2014-07-05 1556 浏览
一向都鐘意食Super Sandwiches的焗薯,今次黎到單點了芝士炒雜菌焗薯,伴凱撒沙律。一上枱,唔對路!芝士呢?用隻匙撥開d蘑菇,芝士碎的分量加埋得10分1塊卡夫芝士,因為我係芝士迷,如果淨食蘑菇焗薯,我自己整都得啦,唔駛比$42食!究竟係全線都係咁定只係呢間偷工減料?同侍應妹妹講,佢好有禮貌同我講加返。 一分鐘後個薯又返黎,今次仲好笑,芝士係好多,但變左蘑菇「芝士碎」焗薯!點呀,正常都會焗融d芝士碎啦,點食呀!好明顯廚房唔想抽起d沙律再焗啦!無辦法,再次勞煩侍應妹妹。 到第三次終於食得,外觀正常喇!不過芝士淡到無味,蘑菇ok..兩樣野加埋無驚喜,下次都係點返三文魚+蛋沙律焗薯。   P.S. 侍應有禮,環境舒適。

P.S. 侍應有禮,環境舒適。
2014-07-05
2014-06-25 1759 浏览
一個人吃早餐,想吃得好D,於是就去了對我來說略貴的Oliver's super sandwiches。選好了餐,就去揾位。想不到早上也有這麼多人,找了一會才終於在高枱找到一人位置。等了10分鐘,我的B3早餐($33)送來了。 說真的,樣貌不太吸引。先喝一口咖啡,味道十分普通,同自己沖的三合一差不多。當然,我沒有期望有什麼超高水準咖啡,故沒什麼失望。之後再試蘑菇抄蛋,老而不滑,半點蛋汁也沒有。而蘑菇雖然份量多,但卻沒什麼鮮甜味。豬肉腸和蕃茄味道普通,但卻只是微暖,熱力完全不足。多士自然亦只是微暖,但由於有牛油的加持,故可算是整份早餐最好吃的了。總括來說,這是一份令人失望的早餐。$33,物非所值。

說真的,樣貌不太吸引。

總括來說,這是一份令人失望的早餐。$33,物非所值。
2014-06-25
$33 (早餐)
2014-06-25 1518 浏览
This is my first proper lunch after I arrived Hong Kong. I personally really like the food in Oliver's Super Sandwich, and this is my first time to try their baked potato. It comes with a casear salad, and if you like, you can definitely order a set, which also includes a drink. I order the Honey Cajun Chicken, which tastes awsome. The flavor of the special honey sauce and the chicken is well-balanced. With the combination of the potato, the taste is just right, and of course it is not salty (for people who like light-flavor food).
Honey Cajun Chicken Baked Potato
The enviroment of this location is different from other places. It has a renovation, which the feeling becomes more vintage, and there are more big tables for a big group of people to chat and chill. During lunch time, it is noisier, because there are more office people there for lunch. But during tea time, it would definitely be a nice and quiet place to relax.
2014-05-13
2014-06-14 1235 浏览
以前成日同媽媽黎食早餐,自從返左工之後都好似冇食過啦。星期日冇野做又早起身,一齊黎回憶下過去 幾鍾意新既裝修,比以前有情調左。D餐咁耐以黎都差唔多,正當我地讚緊佢好似冇加價既時候,食物就黎啦。冇加價既原因亦呼之欲出⋯⋯ 食物縮左水。有點失望,waffle係咪應該烘一烘,軟到好奇怪。炒蛋都麻麻。唯一係個grilled tomato算係可以。下次寧願行遠少少去華星,價錢差唔多,質素卻遙遙領先。
 幾鍾意新既裝修,比以前有情調左。

