Odelice! (蘭杜街)

餐厅: Odelice! (蘭杜街)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2018-07-10 92 浏览
Waitor is not enough, service is a bit slow..Food has a great variety, and in good portion.We ordered two lunch sets with soup (no bread) and drank fresh apple juice. Here, my lunch with my friend on weekday used around $220, reasonable.Good choice for meal with colleagues.

平時返工返得咁辛苦, 係時候要食番餐法國大餐, 諗下都興奮😝喺公司附近搵到呢間Odelice!好彩預早book 左枱, 好多人walk-in 都冇位🙈法國菜, 但價錢一d 都唔貴😍Odelice! 牛肉他他 - $148食得大餐, 點少得個頭盤, 叫左個生牛肉他他, 嫩滑既生牛肉生雞蛋加入洋蔥粒, 口感異常豐富, 配上香脆多士一齊食, 可以減去膩感👍蜂蜜薄荷檸檬冰茶 - $32凍新鮮檸檬紅茶既豪華版😂因為仲加入左蜂蜜同薄荷既香味, 口味又具特式👍美國西冷牛扒意大利扁麵 -$158medium 生熟度既牛扒最為嫩滑, 由相片可見, 肉心血水剛收, 入口鮮嫩感十足, 不用另加調味已覺牛香濃郁🤤帕爾瑪火腿蕎麥餅 - $98蕎麥餅係法國菜不可或缺既特色美食之一, parma harm 配上半熟流心蛋連埋個餅一齊食, 口感滑而不膩法式香煎蜜汁鴨腿 - $138主角之一既法國主菜就係鴨腿喇😍用左秘製既蜜汁, 配上嫩滑既鴨腿肉, 有外有內. 汁不會搶走鴨腿肉既香氣, 鴨腿肉火候控制得準確, 肉質不會過乾👍法式燉菜 - $40呢個係上面主菜鴨腿其中一款可以加既配菜, 見呢款比較少見, 所以就叫左黎食,
好彩預早book 左枱, 好多人walk-in 都冇位🙈

法國菜, 但價錢一d 都唔貴😍

Odelice! 牛肉他他 - $148

Honey, Lemon, Fresh Mint Ice Tea
蜂蜜薄荷檸檬冰茶 - $32

U.S. Sirloin Steak Linguine

美國西冷牛扒意大利扁麵 -$158

Parma Ham Galette

帕爾瑪火腿蕎麥餅 - $98

Honey Glazed French Duck Leg Confit
法式香煎蜜汁鴨腿 - $138

Homemade French Ratatouille

法式燉菜 - $40

呢個係上面主菜鴨腿其中一款可以加既配菜, 見呢款比較少見, 所以就叫左黎食, 蔬菜主要係瓜同椒類, 因為冇咁易比d 汁整到爛晒嘛😂

Homemade Tiramisu

自家製提拉米蘇 - $88

最後, 食大餐點少得食番個甜品作結, 層次感豐富既tiramisu 就係我地既首選
睇到相入面佢每一層都做得咁有心思, 真係唔忍心食左佢架🙈自家製絕非出面一般既tiramisu 可以媲美😚
U.S. Sirloin Steak Linguine
Parma Ham Galette
Homemade French Ratatouille
Homemade Tiramisu
  • Honey
  • Lemon
  • Fresh Mint Ice Tea
2018-06-30 159 浏览
和良朋一月一聚,我們挑選了坐得很舒適的這家法國小館去。香酥蟹肉餅班尼迪旦130熱辣辣炸起,蟹肉調味不錯,加上旦被刺破更是顯眼,流岀金黃汁液,邪惡但好吃。香脆夫人108多士的焗芝士味強烈,加入火腿更有口感,香脆多士上的旦旦也蠻吸睛。煎香蕉焦糖雲呢拿雪糕可麗餅55不得不點🤩醒神冰涼的雪糕加上正斗,甜度適中既焦糖上,餅薄且很鬆軟,仲有🍌片,十分岀色。草莓香蕉沙冰42兩者味道最夾,濃郁的蕉味相當怡人。香蕉熱情果菠蘿沙冰42打得幼滑,香蕉味比熱情果味更岀眾。椰青熱情果芒果沙冰42冰凍又好喝,芒果味好香,果味超清新。食後感:價性比高,店員友善,環境寫意👍🏻

