Odelice! (蘭杜街)

餐厅: Odelice! (蘭杜街)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2019-08-23 153 浏览
在灣仔尋尋覓覓,終於在蘭杜街找到法國午餐的好去處。餐廳裝潢帶法式風情,令人忘掉香港的煩憂。人生第一次吃蟹肉漢堡,果然沒有令我失望!看到真材實料,一絲絲蟹肉加上蝦膠,青紅椒打成的足料蟹肉餅!配上牛油果醬格外清新,粗薯條是新鮮炸起,熱辣辣,點上蛋黃醬更是格外美味!吃塊肉眼扒吧!煎得剛好七成,肥瘦適中,吃得出牛味,很大塊,份量很足。點下牛肉醬,配鮮炸粗薯條,這樣的午餐是享受啊!最推介的是法式可麗餅,這次選擇了芒果,杏仁,椰子雪糕的配搭🥰 杏仁脆脆,很夾雪糕椰子味突出,芒果鮮甜,必點😋東西好吃之餘,最重要的是去到坐得舒服,又服務態度好的餐廳!下次再帶朋友來~

朋友介紹了一家位於灣仔的西餐廳,放工後就和同事去吃晚飯。餐牌選擇多也很吸引,經理為我們介紹了是日精選和幾款招牌菜。可麗餅有鹹也有甜,可以當正餐,也可以作為飯後甜點。先試一下香煎帶子蕎麥薄餅,帶子香煎得金黃香脆,伴上較濃味的雜菌磨菇汁可謂恰到好處,餅底淡淡的蕎麥味也令味道更有層次。極緻羅西尼牛排有齊我最喜歡的食材:牛扒和鵝肝,配上薯蓉及紅酒牛肉汁,和盡顯心思的配菜甜洋蔥和磨菇等,賣相好看之餘配搭也令人眼前一亮。Medium rare牛柳生熟度很平均,牛肉色澤鮮紅,肉味也濃而不羶,質感非常嫩滑之餘,內裡仍然能鎖住肉汁。鵝肝煎至金黃色外脆內軟,味道甘香帶微甜,質感濕潤入口即慢慢溶化,絕對是市面上質素較好的鵝肝。法國空運黑青口滿滿的一盤,絕不欺場。青口體積比較小,但每粒都很飽滿,很鮮味,吃到淡淡的海水香氣,忍不住連湯也喝了一半呢。先吃薯條配大蒜蛋黃醬令口腔充滿蒜頭味,再吃青口會更對味,海鮮和蒜頭的確是絕配呢。經理教了我一個吃法,利用空殼作為小夾子,把青口肉夾出來,比刀叉更容易控制,也吃得滋味。不知不覺就剩下一大碗青口殼,好滿足呢。甜品點了煎香蕉焦糖醬雪糕可麗餅。這個經典配搭無可挑剔,餅皮夾雜濃
朋友介紹了一家位於灣仔的西餐廳,放工後就和同事去吃晚飯。

