2018-10-10 74 浏览
一向Pan de Pain 都是我城中pancakes 的至愛。服務品質氣氛都很穩定和優越。我最喜歡平日下午去光顧(如果有機會的話)大部分時間都不用等或等很久。像今天星期三1:00中午竟然唔洗等位!不知道是否很久沒來,竟然發現他們有All Day Breakfast! 里面有我最喜歡的sunshine egg, 腸和最重要的pancakes! 一次過享受lunch n dessert! 高質素的,食得飽的!而且包飲品,我選了Green Tea Latte, 價錢十分底!簡直是大滿足

我最喜歡平日下午去光顧(如果有機會的話
All  Day  Breakfast
All  Day  Breakfast
星期六想減下壓 更係食甜品,本身想排其中一間係The one 既日本過江龍可惜過左時間,無得食 Souffle pancake sad突然醒起,平時經過K11見到有人排隊既Pancake 店立既飛奔過去門口隔離仲有Coffee area, 唔洗堂食都可以叫杯咖啡外賣排隊都可以間唔中嗅到咖啡香餐廳格調好似置身於日本咁,簡簡單單用上黃色 視覺上睇得舒服個人認為呢到既價錢相對親民,比起同類型要120-150$一份 實在太貴了所以入到黎見到呢個價錢都叫得開心原味pancake $78(評分8/10)上枱都保持住厚度 而家好彈,左右搖跟住個碟彈彈下原味配既係楓糖漿,加埋一旁係清香 甜度剛剛好焦糖蘋果Souffle pancake $88 (評分9.5/10)在焦糖同蘋果都只係貴$10真係係邊到搵,賣相比原味更吸晴重點上面配左Vanilla 雪糕,吃一啖熱辣辣鬆軟既pancake 再配一啖冰凍雪糕 兩者都好快入口既溶好感動再咬一口熱既蘋果 ,有啲似食緊蘋果批但口感完全不一樣完全改變左我以前以為食空氣既睇法
可惜過左時間,無得食 Souffle pancake
sad

突然醒起,平時經過K11見到有人排隊既Pancake 店
立既飛奔過去

排隊都可以間唔中嗅到咖啡香

餐廳格調好似置身於日本咁,簡簡單單用上黃色 視覺上睇得舒服

原味pancake $78(評分8/10)

上枱都保持住厚度 而家好彈,左右搖跟住個碟彈彈下
原味配既係楓糖漿,加埋一旁係清香 甜度剛剛好

在焦糖同蘋果都只係貴$10真係係邊到搵,賣相比原味更吸晴
好感動再咬一口熱既蘋果 ,有啲似食緊蘋果批但口感完全不一樣
完全改變左我以前以為食空氣既睇法

2018-08-08
  • Apple Caramel Soufflé
2018-09-30 210 浏览
相約左3個朋友去食下午茶,約3點半既時間,餐廳門外就已經有十幾個人等候。排隊既位置有個牌寫著要等候約30分鐘。 開始接近隊頭,原來要人齊先可以入座,由於前面既一組人未齊人,所以侍應就先比我地落單先,每人最少要點一項食物/飲品,侍應仲話下一張四人枱就會到我地。點知等左好耐都只係叫2人枱既入,餐廳既安排好差,因為一開始既4人枱就安排左2組2人枱入座,於是好難有張4人枱,只係入2人枱既。開始等得唔耐煩之際,前面既一組人又等齊人,於是侍應就同我地講話我等要等再下一張4人枱。跟著,有一字排既位有四個,先問前面一組人入唔入座,然後再問我地,呢個座位設計完全傾唔倒計,我地拒絕左,之後個侍應問3人枱既,佢地唔介意就入左去。結果,我同朋友等左超過1小時先入倒去坐4人座,真係艱辛,而用餐既時間係2小時。雖然係預左要排隊等入座,但無諗到餐廳既安排對4人座既唔平等,等既時間特別長。入到去發現一早落單都無用,都係要等入左座先開始準備食物比你。啲餐具係金色既幾特別。4個人叫左brulee french toast, hot strawberry,souffle, hot matcha latte,detox wa

入到去發現一早落單都無用,都係要等入左座先開始準備食物比你。啲餐具係金色既幾特別。4個人叫左brulee french toast, hot strawberry,souffle, hot matcha latte,detox water tropical.等左10分鐘終於有甜品到。

