2023-06-23 43 浏览
放工好攰想食café 遠離煩擾一下,就黎左pause it。餐廳免加一,環境舒適好有一種俾人抖抖氣休息既感覺。 牛肉芝士漢堡配薯條,份量好大,擺盤漢堡既包裝紙仲有句pause it and drink coffee,好有小心思。塊牛肉超厚又夠juicy,加上好fresh既沙律菜同蕃茄,我地2人share 岩岩好,唔會太heavy太膩。紅酒汁慢煮西班牙豚肉碎長通粉,個醬調得好味,火箭菜下有香濃既芝士,再有好多肉碎,每條通粉都有肉醬沾上,非常美味。我地拎左漢堡既脆薯條沾上肉醬食,完全冇浪費,非常開心。紫薯Latte,拉花係一盤心型既花花,加埋紫薯既粉紫色,好有少女心。轉左燕麥奶,有好香既燕麥味道,又有香甜既紫薯味,幾正! Pineapple fizz,菠蘿特飲,甜甜既菠蘿汁加上梳打,少少檸檬既酸味,又fresh又清爽。餐廳仲有咖啡拉花班同手沖咖啡班,見到有咖啡師仲係拉花比賽入圍者,見到好多海洋系列既圖案,好創新。

2023-06-22 49 浏览
剛昨日到旺角上堂, 附近原來開了一間極有水準的拉花Cafe!除了咖啡☕️外,我好鍾意黑芝麻Latte㗎,呢間cafe 的芝麻鮮奶我覺得真心好飲☺️ 濃濃芝麻味同鮮奶簡直一拍即合!另外仲點了egg Benedict ,自家麵包好有口感,加上poached eggs一切開蛋黃流哂岀黎,賣相極吸引!原來餐廳仲有咖啡☕️課程,有咖啡拉花同埋手沖咖啡班,好想學呢!🤩Pause It Add: The forest 地下G11鋪

Pause It
Add: The forest 地下G11鋪
2023-06-19 289 浏览
Pause It (旺角) -又來到旺角嘅飯堂啦!因為呢度坐得又舒服,而且價錢都好親民,平時約朋友食飯最鍾意喺度食飯吹水🧡🔍 芝士黑松露薯條 🍟 $68 🌟🌟 大力推介超邪惡薯條!薯條份量超多唔再講,仲要有海量嘅芝士 🧀️ 勁多黑松露醬係上面,每條薯條都係勁多芝士同黑松露,芝士味勁重,可以話係超級邪惡,打卡一流,完全食到停唔到口😍 食完望返就會覺得好有罪惡感了🫣 🔍 紅酒汁慢煮西班牙豚肉碎長通粉 $88呢個紅酒汁豚肉長通粉,識落有啲似肉醬意粉嘅味道,因為都加咗茄醬同埋蕃茄仔整出嚟,而且上面再加左芝士同埋火箭菜,感覺幾清新🔍 科布沙律 🥗 $68 (慢煮雞胸肉 +$20)食返個健康啲嘅沙律!沙律菜好新鮮同埋清新,特別加埋個醬酸酸甜甜好開胃。極力推介個慢煮雞胸肉😍 雖然係雞胸肉,但絕對唔會嚡口或者乾身,食落好嫩滑,同埋好有水份,食落去係水份鎖住嘅感覺。🔍 焙茶拿鐵 $42🔍 紫薯拿鐵 $42去Cafe當然要靚靚 latte 打卡😍 焙茶latte有好香嘅焙茶味;紫薯latte就係淡淡嘅紫薯味,粉紫色咁好夢幻💜-📍Pause It (旺角)旺角奶路臣街17號THE FOREST地下G11號舖
Pause It (旺角)

🔍 芝士黑松露薯條 🍟 $68 🌟

🔍 紅酒汁慢煮西班牙豚肉碎長通粉 $88

🔍 科布沙律 🥗 $68 (慢煮雞胸肉 +$20)

