2021-04-12 61 浏览
和朋友去了荃湾西楼角路新领域广场地下的Olive Café食饭。这是一间很有情调的西餐厅,格局整洁又高贵,而且位置自成一角的位置,旺中带静,十分好。店员服务殷勤有礼,招呼我们在一个卡位安坐。我们点了自选套餐,鸡肉拼海鲜意粉配香草忌廉汁,食肉兽pizza及是及香橙慕丝蛋糕。在这里食餐,可以免费到吧台到任食沙律和餐汤。今日餐汤是牛腩罗宋汤,沙律是杂菜沙律。牛腩罗宋汤非常入味酸酸味味好开胃,杂菜丝沙律加添了芝麻沙律酱,作为前菜清清味蕾非常适合。鸡肉拼海鲜意粉配香草忌廉汁,意大利粉煮得软硬适中,加上香草忌廉汁鸡肉与海鲜,好味有creamy。食肉兽pizza,pizza真是十分足料饼底烘得香脆,面材料亦多,拉丝芝士十分惹味。最後甜品是香橙慕丝蛋糕,橙的清香,配上蛋糕好味,作为一餐的完结十分完美。总结:Olive Café 时间相对抵食的西餐厅,餐汤和沙律可以任装任食,而且晚餐价钱,亦已餐厅的价位可算是十分低食,值得推介👍

店员服务殷勤有礼,招呼我们在一个卡位安坐。

在这里食餐,可以免费到吧台到任食沙律和餐汤。

今日餐汤是牛腩罗宋汤,沙律是杂菜沙律。

2021-03-24 557 浏览
这间Olive Cafe位於荃湾西角楼路附近嘅店舖,店舖环境装修都好有怀旧feel嘅感觉🤔,坐系到回到五六十年代的情景,同时餐厅播唔同年代的歌曲,真系好配合餐厅嘅环境,感受到回想过好嘅年代的时刻🤔,真系唔错👍!.Olive beef steak餐厅嘅Olive牛扒系用石烧,令到牛扒更加吸引更惹味😮🤤,去嘅牛扒卖相够哂份量,肉质睇见感觉好嫩滑好想食🤔,牛扒切落去十分之松软,食到入口牛扒味道好鲜味,肉质味道浓郁,食到入口肉质恰恰好,味道真系好正😋👍!.日式吉列黑豚肉金黄色松脆嘅外皮,十分之吸引,真系够哂松脆,黑豚肉比松脆嘅外包住,保存肉质水份唔会流失,令到黑豚肉味道一样好美味🤔😋,豚肉咬落去肉质松软,味道都唔错咬落都好有口感🤔,真系好有水准!.Snowball,Honey Moon呢两款饮品味道都唔错🤔,饮到入口感觉可以饮到以往的味道🤔😋,同我所饮过的味道都'好似,所以觉得好好饮!.**价钱方面一般,但系食物都有质素,又唔需要比加一服务费,我觉得好抵食👍👍👍**

Olive beef steak

日式吉列黑豚肉

Snowball,Honey Moon

2021-03-22
2021-03-21 514 浏览
此店在地图上看来隔涉,经朋友带路原来只花五分钟路程咋!地铁站一出穿过同层连贯的南丰中心和荃锦中心,过埋条天桥就到,唔驶过马路实在好方便。Cafe位置在天桥底相当隐世,店内环境乾净光线柔和,酒吧装潢有啲情调,同场播放着耳熟能详的广东情歌,份外有归属感。美食方面有各式小食、石板烧肉、意粉和薄饼等,价钱相当经济,而且出奇地美味,是日甜品好高质,给了一个惊喜。沙律和餐汤(免费)两者都可任添非常慷慨,质素唔差喎。沙律以罗马生菜、甘荀丝 椰菜丝混埋,食落新鲜爽脆,淋上麻酱更是滋味无穷。餐汤是粟米忌廉汤,味道正正常常。烧鸡肉螺丝粉配蕃茄忌廉汁(加蘑菇) $98意粉配料可自自选择非常弹性,份量唔少,蕃茄忌廉汁甜酸开胃,鸡肉软滑蘑菇弹牙配搭好味,自行加点芝士粉,非常美味。玛格丽特薄饼 $11812寸薄饼份量十足,二人食都咪话唔饱,幸好是薄批。薄饼以蕃茄酱汁底,饼面用上邪恶的水牛芝士口感烟韧,拎上手有拉丝效果。配料只系加十元就有巴马火腿。咸香味美芝士与巴马火腿上演二重奏,口感味道更立体,完美配搭要俾满分。Blue Hawaii $48鲜蓝色的mocktail非常抢眼,成份以橙汁、蓝橙、菠萝汁、梳打混合而成
此店在地图上看来隔涉,经朋友带路原来只花五分钟路程咋!

