今日朋友約左我荃灣食飯,原來呢間餐廳都算幾方便我,一落巴士向前行係天橋底。初頭入去客人唔多,但無諗過食食食下滿坐。呢個就係簡單既自助任食枱,旁邊仲有不同既醬汁,燒汁,蒜汁,芝士粉,鹽等等自助形式拎去用。晚市推介 美國IBP牛隔肌$120/200g200g比想象中大舊,牛隔肌底下墊住洋蔥,放上枱既熟度大概medium rare,同朋友切下切就差唔多medium剛剛好,因為塊石都幾夠熱,食食下就變well,好彩medium 3個度我都中意食。原味上,我就係特別加燒汁或暫鹽等調味。入口好juice,肉汁流哂出黎,而已都好嫩肉🤤 本身個牛夠味,唔駛加調味都無問題👍Meat lover pizza $128送上枱有少少同相象有出入,因為平時我自己食開既meat lover比較多肉類,眼見呢個pizza主要係煙肉,salami,不知名香腸,而個餅底屬薄底。 食落都幾香,好多芝士💖 一啖salami,下一啖香腸。雖然個名唔太襯meat lover 但係好味既。呢間餐廳唔收加1服務費,又任食珍珠飯,例湯,沙律,以及免費泊車,雖然湯都係好一般既味(今日係羅宋湯),但整體CP值都算高,仲見到happy h

初頭入去客人唔多,但無諗過食食食下滿坐。

晚市推介 美國IBP牛隔肌$120/200g

Meat lover pizza $128

呢間餐廳唔收加1服務費,又任食珍珠飯,例湯,沙律,以及免費泊車,雖然湯都係好一般既味(今日係羅宋湯),但整體CP值都算高,仲見到happy hour 去到22:00 飲品買1送1👍
2020-06-07
2020-06-08 803 浏览
裝修簡約溫馨,設有露天餐座,令人心情放鬆。餐廳主打精緻西式料理,包括意粉、薄餅、意大利飯等。亦提供多款燒肉,食物質素頗有驚喜味道好出色!入座時,餐廳會為每位食客消毒雙手,加分!!晚餐都係$100左右可以無限量添加沙律+餐湯+日本白飯個羅宋湯係超級足料德國鹹豬手 賣相同時十分吸睛!豬皮烤得超香脆 ~  入面肉質柔嫰, 咬落彈牙~令人回味的蜜糖醬,食落甜甜地!口感更加香甜惹味!!蕃茄雞肉意粉味道好濃郁~意粉夠彈牙,creamy多汁, 吸收了蕃茄的美味, 十分好吃Happy Hour時段Cocktail&Mocktail都有買一送一👍🏻👍🏻HONEY MOON 右邊酸酸甜甜,好啱女仔飲埋單兩個人唔使400OLIVE CAFE 平凡中顯實力!!值得大家一試~
裝修簡約溫馨,設有露天餐座,令人心情放鬆。

味道好出色!

入座時,餐廳會為每位食客消毒雙手,加分!!

晚餐都係$100左右

可以無限量添加沙律+餐湯+日本白飯

個羅宋湯係超級足料

德國鹹豬手

賣相同時十分吸睛!

