 但問咗老闆可以整個全黃薑椰菜花飯比我 啱哂想減肥進行緊低碳飲食嘅我食雞最驚啲肉瘦得嚟又乾柴柴咁 但呢個加多利雞即使用咗雞胸肉 佢都keep到肉質幾嫩而個蒜香八爪魚好爽口 加埋蒜蓉更惹味因為本身啲熟肉/魚生都有調味過 再加埋甜甜嘅紅菜頭 絕對唔怕冇dressing會好寡冇味另外叫咗多咗個Spicy couple煙燻油辣味三文魚+吞拿魚+extra半份薑汁松板豬 w/烏冬佢地嘅煙燻油辣味嘅魚生一如既往咁惹味 之前食完一直念念不忘 今次加埋半份嘅松板豬個豬肉用咗薑汁去煮 肉味更加鮮甜然後本身呢款係配埋泡菜 再加埋魚生個個辣醬撈埋烏冬嚟食 更加惹味之餘都仲可以好健康👍🏻
見到今次有啲新嘅熟肉選擇 決定試試佢
同朋友叫咗2個share嚟食
嗌咗一個自選D.I.Y bowl
加多利雞 西班牙蒜香八爪魚 再加多咗個煙燻三文魚
配菜就揀咗紅菜頭
而個蒜香八爪魚好爽口 加埋蒜蓉更惹味

另外叫咗多咗個Spicy couple
個豬肉用咗薑汁去煮 肉味更加鮮甜
呢間嘢其實食過幾次,唔係因為平或者好味,純粹上運動堂前想食輕食同食得健康啲。喺冇其他嘅選擇之下唯有去呢間食。之前幾次啲員工態度唔係好,有時可以話係差。直至今日… 比門口條女串一串,決定以後唔會再幫襯🙃
2022-05-11
2022-05-07 334 浏览
夏威夷四重奏($114) 彩虹咁嘅顏色😍一齊三文魚吞拿魚同埋泰式酸辣大蝦,加埋好多牛油果🥑健康又飽肚。薑黃椰菜花同半糙米飯底,聽個名都知健康,撈埋上面嘅餸食真係好豐富㗎😆另外仲叫咗一個煙燻辣味雙拼($89)辣到唔算好辣,比起夏威夷個款重口味一點,仲有陣陣泡菜香~.Do you like Poke Bowl? This one at Lai Chi Kok has plenty of choices! Their Giant’s Bowl ($114) consist of salmon, tuna and Thai flavour prawn, which is my fave topping!
2022-04-18 612 浏览
今日碰巧外出,到荔枝角又未想好吃甚麼,在openrice search了這間店頗多好評,決定一試。之前都試過深水埗另一間的,所以對這款食物印象蠻好。因為有選擇困難,所以我沒有選自選,點了餐牌上的加洲三文魚跟黃薑椰菜花及糙米飯,醬汁是跟蛋黃醬。配料很不錯,可能是我吃不慣椰菜花飯,個人覺得偏乾,而且醬汁味道不太吃得出來,反而糙米飯暖暖的跟配菜很搭配。友人叫了經典雙併(三文魚及吞拿魚)跟自家醬汁,嘗了一口,坦白說自家醬汁比較好味,下次都是點店家的招牌比較好。

• 經典雙拼
2022-04-11 455 浏览
Poke bowl 已流行一段時間,主要由刺身粒粒+配料、醬料整出唔同配搭,健康又飽肚之選👍🏻初嘗試poke bowl,見到有好多唔同選擇,最終點了一個自選組合:西班牙蒜油八爪魚+泡菜+沾烏冬整體配搭好match, 蒜酒八爪魚不會過韌,唔濃味,泡菜味道很惹味,帶點少辣,內有清瓜、蒟蒻果凍作配料,添加口感,忍不住一口接一口。整體感覺,好飽肚又不會有很大負擔,唔怕膩,下一次會嘗試餐廳已搭配好的配搭😋👍🏻

西班牙蒜油八爪魚+泡菜+沾烏冬

2022-03-12 622 浏览
Pickabowl (荔枝角)超級健康之選煙燻辣味三文魚大大粒蒜片油浸熟蝦好香仲有牛油果、菠蘿、青瓜同蟹子每樣材料都好多好新鮮食落好fresh樣樣都係健康食材食多啲都唔怕不過今次揀咗蛋黃醬略嫌醬汁較少食落味道就寡咗少少不過淡味少少食得健康啲都唔錯
Pickabowl (荔枝角)

