2023-03-22 30 浏览
希雲街轉角處有間充滿泰國地道風味嘅小店Peek-A-Chill座位舒適 門口有個打卡窗口位店內嘅彩色壁畫同樣吸引 🖼️餐廳由泰國人廚師主理提供多款泰國特色小食、串燒、炒粉麵、小菜等仲有cocktail、mocktail及多種酒精飲品🦀蟹肉奄列奄列充滿蛋香 每啖都有蟹肉表面放滿蟹肉 蛋卷入面都有好多蟹肉點少少拉差辣醬更加惹味🥘紅咖喱鍋 ~ 雞咖哩味好香濃 有椰香味雞肉嫩滑 份量幾多另外點咗油飯 撈埋咖喱汁食好開胃🍢THAI嗲串燒(豬/牛/雞)沙爹醬好香花生味三款肉都燒得剛好🦑辣椒膏炒魷魚墨魚仔份量好多 用上大量泰式香料一齊炒加上辣椒醬汁 好惹味
座位舒適 門口有個打卡窗口位
店內嘅彩色壁畫同樣吸引 🖼️

餐廳由泰國人廚師主理
提供多款泰國特色小食、串燒、炒粉麵、小菜等
仲有cocktail、mocktail及多種酒精飲品

🦀蟹肉奄列
奄列充滿蛋香 每啖都有蟹肉
表面放滿蟹肉 蛋卷入面都有好多蟹肉
點少少拉差辣醬更加惹味

🥘紅咖喱鍋 ~ 雞
咖哩味好香濃 有椰香味
雞肉嫩滑 份量幾多
另外點咗油飯 撈埋咖喱汁食好開胃

🍢THAI嗲串燒(豬/牛/雞)
沙爹醬好香花生味
三款肉都燒得剛好

🦑辣椒膏炒魷魚
墨魚仔份量好多 用上大量泰式香料一齊炒
加上辣椒醬汁 好惹味
  • 辣椒膏炒魷魚
  • 蟹肉奄列
兩個月前去過泰國旅行🧳 而家仲係不停回味🤭 前幾日朋友約左我去銅鑼灣食飯,行到小店聚集既希雲街一帶,發現轉角有新開既泰菜餐廳🇹🇭 原來係隔幾個鋪位𝙿𝚎𝚎𝚔-𝙰-𝙱𝚘𝚠𝚕既姊妹店💛 𝗣𝗲𝗲𝗸-𝗔-𝗖𝗵𝗶𝗹𝗹 位置開揚,泰有風味~➿ 青木瓜鳳爪沙律 ($78)呢個泰式沙律唔會好酸、又唔會好辣🌶 開胃開胃😋 鳳爪份量都唔少~➿ 𝗧𝗛𝗔𝗜嗲串x2 *豬+雞 ($38)串燒本身已經加左幾有椰香味既醬料喺肉上面,加埋另上既沙嗲醬食,味道多一份層次👍🏼➿ 蠔仔奄列 ($88)試過喺泰國食過泰式奄列,食到一半就放棄左,雖然好脆口,但係覺得太炸太油😛 而呢度既奄列就唔會,似打冷既蠔餅🦪 蠔仔份量都慷慨!➿ 鮮蝦蟹肉粉絲鍋 ($168)本身以為粉絲鍋係湯粉絲,但原來係炒粉絲,香料既味道幾濃,而又好特別,唔係一般既泰式味~ 食到尾就發現答案喇,原來有加八角!➿ 芒果糯米飯 ($68)超有心機既擺盤😍🌹💯 每塊芒果🥭既厚度都一樣,味道又香甜👍🏼 勁想試埋佢地既椰汁西米糕🥥➿ 菊草葉 ($58)係牛油果smoothie啊🥰🥑 打得好幼滑!味道少少鹹又有yogurt既少少酸,特別!

