Odelice! (蘭杜街)

餐厅: Odelice! (蘭杜街)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2022-08-11 132 浏览
夏天真好!只要早一點點下班便彷彿擁有了一個充實的下午!我這天先去逛街,然後六點多去吃法國菜!這天的前菜是紅點三文魚他他。這個擺盤太用心了,未開始品嚐我已經心花怒放了!味道方面,我覺得它很清爽,是適合夏日的開胃菜!接下來的主菜是馬賽龍蝦海鮮鍋。這是很足料的海鮮鍋,裡頭有半隻龍蝦、黑青口、大蜆、盲槽魚及魷魚,非常豐富!海鮮鍋味道很鮮美,我最喜歡香煎過的盲槽魚,它沾上馬賽海鮮湯,口感既香脆又濕潤!接下來是香橙烤豬腩。它的外皮超級香脆!不是麻花脆皮,但它非常鬆脆!肉質柔嫩,脂肪不多,吃起來不會覺得厚重、油膩,是能滿足味蕾,但不罪惡的佳餚!最後是飲品及甜品。我喝的是紅玫瑰伯爵凍飲茶。飲品沒有要求少甜,不過這個甜度是我理想的味道。玫瑰的香氣四溢,細味仍能嚐到伯爵茶的柑橘味。甜品是番紅花啤梨蛋糕。這是熱的蛋糕,應該是減了糖的版本!我覺得它是我喜歡口味的甜點,不甜膩,但很甜蜜!口感不絲滑,但很柔軟順滑。
2022-08-07 167 浏览
今日係7月30日 約咗朋友喺灣仔行街 跟住去到咁上下肚餓了 行行吓行到去蘭杜街 見到有間都幾靚睇下面睇好似都幾舒服出面見到個Menu有個branch好吸引 個名係Odelice 係法國餐廳嚟嘅 之前喺尖沙咀都食過晚餐覺得幾好味咁就入去試吓啦 我哋坐低咗 1️⃣咁我就見咗個半隻龍蝦炒蛋 入邊有半隻龍蝦 牛油果莎莎 炒蛋 布里歐修麵包🥯呢個我叫咗個Soothing-舒緩 係熱飲嘅 呢個飲完呢覺得真係好舒緩好似做完Spa嗰啲咁2️⃣另外我朋友嗌左個 班尼迪克碗-煙三文魚入邊有燒茄子 煙燻茄子容 牛油果 車厘茄 60山道溫泉蛋 荷蘭醬汁 布里歐修麵包🥯我朋友都係叫咗個Soothing-舒緩我覺得喺呢度坐 一路傾偈一路食 全日早餐 都好寫意 同埋佢哋做到龍蝦炒蛋都係好好味 好正3️⃣最後我哋叫咗個法式可麗餅 好好味
我哋坐低咗

2️⃣另外我朋友嗌左個 班尼迪克碗-煙三文魚
我朋友都係叫咗個Soothing-舒緩

3️⃣最後我哋叫咗個法式可麗餅 好好味
2022-07-30
  • 法式可麗餅
  • 半邊龍蝦炒蛋
2022-08-03 117 浏览
上週六和朋友到灣仔,沒有想到見面的時候已經肚餓,和朋友到了附近這一間網上推薦不錯的餐廳,吃一個休閒的brunch他們特意提供週末早午餐套餐,款式不少Odelice早午餐 點了他們以餐廳命名的brunch, 在基本的all day breakfast 上添加了一些創意,特意有個牛油果莎莎,入口甘甜帶有少許蕃茄酸味,另外他們的炒蛋非常滑溜,值得推薦龍蝦芝士焗蝴蝶粉,份量非常滿足,芝士份量極多,每一粒蝴蝶粉都沾滿了芝士的香氣,此外龍蝦亦屬於新鮮貨色,肉質鮮嫩熱情果冰茶,非常值得推薦,入口香甜充滿熱情果香味,配搭薄荷葉口感清新,非常適合夏天飲用和朋友意猶未盡點了這間餐廳著名的法式可麗餅,簡單的花生朱古力口味已經非常足夠,焦糖醬和朱古力醬的香味沾滿餅底,配搭雪糕造成一冷一熱的口感,是一道非常滿意的甜品