2014-06-08
$40 (早餐)
2014-05-27 1671 浏览
5月22日同朋友去左又一城睇OPENRICE送的XMEN. 套餐9點幾先做, 我們先慢慢食餐晚餐先. 朋友話想食呢度, 印象中好似嚟過又一城的SUPER SANDWICH, 但係好似唔同晒樣, 朋友話好似搬左位罝,佈置及裝修都好靚,好特別.好舒服.一入門口就有一棵大樹係張圓枱中間, 好特別.7:00左右已經好人,冇晒位,淨番BAR枱, 我們坐BAR枱. 我同朋友都係食焗薯套餐,COMBO SET. 大家都係食燒牛肉芝士焗薯,凱撒沙律, 牛角包,我食碎蛋牛角包,朋友食吞拿魚. 大家都係飲蠬蝦湯,唔知係咪碎蛋容易整D呢, 我個份快D嚟喎.賣相都好靚呀,用一個長形碟上的,睇落去好似唔係好大咁,先飲蠬蝦湯,好RICH,但又唔會腥喎,好好味呀,濃度適中,味道啱啱好,唔會好重口味呀,朋友都話好好味呀. 飲左一半已經飽飽地啦, 之後食沙律同埋牛角包,沙律都好味呀,好多醬,同埋麵包粒架,GOOD, 牛角包細細件,都好酥的,可惜唔夠熱,如果再熱D脆D更加正呀,入面D碎蛋唔係好多,不過都好香蛋味架.最後食的焗薯,因為係燒牛肉,同埋芝士,所以唔係好多醬,食落去就好似分開晒D味道, 不過薯仔都好淋身好味的,燒

最後食的焗薯,因為係燒牛肉,同埋芝士,所以唔係好多醬,食落去就好似分開晒D味道, 不過薯仔都好淋身好味的,燒牛肉都大片,仲有蓉左既芝士. 正呀.

我們一路坐, 見到越嚟越多人, 我相信呢度係平靚正之選.
2014-05-22
2014-05-23 1088 浏览
自從搬左餔之後第一次黎呢到開餐~嗯~地方大左,D枱椅換過新的~當中仲有高腳椅同梳化位,適合唔同人的要求~氣氛感覺好暗好柔和,令人有想睏覺多過食野的感覺~哈~未到11點半~餐牌仲係SHOW住早餐~我望下望下~諗定的時候突然一轉~早餐就變左午餐了'~~噢~~收銀姐姐話電腦糸統自己轉~冇得返轉頭~!咁唯有喺午餐牌到搵野食LA~~下一次要食早餐的話~一定要當機立斷!唔好等太耐~~最後點左佢地的主打~肉醬拼三文魚忌廉意粉餐同佢地一個熱情推介: 三文魚忌廉拼海皇意粉餐加少少甜品餐湯係南瓜忌廉湯 - 唔算係好香濃的南瓜味,又冇乜忌廉味~當中又冇其他配料,只係知道飲緊D野~好似老人院的凝涸粉加水咁~~肉丸拼三文魚忌廉意粉 - 意粉做法相信係就咁烚熟,冇乜調味,都唔係大問題,最大缺失係意粉疑似因烚好後放得太耐,又冇用橄欖油撈過,感覺有少少痴埋左好難分開~好需要足夠的醬汁緩和,可惜肉丸汁同三文魚忌廉醬汁份量都好有限~唔通要另加茄汁?! 醬汁方面: 肉丸配以新鮮蕃茄汁,好有鮮味~唔錯~只係少左D~三文魚忌廉汁質感好實~有一舊舊的三文魚肉,好有口感,有點結身,味道唔錯,只係真係少左D..三文魚忌廉拼海皇意粉
當中仲有高腳椅同梳化位,適合唔同人的要求~
氣氛感覺好暗好柔和,令人有想睏覺多過食野的感覺~哈~
三文魚忌廉拼海皇意粉 - 意粉出現同樣情況~三文魚忌廉汁質感適中,唔會太浠又唔會太結,只係三文魚肉變左三文魚粹片,醬汁帶有淡淡的三文魚味,海皇汁同賣相差左一半~相片中有的材料實情都有,只係樣樣都少左一半~!海皇汁係相信係用龍蝦湯做底~味道有D咸有少少腥,份量又唔太夠用來撈意粉,加茄汁又唔同味~~唯有慳D食..
朱古力OPERA蛋糕 -朱古力味唔重~中層的蛋糕好實, 冇OPERA的質感~!好似雪左好多日咁~作為一個勁中意食朱古力的我,感覺真係超失望~整體黎講好睇唔好食, 破壞左我完美的午餐
楱子朱古力蛋糕 - 楱子味的忌廉波,粒粒都好硬~一定係雪左好多日~唔新鮮,冇香味,朱古力片硬得用叉都切唔開的~咬落去卜卜聲,底層蛋糕太甜而且太硬~用叉一篤就粹, 整體黎講係同樣令人倍感失望的作品~
總括黎講..算係見識過佢的出品~可見的未來相信唔會再見,真心希望佢地他日可以有所進步

