2017-10-19 114 浏览
I agree with other reviewers that this place is overpriced. the souffle pancake is small and only comes as two pieces for $79. because it takes up to 30 minutes to make, we ordered the $88 ham and cheese lunch special. it looked nothing like their menu. it looked and tastes like a $15 teashop sandwich, consisting of one slice of ham with processed cheese. it included a drink. we chose a matcha latte that was a bit weak in matcha flavour and not hot, but at least it was not overly sweet. a couple of leafy greens with balsamic vinegrette rounded out the meal combo. I understand you pay for the location too, but this was overpriced by at least 30% given no uniqueness in quality.
the souffle was worth trying once, but again, not enough to justify paying $79 for two small pieces of pancake. service lacked warmth too. would recommend people try the souffle pancake only if you are in the area, but not worth a regular visit nor as a destination visit
2017-10-19
  • Souffle Pancake
2017-10-15 158 浏览
Pan de Pain 算係第一間喺香港帶起 souffle pancake 熱潮嘅店舖,所以要試 souffle pancake 我第一間諗起佢。呢間日本過江龍甜品店,由開舖到依家一直排長龍,就算我哋今晚等收舖前1-2小時都依然咁長龍。不得不試嘅當然係 souffle pancake,真係前所未有咁鬆軟,好似食空氣咁,你比我食多成個頭完全冇問題呀!原味嘅簡簡單單,配埋牛油,cream & maple syrup 已經頂瓜瓜!(喺度有個小小提醒,唔好顧住影相影太耐,呢個始終係 souffle,放太耐會塌咗落嚟,口感亦會有所偏差。)單單一個 souffle pancake 梗係唔夠我哋攝牙罅啦,所以整多個 strawberry pancake! 一層一層咁疊起,中間每層有會夾住厚厚嘅 cream 同士多啤梨,細心留意下其實中間果層仲要係 strawberry cream,旁邊亦有 custard 醬伴碟,真係甜到漏!食日本嘢喎,我哋都順勢叫返杯綠茶特飲。謝謝店員嘅用心來花,但點解係隻豬仔呢?

2017-09-28
宵夜
  • Souffle pancake
2017-10-15 120 浏览
Hea食完晚飯,男朋友提議嘆番個甜品。我就梗係想試下近期大熱嘅Pancake啦~因為係尖咀,所以就黎左呢間啦!第一次來~可能因為平日夜晚,所以人少D,排左10零分鐘就入座啦。因為D梳乎厘係即焗同分幾round出,所以要等三四個字。我初時以為一人一件好夠啦,點知好味到我食左一件半!好好味呀男友想飲野,就試左杯青瓜香茅菠蘿特飲。飲落去,幾fresh同清新!佢同我都大讚~

第一次來~

我初時以為一人一件好夠啦,點知好味到我食左一件半!好好味呀

2017-08-19
2017-10-13 133 浏览
We had strawberry pancakes and caramel apple soufflé. Soufflé was quite good. We also ordered drinks and the "Royal milk tea" was what made me angry. It's nothing but an uncouth HK style milk tea. Naming it Royal milk tea is totally misleading. Royal milk tea and HK style milk tea are so different that usually people who likes one don't like the other. I only took two sips of it. If I had known what it really is, I would not have ordered it. 👎🏼👎🏼👎🏼
2017-10-11 175 浏览
小妹一直都好想嚐嚐近來大熱日本風的梳夫利但礙於沒有非去不可的理由所以未有前行今次因爲友人陪同便一起去試試💕雖然這家店已經開了一段時間但完全沒有影響大家對佢既熱愛我們3時多到達 龍尾的指示牌顯示需要30分鐘的等待時間邊聊天邊等 時間很快便過去本來小妹只想點大熱的原味但友人提議既然排了長時間為何不多嚐一款甜點我表示同意~最終點了這兩款餐牌上寫了製作需時要耐心等候約30分鐘但最後大約5分鐘便上菜~原味梳夫利甜點外型非常吸引相信沒有女生能夠抵抗梳夫利愈中心的位置愈鬆軟保持足夠濕度 每一口吃下去就是幸福的味道另一款焦糖蘋果梳夫利外型更加吸引 味道亦較甜拍照後 雪糕便塌下來了解下面的梳夫利亦壓到扁扁的不知是否因此令內部的空氣壓掉?吃時口感與之前的不同沒有之前的濕潤比較實浄了總結:原味值得encore 吃過便知幸福是什麼味道💕💕其他試一次亦無不可
小妹一直都好想嚐嚐近來大熱