他們特意提供週末早午餐套餐,款式不少

2022-07-31 171 浏览
上次帶朋友嚟試lunch,都幾滿意!今日就帶另一個朋友嚟試吓dinner 。我哋叫咗….生牛肉薄切 :生牛肉好軟林林,火箭菜好新鮮,仲有巴馬臣芝士碎同蘿蔔仔,配上芥茉醬同黑松露醬汁,真係好好味牛脊肉配法國鴨肝:牛脊肉五成熟好Juicy同好有牛味,鴨乾煎得外脆內軟,配菜有甜嘅洋蔥,仲有蒜頭,蒜頭咁樣嘅煮法令到口感似薯仔,好味;薯蓉好creamy法國油封鴨腿:油封鴨好嫩好入味,配埋羽衣甘藍、薯仔同蘋果。原來蘋果同油封鴨好夾架,蘋果甜甜地又少少酸,好開胃同時減低油膩感蕃紅花啤梨蛋糕:啤梨微暖,蛋糕唔會太甜,質感又唔會太厚實。白酒:食法國菜點都要叫下wine嘅😌我哋選擇左白酒,都算大杯,而且易入口

蕃紅花啤梨蛋糕:啤梨微暖,蛋糕唔會太甜,質感又唔會太厚實。

2022-07-18
  • 法國油封鴨腿
  • 蕃紅花啤梨蛋糕
2022-07-29 97 浏览
嗰日經過灣仔 就嚟左呢到食brunch😍推介半隻龍蝦炒蛋✨雖然價錢有啲貴~但真係好好食😋軟熟嘅麵包🍞鋪滿嫩滑嘅炒蛋🍳再加埋鮮甜彈牙嘅龍蝦肉🦞同清新嘅黑醋沙律🥗一齊食 口感味道層次非常之豐富💓
2022-07-29 111 浏览
邊個話法國餐廳一定係又貴又細份🇫🇷呢間真係超級推介‼️香橙烤豬腩好驚喜🥳原本以為佢係五花腩 點知佢係好似燒肉咁🐷外皮勁香脆 一層肥一層瘦 食落軟腍 夠肥美又甘香❤️仲有啲幼滑嘅薯蓉🥔加埋酸酸甜甜嘅香橙醬 好開胃🍊
2022-07-26 2842 浏览
📍Odelice(wanchai)🍽 Lobster Farfelle Bake + Odelice brunch + Choc, caramel, almond, IC Crêpe + Tropical Passion Iced Tea😋 今日同朋友經過灣仔,就嚟到呢間cafe歎個早餐。店員態度好好,上菜速度都快,成個用餐過程好放鬆😃🍱 Lobster Farfelle Bake $258佢哋係直接用咗活龍蝦,蝦肉好新鮮好好味😋而佢哋嘅蝴蝶粉係用咗芝士醬汁烤焗,食落啖啖芝士味,配埋蝦肉別有一番風味!Odelice brunch $135第一個要讚嘅係佢哋牛油果! 好新鮮,份量亦都好足夠。有得揀煙三文魚或者煙肉加烤肉腸,今次我哋就揀咗後者。而蛋類方面都選擇多多:溫泉蛋炒蛋煎蛋都接受~Choc, caramel, almond, IC Crêpe $75呢隻可麗餅配有海鹽焦糖醬、朱古力醬、杏仁餅同雲呢拿雪糕。甜度中和得啱啱好,好正~Tropical Passion Iced Tea $80/2水果味豐富,口感清新,夏日炎炎飲就啱曬!💰$548
📍Odelice(wanchai)

🍱 Lobster Farfelle Bake $258

Odelice brunch $135

水果味豐富,口感清新,夏日炎炎飲就啱曬!

