臨近 聖誕去荃灣ikea買啲飾物為屋企添氣氛,買完嘢當然要揾嘢食,途經呢間位於新領域廣場天橋底嘅西餐廳,真係唔太起眼但就被門口嘅餐牌吸引住,四個set dinner都唔錯,價錢方面都唔會貴,所以就入去一試。入到餐廳後,原來入裡裝修同佈置都好舒服,而且好有聖誕氣氛員工亦好有禮貌,細心為我們介紹個menu落單後,員工首先送上餐包配上應該係餐廳自製嘅香草牛油。而set dinner 就跟個沙律意式蕃茄水牛芝士沙律,賣相已經覺得有誠意,黑醋加上水牛芝士嘅化學作用,令我當堂開胃,而湯就係甘笋湯,好濃嘅甘笋味,但味道清甜,口感幼滑。除左套餐我們都單點左pizza,食肉獸有啲名過於實,因為愛肉嘅我絶對唔夠喉但餅底做得好好,夠薄夠脆。另一樣單點就係黑松露野菌意大利飯,飯嘅熟度剛好,糯糯嘅囗感,松露嘅香真係好味套餐我們就揀左香煎三文魚配水橄,水瓜柳,銀魚柳茄汁意粉,汁方面個人認為偏酸,但勝在三文魚煎得好,香脆嘅皮,又保留到豐富嘅魚油,嫩滑嘅肉質,都算驚喜香煎美國安格斯西冷扒(8安士)配紅酒汁,細嫩嘅肉質,濃厚肉味,更唔少得嗰條油根,好滿足提前享受到不平凡嘅聖誕餐四人用$800有找,掋哂

入到餐廳後,原來入裡裝修同佈置都好舒服,而且好有聖誕氣氛

員工亦好有禮貌,細心為我們介紹個menu

落單後,員工首先送上餐包配上應該係餐廳自製嘅香草牛油。

但餅底做得好好,夠薄夠脆。

提前享受到不平凡嘅聖誕餐四人用$800有找,掋哂
2019-12-22 75 浏览
本身係荃灣返工,知道有呢間西餐廳,但一直都未試過。 早排聽到同事介紹話呢間西餐廳性價比高就去試下啦! 入到去環境都幾舒服,睇餐牌食物價錢合理,都幾多選擇😼😼 今次試左德國豬手同紅酒牛尾意大利飯,德國豬手超大份,配菜有薯條🍟食落外皮烤到勁脆,適合好多朋友一齊share黎食! 意大利飯食落有咬口,牛尾都炆得好夠淋,紅酒汁令個飯食完都吾會好滯。跟餐既餐湯都好好飲👍🏻 總括黎講呢間餐廳都值得再encore 🙌🏻🙌🏻

總括黎講呢間餐廳都值得再encore 🙌🏻🙌🏻
2019-12-19 54 浏览
和家人食飯想去那裡吃,最後在openrice找到間荃灣未食過又有優惠的餐廳,一行五人六點半到達,我地叫了小食和主食都吃不完,而且每人一百元都不用好抵食。每人一條麵包微溫,包不錯但醬不好吃,類似沙律醬寧願要牛油會比較好,雞翼五隻的雞翼不太大隻,味道可以但醬都是不好吃,黎麥煙三文魚沙律份量都幾大而且十分新鮮好味道,薄餅薄身岩我,芝士味不重但拉到絲,料都夠食,帶子蝦意大利飯飯比較淋身,醬味不錯,雞肉螺絲粉不太多雞肉味道一般,豬扒木碟好大,豬扒份量可以,豬味比較少,薯條好食。
一入到黎就覺得好開心,周圍嘅聖誕裝飾同埋聖誕歌曲都令到我更加期待聖誕!🥰一開始上左麵包,係法式脆身麵包🥯好鍾意所配嘅沙律醬,其實都唔知係咪沙律醬,味道就有啲似酸忌廉,特別得來好味道😜😜要咗一個晚餐A,香煎三文魚配水橄、水瓜柳、銀魚柳茄汁意粉$188 ❤️味道好濃郁,茄汁意粉感覺清新,配水橄食意外地夾,將三文魚撈埋一齊食,味道唔錯😊😝水牛城芝士沙律🥗夠晒開胃加咗$32轉野菌忌廉湯,都幾creamy,覺得比較健康 小食叫咗香辣雞翼配蜜糖蛋黃醬 $56雞翼好大隻,唔使點醬食都好夠味😝 黑松露野菌意大利飯$92忌廉味好重,仲有芝士撈埋一齊食,正!我覺得呢度適合慶祝節日,快啲book位啦🤣今日平日都滿座😜🤩