和良朋一月一聚,我們挑選了坐得很舒適的這家法國小館去。

香酥蟹肉餅班尼迪旦130

香脆夫人108

煎香蕉焦糖雲呢拿雪糕可麗餅55

草莓香蕉沙冰42
兩者味道最夾,濃郁的蕉味相當怡人。

香蕉熱情果菠蘿沙冰42
打得幼滑,香蕉味比熱情果味更岀眾。

椰青熱情果芒果沙冰42
冰凍又好喝,芒果味好香,果味超清新。

食後感:價性比高,店員友善,環境寫意👍🏻
2018-06-28 139 浏览
這個周末相約了好姊妹吃brunch享受了一個悠閒下午從太古廣埸走過來挺近的坐得舒服悠閒的感覺。週末悠悠早午餐主菜有各款法式多士三文治、班尼迪蛋、法式蕎麥薄餅等等。我和朋友點了兩個brunch先來餐湯。外層炸得金黃的香酥蟹肉餅配上温泉蛋及法式荷蘭醬汁。切開蟹肉餅,滿滿的蟹肉絲好扎實!好飽肚另加煙三文魚只需25$,大大片,好抵加布里歐修麵包上是新鮮牛油果🥑牛油果沾醬、火箭菜、温泉蛋和法式荷蘭醬汁。牛油果不但益處多,而且口感幼滑,制成果沾醬口感亦很細膩加上温泉蛋等等,層次豐富又合拍吃完brunch是時候點dessertFrench Crêpes我來了甜口味的Crêpe餅皮好煙韌甜蜜蜜的配搭新鮮芒果、菠蘿配椰子雪糕,大熱天時正適合濃郁抹茶香,口感滑滑服務員充滿活力又有禮享受了一個悠閒brunch時光
這個周末相約了好姊妹吃brunch
享受了一個悠閒下午

從太古廣埸走過來挺近的

坐得舒服
悠閒的感覺。

週末悠悠早午餐
主菜有各款法式多士三文治、班尼迪蛋、法式蕎麥薄餅等等。

我和朋友點了兩個brunch
先來餐湯。
香酥蟹肉餅班尼迪蛋

外層炸得金黃的香酥蟹肉餅
配上温泉蛋及法式荷蘭醬汁。

切開蟹肉餅,滿滿的蟹肉絲
好扎實!好飽肚

牛油果雙重奏班尼迪蛋

另加煙三文魚只需25$,大大片,好抵加
加上温泉蛋等等,層次豐富又合拍

吃完brunch是時候點dessert
French Crêpes我來了

法式可麗餅(煎香蕉, 海鹽焦糖, 雲呢嗱雪糕)

甜口味的Crêpe
餅皮好煙韌
甜蜜蜜的配搭

熱帶果園

新鮮芒果、菠蘿配椰子雪糕,大熱天時正適合

抹茶牛奶

濃郁抹茶香,口感滑滑

服務員充滿活力又有禮
  • 法式可麗餅
  • 熱帶果園
  • 抹茶牛奶
2018-06-22 1384 浏览
餐廳門面整幅落地玻璃設計,木製門框及門牌均統一色調,簡潔俐落,霓虹燈招牌顯而易見。晚飯時段基本上坐無虛席,想一嚐的朋友請預先訂座,確保不會白行一趟。桌面雖然不大,但上菜有序,令你吃到新鮮食物同時不會令桌面過擠。Odelice Tartar hkd 148牛味香濃,肉質軟綿綿絮,生雞蛋黃蓋在面上、佐料、洋蔥粒與牛蓉攪拌,把牛蓉蓋在香脆的面包上,咬下肉嫩味濃,入口化在嘴里,美味而不膩。Iberico pork hkd 188外皮燒至香脆,內里肉質較為結實爽口,肉味也較濃,入口會滲出陣陣油脂甘香。配菜蕃茄爽中帶柔軟,鮮甜多汁。Four Gras & U.S. Beef Rossini hkd 265鵝肝煎得香嫩,入口即融,油潤感十足。牛肉整件厚身,肉味較重,肉質結實有彈性,入口香口滲出肉汁。薯泥質感幼滑,配上醬汁,入口細膩,滿足而飽肚。配菜有豆角、磨菇、瓜類等,新鮮爽嫩。Side dish Asparagus hkd 40蘆筍入口幼嫩,咬下無根,香甜鮮脆。Side dish mushroom hkd 40忌廉濃稠,雜菌幼滑混在白汁內,入口滿滿忌廉味。Apple caramel hkd 68肉

