兩個月前去過泰國旅行🧳 而家仲係不停回味🤭 前幾日朋友約左我去銅鑼灣食飯,行到小店聚集既希雲街一帶,發現轉角有新開既泰菜餐廳🇹🇭 原來係隔幾個鋪位𝙿𝚎𝚎𝚔-𝙰-𝙱𝚘𝚠𝚕既姊妹店💛 𝗣𝗲𝗲𝗸-𝗔-𝗖𝗵𝗶𝗹𝗹 位置開揚,泰有風味~➿ 青木瓜鳳爪沙律 ($78)呢個泰式沙律唔會好酸、又唔會好辣🌶 開胃開胃😋 鳳爪份量都唔少~➿ 𝗧𝗛𝗔𝗜嗲串x2 *豬+雞 ($38)串燒本身已經加左幾有椰香味既醬料喺肉上面,加埋另上既沙嗲醬食,味道多一份層次👍🏼➿ 蠔仔奄列 ($88)試過喺泰國食過泰式奄列,食到一半就放棄左,雖然好脆口,但係覺得太炸太油😛 而呢度既奄列就唔會,似打冷既蠔餅🦪 蠔仔份量都慷慨!➿ 鮮蝦蟹肉粉絲鍋 ($168)本身以為粉絲鍋係湯粉絲,但原來係炒粉絲,香料既味道幾濃,而又好特別,唔係一般既泰式味~ 食到尾就發現答案喇,原來有加八角!➿ 芒果糯米飯 ($68)超有心機既擺盤😍🌹💯 每塊芒果🥭既厚度都一樣,味道又香甜👍🏼 勁想試埋佢地既椰汁西米糕🥥➿ 菊草葉 ($58)係牛油果smoothie啊🥰🥑 打得好幼滑!味道少少鹹又有yogurt既少少酸,特別!

➿ 青木瓜鳳爪沙律 ($78)

➿ 𝗧𝗛𝗔𝗜嗲串x2 *豬+雞 ($38)

➿ 蠔仔奄列 ($88)

➿ 鮮蝦蟹肉粉絲鍋 ($168)

➿ 芒果糯米飯 ($68)

➿ 菊草葉 ($58)