2019-06-05 82 浏览
對黃大仙的感覺我還停留在舊區的觀感。昨晚跟朋友來到現崇山商場Olive Era 吃飯。想不到亦有decent的餐廳,環境不錯,同時擁有室外及室內位置,更舒舒服服的吹水吹了一晚。晚餐由餐湯法包開始,附上前菜香煎芝麻吞拿魚!主菜是德國蜜糖芥末烤咸豬手, 豬手的肉質很嫩滑, 雖然外表看來略為乾身,但入口就肉汁豐盈,外層可做到又脆又煙韌,好味!仲有薯條做伴菜! 西班牙海鮮飯,用雙耳平底鑊端上,甚為特色! 明顯海鮮多過飯,汁料調得非常之濃,但飯粒不過份地咸,又有多款海鮮,跟飯好夾!Double chocolate 非常香濃朱古力奶加雪糕!甜哂!鮮果茶! 雖然吾係壺上, 但同樣夠熱! 又多生果粒! 套餐可以加錢cake 食, 當然吾會錯過, Dark chocolate 是首選! 為晚餐劃上完美句號!

晚餐由餐湯法包開始,附上前菜香煎芝麻吞拿魚!

鮮果茶! 雖然吾係壺上, 但同樣夠熱! 又多生果粒!

• 西班牙海鮮飯
2019-06-04 58 浏览
黃大仙商場間間餐廳都好多人等位今日就去隔離既現祟山商場覓食先,好一段時間沒來,見餐廳裝修過,室內環境比從前美觀呢!天氣有點凍,故選了坐室內。沒有點set dinner, 散點了3款食物分享。是日餐湯 ($42)Soup of The Day熱騰騰的甘蔗忌廉湯🥕,入口既沒有草青味🌿,亦沒有忌廉的飽膩感,是碗健康的蔬菜湯 。 仲有黑松露醬~2樣口味, 同樣好食!主菜黎喇~香煎鱸魚配菠菜忌廉汁魚肉好滑, 外皮煎到脆卜卜, 非常美味~本身已有少少鹽作調味~菠菜忌廉汁配魚亦係好夾~!不过服务态度差。
2019-06-03
2019-05-29 176 浏览
約咗男朋友放工去試新餐廳,之前網上已經預先預約,因為六點前有半價優惠!準時6:30到咗,發現餐廳都冇乜人環境都相當闊落!原本安排左二人枱俾我哋,但我哋叫得太多嘢食職員安排左我哋去四人枱,相當識做!啲嘢食水準都唔錯,有下次!

玫瑰latter+芒果香蕉smoothie
松露薯條
1855牛扒
松露什菌
海膽扁意粉
松露什菌
海膽扁意粉
2019-05-27 53 浏览
同屋企人黎到呢到食dinner 咁就叫左個肉眼扒 叫左7成熟 不過都仲有小小血絲 不過都唔係問題黎 我都覺得ok 食落塊扒唔會好硬食唔到 都可以既係 呢道d牛扒都唔錯 同埋唔多人 可以好好享受個dinner
2019-05-25 49 浏览
放左工同友人唔知食咩好,緊係黎呢間好有情調既餐廳啦。店出面都可以坐,入面又好有情調既裝修,最岩情侶一齊黎。今次我地試左呢個豬手,真係好有驚喜,外面脆,入面多汁。非常之好味。
放左工同友人唔知食咩好,
緊係黎呢間好有情調既餐廳啦。
店出面都可以坐,
入面又好有情調既裝修,
最岩情侶一齊黎。
今次我地試左呢個豬手,
真係好有驚喜,
外面脆,入面多汁。
非常之好味。
2019-05-24 61 浏览
今日同老公黎到黃大仙探完剛出世既bb走既時候經過呢間西餐廳唔錯又幾有情調,今晚就決定係到食啦!先黎個「香煎1855肉眼扒10安士」$288老公唔係好食得生牛肉,所以叫廚房盡量7成熟但又盡量唔好咁多血!餐廳廚師好犀利真係做到7成熟無血水,肉質仲要可以咁嫩口!切完一點血水都沒有架,呢塊肉眼又大塊又嫩口多汁,薯條脆卜卜!大廚特製「香烤春雞」$158好美味既雞脾呀,春雞啖啖肉,肉質多汁又滑,香口既雞皮又香口惹味!「雙層朱古力」朱古力特濃又香滑,大大杯好滿足

先黎個「香煎1855肉眼扒10安士」$288
餐廳廚師好犀利真係做到7成熟無血水,肉質仲要可以咁嫩口!