➿ 青木瓜鳳爪沙律 ($78)

➿ 𝗧𝗛𝗔𝗜嗲串x2 *豬+雞 ($38)

➿ 蠔仔奄列 ($88)

➿ 鮮蝦蟹肉粉絲鍋 ($168)

➿ 芒果糯米飯 ($68)

➿ 菊草葉 ($58)

Peek-A-Chill @peek_a_chill📍銅鑼灣禮頓道128-138號希雲大廈地下4及5號舖.銅鑼灣希雲街美食眾多,今次就試咗間食泰菜嘅餐廳Peek-A-Chill,提供多款飯麵類、同sharing plate可以一大班朋友享用;室內環境又坐得舒適,仲有露天區可以食下煙同朋友吹水,真係chill住食~.🍚 香葉蠔仔肉碎煎蛋飯 $128: 粒粒蠔仔肥美飽滿,肉碎和辣椒炒香,再伴入豆角、香葉炒香,香葉帶獨特香氣,味道帶微辣,配埋隻燶邊煎蛋,撈飯無得頂~🍗 THAI 嗲串x2 $38: 經烤熟後嘅雞同豬肉串,好juicy,唔會烤得過老,沾上濃郁花生醬,非常滋味~🐷 泰式燒豬頸肉 $88: 豬頸肉燒得夠香口又夠爽彈,肥瘦適中,配上自家製酸辣汁好醒胃~🐟 原條泰式酸辣檸檬魚 $218: 鱸魚肉質肥美鮮嫩,蒸得剛剛好,面頭加有生蒜、生蔥、辣椒、青檸,蒸岀來帶淡淡檸檬香,味道酸酸鹹鹹,伴飯一流~🍋 鹹檸七 $28
Peek-A-Chill @peek_a_chill

鹹檸七
香葉蠔仔肉碎煎蛋飯
鹹檸七
2023-03-13 43 浏览
匆匆的一週,衝衝衝地過。流失去的分秒,雖今天抓不住,但留下的回憶,盼明日找回來。夕陽時分,相約希雲街角,填的是肚子,充的是人生。各人先鬆鬆膊頭,再放下眉頭,來一杯百般滋味在舌頭的雞尾。第一杯,#SunBlood🔅Gin based with Jasmine,mixed with pineapple and lime,On Honey Seltizer。清新,鮮甜,回甘,開胃之選。第二杯,#菊草葉🌱配合店名比卡超的脈絡命名,內含牛油果、乳酪、燕麥奶。(我覺得一定要share 飲,要不,真係會飽左😉)第三杯,我說出要求:fruity,fresh,awakening.Bar manager 就送這杯不在menu,即興首創仍未命名的cocktails。我只好叫它「#比特鳥🦜」,當係比比鳥既friend,因好味到「不得了),Gin based with raspberry and perilla liquor, highlighting with fresh pineapple第四杯, #LuicdDeam (Lucid Dream)😴Tequila with grapefruit matche
匆匆的一週,

相約
希雲街角,
填的是肚子,
充的是人生。

各人先鬆鬆膊頭,再放下眉頭,
來一杯百般滋味在舌頭的雞尾。

第一杯,
#SunBlood🔅
Gin based with Jasmine,
On Honey Seltizer。
清新,鮮甜,回甘,開胃之選。

第二杯,
#菊草葉🌱
配合店名比卡超的脈絡命名,
內含牛油果、乳酪、燕麥奶。
(我覺得一定要share 飲,要不,真係會飽左😉)

第三杯,
我說出要求:fruity,fresh,awakening.

第四杯,
#LuicdDeam (Lucid Dream)😴
Tequila with grapefruit matched with coconut and lime on Seltzer

上菜速度快到連相機都食唔切……

佐酒小食:
#哈蝦小丸子🦐
彈牙蝦肉,份量十足

#泰北酸腸波波
皮脆肉香,伴酒一流

#爆燒牛肉丸
六七粒一碟,份量十足,
不會太乾身,仍有肉汁。

前菜:
#泰式生菜包
新鮮生菜伴著輕炒肉鬆,
味道適中又不會過份鹹,
不會太飽肚降低戰鬥力。

#泰式串燒·雞與豬🐔🐷
即叫即燒,十八蚊串,停不了口……

#秘製泰式生蝦🦐🦐🦐
一碟有六隻,四人相聚,
那就是考驗友誼的時候。😏

#蟹肉奄列🦀
啖啖蟹肉伴滑蛋卷,
這算是整晚最沒驚喜的美味了……
如果多點泰式的辣或酸,
或更有喜出望外的新鮮。

主菜與湯:

火候十足又不會過鹹
不像印象中的濃味菜

#泰式豬頸肉🐖
香口肉身又鬆軟,
淨食伴飯倆相宜。

#菠蘿海鮮炒飯
鮮甜菠蘿伴爽口大蝦,
香脆腰果加甜甜肉鬆,
既睇得又食得,得左!

