2022-06-21 268 浏览
冷氣壞都算,兩個女服務員一副不著緊的表情,還有烏蠅飛來飛去,都算!叫了份all day breakfast生菜無暗淡,好在條腸和雞蛋可以入口。兩人一共270,不知所謂,早知過對面茶記好過。失望,西式早餐below average.
失望,西式早餐below average.
2022-06-20 208 浏览
(๑´ڡ`๑)┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈有日經過旺角見到pause it 轉左新位置地方大左,光線充足左,仲用左全白色既牆身,比人有種好舒服既感覺✨位置多左之餘,仲有落地大玻璃tim 😍┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜Greek yogurt granola bowl 果日翻工前去食左個靚早餐,呢碗野超大碗😳而且除咗granola 仲有少少nuts 食落好有口感!有士多啤梨,藍莓同香蕉片🥰非常豐富不過個人覺得蜜糖少翻啲會更正,因為有啲甜🙈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜Black sesame latte拉花用心,黑芝麻夠濃飲到底仲有沙沙既口感🤩好正係我飲過最濃既黑芝麻latte 又唔會過甜很好┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
(๑´ڡ`๑)
有日經過旺角見到pause it 轉左新位置
𐂐 ⠜Greek yogurt granola bowl
不過個人覺得蜜糖少翻啲會更正,因為有啲甜🙈

𐂐 ⠜Black sesame latte
拉花用心,黑芝麻夠濃
飲到底仲有沙沙既口感🤩好正
係我飲過最濃既黑芝麻latte
又唔會過甜很好

2022-06-14 229 浏览
搬了位置我還是第一次來, 落地大窗戶採光極好, 地方也倍大了, 裝修一貫的走簡約風。座位寬敞舒適很適合聊天。朋友約我來吃早餐, 我就點了ADB, 每次去新的Cafe,除非我很肯定他我招牌菜單是什麼,不然都會點All Day Breakfast, 很少會出事今天最大的出事位是炎炎夏日,因為太早,中央冷氣未開,所以非常熱。店長已經貼心地放了台風扇給我們, 但身為北極熊的我,還是熱得一塌糊塗!ADB是很穩紮的水準, 朋朋友的Avocado Toast好像更吸引。咖啡分別點了Cuppucio 及Flat White。味道偏淡,不知是否因為剛開機的關係。 印象中他們的咖啡應該是不錯的。

2022-06-09
早餐
2022-06-12 227 浏览
已經第三次黎食呢間,不過係第一次黎食早餐加意粉,不過要等到十一點先有意粉。呢度呢個麻辣蜆肉意粉,真係好特別🤣我就覺得唔會好辣,麻麻地嘅感覺真係好正!👍呢度啲意粉都係硬身啲,好鍾意!!!今次係第一次黎食早餐,yoghurt bowl真係好好味,多生果,同埋有啲自家製嘅類似焦糖脆脆😂好香口又唔會太甜!點解我會特登寫呢個食評呢,係因為呢度返工啲姐姐仔真係超有禮貌!!同埋好care顧客嗰需求,令我地覺得好舒服,同埋食得又開心,佢仲推介左一杯nutty啲嘅latte俾我,真係好好飲🥰不過呢因為太好飲,我特登留左一半到最後先飲,因為我特登等到11點嗌個意粉食,點知食完個麻辣蜆肉意粉,再飲……..完全撞到亂晒龍….完全唔知自己飲緊乜😂建議食麻辣意粉千祈唔好飲咖啡……真係……到宜家我都仲記得嗰隻味…..希望pause it越做越好啦!多啲推出其他唔同口味嘅意粉,例如墨魚汁意粉…帶子蟹子意粉呀😂😂😂期待新菜單😍
期待新菜單😍
2022-06-11
早餐
  • 麻辣蜆肉意粉
  • nutty  latte
  • yoghurt  bowl
2022-06-12 2207 浏览
友人剛從外地回來 即興來了個小聚 他挑了稍有名氣的Pause It 🤍 不過這次我們是到新店那邊試試🫶🏻 店內人手充足 招呼也尚算周到〰️ 店舖用以落地玻璃 而且該地理位置採光度十足 非常光猛舒服✨ 店內的飲品和食物款項也算頗多 而且每款也挺吸引的 所以我和友人也掙扎了好一會兒才能下決定😂😂飲品選擇了 接骨木花檸檬梳打🍋($38)和冷泡翡翠烏龍🥃 ($38)-飲品很快便上枱了 兩杯也是正常水平 接骨木花檸檬梳打🍋 就是酸酸甜甜的起泡飲品🫧 炎炎夏日來一杯也是一解悶熱啦〰️- 而冷泡翡翠烏龍🥃 也是above average啦 喝得到茶香 回甘 多了一分清甜 一解油膩之感!前菜點了炸魷魚配他他醬 ($68)🦑即叫即炸 上桌的時候還是熱氣騰騰 份量也算不錯! 配上酸酸甜甜的他他醬 還有什麼可挑剔的!水牛城辣雞翼 ($68)雞翼每隻大小差不多 都算是蠻大一隻的 每隻雞翼都均勻地裹滿醬汁 外皮烤得酥脆 裡面juicy! 不會很辣〰️友人大讚好好吃!全日早餐 ($98)🍳裏面包括炒滑蛋🥚、煎蕃茄🍅、煙肉🥓、香草豬肉腸、炒雜菇、蕃茄豆、沙律菜、酸種麵包✨另外 客人還可以按自己的喜好轉配牛角包🥐或者加薯餅

