2022-10-19 38 浏览
銅鑼灣百德新街發現到一間和風設計Pancake店,木系裝修有一個大櫥窗加楓葉🍁樹作裝飾,入吸不少人(包括我😆😆)店內貓貓擺設十分可愛❤️❤️餐紙、水杯都好精緻令人有一種置身於日本感覺。🐚松露香煎帶子 配 烏冬 $128(Set 粟米濃湯 & 沙律)忌廉松露未上枱已經傳來陣陣香氣😌,帶子煎外面有焦糖色咬下去卻仍然多汁、鮮甜、軟嫩,烏冬軟硬適中入口Q彈每條烏冬都掛醬汁,味道非常豐富。盛放食物的碟都用非一般的設計令到視覺、味覺一大享受😙粟米湯香濃湯內仲有粟米蓉,又香又有口感😊🍓日式草莓班㦸 $138 經典日式Pancake 充滿空感鬆軟綿滑,香甜士多啤梨配上滑而不膩忌廉最後面層灑上糖霜及朱古力醬,賣相非常別緻。🫘黑豆茶 $38淡雅香氣的黑豆茶,清爽回甘有淡淡的清香。🗻焙茶富士山 $48其口感柔和且帶有堅果般的香氣,飲用後會帶來一種清新的舒暢感。富土山即濃厚醇滑焙茶奶蓋,入口順滑口感層次不斷提升。有教授如何品嚐焙茶富士山😌-先用匙羹品嚐一口 400次焙茶奶蓋濃厚醇滑-攪拌20個圈後嚐到兩個層次的味道-充分攪拌後品嚐幼滑細緻的口感

🐚松露香煎帶子 配 烏冬 $128
(Set 粟米濃湯 & 沙律)

粟米湯香濃湯內仲有粟米蓉,又香又有口感😊

🍓日式草莓班㦸 $138

🫘黑豆茶 $38
淡雅香氣的黑豆茶,清爽回甘有淡淡的清香。

🗻焙茶富士山 $48

有教授如何品嚐焙茶富士山😌
-先用匙羹品嚐一口 400次焙茶奶蓋濃厚醇滑
-攪拌20個圈後嚐到兩個層次的味道
-充分攪拌後品嚐幼滑細緻的口感

2022-10-18 43 浏览
晚飯原本食拉麵,經過見到間舖好有日本feel, 裝修勁靚,所以食完拉麵就即刻轉戰食甜品。8pm入黎無咩客人,都係三檯客,唔洗等位。見到有人食晚餐同飲咖啡,我同朋友剛剛食完晚餐,所以只點朋甜品。首先點了朱古力pancake , 賣相唔錯,仲有士多啤利, 朱古力醬滿滿的,不算太甜,份量剛剛好另外,點了matcha pancake 🥞 Matcha 好creamy的奶泡泡咁,食哂都唔會好飽 pancake餅底只有薄薄一塊,matcha仲用火槍燒過表面,有材少焦香,口感特別埋單時,侍應會拎隻大猫猫比你,猫猫口入面有糖果當小小回饋咁,猫猫好大個好cute
8pm入黎無咩客人,都係三檯客,唔洗等位

首先點了朱古力pancake , 賣相唔錯,

仲有士多啤利, 朱古力醬滿滿的,不算太甜,份量剛剛好

另外,點了matcha pancake 🥞
Matcha 好creamy的奶泡泡咁,食哂都唔會好飽

2022-10-18
  • 抹茶富士山
2022-10-17 45 浏览
每次經過銅鑼灣百德新街。見到一絲絲紫薯蓉。都有一種好想食吓嘅感覺。行到攰攰地一於入去試吓先😎。店舖名物💫紫薯Mont Blanc 班戟自選班戟 原味/抹茶/朱古力自選雪糕 雪糕味道六選一外層係一絲絲紫薯蓉。包著抹茶班戟和焙茶雪糕。一啖一驚喜😛。雪糕芒果蕨餅拿破崙 Mango Napoleon一直好想試NEKO PUFF嘅拿破崙。原來餐廳同NEKO PUFF 合作。太感動了😭。唔洗走入屯門都可以試到得獎拿破崙😍。拿破崙非常鬆脆。滿滿牛油香。即製即食果然係最新鮮好味😋。焙茶富士山🗻抹茶富士山🗻細心睇原來有指引架。跟住step by step😬。為食妹👧🏻認為甜咗少少🤏。朋友就覺得啱啱好😎。1)先用匙羹品嘴一口400次焙茶奶蓋的濃厚醇滑2)攪拌20個圈後嚐到兩個層次的味道3)充分攪拌後品嚐幼滑細緻的口感
店舖名物💫
紫薯Mont Blanc 班戟
自選班戟 原味/抹茶/朱古力
自選雪糕 雪糕味道六選一

