2015-05-15 840 浏览
是日又踏單車,晚上當然與朋友吃一頓才回家。由大圍乘港鐵到沙田新城市覓食,來到1樓,食肆雖眾多,但人流也高朋滿座。由於肚子十分餓,所以每間食店也拿了飛等位,看看那間最先能入座,就吃什麼啦!最後來了Parkview,餐牌十分精緻,食物圖片也頗吸引,點了明太子帶子粒意粉、海鮮意粉配龍蝦忌廉汁及烤美國安格斯肉眼牛扒(10安士),另每個跟也加了$45任選3款食物,包括是日2個餐湯、沙律、薯條及2杯橙汁。每個餐送了A1-Bakery 麵包,選了法式芝士麵包、芝士餐包、鬆軟餐包,而醬汁則點了由店員建議的牛油、蕃茄沙沙醬及橄欖油。3款麵包之中,首推的是法式芝士麵包,內裡芝士甚多而且帶點牛油味,值得推介。先來了跟餐的6款食物,小妹最喜歡是沙律,好爽口,而且吞拿魚好足料,混合沙律醬,味道一絕。炸薯條好脆口,來到時亦夠熱,我們也都相爭來吃,很快便吃完。明太子帶子粒意粉,十分惹味,混合了芝士粉,意粉亦彈牙,惟帶子有點細粒,口感一般。另一海鮮意粉配龍蝦忌廉汁味道不及上述意粉好,醬汁有點鹹,蝦微濃。主菜全晚最好的是烤美國安格斯肉眼牛扒,我們點了10安士那份。雖然只點了5成熟,但剛剛好,肉眼扒入口非常軟淋淋,亦甚少

跟餐-法式芝士麵包、芝士餐包、鬆軟餐包
是日沙律
炸薯條
炸薯條好脆口,來到時亦夠熱,我們也都相爭來吃,很快便吃完。
明太子帶子粒意粉
海鮮意粉配龍蝦忌廉汁
烤美國安格斯肉眼牛扒(10安士)
主菜全晚最好的是烤美國安格斯肉眼牛扒,我們點了10安士那份。雖然只點了5成熟,但剛剛好,肉眼扒入口非常軟淋淋,亦甚少根,沾了旁邊的肉汁醬更勝一籌,味道可說是入口即溶,極力推介,而旁邊的南瓜亦軟淋淋,味道不錯。

