2019-05-17 1234 浏览
放工约左FRIEND GATHERING,拣左黄大仙嘅「OLIVE ERA」。去到先知,原来系荃湾「OLIVE CAFE」嘅另一个品牌🙆‍♀️.「OLIVE ERA」嘅环境比荃湾果间空间感更大更有情调。餐厅分为室内室外两PART,室内光线明亮,以白色华丽格调为主,而室外灯光昏暗,配上小灯饰,悠闲又有几分浪漫气息💕.MENU 款式亦吾会完全相同,仲有埋VEGETARIAN MENU 添~.意式芝士大啡菇扒汉堡配薯条 ($88)最近兴食素,我当然要拣个素食菜式啦🙈 呢款大啡菇做得相当吾错👍以汉堡包做底,中间嘅大啡菇涂上一层蒜蓉,再放上鲜茄同芝士,焗至松软,中间嘅芝士呈半溶状态,咬落满满嘅芝士香同蒜蓉香,而大啡菇仲好JUICY😍 而旁边嘅粗身薯条,外脆内薯~淋上沙律酱嘅沙律菜,入口好FRESH🥗.玫瑰鲜奶咖啡 ($19)因为拣咗大啡菇扒汉堡,饮品原价减$15💕自从有玫瑰鲜奶咖啡嘅出现,我就已经迷上左佢🤣既有拿铁咖啡嘅浓郁鲜奶香,又有淡淡既玫瑰甜香,真系叫人欲罢不能啊🥰.DINNER SET 包括左是日餐汤,前菜,主菜同饮品。.⭐️主菜:德国蜜糖芥末炸咸猪手 ($206)猪手金香酥脆,咬落系有轻脆

意式芝士大啡菇扒汉堡配薯条 ($88)
意式芝士大啡菇扒汉堡配薯条

玫瑰鲜奶咖啡 ($19)
玫瑰鲜奶咖啡

DINNER SET 包括左是日餐汤,前菜,主菜同饮品。
⭐️主菜:德国蜜糖芥末炸咸猪手 ($206)
猪手金香酥脆,咬落系有轻脆既声音,但内里又嫩滑,真系外酥内嫩,肉质松软,又香口💕同埋,真系好大一份呀🙆‍♀️ 另有薯条同沙律菜添~

⭐️是日餐汤:粟米忌廉汤
浓稠度高,粟米味香浓~
⭐️前菜:香煎芝麻吞拿鱼配香芒沙沙
入口酸酸甜甜,吞拿鱼嘅边缘沾满芝麻,配上一层芒果蓉,好开胃🥰
香煎芝麻吞拿鱼配香芒沙沙

⭐️饮品:芒果香蕉奶昔 (+$23)
入口即溶,估吾到芒果同香蕉系咁夹架~
芒果香蕉奶昔

香辣鸡翼配蜜糖蛋黄酱 ($52)
鸡翼食落好香脆带点微辣,外脆内嫩,沾上蜜糖蛋黄酱嘅甜香,正呀❗️
香辣鸡翼配蜜糖蛋黄酱

P.S. 仲有长条多士送添😋