餐牌選擇多也很吸引,經理為我們介紹了是日精選和幾款招牌菜。

極緻羅西尼牛排

煎香蕉焦糖醬雪糕可麗餅
甜品點了煎香蕉焦糖醬雪糕可麗餅。這個經典配搭無可挑剔,餅皮夾雜濃郁牛油香,焦糖加上海鹽後中和了部份甜味,做到甜而不膩的效果。

值得一讚是經理服務態度非常親切,細心照顧客人需要,不時會介紹一下菜式的賣點和吃法。這晚人均消費約$400,但食物質素及服務態度均令我覺得物有所值。
極緻羅西尼牛排
煎香蕉焦糖醬雪糕可麗餅
兩個吃貨朋友都同我介紹過哩間餐廳,今晚點都要黎朝聖下。雖然係細鋪,但勝在食品品質高,有人情味。經理會同你噓寒問暖,介紹菜單,好親切。閒談間知道原來老闆係法國人,難怪裝修同環境都似去咗外國咁。好多選擇唔知揀咩好黑松露蘑菇湯黑松露香味迎面撲埋嚟來,蘑菇濃湯有好多蘑菇蓉,配上牛油薄脆麵包,胃口大開。吞拿魚牛油果他他 新鮮吞拿魚,配上大量又香又滑的凍牛油果,再用芝麻點綴, 口感細緻, 增加層次感。聰明!法國生蠔 今次食芬迪加3號, 肉身厚,有質感,海水味同咸道適中,唔會鞋口或有鐵銹味,係我鐘意的味道。新鮮又大隻,回味無窮!經典紐西蘭 草飼肉眼扒配薯條外層燒到有少少燶燶地,但肉汁完全鎖喺中間, 肉質鮮美。 食材新鮮,點煮都咁好味。 二百幾蚊食到咁嘅質素,好抵食。香煎帶子蕎麥薄餅蕎麥造的法式薄餅,配上大量新鮮沙律菜及四粒 鮮味帶子, 再用白酒忌廉蘑菇汁蓋頂。 成件事好夾,又美味。顛覆咗我對法式薄餅,只有甜才好食的諗法。
兩個吃貨朋友都同我介紹過哩間餐廳,今晚點都要黎朝聖下。

雖然係細鋪,但勝在食品品質高,有人情味。
經理會同你噓寒問暖,介紹菜單,好親切。
閒談間知道原來老闆係法國人,難怪裝修同環境都似去咗外國咁。

好多選擇唔知揀咩好

黑松露蘑菇湯

吞拿魚牛油果他他

法國生蠔

經典紐西蘭 草飼肉眼扒配薯條

2019-08-21 112 浏览
Great food at good value. In particular I find the store keeper very impressive in tirelessly handling clients, always with a smile, and providing good recommendations. Space is in the cost side but not difficult to find a seat. Corn soup was yummy. Scallop crepe on the heavy side but delicious. Passion fruit tea was not overly sweet. I’ll come back!

I’ll come back!
2019-08-21
2019-08-15 113 浏览
灣仔食肆有很多,就在短短的蘭杜街已經有好幾間。這次下班後想找新嘗試,走到蘭杜街,發現了Odelice,好的來試!Fines de claire 法國生蠔一向不算熱愛生蠔,唯獨法國蠔能吸引我。半打只是$210,新鮮嫩滑,新鮮蠔味加上清爽海水礦物味,建議不要沾上檸檬汁或其他調味,原汁原味最好。Avocado and tuna taretare 吞拿魚牛油果他他侍應推介了幾款菜式,友人知我愛吃牛油果,就決定點下。粒粒正方軟彈的吞拿魚,配嫩滑牛油果蓉,沾上日式和風醬汁,味道及賣相都非常討好!Clams and wine Linguine 蒜香白酒大蜆意粉首先蜆肉好多而且大大隻,肉嫩彈牙。扁意粉煙韌入味,吸引了蜆肉鮮甜及白酒香,十分夾配。Scallops and mushroom galette 香煎帶子蕎麥薄餅蕎麥薄餅充滿蕎麥香,厚身有彈性及有足夠口感。帶子香層煎香肉內裡鮮軟嫩滑,配合濃郁菇菌及creamy松露醬,十分夾配。Sunshine ice tea侍應亦推介了冰茶,橙,檸檬跟迷迭香味道配合均勻,沒有蓋過彼此之餘,茶味及果香溝合得相得益彰。

