2021-07-18 147 浏览
今晚带男友来食西餐,因为呢度有石烧牛扒,仲有无限量添沙律、汤、日本米饭,牛扒选择多,价钱吸引,仲有意粉、pizza 餐,性价比高。位置唔算热闹地点,所以唔使等位,亦都可以慢慢食野倾计,适合同朋友或情侣来,服务贴心又勤快,会介绍餐厅牛扒同饮品类。无限量的食物,可自行添加,每次用新碗,较乾净衞生,值得一赞。另外,都提供牛、鸡、猪的酱汁,味道几夹肉类。餐饮我地拣左+$12 茶/咖啡,冰柠茶唔会好甜,茶味够,几好饮。菜丝沙律好清爽,口感爽脆,加芝麻酱好香,食完都解腻。当日餐汤系忌廉汤,有烟肉同粟米粒,口感creamy好温热,味道刚好唔过咸,质感唔会好杰,几滑身。美国IBP 牛隔肌 $180/300g主角黎啦,石热牛扒上枱,传来牛肉香味,好诱人。牛隔肌较多纹理,所以用刀切开都要注意,逆纹切可见排列整齐分布平均的油花,肉质一层层好靓,咬落更显肉感。牛扒味道浓郁,也很多肉汁,加少少盐食出原味,沾牛肉酱汁味道更提升。烟鸭胸蒜香白酒意粉 $88鸭胸份量够多,肉质嫩腍,味道香而不腻,配搭蒜香十足的意粉,加上洋葱粒提香,意粉亦炒得乾身带香,保留弹牙口感。

菜丝沙律好清爽,口感爽脆,加芝麻酱好香,食完都解腻。

美国IBP 牛隔肌 $180/300g

烟鸭胸蒜香白酒意粉 $88
2021-07-15
2021-04-20 2976 浏览
阿女好喜欢食牛扒,朋友介绍Olive 既牛扒好正又抵食,行完宜家就过去食,好近架🤭原来餐厅仲可以外卖冻肉返屋企慢慢叹,价钱仲物超所值🎊差不多7:00已经坐满人,好彩仲有一张台,天公作美唔使等位🥰🥰沙律、餐汤、珍珠米饭系自助式,任你食,介有至爱既芝麻酱🥳🥳餐汤系红汤,好足料架各款调味你拣,不过食物味道不错,已不需要用佢了😝😝当然要啤一啤啦澳洲M5和牛200g$260Size 都唔细,配埋热石板,钟意几熟都得我自己就食5成,但阿好要熟d,所以就可以再热多阵,真心欣赏呢个上菜方法,配合不同客人既需要👍🏻👍🏻牛扒有牛味好新鲜,仲要超多肉汁,真系好抵食,下次要一人一块先够喉餐厅仲有两款pizza ,一款系芝士only ,所以我拣咗有肠仔既pizza ,pizza 底好脆,芝士够香浓😋$128烟鸭胸蒜香白酒意粉,$88,呢个意粉系劲好食,超香浓,物超所值👍🏻餐厅环境不错,我地三样食物都好好食,阿女仲话一定要再黎食😋😋

原来餐厅仲可以外卖冻肉返屋企慢慢叹,价钱仲物超所值🎊

沙律、餐汤、珍珠米饭系自助式,任你食,介有至爱既芝麻酱🥳🥳

餐汤系红汤,好足料架

各款调味你拣,不过食物味道不错,已不需要用佢了😝😝

当然要啤一啤啦

澳洲M5和牛200g$260

Size 都唔细,配埋热石板,钟意几熟都得

2021-04-19 1555 浏览
今晚黎li间喺荃湾站附近嘅餐厅食左德国醎猪手, 脆到令人惊喜😲, 见门外易拉架嘅menu就知餐厅主打石烧嘅肉, 基本上样样main dish都自动变做set, 包无限refill餐汤, 饭&沙律corner.🍖Olive德国🇩🇪醎猪手 (HKD148)厨师已细心将猪手拆肉, 但仍保留小小肉喺条骨度上埋个石烧板. 附上蜜糖+芥末点猪手, 块皮烧到超级脆而唔韧, 每一啖都听到脆皮声, 醎猪手肉同筋分比例好好, 味道浓(可以去沙律bar𢳂碗珍珠米煲成嘅饭黎送)哎丫....我地挂住食猪手无出去𢳂饭🍚🤣.🍕食肉兽薄饼 (HKD128)Li个pizza都好正a, 系店内即做, 批底软熟, 芝士份量超多劲拉丝🧀, 铺满哂烟肉, 一片片辣肉肠同斜切肠仔, 真正啖啖肉, 推介!!🥘罗宋汤d料丰富到....蔬菜超多. 仲要有肉食.🥂Menu有多个加钱嘅餐饮options, 加10蚊就有杯ginger ale.
沙律  corner