一試french toast 口感鬆軟,上面有層焦糖薄脆,另外有士多啤梨同奇異果連同奶油忌廉,幾好味的。
hot strawberry 都好食,班戟上有士多啤梨同以及士多啤梨醬,甜酸度都適合,雲呢拿雪糕都好夾。
最後個soffle黎到時質感好彈,有蛋味,軟滑鬆化,入口即溶,值得一試。

總結黎講,呢間餐廳排隊時間稍長,食物既質素係唔錯。

brulee french toast
hot strawberry
soffle
brulee french toast
hot strawberry
soffle
2018-09-27 178 浏览
我和朋友下午行開尖東k11,甘岩見到呢間餐廳唔使點排隊,即刻入嚟食返個下午茶😂,係外面等咗一陣,好快就入得去😊裏面啲店員態度都好好👍👍極力推介呢間餐廳嘅pancake👍👍😋😋 食落去感覺好鬆軟,好好食而且每碟份量好足😋😋,食完真係好飽肚,好滿足😊另外再叫咗杯抹茶latte,拉花拉咗個豬仔圖案,好得意😂😂,都幾好飲呢間餐廳我第時有機會一定會再幫襯😍 如果鍾意食pancake嘅朋友們, 呢間餐廳值得一試👍👍

而且每碟份量好足😋😋,食完真係好飽肚,好滿足😊

呢間餐廳我第時有機會一定會再幫襯😍
如果鍾意食pancake嘅朋友們, 呢間餐廳值得一試👍👍
2018-09-27 364 浏览
因為太想念PAN de PAIN的緣故,這一次在晚飯的時間去碰碰運氣。果然人龍依舊,但仍然無阻我們的決心 哈哈。非常幸運的等了大概15分鐘就有位啦!必點的當然是Original Soufflé!梳乎厘口感非常好,入口即溶,是很有質感和密度的空氣感啊!它的蛋味亦非常香濃,配上非一般的牛油、忌廉和蜜糖,整個超滿足的啦! 只是在貪心的想⋯如果能多一塊就好啦 嘿嘿另外不少得我們另一個至愛 French Toast!看見廚師在弄焦糖拔絲的時候就覺得很厲害,吃下去感覺真的很幼細卻同時又很香脆。西多士外面像焦糖布丁般燒的非常可口,而內裡沾滿了蛋漿軟軟的,口感一流!真是名副其實的內脆外軟的驚喜啊!
非常幸運的等了大概15分鐘就有位啦!

必點的當然是Original Soufflé
梳乎厘口感非常好,入口即溶,
是很有質感和密度的空氣感啊!
 只是在貪心的想⋯如果能多一塊就好啦 嘿嘿

Original Soufflé

另外不少得我們另一個至愛 French Toast

真是名副其實的內脆外軟的驚喜啊!

French Toast
Original Soufflé
French Toast
2018-09-26 82 浏览
I love this restaurant. This is a very famous pancake restaurant in Hong Kong. The pancake is special and tasty, but I think the original favour is the best among the other favours. The place is very convenient but you may needa wait for a while in some busy hours. The environment is actually very chill and you can take good photos inside!the staff here are very nice. I would recommend it to my friends and family.
2018-07-09
  • original souffle
  • Creme Brulee
2018-09-23 213 浏览
.今次講嘅又係Pancake,香港人有一種心態係越要排隊就越想食。呢一間係出名嘅,見冇人排隊即刻衝左入去食。.今次要嘅係蘋果疏乎厘,佢嘅空氣感好重,一上枱就騰騰震。蛋味正常,可能啲焦糖蘋果會蓋過左少少嘅蛋味,不過加埋合桃脆脆嚟食都唔差。.餐名: Apple Caramel Soufflé 價錢: $88評分: 7/10餐廳: PAN de PAIN Pancakes & Sweets (尖沙咀)地址: 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B111B號舖
Apple Caramel Soufflé
餐名: Apple Caramel Soufflé
價錢: $88
評分: 7/10
Apple Caramel Soufflé
近年香港開設了不少日本梳乎厘班戟店,Pan de Pain後有Flipper’s,連Happy Pancake亦快將於銅鑼灣開店,不過尖沙嘴區,Pan de Pain仍然是我的首選。之前來過都是下午茶吃甜Pancake,今天中午時段來竟然不用等位,就來試一下鹹Pancake煙三文魚牛油果班戟,及招牌梳乎厘。由美女甜品主廚Muse Leung主理的班戟店,據說她多年來不斷到日本各地人氣班戟店取經,並採用高品質的日本麵粉、牛奶及法國牛油、忌廉等製作班戟,所以口感鬆軟,空氣感強,配搭煙三文魚及牛油果雖然又甜又鹹,但也很好吃。招牌梳乎厘一般要等上15分鐘,即叫即做,加上法國牛油和忌廉,超級香滑,入口即溶。飲品方面,咖啡或茶都有不少選擇,之前試過水果茶,這天試了Apple Mint Tea也不錯,薄荷令喉嚨舒暢又帶點蘋果香味,一壺茶更可倒三小杯。