Fines de claire 法國生蠔

Sunshine ice tea

2019-07-16
  • 蒜香白酒大蜆意粉
  • 香煎帶子蕎麥薄餅
之前從朋友口中得知有呢間定位不貴喺灣仔嘅法國菜餐廳。今日終於可以食到喇!餐廳唔算好大,大概有八至十張枱,不過都坐得舒服。甫坐低,餐廳經理就遞上餐牌,然從好有禮貌地介紹一啲主打菜。我和朋友兩個人就點左以下嘅菜式,要強調: 全部我地點嘅都好好味!1. 呑拿魚牛油果他他🥑呢個係我地其中一個大推嘅菜式!經理建議搞拌左先食,咁就可以每啖都有牛油果同呑拿魚。牛油果份量多、吞拿魚新鮮,沾埋近似醋同豉油嘅和風醬汁,好醒胃。2. 西班牙黑毛豬配紅酒汁🍷另外一個大推,除了黑毛豬已經切成一塊塊方便和友人分享,最驚喜的是自家製的香滑薯蓉,真心好香、好滑,整個食掉都不會太漏。3. 法國空運黑青口🍽這個是他們的主打,經理推薦的!黑青口比平常的小一點,但份量確是很驚人。保守估計我們兩個人每人吃了至少二十隻青口。配上鞋帶薯條🍟非常香脆。4. 心太軟配雲尼拿雪糕🍦雖然這個不是他們特別推介,不過我超喜歡吃心太軟,所以點了。焗的時間大概15-20分鐘,端上的時間已經聞到好香朱古力味道。流心的心太軟和雪糕一齊食真是爽啊!最後要一讚的是,餐廳經理非常盡責,當晚有示威活動在餐廳附近,經理常常都會到餐廳外觀望情況,然後向食客匯報,
餐廳唔算好大,大概有八至十張枱,不過都坐得舒服。

1. 呑拿魚牛油果他他🥑
呢個係我地其中一個大推嘅菜式!

呑拿魚牛油果他他

2. 西班牙黑毛豬配紅酒汁🍷
西班牙黑毛豬伴紅酒汁

3. 法國空運黑青口🍽

4. 心太軟配雲尼拿雪糕🍦
朱古力心太軟伴雪尼拿雪糕

最後要一讚的是,餐廳經理非常盡責,當晚有示威活動在餐廳附近,經理常常都會到餐廳外觀望情況,然後向食客匯報,務求令我們吃得放心。

呑拿魚牛油果他他
西班牙黑毛豬伴紅酒汁
朱古力心太軟伴雪尼拿雪糕
1K
2019-08-06 152 浏览
好耐之前食過,覺得很正,今日就帶honey 來吃。餐廳不算大,但環境舒適,很啱傾偈。一坐下,服務員很有禮地為我們介紹餐牌,推介美食。很貼心。呑拿魚鮮嫩,陣陣芝麻香,有青檸味再加上柑果肉,味道清新有驚喜,作為前菜非常醒胃。意粉配蒜香白酒忌廉汁,挺特別。有淡淡野菌味,各食材味道融為一體,鵝肝軟腍甘香,令人食指大動。咁細隻嘅青口未食過,青口細細隻,軟滑鮮甜,有陣陣白酒香,很正薯條炸至金黃香脆,配上特製醬汁,正蘋果爽脆,和蕉糖醬很夾,椰子🥥雪糕creamy餅底煙韌,這晚餐當然票配番杯雞尾酒同啤酒,cheers!🥂
好耐之前食過,覺得很正,今日就帶honey 來吃。