题外话/补充资料: 店舖本身冇洗手間設備~要解手的話就要去商場的洗手間...需要的話行遠一D!
2014-03-25
2014-05-14 912 浏览
B4早餐,30多個大洋炒蛋:沒有太老,亦應該沒有加奶去炒,不過蛋味不濃郁蕃茄:鮮甜早餐腸:肉不香,不香脆,長度比iPhone 短一點煙肉:過火,乾柴版窩夫:又薄又迷你,欠蛋香麵粉香凍檸茶加$5,茶味淡,超多冰,幸檸檬不苦份量少得可憐,要不是高脂食品,應是減肥首選
B4早餐,30多個大洋

炒蛋:沒有太老,亦應該沒有加奶去炒,不過蛋味不濃郁

蕃茄:鮮甜

早餐腸:肉不香,不香脆,長度比iPhone 短一點

煙肉:過火,乾柴版

窩夫:又薄又迷你,欠蛋香麵粉香

凍檸茶加$5,茶味淡,超多冰,幸檸檬不苦

份量少得可憐,要不是高脂食品,應是減肥首選
外卖自取
2014-04-29 1468 浏览
是日一大早,約了兩位摯友去九龍塘睇早場真人版的「魔女宅急便」。友人早餐可隨便吃個麵包即可,小妹卻萬萬不能。要吃飽飽,否則,渾身乏力。套用西方諺語,「早餐要吃得像國王,午餐要吃得像王子,晚餐要吃得像乞丐。」小妹正是這類人也。因此,一大早爬起床,先獨個兒去覓食。好一段日子沒有幫襯Oliver Super Sandwich了,回憶很美,雙腳不自覺地走了進去……一直都頗喜歡餐廳簡約自然的裝潢風格,用了大量石磚和木材,色調搭配質樸諧和。門口擺放的那一棵假樹最為搶鏡,讓人仿佛置身英國鄉村小餐館般,心情也豁然開朗。早餐有十一款,經典早餐有三款,特色炒蛋熱選早餐有四款,而品味早餐也有四款,售價由$24-$34不等。看似選擇頗多,實質萬變不離其宗,不外乎是蕃茄、蛋、腸仔和麵包等配搭。先到收銀處落單付款,店員會給一個膠製號碼牌,自行找座位坐下,靜侍送餐侍應送上早餐。收銀姐姐態度與茶記阿姐無疑,唉,這年頭,真的不能要求太多了。稍候片刻,小妹的早餐到了,效率蠻快的﹗經典炒蛋、煙肉、早餐腸、烤蕃、比利時窩夫 $33小妹甫見到經典早餐的賣相,大感不悅及物非所值﹗炒蛋、煙肉、早餐腸、烤蕃茄和窩夫凌亂地放在碩大的白瓷

稍候片刻,小妹的早餐到了,效率蠻快的﹗
經典炒蛋、煙肉、早餐腸、烤蕃、比利時窩夫 $33
小妹甫見到經典早餐的賣相,大感不悅及物非所值﹗炒蛋、煙肉、早餐腸、烤蕃茄和窩夫凌亂地放在碩大的白瓷碟中,頗有妹仔大過主人婆、寒酸求其之感﹗
何不用細碟來盛載?起碼較大方得體又環保省力。

