Odelice! (蘭杜街)

餐厅: Odelice! (蘭杜街)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2018-05-03 192 浏览
見到呢間餐廳係開飯熱店,而又有我想食既黑椒吞拿魚,所以就黎試下。飲第一啖,飲到菠蘿同青瓜味,第二啖先飲到蘋果。成杯野感覺幾清新。滿心期待佢既黑椒吞拿魚,不過一般。個汁酸酸地係幾開胃,但吞拿魚口感麻麻,好嚡!$138一碟,唔抵。安格斯牛扒幾腍,但冇牛味。鵝肝口感奇怪。呢間餐廳既甜品相對幾抵,$80內就食到,所以叫左兩款。個窩夫脆脆地,配埋新鮮藍莓同紅桑子醬同雪糕,唔錯。班戟賣相唔錯。香蕉用焦糖煎過,班戟幾煙韌,幾好食。不過略嫌焦糖醬太多,太甜。

菠蘿青瓜蘋果汁

美國安格斯羅西尼菲力牛排

安格斯牛扒幾腍,但冇牛味。鵝肝口感奇怪。

呢間餐廳既甜品相對幾抵,$80內就食到,所以叫左兩款。
藍莓紅果醬雪糕窩夫

個窩夫脆脆地,配埋新鮮藍莓同紅桑子醬同雪糕,唔錯。

香煎香蕉焦糖雪糕班戟
藍莓紅果醬雪糕窩夫
2018-05-03 168 浏览
開立在灣仔和金鐘交界的 Odelice ! 說實在的,地點不算太方便,遠2邊地鐵站都有點兒距離 但這個亦無阻食客的興緻,從入座到埋單,依然爆場~ 店裏以西歐式的裝潢為主,小店不算很大,人滿滿的,也不太好意思到處拍照~XD 這裏其實是一間法國菜小店,法籍老闆親力親為,主打中價的法國菜套餐。 MENU 上的照片都教人垂涎三尺 中價嘛,價錢都係百多二百元,果然係平民價的法國餐~ 食法國餐,點都要來杯酒先似樣吧~XD 餐廳在搞小送禮,開一枝白酒就送一份火腿分享拼盤 可惜是夜只有2人,我也不勝酒力,還是來個散叫吧~ HOUSE RED 和我的APPLE CIDER SWEET APPLE CIDER SWEET 真的很SWEET, 有點像SPARKLING 對於不太好酒精味的我實在很喜歡 價錢也只是38一杯~ 先來一個冷盤,在網上看到這款非常吸引,已決定要試一試 生薑檸檬吞拿魚 吞拿魚切片,配上菜苖,紅蔥頭,水瓜,檸檬和生薑青檸汁 感覺有點兒似日泰的CROSSOVER ANYWAY, 好食就好了 果然,這個菜式真的非常美味,酸酸的很開胃,沒有生薑的辛辣,但換來清新感~ 吞拿魚感覺像
開立在灣仔和金鐘交界的 Odelice !
說實在的,地點不算太方便,遠2邊地鐵站都有點兒距離
但這個亦無阻食客的興緻,從入座到埋單,依然爆場~

MENU 上的照片都教人垂涎三尺
中價嘛,價錢都係百多二百元,果然係平民價的法國餐~
食法國餐,點都要來杯酒先似樣吧~XD

餐廳在搞小送禮,開一枝白酒就送一份火腿分享拼盤
可惜是夜只有2人,我也不勝酒力,還是來個散叫吧~

對於不太好酒精味的我實在很喜歡
價錢也只是38一杯~

先來一個冷盤,在網上看到這款非常吸引,已決定要試一試

生薑檸檬吞拿魚

吞拿魚切片,配上菜苖,紅蔥頭,水瓜,檸檬和生薑青檸汁
感覺有點兒似日泰的CROSSOVER
ANYWAY, 好食就好了

吞拿魚感覺像食medium 的牛肉,有紅肉的質感,但又不失魚肉的嫩滑
非常新穎的口感~

FULL SET DINNER 又怎能沒有湯

黑松露磨菇湯
超超超超大的一碗,比家裏的飯碗還要大~@@
就像是外婆煲好湯,永遠要倒一大碗給你喝的溫暖感~

黑松露沒有太搶味,整個湯還是以磨菇的香氣和味道為主
食到一柆粒的磨菇碎,仲有菇菇的膠質感,唔係麵粉水黎架
飲完一碗,已經飽左一半,細食的朋友記得同朋友SHARE 好D~