餐廳不算大,但環境舒適,很啱傾偈。
一坐下,服務員很有禮地為我們介紹餐牌,推介美食。很貼心。

呑拿魚鮮嫩,陣陣芝麻香,
有青檸味再加上柑果肉,
味道清新有驚喜,
作為前菜非常醒胃。

煎封芝麻呑拿魚

意粉配蒜香白酒忌廉汁,挺特別。
有淡淡野菌味,各食材味道融為一體,
鵝肝軟腍甘香,令人食指大動。
法國鵝肝意粉

咁細隻嘅青口未食過,青口細細隻,
軟滑鮮甜,有陣陣白酒香,很正
薯條炸至金黃香脆,配上特製醬汁,正

法國空運黑青口配香脆薯條

蘋果爽脆,和蕉糖醬很夾,
椰子🥥雪糕creamy
餅底煙韌,

肉桂蘋果蕉糖醬  雪糕可麗餅

這晚餐當然票配番杯雞尾酒同啤酒,cheers!🥂
士多啤梨檸香酒

煎封芝麻呑拿魚
法國鵝肝意粉
法國空運黑青口配香脆薯條
肉桂蘋果蕉糖醬  雪糕可麗餅
士多啤梨檸香酒
2019-08-05 229 浏览
踏入8月,又係我嘅生日飯開始。今年第一餐生日飯。由頭食到尾。第一站去咗食米芝蓮牛肉麵。再去淺水灣影靚相,再去埋赤柱。跟住返灣仔食晚餐。朋友預先book咗灣仔蘭杜街2號地下9號舖嘅 Odelice。佢話食過唔錯,所以今次請我去。餐廳唔算大。但坐得都好舒服。餐牌上有好多不同種類食物。灸燒吞拿魚尼斯沙律吞拿魚係微煎少少,側面有黑白芝麻。配上蛋,沙律菜, 車厘茄. 配上柚子醋沙律汁. 特式主盤拼盤牛肉 溝羊肉腸2條。餐廳AM非常細心,知我唔食羊肉,就提醒我條腸係牛羊mixed。(點解佢會知,係因為我地一座低就叫佢介紹有咩最好食。咁佢又有問我地有咩唔食,所以就知啦!)芝士薄片,好味,唔酥牛油果醬,可以用嚟查麵包。我太鐘意呢個醬,查晒麵包就就咁食晒杯醬煙三文魚及巴馬火腿西班牙黑毛豬伴紅酒汁,低溫烹調,肉質雖然唔夠軟綿綿,好有豬味,配上紅酒汁, 凡低部舖滿滑滑薯蓉。薯蓉特別好食。問職員有咩秘訣。           原來係加cream。正,又學到嘢伴碟仲有豆角、小紅茄、燒青瓜,新鮮, 鮮甜。法國空運黑青口配香脆薯條(限量供應)BB黑青口,係限量供應呀, 份量超多, 好大碗。目測有50隻以上。青口肉非
餐廳唔算大。但坐得都好舒服。

餐牌上有好多不同種類食物。

灸燒吞拿魚尼斯沙律

特式主盤拼盤
芝士薄片,好味,唔酥
煙三文魚及巴馬火腿

法國空運黑青口配香脆薯條(限量供應)
BB黑青口,係限量供應呀, 份量超多, 好大碗。目測有50隻以上。青口肉非常非常嫩,好好好好食。(因為我唔太鐘意食青口,但朋友鐘意食。所以Order咗,試咗之後愛上咗), 薯條又脆卜卜, 配埋蛋黃醬. 正呀!

Nutella 榛子乎朱古加醬, 煎香蕉
Pancake皮包住榛子醬。 配上新鮮香蕉。超正 (仲要寫埋凡個名

朋友仲叫咗杯Aperitifs, 酸酸甜甜, 唔錯
仲有禮物送
题外话/补充资料: 職員超好禮貌又細心. 由其是副經理, 讚!
庆祝纪念
生日
  • Nutella 榛子乎朱古加醬
  • 法國空運黑青口配香脆薯條(限量供應)
2019-08-04 164 浏览
相约朋友到灣仔電腦城逛街,順便吃午餐。餐廳環境優雅,空調夠冷,侍應友善,服務殷勤,耐心介紹多款食品。是日餐湯是西蘭花忌廉湯,西蘭花味濃,咸度適中。田園沙律的蔬菜新鮮,加了醋,開胃。蕃茄蟹肉扁意粉125元,蟹肉鮮甜,蕃茄醬汁惹味,扁意粉採用濶條麵,爽口不腍,每條都吸收了醬汁,自行加入少量檸檬汁,提升味道層次。歐洲空運黑青口168元,一盆入面有很多細青口,細青口的肉質特別鮮嫩,含有輕微酒味、蕃茄味和洋葱味,不會搶走青口本身的味道,配有炸薯條,熱辣辣,外脆內軟,很好吃。提拉米蘇65元,質地軟,含有少少酒味及咖啡味,是一款很出色的自家製甜品。總結:環境、味道及服務均滿意。
總結:環境、味道及服務均滿意。
2019-08-04
2019-08-02 142 浏览
呢間嘢以呢個價錢真唔好食囉啲嘢食好粗同精緻法國嘢一啲都扯唔上關係其實我覺得佢似英國餐多啲佢得三樣嘢係好食就係 吞拿魚他他 蘑菇湯 同埋佢個side dish 薯蓉講番佢最難食嘅龍蝦飯先通常lobster risotto個risotto係用龍蝦湯嚟煮嘅佢個飯一啲龍蝦味都冇我見到佢個樣就好奇怪點解會有蕃茄 青豆呢d咁嘅嘢會破壞咗龍蝦汁原來冇龍蝦汁即係佢用 啲怪味risotto放咗塊龍蝦就當係Warrington lamb overcooked豬肉卷乾到嘔
呢間嘢以呢個價錢
放咗塊龍蝦就當係
Warrington lamb overcooked
豬肉卷乾到嘔
2019-07-31 103 浏览
Odelice主打法式菜餚,店舖不大,但感覺cosy。晚上與好友點了一盤生蠔,$145有四只法國生蠔。雖然蠔身不算飽滿,但勝在新鮮,兼帶有海水味,不蘸醋才能嘗到原鮮味道。100%鮮榨蘋果青瓜西芹汁沒有青澀味,清新可口。呑拿魚牛油果他他配以日式和風醬,味道比較清淡,建議可多放些黑椒提味。香煎帶子蕎麥薄餅有驚喜,半生熟帶子外層微焦;白酒忌廉煮過的野菌和煙肉,與煙韌的蕎麥餅配搭討喜。西班牙黑毛豬配紅酒汁肉味偏濃,美中不足的是肉質未算軟嫩。伴碟有薯蓉、豆角、小紅茄、燒青瓜,做法健康,又能調和肉類的膩意。