前菜點了炸魷魚配他他醬 ($68)🦑

水牛城辣雞翼 ($68)

全日早餐 ($98)🍳
裏面包括炒滑蛋🥚、煎蕃茄🍅、煙肉🥓、香草豬肉腸、炒雜菇、蕃茄豆、沙律菜、酸種麵包✨另外 客人還可以按自己的喜好轉配牛角包🥐或者加薯餅〰️ 全日早餐的味道大家也能想像到吧😂 就是上桌的時候每樣配料也是有溫度的 而且也是挺新鮮的👅不錯啦

紅酒燴牛肋條寬條麵 ($98)
這個味道就比較一般 相對清淡一點 如果面層的忌廉芝士份量多一點會更好 👅 牛肋條的份量也比較少 寬條麵可以更彈牙一點😆😆 也是中規中矩的一道菜

很喜歡咖啡店的原因就是 他們的食物和飲料的水準也不錯 而且顏色很繽紛 🌈 讓人食慾大增 😗 Pause It的新店位置很方便 很適合大家逛街累了的時候來歇一下😙😙 價值也很相宜〰️
  • 水牛城辣雞翼
  • 炸魷魚配他他醬
星期六,一點半等三張枱,十分鐘左右。環境光猛,係滿座果陣有啲嘈,餐廳都好乾淨。一早睇左少少Comment,不過唔太想食炸野,兩個人叫左個沙律、意大利飯同腸仔,加兩杯野飲,Total: $312,少貴但係接受到。🥗凱撒沙律+煙三文魚($52+20)推薦指數:⭐⭐⭐份量岩岩好,比足煙肉碎、芝士同麵包糠,煙三文魚品質都幾好,唔會好似擺左好耐。------------------------------🌭蜜糖香腸($68)推薦指數:⭐⭐⭐⭐⭐腸仔控必點,私心大推,普通,但係蜜糖有驚喜。------------------------------🍚南瓜藜麥意大利飯($88)推薦指數:⭐⭐南瓜味道好濃,味道可以,但係有啲單調,食左三、四淡會開始膩。------------------------------☕竹炭鮮奶咖啡。熱($40)推薦指數:⭐⭐⭐⭐衝住獨角馬拉花去,點知原來唔係default,最後黎左心心,建議試下同waitor提提。竹炭基本上唔係好強,咖啡本身較酸,Overall平衡得幾好,可推。------------------------------🥃檸檬冰搖咖啡($44)推薦指數:⭐
星期六,一點半等三張枱,十分鐘左右。
環境光猛,係滿座果陣有啲嘈,餐廳都好乾淨。
南瓜藜麥意大利飯 | 蜜糖香腸 | 凱撒沙律+煙三文魚