Odelice Tartar hkd 148

Iberico pork hkd 188

Side dish Asparagus hkd 40

蘆筍入口幼嫩,咬下無根,香甜鮮脆。

Side dish mushroom hkd 40

忌廉濃稠,雜菌幼滑混在白汁內,入口滿滿忌廉味。

Apple caramel hkd 68
肉桂味窩夫遠遠飄香,咬下香脆,肉桂味濃郁,窩夫面上的蘋果蜜餞增加甜蜜度,多重口感。

以法國菜而言,這家店價錢定位實惠,食物品質不錯,服務快捷迅速,環境舒服,性價比高。

• Odelice Tartar
2018-06-17 300 浏览
落咗幾日大雨, 終於週末個太陽都出番來, 立即約fd出去食好嘢, 之前食過法國青口令我回味, 今次encore. 先來個南瓜湯,食得到條狀南瓜蓉,香滑清新藍青口是法國空運到來, 用香蒜蕃茜白酒汁煮, 伴有小小一籃薯條, HK$165唔好見佢細細粒, 青口粒粒都甜美新鮮, 每隻都有淡淡白酒味道, 味道比大隻的有過之而無不及, 份量適合2-3個人SHARE. 薯條點個醬都好香濃, 應該係mayonnaise, 有點點蒜香味.見2旁的顧客都選了"波特菇雜菌意粉配黑松露忌廉汁"  $110, 另加煙三文魚+$25忌廉汁沒有被黑松露蓋過, 波特菇大大件, 菇味香濃, 配上煙三文魚嘅意粉味道好HOMEMADE.食完主食可以揀番杯茶,可以自選加入法國蜂蜜,還配上小小薑餅店員好好傾, 亦為我們推介了一些食物, 熱情招待, 用心講解甜品來個FRENCH CREPES, 配料是煎香蕉, 海鹽焦糖, 雲呢拿雪糕 $55CREPES 好軟滑, 甜香焦糖, 一片煎香蕉+少少雪糕, 切成每口一件, 唔..... 超正, 午餐後來個美妙嘅甜品, 令全日心情大好, relax...  我諗可以開始去銅鑼灣血併一下.

先來個南瓜湯,食得到條狀南瓜蓉,香滑清新

法國藍青口

份量適合2-3個人SHARE.

波特菇雜菌意粉配黑松露忌廉汁

忌廉汁沒有被黑松露蓋過, 波特菇大大件, 菇味香濃,

配上煙三文魚嘅意粉味道好HOMEMADE.

