2018-10-17 1043 浏览
一直行過見裝修設計唔錯,都好想試下此間餐廳,總於到咗試食時間!因有朋友係素食者,入餐廳前問咗職員有什麼選擇可以供素食者? 她們介紹了,可以在餐牌menu中走肉,例如Brunch中的2號餐走煙肉 和3號餐走大蝦之類。於是我們各叫一款試一試。(在點餐前,還問我們需要走洋蔥嗎?真的很貼心,我們還未想到)先來 例湯:南瓜濃湯,先喝一口南瓜湯十分甜美,之後我再加了黑胡椒,味道不只甜美再多加了另一個層次,好味!(食咗一振先記得影相)主餐:(2)黑松露煙肉炒蛋英式鬆餅及炸薯餅早餐 (走煙肉)$70。另一主餐:(3)香草忌廉大蝦露筍扁意粉 (走大蝦 和走洋蔥)$76。先說(2)黑松露煙肉炒蛋英式鬆餅及炸薯餅早餐(走煙肉),英式鬆餅边翠內軟配上黑松露炒蛋十分美味,黑松露份量不及其他一些餐廳多,我們本以為會唔夠味,但黑松露味道足夠和香,味道剛好和炒蛋不是很生夠滑。炸薯餅是用🍠紫甜薯和薯條炸得十分香翠! 整體來說(3)香草忌亷露筍扁意粉(走蝦和走洋蔥)露筍好嫩,味道不錯。(食咗一振先記得影相)最後是餐茶:🍋Lemon Tea /咖啡. 咖啡☕️忘了拍照,咖啡是一杯美式咖啡(餐廳選了不扁酸的咖啡豆,較合我胃口)
(食咗一振先記得影相)

最後是餐茶:🍋Lemon Tea /咖啡. 咖啡☕️忘了拍照,咖啡是一杯美式咖啡(餐廳選了不扁酸的咖啡豆,較合我胃口)另外配上一小杯奶(可以自由選擇分量)

例湯  :南瓜湯
假日Brunch(2):  黑松露煙肉炒蛋鬆餅及炸薯餅早餐(走煙肉)
午餐
例湯  :南瓜湯
2018-10-12 572 浏览
極少上嚟寫食評淨係想帶出呢班waitress服務差到不得了,全程黑面,想點個餐都唔願做。放底湯同沙律嗰下仲要啤住我地唔「讓位」俾佢,但我地嗰一刻係睇緊餐牌⋯⋯利申:我啱啱坐底,只係點左個餐⋯⋯
極少上嚟寫食評

利申:我啱啱坐底,只係點左個餐⋯⋯

2018-10-12
2018-10-02 581 浏览
Lunch alonePlace looks clean enough Ordered ribeye steak with grace. Came with pumpkin soup and French friesFries were ok but not greatI ordered medium for the steak. The steak came almost done. But it still tasted goodCafe latte with “no-surprise” cafe artIn general the place is still worth to goOnly one disappointment I had was the service I was the first customer that came in to the restaurant and the only staff there was standing at the back without any waving or greeting. I found my own sea
Lunch alone
Place looks clean enough
Fries were ok but not great
Only one disappointment I had was the service I was the first customer that came in to the restaurant and the only staff there was standing at the back without any waving or greeting. I found my own seat and she had ZERO smile or impression
When she brought my main course over to the table. She was almost like throwing at the table making “Pam” noise
😓😓😓😓😓
2018-10-02
2018-09-23 550 浏览
今日(22/9)下午1:30 到此餐廳和老公及奶奶用膳。其實1:30 已不算午餐的高峰時間。但此餐廳的服務質素卻是令人憤怒😡,抱歉因爲已不能用失望去形容)我們坐下來,繼而在下午1:35點餐。點了一份waffle (午膳餐單上的2號)再點了一份酥皮焗咖哩羊批(午膳餐單上的6號)點餐過後。店員送上例湯(洋蔥湯),繼而5 分鐘後送上餐飲。然後就沒有再出食物。我們等到下午1:58 時,就開始萬分期待食物何時送上。觀察廚房,觀察旁邊的桌子,看看有沒有食物。但是身旁的客人除了已享用完的餐湯餐飲外就沒有其他。一問之下,原來身旁的客人,已等了1小時。還差一份的食物。因確實等了約20分鐘,焗的食物未上,是明白的,但黑松露炒蛋waffle 都未上,我們有點質疑。奶奶約了朋友,不能再等,先行離開。到了2:05 分,焗批出爐。心上竟然焗批還比waffle 快。 註 身旁的客人食物還未出及已跟店員反映。當然不得不說,特別的店會配上特別的服務員(她不會有笑容,加上黑面,更連歉意都欠奉)起初以為只有我們2 枱沒有食物,突然間有位女士反映,她們的食物都未到。等了1小時 都沒有,並要急趕看醫生,問食物何時會到。因不能
今日(22/9)下午1:30 到此餐廳和老公及奶奶用膳。
其實1:30 已不算午餐的高峰時間。