炒蛋夠滑,但蛋香欠奉;煙肉煎得既不香又不脆;腸算ok,味道清淡具咬口;烤蕃茄尚算鮮甜,借略帶腥味;窩夫未算香脆熱辣,幸咬下鬆軟,淋上香甜的蜜糖同吃,不過不失也。
凍檸檬茶 (+$5)
凍飲要另加五元,檸檬不是一片片的,而是四分一個鮮檸檬,紅茶不算太濃,糖水也加得不多,呷下清淡帶茶香。然,粗切檸檬難以擠出檸汁。
用餐期間,一侍應捧餐給一位女士,女士望著枱上的食物數秒後,舉手示意,該位侍應過黎協助。「這是雞肉腸嗎?」女士語帶疑問地說。該侍應望了一眼,叫等等,就走開了,幾秒後,回來對女士說:「是的,是雞肉腸。」「吓,我食了咁多年雞肉腸,一向不是紅色的喎﹗」女士附近頗為不悅地說,並要求更換。只見該位侍應拿著碟子走向收銀姐姐,最後換回一條雞肉腸。可笑的是,該侍應不但沒有說聲「抱歉」,反而有點像發晦氣般,無禮地放下碟子,頭也不回地走了,留了深感愕然和憤怒的女士在咕嚕咕嚕……

凱撒沙律 (+12)
小妹近日吃煎炸食物太多,較為熱氣,故又以十二大元追加了一個凱撒沙律。沙律份量蠻多的,有不少深綠的生菜,生菜可能長時間置於室溫下,故表層水份盡失,葉面較乾身,部份更出現變黃變殘的跡象。幸而,生菜咬下爽口,纖維極為豐富,混入適量的沙律醬、香濃芝士絲、鹹香煙肉碎和香脆麵包粒同吃,味道正常。
2014-04-26
$50 (早餐)
2014-04-06 1028 浏览
呢間supersandwish算係比較多野食既一間而且環境都係唔錯叫左個西班牙火腿燒雞意粉 $64唔係好食慣鬼佬火腿,又難咬,個味又酥燒雞正正常常常咁其他都正正常常咁...普通意粉一個份量唔係太多自己睇圖...
呢間supersandwish算係比較多野食既一間
而且環境都係唔錯
叫左個西班牙火腿燒雞意粉 $64
唔係好食慣鬼佬火腿,又難咬,個味又酥
燒雞正正常常常咁
其他都正正常常咁...
普通意粉一個
份量唔係太多
自己睇圖...
2014-03-23
2014-04-01 1088 浏览
之前Lunch試過Oliver's既焗薯,覺得都不錯,同d材料好配合因此……今次就盡力食焗薯啦XDDD蜜味雞肉焗薯醬汁帶甜味,配上雞肉又好Match唔會怪,同BBQ落蜜糖差唔多道理雞肉不肥,冇雪味腥味,份量剛好夠配焗薯不覺太劑德國腸芝士焗薯同鹹牛肉用既係同一款芝士鹹香味好濃,帶微甜同埋唔會一凍就硬哂,係芝士醬咁既德國腸有d香草味,味道不太濃,又唔會好肥膩咁煙三文魚沙律蛋沙律焗薯蛋沙律重蛋香味,甜甜地,醬汁唔算過多過稠煙三文魚沙律雖然酸甜帶鹹味,但煙三文魚畢竟帶油加上多醬就有點油膩:^|一旁配上蕃茄沙律,酸味好清新就算加左麻醬,因為用量少,只係會香同開胃,唔會好膩
因此……今次就盡力食焗薯啦XDDD
蜜味雞肉焗薯
雞肉不肥,冇雪味腥味,份量剛好夠配焗薯不覺太劑
德國腸芝士焗薯
同鹹牛肉用既係同一款芝士
鹹香味好濃,帶微甜
同埋唔會一凍就硬哂,係芝士醬咁既
德國腸有d香草味,味道不太濃,又唔會好肥膩咁
煙三文魚沙律蛋沙律焗薯
蛋沙律重蛋香味,甜甜地,醬汁唔算過多過稠
煙三文魚沙律雖然酸甜帶鹹味,但煙三文魚畢竟帶油
加上多醬就有點油膩:^|
一旁配上蕃茄沙律,酸味好清新
就算加左麻醬,因為用量少,只係會香同開胃,唔會好膩