甜品
#芒果糯米飯🥭
椰奶糯米,份量多到要四人分,
鮮甜芒果,即解糯米的飽肚感。

#椰汁西米糕
正宗味道,一定勾起遊泰回憶……

臨走前,
多點一枝 #泰式奶茶,
香滑濃郁甜度適中,
一枝足夠兩人分享。

最後,
多謝bar manager
再贈飲一杯 #monkey_shoulder,
又即席表演一次shake shake shake。

不用看drink menu,
只要說出想要的感覺,
Bar manager 就會送上一杯合心意的雞尾。

一週
只有一天的休息,
值得對自己好些。

值得再約fd 再去的 Peek-A-chill!
Sunblood
泰北酸腸波波
哈蝦小丸子
Hidden  drink
2023-03-13 20 浏览
朋友話銅鑼灣最近開咗間新店,由泰國人主理,食物種類繁多,燒雞、酸辣鱸魚、生菜包、咖喱、粉絲煲到特色小食同甜品,環境舒適,裝潢可愛,地點方便,價錢合理仲要唔收加一,經過不妨一試🇹🇭食泰國嘢當然唔少得叫沙嗲串,呢度可以按個人喜好做mix and match,所以要咗豬牛雞各兩串試試~ 整體調味適中,牛味突出,豬肉厚實,雞肉嫩滑,各有千秋,點埋惹味嘅沙嗲醬令到整個層次昇華咗,性價比幾高🤤私心推介蟹肉奄列,外層微脆,蛋香味十足,內裡包住滿滿嘅蟹肉,令人一試愛上💕 想食得健康啲嘅話都可以叫沙律同炒菜,泰式馬拉盞炒芥蘭同通菜都唔錯,咬落爽脆,無渣而且唔油,食完都唔會覺得好口渴🥬主菜要咗經典嘅泰式船麵,有豬牛雞同蔬菜可以揀,豬肉大大塊,唔嚡口,旁邊亦有大量配料,魚蛋、芽菜、薄荷葉等,份量十足,一個人無可能食得哂🤣 另外值得一讚係個湯底,鹹度啱啱好,麵條軟硬度適中而且好掛汁😛 最後以芒果糯米飯作結,上枱時心心眼咗,賣相精緻,做得好有心機,feel到廚師嘅愛😍 糯米飯微暖,口感煙韌,配上甜甜地嘅椰汁同香甜嘅芒果為呢餐畫上完美嘅句號🙈 開心!

2023-03-13 247 浏览
銅鑼灣希雲街,除咗一間出名嘅刨冰店之外,係街角重新開咗一間主打泰國菜式嘅餐廳 Peek-A-Chill! 店如其名,希望提供一個Chill 嘅環境等大家可以放鬆一下。除咗泰式食品之外,原來餐廳的酒類飲品都大有來頭。酒吧經理有多年酒店酒吧工作的經驗,質素都大有保證。Summer Blood 以Gin-based, 配上Jasmine tea 和菠蘿,好清爽!只見酒櫃擺放的都係靚酒,一點也不馬虎。有得酒精飲品點可以無佐酒小食?Lucid Dream以Tequila和Coconut的一個熱帶感覺非常重的cocktail, 西柚汁的清爽令人感到好似去咗陽光與海灘一樣。蝦丸炸得好彈牙,一人一粒唔使爭!雞尾酒方面聽酒吧經理講,如果唔知飲乜可以先講低感覺,例如你想fruity / sweet, 或想要Gin-based,等佢哋為你打造一杯專屬的酒精飲品,最啱有選擇困難症嘅朋友🥰泰式酸辣波波腸第一次食,皮脆肉香,味道有點濃配上薑粒和辣椒帶點清新。是一個送酒一流的小食!泰式串燒以$36兩串的價錢在銅鑼灣這個高消費地段簡直就是反常的狀態!配上惹味可口的花生醬沙嗲汁,絕對係冇得輸嘅配搭。蟹肉奄列內藏啖啖鮮甜