叫了一個主菜SHARE
美國安格斯羅西尼菲力牛扒
包括有一個法國香煎鵝肝,200G的牛排,配以磨菇醬同牛肉醬汁

擺盤好靚,好有法式風格

鵝肝是很大一的一塊呀
外面煎得好香,內裏柔軟滑順
是法國菜必點的呀~

安格斯叫了七成熟,開初見佢咁厚,都驚中間太生
但估唔到火候控制得好好喎~

熟之餘肉又唔會韌,仲有好香濃的牛味~

就連墊底的那薯蓉,都係自家壓成的,唔係用粉開架
仲食到一粒粒著粒,有咬口又CREAMY~
朋友叫的三色前菜
MIXED TARTINES PLATTER
中文名翻做 "雜錦塔丁拼盤" 有點兒奇怪~HAHA
Tartines 其實都係一款法式的前菜
類似三文治D FRIEND 咁,用一片麵包上面搽上牛油, JAM 之類

呢個MIXED 的,總共有三款冷盤,每一款都配上不同的醬汁
三文魚配上芝士; 而風乾牛肉配以牛油果醬較特別
法式麵包帶點韌勁,食完呢3件個口都有少少攰~
而且,都幾飽~HAHA

跟主菜可以加錢加餸,我加左2個 (每款都係加40蚊)

烤露荀加入了橄欖油,色澤嫩綠誘人,非常的幼嫩可口

呢個法式燉菜,其實開初唔知咩黎,就試下佢啦
佢係法國鄉村的傳統菜,加入大量的不同蔬菜慢慢煮淋
味道較濃,煮得很入味,尤幸蔬菜沒有燉到爛爛的,還有蔬菜的纖維感呢~

結尾,當然要來個甜品
叫了這個重量級的雪糕杯
其實那2球不是普通雪糕,而是雲呢拿乳酪雪糕,
底下是新鮮的芒果和菠蘿,再加上杏仁和蜜糖
非常的滿足

同行朋友對呢一餐都非常滿意
也明白到為甚麼選址在這裏也能人頭湧湧呢~
题外话/补充资料: 用饍時間只有一個半小時,對於食法國餐嘆紅酒黎講,係急左少少~
2018-04-20
  • 生薑檸檬吞拿魚
  • 黑松露磨菇湯
  • 美國安格斯羅西尼菲力牛扒
  • 烤露荀
2018-05-02 123 浏览
好朋友生日想食法國菜,又唔想去大商場食,去完PP shopping後就係附近的Odelice食,主打modern French cuisine。小店在小街入面,門口多窗設計很有空間感。用上藍色牆身,白色sofa配木枱,掛上畫和小燈,場內燈光柔和,感覺很cozy,又有格調。假日未到7pm已經full house,記得book位la。Menu款式多樣又吸引。芒果貝里尼 ($68) 氣泡酒,芒果味濃郁,甜甜地很容易入口,酒味不會太重,好啱女仔飲。星期一至五可以黎happy hour。牛油果,蘋果,菠菜 ($45),新鮮搾的果汁好清甜,冇加冰、水和糖,blend得好好,冇蔬菜的澀味,又好健康,highly recommend!Odelice 牛肉他他 ($148),新鲜牛肉質地好tender,似吞拿魚蓉,mix 洋蔥、大蒜、herbs和酸黃瓜,增加texture,混入新鮮生蛋黄,口感好rich,帶點辛辣,好醒胃。Toast脆卜卜,配steak tartare 食唔錯。雜錦海鮮意式扁麵 ($188),有青口、三文魚、帶子,海鮮煮得剛好,沒有overcook,蕃茄醬味道清新,扁麵掛上大量醬汁,非常