外層係一絲絲紫薯蓉。包著抹茶班戟和焙茶雪糕。一啖一驚喜😛。

雪糕芒果蕨餅拿破崙 Mango Napoleon

焙茶富士山🗻
抹茶富士山🗻
1)先用匙羹品嘴一口400次焙茶奶蓋的濃厚醇滑
2)攪拌20個圈後嚐到兩個層次的味道
3)充分攪拌後品嚐幼滑細緻的口感
𓄩 𓄩銅鑼灣的Pancake Senmon,最出名是無麩質日式Pancake。門口有一棵仿紅葉樹,滿滿秋意,和現在的天氣正合適呢。今次和朋友試試他們的主食,點了「吉列黑豚玉子丼」和「雪花牛日式燒汁丼」。每個餐都配上沙律、湯和飯,上菜整套餐具令賣相加分。菜品精緻的式,因下午吃過afternoon tea,我們也不是太餓,所以份量剛好。飲品點了這裡著名的「焙茶富士山」和「抹茶富士山」,茶味不太濃,淡淡的也是蠻清爽,反正拍照一流!𓇬 吉列黑豚玉子丼 $138𓇬 雪花牛日式燒汁丼 $138𓇬 焙茶富士山 $48𓇬 抹茶富士山 $48
𓄩 𓄩

焙茶富士山 + 抹茶富士山
  • 焙茶富士山
  • 抹茶富士山
2022-10-13 34 浏览
經過鋪頭門面俾佢深深吸引到目光👀充滿日本既秋意感🥰一定要試下佢地既甜品🍮✨黑朱古力Mont Blanc 班㦸佢地最出名就係pancakePancake 好鬆化好有空氣感(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)入邊仲可以簡你喜歡口味既雪糕面頭我地簡左黑朱古力味另外仲有紫薯同和粟選擇✨香燒牛小排蘑菇汁上面既牛小排好正😆入口鬆軟,滿滿既牛味磨蘑汁我地簡左配意粉另外可以選擇飯或長通粉仲會包埋日本茶,湯,沙律蘑菇汁好濃厚可以掛上每一條意粉🍝✨培茶富士山☕️呢個一定要點🥰🥰佢既培茶好正勁香~~~同牛奶伴埋一齊超完美~~🤓✨抹茶富士山🗻上面的一層係一層濃郁既抹茶係仿效400次咖啡甘打到抹茶好醇滑~~作為抹茶控❤️既我大大推薦💕💕
經過鋪頭門面
俾佢深深吸引到目光👀
充滿日本既秋意感🥰
一定要試下佢地既甜品🍮

✨黑朱古力Mont Blanc 班㦸
佢地最出名就係pancake
Pancake 好鬆化
好有空氣感(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
入邊仲可以簡你喜歡口味既雪糕
面頭我地簡左黑朱古力味
另外仲有紫薯同和粟選擇

