2021-07-18 2309 浏览
今晚带男友来食西餐,因为呢度有石烧牛扒,仲有无限量添沙律、汤、日本米饭,牛扒选择多,价钱吸引,仲有意粉、pizza 餐,性价比高。位置唔算热闹地点,所以唔使等位,亦都可以慢慢食野倾计,适合同朋友或情侣来,服务贴心又勤快,会介绍餐厅牛扒同饮品类。无限量的食物,可自行添加,每次用新碗,较乾净衞生,值得一赞。另外,都提供牛、鸡、猪的酱汁,味道几夹肉类。餐饮我地拣左+$12 茶/咖啡,冰柠茶唔会好甜,茶味够,几好饮。菜丝沙律好清爽,口感爽脆,加芝麻酱好香,食完都解腻。当日餐汤系忌廉汤,有烟肉同粟米粒,口感creamy好温热,味道刚好唔过咸,质感唔会好杰,几滑身。美国IBP 牛隔肌 $180/300g主角黎啦,石热牛扒上枱,传来牛肉香味,好诱人。牛隔肌较多纹理,所以用刀切开都要注意,逆纹切可见排列整齐分布平均的油花,肉质一层层好靓,咬落更显肉感。牛扒味道浓郁,也很多肉汁,加少少盐食出原味,沾牛肉酱汁味道更提升。烟鸭胸蒜香白酒意粉 $88鸭胸份量够多,肉质嫩腍,味道香而不腻,配搭蒜香十足的意粉,加上洋葱粒提香,意粉亦炒得乾身带香,保留弹牙口感。

菜丝沙律好清爽,口感爽脆,加芝麻酱好香,食完都解腻。

美国IBP 牛隔肌 $180/300g

烟鸭胸蒜香白酒意粉 $88
2021-07-15
2021-09-12 103 浏览
见到有咁多好评,於是book位同老婆去试吓啦,点知超级失望!我哋两个都话食到有啲嬲!我哋book咗6:00,5:44到达,餐厅未有客人,有个男侍应开门俾我哋,问我哋有冇订位。讲咗佢听後有个女侍应示意我哋坐去最入、厨房门口隔离,我心谂「唔通真系咁多人,book咗都要坐咁嘅位?」我哋坐低咗後真系接受唔到,一块布之隔,望到入面有盘水喺地下,可能你会话「厨房梗系咁架啦!」我哋问可唔可以坐第二个位,同一个女侍应就话一系坐门口隔离嗰张。一系最入,一系最出?好啦,「可能」你多人book啦。我哋於是坐过去试吓,可以接受,於是安顿落嚟。老婆order一份澳洲M5黑毛和牛板腱,我就要美国金装M9+ 和牛西冷,我「谂住」好味啲。Order完後冇人理我哋,当时餐厅得我哋喺度,冇其他客。等到上咗餐汤,我哋问系咪有沙律吧,先有人介绍有餐汤、沙律、日本珍珠米饭自己攞同埋任添。或者我要求高,所谓嘅沙律吧系一盒切好嘅蔬菜丝,然後侧边有一支现成大大枝嘅芝麻酱,就系咁。味道如何?(下删二十字) 至於日本珍珠米饭又如何?(下删二十字) 咁个餐汤呢?楼下有人话好足料(下删二十字)。讲埋个主菜,石烧牛扒,失望,老婆嗰块M5仲有牛

(下删二十字)。

讲埋个主菜,石烧牛扒,失望
,老婆嗰块M5仲有牛味,我嗰块M9+ …… (下删二十字)。系咪我烧得太熟?medium rare。

期间有两个上咗年纪嘅大妈入嚟,冇订枱,被安排坐我哋原本厨房侧边嗰张枱。过多一阵有一个外籍人士入嚟,佢一个人,都系冇订枱,不过佢被安排坐去餐厅中间。之後有6个人入嚟,都系冇订枱,但系都安排到座位。所以我哋被安排坐厨房隔离或者门口,完全同订枱full哂无关,订咗枱同最早到反而被安排坐咁嘅位