煙三文魚牛油果班戟
招牌梳乎厘
2018-09-17
煙三文魚牛油果班戟
招牌梳乎厘
  • Soufflé  pancake
  • Smoked  salmon  and  avocado  pancake
2018-09-17 158 浏览
經過K-11 見到Pan de Pain ,就忍唔住入去食。今次係第二次光臨次店 ,對上一次已經係年半前 ,而且當時要排半個鐘 ,不過今次晚上8點幾黎竟然唔洗排☺️ !坐低後 當然要嗌最經典既原味梳芙厘啦!梳芙厘有蛋香 ,質感較軟 ,帶點彈性 配上表面牛油 、糖漿 、同埋 滑滑既忌廉 吃完後覺得好滿足 😋不過如果可以再厚實返少少就好喇!整體黎講係幾好味 👍🏻👍🏻野飲方面 ,見到佢出左兩杯限定既新飲品 ,樣子幾吸引 ,決定要試一試!- 蘋果奶蓋烏龍茶賣相幾好 ,而味道方面 ,我同朋友都覺得唔差 ,但未稱得上好飲 。值得讚既係奶蓋算係綿密 ,但奶味同芝士不夠濃 。另外就係茶底比較淡 所以整體黎講一般。

坐低後 當然要嗌最經典既原味梳芙厘啦!

梳芙厘有蛋香 ,質感較軟 ,帶點彈性
配上表面牛油 、糖漿 、同埋 滑滑既忌廉

- 蘋果奶蓋烏龍茶

2018-09-16 141 浏览
又打風喇,雖然話暫時都係風平浪靜,但街係條街,你會感受到打風既氣氛。決定去K11食平時好多人排隊既pan de pain食pancake!點知都仲係有人排隊😅(仲諗住打風會少啲人排)不過唔緊要啦,𣇉後都係好快就入得去。我地決定嗌個原味同嗌個snow white pancake.係度等緊既時候,睇住其他枱食,哇真好煎熬,吞晒口水!終於到我地!極速影相,即係,好香,好鬆軟,蛋味香,甜味都中等甜啲,不過ok既接受到。呢個snow white 來到覺得好靚(嗌個時想食啲好奶既野,依家睇返覺得好漏)食落真係好甜呀!太甜喇,越來越甜,甜味疊加,男友同我最後幾啖都頂唔順。但呢個snow white 個pancake 同原味係唔同架,佢係傳統薄pancake我同男友都覺得無咁好食。一致覺得原味好食啲。

係度等緊既時候,睇住其他枱食,哇真好煎熬,吞晒口水!

一致覺得原味好食啲。
2018-09-08 167 浏览
朋友不多,但夠用。看到了fb推介的人氣pancake 推介,這間是其中之一。找上了御用飯腳,一同朝聖去。在k11的眾多餐廳裡,這是唯一要排隊的。等上了半小時,方能入座。點了兩款pancake,一份是士多啤梨signature pancake,另一份是焦糖蘋果梳乎厘pancake。兩份pancake有一個共通特點,就是只有水果可吃。Signature pancake好硬,像是放了很久,水份都被抽乾了。我和飯腳均認為麥當當熱香餅好吃多了!(所以為什麼我們花大錢吃這種東西!!)焦糖蘋果梳乎厘pancake是另一個極致,確實是十分軟熟的。可是,可是它根本還沒有熟透,不軟便有鬼了!(吃進口裡還能感受到微暖的麵糊,是多麼難得又噁心的體驗,歡迎腦補)吃上這樣的東西,居然得花上近二百元,還要排隊,氣死我了!明明大家都好評,為什麼只有我們這麼慘,是剛好廚師在發呆嗎?還是真的只是我們走楣運?我永遠不會知道,因為我永遠不會再吃!很氣很氣!