Odelice主打法式菜餚,店舖不大,但感覺cosy。

晚上與好友點了一盤生蠔,$145有四只法國生蠔。

100%鮮榨蘋果青瓜西芹汁沒有青澀味,清新可口。

同朋友喺灣仔放工,今個星期經歷好多,大家都希望可以食餐好啲嘅。呢間鋪頭外面係令人覺得好溫馨嘅小店,於是就揀咗呢一間啦。餐牌上有好多嘅選擇,價錢係好合理嘅餐牌嘅。服務員更加細心咁樣推介一啲受歡迎嘅菜式俾我哋選擇。店內嘅環境舒適,可惜座位比較狹窄,所以感覺整體都會比較嘈。法國鵝肝拼鴨胸沙律份量非常之大,而且鵝肝燒得非常香,入口即溶,俾人一種好鮮味嘅感覺。至於煙鴨胸配蜜糖陳醋汁亦係非常之配搭。我特別欣賞佢嘅烤番薯🍠,用上少少玉桂粉去烤,更加帶出番薯嘅甜味。整體係又有肉類既鮮味,亦有青菜嘅清新感嘅沙律,我非常之鍾意,亦都好推介!當日嘅餐湯係粟米忌廉湯,比較多湯渣,而唔係一啲好Creamy嘅忌廉湯。我自己會覺得呢度稍為扣分,如果你係鍾意有口感,有啲咬口嘅話,可能就會鍾意啦。黑松露蘑菇湯呢個蘑菇湯就真正係非常之Creamy嘅,而且黑松露個味都幾香,配上蘑菇,一直都係好好嘅配搭。香煎帶子蕎麥薄餅呢個係法國幾出名嘅叫做galatte嘅食物,我自己其實係第一次食。類似就係pancake咁樣。帶子非常之大粒,而且彈牙鮮味。我自己幾鍾意佢個忌廉煮野菌同煙肉,個汁係非常之好配搭個薄餅,餅底好薄,而且其實味道好

店內嘅環境舒適,可惜座位比較狹窄,所以感覺整體都會比較嘈。

法國鵝肝拼鴨胸沙律

黑松露蘑菇湯

香煎帶子蕎麥薄餅
呢個係法國幾出名嘅叫做galatte嘅食物,我自己其實係第一次食。類似就係pancake咁樣。帶子非常之大粒,而且彈牙鮮味。我自己幾鍾意佢個忌廉煮野菌同煙肉,個汁係非常之好配搭個薄餅,餅底好薄,而且其實味道好淡既,整體好令我哋有新鮮感。

烤雞蒜香鯷橄欖意粉
意粉嘅份量都幾足,而且我幾鍾意佢呢一個地中海風味嘅醬汁,整體而言係酸酸地帶有少少嘅辣未,相當之開胃。醬汁嘅份量唔會太多或者太少,啱啱好。烤雞方面,個人就覺得比較鞋口,可以滑嫩一啲。

我哋都叫咗一個main dish,就係法國空運嘅青口配香脆薯條

呢一個係限量供應嘅菜式嚟,唔係成日都有。湯汁由蕃茄,芫荽,仲有白酒煮成,同個青口係非常之夾,好完美咁樣帶出青口嘅鮮味。我有試飲咗少少個湯底,其實好鮮味好濃郁。

青口感覺係好新鮮,雖然細隻但係啲肉係幾多,同埋個份量係好大架,大概有四五十隻。我同朋友都覺得以$188呢個價錢係其實好抵食!