雖然坐在近商場的位置,但環境不錯,亦坐得舒服,而且食物比預期中更好。玩了一整天,大家本來在未入坐前也累透了,而這餐如加油站一樣,吃得捧著肚子離開,非常滿意。

2015-05-03
是日沙律
炸薯條
明太子帶子粒意粉
烤美國安格斯肉眼牛扒(10安士)
2015-05-11 651 浏览
與好友Winnie相約沙田新城市廣場parkview飲下午茶,星期六都擔心人多等位耐,幸好只是稍等,很快就安排入座!原本兩個人的茶聚,真是越約越高興,茶聚前Winnie告訴我乖女JacqueIine、乖孫熙熙都來,我當然開心啦!與後生女茶聚很難得,Winnie乖孫熙熙的照片在FB見得多,可愛到不得了!自然期待可以見面,到茶聚時太婆伯母又來到,所謂家有一老如有一寶,老人家很壯健精靈,與Winnie四代同堂家庭嘆茶,我也沾染幸福快樂。因為未食午餐,Stella點選焗白汁海鮮飯,飯很香、爽口,海鮮美味,有帶子、青口、魚柳、魷魚圈、蜆、椒絲、洋蒽絲加埋可口白汁,配埋橙汁視覺、嗅覺、感覺、口感、都很滿足。再看看太婆伯母的下午茶很豐富,每片法包都盛載滿滿的食材,雖然我沒嘗試,感覺很誘惑。JacqueIine的西多士伴藍苺和士多啤梨、雪糕,賣相又健康喎!!!一熱一凍在舌尖上的感覺一定來個翻天覆地了!Winnie的台式下午茶,厚麵包盛載香蕉、果仁、朱古力醬、棉花糖,,,,,,看得我口水往心裏流!開心時間過得快,好客的Winnie,多謝你!
星期六都擔心人多等位耐,幸好只是稍等,很快就安排入座!
原本兩個人的茶聚,真是越約越高興,
我當然開心啦!與後生女茶聚很難得,
Winnie乖孫熙熙的照片在FB見得多,可愛到不得了!
自然期待可以見面,到茶聚時太婆伯母又來到,
所謂家有一老如有一寶,老人家很壯健精靈,
與Winnie四代同堂家庭嘆茶,我也沾染幸福快樂。
因為未食午餐,Stella點選焗白汁海鮮飯,
飯很香、爽口,海鮮美味,有帶子、青口、魚柳、
魷魚圈、蜆、椒絲、洋蒽絲加埋可口白汁,
配埋橙汁視覺、嗅覺、感覺、口感、都很滿足。
白汁焗海鮮飯
法包
西多士
台式多士
開心時間過得快,好客的Winnie,多謝你!
2015-04-18
白汁焗海鮮飯
法包
西多士
台式多士
2015-01-26 1220 浏览
Dont expect much from the place for afternoon tea, i rather go to a hotel afternoon tea than this. Service is quite ok, but afternoon tea at 200hkd is cheap when u think that at hotels u usually pay 400hkd and above. From the salty side: my avocado sandwich was not ripe so no taste, the salad was ok but not fresh, the quiche was salty so ok. Sweet side: the cones and croissant were hard like rock so u couldnt really bite or actually cut it. The fruits on the side were not fresh. The top sweet part green tea chocolate mousse was ok but green tea was just powdery, u could actually see that it was made of powder, the cheesecake was hard and too cheesy and the mango mousse was made of too much jelly, once u put your spoon in it, it would just stand, so yeah...😯 im french by the way, so I do have a high judgememt on things that are about european things
2014-11-07 1518 浏览
走過沙田的Parkview 餐廳,看見Menu 內容都唔錯,以意式風味菜做主打,配合餐廳簡約設計、價格亦走平民路線。餐廳提供了6款又A1 Bakery 提供的麵包給客人選擇,有軟身牛油包、法包及芝士麵包等!還可以選配牛油、欖油及醋一起食用!麵包上枱時還是帶䁔,感覺都幾新鮮。餐湯點了洋蔥濃湯,味道唔係太濃、幸好入口時羊蔥味道足夠。慢烤雞胸南瓜蔬菜意式燴飯,睇見個名就想食。賣相有點亂,配料足夠,有意大利黃、青瓜、南瓜、松子、椰菜花等!可惜入口雞肉粗嚡又乾身,燴飯南瓜味唔夠,幸好燴飯煮得好腍身,整體味道較淡口。餐廳比較嘈雜、人流亦多、出品一般。上菜速度快,由點莱到上主菜約15分鐘,對於趕時間又唔想去食快餐店一族、是唔錯選擇!