Summer Blood

Lucid Dream

泰式酸辣波波腸

泰式串燒

蟹肉奄列內藏啖啖鮮甜的蟹肉,配上甜甜酸酸的醬汁,朋友都讚不絕口。

泰式生菜包
泰式生菜包有別一般的,肉碎炒香後唔辣,生菜爽甜又新鮮!紫洋蔥的存在的確是不可或缺。

菠蘿海鮮炒飯
除了蝦仁,還有墨魚等等海鮮,味道實而不華!份量也好慷慨,配上肉鬆,淡淡的菠蘿味真的是一流!
椰汁西米糕和芒果糯米飯
總係要為甜品,留一個位置。芒果糯米飯是必點,芒果時令又甜,絕對不欺場。

泰式奶茶

最後以泰式奶茶作結佐以冰底,份量可以足夠兩個人分享。喜歡他不會過甜,淡淡的奶香真的好impressive! 令人有想去泰國市集的感覺了!

總括而言,店如其名,週末和朋友過了一個很Chilll的Dinner date!位置是繁華的銅鑼灣,眼見週日都好滿,都提醒我下次冇咁好彩可以walk-in了。食物飲品方面,食物沒有一般的死味精咸,食到食材的獨特味道,而且實在值得為cocktails 再次造訪,希望小店繼續explore不同的酒類,等我地一班「酒肉朋友」可以期待下!
  • 芒果糯米飯
  • 泰式生菜包
  • 菠蘿海鮮炒飯
  • Lucid  Dream
  • 泰式奶茶
  • 哈蝦小丸子
2023-03-09 19 浏览
有日晏晝又同同事嚟希雲街搵食,一路都想試呢間,咁啱今次終於唔洗等就入到,店員都有禮貌,環境都舒適,佢半開放式嘅設計,令人坐落個感覺更開揚,好似喺酒店食泰菜咁我哋點咗水門雞飯同泰式乾炒河,飲泰檸梳打雞新鮮同嫩滑,辣汁都好香,係個湯甜甜地,好似唔係咁夾,河粉就好足料,汁係泰國嘅風味,但炒得有啲爛,泰檸梳打就原樽梳打水上,值得欣賞佢價錢唔算貴,食物質素正常,勝在環境同店員搭救,嚟開呢度都會想試下其他嘢嘅,可能好食呢

我哋點咗水門雞飯同泰式乾炒河,飲泰檸梳打

2023-03-03 26 浏览
最近,銅鑼灣美食雲集嘅希雲街禮頓道一帶開咗新開嘅泰菜, 由泰國人廚師主理,味道同份量都對得起個價錢。沙嗲串 $88 /6 串 (可以自由配搭)豬牛雞各二,沙嗲醬花生味可以更加濃郁,再加多啲花生粒,會更加有咬口。 菠蘿海鮮炒飯$138 賣相吸引, 份量好多,有大大隻蝦同魷魚, 旁邊仲有花生同肉鬆,增加口感,三個人分享都可以。黄咖喱鍋(雞)$128朋友同我一致非常推薦,醬汁惹味,有好香嘅入面加入洋蔥、紅椒、蔬菜等配料,雞肉嫩滑。 炸蝦片(即炸)$38非常香脆可口,沾上黄咖喱鍋嘅醬料幾合襯,新食法解鎖。

沙嗲串 $88 /6 串 (可以自由配搭)