薯條方面,好香同埋新鮮熱辣辣,點上mayonnise係好味㗎。

依間餐廳其實係有Wine Menu有唔同嘅酒飲,見到好多枱都有去開酒,當日我同朋友就唔係太想飲,於是我哋叫左普通drink Menu上面嘅一啲花草茶。

最後埋單大概係八百幾蚊,整體而言,係幾高質,而且性價比係算高,worth the price。我哋都真係食得好飽😂而且的確每一碟嘅質素都相當高。

服務方面,亦都係好舒適同埋高質嘅。尤其是餐廳的確有留意我哋進食嘅進度,先至再續碟上菜,所以食得相當舒適,亦都絕對唔會有覺得好趕嘅感覺,整體係相當推介!!💕👍
  • 法國黑青口
今晚是星期一,  路過這間餐廳,  看見很熱鬧, 以歐陸裝飾.   店名  ODELICE !!  法國名字.  我們 walk-in, 試試有沒有位?   店長話, 有客人剛埋了單,  只要等一等, 便可安排入座.  餐廳裝修雅緻. 牆上有多幅西洋畫.   燈光柔和, 感覺舒適.  餐牌封面, 以法國巴黎鐵塔做標誌.我先叫一杯  Cider Brut/Dry Merlot  蘋果酒,  入口好清新.  酒精含量度低.  朋友叫了一 杯 Red Wine,  紅酒有光澤味香, 質感醇厚, 味道幼滑. 我們碰過杯, 一齊再看餐牌.頭盤叫了  Pan-Seared Tuna Salad 炙燒吞拿魚尼斯沙律, 擺設靚, 好吸引. 食材豐富.  有炙燒吞拿魚, 雞蛋, 青椒, 洋蔥, 卡拉馬塔橄欖, 車厘茄, 清新柚子醋汁, 並有兩片烤脆多士. 炙燒吞拿魚表面微焦, 厚切無筋, 肉質柔軟, 好好食.  配菜爽口夠新魚鮮, 好開胃. 朋友選的主菜係  Entrecote Frites/Steak & Fries  經典肉眼牛排配薯條, 200克澳州草飼肉眼牛扒, 燒汁.  配一籃子薯條炭燒牛排嘅
店長話, 有客人剛埋了單,  只要等一等, 便可安排入座.
餐牌封面, 以法國巴黎鐵塔做標誌.
我們碰過杯, 一齊再看餐牌.
 200克澳州草飼肉眼牛扒, 燒汁.  配一籃子薯條
炭燒牛排嘅香味 散發著, 令人食指大動.
燒牛排, 肉質有彈性.   燒汁好香.
份量適中, 肉質鮮嫩多汁, 有牛味. 配搭嘅燒汁,  唔點都好味.
燒烤火喉控制得好, 依我們理想 6 成熟.
配薯條, 炸薯條炸得不乾, 外脆內軟很香,  沾些茄汁, 相當好吃.
主菜係 Grilled Iberico Port Pluma Loin in red Wine Jus & Mashed potato 西班牙黑毛豬伴紅酒汁配薯蓉.
烤西班牙黑毛豬,  配烤蔬菜,  鮮露笋.   上面鋪滿濃濃紅酒汁,  伴有紅卜卜的車厘茄好新鮮.
烤黑毛豬 切成薄片,  入口油潤甘香, 肉嫩多汁,   食材優質,   紅酒汁味道好,  配自家制滑薯蓉, 滿意組合.
經店長介紹, 我們點了有創意, 而每晚有限量出產的甜品 Crepe Aumoniere
filled with Cinnamon apple , vanilla ice cream,  side of rose chantilly & strawberry coulis.
這個甜品做得好出式, 用了法式蕎麥餅做底,  配上雲呢拿雪糕, 充滿夏日色彩 .