餐牌

A1 麵包

餐湯點了洋蔥濃湯,味道唔係太濃、幸好入口時羊蔥味道足夠。

慢烤雞胸南瓜蔬菜意式燴飯

2014-11-06
A1 麵包
2014-11-01 1491 浏览
同新相識ge朋友食飯!佢地到先,已經拎左位啦!睇左好耐,最後決定食BURGER!因為佢已經係包,所以唔伯有跟餐ge包送啦xd一眼睇晒!呢個係三文魚burger!薯條數量適中,太少唔夠喉又唔會,太多食唔晒又唔會!點唔點茄汁就任君選擇!我鍾意唔點!個包外層好脆,幾好食!但係三文魚就有D失望啦,比較'EN',同有D'鞋'口...塊三文魚好似唔多靚...都係厚切ge,但係咁比較法似乎係普通牛果D BURGER好食D啦...我覺得有好多餐廳會好食D!環境幾靚!但係好嘈...不過呢樣改善唔到ge!係野食進步啦!!
同新相識ge朋友食飯!
佢地到先,已經拎左位啦!
睇左好耐,最後決定食BURGER!
因為佢已經係包,所以唔伯有跟餐ge包送啦xd
一眼睇晒!呢個係三文魚burger!
薯條數量適中,太少唔夠喉又唔會,太多食唔晒又唔會!
點唔點茄汁就任君選擇!我鍾意唔點!
個包外層好脆,幾好食!
但係三文魚就有D失望啦,比較'EN',同有D'鞋'口...
塊三文魚好似唔多靚...
我覺得有好多餐廳會好食D!
環境幾靚!但係好嘈...
不過呢樣改善唔到ge!係野食進步啦!!
2014-10-13
同媽媽兩個人食下午茶當然系揀食英式下午茶tea set 啦最後去左parkview 食tea set呢個tea set不過不失啦 價錢都算ok既 $138兩位 包兩杯野飲 Tea set主要有兩層既 下面果層系咸既 有唔同口味既sandwich 同scone 加埋一個藍莓jam 上層就系甜品有brownie有生果仲有幾粒macarons整體味道唔算太突出 款式亦都唔算太多 但係勝在唔算好貴 都叫左歎到英式tea啦
同媽媽兩個人食下午茶當然系揀食英式下午茶tea set 啦
最後去左parkview 食tea set

Tea set主要有兩層既
上層就系甜品有brownie有生果仲有幾粒macarons

2014-10-03
2014-10-05 1473 浏览
因某種原因要去又一城,之後去沙田逛逛,隨意選了這間食晚餐。時間尚早,一去到就有位。選主菜可加包括飲品,沙律,湯,等等,選擇幾款有唔同價錢,我們二人選了三款加$35。湯忘記影相,是紅湯,都是一般飲開的味道,只不過多了少少蘑菇。是日沙律是吞拿魚沙律,吞拿魚加了些黑椒粒,加埋雜菜,好食。菠菜薯餅:熱辣辣,表面炸得好脆,入面菠菜薯蓉,正。黑松露雜菌濃牛肉汁扁意粉:汁好濃,好味,但掩蓋了黑松露香味,覺得不需要加黑松露。一般雜菌都是三至四種,但這雜菌有六至七種,好足料,值得推介。明太子粉團意粉:初試粉團意粉,口感實在麻麻,而且越食越“溜”。明太子加白汁味道可以,如果是意粉會好些。餐包:餐包漏上,上了主菜,同待應講才上。不得不說,最特別是餐包有六款選擇,醬亦有五款選擇。選了兩款有芝士的,表面見到有芝士的,好食,芝士味濃些,煙韌。另一款味道普通。
是日沙律 & 波菜薯餅