為何不多嚐一款甜點
我表示同意~
最終點了這兩款

餐牌上寫了製作需時要耐心等候約30分鐘
但最後大約5分鐘便上菜~
原味梳夫利

另一款焦糖蘋果梳夫利

外型更加吸引 味道亦較甜
拍照後 雪糕便塌下來了解
下面的梳夫利亦壓到扁扁的
不知是否因此令內部的空氣壓掉?
吃時口感與之前的不同

其他試一次亦無不可
2017-10-02
下午茶
2017-10-09 9311 浏览
位於K11的PAN de PAIN Pancakes & Sweets,是一間火紅的日式疏孚厘班戟餐廳。今天相約一班大學同學來到吃晩餐,中秋相聚,大家中秋節快樂阿。Orginal Souffle $78餐廳大熱招牌之一,是現今人氣疏孚厘班戟。班戟一客兩件,表面煎得平滑,呈淡啡色,賣相很吸引呢。疏孚厘班戟不算超級厚身,但輕型軟綿綿,充滿香噴噴蛋味。班戟微微煙靭,入口化掉,有在日本吃的感覺呢。但真的非常空氣,是不飽的呢。Strawberry Pancakes $88賣相超級吸引的草莓班戟阿,一層一層的超漂亮阿。一層鮮草莓粒,一層草莓忌廉,以三片班戟相隔,班戟塔令人很興奮呢。不知如何切起,一切就散掉呢。班戟口感煙靭,輕形軟熟,抹上草莓忌廉,好好吃呢。All Day breakfast $88全日早餐賣相也很吸引呢。全日早餐有二片班戟,大香腸,蕃茄,煙肉,太陽蛋,配料雖然豐富,但班戟過於輕型,女孩子也很難有飽足感呢。香腸煎成脆皮,肉香滿滿,彈牙爽口,味道不錯呢。

Orginal Souffle $78

Strawberry Pancakes $88

All Day breakfast $88

2017-10-02
2017-10-08 124 浏览
哩間人氣排隊甜品店係咪真係咁值得排咁耐去食佢呀?我平時遇到要大排長龍嘅舖,都會放棄……掉頭走人,不過今次因為朋友生日,壽星仔想試哩間,我冇理由唔陪佢癲架?!一排排咗半個鐘……終於有位侍應行出黎,拎埋個餐牌俾我地,叫我地睇定想食咩……哈哈……我仲以為有位可以入去坐添,都好嘅~俾D野我做,時間過得快D嘛,而且咁樣可以減低後面嘅輪候時間,因為有D人真係會諗半粒鐘都諗唔到食咩架嘛過咗15分鐘咁上下,終於真係有位喇!1。Signature Pancake - Strawberry (凍)睇到餐牌幅圖幾靚仔,而且叫得自己做Signature,應該唔差得去邊啦!埋到黎~睇到個賣相都開心呀!最鍾意佢喺碟邊畫嘅心心!真係賞心悅目呀,哩個時候緊係要相機食飽先啦不過食落…………味道好一般咋喎,冇咩驚喜啫,好多甜品店都做到啦,排隊店係得個樣? Ok!我地仲有另一款甜品黎緊……上埋佢先講~2。Soufflé Pancake (熱)哩款個賣相好平凡啫……好~睇你有咩咁把炮!值得我排45分鐘隊,再等你整咗20分鐘先食到? 第一啖放入口……嘩!好香濃嘅蛋味呀!甜度啱啱好,冇話甜到漏,比起梳乎厘嘅口感好,有鬆鬆軟軟嘅感

過咗15分鐘咁上下,終於真係有位喇!

2。Soufflé Pancake (熱)
哩款個賣相好平凡啫……好~睇你有咩咁把炮!值得我排45分鐘隊,再等你整咗20分鐘先食到? 第一啖放入口……嘩!好香濃嘅蛋味呀!甜度啱啱好,冇話甜到漏,比起梳乎厘嘅口感好,有鬆鬆軟軟嘅感覺,食落去真係有種“好幸福呀!”嘅感覺湧上黎呀!
(突然變咗日本卡通mode)食到哩個真係覺得,冇白費我排咗咁耐黎食喇!原本想追加叫多一碟,真係太好味喇,不過壽星好理智咁話:“我地今日嘅糖份爆錶喇!少食多滋味呀!” okok,下次再食過囉…

3。Caffe Mocha
我見佢有部咁大嘅咖啡機對住個門口,應該咖啡都唔會太hea卦,不過夜晚飲太濃咖啡又驚自己瞓唔著,所以叫咗杯Mocha試吓,感覺咖啡成份會少D卦~哈哈!其實唔識品嚐咖啡,不過杯Mocha嘅奶打得好滑,原全冇一粒粒泡泡,而且個心心仲拉得好靚添

另外都要讚吓,侍應嘅服務係好好嘅,個個都有禮貌仲有笑容贈送!