大廚特製「香烤春雞」$158

「雙層朱古力」
朱古力特濃又香滑,大大杯好滿足

2019-05-24 48 浏览
黃大仙區很少高級的西餐廳,這間是我印象中最好的西餐廳。一來到店員好helpful, 今次帶了baby來,店員好主動幫忙安置baby. 今次第二次黎食晚餐,兩個人叫了一個set dinner 和一個單點主菜。Set dinner 前菜係香煎芝麻吞拿魚配香芒沙沙,這個很特別,原來吞拿魚配芒果沙律好夾,味道good! 主菜係美國牛肩胛,我點了5成熟,我覺得剛剛好,好有牛味! 另一主菜主菜叫了龍蝦意大利飯,這個好好食,龍蝦好新鮮,配龍蝦汁意大利飯very good! 今餐埋單四百幾蚊,兩個人夾每人都係二百幾,雖然價錢唔算平,但以食物和環境質素來說性價比很高,食物高質,坐得舒服,值得再來!

2019-05-23 46 浏览
平時去開黃大仙中心開飯,今天行多幾步來到現崇山搵食,我們來商場行了一陣就選了看落環境氣氛不錯的《Olive ERA》食晚飯,我們19:30 來到人不算太多,服務員安排我們坐下就給我們餐牌,今天我們點了兩個小食一個湯和一個飯再加了兩杯飲品,首先來的是龍蝦湯配麵包,龍蝦味香濃可口,麵包點湯吃好好味,然後來到的是香辣雞翼配蜜糖蛋黃醬,熱辣辣的雞翼配蛋黃醬來吃相當美味,再來的香煎蟹餅配刁草芥末醬,蟹餅切開外脆而且蟹肉也不小,我們最後點的飯就是龍蝦意大利飯,龍蝦肉美味彈牙,意大利飯濕度適中,我們兩個今餐也相當滿意,下次開飯可以行多幾步了。
  • 龍蝦意大利飯
  • 香煎蟹餅配刁草芥末醬
2019-05-22 58 浏览
約左舊同事食個悠閒dinner🍴🍹傾唔停😆餐廳環境坐得舒服,晚市有散叫或晚餐🙃都多選擇。怕唔食得多,散叫左牛扒及意粉,剛剛好😉一黎有兩塊麵包,烘得好香脆,暖笠笠🥖🔸香煎肉眼扒$288 牛扒唔算厚,所以3成就perfect 😁 幾林,而且有3個唔同醬汁比你點,多重選擇😎 炸薯角夠脆,不錯呀。🔸海膽扁意粉配椰香海鮮濃汁$128🍝 有一排海膽,都幾鮮甜,而且扁意粉個汁夠creamy,我好鍾意❤️
約左舊同事食個悠閒dinner🍴🍹傾唔停😆
餐廳環境坐得舒服,晚市有散叫或晚餐🙃都多選擇。

怕唔食得多,散叫左牛扒及意粉,剛剛好😉

一黎有兩塊麵包,烘得好香脆,暖笠笠🥖

2019-05-21 55 浏览
👁‍🗨香辣新鮮蟹肉扁意粉 (7.5/10)💲 186叫左個dinner set A,包餐湯餐包前菜主食同飲品,個餐湯呢日係南瓜粟米湯,份量都幾大下,南瓜味同粟米味分佈平均,吾會比對方搶左,餐湯吾會過稀前菜係香煎芝麻吞拿魚配香芒莎莎,一片片既吞拿魚頗為厚身,同酸酸甜甜既芒果莎莎幾夾,可以帶走吞拿魚本身既微腥味😬個香辣新鮮蟹肉扁意粉本身係辣既,因為怕太辣就叫左微辣,食落辣度岩岩好,蟹肉份量慷慨,整體惹味意粉又有咬口🤤👁‍🗨香煎蟹餅配刁草芥末醬 (7.5/10)💲 98朋友特別鍾意食蟹肉,所以叫完蟹肉意粉都要叫埋呢個香煎蟹餅🦀就咁睇個蟹餅都非常厚身,本身冇抱好大期望入面有幾多蟹肉,點知一切開,成個蟹餅都係蟹肉,滿滿的🤭🤭外層炸皮亦都吾厚,陣陣蟹味,確係出色,旁邊既沙律菜配上刁草芥末醬,可以幫忙減低肥膩感,個人亦都幾鍾意個刁草芥末醬,似蜜糖芥末醬😇👁‍🗨 意式芝士大啡菇扒漢堡配薯條 (7/10)💲 88本身想食impossible 🍔咁岩呢日未有提供供應,就叫左個,上到枱比啲薯條吸引左,皆因夠哂粗,入面又啖啖薯🤤個大啡菇配上蒜菇份外惹味,亦都夠juicy😇👁‍🗨 香蕉芒果奶昔(7/10)💲 3
👁‍🗨香辣新鮮蟹肉扁意粉 (7.5/10)💲 186

