2022-08-24
鍾意食pancake嘅我,又好想好想食呀,所以約阿妹去銅鑼灣呢間每個角落都好值得打卡嘅餐廳,環境同食物都好靚,最啱下午茶時間同閨密去打卡,不過我發現佢都好多鹹嘢食,有飯有。。。下次都要去試吓呀。紫薯班戟montblanc,$148呢個係呢度嘅招牌,全香港好似得呢度有,佢有三個口味揀,紫薯、栗子、黑朱古力,我哋揀咗紫薯外層,內層嘅雪糕同pancake底都可以揀唔同口味,非常人性化。鍾意菜味嘅我揀咗抹茶底同焙茶雪糕,如果外層可以收埋茶味就完美啦。紫薯偏甜,入面有一層厚厚嘅cream,好滑,一大啖咬落去可以食到不同層次,非常特別。焙茶雪山,$138另一款甜品我哋揀咗焙茶,呢款個pancake底冇咁實,但係又冇梳乎厘咁鬆,食完唔會太滯啱啱好。上面嘅焙茶cream好好味,唔會好甜,一啖食落去,口入面滲透淡淡嘅茶香,真係好滿足。焙茶富士山,$48 & 抹茶富士山,$48不得不讚呢兩杯野,係400次嘅版本,上面係勁濃厚嘅抹茶同焙茶,先飲一啖感受吓佢嘅香濃,之後可以撈埋下面嘅牛奶飲,越飲越鍾意,會為咗呢兩杯野特登走過嚟,一定要試呀😍
紫薯班戟montblanc,$148
焙茶雪山,$138