🔍 焙茶拿鐵 $42
🔍 紫薯拿鐵 $42
焙茶latte

📍Pause It (旺角)
旺角奶路臣街17號THE FOREST地下G11號舖
芝士黑松露薯條
焙茶latte
芝士黑松露薯條
  • 焙茶拿鐵
2023-05-24 308 浏览
❥ 牛油果慢煮雞胸義大利飯($88) 雞胸調味類似美式煙燻BBQ,肉質唔算好柴意大利飯都加入咗幾多牛油果,所以口感比起一般口味嘅意大利飯更加豐腴,但調味比較淡,好似硬係爭咁幾粒鹽🤣食到最後好容易味蕾麻木同膩 ❥ 牛肉芝士漢堡配薯條 ($108)牛肉漢堡外表好焦香,勁鍾意呢D有燶邊嘅物體😈不過肉扒稍為鬆散,食嘅時候會係咁跌啲肉粒粒出嚟🤣同埋都會冇甘有口感❥炸魷魚配塔塔醬($68) 掂吖呢個💛外皮炸到超香脆,脆皮嘅味道好有台式炸物Feel,而且每一舊魷魚都好大舊,肉質鮮嫩又有彈性,完全係食到停唔到口🥲另外仲配有塔塔醬,微酸嘅醬汁令件事又再高分左!
❥ 牛油果慢煮雞胸義大利飯($88)

雞胸調味類似美式煙燻BBQ,肉質唔算好柴

❥ 牛肉芝士漢堡配薯條 ($108)

❥炸魷魚配塔塔醬($68)

另外仲配有塔塔醬,微酸嘅醬汁令件事又再高分左!
2023-05-22 275 浏览
嗰日風雲變色,眼看就快落雨之際與友人衝入咖啡店內避雨,發現店舖光線明亮,四四方方的環境位置與位置之間稍微狹窄,卻不失有自己的空間與朋友聊天及簡單而隆重慶祝生日。我們分別點了兩杯意式咖啡,及兩個小食。小食點了一個炸魷魚以及一道鹹蛋黃炸雞翼,炸魷魚看下去炸得有點過火,表面也看到稍微變黑了,不過吃下去很香脆,魷魚圈尚算新鮮,我比較喜歡另一道鹹蛋黃炸雞翼,鹹蛋黃份量落得好夠,雞翼入口香嫩多汁,形成層次的對比,份量大概有4隻開邊。咖啡味道還可,有一半的簡單拉花處理,咖啡豆沒有讓我覺得很驚喜,是一般的咖啡店的咖啡味道。
我們分別點了兩杯意式咖啡,及兩個小食。
鹹蛋黃炸雞翼
鹹蛋黃炸雞翼
酥炸魷魚圈
意式咖啡
  • 鹹蛋黃雞翼
呢間cafe未搬之前應該都好多人去過,小編們亦唔例外,所以佢哋搬咗之後都係第一次嚟xd 同舊鋪唔同嘅係呢到環境真係好大,樓底夠高,因為有落地玻璃所以光線都會更加開陽同光好多,所以整體感覺係幾舒服的~除左旺角分店之外,北角都有一間,港島區嘅朋友驚遠可以去北角分店都可以。小編們星期日去到walk in下午茶時段都排左一陣隊先有位,所以如果想weekend嚟記得預鬆少少時間la🤓

🥑牛油果慢煮雞胸意大利飯
🍗 鹹蛋黃單骨雞翼
☕️Espresso Tonic
🍵Hot Matcha Latte
下午茶
2023-05-07 253 浏览
星期日因為要一早出旺角上堂,打開app一睇發現PauseIt 星期日開九點,把心一橫就去食個靚早。行到餐廳已經好肚餓,睇完menu,毫不猶豫點選All day breakfast. 上餐時間非常快,落單後不消三分鐘便上菜,而且是熱辣辣。煙肉煎得香脆,是我喜歡的質地,沙律菜的醬汁清新,而且沒有我不喜歡的火箭菜,蕃茄有先煎一下,加分!一片多士是誠意之作,食得出香味。其餘包括香腸及焗豆則正常發揮
上餐時間非常快,落單後不消三分鐘便上菜,而且是熱辣辣。
2023-05-01 289 浏览
大家都知旺角有好多咖啡店,但如果想搵一間咖啡同食物一樣高質的話,絕對唔容易。環境闊落,仲有落地玻璃,夠晒光猛。今日點咗麻辣大蜆意粉,完全估佢唔到,夠香夠辣,意粉偏硬,好好好食😋。香脆魷魚鬚,本身冇調味,但夠脆冇油溢味,要靠沙律醬搭夠。另外點埋水牛雞亦,一份6隻,雞亦偏大隻,夠入味。我重點咗一杯咖啡同一杯果汁,買單四百幾蚊,晚餐嚟好抵食。當然要同大家分享一下,pause it細舖轉大舖,一定不會太差。
外卖送餐
2023-04-02 475 浏览
《以夢為馬💖》係呢到能感受到,咖啡師對咖啡嘅熱誠💫正在喜愛、熱衷,做著這件事!他們是有成就感的!年輕有夢真好!若不麻木氣餒做著同一件事是幸福的。之前都來過幾次,食物各方面都正常發揮!個人都推薦來一試!👍-慢煮雞胸香草麵包配薯條$84- Earl Grey Latte $42-煙三文魚班尼迪克蛋$84 +加配牛油果片$20- Latte $40📍Pause It 旺角奶路臣街17號THE FOREST地下G11號舖
《以夢為馬💖》