2014-03-27 828 浏览
又係下午茶又係食蛋糕Chocolate Cake其實個全名就真係唔記得左,好似係咩truffle咁既一睇個色水好濃,係深啡黑色,似乎會好膩咁面頭有朱古力粉,偏苦,但唔會過多而黏口朱古力味香濃,整體感覺濕軟細滑蛋糕體部分層層分隔,厚薄適中,因此中和到朱古力本身既膩感
又係下午茶又係食蛋糕
Chocolate Cake
其實個全名就真係唔記得左,好似係咩truffle咁既
一睇個色水好濃,係深啡黑色,似乎會好膩咁
面頭有朱古力粉,偏苦,但唔會過多而黏口
朱古力味香濃,整體感覺濕軟細滑
蛋糕體部分層層分隔,厚薄適中,因此中和到朱古力本身既膩感

red
2014-03-23 893 浏览
食完飯本身諗住番屋企但突然見到Oliver's又想試佢d蛋糕(食下午茶果次已經想加點好多人又冇fd幫手霸位最後同人搭枱下試左最近新寵:^)Red Velvet Cake我覺得賣相幾靚,佢有d裝飾同埋暗紅好靚cheese部分香而不膩,最後微酸感好解膩蛋糕體帶點點濕潤,朱古力味輕淡整體還可以既,唔係雪到乾哂硬哂,但唔會專登再食囉:^|
食完飯本身諗住番屋企
好多人又冇fd幫手霸位
最後同人搭枱下試左最近新寵:^)
Red Velvet Cake
我覺得賣相幾靚,佢有d裝飾同埋暗紅好靚
cheese部分香而不膩,最後微酸感好解膩
蛋糕體帶點點濕潤,朱古力味輕淡
整體還可以既,唔係雪到乾哂硬哂,但唔會專登再食囉:^|
2014-03-19 711 浏览
有日去食lunch,見到超級三文治有位又有set即刻叫埋朋友過黎一齊食餐肥仔餐XDD話說回來,我地除左個湯同飲品之外咩都落勁多芝士粉(月(其實係我落,我錯了南瓜湯南瓜味乏乏,感覺只是一般忌廉湯,亦冇咩清甜味芝士牛肉焗薯芝士味香氣撲鼻,而且係芝士醬既質感,放耐左都唔會太過凝結牛肉份量都多,加上芝士真係會有點膩不過一旁有新鮮爽脆既凱撒沙律,酸甜沙律醬減低膩感焗薯份量大,起碼一個拳頭外皮乾而不韌,薯仔心既熟又不爛,好香既薯仔味,冇青味澀味因為佢既醬汁同材料主要係面頭,配埋沙律同薯仔d味會清少少南瓜燒雞扁意粉醬汁清甜,微酸既味道好開胃稠度剛好夠沾滿意粉,不會過濃味過油膩南瓜鬆軟香甜,配上調味得宜既雞塊,無違和感:^)意粉煮得不錯,起碼係冇發脹冇濕爛,條條分明有彈性菠菜香腸闊麵醬汁有點Creamy,幸好稀稠度適中,唔會沾附太多,唔會過膩腸仔濃味但唔肥,仲有少少脆皮,配上清甜既菠菜可以中和番麵條扁闊而不稔爛,仲有適當韌度,合格的
有日去食lunch,見到超級三文治有位又有set
即刻叫埋朋友過黎一齊食餐肥仔餐XDD
話說回來,我地除左個湯同飲品之外
咩都落勁多芝士粉(月(其實係我落,我錯了
南瓜湯
南瓜味乏乏,感覺只是一般忌廉湯,亦冇咩清甜味
芝士牛肉焗薯
芝士味香氣撲鼻,而且係芝士醬既質感,放耐左都唔會太過凝結
牛肉份量都多,加上芝士真係會有點膩
不過一旁有新鮮爽脆既凱撒沙律,酸甜沙律醬減低膩感
焗薯份量大,起碼一個拳頭
外皮乾而不韌,薯仔心既熟又不爛,好香既薯仔味,冇青味澀味
因為佢既醬汁同材料主要係面頭,配埋沙律同薯仔d味會清少少
南瓜燒雞扁意粉
醬汁清甜,微酸既味道好開胃
稠度剛好夠沾滿意粉,不會過濃味過油膩
南瓜鬆軟香甜,配上調味得宜既雞塊,無違和感:^)
意粉煮得不錯,起碼係冇發脹冇濕爛,條條分明有彈性
菠菜香腸闊麵