🍖
Olive德国🇩🇪醎猪手 (HKD148)

🍕
食肉兽薄饼 (HKD128)

🥘
罗宋汤d料丰富到....蔬菜超多. 仲要有肉食.
🥂

沙律,  罗宋汤
Gingel  ale
  • 德国蜜糖芥末烤咸猪手
2021-04-12 1540 浏览
和朋友去了荃湾西楼角路新领域广场地下的Olive Café食饭。这是一间很有情调的西餐厅,格局整洁又高贵,而且位置自成一角的位置,旺中带静,十分好。店员服务殷勤有礼,招呼我们在一个卡位安坐。我们点了自选套餐,鸡肉拼海鲜意粉配香草忌廉汁,食肉兽pizza及是及香橙慕丝蛋糕。在这里食餐,可以免费到吧台到任食沙律和餐汤。今日餐汤是牛腩罗宋汤,沙律是杂菜沙律。牛腩罗宋汤非常入味酸酸味味好开胃,杂菜丝沙律加添了芝麻沙律酱,作为前菜清清味蕾非常适合。鸡肉拼海鲜意粉配香草忌廉汁,意大利粉煮得软硬适中,加上香草忌廉汁鸡肉与海鲜,好味有creamy。食肉兽pizza,pizza真是十分足料饼底烘得香脆,面材料亦多,拉丝芝士十分惹味。最後甜品是香橙慕丝蛋糕,橙的清香,配上蛋糕好味,作为一餐的完结十分完美。总结:Olive Café 时间相对抵食的西餐厅,餐汤和沙律可以任装任食,而且晚餐价钱,亦已餐厅的价位可算是十分低食,值得推介👍

店员服务殷勤有礼,招呼我们在一个卡位安坐。

在这里食餐,可以免费到吧台到任食沙律和餐汤。

今日餐汤是牛腩罗宋汤,沙律是杂菜沙律。

2021-03-24 1648 浏览
这间Olive Cafe位於荃湾西角楼路附近嘅店舖,店舖环境装修都好有怀旧feel嘅感觉🤔,坐系到回到五六十年代的情景,同时餐厅播唔同年代的歌曲,真系好配合餐厅嘅环境,感受到回想过好嘅年代的时刻🤔,真系唔错👍!.Olive beef steak餐厅嘅Olive牛扒系用石烧,令到牛扒更加吸引更惹味😮🤤,去嘅牛扒卖相够哂份量,肉质睇见感觉好嫩滑好想食🤔,牛扒切落去十分之松软,食到入口牛扒味道好鲜味,肉质味道浓郁,食到入口肉质恰恰好,味道真系好正😋👍!.日式吉列黑豚肉金黄色松脆嘅外皮,十分之吸引,真系够哂松脆,黑豚肉比松脆嘅外包住,保存肉质水份唔会流失,令到黑豚肉味道一样好美味🤔😋,豚肉咬落去肉质松软,味道都唔错咬落都好有口感🤔,真系好有水准!.Snowball,Honey Moon呢两款饮品味道都唔错🤔,饮到入口感觉可以饮到以往的味道🤔😋,同我所饮过的味道都'好似,所以觉得好好饮!.**价钱方面一般,但系食物都有质素,又唔需要比加一服务费,我觉得好抵食👍👍👍**

Olive beef steak

日式吉列黑豚肉

Snowball,Honey Moon

2021-03-22
2021-07-24 0 浏览
今晚朋友介绍我劲抵食又好食晚餐,小食都多款同吸引happy hour 仲有一送一🍻仲有教你食边样就用什麽酱汁。点了餐後就到自助沙律吧同餐汤。珍珠米饭都系自助式。又真系不错今晚餐汤系罗宋汤。足料。任饮。简直系岩晒想饮多碗汤朋友。罗宋汤酸酸美味好开胃加入牛腩简直完美嘅配搭。蔬菜沙律加入芝麻酱成为前菜精选。正👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻今晚选了牛肩部份。店员首先解释由一成开始。慢慢用石头热力再加热。要向纹部分切就唔会银。我就食到5成在右。差不多时间就试试–点了小许海盐。胡椒,果然不错,肉质鲜嫩可口。美味,推介卡邦尼意粉,大大碟。酱汁厚身烟肉多。如果芝士再加多点就更满足。非常好味薯条🍟都不错。幼身得来不似大型m字味道。真的所有食品超正👍🏻👍🏻👍🏻
今晚朋友介绍我劲抵食又好食晚餐,
小食都多款同吸引
餐厅内感觉高级, 餐牌食物看下去传统西餐, 价钱唔贵, 每次经过也想试一下。六点钟到无需等位入座, 走嘅时候都有好多嘅人喺度。 但餐厅主打亲民平和路线并非高档路线。食物质素真系好普通, 食推介的猪手。猪手唔够脆 而且偏咸, 叫嘅pizza 饼底簿而唔脆, 芝士咸而无味, 坦白讲我真系觉得麻麻地。 但系一份大猪手, 砌好晒一嚿嚿畀你, 一块有八寸大嘅pizza切出八块, 再加两杯mocktail, 再加埋个环境, 每人只系150蚊,感觉又ok嘅。餐厅其实很舒服, 可能我近门口有只蚊仔, 亦刚好见到 入嚟嘅时候有一大咋师奶, 离开嘅时候就一大咋学生。 作为单身贵族我应该唔偏向呢一啲嘅高级西餐厅。 但系佢个性价比系ok嘅。 而且我见系满座, 佢个位喺商场下面, 如果环境同埋食物冇返咁上下质素, 应该生意少。所以食物质素有待改善, 但系环境同埋服务员也很热情, 如果系去饮mocktail, 再食啲简单嘢,感觉坐耐啲应该唔错。顺便一提,餐厅做紧 饮品买一送一,即系半价, 我觉得佢嘅mocktail比一般嘅冲得好饮。