水牛城芝士沙律🥗夠晒開胃

加咗$32轉野菌忌廉湯,都幾creamy,覺得比較健康

小食叫咗香辣雞翼配蜜糖蛋黃醬 $56
雞翼好大隻,唔使點醬食都好夠味😝

黑松露野菌意大利飯$92
忌廉味好重,仲有芝士撈埋一齊食,正!

2019-12-18
2019-12-18 46 浏览
第一次幫襯呢間餐廳可能超過10年前,喺地鐵站去愉景新城天橋下人隱蔽位置,冇實力真係做唔到咁多年,佢嘅價格亦10分親民,環境氣氛亦唔錯,所以咁多年經過荃灣都會搵時間幫襯佢。今晚餐湯是粟米湯,由原粒粟米打碎而成,好濃厚的感覺。另外點了一個龍蝦湯,好鮮甜亦好濃蝦味,配上一集大蝦🍤,幾夾下。意式番茄水牛芝士沙律擺設精美,食材新鮮。香煎安格斯西冷牛扒,十分有水準,烹調時間掌握得好準,五成熟真係做到中間生得來唔會太多血水,食落肉質鬆軟又淋,牛肉味香濃,頭尾位置有少少肥膏邊的脂肪香氣。兩杯特飲香芋鮮奶同朱古力牛乳都有水準,外形吸引,都可以打吓卡。

今晚餐湯是粟米湯,由原粒粟米打碎而成,好濃厚的感覺。

意式番茄水牛芝士沙律擺設精美,食材新鮮。

2019-12-16
  • 龍蝦濃湯
朋友仔正日生日🎂諗住帶佢去好d嘅餐廳食飯,佢好suprise,因為呢間系佢曾經對前度講好有聖誕氣氛嘅餐廳,如果可以去慶祝就好喇嘅店,變相呢家生日嚟食反而好有治療嘅感覺一開始上咗麵包先嘅,個醬嘅味道食得出有香草味類似少少牛油味咁,配脆口麵包真系好味😋個醬配得好👉🏻香辣雞翼配蜜糖蛋簧汁辣味偏淺,食唔到辣嘅都食得落,醬汁好香蜜糖味,蛋簧汁除咗味道更好作用之外,令雞翼口感可以滑身咗👉🏻食肉獸薄餅食肉獸pizza入面有:辣肉腸、燻肉、意大利腸等,批底中等薄身同脆口,細心咁已cut好咗8份,d芝士仲可以拉到勁長,食得出好濃芝士同腸嘅肉香味,值得order👉🏻意式芝士大啡菇扒漢堡呢個漢堡最大優點真系個芝士大啡菇超級香,應該有落調味粉調過,加埋生菜🥬同麵包食真系又多汁又好咬口,麵包🥯亦都有先烤到脆口,i like it~👉🏻黑松露野菌意大利飯我試過食最差意大利飯嘅經驗,一係就冇乜味、一系個飯太軟身、一系太水汪汪feel,好采以上咁多樣經驗都冇發生今次身上,仲好香黑松露同野菌味道添🥰🥤嘢飲方面因太少餐廳系有提供奶昔服務,我哋分別叫咗朱古力奶昔同士多啤梨奶昔口味,造型真系好吸引,咁高身又咁大杯真係好滿足,

