Odelice! (蘭杜街)

餐厅: Odelice! (蘭杜街)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2022-10-18 815 浏览
又是一個忙碌的星期,經過了無數的死線後終於到星期五。為了好好慶祝,特別約了朋友吃餐好,享受這個小週末。Odelice!位於灣仔蘭杜街,從金鐘地鐵站出發不用10分鐘便到達,十分方便。我們一行與人叫了幾樣不同食物互相分享。飲品(⭐⭐⭐⭐⭐)紅菜頭蘋果紅蘿蔔汁新鮮即榨,喝起來清新,不太甜。朋友叫的這個牛油果香蕉燕麥奶昔也不錯,用料十足,能喝得出牛油果的味道。Odelice早午餐(⭐⭐⭐⭐⭐)清新開胃的一道菜,食物豐富,包括了雞蛋,牛油果莎莎,煙三文魚,茄子等等。三文魚肥美可口,牛油果莎莎味道特別,用了香料作調味。其中最欣賞溫泉蛋,烹調得十分香嫩,有流心效果,配上香軟的蒜蓉麵包,簡直一流。龍蝦芝士焗蝴蝶粉(⭐⭐⭐⭐⭐)焗龍蝦大隻,而且新鮮吃起來肉質結實。蝴蝶粉烹調時間剛剛好,不會覺得張口,吃起來有點嚼口。配上芝士醬汁烤焗,吃起來滋味十足,還有一點拉絲效果。香蕉船(⭐⭐⭐⭐⭐)甜品我們選了香蕉船。Crepe造成碗的形狀,盛載著雪糕,香蕉,士多啤梨等等。雪糕一共有士多啤梨和雲呢拿兩種口味,配上焦糖花生和朱古力醬等等,為這天的午餐劃上完美句號。總括而言,這間餐廳食物質素高,而且地點方便。下次有機會經

我們一行與人叫了幾樣不同食物互相分享。

飲品(⭐⭐⭐⭐⭐)
Odelice早午餐(⭐⭐⭐⭐⭐)
龍蝦芝士焗蝴蝶粉(⭐⭐⭐⭐⭐)
焗龍蝦大隻,而且新鮮吃起來肉質結實。
蝴蝶粉烹調時間剛剛好,不會覺得張口,吃起來有點嚼口。
配上芝士醬汁烤焗,吃起來滋味十足,還有一點拉絲效果。
香蕉船(⭐⭐⭐⭐⭐)
總括而言,這間餐廳食物質素高,而且地點方便。下次有機會經過也必定會再來。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Odelice! 灣仔蘭杜街2號地下9號舖
推介菜式: Odelice早午餐、龍蝦芝士焗蝴蝶粉

👍🏻滋味西餐
👍🏻地點方便
👍🏻價錢合理
2022-10-18 86 浏览
Seared Tuna Carpaccio $ 78Definitely one of the cheapest tuna capriccio we have ever seen. The side of the tuna is lightly grilled, which brings more flavour to the dish. It’s a pretty good appetiser to start with! Lobster Farelle Bake $ 258Very igable. The cheese pasta was baked to crispy topped with a palm size piece of lobster claw. The taste of the lobster is not really blended into the pasta though, so treat it as lobster topped on creamy pasta. I personally prefer short pasta to be baked f

Seared Tuna Carpaccio $ 78

Lobster Farelle Bake $ 258
Very igable. The cheese pasta was baked to crispy topped with a palm size piece of lobster claw. The taste of the lobster is not really blended into the pasta though, so treat it as lobster topped on creamy pasta. I personally prefer short pasta to be baked for a bit longer but my friend said she enjoyed it al dente…so depends on preference!

Entrecote Frites $168
New Zealand grass-fed ribeye steak
The portion is again very generous (220g wow!) The steak is juicy and paired with crispy fries.