💰$548
2022-07-22
2022-07-26 142 浏览
今次放完工就去咗book咗位嘅「Odelice!」食翻餐法國菜🇫🇷.生牛肉薄切🥩擺盤好似一朵鮮花🌺生牛肉食落無想像中咁生😲表面加咗黑松露汁、🖤黃芥末、黑醋、欖欖油🫒然後再有一個巴馬臣芝士沙律🥗酸甜開胃🤤.馬賽龍蝦海鮮鍋🌊有半隻龍蝦🦞另有黑青口、蜆🐚魷魚🦑盲槽魚🐟配上鮮甜番茄洋蔥醬汁🍅🧅龍蝦同青口非常鮮甜彈牙😋盲槽魚外脆內嫩😗將2塊酵母麵包點醬汁食🍞好味道.香橙烤豬腩🐖豬腩肥瘦適中👍🏻而且烤得剛剛好,外皮香脆😆肉嘅部分又嫩滑又有豐富肉汁,清新香橙醬🍊可以除去豬腩油膩,底下有薯蓉及蔬菜羽衣甘藍及車厘茄🥬🥔.火焰香橙可麗餅🔺經典法式可麗餅😉職員會喺上枱嘅時候燃燒橙酒🔥橙酒味濃烈🥃加上雲呢拿雪糕中和🍨.法國波爾多紅葡萄酒🍷入口醇香.TISAROM 抗壓花草茶🌸有香茅、薰衣草💐玫瑰花瓣🌹蘋果乾🍎味道幾清香,加少少澳洲蜂蜜更滋潤🍯仲有塊小曲奇🍪
法國波爾多紅葡萄酒🍷入口醇香
  • 香橙烤豬腩
  • 火焰橙酒可麗餅
  • 馬賽龍蝦海鮮鍋
2022-07-23 2218 浏览
這兩個月已經第三次惠顧。這一間法國餐因為食物質量有水平但價錢非常之合理。所以今次就是試了另一間的分店在灣仔。雖然這店舖沒有之前那兩間的分店座位比較寬敞但勝在氣氛非常之好。 因為鄰近是商業區所以有不少放工後的上班一族在這裏happy hour。生牛肉薄切$165巴馬臣芝士,火箭菜沙律,黑松露醬汁這個生牛肉食完完能點綴了不少整頓晚餐的開始,它的味道十分新鮮,牛肉味重!而伴隨住這碟生牛肉的沙律及盆菜也是非常配合令生牛肉的味道更佳。法國油封鴨腿 $195羽衣甘藍,焗金薯,蘋果酒醬汁油封鴨腿肉汁鮮嫩,又非常之入味。相信廚師煮這個油封鴨胸用了不少心機。最喜歡的就是他的配以蘋果筋絡配合食這個鴨腿的滋味。今日有少少想配合sparkling wine -Prosecco$75我絕對是配合今餐的食法。特別是那個馬賽龍蝦海鮮鍋。朋友想order了honey, lemon , mint ice tea $38這個飲品蜜糖是整杯飲品的精髓。因為蜜糖是來自法國非常之清新。”馬賽龍蝦海鮮鍋 $368- 上枱已令人垂涎三尺,食材非常豐富,份量十足。有半大隻,啖啖肉、蝦肉爽口香甜,又有鮮甜嫩滑的黑青口、大蜆,煎得香脆嘅

生牛肉薄切$165
巴馬臣芝士,火箭菜沙律,黑松露醬汁

法國油封鴨腿 $195
羽衣甘藍,焗金薯,蘋果酒醬汁

我絕對是配合今餐的食法。特別是那個馬賽龍蝦海鮮鍋。

”馬賽龍蝦海鮮鍋 $368
- 上枱已令人垂涎三尺,食材非
常豐富,份量十足。有半大隻,啖啖肉、蝦肉爽口香甜,又有鮮甜嫩滑的黑青口、大蜆,煎得香脆嘅盲曹魚及彈牙魷魚
魚,配合惹味的海鮮鮮甜鍋!絕對是令人大快朵頤!