Menu款式多樣又吸引。

雜錦海鮮意式扁麵 ($188),有青口、三文魚、帶子,海鮮煮得剛好,沒有overcook,蕃茄醬味道清新,扁麵掛上大量醬汁,非常可口。

Duck confit係法國菜的經典,一定要食。法式香煎蜜汁鴨腿 ($138),鴨味很香,鴨肉嫩滑,仲好濕潤,唔會乾爭爭。蜂蜜甜和咸香肉味好夾。配菜都好出色,烤過的梨子和cherry tomatoes 很香甜,配肉吃又有另一番味道,也可以平衡油封鴨的油脂感。

迷迭香菠蘿+雪糕 ($75),大塊的waffle 好香脆,菠蘿加左rosemary,令到味道好特別,整體好refreshing。

煎香蕉+焦糖醬 +雪糕班戟($68),crepe 做得很軟滑,和banana係絕配,delicious。

• 牛油果,蘋果,菠菜juice
  • 雜錦海鮮意式扁麵
  • 法式香煎蜜汁鴨腿
  • Odelice牛肉他他
  • Crepe
心血來潮想食點特別野行下行下搵到一間法國菜係一個唔起眼既角落見到菜式都好似幾特別就坐低左慢慢點一入到去 就好有外國小館既感覺有著自己獨有的特色同風格菜式都有唔少選擇而且睇落都好唔錯店長有特地為我地推介佢地既signature同受歡迎既菜式同埋安排好每一道菜式上臺既時間同次序最後都揀好哂我地今晚既餐單首先去到我地前既係生薑檸檬吞拿魚賣相十分唔錯 口感亦都十分之好咬落唔會覺得太熟 同時吞拿魚既味道都保存得好好用左少少黑椒調味 所以食落唔會覺得單調外面亦有輕輕煎過 所以口感會有層面感有檸檬汁配埋就更能帶出魚既鮮味飲品分別係比利時朱古力 同芒果熱情果沙冰朱古力都算濃 所以即使慢慢飲有少少冰溶左都唔會好淡芒果熱情果沙冰就比較清新飲落都幾開胃而且水果味都幾重跟著既係法式香煎蜜汁鴨腿肉汁唔會因為煎焗過而流失 仲係超juicy肉質軟身但唔會一拎起或者散開哂完全將味道鎖左係鴨腿裡面冇肥膩既感覺呢個一定要襯熱食再黎到美國安格斯羅西尼菲力牛排登場 配上香草野菌果個厚度令到個賣相加分唔少火喉控制都岩岩好 唔會太熟而影響口感佢既肉味都算濃 調味方面可以再加強一點再帶多少少菲力牛扒既香出黎就更正最後可以上甜品有迷
心血來潮想食點特別野行下行下搵到一間法國菜

香草野菌

最後可以上甜品
有迷迭香菠蘿雪糕班戟 同鮮果乳酪
迷迭香菠蘿雪糕班戟反而有驚喜既係雪糕真係幾好味
加埋班戟就唔會覺得好飽 始終都食得差唔多飽 同埋會更加容易入口
鮮果乳酪就再健康一點