是日沙律是吞拿魚沙律,吞拿魚加了些黑椒粒,加埋雜菜,好食

菠菜薯餅:熱辣辣,表面炸得好脆,入面菠菜薯蓉,正。

黑松露雜菌濃牛肉汁扁意粉

明太了粉團意粉

餐包

2014-10-04
是日沙律 & 波菜薯餅
黑松露雜菌濃牛肉汁扁意粉
  • 黑松露濃牛肉汁扁意粉
2014-10-04 1091 浏览
大前日(1-10-2014 Wed)同男友行完鹽田仔回程,諗去邊o度,男友話去沙田市中心行吓食吓,啊,我o地o黎到沙田市中心都好早,大概係6:15pm吧,由於全日都好熱我o地好攰,行完睇完就決定試呢間.o係外面睇menu,見到話會供應A1 o既麵包,唔通呢間又係A1集團o既?我o地入去自己坐低後,即刻有人招呼o勒,睇menu我要$82.00o既烤三文魚漢堡包配青芥末沙律醬伴薯條,男友要$80.00o既慢烤雞胸南瓜蔬菜意式燴飯,加$15.00要是日餐湯.是日餐湯係洋蔥湯,而好似話叫呢啲飯,可以o係A1六種餐包中揀一個同醬,我揀種子麵包,男友就揀唔知咩魚醋橄欖油.冇耐,種子麵包同唔知咩魚醋橄欖油到o黎,個麵包烘返好熱,好鬆軟,個魚醋橄欖油好醋,而且好少,我o地蘸o左一次後就冇晒. 好快,洋蔥湯到o黎,睇見佢好深色,飲落,同樣好熱,味道濃郁,唔錯.7分鐘後,烤三文魚漢堡包配青芥末沙律醬伴薯條到o黎,賣相幾好,男友將佢切開一半,睇見三文魚肉碎內伴o左好多o野,由於我唔用手拎o黎食,所以只好層層食, 漢堡包滲入o左油份,變得冇咁乾,三文魚漢堡味道適中,沙律落得o岩o岩好,不過唔多食得出青芥末味
我o地入去自己坐低後,即刻有人招呼o勒,睇menu

冇耐,種子麵包同唔知咩魚醋橄欖油到o黎,

好快,洋蔥湯到o黎,睇見佢好深色,
洋蔥湯
飲落,同樣好熱,味道濃郁,唔錯.

男友將佢切開一半,睇見三文魚肉碎內伴o左好多o野,
由於我唔用手拎o黎食,所以只好層層食, 漢堡包滲入o左油份,變得冇咁乾,三文魚漢堡味道適中,沙律落得o岩o岩好,不過唔多食得出青芥末味.

薯條就正常冇乜特別.

之後到慢烤雞胸南瓜蔬菜意式燴飯,共有四塊雞胸肉,
我先食飯,南瓜汁質地杰,味道有啲似蛋黃汁,內裡都幾多蔬菜如黃椒,青瓜;
而雞胸就一貫西方烹調方法,肉o鞋同乾又冇乜味.

環境:
坐得舒服.闊度合理,可惜有啲熱,唔夠涼.

其他:
坐低後睇menu,果然又係A1集團o既.
2014-10-01
$97.35 (晚餐)
2014-07-01 1693 浏览
係呢間餐廳到,每款午餐都會配一客包,餐湯或者沙律,同一客飲品。餐包方面我今次揀左種子麵包,個醬就揀左自家製蕃茄沙沙醬,麵包好鬆軟,而個醬就好特別。至於個雜菜湯就無咩特別,有少少淡,無咩料咁,但都算係飲得咁。主菜我揀左英式早餐,呢個早餐有腸仔,煙肉,蕃茄,蘑菇,蛋,焗豆同沙律,沙律用既汁係麻醬,其實唔係好英式,但腸仔同煙肉都係用傳統英式方法去煎,可惜蘑菇既煮法有少少奇怪,似係白烚完再落鑊炒兩幾,味道比較淡。太陽蛋同蕃茄就無咩特別。至於茄汁豆,好明顯就係開完罐頭直接倒落個兜到,完全無REHEAT過,有少少失望,因為太唔英式啦。最後配左杯熱咖啡,襯到絕。