🥗凱撒沙律+煙三文魚($52+20)
推薦指數:⭐⭐⭐
🌭蜜糖香腸($68)
推薦指數:⭐⭐⭐⭐⭐
腸仔控必點,私心大推,普通,但係蜜糖有驚喜。
🍚南瓜藜麥意大利飯($88)
推薦指數:⭐⭐
竹炭鮮奶咖啡。熱 | 檸檬冰搖咖啡

☕竹炭鮮奶咖啡。熱($40)
推薦指數:⭐⭐⭐⭐
🥃檸檬冰搖咖啡($44)
推薦指數:⭐⭐⭐⭐
夏天之選,咖啡同檸檬汁係冰搖之後,個酸度有互補到,好清新,如果你叫左Signature Fries,可跟點哩杯。

整體:⭐⭐⭐⭐⭐
會為左獨角馬拉花再去。
2022-06-11
南瓜藜麥意大利飯 | 蜜糖香腸 | 凱撒沙律+煙三文魚
竹炭鮮奶咖啡。熱 | 檸檬冰搖咖啡
  • 蜜糖香腸
2022-06-11 104 浏览
搬舖後嘅 Pause it 仍在試業中,新店闊落光猛,窗明几淨,喺旺角市中心嘅地舖嚟講,算係少見。試咗個牛油果慢煮雞胸意大利飯,我覺得份量屬正常,不過由於隻碟比較細隻(同其他 cafe 比較),所以畀人感覺好似細碟咗啲😂。要讚嘅係 risotto 嘅口感,唔會過腍,雞胸肉亦唔嚡口(呢兩樣係好多餐廳嘅弱點);至於要改善嘅,我覺得係牛油果嘅 presentation,通常會揀食牛油果嘅人,係鍾意佢嗰種獨有嘅鮮味,而家將牛油果變做醬汁,鮮味係消失咗,食 risotto 時只係覺得 creamy 同芝味濃。如果保留一啲牛油果粒,應該會好食好多。再 order 杯 Latte,店員問我想要 nutty 或 fruity 風味,我當然揀前者。咖啡上枱,個拉花係靚嘅,呷一口,咖啡味幾香濃,唔錯,不過個 body 感覺頗為稀薄,唔夠厚實。

2022-06-08 517 浏览
安排了一個很忙碌的Studio拍攝日下午能提早完成工作實在太開心!!趁未天黑出去喝杯咖啡抖抖氣💭Pause It是旺角少見的全落地玻璃咖啡店不只採光度高 樓底高 (也很好拍照😚)這樣充裕的空間感 就有一絲慢下來的感覺✅Salmon Eggs Benedict ($78)pouched eggs, mixed greens, cherry tomatoes, torched hollandaise sauce這邊配的是酸種麵包 (不是English muffin)沾上滿滿的蛋液 & Hollandaise sauce 好吃👌🏻✅All Day Breakfast ($98)pork sausage, bacon, mixed mushroom, tomato, mixed greens, sourdough toast, baked beans, scrambled eggs質素正常發揮,份量可以但酸種多士有點tiny✅Chai Latte | 印度香料拿鐵 ($42)天氣濕或有點冷就想喝的Chai Latte濃郁香醇 飲完就有幸福感 ✅Iced Latte ($40)口感溫和平衡 👌🏻
安排了一個很忙碌的Studio拍攝日
下午能提早完成工作實在太開心!!
趁未天黑出去喝杯咖啡抖抖氣💭
Pause It是旺角少見的全落地玻璃咖啡店
不只採光度高 樓底高 (也很好拍照😚)
這樣充裕的空間感 就有一絲慢下來的感覺
✅Salmon Eggs Benedict ($78)
Salmon Eggs Benedict
這邊配的是酸種麵包 (不是English muffin)
✅All Day Breakfast ($98)
All Day Breakfast
質素正常發揮,份量可以
但酸種多士有點tiny
✅Chai Latte | 印度香料拿鐵 ($42)
Chai Latte
天氣濕或有點冷就想喝的Chai Latte
濃郁香醇 飲完就有幸福感 [推薦!!]