豬皮烤得超香脆 ~  入面肉質柔嫰, 咬落彈牙~

令人回味的蜜糖醬,食落甜甜地!口感更加香甜惹味!!
蕃茄雞肉意粉

味道好濃郁~

HONEY MOON 右邊

酸酸甜甜,好啱女仔飲

埋單兩個人唔使400

OLIVE CAFE 平凡中顯實力!!
值得大家一試~
  • 蕃茄雞肉意粉
  • 德國鹹豬手
2020-06-07 110 浏览
環境氣氛質素都好高既西餐廳晚餐叫咗pizza「碼格麗特薄餅」餅皮又薄又脆且不油膩,整體pizza好好味,有嚼勁的餅皮加埋紅番茄🍅+高質白色乳酪芝士超creamy 勁好味又夠脆口另外我和友人叫了一個鐵板燒龍蝦🦞不過整隻龍蝦開邊份量很讚,一般餐廳通常都是半隻搭配其他,肉質比較乾但十分鮮甜另外惠顧晚市套餐可以自助任裝白飯餐湯和沙律,價錢很化算,味道也不錯👍🏻食得好滋味😍飲品好有水準亦都有特色,好飲之餘影相都靚
環境氣氛質素都好高既西餐廳
飲品好有水準亦都有特色,好飲之餘影相都靚
2020-02-04
2020-06-04 98 浏览
有朋友搬咗去愉景新城,今日放工去探望下,佢帶咗我去附近的Olive Cafe 食晚餐,餐廳燈光柔和、座位舒適,又免收+1服務費。多款晚餐選擇,每款晚餐包任食沙律菜、珍珠白飯、餐湯。客人可以在自助區自取。今日餐湯是粟米忌廉湯,湯味香甜濃郁,沙律菜新鮮,可以配不同醬汁各有特色,白飯採用日本珍珠米,飯味香濃軟熟。美國極黑毛豬300g:用熱騰騰的石板盛載上枱,厚切黑毛豬已經煎到差唔多熟,只要將肉切開,在石板上輕輕煎數下就食得,黑毛豬肉味香濃,肉質鮮嫩有汁,點些蒜蓉燒汁令味道提升,十分惹味!雞肉腸拼盤:有健力士啤酒腸兩條、煙肉車打芝士腸一條、特色西班牙腸一條,將腸切開放上熱騰騰的石板上,輕輕煎幾下就好,雞肉腸不同味道各有特色,送啤酒一流!法國可倫堡1664啤酒,啤酒味香濃。
多款晚餐選擇,每款晚餐包任食沙律菜、珍珠白飯、餐湯。

法國可倫堡1664啤酒,啤酒味香濃。
2020-06-03
無論lunch或者dinner黎食,食物價錢經濟實惠,仲有任食沙律、餐湯,難得可以食到熱辣辣自己再燒下既扒。晚市book左枱大約6點左右到,已經好多人食緊,所以記住book位。叫左澳洲M5黑毛和牛板腱150g($195),美國極黑毛豬200g($110)。牛板腱肉味濃,自己鍾意燒到幾熟都得。用洋蔥、蕃茄仔做點綴,不過個板好大,就顯得塊肉好細。調味吧有各種調味料,當日見到其他食客出去拎,先知有調味吧。如果唔周圍留意,唔會特別關於。黑毛豬比牛板腱更為突出,較好食。黑毛豬肉嫩口之外,燒完有少少脆脆地既感覺,而且價錢唔貴,份量相對多d添。而且件扒好厚身,就算冇跟肉既紋理切,口感都唔會韌。任食既餐湯質素唔差,非常多湯料,仲有薯仔、紅蘿蔔等,煲得好夠味,後勁少少少少辣。而沙律就不過不失。整體,如果侍應輕輕講一講個沙律、餐湯、調味吧既位置,會更加好。而尼3個位置有少少逼,排隊拎沙律及餐湯既人,就擋住想拎調味料既人。但食物價錢及質素好。

叫左澳洲M5黑毛和牛板腱150g($195)美國極黑毛豬200g($110)

美國極黑毛豬

而且件扒好厚身,就算冇跟肉既紋理切,口感都唔會韌。
沙律
紅湯

2020-05-23
沙律
紅湯
2020-05-19 311 浏览
早排朋友生日,book左呢間cafe同佢慶祝。叫左隻德國蜜糖芥末咸豬手,大蝦意大利飯,黑松露醬薯條。首先黎既係水牛芝士蕃茄沙律、麵包第一個主角上場啦個皮好香脆、鬆化,冇整到好硬,肉質有彈性。意大利飯味道夠濃,咬落煙靭三件cake味道都ok,仲可以幫手畫字tim
早排朋友生日,book左呢間cafe同佢慶祝。
叫左隻德國蜜糖芥末咸豬手,大蝦意大利飯,黑松露醬薯條。

首先黎既係水牛芝士蕃茄沙律、麵包

第一個主角上場啦
個皮好香脆、鬆化,冇整到好硬,肉質有彈性。

意大利飯味道夠濃,咬落煙靭

三件cake味道都ok,仲可以幫手畫字tim
2020-05-09 323 浏览
first their actual shop is nothing like the pics. Visited tday but had quite bad experience.Restaurant decor : Not enough air con, lots of small flies inside restaurant. Not v clean overall.P.S There was a v loud beeping sounds every 4-5mins v annoyingFood: Rice, salad and soup all you cabn eat is basically in a open air area and help yourself. not much service at all. I ordered steak as main but basically it just come with the sizzling metal plate with tiny bit of onion. The only way it taste g

I ordered steak as main but basically it just come with the sizzling metal plate with tiny bit of onion. The only way it taste good is becos I cut the steak into small pieces and mix this with the salad and sauce I got from the buffet coner lol. I felt like am in cafe de carlo tbh with u!