沙律和餐汤(免费)
沙律和餐汤

烧鸡肉螺丝粉配蕃茄忌廉汁(加蘑菇) $98
烧鸡肉螺丝粉配蕃茄忌廉汁

玛格丽特薄饼 $118

Blue Hawaii $48
鲜蓝色的mocktail非常抢眼,成份以橙汁、蓝橙、菠萝汁、梳打混合而成,有清甜的菠萝味,好易入口几好饮。
Honey moon + Blue Hawaii

Honey moon $48
卖相都唔输蚀,成份以荔枝汁、橙汁、梳打混合,饮落比前者甜,好重荔枝味,两选一我会喜欢前者。

杂果慕丝蛋糕 $28
啫喱面层有几种生果,慕丝轻盈滑顺入口即化,啖啖芳香的柚子味,的确清香好味。
四莓生芝士蛋糕+杂果慕丝蛋糕

四莓生芝士蛋糕 $28
酸莓微酸食落几开胃,生芝士蛋糕是以忌廉芝士和牛奶所制,质感似布丁般香软弹滑,蛋糕底系朱古力味,味道多层次,实在几好食。

见隔离好几枱都食石板烧肉,大大块肉相当吸引。下次再来都要试下先。
2021-03-18
  • Blue Hawaii
  • 杂果慕丝蛋糕
  • 四莓生芝士蛋糕
2021-03-10 768 浏览
这一间「Olive Cafe」餐厅气氛超好,环境昏暗有情调,好适合同朋友饮番两杯倾下计,而且位置算方便,从荃湾站走过来5分钟左右。餐厅其中一个卖点是点选menu上的套餐都可以享用沙律吧和西汤任饮。超抵食!美国黑毛猪200g200g的黑毛猪架都好有份量,在石板上烤过後散发香浓肉香,色泽粉嫩,油脂同肉嘅分怖平均,食落有弹性有弹性和啖啖肉汁,唔会嚡口。意粉自由选顾名思义,自己配搭不同酱汁、配料和意粉种类。我挑了蟹肉和烟三文鱼配黑松露忌廉汁。卖相真系好丰富,黑松露味好浓郁,食落好creamy,又唔会太腻,配上蟹肉和烟三文鱼,味道层次丰富,不令人失望。 我再点了薯条作为餐前小食,着条炸得香脆可口,不错。Honey MoonHoney Moon由橙汁、荔枝汁和梳打汽水而成的饮品,啖啖果香令饮品不会单调,味道偏向清新。Virgin Colada这个mocktail不含酒精的,非常易入口,很适合任何人饮。菠萝的果甜和椰汁的奶香味中和,不会太甜,甜度刚刚好。「Olive Cafe」整体质素合理,环境好舒服,不会太嘈,也可以跟朋友把酒谈心。个人觉得非常值得一试,下次会再光顾。

美国黑毛猪200g

意粉自由选
顾名思义,自己配搭不同酱汁、配料和意粉种类。
我挑了蟹肉和烟三文鱼配黑松露忌廉汁。

我再点了薯条作为餐前小食,着条炸得香脆可口,不错。

Honey Moon

Virgin Colada

2021-03-03
  • 意粉自由选
  • 美国黑毛猪
2K
2020-11-23 3155 浏览
以前在荃湾返工都成日黎Olive cafe食,不过转左工就好少黎呢头了,是晚约了荃湾的旧同事食饭,顺便黎餐厅聚聚旧。无黎一排,餐牌转左好多,而加有牛石烧食,沙律,餐汤同白饭都可以无限添加呢。点了两份餐,同朋友都加了冻柠茶,柠香茶浓,不错喝。自己点了卡邦尼意粉,份量挺大啊,酱汁厚身刚好包裹着每条意粉,浓郁的芝士味好正。上意粉时店员一同送上的芝士粉,加埋呢个个意粉更好味。朋友点的美国IBP牛膈肌200g,上枱时香喷喷的。石板相当热,牛扒切细後焯一焯已经食得,五成熟左右好正,牛味甘香。是晚餐汤系罗宋汤,酸酸地的杂菜味,好饮呀。仲有椰菜沙律,可加麻酱或柚子醋,有啲菜食下感觉健康啲,哈哈。仲有白饭都可以无限添,珍珠米几好食。跟餐可以$28加甜品,是晚系榛子蛋糕,绵绵的够湿润,榛子很香,而且不过甜,好好味。石烧有三种酱汁可选,上面写了那种酱汁配猪鸡牛,个人觉得配牛个烧汁好正。餐汤,白饭同沙律区,不浪费的情况下自己添加吧。埋完单觉得好似平左嘅!?原来而加晚餐都唔使加一~
点了两份餐,同朋友都加了冻柠茶,柠香茶浓,不错喝。
上意粉时店员一同送上的芝士粉,加埋呢个个意粉更好味。
朋友点的美国IBP牛膈肌200g,上枱时香喷喷的。
是晚餐汤系罗宋汤,酸酸地的杂菜味,好饮呀。
仲有白饭都可以无限添,珍珠米几好食。
餐汤,白饭同沙律区,不浪费的情况下自己添加吧。
埋完单觉得好似平左嘅!?原来而加晚餐都唔使加一~
2020-11-18
2021-04-13 0 浏览
Very good service !侍应主动服务,值得嘉许👍环境舒服,有歌听🎉食物好好味,侍应主动推介龙虾配牛扒,仲有happy hour买一送一,抵食!一定会再encore
Very good service !
侍应主动服务,值得嘉许👍
环境舒服,有歌听🎉
一定会再encore