Special offers:
🌸Free wine for order of 6 oysters on Sunday 🦪
🌳 Freeflow mussels for $258 on Tuesday

• 吞拿魚牛油果他他
離開Pacific Place三期,心大心細、向左走向右走不知在金鐘還是灣仔Dinner之際,找到定價尚算親民的法國Fusion餐廳。座位不算多,正值Dinner時間,不在繁華大街、隱藏在小巷的地理位置,也有超過一半滿座,在口碑應該不錯的期望下,結果比預期中出色,滿足而歸!蕃茄茴香酒煮蜆 Clams Pastis $135超濃郁入味的蕃茄茴香醬汁,酸酸甜甜又惹味,很能刺激味蕾。配上份量頗多的酒煮蜆,蜆肉新鮮無沙,隻隻飽滿,這個Starter很有質素。馬賽龍蝦海鮮鍋 Half-Lobster Bouillabaisse $368海鮮控不能錯過!份量足,海鮮種類豐富,有半隻龍蝦、黑青口、大蜆、盲槽魚、魷魚,還有2片Last But Not Least的Sourdough Toast。鍋底味道好像濃縮版的雜菜湯,清新又帶有天然的甜味。全部海鮮都在質素之上,最喜歡當然是大大份又爽口鮮甜開邊龍蝦。盲槽魚的外皮微脆,與Sourdough Toast一同吸盡湯底精華,不得了!香橙烤豬腩 Orange-Spice Braised Pork Belly $218本身怕肥看到豬腩肉大多耍手擰頭,但這個Po

蕃茄茴香酒煮蜆 Clams Pastis $135

香橙烤豬腩

本身怕肥看到豬腩肉大多耍手擰頭,但這個Pork Belly非常出色。外表卜卜脆,豬腩肉完美比例的肥瘦相間不在話下,烤過後的油脂讓賣相更油潤,吃起來更嫩滑、更有肉香。香橙醬汁亦應記一功,可以Balance油膩感之餘,跟豬肉香又Match。配菜除了有羽衣甘藍外,還有綿滑、富牛油香的薯蓉,份量不多不少,恰到好處。

火焰橙酒可麗餅 Crepe Suzette $88
店員即場為法式Pancake淋上火焰橙酒,視覺效果一流!橙酒味道甘甜,配上冰凍的Vanilla雪糕球和口感煙韌的Crepe,材料簡單,但美味不缺。
抗壓花茶

抗壓花茶 Anti-Stress Tisarôm $45
源自法國的有機茶,這個抗壓系列包括了香茅、薰衣草、玫瑰花瓣和蘋果乾等材料,味道清新不澀,想不到香茅和薰衣草這個奇特的組合配合起來會這麼和諧。還伴有蜜糖,在這幾天乾燥的天氣倍感滋潤養生。
牛油果香蕉燕麥奶沙冰

牛油果香蕉燕麥奶沙冰 Avocado, Banana & Oat Milk Smoothie $48
比起選擇豐富的Wine Menu,這個Smoothie更能引起我的興趣,皆因全是我喜歡的材料。初試將他們全部Mix一起成為一杯飲品。結果不出所料,大愛!沒有沙冰的粒粒冰感,只有綿密、順口又有牛油果和燕麥健康的油脂香。
抗壓花茶
牛油果香蕉燕麥奶沙冰
2022-10-09 71 浏览
Odelice今天由天馬公園步行到灣仔,吃了一餐好滿意嘅brunch。班尼迪克碗蛋流心,三文魚擺得靚又好吃,成件事好賞心悅目。最特別係有牛油果蓉和鷹豆蓉,令這一碟生色不少。半隻龍蝦🦞炒蛋最重點係靚!亦都好食,龍蝦好新鮮,個麵包鬆軟到不得了,沙律菜鮮甜,這好難得,代表好新鮮。焦糖雪糕可麗餅見到真係覺得好靚,吃到停不了口。椰子🥥咖啡☕️沙冰好creamy ,咖啡椰子味平衡得合到好處。總結就係好滿意嘅星期日悠閑之選。
Odelice
今天由天馬公園步行到灣仔,吃了一餐好滿意嘅brunch。