✨香燒牛小排蘑菇汁
上面既牛小排好正😆
入口鬆軟,滿滿既牛味
磨蘑汁我地簡左配意粉
另外可以選擇飯或長通粉
仲會包埋日本茶,湯,沙律
蘑菇汁好濃厚

超完美~~🤓

✨抹茶富士山🗻
上面的一層係一層濃郁既抹茶
係仿效400次咖啡甘
打到抹茶好醇滑~~
作為抹茶控❤️既我
大大推薦💕💕
2022-10-07
2022-10-09 465 浏览
💁‍♀️💁‍♂️7/10/2022(Fri), Dinner🍽呢排工作忙到嘔😪~突然好想出去chill下🤩~食下甜品😋🍦~就叫A先生🧑🏻搵搵銅鑼灣有無d餐廳🍽~可以坐得舒服~環境又唔會迫~又會有d特別既甜品食下咁啦~然後A先生🧑🏻就搵左呢間IG好多人都推介既日式和風系既餐廳@PancakeSenmon 🤩今晚第一次黎到~即刻被餐廳既日式裝潢所吸引😍😍😍~牆上掛住唔同顏色而又可愛既日式貓貓🐱掛畫、近玄關位既附近仲有棵掛住晴天娃娃🎋既掛飾小樹🎍~仲有其他好別緻既🐱貓貓擺設😍~都相當充滿和風既味道🎏~而餐廳既座位都好舒適同寬敞~好岩黎到呢到chill下~傾下計聚下餐咁🤩今晚同A先生order左🍽:和牛漢堡班戟 🍔🥞$158本身諗住一甜一鹹🤔,唔知味道會唔會夾呢?結果出到嚟又幾好食喎🤤,班戟香甜鬆軟😍,而和牛漢堡又整得表面好香口亦都有肉味👍,切開內裏仲好juicy😋,配料既生菜都好爽脆🥗,仲有薯餅夾埋一齊食口感好豐富😋😋😋。紫薯Mont Blanc 班戟 🥞$148(自選班: 原味/自選雪糕: 栗子)內𥚃有一件班戟🥞,上面放咗栗子雪糕🌰,再加上忌廉,然後再鋪滿幼滑既紫薯蓉。原味班戟🥞香甜好食👍,入

今晚同A先生order左🍽:

和牛漢堡班戟 🍔🥞$158

紫薯Mont Blanc 班戟 🥞$148
(自選班: 原味/自選雪糕: 栗子)
內𥚃有一件班戟🥞,上面放咗栗子雪糕🌰,再加上忌廉,然後再鋪滿幼滑既紫薯蓉。原味班戟🥞香甜好食👍,入口非常鬆軟😍,亦食到蛋香味🥚。栗子雪糕🌰仲食到有粒粒栗子肉🤤。而面層既紫薯味都好濃郁🤤,亦唔會過甜,真係好好味!!!一碟真係唔夠喉😆😆,下次要再試埋栗子Mont Blanc先得!😋😋😋

焙茶富士山🍵 $48
呢杯飲品真係有驚喜🤩🤩🤩,面層係焙茶奶蓋🍵,下面係日本牛奶🥛,裝喺富士山形狀既杯入面🏔,再加少少焙茶粉喺面。上層既焙茶奶蓋打得十分綿滑,而且焙茶味濃郁,就咁食已經好好食。食過奶蓋之後再將奶蓋混和日本鮮奶去飲,焙茶既味道會被鮮奶溝淡咗少少,換來更多奶香味🥛,又係另一種口感同味道☺。

玄米茶☕ $38
上枱時,玄米茶有🧊冰水座住令到玄米茶飲到尾依然冰凍❄,非常貼心。而玄米茶入口清新,口感淡而不澀。如果唔想飲甜野,呢個會係唔錯既選擇👍👍。
2022-10-07
入到去比裝修都嚇左,非常和風日系好岩女生們打卡,而且紙餐墊至到餐廳器皿都好日系好靚~而且比佢個Mont blanc pancake吸引到,覺得女生都值得黎食一次!🫡五王蟹粉烏冬 $198⭐️⭐️⭐️⭐️黎到比佢賣相震撼到,有香水樽花雕同精緻器皿裝醋,再配埋佢個蟹型盤,非常有儀式感!其實食落就唔會分到有冇5種蟹嫁啦,而且都食到唔係新鮮蟹(但有花心機去拆肉已經好不得了!),呢個價錢食到算係咁~佢烏冬係熱辣辣,但依然有彈牙口感唔會淋bb,抵讚!PS 非常建議要落醋,食蟹點可以唔落?落左會更好食!佢配嘅湯、沙律同餐茶(無糖綠茶冇乜特別,所以都唔多講,反而大家可以試佢富士山焙茶個系列飲品~)紫薯Mont blanc班戟 $148⭐️⭐️⭐️⭐️呢個甜品真係好唔錯,但攞唔到滿分係因為真係太甜💩佢甜度主要黎自最表習嘅紫薯蓉(我相信另外2個口味都一樣),所以真係建議大家入面雪糕要叫焙茶,因為可以幫你降低個甜度!而且班戟揀番原味會好啲,因為太多味混埋一齊會比較亂,反而影響最終個味道!(有機會會想再去食埋個栗子味hahahah,如果有人比較過邊個味好食啲可以話我知!)*有每人最低消費$100!!