迷迭香菠蘿雪糕班戟
  • 比利時朱古力
  • 芒果熱情果沙冰
2018-04-28 140 浏览
老公升職加薪,今晚預約了餐廳請他食大餐。餐廳在內街,但並不難找。地方都頗細小,但很雅緻。而店員的服務態度很和藹。雜錦海鮮意式扁麵的海鮮令人眼前一亮,青口新鮮可口,還配上帶子、三文魚柳等,扁意粉軟硬適中。燒黑毛豬肉配紅酒燒汁,蔬菜與豬肉比例剛剛好,蔬瓜種類多,顏色繽紛,而豬肉已切片,感覺像吃梅頭豬,稔身入味。挪威三文魚柳配羅勒醬,份量雖然有點少,但煎得香口。Tiramisu是餐廳每日新鮮製作的,軟滑且充滿酒香。鮮搾果汁是健康之選。令人賞心悅目的晩餐。
老公升職加薪,今晚預約了餐廳請他食大餐。

挪威三文魚柳配羅勒醬,份量雖然有點少,但煎得香口。

Tiramisu是餐廳每日新鮮製作的,軟滑且充滿酒香。

鮮搾果汁是健康之選。

令人賞心悅目的晩餐。
2018-04-28
2018-04-28 2364 浏览
自從旅行回港,陸續與朋友出外吃飯,想吃得清淡一點,於是今晚選擇了一家價錢實惠的法國餐廳。晚上六點多到達,餐廳已經有不少客人。裡面裝潢樸實,牆邊懸掛了不少畫作,燈光昏暗,與一般法國餐廳不同的是,這裏多了一份閒適,沒有那麼拘謹。飲品選擇很多,除了咖啡、花茶、沙冰,還有還有鮮榨果汁呢!還有不少小吃和主菜,當然少不了甜品,款式多不勝數!⭐️牛油果蘋果菠菜$40⭐️菠蘿青瓜蘋果$40兩杯飲品的味道差不多,以蘋果為基調,配上新鮮蔬果,健康又美味!⭐️帕爾瑪火腿蕎麥餅$98鹹蕎麥餅即Galette,在法國很普遍,以蕎麥粉製造,比麵粉製造多了一份香氣和口感。餅底薄薄一片,配上火腿、芝士、雞蛋、烤番茄和羅勒,嚐一口,多種口感在口裡撞擊,軟軟香香的餅底沒有突出的滋味,但正中和了火腿的鹹味,不俗。⭐️生薑檸檬吞拿魚$138這客吞拿魚給了我不少驚喜呢!一片片吞拿魚濃厚肥美,魚肉Q嫩,灑上幾滴青檸和黑椒調味,酸甜夾著辛辣滋味,實在是一道菜不可缺少的開胃小吃呢!⭐️燒黑毛豬肉配紅酒燒汁$188份量剛剛好,除了黑毛豬,還有不少伴菜呢!黑毛豬小小一塊,厚度適中,豬肉入口香嫩爽脆,肉質鮮美無渣,餘韻有淡淡的酒香。⭐️自家製提拉米蘇

飲品選擇很多,除了咖啡、花茶、沙冰,還有還有鮮榨果汁呢!

還有不少小吃主菜,當然少不了甜品款式多不勝數

⭐️牛油果蘋果菠菜$40

燒黑毛豬肉配紅酒燒汁

⭐️燒黑毛豬肉配紅酒燒汁$188

⭐️自家製提拉米蘇$88
自家製提拉米蘇

一場來到,怎少得甜品呢?這客提拉米蘇的水準很高,濃濃的咖啡和酒味結合得完美入口散發香濃的奶香,滑而不膩,入口即溶,那醇厚的滋味仍在口腔蕩漾,十分難忘呢!

⭐️鮮果乳酪$88
鮮果乳酪

鮮芒果肉配上乳酪雪糕也十分讚,酸酸甜甜的,十分迷人!