食完主食可以揀番杯茶,可以自選加入法國蜂蜜,還配上小小薑餅

French Crepes -- 煎香蕉, 海鹽焦糖, 雲呢拿雪糕

午餐後來個美妙嘅甜品, 令全日心情大好, relax...  我諗可以開始去銅鑼灣血併一下.  (是藉口
法國藍青口
波特菇雜菌意粉配黑松露忌廉汁
  • 煎香蕉,海鹽焦糖,雪糕french crepes
2018-06-16 308 浏览
早前在尖沙咀經過odelice分店十分感興趣,決定與男友一試灣仔店的水準。一向是酒鬼的我實在有衝動開酒,惜男友不喝酒,只好作罷。我的蘋果甜酒,酒身玫瑰金色,一見到就心花怒放,味道香甜帶香濃蘋果味,女士必愛。凍朱古力味道濃郁帶甘,可可味香濃,朱古力愛好者必試。牛油果醬三文魚塔丁香脆多士抹上牛油果醬,配上煙三文魚,作為小食,清爽開胃,相當不錯。波特菇雜菌意粉配火箭菜及黑松露醬每條意粉都沾上黑松露醬,雜菇分量頗多,配上火箭菜健康惹味。美國安格斯羅西尼菲力牛排配上鵝肝,牛排要了五成熟,口感軟嫩,配上鵝肝脂香,愛不釋手。香煎香蕉焦糖雪糕班戟是男友最愛,班戟香甜軟綿,配上大量焦糖醬,甜香而不膩。

一向是酒鬼的我實在有衝動開酒,惜男友不喝酒,只好作罷。
法國有機甜蘋果酒

凍朱古力

凍朱古力味道濃郁帶甘,可可味香濃,朱古力愛好者必試。

波特菇雜菌意粉配火箭菜及黑松露醬
每條意粉都沾上黑松露醬,雜菇分量頗多,配上火箭菜健康惹味。

美國安格斯羅西尼菲力牛排

美國安格斯羅西尼菲力牛排配上鵝肝,
牛排要了五成熟,口感軟嫩,配上鵝肝脂香,愛不釋手。

香煎香蕉焦糖雪糕班戟

法國有機甜蘋果酒
凍朱古力
美國安格斯羅西尼菲力牛排
香煎香蕉焦糖雪糕班戟
2018-06-12 193 浏览
香港既夏天真係好難頂,熱到邊到都唔想去!去海灘又怕曬黑;去行山又驚中暑;去行商場又怕洗錢;情侶間最好活動莫過於一齊訓到王朝八晏,然後落街食過brunch傾下計咁又一日!呢間餐廳近金鐘又近灣仔,地點都算方便呢!佢既早午餐選擇好多,都係百幾蚊一個!包餐湯/沙律南瓜湯食得到佢新鮮自家打出黎一絲絲瓜肉,夠濃滑,微甜!沙律菜種類多,咩都好,簡單既油醋Dressing都夠曬數!Carbonara $125最吸晴就係個隻溫泉蛋啦!~意粉al dente,而且個Sauce稠度岩岩好,可以掛到麵!加埋流出既蛋黃倍感Creamy。佢唔係用煙肉,係用腸既厚肉,粒粒滿口感!$135 澳洲肉眼排WOW佢倨燒網紋整得好靚呢,一格一格,賣相滿分肉眼排簡單既調味已經好足夠,因為個扒好多汁,食佢既原汁原味中間粉紅色,剛剛好Medium,火侯岩岩好而且薯條都係外面脆脆既,食下食下又一條!其實我地好滿意主食既味道、賣相,簡直色香味俱全!不過點都要試下佢既特式crepes蘋果焦糖海鹽配椰子雪糕薄餅佢個CREPE即叫即製,超香蛋味,而且厚薄都剛好!個焦糖超好味,襯曬個薄餅!個幾片帶玉桂同果味既蘋果片同焦糖味好match!椰子雪

呢間餐廳近金鐘又近灣仔,地點都算方便呢!
佢既早午餐選擇好多,都係百幾蚊一個!
包餐湯/沙律

食得到佢新鮮自家打出黎
一絲絲瓜肉,夠濃滑,微甜!

沙律
菜種類多,咩都好,
簡單既油醋Dressing都夠曬數!
Carbonara $125
最吸晴就係個隻溫泉蛋啦!~
加埋流出既蛋黃倍感Creamy。
佢唔係用煙肉,係用腸既厚肉,粒粒滿口感!
$135 澳洲肉眼排
WOW
佢倨燒網紋整得好靚呢,一格一格,賣相滿分
肉眼排簡單既調味已經好足夠,
因為個扒好多汁,食佢既原汁原味
中間粉紅色,剛剛好Medium,火侯岩岩好
而且薯條都係外面脆脆既,食下食下又一條!
其實我地好滿意主食既味道、賣相,簡直色香味俱全!