👁‍🗨香煎蟹餅配刁草芥末醬 (7.5/10)💲 98

👁‍🗨 意式芝士大啡菇扒漢堡配薯條 (7/10)💲 88

👁‍🗨 香蕉芒果奶昔(7/10)💲 38

呢杯香蕉芒果奶昔芒果味比較突出,香蕉味較弱,芒果味道吾假,面頭配有一大舊cream岩哂我😛

👁‍🗨 Blueberry smash (7/10)💲 68

blueberry mocktail 賣相幾靚,飲落帶點點蜜糖味,藍莓味亦都算濃,整體幾fresh

🔛 整體評分(7.5/10)
2019-05-21 52 浏览
約左黃大仙既好友來到現崇山呢間西式餐廳食野出乎意料之外尚算高級裝潢地方闊落坐得非常舒服吸煙人士可以揀戶外位置可以喺度chill 足全日我哋叫咗一個餐就揀咗沙律餐前小食就揀咗是日湯同埋日式炸蝦金黃色兩條直直的出場配埋個沙律醬少食多滋味感覺唔錯是日餐湯係南瓜湯唔會太杰身最怕南瓜糊仔咁呢個湯不稀不杰用來點麵包食就適合不過了野飲就叫杯凍既鮮果茶簡直係涼透心味道都幾豐富多款水果在其中夏日沙津勁多牛油果加上香滑既蛋黃醬菜類嘅款式都唔少連豆角都有我哋仲叫咗個龍蝦意大利飯幾乎係原隻龍蝦上場除左唔見個龍蝦🦞頭同尾之外中間最多肉食嘅都出現咗唔好細心咁幫我地起咗肉勁香龍蝦味道睇見都口水流不過個飯底就比較多汁飯質偏向軟淋適合香港人口味上網睇到海膽扁意粉都幾出色又叫咗一碟感受一下起初以為海膽食落會好腥點知完全冇呢一個錯覺相信應該係椰香海鮮濃汁整的好好完全可帶出海膽鮮甜取長補短既感覺跟餐可以加$28追加甜品揀咗個紐約芝士蛋糕飯後一點甜雖然細細件但足夠滿足晒成餐飯嘅大結局整體非常滿意

約左黃大仙既好友來到現崇山呢間

雖然細細件
但足夠滿足晒成餐飯嘅大結局
整體非常滿意
2019-05-20 46 浏览
今日朋友要約去打牌食晚飯直落。大戰十八圈肚仔餓到不得了,我地決定落樓下olive EAR食咸豬手,這裡是很多餐廳聚集的地方。餐厅在要上樓梯,左右有大型海報介绍各種美食套餐,燈光極為昏暗有點似燭光晚餐。餐厅樓底夠高,雖然客滿,食落感觉安靜唔嘈,增加私隱。坐低後waitress招呼周到介紹菜式,點了多士薯條沙律,忌廉粟米濃湯,海鮮西炒飯,黑椒咸豬手和煙燻三文魚,飲品方面麼冰凍咖啡和凍奶茶。咸豬手味道方面很新鮮美味,肉質彈牙有咬口,整得非常入味。

2019-05-18 32 浏览
之前食過荃灣嘅olive,覺得性價比勁高,然後前幾日咁啱經過黃大仙,醒起佢係嗰度都有分店,於是就決定試吓呢間分店啦🙈🙈我哋叫咗個dinner set豬手餐,呢個餐包左餐湯、餐麵包條、頭盤吞拿魚沙律是日餐湯係南瓜湯,湯都做得夠creamy,啖啖都有南瓜香吞拿魚芒果沙律呢款頭盤沙律加完芒果之後,酸酸甜甜咁超開胃,而且吞拿魚上面加上芝麻,令到口感變到好特別,食落好有新鮮感然後呢個主菜豬手,一上枱已經嚇親我哋,因為佢既份量真係好大,而且調味都做到啱啱好,抵讚😍😍另外我地仲叫左個海膽扁意粉,意粉煮到啱啱好,軟硬度適中,而且做到掛汁效果🤤🤤

