2019-09-26
朋友生日,揀左呢間西餐廳,其實呢間餐廳係荃灣都好多年,一直屹立不倒,食過幾次,都好好食。餐廳就系地鐵站附近,夠曬方便。地方都算幾大,空間感十足,而且裝修都幾靚幾新穎。除左有不同既晚市套餐,仲有其他小食,意粉或者飯類,選擇都非常多。我同朋友揀左兩個set dinner,有前菜餐湯同飲品包埋,都幾抵食。餐包餐包係較硬身既脆包款,熱辣辣配埋沙律醬都幾好食。龍蝦湯跟餐加錢轉飲龍蝦湯,龍蝦湯入面有一隻大蝦,湯好鮮好惹味,不似一般出面飲既龍蝦湯會好咸,有水準。香煎芝麻吞那魚配香芒沙沙作為前菜,估唔到佢個份量咁大,吞那魚有輕輕煎過,帶出魚油香,再配埋個沙律,新鮮好味。香辣新鮮蟹肉扁意粉蟹肉鮮味出眾,份量夠曬多,扁意粉煮得剛剛好,帶少少辣,每一啖都有啖啖蟹肉,好正好滿足。泰式香烤原條新鮮鱸魚即叫即烤,上台果陣感覺周圍都望住碟鱸魚,原因係條魚真係好大條,魚入面釀左香茅同辣椒入去,令到成條魚都好香,魚好新鮮好鮮甜,配埋個檸檬汁就更能突出個魚味,鐘意食魚既必點。雪泡奇緣有一層Tiramisu係面,會配埋匙跟比你食左面果層先,好似食緊甜品咁,好好飲。冷香蘋果茶茶帶有濃濃的蘋果香氣,可以消消滯。
餐包
餐包係較硬身既脆包款,熱辣辣配埋沙律醬都幾好食。
龍蝦湯
香煎芝麻吞那魚配香芒沙沙
香辣新鮮蟹肉扁意粉
泰式香烤原條新鮮鱸魚
雪泡奇緣
冷香蘋果茶
茶帶有濃濃的蘋果香氣,可以消消滯。