我們坐下來,繼而在下午1:35點餐。

起初以為只有我們2 枱沒有食物,突然間有位女士反映,她們的食物都未到。等了1小時 都沒有,並要急趕看醫生,問食物何時會到。因不能等太久,要求結帳。當然服務員保持作風,繼續黑面。拿了帳單。那位女士立刻質疑為何食物沒有來,要求取消仍受全費。
我不知道那女士最後如何,但聽到她說看完醫生再來吃(心裡笑了一下,想這樣都可以?)

到了2:10 ,旁邊的餐終於送上,原來是忌廉黑松露蘑菇寬條麵。哈,真心想有沒有搞錯。寬條麵制作時間要1小時?! 不可能吧!但事實就是等了1個半小時。

我再看鐘2:15 waffle 還是沒有出現。我老公開始問服務員。waffle 的進度。服務員像聾了,見到但聽唔到,照站著不理會。到我老公第三次問。服務員黑面,差語氣說了:「整緊」。 我老公已到了怒不可遏的地步說埋單。並已經憤怒到不想跟她爭辯為何收全費等等......便離開了。更有趣的事就是連埋單都慢過人。都要等5分鐘。氣憤之下離開已是2:21。確實他收我們全費或是discount ,我不知道,因我老公憤怒到單都撕掉了。去了日式餐廳屋子再用膳。服務天淵之別。服務員會笑,會禮貌回應。加上送餐時間合理。

其實ocio 大圍店,有多少張枱,一看就能數 8 張4人枱,不是80 張,更不是800張。若是2人 一張單,都是16 張。

不解為何如此的慢,不解為何服務員服務員談話能有笑,一服務客人就黑面,不會解釋,不會感到待慢客人。連唔好意思都沒有。更有膽子收取客人全費。餐飲餐湯值多少錢。若你問我,我會怎樣收。我會free 左這張單。
1. 不合理的送餐時間。
2. 會跟客人解釋難處,有機會客人不理解但明白
3. 詢問客人會否享用其他食物,能較快出餐
4. 餐湯餐飲值成本值多少錢,其實free 了還可留住客人
5. 適度的歉意。不是黑面。說實大家都是打工仔,好來好去。黑面為何。一想又憤怒😡

可惜以上什麼都沒有。
餐廳食物質素再好,服務態度欠奉。再好吃都會另人卻步。已經決定永遠black list 不再去受氣

希望大家去此餐廳要三思

2018-09-18 582 浏览
平日下午,同朋友搵地方食下午茶之前經過見晚上都幾多人食入去睇睇個下午茶餐牌,tea原來得甜品我地叫左綠茶窩夫配雲呢拿雪糕藍苺熱香餅配雲呢拿雪糕好彩熱香餅,窩夫有跟個糖漿因為味道偏淡,不會很重綠茶味和藍莓味賣相係靚既,窩夫面都整得脆熱香餅相對軟,濕左少少雪糕食落入面有冰粒因為想食d鹹食,我地仲叫左午餐黑椒汁豬扒意粉反而有驚喜係用扁意粉豬扒唔肥又煎得香,仲有沙律菜感覺健康飲品點左熱咖啡,蘋果汁,熱檸茶檸茶係檸檬加茶包咖啡都好飲,口感唔會偏酸
平日下午,同朋友搵地方食下午茶
之前經過見晚上都幾多人食