至於環境清潔方面呢……可能始終係用白色梳化,比較難打理啦……我見到張梳化一撻撻啡色咁,其實都唔係坐得咁自在
……不過之後掛住食,都唔記得咗喇

2017-10-07 137 浏览
9.30.下著雨,天氣好熱,今日無特別嘢做,約左朋友仔去食下tea先。近近地去行下K11,每次經過呢間甜品店,永遠是長龍,無錯永遠是長龍。無得外遊,唯有留港消費,來自日本甜品梳乎厘甜品,最近甜品很多款式,呢期最受歡迎當然是梳乎厘。我地二人排左大約二十分鐘,已被安排入座,或者好味的甜品,係值得等待。侍應好有禮貌安排入座,仲好有耐心幫我們影相。餐廳環境光亮,鬆上簡潔明亮油漆,光線透亮,感覺舒服好坐,是約好朋友high tea的好地方。好快落左單叫franch pan cake,要等30分鐘,好味的東西值得等的。精美餐牌就連個夾仔好得意。梳乎厘梳乎厘軟棉棉,有空氣感,味道不太甜,好香濃蛋味,切一啖,入口滑落喉嚨了,好好味到暈呀!。如果有敎埋整梳厘班,實好受歡迎。mocha

精美餐牌

就連個夾仔好得意。

梳乎厘

如果有敎埋整梳厘班,實好受歡迎。

mocha
2017-09-30
  • Soufflé  pancake
2017-10-04 164 浏览
臨近中秋節當然會有多d gathering 活動,今次就約左幾個閨蜜去食晚飯啦!女生們都是喜歡甜食的,大家一致贊成去食pancake 今次去左位於K 11的pancake 專門店,今次是第二次來,好有回憶!今次叫左果orange & friends tea ! 好香橙味,入面用左橙乾去浸出味,沒有加糖都易入口!主角出場~plain soufflé pancake !繼續內裡很軟身,加埋蜜糖,實在有幸福的感覺!creme burlee pancake ~燒左焦糖起pancake 面!簡直罪惡!食完時已發現好多人等位,所以下次早到是比較好!

食完時已發現好多人等位,所以下次早到是比較好!
2017-10-01 169 浏览
每次路過K-11,都會見到這家大排長龍的甜點店。雖然很想吃,但一看到長長的人龍都令我卻步這次路過時間是2點左右,竟然只有5人在排隊,當然馬上路朋友加入等位行列,這次終於試到了!這家店不能預訂也沒有派籌制度,而且一定要人齊才能進去,這次我們大概等了20分鐘就有位了這邊設有最低消費,每人最少點一樣食物或飲品,我們選擇點兩種不同的pancake必點的是原味梳乎厘pancake,即叫即整的大概需時約30分鐘這個要趁熱吃,不然會變硬的pancake入口即溶,蛋香味也濃郁,會讓人一直想吃下去,不愧是這店的王牌食物!另一個我們點了Strawberry pancake,這個相比之下較普通pancake較硬和實芯,我自己是不太喜歡,但朋友說覺得可以士多啤梨都幾酸,可能不是季節吧

這個要趁熱吃,不然會變硬的

士多啤梨都幾酸,可能不是季節吧
2017-09-30 272 浏览
平時晚上經過門外,都例必排長長既人龍。今晚晚飯過後時間尚早,諗住同朋友住去踫下運氣啦~ 點知去到無人等位☺️☺️因我地一行5人,等左一陣都已經可以入坐了~ French toast外面脆脆的,裡面好軟熟~仲有個呢嗱雪糕超好味~有雲呢嗱籽的中和番個toast ,唔會太漏。味道好夾~(現場見到師傳係廚房即時整焦糖拉絲,拉到好幼~ 厲害)主角出場:Soufflé  pancake  個pancake咬落去好軟熟呀 唔會係水汪汪個隻! 仲有好香濃既蛋味~ 好正~配埋蜜糖食就無咁漏啦~ 如果有得㨂配雪糕食就好喇
平時晚上經過門外,都例必排長長既人龍。
因我地一行5人,等左一陣都已經可以入坐了~

French toast

外面脆脆的,裡面好軟熟~
仲有個呢嗱雪糕超好味~有雲呢嗱籽的

中和番個toast ,唔會太漏。味道好夾~
(現場見到師傳係廚房即時整焦糖拉絲,拉到好幼~ 厲害)
French  Toast

主角出場:

個pancake咬落去好軟熟呀

2017-09-27 328 浏览
難得有時間同朋友食野,就黎左想試好耐既PAN de PAIN食pancake平時經過都有好多人排隊,點知今日放工時間竟然唔洗等,直接入去~我地叫左兩個pancakes share,strawberry pancake同埋我最期待既梳乎厘pancake。梳乎厘pancake黎到已經覺得好香好吸引,果然無令我地失望!Pancake非常鬆軟,充滿住蛋香,加埋牛油同糖漿真係perfect match!好幸福的感覺~相反士多啤梨pancake就真係麻麻地,好普通。Pancake食落唔鬆軟,無咩口感,依個價錢($88)真係唔抵食......早知叫兩個梳乎厘pancake啦~下次再黎淨係食梳乎厘

Soufflé Pancake
好幸福的感覺~
Strawberry Pancake
早知叫兩個梳乎厘pancake啦~
下次再黎淨係食梳乎厘
2017-09-07
Soufflé Pancake
  • 梳乎厘pancake
1⃣️芝士三文治set(包飲品HKD88)兩片麵包都係用牛油煎過好脆身不過芝士比想像中硬同凍😓2⃣️Créme Brûlée (HKD68) (多謝全能嘅auto correct因為我都唔知點打lol)好鬆軟🤤濕度又好夠一d都唔似之前食過嘅pancake好可惜原來soufflé要一點後先有(好大的遺憾)唯有下次再黎過😭3⃣️岩鹽柚子梳打特飲(HKD48)以為佢d奶泡會好似貢茶嗰d咁點知感覺似係cappuccino嗰隻同柚子梳打夾埋鹹鹹甜甜咁 幾得意都唔會太過甜
1⃣️芝士三文治set(包飲品HKD88)
兩片麵包都係用牛油煎過好脆身
不過芝士比想像中硬同凍😓
芝士三文治set

好鬆軟🤤濕度又好夠
一d都唔似之前食過嘅pancake
好可惜原來soufflé要一點後先有(好大的遺憾)
唯有下次再黎過😭
Créme Brûlée

3⃣️岩鹽柚子梳打特飲(HKD48)
以為佢d奶泡會好似貢茶嗰d咁
芝士三文治set
Créme Brûlée
岩鹽柚子梳打特飲
2017-09-19 313 浏览
My Order:All Day Breakfast Set ($98)Set Drinks - Iced Matcha LatteStrawberry Pancake ($88)Hot Mocha ($45)一心為了梳乎厘班戟(Hotcake)而來的T^T 但原來要1:30pm後才供應,只好點別的甜品滿足一下=[All Day Breakfast Set整體來說一般般!配的兩塊熱香餅也沒什麼特別,很喜歡烤蕃茄!香腸可能放久後變涼了~這個價錢不划算呢!!Strawberry Pancake外觀上完勝!!其實用的Pancake跟上面All Day Breakfast的一樣,但配奶油變甜吃的話,效果好很多呢!!!Pancake伴奶油吃很美味~中間層的奶油是草莓味,很濃很綿密又滑=D草莓的量也多,中和一下甜味~果然來甜品店就真的只能說甜品吧^^Hot Mocha拉花讓人心情變好~咖啡味很香,泡沫的部分也不錯~Iced Matcha Latte雖然是冰的但也喝得到抹茶味!!
My Order:
All Day Breakfast Set ($98)
Strawberry Pancake ($88)
Hot Mocha ($45)

All Day Breakfast Set
All Day Breakfast Set

Hot Mocha
拉花讓人心情變好~咖啡味很香,泡沫的部分也不錯~

Iced Matcha Latte
雖然是冰的但也喝得到抹茶味!!
2017-08-01
2017-09-19 234 浏览
久仰大名PAN de PAIN嘅soufflé,一直未有時間去試,早兩個月又撞啱暑假,當然唔想同啲學生迫啦,唔想浪費時間排隊。。。終於等到暑假完結,約埋閨蜜去會一會PAN de PAIN,3點零鐘去到,舖內仍有四成空位,輕易享受到梳化位置。點了一客招牌的 soufflé,係。。記著唔好俾 第一行的 original PAN de PAIN 騙了,大家趨之若鶩嘅軟綿綿pancake 係 Soufflé,此外,每人最少要點一客食物或一杯飲品,我跟閨蜜就點了一客 soufflé $68及一壺 apple mint tea $42Menu 話要等30 mins,實際只等了15-20mins, 應該係因為唔算繁忙..Soufflé 上枱,尺寸有點小,吃上去確實軟綿綿,但就係軟到同梳乎里分別不大,味道方面唔覺得有咩特別,坦白說,如果要等位嘅話,絕對唔值,如果唔洗等位就一試無妨apple.mint tea 幾香,唔錯

apple.mint tea 幾香,唔錯

2017-09-18
  • Soufflé