火焰燈酒可麗餅$88
這個簡直有驚喜因為賣相非常之特別。先煮好燈酒,再淋上面上。那火焰仍然能夠在可麗餅上飛舞。

最後買單都只是這個價錢

• 馬賽龍蝦海鮮鍋
  • 火焰橙酒可麗餅
2022-07-22 139 浏览
上個週跟朋友去了灣仔行街,行街前去了這間平民法國菜餐廳食個靚brunch!這間餐廳之前都來過幾次,不過還沒有在間分店食過brunch!他們的brunch除了有主食,亦包有湯或凍飲!班尼迪克碗 ,平時的班尼迪下面的麵包通常都是麥記豬柳漢堡那種包,而這裡的麵包用上鬆軟的!上面放有流心的蛋,食落非常美味!再跟煙三文魚一齊食,咸咸香香特別惹味!還附有牛油果沙律和車厘茄,感覺好fresh!半隻龍蝦炒蛋,軟熟的麵包上面有嫩滑的炒蛋,還有有膏的龍蝦肉,鮮甜爽身,非常美味!再配上拌入醋的沙律,十分健康!香蕉船,這款甜品的外碗其實是用可麗餅整成的,碗入面有士多啤梨和雲尼拿味的雪糕,還有香蕉和士多啤梨肉,十分正!檸檬蜜糖薄荷凍飲茶,飲品酸酸甜甜,還帶有薄荷的清涼味,感覺好fresh!晴天凍飲茶,飲品用上橙、檸檬和迷迭香,酸酸甜甜,幾解渴!
晴天凍飲茶,飲品用上橙、檸檬和迷迭香,酸酸甜甜,幾解渴!
2022-07-10
2022-07-21 77 浏览
Odelice 裝修過後光猛左,位置亦闊落左從前是法式小酒館,現在風格則比較年輕、輕鬆。熱帶風凍飲茶香甜清新,果味很突出,熱情果酸甜開胃,混合菠蘿、芒果汁,相當適合夏天!檸檬蜂蜜薄荷凍飲茶酸甜度很剛好,這裡的飲品很不錯!Odelice Brunch炒蛋、薯角、煙肉、烤肉腸、酸種麵包以及牛油果莎莎用上酸種麵包算是很有誠意,吃起來鬆軟、濕潤,吃罷不會有硬塞肚子的感覺。Lobster Farfalle Bake哪裡有龍蝦,哪裡就有我(笑)雖然只是波龍,但新鮮彈牙,有鮮味,也是誠意大足!蝴蝶粉配以芝士烤焗表面微脆,內裡濕潤,原以為會很膩,卻吃完一整個亦無負擔!Banana Split Crêpe以Crêpe為船,很是有趣,但我還是喜歡吃柔軟軟熟的餅皮下次應該會叫回傳統的Crêpe!員工年輕有活力,親切有禮,定會再訪!
Odelice 裝修過後光猛左,位置亦闊落左
從前是法式小酒館,現在風格則比較年輕、輕鬆。
熱帶風凍飲茶
香甜清新,果味很突出,熱情果酸甜開胃,混合菠蘿、芒果汁,
相當適合夏天!
檸檬蜂蜜薄荷凍飲茶
酸甜度很剛好,這裡的飲品很不錯!
Odelice Brunch
炒蛋、薯角、煙肉、烤肉腸、酸種麵包以及牛油果莎莎
Lobster Farfalle Bake
哪裡有龍蝦,哪裡就有我(笑)
雖然只是波龍,但新鮮彈牙,有鮮味,也是誠意大足!
蝴蝶粉配以芝士烤焗
表面微脆,內裡濕潤,原以為會很膩,卻吃完一整個亦無負擔!
Banana Split Crêpe
以Crêpe為船,很是有趣,但我還是喜歡吃柔軟軟熟的餅皮
下次應該會叫回傳統的Crêpe!

員工年輕有活力,親切有禮,定會再訪!
2022-07-20 116 浏览
Odelice 有幾間分店都有不同特色,今次嚟位於灣仔呢間,品嚐下 Brunch Set!😉一入餐廳內就感覺到寧靜舒服 Brunch Set 都頗多選擇!🍴班尼迪克碗 ~ 食材非常豐富,有淋甜燒茄子、薰煙茄子蓉、香滑牛油果、車厘子、哈羅米芝士,當然還有主角煙三文魚啦…撈埋荷蘭醬汁、還有布里歐修麵包,真係食得開心!🍴半隻龍蝦炒蛋 ~ 賣相已經好吸引,隻蟹鉗好大隻兼啖啖肉,又甜又彈牙,配合埋牛油果沙沙、炒蛋、荷蘭醬汁、布里歐修麵包,真係冇得彈!🍴香蕉船可麗餅 ~ 雲呢拿+士多啤梨雪糕,配合濃味朱古力醬、脆脆焦糖花生、香甜香蕉,食完滿足晒!

一入餐廳內就感覺到寧靜舒服

Brunch Set 都頗多選擇!

🍴半隻龍蝦炒蛋 ~ 賣相已經好吸引

2022-07-16
2022-07-20 1437 浏览
有了港鐵直達金鐘,現在週末的lunch少出銅鑼灣,因為可以去灣仔試新餐廳。來到Odelice法國風味餐廳,環境寫意,好relax~熱情果冰茶好夏日,賣相好吸引微甜的熱情果配菠蘿汁、芒果,還有清新的羅勒香葉,甜度剛好,感覺fresh都不得了!夏日熱辣辣的天氣,最適合飲杯Iced Americano,咖啡味不錯。Benedict Bowl 班尼迪克碗第一次見這樣egg benedict,十分有趣布里歐修麵包 包著63度温泉蛋切開有金黃的蛋汁流出,麵包香脆帶甜,還有荷蘭醬汁,味道嘅新鮮又美味。少見到的燒茄子、濃郁的煙燻茄子蓉,還有牛油果、車厘茄、煙三文魚相當豐富。Half-Lobster Scrambled Eggs 半隻龍蝦炒蛋Wow~Lunch食龍蝦好豐富!龍蝦彈牙香脆的布里歐修麵包上面有牛油果莎莎、厚厚的炒蛋,層次豐富。點了甜品 香蕉船可麗餅賣相有驚喜,似小船脆脆的可愛餅,內裡有香蕉、士多啤梨、焦糖醬雲呢拿雪糕、士多啤梨雪糕、朱古力醬、焦糖花生,味道有層次感。
來到Odelice法國風味餐廳,環境寫意,好relax~

熱情果冰茶
好夏日,賣相好吸引

Benedict Bowl 班尼迪克碗
第一次見這樣egg benedict,十分有趣
布里歐修麵包 包著63度温泉蛋

Wow~Lunch食龍蝦好豐富!