呢个价钱,抵唔抵,你自己衡量了,我哋一定唔会再去,如果我有一日话要去呢间,唔该记得提我。
澳洲M5黑毛和牛板腱100g
美国金装M9+和牛西冷150g
2021-08-16
已经一整年没来过,而一直没在这里吃过午餐,今天去买菜路过,看人气不错,就进去吧!先说的是它那套餐的自助沙律、汤和饭。真的,要自己往水吧前动手,但“罗宋汤”足料,够辣,牛腩没有吝啬,肉味浓,还有大量蔬菜,一碗珍珠米饭沟几碗汤都可以吃饱!沙律不是什麽上等货,但还算新鲜,可配不同味道的沙律汁,还可以。那“自选意粉”menu内的pasta、材料和汁可随意配搭,我们点了“蟹肉鲜虾蒜蓉白酒汁意粉”,足料,够香,意粉较al dente冧了些少,但自己加多点黑椒,把鲜味、香气提升不少,正。“石烧烧青鱼”,鱼本身底味够咸,外面虽然还有三种汁可自助配搭,但一碗白饭,送热辣辣的鱼,加上吱吱喳喳的石烧声,已很满足!埋单155元,如果减了个杯啤酒,每个人才60元,好味、精致、够饱,cp值超标!

2021-07-31
朋友聚会带埋小朋友所以选择唔多~要拣坐得比较舒服嘅~又要阔落又要有BB櫈之前嚟过几次D食物都OK倾偈一流叫咗两个餐~一个Pizza一个意粉~卡邦尼意粉~好creamy有烟肉粒、洋葱粒玛格丽特薄饼加杂海鲜$10~ 海鲜都几新鲜有鱿鱼、虾~不过芝士可以再多D就更香更好味~薄饼底焗得刚好跟餐有沙律、餐汤、饮品~餐汤系罗宋汤辣辣地不过味道好奇怪~洋葱、蕃茄、蔬菜之类就好多嘅~饮品拣咗橙汁、滴漏咖啡~滴漏咖啡都几香
之前嚟过几次D食物都OK倾偈一流

卡邦尼意粉

玛格丽特薄饼加杂海鲜
2021-08-22
2021-07-24 191 浏览
今晚朋友介绍我劲抵食又好食晚餐,小食都多款同吸引happy hour 仲有一送一🍻仲有教你食边样就用什麽酱汁。点了餐後就到自助沙律吧同餐汤。珍珠米饭都系自助式。又真系不错今晚餐汤系罗宋汤。足料。任饮。简直系岩晒想饮多碗汤朋友。罗宋汤酸酸美味好开胃加入牛腩简直完美嘅配搭。蔬菜沙律加入芝麻酱成为前菜精选。正👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻今晚选了牛肩部份。店员首先解释由一成开始。慢慢用石头热力再加热。要向纹部分切就唔会银。我就食到5成在右。差不多时间就试试–点了小许海盐。胡椒,果然不错,肉质鲜嫩可口。美味,推介卡邦尼意粉,大大碟。酱汁厚身烟肉多。如果芝士再加多点就更满足。非常好味薯条🍟都不错。幼身得来不似大型m字味道。真的所有食品超正👍🏻👍🏻👍🏻
今晚朋友介绍我劲抵食又好食晚餐,
小食都多款同吸引
餐厅内感觉高级, 餐牌食物看下去传统西餐, 价钱唔贵, 每次经过也想试一下。六点钟到无需等位入座, 走嘅时候都有好多嘅人喺度。 但餐厅主打亲民平和路线并非高档路线。食物质素真系好普通, 食推介的猪手。猪手唔够脆 而且偏咸, 叫嘅pizza 饼底簿而唔脆, 芝士咸而无味, 坦白讲我真系觉得麻麻地。 但系一份大猪手, 砌好晒一嚿嚿畀你, 一块有八寸大嘅pizza切出八块, 再加两杯mocktail, 再加埋个环境, 每人只系150蚊,感觉又ok嘅。餐厅其实很舒服, 可能我近门口有只蚊仔, 亦刚好见到 入嚟嘅时候有一大咋师奶, 离开嘅时候就一大咋学生。 作为单身贵族我应该唔偏向呢一啲嘅高级西餐厅。 但系佢个性价比系ok嘅。 而且我见系满座, 佢个位喺商场下面, 如果环境同埋食物冇返咁上下质素, 应该生意少。所以食物质素有待改善, 但系环境同埋服务员也很热情, 如果系去饮mocktail, 再食啲简单嘢,感觉坐耐啲应该唔错。顺便一提,餐厅做紧 饮品买一送一,即系半价, 我觉得佢嘅mocktail比一般嘅冲得好饮。