▪️飲品和菜式和甜品的選擇很多元化,而且價錢實惠,有機會要再來嚐嚐其他菜式呢!
帕爾瑪火腿蕎麥餅
燒黑毛豬肉配紅酒燒汁
自家製提拉米蘇
2018-04-27 143 浏览
灣仔返工嘅朋友介紹咗 Odelice! 給我,說是貼地的法國菜。一於約定 happy Friday 歡度時光。經過門口望入去是一間裝修精緻的小店。橫街上人來人往,餐廳內簡潔俐落,氣氛相當 relax 。坐下來先點餐飲再説。我點了天然鮮榨果汁,全部是無添加鮮打而成,我的牛油果,蘋果,菠菜,味道清新帶點甜味,蘋果味比較出眾,但有牛油果的幼滑咁。 首先來一個餐前小食,生薑檸檬吞拿魚 $138。Tuna 入口鮮嫩帶淡淡的煙燻香味,吞拿魚顏色嫩紅吸引,以黑椒醃制過,肉質結實有咬口,配上生薑青檸汁,味道會提升到另一種層次。 是很好的開胃菜,難怪我見到現場很多客人都點了這一道小食。 食法國菜又點少得 GALETTES 呢?!PARMA HAM 蕎麥餅, 健康有益的一道菜。薄薄一片很脆的口感,正中央擁著太陽蛋及 PARMA HAM ,火腿的咸香味四溢。Taste good!來到主菜我們 order 了雜錦海鮮意式扁麵$188 ,十足的材料,青口、魚柳、帶子肉和肉粒。海鮮質地都好嫩滑,沒有雪腥味。扁麵軟硬度適中,麵質爽口彈牙,每一條麵都掛滿了蕃茄醬汁,味道帶點微辣,果然法式風味十足。牛排控的最愛!US

牛排控的最愛!US ANGUS BEEF ROSSINI 美國安格斯羅西民菲力牛排 $265 。厚厚的牛排賣相漂亮而且有層次,成吋厚的牛扒上面還有一件肥美的鵝肝,伴隨醬汁,真係幾好味。就連配菜都豐富多一點,medium rare 入口比較柔軟嫩滑。

煎香蕉、焦糖醬 & 雪糕可班戟 $68 。CREPE 煙韌的口感,又軟又薄,當中的香蕉微烤至焦香,十分甜美。加上美味的海鹽焦糖,我個人覺得是完美的配合!雪糕加上CREPE,一冷一熱,好幸福的感覺。

估唔到灣仔這裡小店咁充滿特色,可以品嚐到超水準的食物,我跟朋友都很享受這裏的氣氛。質素及價錢也是抵食又好味的推介。
庆祝纪念
生日
  • 生薑檸檬吞拿魚
  • Parma Ham Galette
  • US ANGUS BEEF ROSSINI
2018-04-25 1629 浏览
朋友歐遊回來,仍很想吃西餐,特別是法國菜,我們便預訂了Odelice!Odelice 位於灣仔的小餐館,裝潢別緻,我們是被蕎麥餅所吸引而來的。餐牌上食物供應種類繁多,我們先點了飲料,享用著石榴冰茶和鮮榨蘋果汁果茶,再慢慢點選我們的晚餐。我們共點了五份食物,侍應會待我們吃完一道菜後,才上另一道,想食物不會放涼,保持應有水準,舉動令人欣賞。我們先吃個小食,意大利水牛芝士香烤火腿,火腿烤得香脆,有鹹香的風味,把水牛芝士球切開,裡面是綿感的芝士,有淡香味,把火腿及芝士放在多士上吃,味道一流!藜麥菠菜苗沙律配煙三文魚的份量很多,材料清新豐富,十分健康。當中有菠菜苗、藜麥、三文魚、車厘茄、芝士粒、牛油果、麥包片。不用額外配上dressing, 味道已足夠。來到我們非常期待的漢堡蕎麥餅,我還真的是在港第一次品嚐到。蕎麥餅質感軟綿,麥香味沒被芝士和配菜蓋過,漢堡扒肉質厚實,整個份量足以2-3人享用!法國黑青口是店長推介,是每天限量供應的,恰巧這次我們較早用餐,所以成功點到。黑青口的特質是體型細小,肉細較為挺身,吸收了湯汁味道濃郁。一大碗青口約有三十隻,十分滿足!伴著厚脆薯條,吃到我們滿足得捧腹!甜品往

石榴冰茶, 鮮榨蘋果汁果茶

法國黑青口

甜品往往是不可缺,我們點了鮮果乳酪分享地吃。鮮甜芒果和菠蘿果肉緩和了一點飽意,乳酪雪糕也非常好吃!整體而言,這晚我們點的也不錯!