龍蝦彈牙
香脆的布里歐修麵包上面有牛油果莎莎、厚厚的炒蛋,層次豐富。

點了甜品 香蕉船可麗餅
賣相有驚喜,似小船

2022-07-20 78 浏览
因疫情關係已經很久沒和朋友晚飯聊天,所以這次選了這間一直都很想試的法國菜餐廳.原本是坐一張4人枱但隔了一塊膠片的2人枱,隔了膠片很窄很不自在,看到身後有4人枱,嘗試問一下可否轉枱,沒料侍應很醒目的幫我們拆了我們坐著的那塊膠片,說給我們轉4人枱,感覺立刻由一星升上到了5星,那種空間感原來是非常重要的. 這個服務絕對值得一讚.原本想試它們的海鮮類,但因為朋友皮膚敏感,所以轉而轉吃其他.食物好味再加上好的服務,讓這晚的餐聚變得愉快😆

花茶
烤雞飯
三文魚蕎麥薄餅
火焰香橙可麗餅
食物好味再加上好的服務,讓這晚的餐聚變得愉快😆
2022-07-08
花茶
烤雞飯
三文魚蕎麥薄餅
火焰香橙可麗餅
2022-07-19 76 浏览
今日係星期一blue Monday 所以我約咗個朋友出嚟食吓飯聚下舊傾吓計我哋兩個都係港島區返工嘅所以就搵咗個中間點喺灣仔嗰度食飯呢間餐廳喺OpenRice嘅排名都幾高所以你試吓除咗一般嘅單點菜式以外而家晚市都會做緊$788.2人餐選擇都非常之多不過今日我哋就選擇咗散叫逢星期二嘅時間亦都會有青口放題啱晒鍾意食海鮮嘅朋友仔!望吓餐牌嘅選擇亦都非常之多三心兩意嘅我哋就係前菜同埋主菜,甜品都揀咗啲嘢食前菜方面我哋揀咗雜錦凍肉拼盤拼盤當中包括左風乾榛果肉腸,意大利火腿,法式火腿,法國鴨肉醬,再配上搽咗牛油嘅酸種麵包,仲有一盤嘅橄欖🫒由淡味去到濃味都有,再配上麵包一齊食簡直係Perfect match之後我哋叫咗一個龍蝦海鮮鍋上碟嘅時候覺得好震撼!因為估唔到份量係有咁多嘅!當中嘅海鮮包括左半隻嘅龍蝦,青口盲曹魚,魷魚同埋蜆海鮮充滿着蕃茄嘅湯汁非常之好味😋而且魚肉非常之嫩滑又夠厚身整體海鮮都非常之新鮮另外我哋就叫咗一個法國油封鴨腿即係原汁去相機再配上一個炒咗嘅羽衣甘藍同埋焗薯仔配上蘋果走醬汁食落去係好清新!令我帶有驚喜嘅鴨肉質好嫩,味道香濃好Juice最後當然唔少得㗎係甜品啦一個叫做火焰橙酒可麗餅
我哋兩個都係港島區返工嘅所以就搵咗個中間點喺灣仔嗰度食飯
呢間餐廳喺OpenRice嘅排名都幾高所以你試吓

逢星期二嘅時間亦都會有青口放題啱晒鍾意食海鮮嘅朋友仔!
前菜方面我哋揀咗雜錦凍肉拼盤

之後我哋叫咗一個龍蝦海鮮鍋

上碟嘅時候覺得好震撼!

海鮮充滿着蕃茄嘅湯汁非常之好味😋
而且魚肉非常之嫩滑
又夠厚身

整體海鮮都非常之新鮮

另外我哋就叫咗一個法國油封鴨腿
令我帶有驚喜嘅鴨肉質好嫩,味道香濃好Juice

最後當然唔少得㗎係甜品啦一個叫做火焰橙酒可麗餅

佢會喺可麗餅上邊淋上一啲嘅產走然之後仲有一個火焰嘅效果出嚟視覺上係幾吸引嘅!煙煙韌韌嘅可麗餅配上雲呢拿雪糕同埋香甜嘅橙食落去都好柔和!
最後我哋各自叫左杯嘢飲我就係叫咗抗壓花茶,飲落去係淡淡的花香非常之容易入口再可以自己配埋蜜糖
朋友收帶咗朱古力🍫

濃厚嘅朱古力味,令到自己好似置身於朱古力嘅噴泉入面