菠蘿海鮮炒飯$138

黄咖喱鍋(雞)$128

炸蝦片(即炸)$38
非常香脆可口,沾上黄咖喱鍋嘅醬料幾合襯,新食法解鎖。

2023-03-02 54 浏览
銅鑼灣希雲街一向都多好野食😋。前排同朋友食左一間泰國餐廳,我地食完都覺得幾高質,今日就同大家分享下😝!呢間餐廳佈置都幾精緻,牆上壁畫令人覺得置身於泰國一樣。環境同外國Cafe、酒吧差唔多,亦設有室外室內座位,氣氛都幾宜人,整體都坐得舒服😌!今次我地點左幾款菜式,覺得整體菜式都幾高質👍🏻!一開始未食主菜,就當然要飲返碗「海鮮冬陰功湯」,暖一暖身啦!湯份量都唔少,夠3位朋友一齊分享👍🏻!入面用左香茅、檸檬葉、辣椒🌶️等香料,飲落又香又惹味,辣度唔會好過分。最特別佢地會用海鮮高湯,所以飲落份外鮮甜。湯中大蝦🦐一隻,食落爽口👍🏻,值得一試!我地幾推薦呢兩碟「蟹肉奄列」同「蟹肉炒飯」。奄列非常厚身,富有蛋香,入面放滿蟹肉絲,一啖蟹肉一啖奄列,味道都鮮甜柔和,而且好有滿足感️,配埋旁邊嘅辣醬熄食就更惹味❤。「蟹肉炒飯」炒到乾爽唔油膩,仲粒粒分明。因為用左蟹肉,味道都偏少少🤏🏻甜,味道唔錯。「泰式乾炒河」主要用豉椒汁同芥蘭一齊炒,同樣有鑊氣!難得食泰國菜,一定要試返個泰式生菜包🙂!肉碎炒到熱焫焫,食落仲有D肉汁添!而且仲加埋乾蔥、辣椒粒🌶️一齊炒,食落好惹味。用一片生菜包住食,生菜咬落爽脆,整體感覺都幾清

難得食泰國菜,一定要試返個泰式生菜包🙂!肉碎炒到熱焫焫,食落仲有D肉汁添!而且仲加埋乾蔥、辣椒粒🌶️一齊炒,食落好惹味。用一片生菜包住食,生菜咬落爽脆,整體感覺都幾清新!

最後當然要以甜品作結尾🙂,呢個「芒果糯米飯」擺盤都幾靚🙂!芒果🥭雖然唔係時令,食落都有d甜,都唔錯👍🏻。佢地糯米係用左黑白糯米飯,香味更有層次,椰漿又唔會過甜,感覺唔錯👍🏻。

整體我地都覺得呢度野食味道唔錯👍🏻,其中「冬陰公湯」、「蟹肉奄列」同「蟹肉炒飯」都唔錯👍🏻,價錢都合理,大家嚟銅鑼灣都可以嚟試試~~
蟹肉炒飯
泰式乾炒河
蟹肉炒飯
泰式乾炒河
2023-02-24 28 浏览
點樣食推介✨💛酒吧feel泰國菜💛💛銅鑼灣黃店💛Peek-A-Chill地址:銅鑼灣禮頓道128-138號希雲大廈地下4及5號舖🍖辣椒膏炒蜆 $168 (7.8/10)睇個名覺得依間泰國菜係peek-A-Browl嘅分店🤣🤣,餐廳裝修偏向酒吧,仲會播hip hop歌,可以一邊食泰國菜一邊飲返杯cocktail!依碟花甲份量大概有一斤,除左辣椒膏外,仲食到甜甜地嘅椰漿味,香料味濃,係偏重口味嘅炒花甲😋,食落夠鹹甜同鮮~🍖海鮮冬蔭公鍋 $128 (7.5/10)飲落酸勁足,夠鹹夠辣同重椰漿味,裡面仲有好多草菇,仲有蝦(⊙ω⊙)🍖泰式乾炒河 (豬/雞/雜菜)$118 (7.5/10)有鑊氣,河粉嘅口感有d似平時食薯粉,好有咬口,揀左雞肉份量都唔少,仲有椰菜同芥蘭,肥膩得黎又可以食好多菜中和下🤣🤣🤣🍖青木瓜鳳爪沙律 $78 (6.8/10)冇咩調味,食落好淡口回頭指數: 🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)好坐指數: 🧎🏻‍♀🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️ (滿分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)
點樣食推介✨

💛酒吧feel泰國菜💛
💛銅鑼灣黃店💛

Peek-A-Chill
地址:銅鑼灣禮頓道128-138號希雲大廈地下4及5號舖

🍖辣椒膏炒蜆 $168 (7.8/10)

🍖海鮮冬蔭公鍋 $128 (7.5/10)

🍖泰式乾炒河 (豬/雞/雜菜)$118 (7.5/10)

🍖青木瓜鳳爪沙律 $78 (6.8/10)
冇咩調味,食落好淡口

回頭指數: 🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)