麵包

香辣雞翼配蜜糖蛋簧汁

👉🏻香辣雞翼配蜜糖蛋簧汁

👉🏻食肉獸薄餅

👉🏻意式芝士大啡菇扒漢堡

👉🏻黑松露野菌意大利飯
士多啤梨奶昔

🥤嘢飲方面因太少餐廳系有提供奶昔服務,我哋分別叫咗朱古力奶昔同士多啤梨奶昔口味,造型真系好吸引,咁高身又咁大杯真係好滿足,仲有打卡影相📸️都一港,味道同我哋想像嘅人樣唔錯嘅

朱古力奶昔

✍🏻呢餐好正系環境舒服😌、氣氛好、又熱鬧、服務好同嘢食都好到位,所以慶祝日子我會揀約朋友去番呢到

🙋🏻‍♀️俾多啲機會唔同食店,只要樂意比機會,通常進步空間可以好大,時日有加會愈做愈好,香港人太健忘急速,對一般評價或要等既食店都唔會返轉頭,相信大家可抱著支持本地食店想法,成長對每間餐廳都十分重要,請一齊多一分抱容之心❤️。👍🏻
朱古力奶昔
2019-12-16
庆祝纪念
生日
麵包
香辣雞翼配蜜糖蛋簧汁
2019-12-15 38 浏览
今日我銅鑼灣食神,相約美食天使Angel師姐,就去試吓呢間野。如果講呢間野,揸車來講都幾好,附近有停車場,泊街都方便,由於我係CIA,所以唔怕泊街。廢話講完😂😂我呢間野喺天橋底有啲唔起眼,但點會難到你嘅我呢?🤣🤣🤣佢個餐牌都唔錯,我同靚靚,就叫咗兩個扒餐。食西我哋都一定係安格斯。環境唔錯,夠靜局。服務員殷勤真誠,沒有酒店服務員嗰種傲氣。餐包跟Sour Cream,特別我鍾意。湯又唔錯安格斯也是好!沒有什麼可挑剔。重點是價格,都幾適合年青男女。#銅鑼灣食神

廢話講完😂😂

我呢間野喺天橋底有啲唔起眼,但點會難到你嘅我呢?🤣🤣🤣

環境唔錯,夠靜局。

服務員殷勤真誠,沒有酒店服務員嗰種傲氣。

餐包跟Sour Cream,特別我鍾意。

湯又唔錯

安格斯也是好!沒有什麼可挑剔。

重點是價格,都幾適合年青男女。

#銅鑼灣食神

2019-12-13 63 浏览
同女朋友喺愉景新城行街,但係又唔想食商場的連鎖餐廳,行左兩步去到橋底olive cafe ,到門口已經覺得好relax,外面一大塊空地,圍住門口仲着綠色植物,而且裏面裝修都好休閒💕竟然lunch都有安格斯肉眼牛扒,牛扒控的我又怎會錯過🤤🤤牛味濃郁,五成熟剛剛好,juice,份量也多,還有大量薯蓉,又綿又滑,正呀😍😍跟餐有沙律🥗或餐湯,一樣一款可以share 食😝😝跟餐還有2只蜜糖雞亦,表皮脆卜卜,加上蜜糖就更加正啦🤩🤩日式煙鴨胸扁意粉🍝估唔到又幾match ,有啲中式feel,鴨胸煎得香香的不會油膩,意粉軟硬適中😌跟返可以轉特飲拉花有誠意,打卡拿like 🥰放假胃口特別好再加多兩個甜品🍮真係超級大滿足,真係可以鬧市中找到寧靜😌😌