英式早餐 $68

最後配左杯熱咖啡,襯到絕。
2014-06-01
英式早餐 $68
2014-06-15 1566 浏览
本來都唔係好想再來食,之前食過兩次麻麻地,但男友話好想食西餐,唯有放棄食日本菜啦。點知食到我一肚火,忍唔住要上嚟分享下。話說今日本人冇乜胃口,就揀個三文魚扒食啦,無記錯係單價$138,配飲品,沙律,湯,甜品另計。咁我落單時加一句“三文魚唔好咁熟”。轉頭有個可能係女經理既人走埋嚟話唔好意思,三文魚唔可以唔熟,呢度唔係食剌身果種三文魚。咁我唯有將就下,咁就改啱啱好熟(即係well done啦),點知佢又話唔得,話唔熟俾客食驚會腸胃不適。(我心諗唔通你d材料唔新鮮既)我真係俾佢吹脹,係佢聽唔明廣東話定係俾百幾蚊入黎,係一定只俾到overcooked既三文魚你食呢?(食蒸魚啱啱好熟同蒸過火都係兩回事啦)佢仲話不如俾本menu我睇下洗唔洗揀過另一樣。我真係俾佢激到我都無晒胃口,同佢講是但,照樣係三文魚算(我就睇下你可以煮到有幾老)。三文魚嚟到一食就知咩事,三文魚無咩味,又冇鹽味,又老仲要腥既。唔怪得唔可以唔熟晒啦,原來係唔新鮮。最諷刺係男友食果個意大利飯,d帶子好鬼生,又話海鮮唔熟唔得既 。真係冇下次,blacklisted
。真係冇下次,blacklisted
2014-05-24
2014-05-31 3567 浏览
30-05-2014同豬仔響沙田諗住玩冒險樂園 (點知去到先知裝修緊。。。。)午餐我揀左依度食,因為我一眼就睇中左個英式早餐門口有服務員安排入座,我地坐普通方台飲既水係暖既檸檬味既水,有誠意跟住就點單,我揀左英式早餐$68豬仔就揀左 脆烤美國豬扒配香蒜牛油汁$158每款午餐同配一客包,紅湯或者時日沙律任揀一種,一客飲品我揀左法包,豬仔揀鬆軟法包英式早餐入面既沙律用既汁係麻醬,燒蕃茄微酸服務員落單時會問隻蛋要熟定生,我食唔哂,可能我胃細,其實女仔食一定夠食脆烤豬扒我食左一切件,真係好脆口,而且肉幾厚質量好(*´ェ`*)餐配一杯飲品豬仔飲橙汁而我就飲檸茶檸茶係茶包埋單$224整體味道不錯( ̄∇ ̄)略嫌食食下有時會有d 烏英仔飛過但就咁望環境坐位都算舒適下次試下個英式下午茶先( ´▽` )ノ
30-05-2014

同豬仔響沙田諗住玩冒險樂園
(點知去到先知裝修緊。。。。)

午餐我揀左依度食,因為我一眼就睇中左個英式早餐

門口有服務員安排入座,我地坐普通方台
飲既水係暖既檸檬味既水,有誠意

跟住就點單,我揀左英式早餐$68
豬仔就揀左 脆烤美國豬扒配香蒜牛油汁$158

每款午餐同配一客包,紅湯或者時日沙律任揀一種,一客飲品

我揀左法包,豬仔揀鬆軟法包

英式早餐

入面既沙律用既汁係麻醬,燒蕃茄微酸

脆烤豬扒

我食左一切件,真係好脆口,而且肉幾厚
質量好

(*´ェ`*)

餐配一杯飲品

豬仔飲橙汁

而我就飲檸茶

檸茶係茶包

埋單$224

整體味道不錯( ̄∇ ̄)
略嫌食食下有時會有d 烏英仔飛過
但就咁望環境坐位都算舒適
下次試下個英式下午茶先( ´▽` )ノ
2014-05-21 1422 浏览
今晚想食pasta, 睇嚟睇去, 好多餐廳都接近$200, 唔係咁值. 揾到呢間唔太貴又未食過的, 便入內一試.布里歐修 (Brioche) 配 牛油 (跟pasta免費)Sauce可以揀特級初榨橄欖油 / 自家製蕃茄沙沙醬 / 自家製蘿勒青醬 / 牛油. 諗諗吓都係揀個最簡單的牛油. 個包又軟又熱, 牛油遇上它, 即溶.西班牙汽酒 (+$28)還是喜歡西班牙餐廳飲到的sangria. 味道是可以的, 如果可以大杯D就更好 海鮮意粉配龍蝦忌廉汁 ($92)真係妹仔大過主人婆, 成碟pasta真係料多過意粉. 海鮮有龍蝦, 蝦, 魚柳, 青口, 蜆等. 龍蝦雖然唔大隻, 但至少真係有肉食, 意粉份量唔多, 好啱feel.
Brioche 布里歐修 with Butter
Sangria 西班牙汽酒
西班牙汽酒 (+$28)