原先想行去荃湾西,行错路😝见到天桥底有间西餐厅,误冲误撞就入左去试下啦~ 呢度全部都系半自助套餐餐汤,沙律,白饭都是任添👍 罗宋汤 味道鲜美,颜色又漂亮,一看就已大开胃口。 睇到Menu,原来呢度出名石烧,於是乎就叫左“澳洲M5牛板腱” 牛板腱,油花少但分布均匀,肉质软嫩中带有弹性,香甜多肉汁,中间透明的嫩筋口感Q弹有层次。再用石烧,肉质会更细致,鲜嫩不油腻。 德国咸猪手 皮层脆卜卜,表皮变得焦脆😋 肉质幼滑,入口肉汁丰盈,咸香惹味。Happy hour 饮品买一送一✌ Snow ball 蛋酒加上七喜,好味易入口,酒精浓度也低,好啱我胃口🥰 Mojito 柠檬薄荷,清爽口味🤩 餐厅每个角落都充满欧陆色彩 重点系呢度仲吾收加一添呀😍

呢度全部都系半自助套餐
餐汤,沙律,白饭都是任添👍

罗宋汤

味道鲜美,颜色又漂亮,一看就已大开胃口。

再用石烧,肉质会更细致,鲜嫩不油腻。

德国咸猪手

皮层脆卜卜,表皮变得焦脆😋

肉质幼滑,入口肉汁丰盈,咸香惹味。

Happy hour 饮品买一送一✌

Snow ball

蛋酒加上七喜,好味易入口,酒精浓度也低,好啱我胃口🥰

Mojito

柠檬薄荷,清爽口味🤩

餐厅每个角落都充满欧陆色彩

重点系呢度仲吾收加一添呀😍

2021-07-13
  • 澳洲M5和牛牛板腱
  • 德国蜜糖芥末烤咸猪手
2021-07-14 0 浏览
Olive Cafe 之前一路有同事同我讲野食唔错, 今日同事终於唔洗煮饭可以同我去食轻松一晚。呢到几有特色,叫主菜後,汤,沙律和饭都可以任添, 大食的人可以饮多两碗汤食多两碗饭唔错。今晚餐汤系罗宋汤,味道带点辣几开胃又多什菜,沙律有两款沙律汁选择。主菜叫左德国咸猪手, 外皮脆卜卜,猪手软腍入味超下饭。美国IBP牛隔肌200g ,肌肉发达少许筋位,肉质结实,牛味丰富,自己随意选择生熟度我几喜欢。Ps 呢到员工主动有礼,介绍餐牌内唔同牛的分别,好加分。

主菜叫左德国咸猪手, 外皮脆卜卜,猪手软腍入味超下饭。

Ps 呢到员工主动有礼,介绍餐牌内唔同牛的分别,好加分。
2021-07-14 0 浏览
呢间位於新领域广场天桥底下面,位置比较隔涉,但系lunch hour都有好多打工仔去帮衬🥰见到大家很支持黄店在太好啦!🐷🐮食肉兽薄饼🍕 $128Pizza上面有好多香肠同辣肉肠🌭、亦都有好多嘅芝士🧀多到可以邪恶拉丝🤤同事亦都食得出茄酱嘅香味🥫薄饼底应该系自己整嘅,够薄够脆👍🏻推介呀🍝意粉自由选 $68 (lunch)我拣咗螺丝粉配烟三文鱼🐟同蘑菇🍄,酱汁方面就拣咗蒜香白酒🧄🥂烟三文鱼同蘑菇嘅份量都好多🤩不过蒜香白酒味道唔够强,个人认为可以再咸啲啲🤭另外呢度仲有自助沙律🥗吧同汤🍲,而且整体都好卫生😙不过店舖唔系好够人手,所以需要等一阵😣辛苦晒喇🙏🏻