入去睇睇個下午茶餐牌,tea原來得甜品

我地叫左綠茶窩夫配雲呢拿雪糕
藍苺熱香餅配雲呢拿雪糕

好彩熱香餅,窩夫有跟個糖漿
因為味道偏淡,不會很重綠茶味和藍莓味
賣相係靚既,窩夫面都整得脆
熱香餅相對軟,濕左少少
雪糕食落入面有冰粒

因為想食d鹹食,我地仲叫左午餐
黑椒汁豬扒意粉
反而有驚喜係用扁意粉
豬扒唔肥又煎得香,仲有沙律菜感覺健康

飲品點左熱咖啡,蘋果汁,熱檸茶
檸茶係檸檬加茶包
咖啡都好飲,口感唔會偏酸
2018-09-03 442 浏览
估你唔到,甜品真係比想像中好,當然要散叫主餐牌的甜品。如果晚餐送的甜品,精緻的骰,一啖食完。另外,我都幾欣賞佢個酥皮龍蝦湯,好飲。今晚試咗個安格斯,師傅成數非常準,叫五成熟黎五成,好難得,讚!不過,就算下次唔嚟食晚餐,只食甜品都絕對吸引。
估你唔到,甜品真係比想像中好,當然要散叫主餐牌的甜品

如果晚餐送的甜品,精緻的骰,一啖食完。

另外,我都幾欣賞佢個酥皮龍蝦湯,好飲。

不過,就算下次唔嚟食晚餐,只食甜品都絕對吸引。
2018-08-28 414 浏览
即興同朋友放工去食飯,上網搵到間環境吾錯既餐廳,就同朋友入去食,我地兩個人叫咗個洋配薯菜同意粉。餐湯味濃,吾會好杰身,有埋餐包比我點下湯食,又吾錯WO個洋好野味又林,肉質嫩滑,入口洋味濃郁,又多肉汁,朋友讚不絕口!2個肥妹食岩岩好!薯菜係粗薯,好鐘意食粗薯岩我口味。意粉吾會好林,好爽口,又濃味,岩曬重口味既我。

餐湯味濃,吾會好杰身,有埋餐包比我點下湯食,又吾錯WO

意粉吾會好林,好爽口,又濃味,岩曬重口味既我。
2018-08-08
2018-08-23 311 浏览
看食評以為很好, 但其實食物味道一般, 服務更加一般, 最奇怪是食幾百元也不收信用咭, 硬要你俾現金, 地方太窄, 人多又要搭枱, 感觉有点茶餐廳feel, 但價錢當然要貴很多......
因為食完晚餐之後非常唔夠飽,所以決定再去食甜品。沙田無咩糖水舖係好食,所以我地就轉戰左去大圍喇。我原先都試過佢係旺角既all day breakfast架喇,都係好好食,所以今次對佢既甜品都幾有信心,好彩無失望!叫左個期間限定鑊仔蜜糖多士$59。同平時果d蜜糖多士唔一樣,佢裡面唔係一條條既面包,而係加左吉士,我d朋友對佢讚不絕口,話好特別好好味,但我個人對吉士就還好,所以我多數都係食外面個層xd之後仲有個士多啤梨waffle, 呢個就係好基本既,但係好好食,可能係因為夠熱,加上大家都肚餓,所以清多好快啊!最後我地仲叫左個金莎榛子pancake(好似係呢個名!?), 呢個又係好特別,個pancake皮都真係唔錯,內裡朱古架醬都好多,但係又唔會太甜,幾好。我地仲見到隔離枱食burger, pasta都好大份,賣相不錯,而且睇過menu,價錢都唔貴。如果有機會,下次都想黎試下正餐,相信都唔會令人失望。另外,員工既服務態度好好。我地問佢野都唔會話我地煩,同埋有次我地其中一個friend問我地兩個有無tissue, 點知我地未搵到出黎,個員工就比左佢,果下真係覺得好sweet.