班尼迪克碗

半隻龍蝦🦞炒蛋

焦糖雪糕可麗餅
見到真係覺得好靚,吃到停不了口。

椰子🥥咖啡☕️沙冰
好creamy ,咖啡椰子味平衡得合到好處。

總結就係好滿意嘅星期日悠閑之選。
2022-10-06 1146 浏览
之前去過荃灣分店,記得食飯同用餐環境都唔錯,唔會好似傳統法國餐廳咁好拘謹。今次就同港島的朋友嚟灣仔分店食晚飯,個用餐體驗同食物質素同之前去荃灣分店的一樣高質,食得自在,環境舒服。兩個人食,就叫咗一個頭盤,兩個主食同一個甜品share 食。朋友仲叫咗杯紅酒,我就飲花草茶。呢個份量啱啱好,唔多唔少,好滿足。頭盤 - 雜錦凍肉拼盤:呢個係朋友指定的菜,話配紅酒一流。呢個拼盤個份量十足,有風乾榛果肉腸、意大利火腿、法式肉腸、法國鴨肉醬和酸種麵包。一次過食不同國家的凍肉,最特別係見到鴨肉醬,同麵包一齊食,個味道好夾,唔會覺得鹹。主食 - 牛脊肉配法國鴨肝和法國油封鴨腿:牛脊肉配法國鴨的牛脊肉叫咗五成熟,估唔到廚師火候同時間掌握得好好,個牛脊肉切開個肉仲係紅紅地色,塊牛脊肉好嫩口,有肉味,而鴨肝就入口即溶,兩者夾在一齊,充滿層次感。法國油封鴨腿,都係好嫩口,最特出係配菜,有清新酸甜的蘋果,中和咗肉的油膩感,焗新薯外脆內軟,加埋羽衣甘藍平衡了肉同菜的比例。甜品 - 上次食椰香蕉糖烤布蕾,對佢念念不忘,諗住今次可以再食,好可惜賣晒,就叫咗士多啤梨提拉米蘇:好特別的Tiramisu, 因為無咖啡,但有新

花茶

牛脊肉配法國鴨肝
法國油封鴨腿

甜品 - 上次食椰香蕉糖烤布蕾,對佢念念不忘,諗住今次可以再食,好可惜賣晒,就叫咗士多啤梨提拉米蘇:好特別的Tiramisu, 因為無咖啡,但有新鮮的士多啤梨同士多啤梨醬,酸酸甜甜。
士多啤梨提拉米蘇

呢間餐廳d 食物高質之外,個環境仲好好,職員好細心,服務好好。
2022-10-05
花茶
牛脊肉配法國鴨肝
士多啤梨提拉米蘇
2022-10-02 761 浏览
其實星期二係嗰個星期嘅開始!即是放完假嘅第二日!🤣都幾難捱嘅!所以有時就要搵啲美食填補我心靈嘅空虛!我最愛嘅老婆就最醒目啦⋯⋯今日佢搵咗一間浪漫嘅法式餐廳😉仲好方便只係喺灣仔😊🇫🇷🇫🇷Odelice🇫🇷🇫🇷📍灣仔蘭杜街2號地下9號舖餐廳非常整潔,充滿浪漫🌹法國情懷,服務員彬彬有禮😊⋯⋯浪漫嘅餐廳梗係要飲杯ROSÉMoon,Maurer口感清爽!最啱夏天飲!雜錦凍肉拼盤風乾榛果肉腸、意大利火腿、法式火腿三種火腿各有特色,我最愛法式火腿非常甘香!法式鴨肉醬配以鬆脆多士非常夾!仲有一絲一絲嘅鴨肉添!馬賽龍蝦海鮮鍋龍蝦肉質彈牙,仲有好多膏添!盲曹魚肉質鮮美!外皮煎得好香脆!黑青口、大蜆肉質鮮嫩!非常鮮甜!烹調得啱啱熟!yummy!仲有魷魚添!材料非常豐富!店員奉上老婆心花怒放⋯⋯配以酸種脆麵包,沾上鮮甜濃郁的湯底!必食!香橙焗豬腩豬腩外皮好鬆脆!肉質軟綿,超級鮮嫩,非常甘香⋯⋯原來帶有香橙嘅味道係咁好食㗎!好fresh😋配以羽衣甘藍和薯蓉,吸收晒豬腩和香橙嘅味道⋯⋯😋😋火焰🔥橙酒可麗餅可麗餅源自法國!法色煎薄餅是比較薄的!淋上橙酒加上火焰增加橙酒的風味!配以雲呢拿雪糕!甜丶香丶焦😋集於一身⋯⋯