2021-04-07 12 浏览
#cassiegotsuenwan-荃湾有间西餐厅,位置有少许隐蔽,系新领域广场天桥下面,出哂名食热石烤肉好正,就系「Olive Cafe」。🤩-餐厅除咗主打热石烤肉,仲有PIZZA、意粉等。最正系包埋无限沙律餐汤饭任食,岩哂大胃王。点餐後就可以行出去自助沙律吧、餐汤同珍珠米饭都系任食。食肉既酱汁有牛丼汁、蒜蓉汁同照烧汁,沙律有芝麻酱,另外仲有芝士粉、美极、盐、黑椒等任用!🧂😋-我拣咗100G澳洲M5黑毛和牛牛板腱,油花分布均匀,肉质软嫩,口感嚼劲,多肉汁。另外仲叫咗美国黑毛猪,肉质肥瘦均匀,煎嘅时候啲油香味出哂嚟,好正!🥢-味道评分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)抵食评分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)回购评分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)-➡️ Olive Cafe (新领域广场) (荃湾)📍 荃湾西楼角路1-17号新领域广场地下4号舖-
#cassiegotsuenwan
味道评分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
抵食评分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
回购评分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)
➡️ Olive Cafe (新领域广场) (荃湾)
📍 荃湾西楼角路1-17号新领域广场地下4号舖
2021-04-06 11 浏览
这次去了一家怀旧西餐厅吃东西,店舖位於荃湾西角楼路地下。店舖环境灯光柔和,环境不太嘈吵,另有自助餐吧,有沙律/餐汤/白饭/酱汁供应🙈。餐牌上有多款食物供,以各式扒类为主。-💥日本吉列黑豚肉 HKD$96,这个是厨师推介的食物之一,这个扒份量十足😍,外皮是金黄色的卖相,口感酥脆不油腻。黑豚肉肉质烟韧,还带肉汁🤤,配合随餐附上的酱汁味道更惹味💕。-💥Olive 牛扒 HKD$85,这个有两款克数的肉肉选择,我们选择了200g份量。用石烧板装着,闻着香气边吃边烧熟感觉不错🤩。牛扒肉质嫰滑,咬起上来还有肉汁🙈。这个不用放酱汁也可以,可以吃到肉肉的原味道😚。-饮品方面点了Snow Ball和Honey Moon(无酒精饮品),两杯饮品味道挻好的。食物质素不错,扒类食物肉质嫰滑有肉汁,拌饭吃也不错😆。价钱不费,而且没有加一服务费,性价比挻好的。

2021-03-22
2021-03-27 30 浏览
睇餐牌比佢任食沙律吧、忌廉汤所吸引、但个石烧牛都好出色,热辣辣,真系好好味,惊熟得制会咬唔到、但又好林好多汁...送饭真系食三几碗..................
2021-03-25 63 浏览
荃湾都有石烧餐厅,包餐汤、沙律同白饭任饮任食😂餐汤、沙律同白饭都可以系出面既沙律吧自取。石烧系列由$75起,而且唔使加一~餐厅亦提供自选意粉系列,唔知大家锺意边样多啲呢😄美国IBP牛隔肌 $120/200g, $180/300g落单左无几耐就上菜,牛隔肌系石板上烧至外脆内软,而且好多肉汁。虽然可以点埋牛丼汁一齐食,不过就算唔点亦好够味🤭自选意粉 $98自选意粉首先要拣意粉/螺丝粉,之後再拣配料,选择有烟三文鱼、鸡肉、蟹肉🦀、杂海鲜、杂肉肠片等,客人可以自选两款✌。之後就要拣埋酱汁,好似黑松露忌廉汁、香草忌廉汁、蕃茄汁、蒜香白酒等,自由度几高😆今次拣左鸡肉蟹肉香草忌廉汁意粉,意粉几弹牙,而且酱汁都Creamy🙂另外加$28可以加配甜品,当日系四莓生芝士蛋糕同杂果慕丝蛋糕,食完晚餐叹返件蛋糕岩岩好👌🏿