2018-04-04
石榴冰茶, 鮮榨蘋果汁果茶
  • 石榴冰茶
  • 鮮榨蘋果汁果茶
2018-04-24 118 浏览
雖然當年的囍貼街已經被拆掉重建,變咗而家新穎耀眼的利東街,卻都吸引咗我多咗黎灣仔行下,因為都有啲好靚的裝飾街景可以欣賞下。在附近街頭行過都會發現呢邊都不乏隱世的美食餐廳,今晚同朋友訂了位去食呢間外表環境睇落好外國風格的Odelice, 鋪頭細細的,係出名的法國菜餐廳。餐廳服務好週到,一坐低就主動問我地飲咩,我揀咗杯法國汽酒配士多啤梨,加入士多啤梨肉鮮甜美味,酒味香醇,係偏甜的水果汽酒,味道吸引。生薑檸檬吞拿魚,賣相已經十分吸引,顏色鮮艷,吞拿魚微微烤過,脆脆的,肉質鮮甜美味,入口即溶,嫩滑。好有特式的法國餸,Odelice 牛肉他他,他他肉攪得夠碎,加上醬汁惹味,同有香料調味,攪勻蛋黃,食落香味四溢,肉質超嫩滑的。煙三文魚法式蕎麥餅,是類似pancake 的蛋餅,餅底煙韌,好香雞蛋麵粉味,入面仲夾有菠菜,加埋煙三文魚一齊食口感好有層次,豐富。蕃茄醬海鮮意大粉扁意粉,意粉煮得彈牙爽口,蕃茄味好香濃,加入蜆肉,青口,帶子等一齊煮,鮮甜美味。燒黑毛豬肉配紅酒燒汁,色澤燒得深色,肉質嫩滑,食落有少少紅酒香味,更加突出肉質的鮮味。法式燉菜,好鐘意用蕃茄汁燉到啲雜菜好淋身,好入味。甜品,提拉米蘇,
法式燉菜,好鐘意用蕃茄汁燉到啲雜菜好淋身,好入味。
甜品,提拉米蘇,有香濃咖啡味,忌廉香甜,蛋糕同忌廉的比例適中,食落鬆軟。
首先,事前未有電話確認訂座其實都無所謂,當我地入座先係第一枱客,入座時先被通知要一個半小時內還枱,不過我地表示無所謂。但係由坐低開始就經歷左一場極唔愉快嘅晚餐。餐牌選擇已經不多,部分飲品及食物在晚市早段已售罄,青口話賣哂(結果意粉旁邊有青口)、有成行sparkling wine list但sparkling無哂(要轉香檳每杯加$30)。一坐低已不停問我地要唔要叫嘢飲,可能餐廳見得一檯客就出於殷勤,但我地menu都未睇就問,睇緊menu又再問,好似好趕時間咁。餐廳收取$80切餅費,一開始問我們是否需要切餅,仲攞埋入廚房,到最後竟然出返黎話「我地唔可以幫你地切」,當時真係好後悔無問「點解?」而切餅費依然照收!入座前講明7點還枱,我地都ok,但6:30已開始催促,問要唔要甜品;到6:50在我們身後大聲表示下一枱客已到,但其實門外根本未有客人。明白餐廳想做多單生意,但係講好左7點我地7點一定會還枱,何必令人食一餐咁唔自在既晚飯?唯一好評:打算食餐快餐既朋友不妨一試,因為出菜速度堅快(好似快餐店咁快),但生日飯或者悠閒食一餐就唔好喇。