🇫🇷🇫🇷Odelice🇫🇷🇫🇷

📍灣仔蘭杜街2號地下9號舖

餐廳非常整潔,充滿浪漫🌹法國情懷,服務員彬彬有禮😊⋯⋯

浪漫嘅餐廳梗係要飲杯ROSÉ

Moon,Maurer
口感清爽!最啱夏天飲!

馬賽龍蝦海鮮鍋

龍蝦肉質彈牙,仲有好多膏添!
盲曹魚肉質鮮美!外皮煎得好香脆!
黑青口、大蜆
肉質鮮嫩!非常鮮甜!烹調得啱啱熟!yummy!
仲有魷魚添!
材料非常豐富!店員奉上老婆心花怒放⋯⋯
配以酸種脆麵包,沾上鮮甜濃郁的湯底!必食!

香橙焗豬腩

配以羽衣甘藍和薯蓉,吸收晒豬腩和香橙嘅味道⋯⋯😋😋

火焰🔥橙酒可麗餅

甜丶香丶焦😋集於一身⋯⋯

花草茶

來自法國🇫🇷
有三種!我哋而家工作好緊張!

舒緩
Soothing
菩提樹、接骨木梅、罌粟花、薄荷、士多啤梨、蘋果乾

味道清甜可口⋯⋯飲完成個喉嚨都舒服晒⋯⋯

• 花茶
  • 馬賽龍蝦海鮮鍋
  • 香橙烤豬腩
  • 火焰橙酒可麗餅
————————————————————————Odelice!地址:灣仔蘭杜街2號地下9號舖Shop 9, G/F, 2 Landale Street, Wan Chai(另外尖沙咀,將軍澳同荃灣都有分店架~)終於食到Odelice!價錢合理,食物質素唔錯,甜品更😋😋有驚喜!環境唔錯,員工超級nice🟠推薦食物🔹香蕉船Banana Split 🍌🍧($95):好有驚喜既一款甜品,Crepe做成碗狀,挺身,中間承載著唔同配料,2種口味的雪糕(牛奶味和朱古力味),焦糖花生,加埋朱古力醬同焦糖醬,仲有朱古力同士多啤梨,口味豐富,異常地夾,可以encore🔸法國油封鴨腿🦆($168):法國名菜,一拎上黎就聞到一陣好香既蘋果味,鴨腿佐以蘋果酒醬汁,外皮香脆,但系越近中間骨位比較淡,而且呢一隻比較overcooked左少少,有d鞋,驚喜的是sidedish,吸收埋d鴨油,蘋果非常惹味,唔會太淋,剛剛好,羽衣甘藍配埋蘋果酒醬汁好好食,焗新薯都好有驚喜,外脆內軟加埋d醬汁一流🔹龍蝦芝士焗蝴蝶粉🦞🎀($258):蝴蝶粉份量十足,有半隻龍蝦,龍蝦非常爽口彈牙🟡不推薦食物🔹Daily Soup(Brocc
————————————————————————
Odelice!
地址:灣仔蘭杜街2號地下9號舖
(另外尖沙咀,將軍澳同荃灣都有分店架~)