✅Iced Latte ($40)
口感溫和平衡 👌🏻
近來天氣悶熱來杯冰咖啡就舒服了
题外话/补充资料: 他們還在soft opening,沒有收加一服務費喔~
2022-06-07
Salmon Eggs Benedict
All Day Breakfast
Chai Latte
2022-05-31 251 浏览
由舊舖幫襯好多次,到依家新舖幫襯第二次,食物咖啡水準依然keep到,唯獨keep唔到嘅係食物份量實在太細,上意粉隻碟size就好似其他餐廳比客放麵包般大小小又或者俗稱骨碟,目測份量比以前細一半,menu上舊舖的辣炒蜆肉意粉消失了,轉咗做麻辣蜆肉炒意粉,嗜辣的我覺得兩種都好正,不過份量少到就連嬌小女士都話食到2-3碟,但呢個意粉$98一碟仔㗎!另外,叫咗杯Hot Latte$38,不用加一,埋單尚算可以抵消意粉的不足,喺出面再食過環境方面,新開張暫時十分乾淨,裝修跟以前舊舖style簡潔清新,不過略嫌比較嘈吵

2022-05-25 466 浏览
-{旺角cafe🍝}去到原址先知搬左新舖 不過都好近🤓隔離街就係👍🤤All day Breakfast+薯餅🤤 ($98+$10)好豐富嘅all day breakfast!!炒蛋好嫩滑☺️ 腸仔 煙肉 份量都好多😂配sourdough toast就略嫌細咗啲 仲有炒蘑菇沙律菜同烤蕃茄爆晒汁😂😂😂薯餅必加!脆而唔油🥳👖褲評: 7.5/10🤤Hojicha Latte🤤 ($48)加6蚊要左杯大嘅😎焙茶味好香濃☺️回甘嗰下好濃烈😉啱曬濃茶控🤩近期飲過最好飲嘅焙茶拿鐵😜👖褲評: 8/10除左野食好 服務同環境好舒適 亦冇加一服務費的 有機會黎試埋pasta😌性價比: 8/10服務: 9/10環境: 8/10🚩Pause It🚩地址: 旺角奶路臣街17號 #fuudjai #fuudjai西餐 #fuudjai旺角
{旺角cafe🍝}
去到原址先知搬左新舖 不過都好近🤓隔離街就係👍

👖褲評: 7.5/10

🤤Hojicha Latte🤤 ($48)

👖褲評: 8/10

All day Breakfast
Hojicha  latte
All day Breakfast
  • Hojicha  Latte
【新店好大!縮短排隊時間!💛 鬧市中的寧靜CAFE】推薦程度:●●●●●抵食程度:●●●◐○———🎃 南瓜藜麥意大利飯|$88意大利飯好creamy,豐富奶油香,飯粒飽滿夠咀嚼感,不過唔太覺得有南瓜味。飯面嘅南瓜夠稔,好香甜,一啲都唔草青。份量眼見唔大份,但食落啱啱好,再多就膩~ 整體唔錯!🍝 麻辣蜆肉炒意大利粉|$98一入口就覺得surprise,好香麻味,辣度適中,唔會麻目咗味覺。蜆肉漲卜卜,入口鮮甜,唔會有「假蜆」,有殼就有肉,絕對唔呃稱✨ 意粉煮到啱啱好,稍稍彈牙,配埋麻辣一啲唔膩,大讚!🍟 芝士黑松露薯條|$62份量好多!芝士應該係車打,夠咸香,黑松露亦夠晒份量,整體好好食。但個人口味認為,如果係粗薯粉就會更好🫣
【新店好大!縮短排隊時間!💛 鬧市中的寧靜CAFE】

推薦程度:●●●●●
抵食程度:●●●◐○

———

🎃 南瓜藜麥意大利飯|$88

🍝 麻辣蜆肉炒意大利粉|$98

🍟 芝士黑松露薯條|$62
2022-05-05 369 浏览
「Pause It 」由山東街搬咗去The Forrest. 新舖大咗,樓底高,新裝修又靚咗,亦座得舒服。服務同食物都有水準:同事們都友善勤快。餐牌跟舊舖差唔多,有少少改動。起碼少咗我喜愛的香辣蒜片蟹肉炒意粉。不過我覺得個Egg Benedict 同杯Orange Mocha 都可以再熱啲。原來今日係新舖第二日試業,相信會有改善。下次再試。

原來今日係新舖第二日試業,相信會有改善。下次再試。
2022-05-05