五王蟹粉烏冬 $198
⭐️⭐️⭐️⭐️
PS 非常建議要落醋,食蟹點可以唔落?落左會更好食!

紫薯Mont blanc班戟 $148
⭐️⭐️⭐️⭐️

*有每人最低消費$100!!
五皇蟹粉烏冬
紫薯mont  blanc  pancake
2022-09-21
五皇蟹粉烏冬
紫薯mont  blanc  pancake
2022-10-06 29 浏览
呢日lunch break來到銅鑼灣食pancake🥰餐廳設計日式風格好舒服,三個女仔不停打卡開心😆.🧇和牛漢堡pancake $158🧇法式溶岩朱古力pancake $138🍱雪花牛日式燒汁丼 $138🥭雪糕芒果蕨餅拿破崙 $138🗻焙茶富士山 $48☕️dark mocha $42.呢間主打pancake果然高質!pancake 好鬆軟有空氣感,點了一鹹一甜,和牛漢堡厚身juicy有咬口,夾埋芝士、生菜、薯餅和pancake一齊食甜甜鹹鹹幾得意😋另一款甜的點了朱古力好邪惡😈pancake 中間係滿滿朱古力,仲可以點士多啤梨食!大滿足😌.另一款主打甜品拿破崙都滿推介👍🏻好大件有三層😍面層舖滿芒果,芒果cream夾心底層仲係雲呢拿雪糕😌好喜歡餅底滿滿牛油香又鬆脆,好好食😋.Lunch太肚餓點了一個丼飯,擺盤好靚呢!飲品賣相都一流,焙茶係富士山造型好有心思😍jo就大愛杯dark mocha濃厚朱古力口味😋.如果係銅鑼灣想舒服食高質甜品滿推介!.

🧇和牛漢堡pancake $158
🧇法式溶岩朱古力pancake $138
🍱雪花牛日式燒汁丼 $138
🥭雪糕芒果蕨餅拿破崙 $138
🗻焙茶富士山 $48
☕️dark mocha $42

如果係銅鑼灣想舒服食高質甜品滿推介!
2022-10-06 29 浏览
🚩喺銅鑼灣名店坊入面最近開咗一間充滿日系嘅Cafe,依排成日喺IG見到大家食依間Pancake店,所以我都一早已經book mark左要去試試😋🚩依間pancake專門店並唔係平時食開嘅梳乎厘pancake。佢地主打無麩質pancake,口感較為厚身少少。除咗食pancake之外,,餐廳亦提供一些飯麵主食。啱哂男士陪女士打卡都唔怕唔夠飽肚😙不過我第一次黎就梗係試吓pancake先啦🥞和牛漢堡pancake $158製作時間大約需要20分鐘,一上枱已經聞到濃郁嘅芝士味。食落去鹹班㦸有牛油香味,而漢堡扒切開都唔會好乾身😙兩者加埋一齊口感都幾夾!🥞春雪。初開 $128依款pancake真係好適合打卡!將膠片拎起就有爆漿效果!有得食又有得玩😉入面除咗有cream之外仲加咗士多啤梨醬汁同埋士多啤梨🍓🗻抹茶富士山 、 焙茶富士山 $48依兩杯飲品比較有驚喜💫除咗打卡之外味道亦都唔錯!店員更細心提醒可以先品嚐奶蓋後再用飲管攪勻下層牛奶,營造兩個口感!奶蓋非常綿滑!無論抹茶同焙茶味道都十分香濃👍🏻餐廳座位寬敞,枱與枱之間空間感都足夠!若果唔係繁忙時間幫襯,可以坐喺度同三五知己傾吓計都唔錯環境都幾rel
🚩喺銅鑼灣名店坊入面最近開咗一間充滿日系嘅Cafe,
依排成日喺IG見到大家食依間Pancake店,
所以我都一早已經book mark左要去試試😋

佢地主打無麩質pancake,口感較為厚身少少。
除咗食pancake之外,,餐廳亦提供一些飯麵主食。
啱哂男士陪女士打卡都唔怕唔夠飽肚😙
不過我第一次黎就梗係試吓pancake先啦