🟠推薦食物
Banana  Split  香蕉船
香蕉船

龍蝦芝士焗蝴蝶粉

🟡不推薦食物
Daily  Soup

🔹Daily Soup(Broccoli soup西蘭花湯🥦):味道非常淡😶‍🌫️,好彩有d蔥可以調到少少味上黎,不過dense d同埋加d broccoli粒粒相信會好味好多。set可以選擇湯或者飲品,如果當日系broccoli soup既建議不如嗌飲品

🟠員工
好nice,用英文同中文中文溝通,staff都好nice會主動斟水,同埋佢地到落場時間都唔會催我地走,俾我地享受埋個main同埋甜品,到甜品環節都好快收走d碟換新既碟~

🟡環境
灣仔店一共有10張枱,相信我們late lunch所以店內並沒有太多人, 餐廳同廁所既牆都會有d巴黎既相,但系店內廁所略小

🟠總評分(9/10)

💰$250/person
Banana  Split  香蕉船
香蕉船
2022-09-26 85 浏览
今日嚟到灣仔同媽媽食brunch 🙉套餐包括是日餐湯/冰凍茶飲/ 汽水/熱茶 / 美式咖啡+$18 可以飲鮮奶咖啡/ 泡沫咖啡/檸檬汁煙三文魚無麩質蕎麥薄餅 $125配埃文達芝士 菠菜 63°温泉蛋 荷蘭醬汁超推薦佢哋嘅蕎麥薄餅 好有麥香 口感外微脆 內軟糯 溫泉蛋同菠菜絕配🤩煙三文魚份量足!而且鹹香惹味❤️❤️班尼迪克碗 $160燒茄子,煙燻茄子蓉,牛油果,車厘茄,63°温泉蛋,荷蘭醬汁+布里歐修麵包配哈羅米芝士呢款營養碗超豐富😍 法國奶油麵包加上溫泉蛋同面層炙燒過嘅醬,食落超似法式吐司😆哈羅米芝士係由羊奶+山羊奶+牛奶混合製成 口感好似煎香咗嘅雞胸 個人覺得有啲鹹🤣半隻燒雞 $155超級鍾意佢係配蕃薯條🍟!紅番薯超香甜😝 炸得又香脆 超滿足 燒雞雞皮脆卜卜 肉質鮮嫩 係雞胸嗰啲位燒得有啲鞋 雞腿perfect🙉❤️小食加咗一款 蕃茄茴香酒煮蜆 $138蜆肉超鮮甜😍調味超開胃✨ 蜆肉吸收了蕃茄汁嘅味道,加上肉質肥美,啖啖鮮味🤩
今日嚟到灣仔同媽媽食brunch 🙉

呢款營養碗超豐富😍

半隻燒雞 $155

小食加咗一款 蕃茄茴香酒煮蜆 $138
2022-09-24 771 浏览
灣仔區這間法國餐廳應該很多人都會認識,屹立於灣仔蘭杜街已經超過8年,法國老闆第一間開既店,直到現在已經有3間店舖,可想而知美味程度保持一貫水準由以前舊有裝修直到今日既新裝修,改了不少風格,摩登時尚,座位闊落了不少,比以前舒適得多Brunch Menu 選擇多,價錢夠大眾化Topoical Passion Iced Tea熱情果加芒果味道很清涼,有種涼快嘅感覺,最啱夏天季節椰子咖啡將咖啡椰子汁打成沙少冰既效果,香濃咖啡帶一點椰子味道,正Egg benedict $16063°C 溫泉蛋,流心蛋黃面上用火槍炙過,有一層焦香味,誠意之作,其他配料亦夠新鮮龍蝦芝士焗蝴蝶粉 $258半隻大龍蝦,新鮮鮮甜,超級香濃厚厚芝士鋪滿蝴蝶粉,夠惹味Criepe $75最後當要食甜品做總結啦,每次來都必點甜品, 焦糖醬朱古力醬配雲呢拿雪糕既可麗餅,不太甜,啱我口味真的很喜歡這間法式小店

