2017-03-17
最近為咗公司事、感情事難過,同事見我唔開心,硬將我拉到呢間餐廳。佢第一次黎,已經愛上呢間餐廳,本來,佢想介紹我同情人過黎,結果返而係兩個傻婆白色情人節唔收花唔同情人過,兩個人嚟二人世界呢間餐廳同好多觀塘隱世美食一樣,大隱隱於工廈,唔入到去,你真係唔會發現佢竟然係餐廳,門口佈置咗好多乾花,一入去已經被淡淡乾草乾花獨有嘅氣息包圍,清新之餘好似去咗牧場一樣。唯一嘅女店員(老闆)見到我哋一入門口就嚟打招呼,明明我係第一次嚟,同事係第二次,但佢冇好似一般餐廳同熱情招待,而係好似朋友見面咁,淡淡之餘又有親切感。餐廳好大,但坐位唔多,可能落緊雨嘅關係,只有我哋兩個客,滿店都係老闆四維旅行搵返嚟嘅懷舊物品同本土設計作品,仲有一排書架,上至一對門(無錯,係木門),下至你坐緊果張櫈,只要睇啱就可以買走佢,好特別老闆隨意,客人亦隨意,喜歡影相,隨意影,佢唔會好似其他商店咁下下磅住你,同去老友屋企一樣,一個人做晒招呼客人、落單、煮食、沖調飲品同收錢,如果太忙太趕,唔太適合,但好似我哋咁想傾心事,想悠閒,絕對係好選擇。好感謝老闆留片小空間俾我,見到我傾吐到感觸嘅時間難過都冇行注目禮(希望冇嚇到佢啦),呢片舒服嘅
好感謝老闆留片小空間俾我,見到我傾吐到感觸嘅時間難過都冇行注目禮(希望冇嚇到佢啦),呢片舒服嘅空間真係令我短短一個鐘重新調整自己