2023-02-21 313 浏览
比卡超陪你食泰國菜今日放工係銅鑼灣禮頓道附近落車,發現到一間新開既泰國菜係希雲街既路口位近排真係食泰國野食到見到就想食,今晚又可以繼續食泰國大餐餐廳設計非常特別,用上半開放式設計,牆身由唔同既藝術家用七彩顏色繪畫而成,別樹一格店主仲用返泰國人廚師主理,有多款泰國特色小食、串燒、炒粉麵及其他主食,夠曬泰國地道風味餐廳另外仲提供 cocktail、mocktail及多種酒精飲品,如果同朋友坐係半開放式位置傾計用餐都非常 Chill食物方面: 冰鎮東風螺 : 東風螺咬落煙煙韌韌,再蘸上自家製泰式酸辣醬汁,美味的泰國小食泰式蟹肉奄列 : 面頭放滿蟹肉,奄列充滿蛋香,切開後入便係捲住滿滿既蟹肉,再配上是拉差辣醬一起吃更好味大蝦炒金邊粉 : 金邊粉味道帶甜,拌入花生碎、辣椒粉及泰式辣粉,再配上多隻爽口彈牙的大蝦,酸辣開胃惹味紅咖哩雞 : 紅咖哩味濃郁,有少少椰香味,雞肉嫩滑,再加埋雜菜,咖哩汁撈埋白飯,真係perfect match芒果糯米飯 : 糯米飯用上黑白糯米,煙韌度軟熟適中,開邊切件芒果,冰凍清甜,再加上香甜既椰漿,必食的泰國菜飯後甜品
比卡超陪你食泰國菜

近排真係食泰國野食到見到就想食,今晚又可以繼續食泰國大餐

食物方面:

2023-02-19
  • 大蝦炒金邊粉
炒個河粉出嚟一坺嘢,夾都夾唔起水汪汪。河粉份量極少,嗰啲菜係完全冇煮過。同店員反映,佢喺我度河粉度夾咗幾條嚟食。仲要同我講係咁樣!之後炒個碟出嚟好少少,但係都係好難食。嗰個所謂泰國員工冇行埋你問我有冇好食啲,完全唔覺得佢哋有心去改進。中午時間得嗰幾丁友,我等如果咁樣繼續落去好快執笠。餐牌選擇有小,又唔聽客人意見。老實講我係袋錢入去個袋,我食完覺得難食,其實我唔需要講任何嘢下次唔嚟幫襯。不過如果佢哋持續係咁嘅態度,不思進取不聽意見,好難見到佢可以生存落去!
想靜靜地peek住咁chill?或者泰國野幫到你!呢間係希雲街「Peek-A-Chill」,佢地既牆壁都係由本地唔同Artist分別繪畫而成,難怪一入到門口就感覺到濃郁藝術風,咁當然藝術呢樣野唔係個個都識,好似我呢d凡夫俗子,淨係以主觀角度,係幾靚既。👇📌冷 盤 - ▪️ 秘 製 泰 式 生 蝦 - $108▫️ 泰式要chill一定先黎個「秘製泰式生蝦」,生蝦賣相砌得吸引,底部有一舊冰keep住溫度,食落蝦肉啖啖鮮甜,肉質彈牙爽口,配上泰式辣醬,惹味醒胃,真係忍唔住口一啖一隻,過足口癮。▪️ 泰 式 生 菜 包 - $88▫️ 第二道必食就係「泰式生菜包」,蔬菜一上枱知非常新鮮,再一勺豬肉碎一齊食,口感清爽,加上豬肉碎炒得好香口,兩種配搭埋一齊,食泰菜必點之一。📌海 鮮 - ▪️ 冰 鎮 東 風 螺 - $78▫️ 跟住就輪到我鍾意既海鮮出埸,呢個「冰鎮東風螺」一挑出黎夠哂大粒。咬落煙煙韌韌,好有咬口,配搭自家製酸辣醬汁,辣勁慢慢從後滲出黎,配搭杯Moscato Rosa襯到一絕。▪️ 海 鮮 冬 陰 功 湯 - $128 ▫️ 泰菜又點少得我最愛「海鮮冬蔭公湯」,雖然無明爐慶住,但上枱仍然做到新鮮
想靜靜地peek住咁chill?或者泰國野幫到你!