不過點都要試下佢既特式crepes
蘋果焦糖海鹽配椰子雪糕薄餅
佢個CREPE即叫即製,超香蛋味,而且厚薄都剛好!
椰子雪糕淡淡香味,整體平衡,個個元素都互相輝映!

Smoothies全用鮮果,健康必叫!
2018-06-09
2018-06-11 176 浏览
今晚撇下bb和老公兩人撐枱腳,為了隆重其事,老公揀了間法國餐廳。由於bb交托給爺爺,所以book了6點,目標是9點前接回bb。到達餐廳的時間尚早,還未有客人,因此餐廳的負責人有空檔給我們介紹什麼菜式是必食。他笑稱全個餐牌的菜式已食遍,他推介了當中十數款令他著迷的菜式。我們聽畢後,便從中選了幾道菜。。Starter我點了「生薑檸檬吞拿魚」;main course則點了「雜錦海鮮意式扁麵」和「煙三文魚蕎麥餅」;點品是「tiramisu」和「Banana Caramel ice-cream crepe」;飲品則點了「Belgium chocolate」和「蘋果青瓜西芹汁」。。生薑檸檬吞拿魚 $138吞拿魚切得平滑,吞拿魚無筋,肉質厚實新鮮,配上制過的檸汁,十分開胃,為晚餐揭開優美序幕。雜錦海鮮意式扁麵 $188由三文魚肉、帶子和青口組成的茄汁意粉,令人驚喜。青口有煙薰味,略帶海水鹹味,肉質彈牙鮮甜,回味無窮;帶子大粒厚肉。煙三文魚蕎麥餅 $112蕎麥餅薄身香甜,煙三文魚嫩滑味鮮,中間是半熟蛋黃,沾上蛋汁的蕎麥餅配上生菜和煙三文魚,口感豐富,味道很好。Tiramisu $88睇相以為細細件,實

生薑檸檬吞拿魚 $138

雜錦海鮮意式扁麵 $188

煙三文魚蕎麥餅 $112

Tiramisu $88
睇相以為細細件,實物係想像中4倍大。用上了最傳統的做法,蛋糕滲透著濃郁咖啡酒香。

Banana Caramel ice-cream crepe $68
焦糖醬淋在軟甜薄餅上,中間是雲尼拿雪糕球,香蕉烘過,迫出糖份,更為香甜。

Iced Belgium chocolate $48
好似飲緊溶左既朱古力醬,好creamy,朱古力奶上面是一大舊香甜幼滑忌廉。

蘋果青瓜西芹汁 $38
老公點了這個健康飲品,酸甜蘋果汁中和西芹青味,味道不錯。

吃一頓法國晚餐,大多需時,但香港人忙碌一生,甚少會享受慢生活。這間法國餐廳食物質素高之餘,縱使客人滿座,上菜速度卻很快。效率之高,令人讚歎。精緻的法國菜,人均三百幾蚊,好抵食。

2018-06-10 182 浏览
食過尖沙咀分店 當然要來灣仔總店試一試 難得今天在附近出沒 午餐款式選擇多共分為四大類 可以按照當天的胃口而決定 前菜可選擇要是日精選餐湯或田園沙律 我們選擇各一 當日餐湯是南瓜湯 湯品香滑又不失南瓜香味 田園沙律的醬汁很特別 帶微微甜味 非常開胃午餐我選擇了澳洲肉眼扒配香脆薯條$138 肉眼扒厚身肉味香濃 薯條外脆內軟調味剛剛好炙燒吞拿魚尼斯沙律$118 沙律菜新鮮款式多 分量都幾多下餐飲除了可以選擇咖啡茶之外 還可以選擇餐牌内其他飲品 推介鮮榨果汁! 味道好Fresh午餐甜品可加30元選擇其中一款法式可麗餅 我們選擇了焦糖口味及牛油砂糖檸檬口味 焦糖是自家製的 味道不會太甜身帶少少焦香味 牛油砂糖味道甜甜地配水檸檬汁好開胃特別欣賞這裏的服務 店員有禮喜歡跟客人聊天 原來星期一至五1200點前點餐更可以享有85%優惠!!