🥞和牛漢堡pancake $158

製作時間大約需要20分鐘,一上枱已經聞到濃郁嘅芝士味。

🥞春雪。初開 $128

依款pancake真係好適合打卡!將膠片拎起就有爆漿效果!
有得食又有得玩😉
入面除咗有cream之外仲加咗士多啤梨醬汁同埋士多啤梨🍓

🗻抹茶富士山 、 焙茶富士山 $48
依兩杯飲品比較有驚喜💫除咗打卡之外味道亦都唔錯!
奶蓋非常綿滑!無論抹茶同焙茶味道都十分香濃👍🏻

餐廳座位寬敞,枱與枱之間空間感都足夠!
若果唔係繁忙時間幫襯,可以坐喺度同三五知己傾吓計都唔錯環境都幾relax🥰
2022-10-05 32 浏览
📍 < Pancake Senmon Pancake 專門店 >門面地點已經好靚啦加上都多人介紹自己都忍唔住同小朋友去女仔都係鍾意食甜品,又鍾意日式裝修,打卡位好多,一見到就好開心啦💕因為BB 本身有濕疹好多選擇都要係無麩質食物以日本空運食材及以獨家技術製作出日式甜品。香濃美味,食得好開心🌈因為係去食午餐唔可以掛住食甜品都要食佢嗰度出名嘅蟹肉飯,名字為「蟹黃丼」!好似係會選用多種蟹嘅蟹肉蟹膏造成蟹粉,的確係濃郁鮮甜蟹味,配上少少醋的確令鮮味更岀,出色✨#銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #cafeaddict #bff #hangout #likemotherlikedaughter #janpenesefood #janpenese #dessert #pancakes #girlstyle #foodguide #女生日常 #吃貨人生 #吃喝玩樂 #hkgers #hkfoodie #hkfoodblogger #HongKongFood #eatshitsleeprepeat #HKIG #HKFoodBlogger #相機食先📷

門面地點已經好靚啦

#HKFoodBlogger
#相機食先📷
2022-09-26
下午茶
一直好想黎呢間pancake 專門店!鋪頭超日本風~和牛漢堡班戟佢地嘅pancake係主打無麩質嘅~pancake略帶點甜味,但係同入面嘅食材又幾夾喎,和牛扒都勁厚勁juicy,值得一試!!香燒牛小排蘑菇汁烏冬 牛小排燒幾香,個汁唔會好杰搞到好膩~輕輕掛汁係烏冬上面感覺唔會好重負擔但又好夠味(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)個餐仲會配埋沙律同煎茶~茶壺勁靚很有儀式感( ̄∇ ̄)焙茶富士山呢個極推!面層嘅焙茶好杰身,口感好幼滑!濟飲一淡奶蓋,勁香濃茶味但又唔會好苦澀!攪勻左都飲到淡淡嘅茶香,唔會比奶味搶咗風頭(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)柚子密語呢個相對比較普通~係柚子蜜加梳打~不過比例啱啱好唔會過甜過淡而且飲落都幾舒服幾freshOverall呢間都幾高質!下次會想黎試甜品(*≧ω≦)

一直好想黎呢間pancake 專門店!鋪頭超日本風~

和牛漢堡班戟

香燒牛小排蘑菇汁烏冬

焙茶富士山
呢個極推!面層嘅焙茶好杰身,口感好幼滑!