Brunch Menu 選擇多,價錢夠大眾化

Topoical Passion Iced Tea

熱情果加芒果味道很清涼,有種涼快嘅感覺,最啱夏天季節

椰子咖啡

將咖啡椰子汁打成沙少冰既效果,香濃咖啡帶一點椰子味道,正

Egg benedict $160

龍蝦芝士焗蝴蝶粉 $258

半隻大龍蝦,新鮮鮮甜,超級香濃厚厚芝士鋪滿蝴蝶粉,夠惹味

Criepe $75

真的很喜歡這間法式小店

2022-09-17
  • 法式可麗餅
2022-09-23 96 浏览
幾年前食過這間的lunch set,覺得都唔錯。這次和好姊妹吃晚餐,食物幾高質油封鴨腿凱撒沙律($148) 不得不說油封鴨腿肉質好嫩,沙律菜好新鮮,仲有雞蛋同牛油果好豐富生牛肉簿切($165) 朋友話牛肉好食,會火箭菜馬塞龍蝦海鮮鍋($368) 半隻龍蝦、鱸魚、魷魚、青口、蜆,仲有兩塊包,淨係有我至愛嘅龍蝦就已經好滿足蕃茄茴香酒煮蜆($135) 呢個配搭第一次食,煮得幾香幾入味炸蕃薯條(+$15) 超級抵!好脆,啖啖香甜蕃薯肉香蕉船($95) 可麗餅整成脆嘅口感,有雪糕和香蕉,充滿童年回憶法式燒雞($155) 雞肉都好嫩滑,配核桃香草小麥火焰橙酒可麗餅($88) 用火點燃橙酒,crepes還是吃軟身口感更好,好吃!Passion Cooler ($65) 用上rum和甜酒,配熱情果,不錯Passion fruit smoothie ($45) passion fruit, coconut, mango💛店員服務都不錯呢!

生牛肉簿切($165) 朋友話牛肉好食,會火箭菜

炸蕃薯條(+$15) 超級抵!好脆,啖啖香甜蕃薯肉

法式燒雞($155) 雞肉都好嫩滑,配核桃香草小麥

💛店員服務都不錯呢!
2022-09-23 75 浏览
今晚約了好友去灣仔食飯,專登揀一間高質嘅法國餐廳,叫做可以在忙裏偷閑,順便chill 下。晚餐有套餐食,其實選擇都好多,所以性價比係吸引!蕃茄茴香酒煮蜆前菜食咗個酒煮蜆,蕃茄味香濃,酒味甘香,蜆肉口感Q彈。馬賽龍蝦海鮮鍋海鮮鍋包羅萬有,最開心係有大大隻龍蝦🦞,龍蝦肉味鮮甜,吃落去啖啖肉,令人非常滿足👍🏻!其他海鮮仲有黑青口、帶子、盲曹魚、魷魚等,當中值得一贊係盲曹魚煎得十分香口。香橙烤豬腩豬腩肉質夠腍,柔軟嫩滑,脂肪分佈適中,而外皮烤得香脆,仲要配搭羽衣甘藍薯蓉,再加上少許香橙汁,完全令味道再度昇華。火焰橙酒可麗餅可麗餅係我認為係呢間餐廳必食嘅食物,今次揀咗橙酒味,而其酒味濃烈,連同雪糕一起食,即刻好易入口。飲品方面,朋友話要減下壓,所以佢揀咗舒緩法國花草茶,而我就飲蘋果西打起泡酒,味道帶點清甜。整體而言,呢餐晚飯令我和朋友都非常滿足呢!

晚餐有套餐食,其實選擇都好多,所以性價比係吸引!