Seafood Spaghetti with Lobster Cream Sauce 海鮮意粉配龍蝦忌廉汁
海鮮意粉配龍蝦忌廉汁 ($92)
2014-05-20
Brioche 布里歐修 with Butter
2014-04-09 1664 浏览
星期日lunch time要等半個鐘先有入座~ 已經選好兩個set: 黑松露雜菌xx燴飯 (唔記得全名是甚麼) & 漢堡拼薯條, 每個set跟餐湯(雜菌湯, 好濃郁) , 一個熱辣辣的餐包, 我們要了種子包 & 洋蔥包, 都好好味! 仲有咖啡或茶或橙汁~ 加埋一都係$180, 抵! 黑松露好香, 個汁好creamy! 漢堡有塊煙肉, 惹味! 整體好滿意, 可以遲d試埋佢其他lunch set~
2014-03-20 2040 浏览
是日J先生提意入沙田, 都有個多月沒有到新城市廣場逛逛!新城市廣場地下, 多了數間新食店...PARKVIEW 屬於 A1 BAKERY 集團TEA MENUENGLISH AFTERNOON TEA SET MENUJ先生不想食 ENGLISH AFTERNOON TEA SET,唯有下次才試焗海鮮飯 (蕃茄或忌廉汁) $70送上枱時, 已經聞到陣陣的忌廉汁, 好香!可能是下午茶餐, 飯份量偏少了些!正宗美式牛肉漢堡包伴薯條 $70好有牛肉味漢堡扒, 再配上生菜, 芝士, 煙肉! 好豐富!配飲品: 咖啡/茶/橙汁PARKVIEW 總結: 值得一試!
是日J先生提意入沙田, 都有個多月沒有到新城市廣場逛逛!
新城市廣場地下, 多了數間新食店...

PARKVIEW 屬於 A1 BAKERY 集團
TEA MENU
唯有下次才試
焗海鮮飯 (忌廉汁)
焗海鮮飯 (蕃茄或忌廉汁) $70
送上枱時, 已經聞到陣陣的忌廉汁, 好香!
可能是下午茶餐, 飯份量偏少了些!
正宗美式牛肉漢堡包伴薯條
正宗美式牛肉漢堡包伴薯條 $70
好有牛肉味漢堡扒, 再配上生菜, 芝士, 煙肉! 好豐富!
橙汁
配飲品: 咖啡/茶/橙汁

PARKVIEW 總結: 值得一試!

2014-03-09
焗海鮮飯 (忌廉汁)
正宗美式牛肉漢堡包伴薯條
3K
2014-02-16 1812 浏览
想食西式,黎左呢度,好多人等位呀!一邊等一邊睇定餐牌先,午市set lunch包餐湯,餐包,沙律同飲品,又唔算好貴喎。是日餐湯南瓜湯,甜甜地又濃度適中,易入口,唯麵包糠只有一粒姑寒左啲喎。沙律,一般雜菜加黑醋,無特別。餐包要左種子同芝士,鬆軟香口。主菜之一,焗海鮮意粉,料唔多,茄汁有點酸,都ok嘅。主菜二,全日早餐,煙肉腸仔都係大眾貨式,蛋有點老,菜只是大量西生菜,而蘑菇只是一顆切粒,味道都幾好,而且呢度收費六十幾,比其他地方嘅早餐便宜一點,都收貨啦。凍檸茶,又係無驚喜之作。
沙律,一般雜菜加黑醋,無特別。
餐包要左種子同芝士,鬆軟香口。
主菜之一,焗海鮮意粉,料唔多,茄汁有點酸,都ok嘅。
凍檸茶,又係無驚喜之作。
2014-02-09