竟然lunch都有安格斯肉眼牛扒,牛扒控的我又怎會錯過🤤🤤

跟餐有沙律🥗或餐湯,一樣一款可以share 食😝😝

跟餐還有2只蜜糖雞亦,表皮脆卜卜,加上蜜糖就更加正啦🤩🤩

跟返可以轉特飲
拉花有誠意,打卡拿like 🥰

午餐
2019-12-12 60 浏览
又在荃灣食好西!同老公預祝聖誕節先!已經有聖誕裝飾晚餐$188是日餐湯-洋蔥湯 勁多洋蔥,好濃味。意式蕃茄水牛芝士沙律 勁開胃,大大舊芝士同蕃茄主菜香煎三文魚配水橄、水瓜柳、銀魚柳茄汁意粉三文魚煎得好好,皮脆,味道香濃,個sauce好開胃,而且意粉都好入味,有嚼勁。海膽扁意粉配椰香海鮮濃汁$128面頭有新鮮海膽,入口溶化,而且鮮甜,意粉汁香濃,好creamy,推介。焦糖咖啡$36大大杯,焦糖味重,又不會失去咖啡的味道。
又在荃灣食好西!同老公預祝聖誕節先!
已經有聖誕裝飾
晚餐$188

是日餐湯-洋蔥湯

勁多洋蔥,好濃味。

意式蕃茄水牛芝士沙律

勁開胃,大大舊芝士同蕃茄

主菜

香煎三文魚配水橄、水瓜柳、銀魚柳茄汁意粉

海膽扁意粉配椰香海鮮濃汁$128

焦糖咖啡$36

大大杯,焦糖味重,又不會失去咖啡的味道。
2019-12-11 60 浏览
踏入聖誕月,一個接一個的飯局,今晚就同一位久未露面的朋友去了荃灣食西餐。甘筍忌廉湯配餐包:湯底有濃郁的甘筍甜味,但亦有忌廉的幼滑。意式蕃茄水牛芝士沙律:水牛芝士跟蕃茄簡真的絕配,蕃茄的酸甜味正好中和水牛芝士的膩感,令整體更清新。西班牙辣肉腸意粉配橄欖番茄汁:意粉煮得太腍,斷斷續續較為鬆散,蕃茄汁濃稠不會太酸,辣肉腸既咸味令整個意粉味道提升。德國蜜糖芥末烤鹹豬手:鹹豬手烤至皮脆肉嫩,外皮咬落去有卜卜聲,而且保留了豬手肉質嫩腍且有肉汁,整體亦不會太咸,配上蜜糖味道更添風味,炸粗薯香脆。Ice mocha:朱古力味濃郁,甜度尚可。熱咖啡:咖啡味道都幾香且幼滑。

甘筍忌廉湯配餐包:湯底有濃郁的甘筍甜味,但亦有忌廉的幼滑。

Ice mocha:朱古力味濃郁,甜度尚可。

熱咖啡:咖啡味道都幾香且幼滑。

2019-12-10 58 浏览
這間位於荃灣政府合署隔離的Olive Café,以西餐為主,晚市有幾款晚餐供應,亦都有多款的餐前小食、薄餅、意粉及意大利飯及扒類等,而價錢都是多數是百元起,比較平民化。煙三文魚、藜麥、牛油果沙律沙律醬汁比較甜,菠菜爽脆,加上健康的藜麥及牛油果等配料,整體清新開胃。香辣雞翼配蜜糖蛋黃醬雞翼炸至金黃色香脆,配上蛋黃醬帶甜香,雞翼不會炸得太乾。黑松露野菌意大利飯意大利飯比較軟腍,黑松露的清香跟忌廉很合拍,意大利飯十分creamy。瑪格麗特薄餅加巴馬火腿薄餅焗至餅底帶脆,有芝士香之餘又有巴馬火腿的咸香肉味。生薑咖啡薑味突出但比較甜。