柚子密語

Overall呢間都幾高質!下次會想黎試甜品(*≧ω≦)
2022-10-04 56 浏览
又就黎到大閘蟹嘅季節見到呢間餐廳有個蟹粉系列幾吸引🦀仲有一路都未試過嘅mont blanc班戟食決定入去一炮過試哂佢😛估唔到唔止食物味道唔錯所有嘢嘅賣相都好吸引仲要入面環境都幾舒服 有啲料到😳.🍴五王蟹粉烏冬set $198 💛8.5/10仿蟹蓋造型嘅器皿蟹醋小盒子配花花金匙羹🌼用香水瓶裝住嘅花雕酒成件事好有日系嗰種別緻嘅風格😍用五款時令螃蟹製出嘅蟹粉鮮香蟹肉份量極多 不過個人偏重口味 私心覺得再濃味啲會更正🤤set仲包粟米湯、沙律同麥茶包咁多嘢性價比幾高👍🏻.🍴黑朱古力Mont Blanc班戟 $148 💛8.5/10相對於較常見嘅栗子或者紫薯蓉呢個變奏版採用嘅係72%嘅dark choc🍫保留幼滑口感 同時甜度相對較低冇咁嗜甜嘅人士 就唔怕甜到膩食唔落啦😌底層嘅雪糕同班戟味道可以自選令到味道同口感都多兩個層次✌🏻特別食到雪糕嘅時候偏冰感 幾有衝擊旁邊嘅小蝴蝶裝飾係威化餅黎 都食得㗎🦋.🍴焙茶富士山 $48 💛9/10面層嘅400次奶蓋超厚身超濃郁試完之後攪勻再飲又係另一種感覺仲要用靚靚富士山玻璃杯裝住🗻又好飲又打卡able.🍴Tonic Coffee $42 💛9/10唔知係本身e
又就黎到大閘蟹嘅季節
成件事好有日系嗰種別緻嘅風格😍
用五款時令螃蟹製出嘅蟹粉鮮香
蟹肉份量極多 不過個人偏重口味
私心覺得再濃味啲會更正🤤
set仲包粟米湯、沙律同麥茶
包咁多嘢性價比幾高👍🏻
  • 五王蟹粉烏冬
  • 黑朱古力Mont Blanc班戟
  • tonic  coffee
2022-09-28 52 浏览
【銅鑼灣和式班戟專門店🥞Pancake Senmon】-今日黎銅鑼灣經過見到間走和風嘅餐廳😗🥞Pancake Senmon🥞望一望啲甜品超吸引😝二話不說就入咗去😚-小編好中意餐廳嘅環境🍴令人感覺好舒服😌米黃色嘅牆身配上深棕色的門框😚好似日式趟門🚪加上木製椅以及貓咪布簾🫶🏻好似置身係和式茶室內🎍另外餐廳有好多貓貓嘅裝飾🐈十分可愛💗雖然店內得一位侍應😙但係完全唔影響服務質素店員相當殷勤😛好細心咁介紹餐牌🤩比個大大嘅like佢🫶🏻食物方面,除咗pancake同甜品之外💁🏻‍♀️仲有其他主食😗好似烏冬、丼飯同埋輕食等唔怕午餐齋食甜品唔夠飽🤣-😋和栗班戟 Mont blanc $148+1我是為此而來的😎果然冇令我失望🥹💁🏻‍♀️有❸款口味可以選擇原味|抹茶🍵|朱古力🍫💁🏻‍♀️雪糕就有❻款口味🍦抹茶|石板街|黑芝麻|焙茶|栗子🌰|雲呢拿小編揀咗朱古力班戟配黑芝麻雪糕🥰栗子蓉鋪滿晒成個pancake好似座山咁⛰栗子蓉好香同埋口感綿密幼滑😋甜度適中唔會好膩😍Pancake食落鬆軟🤣口感比較似海綿蛋糕🧽中間有啲忌廉最後個黑芝麻雪糕味道香濃🍦整體都相當滿意😌好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗-😋芝士和牛漢堡班戟🍔 $15
【銅鑼灣和式班戟專門店🥞Pancake Senmon】

😋芝士和牛漢堡班戟🍔 $158+1
小編第一次食漢堡班戟🤣感覺幾新鮮
和牛漢堡扒牛味香濃😝唔會好鬆散😌兩面煎得香脆👍🏻
班戟就有啲焦糖味😼鹹唔中帶甜
中間夾住咗薯餅、芝士同生菜🥬口感都幾豐富🤤但如果薯餅可以再脆啲就好啦😚