係呢到能感受到,咖啡師對咖啡嘅熱誠💫
正在喜愛、熱衷,做著這件事!他們是有成就感的!
年輕有夢真好!若不麻木氣餒做著同一件事是幸福的。

之前都來過幾次,食物各方面都正常發揮!個人都推薦來一試!👍

-慢煮雞胸香草麵包配薯條$84

- Earl Grey Latte $42

-煙三文魚班尼迪克蛋$84
+加配牛油果片$20

- Latte $40

📍Pause It
旺角奶路臣街17號THE FOREST地下G11號舖
2023-03-24 402 浏览
呢間cafe由旺角細鋪果時開始幫襯,到而家搬左大鋪lunch都成日會黎食。呢間木系cafe有好大既落地玻璃窗透自然光入黎,好光猛好舒服。🐷All day breakfast $98有豬肉香腸,煙肉,雜菌,番茄,沙律菜,麥包,茄汁豆同埋蛋;蛋可以隨自己喜好揀煎或者炒;望落去唔係好大碟,但食落好豐富好飽。每樣食物都食得出用心製作,炒蛋好香滑,豬肉腸大大條煎得好香,烤番落亦好juicy!🐷Chicken avocado risotto $98牛油果滲入左每一粒飯,每啖都係好濃既牛油果味,好creamy。雞胸大大塊但又好嫩滑。呢類creamy既飯食多左難免會有炒少少膩既感覺,面頭有一舊檸檬就係神來之筆,吱落去飯度就可以減膩既應覺

🐷All day breakfast $98

🐷Chicken avocado risotto $98
2023-03-08
2023-03-11 301 浏览
🍝🍝🍝有時去到旺角唔知想食咩,都會諗起依度,可以話係旺角既飯堂位置位於The Forest ,有落地大玻璃,非常光猛、寬敞舒適雖然無做set lunch & set dinner,但一樣好吸引All Day Breakfast ($98)全日早餐豐富大大份、有麥包、炒蛋、法蘭克福腸、茄汁豆、炒雜菌、沙律菜、烤蕃茄、煙肉(因喜好skip左),炒蛋香滑,法蘭克福腸大大條,炒雜菌用上了幾款菇類,加埋多汁烤蕃茄,每款食物都感覺到有俾足心機烹調 ,感到好滿足牛油果慢煮雞胸意大利飯($98)一碟大大份,比平時食到既意大利飯多1.5倍左右,目測估計都有2碗飯,每粒意大利飯都有牛油果味之餘,仲有少少微辣,增加每啖飯既層次感,慢煮雞胸唔會太乾太Un,反而非常鮮嫩
🍝🍝🍝

有時去到旺角唔知想食咩,都會諗起依度,可以話係旺角既飯堂

All Day Breakfast ($98)

牛油果慢煮雞胸意大利飯($98)
2023-02-21 326 浏览
{Pause it}旺角回訪n次簡約Café .如果喺旺角想搵間Cafe坐吓又想嘆吓高質咖啡☕️同唔錯嘅食嘢@pause__it 絕對係我嘅寶藏餐廳(๑´`๑)♡.✎  Purple Potato Latte & Hojicha Latte @HK$42 兔年限定兔仔拉花ฅ•ﻌ•ฅ 太可愛了吧(可試吓有禮貌地問吓整唔整到)夢幻紫薯拿鐵💜紫薯香偏甜✽好味指數:★★★★☆/5香濃焙茶拿鐵🤎超濃茶香味     #推介.ᐟ .ᐟ✽好味指數:★★★★☆/5.✎  Salmon Egg Benedict HK$78以Sourdough 做底 唔會太硬 加分!上面粒蛋係流心嘅~ 一切開馬上流出嚟建議用刀係中間篤個窿等啲蛋汁滲入麵包🥯(ง •̀_•́)ง✽好味指數:★★★☆/5.✎ Lobster Bisuqe Risotto w/ Grilled Scallops HK$118熱辣辣上碟嘅意大利飯🤍 偏軟身嘅飯粒 配合濃郁嘅龍蝦汁🦞Yummy唯一扣分嘅係粒凡立貝 好韌…✽好味指數:★★★☆/5.⚐ Pause It  @pause__it 地址:旺角奶路臣街17號THE FOREST地下G11號舖人均消費
{Pause it}旺角回訪n次簡約Café
如果喺旺角想搵間Cafe坐吓
又想嘆吓高質咖啡☕️同唔錯嘅食嘢
@pause__it 絕對係我嘅寶藏餐廳(๑´`๑)♡
兔年限定兔仔拉花ฅ•ﻌ•ฅ 太可愛了吧
(可試吓有禮貌地問吓整唔整到)
夢幻紫薯拿鐵💜紫薯香偏甜
✽好味指數:★★★★☆/5
香濃焙茶拿鐵🤎超濃茶香味     #推介.ᐟ .ᐟ
✽好味指數:★★★★☆/5