2018-02-08
下午茶
2018-09-07 189 浏览
Day off 日子約左好姊妹食 Brunch~一早約 係 K11 都唔知食咩好就 search 下見到大家對呢間 Pancake 好高分, 而且話要排隊排好耐, 真係令我好期待😁因為我地2個平日, 仲要一開門就入去, 所以唔洗等就有位Menu 選擇唔多, 特別想食鹹野嘅人, 只得2款選擇並唔多, 但係每一張相都好靚, 真係好有衝動叫晒黎食我地叫晒餐單上2款鹹食, 可以叫餐牌上嘅飲品2位女士都叫左 Matcha latte, 上黎嘅時候真係大笑左😂😂😂😂呢2隻🐷真係好搞笑! 拉花好有心機~而味道都好好濃濃嘅綠茶味, 香濃嘅奶, 絕對係有水準先黎左 All Day Breakfast, 首先個太陽蛋係煎得非常靚😂而其他都合格, 蕃茄好新鮮不過個 pencake 就唔似想像中咁鬆軟咁~另外上埋 Smoked salmon avocado pencake, 沙律菜都係一樣好新鮮🌼而且沙律汁都好 Fresh~但係牛油果真係太少啦~不過較為失望一定係 Pencake, 除左並唔咁香之外, 亦同樣唔夠鬆軟不過都係一塊好食嘅 Pencake 嘅~總結: 2個人 Brunch 時間, 食左 HKD21
因為我地2個平日, 仲要一開門就入去, 所以唔洗等就有位

我地叫晒餐單上2款鹹食, 可以叫餐牌上嘅飲品

Matcha Latte

All day breakfast

不過個 pencake 就唔似想像中咁鬆軟咁~
Smoked salmon avocado pencake

不過都係一塊好食嘅 Pencake 嘅~

總結: 2個人 Brunch 時間, 食左 HKD210 左右, 價錢其實唔平, 而且相信甜品類應該會較為出色
而飲品絕對係比想像中好好多😄推介飲品比各位!
2018-09-03
Matcha Latte
  • MatchaLatte
2018-09-04 128 浏览
PAN de PAIN Pancakes & Sweets:Caramel Apple Soufflé(hk$88) brûlée French toast(hk$78)-星期六兩點幾,和準新娘吃的下午茶,唔駛排好耐隊,apple caramel 是很難失敗的配搭,梳乎里仍然維持到水準,口感綿密軟滑,配上雪糕和忌廉及甜脆果仁,一冷一熱、一軟一脆,滿口滋味,滿心罪惡。相對下brûlée French toast 便失色多了🤣還是超歡梳乎厘的蛋香~~ 雖然外面有人排隊,難得服務沒有趕人走,還很勤力加水,讚!
Caramel Apple Soufflé(hk$88)
brûlée French toast(hk$78)

雖然外面有人排隊,難得服務沒有趕人走,還很勤力加水,讚!
2018-09-03 107 浏览
近年由日本傳入既pancake潮流,越來越多pancake專門店開業,呢間係K11,幾就腳,假日下午茶時段要排長龍的啊今次試一下兩個一咸一甜既pancake,咸果個係厚pancake配煙三文魚同牛油果,仲有沙律伴碟成個配搭好fresh,幾健康,沙律菜夠新鮮脆口;煙三文魚個色澤唔夠紅,但個味幾香,咸味啱啱好,襯埋啲甜甜地既厚pancake一齊食,中和咗pancake既麵粉味,只留番個蛋香,呢個半咸甜既配搭幾唔錯作為吃貨既我,一個pancake點會夠飽😅 再食個梳乎厘pancake,個pancake做得好好,夠厚滑又鬆軟,完全無粉味,只有清香既蛋味、忌廉味同糖漿味,唯一唔鍾意係pancake上面果pad奶油,好「粒」口咸甜兩款pancake都好正,坐得又舒服,係貴咗啲囉⋯⋯ 一個pancake要$80左右,貴過食其他甜品,我咁大食,仲要食兩個先夠🤔🤔🤔🙈

Original  soufflé  pancake

2018-09-03
Original  soufflé  pancake
2018-09-02 90 浏览
呢間舖頭係K11裡面,成日要排長龍, 但食完之後覺得好似食左一陣風, 冇滿足感 ,幾好味,但冇雪糕得一滴忌廉,都要成78蚊,有點貴, 加上又要等勁耐唔怪得要排隊排咁耐囉!
梳乎厘pancake