炙燒吞拿魚尼斯沙律$118 沙律菜新鮮款式多 分量都幾多下

特別欣賞這裏的服務 店員有禮喜歡跟客人聊天
原來星期一至五1200點前點餐更可以享有85%優惠!!

2018-06-09 219 浏览
昨天難得經過金鐘,便約一位在附近返工的朋友食個quick lunch。可惜昨天掛紅雨,我朋友立即當機立斷,打電話book枱,以免要擔住雨傘在店外排隊☔️☔️意想不到的是店員在電話說:你大可不用book 枱,walk in都無問題。我朋友最後都堅持要book,十分體貼😍😘當我們到達該店,估不到真是很少客人。除了一個不知是網上外賣平台還是網上外賣平台的速遞員坐下來等食物,店裡只有四枱客人,非常寧靜和舒適。室內的悠閒氣氛和室外喧鬧的街道形成強烈的對比。甫踏入店內,就有一位慇懃的店員向我們介紹菜單及是日甜品🍮不過由於是日甜品無寫在菜單上,只在貼在店內較高的位置,的確是扣了它少少分。落order後大約10分鐘左右,南瓜湯就上枱了🎃🎃(可能客人少,不用等太久😛)個湯好creamy,好濃,我還不時食到南瓜蓉😋😋真是幾開胃👍🏻當我們差不到飲完湯,第二道菜已經到了👏🏻時間剛剛好👍🏻這個雞肉扁意粉,嫩滑的雞肉配上我最喜歡的蕃茄汁,令人食指大動🐷😋😋只是蕃茄汁略為咸了少少。接下來第三道菜亦緊隨其後,很快就送到,很有效率👌🏻😘可是不知是否太有效率,這個薄餅表面的顔色較深啡,應該是有少少燶..食了一口,覺得個薄餅好

香燒雞肉扁意粉

接下來第三道菜亦緊隨其後,很快就送到,很有效率👌🏻😘可是不知是否太有效率,這個薄餅表面的顔色較深啡,應該是有少少燶..食了一口,覺得個薄餅好乾,好咸,甚至有少少苦味😣😣😣強烈建議要和cheese及其他海鮮配料一起食,否則單食餅皮真是很糟糕...我以為餅皮乾會變得較脆口,但現實是又乾又軟又厚🤢🤢即使加了檸檬🍋汁都改變不到什麼味道😬😬...重點是...為什麼有隻生蛋在餅上面🙀🙀🙀🙀🙀我和朋友都不食生雞蛋🥚最後我們要用匙將蛋黃移除😑很不方便。

蕃茄海鮮蕎麥薄餅

雖然剛剛那道菜真是很不濟,甜品卻為今次的午餐挽回不少正面評價😋😍(甜品才是主菜😝😝)個pancake超薄超軟熟😽淡淡的蛋香從pancake散發出來,渾合了陣陣朱古力和焦糖的香甜味,絕對是必食之選🤤🤤👍🏻pancake的微暖代表它們是即叫即製,難怪我一分鐘就食完😋不過提提大家,記得要叫店員上甜品,否則不知要等多久😅(因為要即時整,所以要預早少少提店員)。