但係由坐低開始就經歷左一場極唔愉快嘅晚餐。

2018-04-23 208 浏览
男朋友早排話好掛住係巴黎食crepe既日子 跟住搵到呢間小店呢日就同佢還有一個友人黎食啦 本身見個menu價錢都唔貴仲比我係eatigo見到有七折 即刻狗衝了9點黎到都仲係好full 好熱鬧啊見到店員都好熱情走黎走去招呼人客 好熱情啊見到個menu入面野飲都幾吸引既但本人on緊diet就唔好搞咁多野啦 飲水咪算囉唯有遲d再黎試啦{Parma Ham Galette}這個是不錯的。友人話蕃茄仔好甜 好多汁 好fresh啊沙律菜都好fresh啊 個galette唔會太濕唔會太乾 剛剛好啊是好吃的!但個parma ham就普通了點{Mixed Seafood Linguine}不錯喔 個扁意粉煮得半熟不生 有返個口感係到 剛剛好啊有d餐廳會煮到得一兩粒肉碎 我心都碎好彩呢個個海鮮料都足    良心   不錯 本人好怕太濃味既野食 呢個濃淡岩岩好 nice{US Angus Beef Tenderloin}呢個唔掂。叫咗五成熟 黎到變了全熟 係 完全熟 ONE HUNDRED PERCENT 不過全熟得黎都唔係un 都算係試到另一番風
呢日就同佢還有一個友人黎食啦 本身見個menu價錢都唔貴

但本人on緊diet就唔好搞咁多野啦 飲水咪算囉
唯有遲d再黎試啦

Parma Ham Galette

{Parma Ham Galette}
這個是不錯的。友人話蕃茄仔好甜 好多汁 好fresh啊
是好吃的!但個parma ham就普通了點
但因為佢唔係五成熟 所以都係唔掂
Homemade Mashed Potato
{Homemade Mashed Potato}
叫薯蓉係因為好掛住係Nando's個creamy mash
Nando's果個係好creamy壓到好滑既薯蓉 好重奶味果種
呢到呢個係好有texture既 有薯仔粒粒的 鹹香一些 也是很好食
不錯
Avocano Chicken Salad
{Avocano Chicken Salad}
呢個正常 沙律菜新鮮囉 個雞普普通通
個牛油果係飛機來果種新鮮的牛油果 good good
但本人唔係好中宜個沙律個汁 唔係好識講 所以唔多講了

on diet既三個人食五樣野都okay既 埋單打埋七折就五百幾
都有質素既 抵啦
完。
2018-04-22
Parma Ham Galette
Mixed Seafood Linguine
Homemade Mashed Potato
2018-04-22 120 浏览
今日星期六和友人來Odelice食個weekend brunch。感覺好relax, 爽! Salmond brunch galette $105 法式蕎薄餅係法國好出名。來到當然要點番個。這個galette有三文魚, 菠菜, 溫泉蛋, 法式荷蘭醬汁, mozzarella 芝士,檸檬, 材料豐富。蕎薄餅帶點煙韌有口感。我最喜愛溫泉蛋, 因為是黑松露溫泉蛋, 黑松露十分香。而且味道一流。 U.S. Angus beef tenderloin and eggs $178 美國安格斯牛扒, 本來要7成熟, 店員建議我們要5成熟。我們就按建議要了5成熟。好彩叫了5成熟, 因為5成熟剛剛好, 否則要7成熟會嚡口。肉質尚算軟腍。配上紅酒燒汁, 味道不俗。另有兩隻荷包蛋,非常嫩滑。 橙汁, 鮮榨, 正~

Salmond brunch galette $105

橙汁, 鮮榨, 正~
午餐
2018-04-22 131 浏览
今日黎左灣仔食飯,經過「odelice!」見到weekend 有brunch menu,食物非常吸引,就入去食個早午餐啦Benedict見到一定食!加$25有鮮榨果汁:菠蘿、青瓜、蘋果!味道清甜無添加水和糖,果香的味道!非常欣賞小食加$75可以叫個吞拿魚。醃製過吞拿魚味道非常鮮甜,陣陣檸檬酸香不失魚味,半熟吞拿魚愈食愈停唔到口!外層燻香至脆口,中間魚肉味清突出!mixed seafood benedict!多士烘香加上切粒海鮮,用上醬汁炒香!流心蛋流心度極高

Benedict
見到一定食!