超級健康之選
煙燻辣味三文魚大大粒
蒜片油浸熟蝦好香
仲有牛油果、菠蘿、青瓜同蟹子

每樣材料都好多好新鮮
食落好fresh
樣樣都係健康食材
食多啲都唔怕
不過今次揀咗蛋黃醬
略嫌醬汁較少
食落味道就寡咗少少
不過淡味少少食得健康啲都唔錯
第二訪了❣️仲記得上年試過之後,食過返尋味,今次帶埋朋友一齊去試吓☺️除咗有健康魚生飯之外,仲推出左熟食,雞胸肉同大蝦等等我叫咗The Omega經典三文魚配和風組合沾烏冬估唔到配烏冬係咁好味㗎😚和風口味有南瓜、玉子、炸豆腐、四季豆、毛豆特別喜歡和風醬油嘅味道,六三文魚同烏冬真係Perfect match😋三文魚大大粒,非常肥美又新鮮🤤超推介喔!Red Phonenix慢煮天多利雞配蛋黄組合揀咗黄姜椰菜花+半糙米飯🍚椰菜花飯係新推出嘅,感覺輕盈,非常健康💛蛋黃組合有菠蘿、青瓜、中華沙律慢煮天多利雞粒,份量好多而且非常嫩滑,真心有驚喜!慢煮真係特別好味啊!
第二訪了❣️
仲記得上年試過之後,食過返尋味,今次帶埋朋友一齊去試吓☺️

除咗有健康魚生飯之外,仲推出左熟食,雞胸肉同大蝦等等

我叫咗The Omega經典三文魚配和風組合
沾烏冬

估唔到配烏冬係咁好味㗎😚
和風口味有南瓜、玉子、炸豆腐、四季豆、毛豆

三文魚大大粒,非常肥美又新鮮🤤超推介喔!

Red Phonenix慢煮天多利雞配蛋黄組合
揀咗黄姜椰菜花+半糙米飯🍚

椰菜花飯係新推出嘅,感覺輕盈,非常健康💛
蛋黃組合有菠蘿、青瓜、中華沙律
  • 慢煮天多利雞
  • 經典三文魚
其實每次去行D2 Place經過Pickabowl都會停低望吓,今次終於可以捉埋老公一齊試!我哋揀咗夏威夷四重奏同夏威夷海浪三文魚返屋企慢慢嘆~仲加購咗兩隻溫泉蛋添!我個夏威夷四重奏乜都有,有辣味三文魚、吞拿魚、蝦,仲有我勁鍾意嘅牛油果同蕃茄仔,雖然成碗都係魚同蔬菜,但真係好夠味好豐富!!老公嗰碗走咗提子乾後其實同我差唔多,不過佢個三文魚就原味,會更突顯出鮮甜味,而且啲三文魚大大粒,好好咬口!!識食就梗係加埋溫泉蛋落去,搗爛再撈埋一齊食啦!加咗溫泉蛋之後勁正!啲飯有滿滿嘅蛋香,記得一定要加購呀~
今次終於可以捉埋老公一齊試!
我哋揀咗夏威夷四重奏同夏威夷海浪三文魚返屋企慢慢嘆~
仲加購咗兩隻溫泉蛋添!

我個夏威夷四重奏乜都有,
有辣味三文魚、吞拿魚、蝦,
仲有我勁鍾意嘅牛油果同蕃茄仔,
雖然成碗都係魚同蔬菜,
但真係好夠味好豐富!!

老公嗰碗走咗提子乾後其實同我差唔多,
不過佢個三文魚就原味,
會更突顯出鮮甜味,
而且啲三文魚大大粒,
好好咬口!!