美国IBP牛隔肌 $120/200g, $180/300g

自选意粉 $98

经过马拉松式开会之後,深深疲倦😩超级肚饿!公司附近见到这间Olive cafe有石烧牛扒食即刻飞奔😛防役做得好好,探热、消毒、安心出行,原来午餐食石烧牛扒可以任食沙律餐汤日本饭,啱晒我呢个大胃王呀😍😍Olive牛扒150 gram $68超级抵呀🤩🤩很快上枱,石板滋滋声牛扒香味出晒嚟🤤🤤职员仲好细心提我唔好碰到石板,出去拎沙律餐汤同饭都系要带足口罩,咁就大家放心啦👍估唔到牛扒非常高质,牛味浓郁,我自己整到五成熟,仲系粉红色㗎!好开心🥳加了牛肉酱汁用嚟配白饭真系好正呀沙律🥗都非常新鲜仲有几只酱汁可以自己配搭餐汤不过不失,粟米好甜!日本米软硬适中口感非常好👍配石烧牛扒非常之夹餐饮点即磨咖啡,好香浓唔错加了杂莓蛋糕,超级满足仲好饱㖭👍👍午市不收加一,真系觉得超值,返工午餐又一新选择😝

Olive牛扒150 gram $68超级抵呀🤩🤩

很快上枱,石板滋滋

声牛扒香味出晒嚟🤤🤤

沙律🥗都非常新鲜仲有几只酱汁可以自己配搭

餐汤不过不失,粟米好甜!
日本米软硬适中口感非常好👍配石烧牛扒非常之夹

餐饮点即磨咖啡,好香浓唔错

加了杂莓蛋糕,超级满足仲好饱㖭👍👍

午市不收加一,真系觉得超值,返工午餐又一新选择😝
呢间 Olive Café 位於连接荃锦中心同新领域广场嘅天桥下面, 地铁行过黎都系 5 分钟左右晚市时段有小食、意粉、薄饼、厨师推介同石烧之选Bar 台出面设有自助区, 可以拎沙律、白饭、餐汤同酱汁 食肉兽薄饼批底烘到香脆, 以蕃茄酱为主要酱底, 馅料有辣肉肠、徇肠、火腿、烟肉, 再配合大量 Cheese, 拎起时有拉丝效果美国 IBP 牛隔肌 300g以石烧板上嘅牛膈肌, 底下放有洋葱, 肉质虽然厚身, 但可以按自己喜好控制生熟度牛膈肌即系牛嘅横膈膜, 口感既腍身而又有咬口, 牛脂味较香埋单仲要冇加一服务费

晚市时段有小食、意粉、薄饼、厨师推介同石烧之选

Bar 台出面设有自助区, 可以拎沙律、白饭、餐汤同酱汁

食肉兽薄饼

美国 IBP 牛隔肌 300g

牛膈肌即系牛嘅横膈膜, 口感既腍身而又有咬口, 牛脂味较香

埋单仲要冇加一服务费
2021-03-17
2021-03-18 55 浏览
喺荃湾搵嘢食,喺南丰中心行去愉景新城条桥中间无意中发现地下有一间比较隐蔽,但外面睇落装潢比较Grand的餐厅叫做Olive Cafe,门外面有好多餐牌易拉架好吸引,所以入去试吓。 由於见到佢有好多扒嘅关系,所以都忍唔住叫咗一块嚟试吓。 呢块就系日本和牛100g,一上枱就系呢一个模样,餐厅好细心,在牛扒底下放上适量洋葱,避免和牛直接接触石块版面而导致太熟。火侯又自己控制,可以想烧几成熟就几成熟,食落一啲都唔韧,唔会好油腻,又有牛香so juicy我仲叫咗个烟鸭胸意粉,配上两杯啤酒,店员非常细心地同我讲原来今日有买一送一优惠,两杯酒可以选择唔同味道 ,所以拣咗一杯系德国嘅啤酒,令一杯系西班牙的Mahou. 有果味甜甜地,适合女士品嚐最後叫左两个佐酒小食,一个系薯条配蛋黄酱,令一个系芝麻炸鸡翼,个鸡翼总共有四只,炸得非常香口又大只,唔会整到非常乾身入面仲非常Juicy, 值得推介

由於见到佢有好多扒嘅关系,所以都忍唔住叫咗一块嚟试吓。