外層燻香至脆口,中間魚肉味清突出!
2018-04-22 146 浏览
Happy friday!!!辛苦左成個星期 當然要對自己好啲食好西!! 朋友喺金鐘附近番工 話要帶我去間cp 高既法式小店Odelice! 一坐低,店員就好熱情介紹餐廳既sigmature dishes, 我地諗左諗好快都決定到食咩了~~ 唉好可惜試唔到佢地既青口...!!!至於野飲其實TGIF 真係想叫酒, 但因為有D病所以最尾嗌左smoothies~~ 第一樣前菜我地叫左藜麥菠菜苗沙律 ($108) 加煙三文魚 ($25)沙律份量大,藜麥加沙律菜再點埋黑醋汁 酸酸的真係好開胃~ 生薑檸檬吞拿魚吞拿魚外邊經過火灸,中間肉質軟腍,外邊配上生薑檸檬汁味道酸酸甜甜, , 十分開胃~不知道是否因為黑椒的關係, 感覺像是吃軟腍版的豬肉乾US Angus Beef Rossini $265鵝肝幼滑入口即溶 牛扒經過炭烤 肉汁得以鎖住 超級juicy 醬汁似甜蔥汁伴以薯蓉一流 好正正正呀呀最後當然要食埋個甜品啦~~~ 香蕉加上焦糖,已經係完美配撘,呍呢嗱雪糕,再加軟熟pancake,冰火交融既感覺,正~~~

藜麥菠菜苗沙律 加配煙三文魚

沙律份量大,藜麥加沙律菜再點埋黑醋汁 酸酸的真係好開胃~

US Angus Beef Rossini $265

最後當然要食埋個甜品啦~~~

2018-04-20
藜麥菠菜苗沙律 加配煙三文魚
  • 香蕉焦糖醬雪糕班戟
  • 美國安格斯羅西民菲力牛排
2018-04-20 89 浏览
嚟間法式小店是我最喜愛餐廳十大之一,最近心癢癢又來了。那種小店風情另人放鬆,當然食物水準好啦!Domaine Plou & Fils - Sparkling Brut來自法國酒莊的傳統氣泡酒,酒色看來深黃通透,味道帶微酸,有果香,有氣泡,質感溫醇,好飲!Chep’s Platter有美酒要有佳餚,來一個拼盤最合適不過。煙三文魚肥美可口。巴馬火腿鹹鹹香香,佐酒一流。意大利香腸好有肉香。麺飽條蘸著牛油果醬無得輸啦!Avocado Chicken Salad友人和我都係牛油果迷,沙律點選了牛油果烤雞沙律。果然肥厚的牛油果啖啖滋味。蔬菜翠緑爽口,新鮮健怡。烤雞不會烤得太乾,也不錯啊!US Angus Beef Rossini份量剛好可兩位女生分享。要求的六成熟達到目標。肉味香濃,再加上用了牛肉醬汁烹調,雙重享受。質感軟熟,美味,值得推介。Crepe Suzette甜品不可不試班戟,傳統法式做法,是我在香港唯一最心意的店。店員將橙酒火燄淋在班戟上,隨即一陣酒香樸鼻。班戟好薄好香,配以香濃橙香的酒汁,心心眼現了,簡直無可取代。最後一杯香醇濃郁的cappuccino 作總結,今晚又一大滿足!

Chep’s Platter

Avocado Chicken Salad

US Angus Beef Rossini

Crepe Suzette
甜品不可不試班戟,傳統法式做法,是我在香港唯一最心意的店。

2018-04-19