識食就梗係加埋溫泉蛋落去,
搗爛再撈埋一齊食啦!
加咗溫泉蛋之後勁正!
啲飯有滿滿嘅蛋香,
記得一定要加購呀~
外卖自取
今日係2022年疫情下難得出街嘅日子,明知出去都無咩好睇,但係都照照去咗荔枝角D2 Place行下食個Lunch。一向知道依個商場附近多嘢食,之前市集嘅人來人往,變成今日嘅冷清,行到依間Pickabowl見無咩人,個肚都有啲餓於是入去試下。依間餐廳以健康同魚生做主打,舖頭設計舒適簡約,係門口點完餐行過兩步就見到subway半開放式廚房,可以睇住職員將一份又一份材料精致咁放落碗度非常熟手,無幾耐就有得食。升級咗套餐有一碗麵豉湯,先飲嚟暖一暖個身先。同朋友分別叫咗一個煙油辣味雙拼糙米飯做飯底+牛油果同DIY自選,加少少錢就可以升級套餐,食材真係好啱我哋依啲平時多肉少菜嘅食肉獸,除有健康之選糙米飯之外,仲有青瓜、車厘茄等等蔬果加上少少嘅辣汁,清淡得嚟相當開胃又唔太辣,就算係怕辣嘅朋友都食到,而且雞肉同魚生,相當新鮮,睇得出有花心思去處理食材,一人一碗係夠食嘅。套餐仲有一隻半熟蛋同甜品,甜品黎自日本空運過黎嘅黑表島黑糖布甸,甜而不膩,成個都非常配合健康依個主題。食完會再返黎食,我都推薦各位少食菜嘅朋友過黎試下。

升級咗套餐有一碗麵豉湯,先飲嚟暖一暖個身先。

套餐仲有一隻半熟蛋同甜品甜品黎自日本空運過黎嘅黑表島黑糖布甸,甜而不膩,成個都非常配合健康依個主題。

食完會再返黎食,我都推薦各位少食菜嘅朋友過黎試下。

2022-02-13
2022-02-12 255 浏览
新年食多左要飲食控制返,Pickabowl係我會等佢開門入去食嘅鋪頭😂😂山藥低卡熱量低,天然纖維,有飽足感仲通便😂😂減肥的Me良品❤️‍🔥今次加埋溫泉蛋,佢地個溫泉蛋生熟程度Justfit!仲有三文魚同八爪魚幫我嘅減肥餐增加蛋白質❤️‍🔥想減肥又食得好食,呢個組合係無敵!🤣❤️‍🔥✌️我中意個啲山藥爽爽的,八爪魚🐙煙煙韌韌,三文魚香香軟軟的☺️☺️減肥可以食Pickabowl太幸福我每次入坐必飲嘅羽衣甘藍西柚水,真係超健康嘅餐廳❤️‍🔥其實佢地仲有唔同款嘅新鮮果汁飲,只係今日凍左啲,我飲左昆布湯♨️係減肥人士必選嘅湯飲!
自選pickabowl

溫泉蛋
DIY自選(山藥+經典三文魚+西班牙蒜油八爪魚+沾烏冬)

2022-02-12
自選pickabowl
DIY自選(山藥+經典三文魚+西班牙蒜油八爪魚+沾烏冬)
2022-01-27 220 浏览
同朋友去開荔枝角D2 Place 係附近搵嘢食。見到依間pickabowl 好似幾過癮 美式日本fusion菜 自選魚生醬汁飯嘅Don 以前係Vancouver食過幾好味 係香港食都係first time. 我同朋友叫左two bowls and one coke share 一個係西班牙蒜油三文魚 西班牙蒜油熟蝦係幾好not bad 整體味道偏淡 醬汁期望可以再濃啲 刺身質素整體普通 依個價位唔太值 未必有下次嚕 埋單$184 都偏貴 份量都唔多 有啲唔夠飽😂 大家參考下啦🦦

2022-01-25 240 浏览
由於病毒怪又再次喺六點後出現,全港市民冇得再食堂食,唯有周圍去附近餐廳搵外賣嘢食。D2 Place呢間Pickabowl裝修雅雅,有多款嘢食比客人Mix and match,有魚生有水果亦都有蔬菜,成個感覺勁清新同埋健康。由於有選擇困難症,我直接揀咗最多嘢食嘅夏威夷四重奏,三文魚同吞拿魚好新鮮,佢嘅味道同平時食刺身唔同,因為有醃過,幾特別。大蝦酸酸辣辣咁,好開胃,啲蝦仲好彈牙,另外牛油果配搭一啲都唔奇怪,一種Crossover但又唔會唔夾嘅感覺。另外仲配搭咗菠蘿同烏冬,沾烏冬應該係稻庭烏冬,份量都唔少,配搭其他配料勁Match,好似食緊極豐富嘅冷麵咁,好滿足。總括嚟講,呢間店嘅嘢食好特別,如果搵想食清新啲冇咁Heavy嘅嘢食,絕對值得一試。