咁當然藝術呢樣野唔係個個都識,好似我呢d凡夫俗子,

淨係以主觀角度,係幾靚既。👇

📌冷 盤 -
▪️ 秘 製 泰 式 生 蝦 - $108

秘製泰式生蝦

配上泰式辣醬,惹味醒胃,真係忍唔住口一啖一隻,過足口癮。

▪️ 泰 式 生 菜 包 - $88
泰式生菜包

▫️ 第二道必食就係「泰式生菜包」,蔬菜一上枱知非常新鮮,
再一勺豬肉碎一齊食,口感清爽,加上豬肉碎炒得好香口,
泰式生菜包

兩種配搭埋一齊,食泰菜必點之一。

📌海 鮮 -
▪️ 冰 鎮 東 風 螺 - $78
冰鎮東風螺

▫️ 跟住就輪到我鍾意既海鮮出埸,呢個「冰鎮東風螺
一挑出黎夠哂大粒。咬落煙煙韌韌,好有咬口,
冰鎮東風螺

配搭自家製酸辣醬汁,辣勁慢慢從後滲出黎,
冰鎮東風螺

配搭杯Moscato Rosa襯到一絕。
Moscato Rosa

▪️ 海 鮮 冬 陰 功 湯 - $128
海鮮冬蔭公湯

▫️ 泰菜又點少得我最愛「海鮮冬蔭公湯」,雖然無明爐慶住,
但上枱仍然做到新鮮滾熱辣,冬蔭公飲落味道算係甜甜地果隻,
海鮮冬蔭公湯

我揀左標準味道,所以唔會太辣,容易入口而海鮮亦豐富,
有幾隻大蝦,加埋湯頭大量香料,香味相當濃郁。

📌甜 品 -
▪️ 芒 果 糯 米 飯 - $68
芒果糯米飯

▫️ 最後一定要食埋「芒果糯米飯」先最完滿,就咁睇賣相呢個
糯米飯認真超高質,一睇到就流哂口水,芒果食落相當香甜,
芒果糯米飯

糯米飯分別用上黑白糯米,而且煮得岩岩好,煙韌度適中,
唔會過份黐牙,個椰汁仲帶淡淡既鹹味,好好食。
2023-01-10
Moscato Rosa
2023-01-05 55 浏览
聖誕節喺銅鑼灣行街,發覺咗呢間新開嘅泰國餐廳。未入到去已經俾佢裝潢吸引,一問之下知道係泰國人主理,今次就同大家一齊試吓呢間Peek-A-Chill。菠蘿海鮮炒飯🍍 $138炒飯份量十足,用料上無論海鮮淨係菠蘿都好新鮮。炒飯對比起港式炒飯相對黏身,配搭豬肉鬆入口口感十足。泰式無牙鳳爪🐔 $68份量以價錢來比較CP值爆燈。鳳爪相對上較辣,啱晒食得辣嘅朋友。沙嗲串🍖 半打$88無論雞、牛、豬都好嫩滑,即使點左沙嗲醬都唔太辣。啱晒又唔太食得辣又鍾意正宗泰國燒肉串嘅朋友。

菠蘿海鮮炒飯🍍 $138

2022-12-22
沙嗲串
泰式無牙鳳爪
2023-01-04 203 浏览
公司附近近日開了間新的泰國菜餐廳,餐廳雖然不是好大,但亦有室內同室外的位置!餐牌上有多款食物可供選擇!泰北酸腸波波,酸腸波波一直都好中意食,既然這裡有當然要叫返個啦!這裡的酸腸不是好酸,外層脆卜卜,非常開胃!Thai嗲串,這裡的串燒味道都不錯,分別有雞、牛、豬可以選擇,而我們就選了牛和雞!串燒燒到香口,而他們的沙嗲醬味道都不錯,微辣!秘製泰式生蝦,生蝦上面有生蒜和辣椒,食的時候再點上他們的秘製辣汁,令人食得過癮!泰式炒金邊粉,金邊粉味道甜甜地,再拌入花生碎、辣椒粉和少許青檸汁,食落味道酸酸辣辣!而且還有爽口彈牙的蝦肉,非常惹味又開胃!秘製滷水豬手,豬手整得軟腍,豬皮有骨膠原感,醬汁味道甜甜的,再點上酸辣汁一齊食味道更正!泰式奶茶,用上樽裝盛裝,能夠保持奶茶的原味,奶茶口感幾滑,奶味較濃!泰檸梳打,梳打用上泰國梳打水和青檸,十分地道!
餐牌上有多款食物可供選擇!
泰檸梳打,梳打用上泰國梳打水和青檸,十分地道!
2022-12-16