伴有三朵小玫瑰,  好溫馨的感覺.
蕎麥餅帶麥香味.  雲呢拿雪糕混合玉桂蘋果, 草莓. 味道好豐富! 甜度唔高.  真滋味!
連鎖式經營的西餐廳, 食物及廚藝有水準,  甜品也十分好吃.  法國 fans 必到 !
  • 炙燒吞拿魚尼斯沙律
  • 經典肉眼牛排配薯條
  • 烤黑毛豬
  • Crepe Aumoniere
2019-07-29 96 浏览
有朋友讓我介紹西餐廳的話,我一定會毫不猶豫介紹這間餐廳給他👍🏻原因無他的就是食物質素超班,價錢合理,服務貼心,環境舒服!之前吃過幾次尖沙咀的店,這是我第一次來灣仔店,想不到感覺好不一樣喔~尖沙咀是連鎖食肆的感覺,而灣仔店則是親切小店!在灣仔店員會超親切地推介菜色,細心照顧客人!就是每道菜的出菜時間掌握都剛剛好,店員看到我飲品快喝完了主動送上水!而食物方面黑松露蘑菇湯 $58四個字:濃而不膩 就足以形容有多好喝了!推薦大家來到必點!法國新鮮生蠔 $145@4隻果然好新鮮,帶點海水味!令人回味無窮蒜香白酒大蜆意粉 $158第二項必點之選!是我吃過的蜆肉意粉中最高質的一個!絕對會回味!意粉醬咸度剛剛好,還帶有鮮味!蜆份量也不少,大大隻的!真的行過路過不要錯過!香煎帶子蕎麥薄餅 $155法式薄餅我超愛😍薄餅的橋麥香味很重,食起來有點像焦焦的感覺!帶子生熟度剛好又大隻!而蘑菇醬簡直是一絕,好濃郁!😌另外我很喜歡這裏還有鮮榨果汁可以選擇!健康點麻~真的是很用心的店!

而食物方面
黑松露蘑菇湯 $58
四個字:濃而不膩 就足以形容有多好喝了!推薦大家來到必點!

法國新鮮生蠔 $145@4隻
果然好新鮮,帶點海水味!令人回味無窮

蒜香白酒大蜆意粉 $158

香煎帶子蕎麥薄餅 $155

2019-07-28 87 浏览
記得剛剛同男友開始時,經常都去嘗試不同美食,每一次雙方都盛裝出席。事隔數年,四周發掘美食的心不變,但兩個人已由細心打扮變到不施脂粉、鬚根滿面。有時候,一起久了,需要一點新鮮感,今晚預約了一家法國餐廳,雙方終於稍作打扮。位於灣仔的Odelice!,店面不大,卻坐無虛席。餐點選擇豐富且多元化,每一樣都好吸引。French Galettes於香港不算太普及,餐廳卻提供多種配搭。法國鴨胸蕎麥薄餅($148),薄餅帶很香的麥味, 內裡配上洋蔥、薯仔粒等,很滋味。鴨胸看起來普通,味道比賣相好,口感挺嫩。主菜方面,店員特別推薦西班牙黑毛豬,個人卻突然好想吃牛肉。點了Beef Rossini($318)。Rossini是義大利人,卻於法國創作了此等美食。嫩滑軟熟的fillet,配上甜甜的紅酒醬汁,面層鋪上肥美、充滿油脂香的鵝肝。正統菜式,還要有刨上幾片松露才見矜貴,這裡用上蘑菇汁,也不過不失。Side dishes價錢多為$45,來吃法國菜,當然要點Ratatouille。此蔬菜雜燴,因迪士尼卡通更聲明大噪。甜點乾脆來一道French Toast - 仲夏日法式多士($65),配上椰子雪糕。蘸滿蜜糖的

甜點乾脆來一道French Toast - 仲夏日法式多士($65),配上椰子雪糕。蘸滿蜜糖的脆口多士,粒粒水果肉,再加上冰凍的雪糕,口感豐富,亦香甜美味。

自家製的Lemonade($32)十分清新,炎炎夏日喝這個特別醒胃。