朱古力pancake

焦糖pancake

總結而言,我個人覺得今餐不過不失,勝在價錢合理,環境舒適,無等候入座時間,上菜快。味道就見人見智。幾適合約朋友吹水食飯😘👍🏻
2018-06-08
朱古力pancake
焦糖pancake
前幾日好朋友約我預早食生日飯,佢話佢要同我浪漫下,所以佢book左佢公司附近嘅法國菜餐廳我地坐底後覺得好涷,侍應就問我地2個女仔係未覺得涷,幫我地關細小小冷氣,值得一讚!之後佢就簡單講解一下佢地嘅招牌菜色生薑檸檬吞拿魚,呢個好味,食落去黑椒味好香,好味!我中意配咪綠色個粒野一齊食,因為咸咸地好開胃吖意大利水牛芝士香烤火腿,咁大舊水牛芝士我都係第一次食,食落去一d都唔覺得滯,反而好香芝士味下面塊多士整到勁脆,配羅勒醬我朋友好中意食,佢話火腿烤到好咸香,加咪水牛芝士真係食到停唔到口燒黑毛豬肉,肉質好軟身,唔硬!而且份量算多,食食下我地就食晒成碟,因為個紅酒燒汁好味有勁多配菜,超值!值得推薦之一海鮮意大利扁麵,呢個看似簡單,但其實一d都唔簡單,因應扁麵嘅口感好 ‘煙韌’,我同朋友都好滿意呢碟麵,因為個汁有輕微酸,好開胃煎帶子同青口都處理得好好最後我地叫咪甜品做結尾香煎香蕉配榛子醬,呢個口感好豐富,好食橙酒煮班戟,侍應真係係我地面前加酒點火燒一下,幾得意,呢個食落去甜甜地,唔錯下來再來食,因為服務好好!食物好味!

生薑檸檬吞拿魚,呢個好味,食落去黑椒味好香,好味!

我中意配咪綠色個粒野一齊食,因為咸咸地好開胃吖

意大利水牛芝士香烤火腿,咁大舊水牛芝士我都係第一次食
,食落去一d都唔覺得滯,反而好香芝士味

有勁多配菜,超值!值得推薦之一

煎帶子同青口都處理得好好

最後我地叫咪甜品做結尾

香煎香蕉配榛子醬,呢個口感好豐富,好食

下來再來食,因為服務好好!食物好味!

2018-06-04
庆祝纪念
生日
  • 生薑檸檬吞拿魚
  • 燒黑毛豬肉配紅酒燒汁
2018-06-06 147 浏览
朋友介紹了一間小型的法國餐廳,話那裏的食物質素唔錯,而且價錢亦唔算貴,所以今晚就去試吓。餐廳位於灣仔一條小巷內,若不是朋友介紹都唔知有呢間餐廳。餐廳面積不大,格局簡單得來又有些少格調,給人一種舒適輕鬆嘅感覺,適合三五知己聊天。牛油果烤雞沙律($98)牛油果又香又熟,沙律菜非常新鮮爽口,燒雞不會太乾,味道恰到好處,兩片蒜蓉香草多士非常鬆脆可口。生薑檸檬吞拿魚($138)吞拿魚似煙燻過,有些少鹹香,而且鮮甜沒有渣,加埋檸檬汁一齊食,更加美味。美國安格斯羅西尼菲力牛排($265)牛排好厚身,面層煎得微焦鎖住肉汁,咬落夠juicy, 切開肉程粉紅色,食落夠淋,很有牛味,非常唔錯。上面那片不知是鵝肝定鴨肝,但也很出色,入口即溶,唔覺好油膩。意大利黃瓜爽甜新鮮。香蕉熱情果蜂蜜沙冰($40)牛油果蘋果菠菜($40)用新鮮的生果蔬菜打成,夠晒健康,order小的size亦唔算細。橙酒煮班戟($50)淋上橙酒的一刻,很吸引食客的目光。薄餅頗有口感,索埋啲橙酒一齊食, 感覺複雜,有橙的fresh ,又有酒的香濃感。Cappuccino ($32/36)泡沫濃郁,奶和咖啡的比例調校得啱啱好,容易入口。咁嘅價

牛油果烤雞沙律($98)

生薑檸檬吞拿魚($138)

美國安格斯羅西尼菲力牛排($265)

香蕉熱情果蜂蜜沙冰($40)
牛油果蘋果菠菜($40)

橙酒煮班戟($50)