Overall: Will be our first and last time visit. Good they dont have serivce charge cos I am not sure where is the service in this place.
2020-05-05 284 浏览
好耐之前食過呢間餐廳既下午茶覺得又平又好食,咁啱經開荃灣,就念念不忘咁走咗過黎🤤雖然呢度位置係天橋底,唔係咁顯眼,但我地兩三點黎到既時候,餐廳入面都充滿哂人,要等一等位先入到去🙈去到搵唔返上次個下午茶menu,不過午餐依然咁抵食,石燒套餐都只係$50-62,有牛扒🥩比你揀之外,呢度既白飯、餐湯同沙律都係無限任添架🤩,絕對唔怕食唔飽🤭同朋友最後叫咗1️⃣美國安格斯牛隔肌漢堡扒($55)同2️⃣Olive美國牛扒($62)上菜既時候個石板真係超超超熱,唔小心放咗把刀係個石板上面一陣,已經熱到攞唔返起🙈最正係你可以根據喜好控制牛扒既熟度,一次過食哂五成七成既味道🤪朋友食完仲將啲沙律菜放上石板上面炒,又真係幾好味架喎🙈🙈呢度仲要免加一,兩個人埋單120有找,真係去邊度搵🥰

美國安格斯牛隔肌漢堡扒

朋友食完仲將啲沙律菜放上石板上面炒,又真係幾好味架喎🙈🙈

呢度仲要免加一,兩個人埋單120有找,真係去邊度搵🥰
美國安格斯牛隔肌漢堡扒
2020-05-01 199 浏览
本身同朋友諗住去南豐紗廠搵野食,點知沿途喺天橋見到Olive Cafe 石燒Lunch menu,無限量添加沙律/餐湯/白飯, 仲免加一 !! 我地見幾抵食一於試下😀我記得好耐之前食過係西式Lunch,估唔到現在轉左做石燒Lunch都幾受歡迎,keep住有人等位,大概等左15分鐘就入得!我叫左美國極黑毛豬150g ,靠自己控制肉的熟度,OK就可以淋燒汁 或者 撒少少鹽調味。肉質好軟嫩,有少少筋,入口會有種獨特香味所有野都係自助式,例如:餐具、飲水機、白飯、湯、沙律,是日餐湯係羅宋湯,白飯係有黏韌感的日本米,refill 得幾快,出去一定要佩戴口罩。不過,呢度室內通風唔夠,聞到件衫有少少燒肉味

2020-04-25
午餐
2020-04-27 140 浏览
非常時期同朋友慶祝生日揀咗呢間喺荃灣好多年嘅餐廳位置都幾方便由荃灣站行過去,穿過南豐中心同埋荃錦中心,行落天橋就見到預先訂咗位原本要坐入去板間檯 😅後來有客人食完走了店員好好人幫我地換四人檯 👍可以鬆動d,坐得舒服dorder一客西冷一客肉眼各200g石燒牛扒,真係熱辣辣 😂加少少海鹽同埋胡椒就已經足夠唔會蓋過牛肉本身的味道 😋而且可以自己決定生d定熟d疫情期間個人口味就偏向熟d,感覺安全d 😛餐廳有個角落擺咗沙律同埋湯味道唔錯 🙂自助形式,想要添就去拎,唔會食過量寄存餐廳的蛋糕,我後來先醒起好似冇蠟燭…蛋糕本身無送蠟燭餐前太多事要辦,太匆忙趕去食飯,忘記去買…🙈🙈店員亦好貼心咁幫忙點埋蠟燭出嚟…謝謝你們啊! 🙇最後堆單店員聽到呢餐係生日飯仲幫我地拍即影即有留念呢 😉成個experience都真係好好啊 👍👍👍唯一concern係由於呢間餐廳本身係賣酒為主所以無酒精飲品的選擇較少我地果排都唔飲得酒,點咗汽水就ok了店員說飲品係買一送一呢(唔sure係期間限定或是一直都係)同埋坐近門口就有時會聞到煙味有需要的客人會在門外吸煙再返回餐廳下次再來店員溫馨提示訂位時可提出訂邊個位的檯呢咁就可以
非常時期同朋友慶祝生日
揀咗呢間喺荃灣好多年嘅餐廳
位置都幾方便
由荃灣站行過去,穿過南豐中心同埋荃錦中心,行落天橋就見到