腸仔濃味但唔肥,仲有少少脆皮,配上清甜既菠菜可以中和番
麵條扁闊而不稔爛,仲有適當韌度,合格的
  • 芝士牛肉焗薯
  • 焗薯
2014-03-18 1047 浏览
放學得閒去食下下午茶啦以前見過Oliver's既promotion advertisement又係一路都冇去試今次同fd一齊終於試左:^)鹹點三文治入面我地最中意既係蛋沙律三文治食落去蛋香超濃,仲有點creamy同rich佢既麵包好重麵粉香並帶點濕潤,食完都唔會覺得好油膩其實仲有煙三文魚包鹹味重,油香稍遜我地都係覺得三文治更吸引牛角酥牛油香好重,十分酥脆,未見油膩甜點有兩款味道既鬆餅:提子及朱古力提子味比較清,甜味不太濃,亦冇咩人工怪味朱古力味就濃味點,算係偏甜既兩款都係外脆內微微濕潤,因而容易入口,未會過於黏牙蘋果撻外皮香脆,帶微微烤過後既焦香內餡香甜微溫,非常可口brownie感覺好濃郁,味道層次多點,上面既frosting由一開始既重甜去到微苦蛋糕好濕軟,朱古力味濃而不膩
放學得閒去食下下午茶啦
又係一路都冇去試
今次同fd一齊終於試左:^)
鹹點
三文治入面我地最中意既係蛋沙律三文治
食落去蛋香超濃,仲有點creamy同rich
佢既麵包好重麵粉香並帶點濕潤,食完都唔會覺得好油膩
其實仲有煙三文魚包
鹹味重,油香稍遜
我地都係覺得三文治更吸引
牛角酥牛油香好重,十分酥脆,未見油膩
甜點
有兩款味道既鬆餅:提子及朱古力
提子味比較清,甜味不太濃,亦冇咩人工怪味
朱古力味就濃味點,算係偏甜既
兩款都係外脆內微微濕潤,因而容易入口,未會過於黏牙
蘋果撻外皮香脆,帶微微烤過後既焦香
內餡香甜微溫,非常可口
蛋糕好濕軟,朱古力味濃而不膩
2014-03-02 1116 浏览
未搬屋前 以前成日落嚟買早餐或者light dinner已經有大半年冇嚟過又一城的Oliver's Super Sandwiches了呢日嚟探朋友個bb 嚟到九龍塘先知道原來它早已搬到新的位置就係以前pacific coffee 嗰度 即係舊址上一層新店有別於原來的裝修係我去過所有super sanwiches最有deaign 可言嘅分店裝修以現代modern 為主石磚同木材色調以棕色為主感覺都幾諧和一入門口棵樹好sharp 醒令人有回歸大自然的感覺!唔講唔知super sanwiches係大家樂旗下的 搞到啲食物越來越大家樂化未俾大家樂收購時 講緊7年8年前喇所有食物如斯美好呢日叫咗兩個早餐質素一樣 份量減半有腸仔 waffle 薯仔粒 bacon 番茄 炒滑蛋腸仔得手指尾長 好油waffle 唔夠蛋味 好在唔甜薯仔粒 好油膩 bacon 7成肥。。。。失望得炒滑蛋 驚為天人 又滑 又香 又creamy 正到嘔飲品方面 illy 咖啡好似好似好似唔係illy 味同cafe de coral 大家樂同出一徹即係咁 如果收30幾蚊 换黎同集團嘅食物水平回水pleasep. s 貴係貴在裝
未搬屋前 以前成日落嚟買早餐或者light dinner

裝修以現代modern 為主
石磚同木材色調以棕色為主
感覺都幾諧和
一入門口棵樹好sharp 醒
令人有回歸大自然的感覺!

唔講唔知super sanwiches係大家樂旗下的

回水please

p. s 貴係貴在裝修食環境 坐得舒服嘅

p. s 等咗40分鍾 講真 好slow 會餓親
2014-03-01
$39 (早餐)
  • 滑蛋