蕃茄茴香酒煮蜆
前菜食咗個酒煮蜆,蕃茄味香濃,酒味甘香,蜆肉口感Q彈。

• 香橙烤豬腩
2022-09-19 75 浏览
餐廳門口有錶位,泊好車行過嚟非常方便。呢間法國餐廳已經林立多年,裝修風格似美式風格多啲,簡約設計又帶性格。中間通道,兩邊座位,通道寬敞,座位舒適。番茄茴香酒煮蜆蜆肉乾淨無沙。將蜆肉起出,伴埋醬汁一齊吃,蕃茄汁帶出蜆肉的鮮味,茴香味增加左香味,層次豐富突出。香橙烤豬腩腩肉油脂分布均勻,一層油一層肉,口感不韌,細味咀嚼滲出香濃的豬肉香味在口中盪。豬肉本身吾咸,可以配合香橙醬一齊食,解去油膩感,又帶來清香味道,又是另一種風味。羽衣甘藍、菇菌、洋蔥、薯蓉伴碟混合一起食,樂趣多多。馬賽龍蝦海鮮鍋材料豐富,有半隻龍蝦、黑青口、大蜆、盲槽魚、魷魚,混合蕃茄醬煮熟之後,既能保持食物原有的味道,蕃茄醬更加帶出海鮮的鮮味,配合得天衣無縫。火焰橙酒可麗餅玩味十足,橙酒遇上火焰,熱度上升,火熱遇上雪糕融化雲尼拉雪糕,一熱一凍一齊食,有散發的橙酒味,的確銷魂。花茶Anti-Stress中國人的飯後一杯茶,勝過神仙,也適合於西餐。一杯解壓花茶,味道千變萬化,難以形容,包含:香茅、薰衣草、玫瑰花瓣、蘋果乾,不同熱度飲和不同甜度飲都有不同感受,越飲越精神,越飲越輕鬆。話題也變得多左。熱帶風凍飲茶玩調味,一杯茶飲可以享
中間通道,兩邊座位,通道寬敞,座位舒適。

番茄茴香酒煮蜆

花茶Anti-Stress

熱帶風凍飲茶玩調味,一杯茶飲可以享受多種味道,熱情果、菠蘿汁、芒果、羅勒,解渴又消滯。
2022-09-04 140 浏览
法國菜給人的印象是浪漫、美味和奢華,法國人享受美食,更視之為藝術,高級法國餐廳消費昂貴,非一般人可以光顧。今天來到灣仔蘭杜街一間法式小館「Odelice」午膳,這間始創店是一位法藉老板主理,由於口碑好,在香港設有四間分店,精選法國優質食材,創作出融合法式風味的精緻菜餚,為食客提供美味且價錢大眾化的法式用餐體驗。星期六的推介是brunch set:Benedict Bowl - 燒茄子、煙燻茄子蓉、牛油果、車厘茄、溫泉蛋、煙三文魚和布里歐修麵包。材料豐富,布里毆修是法國著名的麵包,外皮金黃鬆脆,內裏柔軟,配以溫泉蛋同食,相當滋味。龍蝦芝士焗蝴蝶粉 - 龍蝦新鮮彈牙,芝士香濃軟滑,焗至金黃色,令人垂涎欲滴,回味無窮。士多啤梨提拉米蘇 - 兼具柔滑與苦甜滋味的提拉米蘇加上鮮甜美味的士多啤梨和意大利甜酒,非常美味,不愧為餐廳的招牌甜品。餐飲揀選了混合紅菜頭、蘋果和紅蘿蔔汁,清甜味美。
星期六的推介是brunch set:

餐飲揀選了混合紅菜頭、蘋果和紅蘿蔔汁,清甜味美。
2022-09-03
午餐
2022-08-30 161 浏览
𝟚𝟝.𝟘𝟠.𝟚𝟘𝟚𝟚📌Odelice! (蘭杜街) (灣仔)灣仔蘭杜街2號地下9號舖🔎#hkfoodieat_灣仔 #hkfoodieat_尖沙咀 #hkfoodieat_將軍澳 #hkfoodieat_荃灣 💸人均消費: $100-400🌿評分: 3/5🈶加一服務費呢間連瑣中價位法國菜係由法籍老闆主理🇫🇷即使係預算唔多嘅學生黨情侶都可以喺慶祝紀念日嘅時候一嚐法國菜🌷店舖燈光昏暗而且裝修都幾華麗令成個環境好有情調🌹會幾啱情侶慶祝/同朋友單獨聚餐🕯❦ 蕃茄茴香酒煮蜆 ($135) 茴香味都幾重🪴酒味唔算太重🥂螺肉都幾入味同埋都食到些許海水嘅鹹味🌊不過就唔覺有蕃茄味🍅整體而言調味都算幾唔錯🧚🏻❦ 蟹肉辣肉腸意粉 ($145) 蟹肉原來係指成隻軟殼蟹🦀️軟殼蟹都幾脆口但好細隻冇乜蟹肉🎃辣肉腸完全唔覺有😂然後碟意粉就係好普通嘅茄醬加香料整嘅意粉🍝唔講都唔知我哋嗌咗呢樣😵‍💫❦ 紅酒燉牛肉意粉 ($155) 牛肉好淋但幾乎冇紅酒味🍷個意粉底同個蟹肉辣肉腸意粉一模一樣咁濟🥴唔知仲可以形容啲咩😥不過惟一抵讚係啲碟真係好靚係咁多😹❦ 肉眼牛排配薯條220克 ($225)本身對法國菜嘅攞盤好大期望但賣相同
𝟚𝟝.𝟘𝟠.𝟚𝟘𝟚𝟚
📌Odelice! (蘭杜街) (灣仔)
灣仔蘭杜街2號地下9號舖

💸人均消費: $100-400
🌿評分: 3/5
🈶加一服務費

蕃茄茴香酒煮蜆

❦ 蕃茄茴香酒煮蜆 ($135)
蟹肉辣肉腸意粉

❦ 蟹肉辣肉腸意粉 ($145)
紅酒燉牛肉意粉

❦ 紅酒燉牛肉意粉 ($155)
肉眼牛排配薯條

❦ 肉眼牛排配薯條220克 ($225)
本身對法國菜嘅攞盤好大期望但賣相同餐牌嘅有啲岀入🥺我哋嗌咗五成熟但感覺嚟到似七成多啲🧐呢層都唔算好大問題的🍃不過問題就在於啲牛排嘅格仔燒紋食到明顯燶味😟幸好肉質都算幾淋同時肉汁都多🥩如果點吓茄汁會勉強掩蓋到啲燶味💨薯條不過不失唔算好特別🍂

唔知係唔係當日失準定還是我哋冇叫到佢哋嘅招牌菜🥀總括嚟講我覺得有啲名過其實🌫淨係講環境格調當然好高分☀️但論食物質素而言有啲唔值呢個價錢💸
紅酒燉牛肉意粉
2022-08-24 125 浏览
餐廳主打法國菜🇫🇷走輕鬆休閒嘅歐陸路線,無論一大班人聚會定係情侶慶祝,都絕對適合!小編建議大家可以試吓set menu,如果真係有特別嘢想試嘅話,就可以好似我哋咁😆 試單點菜式滿足晒所有願望!法國直送生蠔(6隻 $218)生蠔都幾鮮甜🦪食落海水味夠濃!如果蠔肉再飽滿啲就仲正😆 但係新鮮搭救😚 收貨!肉眼牛排配薯條($225)牛排份量太驚人😂🥩冇諗過都幾大塊,小編叫左五成熟,雖然唔算係非常軟腍,但勝在牛味香嫰~ 如果油香再重啲就更好!薯條香脆好味😋配菜都唔錯啵😎龍蝦芝士焗蝴蝶粉($268)用上原隻龍蝦,非常足料😎 食落啖啖肉🦞肉質鮮甜嫰滑,而且都幾juicy🥰芝士味非常濃郁,每一啖都鋪滿芝士,勁邪惡😈 呢個配搭小編好滿意,值得一試!

法國直送生蠔(6隻 $218)

肉眼牛排配薯條($225)

龍蝦芝士焗蝴蝶粉($268)