預先訂咗位
原本要坐入去板間檯 😅
後來有客人食完走了
店員好好人幫我地換四人檯 👍
可以鬆動d,坐得舒服d

order一客西冷一客肉眼各200g
石燒牛扒,真係熱辣辣 😂
加少少海鹽同埋胡椒就已經足夠
唔會蓋過牛肉本身的味道 😋
而且可以自己決定生d定熟d
疫情期間個人口味就偏向熟d,感覺安全d 😛

餐廳有個角落擺咗沙律同埋湯
味道唔錯 🙂
自助形式,想要添就去拎,唔會食過量

寄存餐廳的蛋糕,我後來先醒起好似冇蠟燭…
蛋糕本身無送蠟燭
餐前太多事要辦,太匆忙趕去食飯,忘記去買…🙈🙈
店員亦好貼心咁幫忙點埋蠟燭出嚟…謝謝你們啊! 🙇

最後堆單店員聽到呢餐係生日飯
仲幫我地拍即影即有留念呢 😉
成個experience都真係好好啊 👍👍👍

唯一concern係由於呢間餐廳本身係賣酒為主
所以無酒精飲品的選擇較少
我地果排都唔飲得酒,點咗汽水就ok了
店員說飲品係買一送一呢(唔sure係期間限定或是一直都係)

同埋坐近門口就有時會聞到煙味
庆祝纪念
生日
肉眼及西冷
2020-04-27 119 浏览
呢日講下荃灣鋸牛扒呢間價錢唔算貴出面仲有自助區任食 沙律 湯 飯 醬汁 餐具餐牌有唔同級數既牛比客人選澤最小仲可以選擇100g岩哂想食和牛 但又驚會食濟 太邪惡 太肥仔既我.一入到店入面 有做足防疫措施探熱 1.5米分開座都有店員有主動介紹餐牌 加分例如唔同牛肉有咩特別 今日邊隻牛缺貨等等.最後選擇咗 日本a4黑毛和牛肉眼100g $180和牛口感勁肥 有入口即溶果種感覺底下有洋蔥 放底防止燒到過熟(店員都有主動提醒 鐵板比較熱 唔好倒醬汁落去 小心彈親)同埋美國牛扒$85 200g呢塊偏抵食 冇和牛咁肥~重肉味卡邦尼意粉$88醬汁同意粉軟硬都岩岩好Olive Cafe (荃灣)荃灣西樓角路1-17號新領域廣場地下4號舖
呢日講下荃灣鋸牛扒
例如唔同牛肉有咩特別 今日邊隻牛缺貨等等
最後選擇咗 日本a4黑毛和牛肉眼100g $180
和牛口感勁肥 有入口即溶果種感覺
底下有洋蔥 放底防止燒到過熟
(店員都有主動提醒 鐵板比較熱 唔好倒醬汁落去 小心彈親)
同埋美國牛扒$85 200g
呢塊偏抵食 冇和牛咁肥~重肉味
卡邦尼意粉$88
醬汁同意粉軟硬都岩岩好

Olive Cafe (荃灣)
荃灣西樓角路1-17號新領域廣場地下4號舖
2020-04-17 185 浏览
今天已是連續兩天「本地零確診」了,又是外出獵食的好時機。就在附近的荃灣青山公路新領域廣場地下的Olive,有好東西呀!在門口探過熱,便走進了地方不大的餐廳吃個午餐,店員相當認真,還不時提醒食客在非進食時要戴上口罩,大家吃得安心吧。 三個人分別點了石燒雞扒,石燒黑毛豬,石燒牛扒。最值得稱讚的是雞扒,非常鮮嫩多汁,黑毛豬也爽口,牛扒則略欠牛味,但也不錯的。可是,最抵的還是無限任食的沙律,羅宋湯和日本米白飯,最適合大胃王。 埋單卻只是$179,竟然沒有加一!!真是不能再用文字表達了......抵!