✎  Salmon Egg Benedict HK$78
以Sourdough 做底 唔會太硬 加分!
上面粒蛋係流心嘅~ 一切開馬上流出嚟
建議用刀係中間篤個窿
等啲蛋汁滲入麵包🥯(ง •̀_•́)ง
✽好味指數:★★★☆/5
Salmon Egg Benedict

熱辣辣上碟嘅意大利飯🤍
偏軟身嘅飯粒 配合濃郁嘅龍蝦汁🦞Yummy
唯一扣分嘅係粒凡立貝 好韌…
✽好味指數:★★★☆/5

⚐ Pause It  @pause__it
地址:旺角奶路臣街17號THE FOREST地下G11號舖
人均消費:$150 (2ppl)
回訪指數:🤤🤤🤤🤤🤤/5
環境舒適:🪑🪑🪑🪑/5
2023-01-27
2023-02-18 484 浏览
Did you think a ham and cheese sandwich was easy to make? Think again.This was possibly the worst I have ever had. Two slices of what looked to be like Kraft singles slightly overlapped each other. The top was torched hard and fast - as in slightly burnt but not melted. It tasted like nothing.It sat on some awful tasting ham, salad, and 2 half slices of tomato on top of 1 slice of small, uninspiring sourdough. Was it toasted? Maybe 4 hours ago??? No mozzarella to be found. $84.Decor is fine. Cle

Decor is fine. Cleanliness is questionable with someone else’s bit of salad and hair left at the table when seated.

Iced black sesame with crappy looking ice comes pre-stirred so it’s this uniform gray-toned blah. At least it tasted fine. $44 + $4 for oat milk.
午餐
2023-01-20 301 浏览
Pause It 係為數不多我會食過番尋味嘅Cafe之一。環境算寬敞,落地玻璃,光線充足,影相打卡一流咖啡唔錯,食物好食,沙律菜好新鮮 雖然份量好似少咗d,都夠飽嘅。初次幫襯煙三文魚班尼迪克蛋。唔單止賣相吸引,味道都唔錯,鍾意呢個荷蘭醬上面燒過更加香同增添咗口感 本人好怕凍美式咖啡又苦又澀,而呢間可以做到又香又濃,一啲苦澀都冇,大讚!再次幫襯係食水波蛋牛油果多士。多士上有半個熟得恰到好處嘅牛油果之餘,表面仲搽咗新鮮牛油果醬,好鍾意個調味,帶有新鮮嘅檸檬汁,酸酸地好開胃。食咗兩次都感覺良好,好想試曬餐牌上所有餐。
Pause It 係為數不多我會食過番尋味嘅Cafe之一。
環境算寬敞,落地玻璃,光線充足,影相打卡一流

咖啡唔錯,食物好食,沙律菜好新鮮
雖然份量好似少咗d,都夠飽嘅。

食咗兩次都感覺良好,好想試曬餐牌上所有餐。

2023-01-12 269 浏览
今日約咗個朋友傾啲嘢,因為一陣間都要去旺角做其他嘢所以就約喺旺角呢間Cafe等。上網見到採光唔錯,空間感足夠傾偈唔會太侷促。本身想坐窗邊位,但係朝早去到太曬🌞🌞所以坐咗喺角落頭。自己叫咗一個all day breakfast ,朋友就叫咗個牛蛋沙律牛角包。食物味道唔錯,以旺角區可以任坐來講其實都好抵食。咖啡拉花都幾靚,但係唔記得影低。店員亦都好有禮貌,唔會係咁走來要執嘢催你走,令人感覺緊張。如果要喺度同人傾得耐嘢,係一個唔錯嘅選擇😊