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘

😋焙茶及抹茶富士山🗻 $48
建議大家先嚐一口面頭嘅奶蓋🥰茶味香濃🍵
之後再攪勻黎飲😍唔錯唔錯😙

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗

📍Pancake 專門 (銅鑼灣)
銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖
💸人均消費:$220
2022-09-27
和栗班戟 Mont blanc
芝士和牛漢堡班戟
唔知你地會唔會都好似我咁,身邊有個勁鍾意食pancake既朋友,鍾意到每次去camping🏕都會必定整pancake😛 最近留意到銅鑼灣開左pancake專門店,有晚就同左鐵飯腳去試下,睇下值唔值得推介pancake迷朋友過海黎食~去之前已經睇定相,鎖定左必叫既甜品係👇🏽➿ 紫薯班戟𝑴𝒐𝒏𝒕 𝒃𝒍𝒂𝒏𝒄 ($148)*焙茶雪糕、抹茶班戟食個甜品都覺得自由度好高🙊 因為班戟同雪糕既口味可以選擇,見到有焙茶雪糕呢個選擇就好開心😆 因為我同鐵飯腳都係焙茶控💕 而雪糕味道的確唔錯,焙茶味道足👍🏼 紫薯蓉唧成幼絲,口感細滑,味道唔會過甜~班戟口感上比想像中扎實一點點,茶味同蛋味平衡~因為我地dinner時間去,所以都有叫左個輕食系列入面既set💁🏽‍♀️ 包餐湯、沙律、主食、主菜、茶🍵➿ 香燒牛小排蘑菇汁烏冬 ($128)牛小排比想像中大塊,如果蘑菇汁有蘑菇粒粒/ 片會更好 (貪心貪心🙊)➿ 𝑫𝒂𝒓𝒌 𝑴𝒐𝒄𝒉𝒂 ($42)咖啡味相對地重,但味道Ok既~ 泡比較快消,熱飲黎講,溫度再高少少會更好!➿ 焙茶富士山 ($48)呢個富士山好似係每枱必叫既,哈哈😆 打卡able之外,味道上仲可以好有變化,

去之前已經睇定相,鎖定左必叫既甜品係👇🏽
➿ 紫薯班戟𝑴𝒐𝒏𝒕 𝒃𝒍𝒂𝒏𝒄 ($148)
*焙茶雪糕、抹茶班戟
班戟口感上比想像中扎實一點點,茶味同蛋味平衡~

➿ 香燒牛小排蘑菇汁烏冬 ($128)

➿ 𝑫𝒂𝒓𝒌 𝑴𝒐𝒄𝒉𝒂 ($42)

➿ 焙茶富士山 ($48)
呢個富士山好似係每枱必叫既,哈哈😆 打卡able之外,味道上仲可以好有變化,由第一啖飲到好醇厚既焙茶奶蓋,攪一攪拌同鮮奶混合,就變左一杯香滑既𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗛𝗼𝗷𝗶𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 !

Pancake 專門,聽個名就知主打班戟👻 餐飯裝修行日系和風路線,食物都係日式為主🇯🇵呢間餐廳唔近銅鑼灣鬧市,如果唔係特登過嚟,平時應該唔會經過見到😂 有少少隱世!今日就同大家介紹吓啦😝»»————- ☟☟ ————-««🍄 香燒牛小排蘑菇汁 (Set lunch $128)牛小排微微燒過,充滿油香😋 蘑菇汁有少少稀但幾creamy, 好味有驚喜❗️☞ 評分:8/10———🍅 西西里燴肉丸 (Set lunch $128)肉丸鮮嫩多汁,醬汁茄味香濃,酸甜開胃🤤 撈飯一流✨以上兩款雖然叫做「輕食」,但其實一啲都唔輕😂主菜可以揀配飯 / 烏冬 / 意粉,但係153覺得以上兩款,都係配飯好食啲~💕 唔建議嗌烏冬或意粉,估計唔會太掛汁🤔☞ 評分:7/10———🌰 和粟Mont Blanc班戟 ($148)粟子蓉堆成小山丘🏔 滿滿嘅粟子蓉底下,係自選味道嘅雪糕 & 忌廉,同埋充滿蛋香嘅厚身班戟🥞*雪糕味道可以揀:抹茶、黑芝麻、粟子、石板街等等🍦 班戟就可以揀原味、抹茶、朱古力🍫試過呢個和粟Mont Blanc班戟,雖然味道唔差,但未到豔絕嘅地步🤔加上食材配搭比較heavy, 食完會好飽🙊 153

有少少隱世!今日就同大家介紹吓啦😝

»»————- ☟☟ ————-««

🍄 香燒牛小排蘑菇汁 (Set lunch $128)

☞ 評分:8/10
香燒牛小排蘑菇汁

———

🍅 西西里燴肉丸 (Set lunch $128)

肉丸鮮嫩多汁,醬汁茄味香濃,酸甜開胃🤤 撈飯一流✨

以上兩款雖然叫做「輕食」,但其實一啲都唔輕😂

☞ 評分:7/10
西西里燴肉丸

———

🌰 和粟Mont Blanc班戟 ($148)

加上食材配搭比較heavy, 食完會好飽🙊

153覺得可以一試,但唔會特別想再食多次🤣 相比之下,咸食更加出色有驚喜👍🏻

☞ 評分:7/10
和粟Mont Blanc班戟

»»————- ☟☟ ————-««

Pancake 專門 (銅鑼灣)

🍴 餐廳地址:
銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