🐷🐮食肉兽薄饼🍕 $128

🍝意粉自由选 $68 (lunch)

意粉自由选
2021-07-14 1 浏览
其实每一次经过呢间桥底Cafe都会被佢吸引,点都会想望多两眼👀 因为真系太特别了😂 居然系嗰个位会有间餐厅,香港人真系乜都谂到😂 今次朋友约食饭话想食西餐,就拣咗呢间❤️ 因为自己有伤口嘅关系所以无食佢好吸引嘅牛,惊有疤痕,叫咗- Olive 德国咸猪手 $148 嗰份量好适合五至六个人食👍🏻 因为其实两个人食一只咸猪手都几多肉😂 同埋记住食旧骨!你唔惊肉酸,坽起佢食🤤 嗰骨位啲肉好嫩架,同埋点蜜糖食,芥辣突出唔到佢嘅味道😜- 美国极黑毛猪200g $110 店员推介,果然好食,但系放5分钟到就要拎上嚟,咪会太熟,旧肉就无咁好食,记住吖!仲可以喺出面无限量拎沙律、餐汤同埋饭,一定够啲大食嘅Fd饱🤤Happy Hour (17:30-21:30)大部分饮品都有得买一送一😳,我叫mocktail类平均都系$24一杯,好抵😙 叫咗Berry Mojito (入面有蓝莓🫐青柠汁,薄荷沟梳打) 另一杯就系yoghurt soda,有四个味道选择,有青苹果🍏荔枝,桃同埋蓝莓🫐,我就拣咗桃😘 记得捞匀先好饮!最後仲叫咗嗰甜品- 四莓芝士蛋糕🍰都系店员推介嘅,唯一唔好嘅系佢唔够冻,不过唔锺意食酸野嘅就唔

因为自己有伤口嘅关系所以无食佢好吸引嘅牛,惊有疤痕,叫咗

最後仲叫咗嗰甜品- 四莓芝士蛋糕🍰都系店员推介嘅,唯一唔好嘅系佢唔够冻,不过唔锺意食酸野嘅就唔好嗌呢嗰👀
2021-06-24 71 浏览
呢间成日行去荃湾地铁站都见到,有日同朋友讲起,终於的起心肝食下美国IBP牛隔肌 $120 200g石板烧愈黎愈多,肉眼同西冷平时就食得多,见牛隔肌个名几特别就试下佢。佢黎到超香,我已经忍唔住即刻切开佢,仲可以自己加盐或者胡椒。唔好睇好红咁,其实食落岩岩好炸薯条 $58我系淀粉质怪,朋友系薯条怪,一黎到朋友话薯条好好食🤣铁板牛个套餐包左白饭餐汤同沙律,而佢呢啲嘢都系有个自助吧比你自己出去拎,任食唔嬲😏😏Purple punch $48锺意饮甜野嘅应该会锺意Virgin colada $48自从上次去东涌饮完,次次见到呢杯野都要叫,仲要一路饮一路影相俾我朋友睇🤣 呢杯比起之前饮嘅佢比较重菠萝味,都系果句啱晒女仔饮🤣🤣Happy hour mocktail 仲买一送一

美国IBP牛隔肌 $120 200g

炸薯条 $58
我系淀粉质怪,朋友系薯条怪,一黎到朋友话薯条好好食🤣

Purple punch $48
锺意饮甜野嘅应该会锺意

Virgin colada $48

Happy hour mocktail 仲买一送一

无限量供应的沙律, 是日餐汤和日本白饭 @$免费: 记得只要点一份主菜就能享有,,, 澳洲M5黑毛和牛板腱100g @$135: 牛肉配洋葱放在石烧的食法, 自己喜欢几成熟都可以, DIY, 加拿大龙虾350g @$185: 味道没有很特别, 汉堡扒200g @$80: 厚厚的, 挺juicy的, 炸薯条 @$58: 粗薯条, 炸得有点不够乾爽,,, happy hour酒类都买一送一 @$68: 舒适的cafe环境, 和朋友坐着一边喝东西, 一边聊天是不错的,

无限量供应的沙律,
是日餐汤和日本白饭 @$免费:

记得只要点一份主菜就能享有,,,

澳洲M5黑毛和牛板腱100g @$135:

牛肉配洋葱放在石烧的食法,

自己喜欢几成熟都可以, DIY,

加拿大龙虾350g @$185:

味道没有很特别,

汉堡扒200g @$80:

厚厚的, 挺juicy的,

炸薯条 @$58:

粗薯条, 炸得有点不够乾爽,,,