2020-03-31 239 浏览
Olive Cafe位於荃灣市中心不起眼的一個角落,不過日常生活匆忙,平常都經過始終沒有入內的打算,最近終於下定決心,一於去食個晚餐!店內似乎分成兩大區域,有可吸煙的户外區;內部則是典型酒吧的設計。餐牌的選擇其實不少,除了常見的西餐外,還有石燒系列,一於就吃石燒, 既豐富又簡單!Olive US Beef Steak (HKD125) Olive美國牛扒 ($125)送到時渣渣聲,也有陣香,不過送來時比較熟,已經質五成熟。借助石頭的熱力,提升熟度,看來感覺更像鐵板,而且熱力較其他餐廳強。牛肉本身質素不錯,有肉味,但會不會老,考驗功力,愛吃嫩的建議立刻從鐵板上拿到碟上。US Kurobuta Pork (HKD160) 美國極黑毛豬 ($160)得益於黑毛豬食慾較好且傾於肥胖,包括巨大的肌內和表皮脂肪的蓄積能力,高肌內脂肪含量可以產生典型的大理石紋,放到石燒之中,口感較牛肉腍,而且中層有即融的口感。另外值得一提,沙律飯和湯也是放題任食的。石燒肉質素相當不錯,和一般提供石燒餐廳比較,環境更為舒適,享受一分優閒, 而且價錢合理,可謂相當抵食高質!

美國極黑毛豬
最近有朋友介紹荃灣E間olive cafe💁🏻‍♀️, 於是今日係荃灣買完野之後就去左試下, 餐廳環境唔算好大, 不過感覺舒服! 我地揀左兩款石燒牛, 之後就可以自助拎醬汁🧂, 沙律🥗, 湯🥣同白飯🍚, 全部任添!😋沙律🥗雜菜湯🥣蕃茄味🍅濃郁帶微酸, 而且都幾足料!除左最基本嘅粗鹽🧂黑椒之外仲有醬油燒肉汁, 蒜蓉燒肉汁同日式照燒汁, 三款入面小妹就覺得日式照燒汁沾牛扒最好味!😊美國金裝M9+和牛西冷🐂🥩牛扒牛味濃郁, 肉質柔嫩有嫩筋, 味道唔錯澳洲M5黑毛和牛板腱🐂🥩牛板腱肉味香濃, 油花細緻均勻, 肉質軟嫩, 唔洗沾醬汁都已經好好味!😋總結: 食物質素ok, 環境唔錯, 價錢亦親民唔貴!

沙律🥗

雜菜湯🥣
蕃茄味🍅濃郁帶微酸, 而且都幾足料!

美國金裝M9+和牛西冷🐂🥩
牛扒牛味濃郁, 肉質柔嫩有嫩筋, 味道唔錯

澳洲M5黑毛和牛板腱🐂🥩

總結: 食物質素ok, 環境唔錯, 價錢亦親民唔貴!
2020-03-24
2020-03-22 164 浏览
每樣事情都要小心,平日要戴口罩勤洗手用搓手液,每樣都做足事事會小心,但總不免要出來抖一抖氣吃一個午餐。Olive Cafe 午市推薦,有美國極黑毛豬、Olive 美國牛扒,還有其他好多選擇,最精彩就係任食沙律、日本白飯和是日餐湯,還免收+10%服務費。我哋叫咗一個美國牛扒,唔需要講幾成熟因為係用鐵板上,你自己可以控制生熟度,喜歡幾多成就幾多成熟。醬料可以自己去吧枱選擇,有即磨黑胡椒、岩鹽、燒汁、日本汁醬等等,各適其適。今日嘅餐湯係忌廉粟米湯,係自助形式到吧枱取,還有菜絲沙律,自己配上喜歡的沙律汁。真係要讚下個餐湯,忌廉粟米湯非常香滑,新鮮的粟米粒好多,飲得好開心好滿足。鐵板上的牛扒奉上時有五成熟,簡簡單單的灑上黑胡椒及岩鹽便非常好味,香濃的牛肉味真的不錯,而且肉質嫩滑,不錯,不錯。煙三文魚白汁意粉 都好好味,簡單的一個意粉也是一個很好的午餐。