2021-07-17 197 浏览
原先想行去荃湾西,行错路😝见到天桥底有间西餐厅,误冲误撞就入左去试下啦~ 呢度全部都系半自助套餐餐汤,沙律,白饭都是任添👍 罗宋汤 味道鲜美,颜色又漂亮,一看就已大开胃口。 睇到Menu,原来呢度出名石烧,於是乎就叫左“澳洲M5牛板腱” 牛板腱,油花少但分布均匀,肉质软嫩中带有弹性,香甜多肉汁,中间透明的嫩筋口感Q弹有层次。再用石烧,肉质会更细致,鲜嫩不油腻。 德国咸猪手 皮层脆卜卜,表皮变得焦脆😋 肉质幼滑,入口肉汁丰盈,咸香惹味。Happy hour 饮品买一送一✌ Snow ball 蛋酒加上七喜,好味易入口,酒精浓度也低,好啱我胃口🥰 Mojito 柠檬薄荷,清爽口味🤩 餐厅每个角落都充满欧陆色彩 重点系呢度仲吾收加一添呀😍

呢度全部都系半自助套餐
餐汤,沙律,白饭都是任添👍

罗宋汤

味道鲜美,颜色又漂亮,一看就已大开胃口。

再用石烧,肉质会更细致,鲜嫩不油腻。

德国咸猪手

皮层脆卜卜,表皮变得焦脆😋

肉质幼滑,入口肉汁丰盈,咸香惹味。

Happy hour 饮品买一送一✌

Snow ball

蛋酒加上七喜,好味易入口,酒精浓度也低,好啱我胃口🥰

Mojito

柠檬薄荷,清爽口味🤩

餐厅每个角落都充满欧陆色彩

重点系呢度仲吾收加一添呀😍

2021-07-13
  • 澳洲M5和牛牛板腱
  • 德国蜜糖芥末烤咸猪手
2021-07-14 132 浏览
Olive Cafe 之前一路有同事同我讲野食唔错, 今日同事终於唔洗煮饭可以同我去食轻松一晚。呢到几有特色,叫主菜後,汤,沙律和饭都可以任添, 大食的人可以饮多两碗汤食多两碗饭唔错。今晚餐汤系罗宋汤,味道带点辣几开胃又多什菜,沙律有两款沙律汁选择。主菜叫左德国咸猪手, 外皮脆卜卜,猪手软腍入味超下饭。美国IBP牛隔肌200g ,肌肉发达少许筋位,肉质结实,牛味丰富,自己随意选择生熟度我几喜欢。Ps 呢到员工主动有礼,介绍餐牌内唔同牛的分别,好加分。