2022-01-19
  • 夏威夷四重奏
極高性價比的夏威夷蓋飯 🏖🍚 今日去完D2行街之後就外賣左兩個Poke返屋企同朋友食。 呢間Pickabowl 想試好耐, 所以我就嗌咗一個最Classic 嘅夏威夷四重奏另外叫咗個紅菜頭湯🍜 先講個魚生飯🐠 雖然係外賣但係都砌得好靚, 好足料! 而且除左三文魚,吞拿魚, 大蝦同牛油果之外 仲有好多配菜, 仲有我平時好鍾意D中華沙律 個飯底可以有唔同選擇, 我就揀左比較健康嘅糙米飯😬飯底係有少少柚子醋, 連埋生食係非常清新同開胃😛最正宗嘅食飯係應該撈勻嚟食, 每一啖都有牛油果同埋魚生,感覺係非常滿足🥰而我朋友就揀咗一個煙燻辣味雙拼沾烏冬🍜 呢個就有兩款辣魚生仲有泡菜, 雖然唔係十分好辣! 但係絕對會令你流晒口水, 比起健康Poke就更加惹味🤤最後就講下個素紅菜頭湯, 佢係好天然果種冇加忌廉所以感覺唔會好Heavy, 係令人覺得好清新同舒服😊 不過份量就唔係話好多。整體我同朋友都覺得性價比好高! 所有魚生好新鮮賣相唔錯, 係一個平衡健康又好味嘅選擇😛下次有機會再試下堂食😉
極高性價比的夏威夷蓋飯 🏖🍚

而我朋友就揀咗一個煙燻辣味雙拼沾烏冬🍜

整體我同朋友都覺得性價比好高! 所有魚生好新鮮
賣相唔錯, 係一個平衡健康又好味嘅選擇😛
下次有機會再試下堂食😉
2022-01-23 126 浏览
以前一直都好鍾意食Pickabowl,覺得佢好健康,又多蛋白質,選擇多又好味。但係今次買咗“夏威夷四重奏”配椰菜花飯,啲汁多到水浸咁,搞到好鹹。我到咗啲汁落廚房,但係剩低嘅飯都已經浸鹹晒。仲有肉同椰菜花飯份量明顯少咗好多,食完唔飽。“香草芥末熟蝦” 味道keep到,不過蝦同飯嘅份量都明顯少咗。見到有promotion,叫咗一碗南瓜湯,可能係因為素菜湯,冇加cream、鹽同胡椒?比較淡而冇味。總括嚟講今次好失望,短期內都唔想再食了。

總括嚟講今次好失望,短期內都唔想再食了。

2022-01-18 131 浏览
呢排禁堂食 所以周圍搵美味的外賣今次去完D2 place行完市集就試下呢間poke bowl小編係最愛食海鮮同魚生近年開始興一種叫poke bowl的Hawaii 魚生飯而且仲係被推崇為低卡、低脂、高蛋白POKE HOWL主要由魚生、配料、飯同醬汁造成魚生多數切粒 主要以三文魚、吞拿魚同八爪魚為主菜 再配上健康冇營養嘅配料🔆夏威夷四重奏辣味三文魚、經典吞拿魚、芥末酸辣大蝦及牛油果配菜選左彩虹🌈 即七彩配菜另外 小編多手同多口加左半份蒜油八爪魚🐙、芥末熟蝦同加油三文魚味道方面幾吾錯,三文魚吞拿魚都吾係用腩位 但因為不同醬汁所講都係好美味蝦同八爪魚都好好食😋整個感覺係好清爽 好fresh 味道吾會太濃小編再加左$25 變套餐包一碗麵豉湯、一隻溫泉蛋同埋一個檔子奶凍的甜品真係飽到上心口如果想試下健康魚生飯 大家不妨試下呢間

呢排禁堂食 所以周圍搵美味的外賣
小編係最愛食海鮮同魚生
近年開始興一種叫poke bowl的Hawaii 魚生飯
而且仲係被推崇為低卡、低脂、高蛋白
POKE HOWL主要由魚生、配料、飯同醬汁造成

🔆夏威夷四重奏
辣味三文魚、經典吞拿魚、芥末酸辣大蝦及牛油果
配菜選左彩虹🌈 即七彩配菜
另外 小編多手同多口
加左半份蒜油八爪魚🐙、芥末熟蝦同加油三文魚
蝦同八爪魚都好好食😋
整個感覺係好清爽 好fresh 味道吾會太濃

小編再加左$25 變套餐
包一碗麵豉湯、一隻溫泉蛋同埋一個檔子奶凍的甜品
真係飽到上心口

如果想試下健康魚生飯 大家不妨試下呢間