煙三文魚、藜麥、牛油果沙律

香辣雞翼配蜜糖蛋黃醬
雞翼炸至金黃色香脆,配上蛋黃醬帶甜香,雞翼不會炸得太乾。

瑪格麗特薄餅加巴馬火腿
薄餅焗至餅底帶脆,有芝士香之餘又有巴馬火腿的咸香肉味。

生薑咖啡
薑味突出但比較甜。
已經係第二次喺呢間Café食嘢今次嘅食物水準依然係好高質,我哋嗌左個、食肉獸Pizza、露絲瑪莉薯條同埋一杯Double Chocolate。呢個份量其實非常足夠尤其係比兩個大人食,再加上本身個餐有餐湯同嗌左一份薯條。要讚下嗰個朝早去到外皮非常之脆,我地食到最後嘅時候外面都仲係脆,而豬手鹹味好足夠,配合到個蜜糖芥茉醬嘅味道。個Pizza個底唔算好厚,同埋茄醬底亦好新鮮相信係自家煮。另外個露絲瑪莉薯條配左濃厚嘅松露醬簡直係一個天衣無縫嘅配搭。最後Double Chocolate 其實我覺得佢個改名做Triple Chocolate因為佢本身個雪糕已經係Double Chocolate. 個雪糕溶入咗去Chocolate, 感覺好似比朱古力充滿咗成個口腔咁非常濃厚。總括黎講,食物同飲品質素高質而且寧靜,同朋友食野傾計一流。
已經係第二次喺呢間Café食嘢

個Pizza個底唔算好厚,同埋茄醬底亦好新鮮相信係自家煮。

總括黎講,食物同飲品質素高質而且寧靜,同朋友食野傾計一流。
2019-12-07 38 浏览
Olive Cafe ( 荃灣 )行開荃灣做野見到有間餐廳環境一流,地鋪樓底高,入到餐廳已感覺好浪漫。有吧枱位,餐廳很大!好寫意的感覺,甘辛苦做野一定要食餐好既安格斯肉眼另外加左$70升級到安格斯肉眼,5成熟岩岩好,牛扒的肉味濃郁又突出,熟成度剛好。而薯蓉的牛油味很突出又香,質感並不會很軟散。芒果香蕉奶昔芒果味道好濃、易入口成杯野酸酸甜甜又好滑,同cream好夾, 影相岩哂,飲完仲想飲,這個價錢與這個份量真是很親民。玫瑰鮮奶咖啡好濃花香同咖啡味,嗜咖啡者一定鍾意。總括來說,超級抵食既午餐宜家仲有買4送1既優惠,都幾抵阿,氣氛浪漫,服務態度亦好好
Olive Cafe ( 荃灣 )

安格斯肉眼

芒果香蕉奶昔

玫瑰鮮奶咖啡
好濃花香同咖啡味,嗜咖啡者一定鍾意。

2019-12-04 64 浏览
訂了6:30吃晚飯,準時到達。門口白衫女侍應叫我地坐中間位,我細聲講一句:「訂咗枱都冇得坐梳化位...」該侍應即大聲回應:「冇得咁安排,你睇吓訂座條款吖!」全餐廳d食客都聽到於是望過嚟。有d咁冇禮貌嘅侍應,我唔會再嚟
2019-12-03 55 浏览
今天放假,和家人來到荃灣食飯,妹妹帶我來到西角路的「Olive Cafe 」食西餐,餐廳並不在大街,但也容易找,裝修簡約,燈光柔和,我們叫了幾款食物一齊食。套餐有前菜《水牛芝士蕃茄》,大大片的水牛芝士,放在餐包條上一起吃,正。餐湯是甘筍湯《燒雞肉螺絲粉配番茄忌廉汁》$94 螺絲粉煮得剛好,有嚼勁之餘不硬身,雞肉夠入味,配番茄忌廉汁絕對一流。《香濃南瓜意大利飯》$78 意大利飯飯粒分明,粒粒飽滿綿密,加上濃濃的南瓜味,還有淡淡的黑芝麻香。《香煎美國安格斯西冷扒》8oz $248西冷扒很好吃,7成熟,裡面微紅,外面香脆,肉味和油香味並重,肉質豐盈多汁有嚼勁,伴碟的薯條都很好食。

《燒雞肉螺絲粉配番茄忌廉汁》$94

《香濃南瓜意大利飯》$78