主菜叫左德国咸猪手, 外皮脆卜卜,猪手软腍入味超下饭。

Ps 呢到员工主动有礼,介绍餐牌内唔同牛的分别,好加分。
2021-07-14 156 浏览
呢间位於新领域广场天桥底下面,位置比较隔涉,但系lunch hour都有好多打工仔去帮衬🥰见到大家很支持黄店在太好啦!🐷🐮食肉兽薄饼🍕 $128Pizza上面有好多香肠同辣肉肠🌭、亦都有好多嘅芝士🧀多到可以邪恶拉丝🤤同事亦都食得出茄酱嘅香味🥫薄饼底应该系自己整嘅,够薄够脆👍🏻推介呀🍝意粉自由选 $68 (lunch)我拣咗螺丝粉配烟三文鱼🐟同蘑菇🍄,酱汁方面就拣咗蒜香白酒🧄🥂烟三文鱼同蘑菇嘅份量都好多🤩不过蒜香白酒味道唔够强,个人认为可以再咸啲啲🤭另外呢度仲有自助沙律🥗吧同汤🍲,而且整体都好卫生😙不过店舖唔系好够人手,所以需要等一阵😣辛苦晒喇🙏🏻

🐷🐮食肉兽薄饼🍕 $128

🍝意粉自由选 $68 (lunch)

食肉兽薄饼
意粉自由选
食肉兽薄饼
2021-07-14 111 浏览
其实每一次经过呢间桥底Cafe都会被佢吸引,点都会想望多两眼👀 因为真系太特别了😂 居然系嗰个位会有间餐厅,香港人真系乜都谂到😂 今次朋友约食饭话想食西餐,就拣咗呢间❤️ 因为自己有伤口嘅关系所以无食佢好吸引嘅牛,惊有疤痕,叫咗- Olive 德国咸猪手 $148 嗰份量好适合五至六个人食👍🏻 因为其实两个人食一只咸猪手都几多肉😂 同埋记住食旧骨!你唔惊肉酸,坽起佢食🤤 嗰骨位啲肉好嫩架,同埋点蜜糖食,芥辣突出唔到佢嘅味道😜- 美国极黑毛猪200g $110 店员推介,果然好食,但系放5分钟到就要拎上嚟,咪会太熟,旧肉就无咁好食,记住吖!仲可以喺出面无限量拎沙律、餐汤同埋饭,一定够啲大食嘅Fd饱🤤Happy Hour (17:30-21:30)大部分饮品都有得买一送一😳,我叫mocktail类平均都系$24一杯,好抵😙 叫咗Berry Mojito (入面有蓝莓🫐青柠汁,薄荷沟梳打) 另一杯就系yoghurt soda,有四个味道选择,有青苹果🍏荔枝,桃同埋蓝莓🫐,我就拣咗桃😘 记得捞匀先好饮!最後仲叫咗嗰甜品- 四莓芝士蛋糕🍰都系店员推介嘅,唯一唔好嘅系佢唔够冻,不过唔锺意食酸野嘅就唔

因为自己有伤口嘅关系所以无食佢好吸引嘅牛,惊有疤痕,叫咗

最後仲叫咗嗰甜品- 四莓芝士蛋糕🍰都系店员推介嘅,唯一唔好嘅系佢唔够冻,不过唔锺意食酸野嘅就唔好嗌呢嗰👀
2021-06-24 159 浏览
呢间成日行去荃湾地铁站都见到,有日同朋友讲起,终於的起心肝食下美国IBP牛隔肌 $120 200g石板烧愈黎愈多,肉眼同西冷平时就食得多,见牛隔肌个名几特别就试下佢。佢黎到超香,我已经忍唔住即刻切开佢,仲可以自己加盐或者胡椒。唔好睇好红咁,其实食落岩岩好炸薯条 $58我系淀粉质怪,朋友系薯条怪,一黎到朋友话薯条好好食🤣铁板牛个套餐包左白饭餐汤同沙律,而佢呢啲嘢都系有个自助吧比你自己出去拎,任食唔嬲😏😏Purple punch $48锺意饮甜野嘅应该会锺意Virgin colada $48自从上次去东涌饮完,次次见到呢杯野都要叫,仲要一路饮一路影相俾我朋友睇🤣 呢杯比起之前饮嘅佢比较重菠萝味,都系果句啱晒女仔饮🤣🤣Happy hour mocktail 仲买一送一