是日餐湯係南瓜湯,湯都做得夠creamy,啖啖都有南瓜香

吞拿魚芒果沙律

2019-05-17 1237 浏览
放工約左FRIEND GATHERING,揀左黃大仙嘅「OLIVE ERA」。去到先知,原來係荃灣「OLIVE CAFE」嘅另一個品牌🙆‍♀️.「OLIVE ERA」嘅環境比荃灣果間空間感更大更有情調。餐廳分為室內室外兩PART,室內光線明亮,以白色華麗格調為主,而室外燈光昏暗,配上小燈飾,悠閒又有幾分浪漫氣息💕.MENU 款式亦吾會完全相同,仲有埋VEGETARIAN MENU 添~.意式芝士大啡菇扒漢堡配薯條 ($88)最近興食素,我當然要揀個素食菜式啦🙈 呢款大啡菇做得相當吾錯👍以漢堡包做底,中間嘅大啡菇塗上一層蒜蓉,再放上鮮茄同芝士,焗至鬆軟,中間嘅芝士呈半溶狀態,咬落滿滿嘅芝士香同蒜蓉香,而大啡菇仲好JUICY😍 而旁邊嘅粗身薯條,外脆內薯~淋上沙律醬嘅沙律菜,入口好FRESH🥗.玫瑰鮮奶咖啡 ($19)因為揀咗大啡菇扒漢堡,飲品原價減$15💕自從有玫瑰鮮奶咖啡嘅出現,我就已經迷上左佢🤣既有拿鐵咖啡嘅濃郁鮮奶香,又有淡淡既玫瑰甜香,真係叫人欲罷不能啊🥰.DINNER SET 包括左是日餐湯,前菜,主菜同飲品。.⭐️主菜:德國蜜糖芥末炸鹹豬手 ($206)豬手金香酥脆,咬落係有輕脆

意式芝士大啡菇扒漢堡配薯條 ($88)
意式芝士大啡菇扒漢堡配薯條

玫瑰鮮奶咖啡 ($19)
玫瑰鮮奶咖啡

DINNER SET 包括左是日餐湯,前菜,主菜同飲品。
⭐️主菜:德國蜜糖芥末炸鹹豬手 ($206)
豬手金香酥脆,咬落係有輕脆既聲音,但內裡又嫩滑,真係外酥內嫩,肉質鬆軟,又香口💕同埋,真係好大一份呀🙆‍♀️ 另有薯條同沙律菜添~

⭐️是日餐湯:粟米忌廉湯
濃稠度高,粟米味香濃~
⭐️前菜:香煎芝麻吞拿魚配香芒沙沙
入口酸酸甜甜,吞拿魚嘅邊緣沾滿芝麻,配上一層芒果蓉,好開胃🥰
香煎芝麻吞拿魚配香芒沙沙

⭐️飲品:芒果香蕉奶昔 (+$23)
入口即溶,估吾到芒果同香蕉係咁夾架~
芒果香蕉奶昔

香辣雞翼配蜜糖蛋黃醬 ($52)
雞翼食落好香脆帶點微辣,外脆內嫩,沾上蜜糖蛋黃醬嘅甜香,正呀❗️
香辣雞翼配蜜糖蛋黃醬

P.S. 仲有長條多士送添😋
多士。粟米湯
2019-05-16
玫瑰鮮奶咖啡
香辣雞翼配蜜糖蛋黃醬
2019-05-16 45 浏览
🔍黃大仙睦鄰街8號現崇山商場地下G1-G2號舗*「黃大仙區高級西餐廳」- Olive ERA.海膽扁意粉配椰香海鮮濃汁 ($128)上網睇到食評,話呢個扁意粉係必點之選。結果真係無令我地失望....海膽放左係扁意粉上面,海膽既香氣加埋個海鮮濃汁,真係令人流哂水口呀!!慢煮牛臉頰配薯蓉 ($218)牛扒就食得多喇...牛臉頰都係第一次試。可能係因為慢煮既原因,令到個牛臉頰肉質好嫩滑!!勁好食呀...口感就有少少似十級嫩滑版的牛腩肉咁。我同朋友都覺得呢個牛臉頰口感超有趣呢~Lemongrass Jasmine Iced Tea ($68)呢杯野,檸檬味好有清新感覺。岩哂熱天咁熱既天氣飲呀!!Blueberry Smash ($68)呢個飲品就一般般啦!!有少少偏甜,但勝在有梳打水中和返個味道。同埋外觀都唔錯,色彩層層分明,影相打卡之選!!🍽7/10
🔍黃大仙睦鄰街8號現崇山商場地下G1-G2號舗
「黃大仙區高級西餐廳」- Olive ERA
海膽扁意粉配椰香海鮮濃汁 ($128)

慢煮牛臉頰配薯蓉 ($218)

呢杯野,檸檬味好有清新感覺。岩哂熱天咁熱既天氣飲呀!!

Blueberry Smash ($68)

🍽7/10