Cappuccino ($32/36)
泡沫濃郁,奶和咖啡的比例調校得啱啱好,容易入口。

咁嘅價錢又食到咁嘅質素的法國菜,真的一啲都唔算貴,環境輕鬆自在,難怪平日的晚上也有頗多食客光顧和摸下杯底暢所欲言。
2018-06-05
  • 安格斯羅西尼菲力牛排
2018-06-04 147 浏览
啊姨好欣賞Odelice!嘅食物,周不時都推介我去試下佢地嘅crepes。今日終於同朋友黎左食午餐。原來呢度12點前落單有八五折,早知早啲黎!午市套餐價錢由$58至$158不等,包左前菜同埋主菜,加$10或者$30仲有埋餐飲或者飲品添。主食選擇多,想食得輕盈或者豐富都得。前菜可以揀沙律或者湯。是日餐湯係蘑菇粟米湯。香甜嘅粟米粒同蘑菇碎增加口感,雖然簡簡單單,但係味道唔錯!田園沙律好大兜,酸酸媚媚好開胃。主菜方面,我地揀左法式慢煮豬肉面頰同埋澳洲肉眼扒配香脆薯條。經理話俾我地知豬面頰係今日先新增嘅菜式,估唔到味道唔錯,好入味,如果肉質再軟一啲就更好。薯蓉牛油味香濃,軟滑得黎又混有粒粒薯仔,口感佳!肉眼扒肉味濃郁帶脂肪香。伴碟嘅薯條唔會太油。飲品揀左椰青芒果熱情果沙冰同埋士多啤梨羅勒冰茶!終於到最期待嘅crepe,啊姨果然無介紹錯!自家製嘅朱古力醬朱古力味香濃。但更得我歡心嘅係基本款「牛油砂糖配檸檬汁」,簡簡簡單單,無濃味嘅醬汁或者配料反而可以細心欣賞口感煙韌、厚薄適中嘅餅皮。

田園沙律好大兜,酸酸媚媚好開胃。

飲品揀左椰青芒果熱情果沙冰同埋士多啤梨羅勒冰茶!

2018-06-02 1510 浏览
今日沒有早幾日咁熱,有啲涼風最適合係咁舒服既天氣下去high tea間餐廳坐落既位置幾好,好恬靜,唔會有好逼迫既感覺Lunch既款式都好多,揀左好一陣終於揀到了Day of the soup: Mushroom and corn我好鐘意呢個湯,平時飲都一定會落cream令到結身啲,但呢個完全無落cream, 完全唔會有膩既感覺而且更能突顯磨菇既清新味道Salmon Brunch Galettes塊燕麥餅好soft, 內層有菠菜,篤穿溫泉蛋,連埋三文魚、菠菜、溫泉蛋一齊食,味道一流Australian Ribeyes Steak 我妹妹要左medium, 其實塊扒煎得好靚而且真係煎到5成熟,內質超軟腍,亦充滿濃厚既牛味椰青、芒果、熱情果沙冰呢杯沙冰既外觀同飲開的好唔同,先上去好似一杯普通的果汁,但飲落,沙冰粒係勁幼細的飲落好細滑而且飲得出哂3隻味,是非常fresh鮮搾芒果橙汁同樣地,2種水果味都好突出相信水果比例用得好好而且飲得出係100%鮮搾火焰橙酒可麗餅呢個可麗餅同燕麥餅一樣咁soft雖然有橙酒,但完全無酒味,反而有好清新既橙味,加埋檸檬汁,味道更好莓果與我呢個有點普通,係多啤梨雪糕
今日沒有早幾日咁熱,有啲涼風
最適合係咁舒服既天氣下去high tea

間餐廳坐落既位置幾好,好恬靜,唔會有好逼迫既感覺

Lunch既款式都好多,揀左好一陣終於揀到了

而且更能突顯磨菇既清新味道

Salmon Brunch Galettes

Australian Ribeyes Steak
我妹妹要左medium, 其實塊扒煎得好靚
而且真係煎到5成熟,內質超軟腍,亦充滿濃厚既牛味

椰青、芒果、熱情果沙冰
飲落好細滑

而且飲得出係100%鮮搾

火焰橙酒可麗餅
呢個可麗餅同燕麥餅一樣咁soft

莓果與我
呢個有點普通,係多啤梨雪糕加藍莓而己,不過好岩我食
果兩塊餅乾好好食啊,燕麥味好香
2018-06-02
下午茶