美国IBP牛隔肌 $120 200g

炸薯条 $58
我系淀粉质怪,朋友系薯条怪,一黎到朋友话薯条好好食🤣

Purple punch $48
锺意饮甜野嘅应该会锺意

Virgin colada $48

Happy hour mocktail 仲买一送一

无限量供应的沙律, 是日餐汤和日本白饭 @$免费: 记得只要点一份主菜就能享有,,, 澳洲M5黑毛和牛板腱100g @$135: 牛肉配洋葱放在石烧的食法, 自己喜欢几成熟都可以, DIY, 加拿大龙虾350g @$185: 味道没有很特别, 汉堡扒200g @$80: 厚厚的, 挺juicy的, 炸薯条 @$58: 粗薯条, 炸得有点不够乾爽,,, happy hour酒类都买一送一 @$68: 舒适的cafe环境, 和朋友坐着一边喝东西, 一边聊天是不错的,

无限量供应的沙律,
是日餐汤和日本白饭 @$免费:

记得只要点一份主菜就能享有,,,

澳洲M5黑毛和牛板腱100g @$135:

牛肉配洋葱放在石烧的食法,

自己喜欢几成熟都可以, DIY,

加拿大龙虾350g @$185:

味道没有很特别,

汉堡扒200g @$80:

厚厚的, 挺juicy的,

炸薯条 @$58:

粗薯条, 炸得有点不够乾爽,,,

happy hour酒类都买一送一 @$68:

舒适的cafe环境,

和朋友坐着一边喝东西,

一边聊天是不错的,

2021-04-14
2021-06-08 244 浏览
食晏时间喺愉景新城附近,谂紧食乜好,忽然记得食过呢间小餐厅,有午市套餐抵食又几好食,咁就决定再去开餐😆叫咗 $88嘅 午餐「鲜虾意粉配香辣茄汁」,午餐包沙律、是日餐汤,自助无限量供应(出去攞嘅时候一定要戴口罩😷),跟午餐 加$12要咗杯「热咖啡☕️」😆沙律菜🥗简简单单,我加咗芝麻酱,几好食😋。「鲜虾🍤意粉配香辣茄汁」里边有车厘茄🍒,多汁好味😋;意大利粉煮得辣辣哋腍腍哋,口味大众化😋。热咖啡☕️香浓好饮😋

2021-06-07 167 浏览
成日都想试下呢间位於天桥底下嘅一间bar&restaurant但由於位置问题 所以一直都未去试直至最近行完沙厂同宜家家居即使晏昼其实已经食到好饱夜晚都想入去试一试可能今日落雨 所以晚饭时间堂食都唔多人叫外卖嘅比较多入面地方都算大 比较暗 职员都几友善比完menu之後都有介绍佢地呢度嘅主打系石板牛另外佢地亦都做紧promotion 某啲酒类饮品有买一送一除左石板牛 呢度仲有pizza同pasta但既然职员话系呢度嘅主打於是叫左两款唔同嘅和牛职员话呢两款和牛都系比较淋身嘅(上面两幅系澳洲 下面一幅系美国)和牛有洋葱垫底 可能惊块牛过熟牛扒已经喺厨房入面处理过 两面都已经煎香左职员冇讲错 的确系几淋澳洲m5比美国m9+更加软熟有肉味职员主动比左款牛肉汁我地配牛肉 (橙色嗰只羹)有罗宋汤任饮日本珍珠米任装同沙律任食同埋唔同款嘅suace任拣呢个就系happy hr买一送一risling唔错 long island就比较浓
但由於位置问题 所以一直都未去试

除左石板牛 呢度仲有pizza同pasta
但既然职员话系呢度嘅主打
於是叫左两款唔同嘅和牛
职员话呢两款和牛都系比较淋身嘅
(上面两幅系澳洲 下面一幅系美国)

和牛有洋葱垫底 可能惊块牛过熟
牛扒已经喺厨房入面处理过