2018-08-12
2018-08-10 175 浏览
在午餐時段,點了一個火雞漢堡配雞翼薯條沙律,附送餐湯及一杯飲品。餐湯口感豐富,非常好飲。主菜方面,雞翼是炸雞翼,有點像麥當勞的脆香雞翼。整體來說好吃,價錢公道,店舖舒適。
餐湯口感豐富,非常好飲。
主菜方面,雞翼是炸雞翼,有點像麥當勞的脆香雞翼。
整體來說好吃,價錢公道,店舖舒適。
2018-07-26 238 浏览
大圍之小品cafe環境很文青80後90後至愛環境同食物都好有睇頭食物跟餐配的沙律 開一開胃先酥皮忌廉湯 好欣賞佢層酥皮 個湯好濃味呢碟帶子意粉味道好好 帶子食落去好爽口 而且個忌廉汁沾落每一條意粉 好入味還有angus牛扒 鬆軟好味 再配個gravy汁 (澳洲好常見)一絕之後仲有甜品送綠茶拿破崙 不過呢個份量係一口份量如果大分啲就Perfect 因為呢個真係幾好味
大圍之小品cafe

不過呢個份量係一口份量
如果大分啲就Perfect 因為呢個真係幾好味
2018-07-12
2018-07-16 268 浏览
朋友請我食生日飯,佢話由我決定食咩係Openrice做左一輪功課,決定食呢間老實說,其實我覺得環境麻麻地,太暗暗到我好想訓覺(朋友話係我份人無情調喎)同埋其實佢好逼,真係肥啲都坐唔落但佢啲野就真係色香味俱全既比個餐牌大家望望呢個係佢嘅跟餐沙律,煙鴨肉+生菜+黑醋成件事好fresh,同埋好開胃飲品,我叫咗藍莓汁但我覺得佢個味同我之前買個隻嘉_思藍莓汁差唔多味(某啲超市會見到)香煎大蝦芒果紅菜頭薯仔沙律沙律有紅菜頭,其實真係比較少見我平時食紅菜頭多數都係煲湯但原做沙律都幾正架!好爽口!芒果好甜,但佢唔係糖水嗰種甜~係個蝦比較差,無咩味香煎帶子扒虎蝦鮮茄扁意粉佢個帶子煎得好滑呀岩岩好熟,我可以encore 10次隻蝦又超大隻,煎得又香甜品,綠茶拿破崙,呢個係唔洗加錢既如果鍾意食綠茶,我覺得一定要食佢中間個cream,綠茶味超、級、重!再加埋啲鬆化既餅皮,甜甜地既糖霜,好正綠茶窩夫(呢個要加錢,但我唔記得要加幾多)其實我平時麻麻哋食窩夫,因為總覺得非常滯但佢呢個窩夫都真係幾正,我哋兩個人食完上面咁多野都仲可以食得晒,佢唔滯之餘,仲有淡淡既綠茶香同埋佢跟機個樽仔蜜糖,佢唔係平時食開個啲蜜糖味黎架
朋友請我食生日飯,佢話由我決定食咩

係Openrice做左一輪功課,決定食呢間

老實說,其實我覺得環境麻麻地,太暗
暗到我好想訓覺(朋友話係我份人無情調喎

同埋其實佢好逼,真係肥啲都坐唔落

但佢啲野就真係色香味俱全既

比個餐牌大家望望

呢個係佢嘅跟餐沙律,煙鴨肉+生菜+黑醋
成件事好fresh,同埋好開胃

飲品,我叫咗藍莓汁
但我覺得佢個味同我之前買個隻嘉_思藍莓汁差唔多味
(某啲超市會見到)

香煎大蝦芒果紅菜頭薯仔沙律
沙律有紅菜頭,其實真係比較少見
我平時食紅菜頭多數都係煲湯
但原做沙律都幾正架!好爽口!
芒果好甜,但佢唔係糖水嗰種甜~
係個蝦比較差,無咩味

香煎帶子扒虎蝦鮮茄扁意粉

香煎帶子扒虎蝦鮮茄扁意粉
佢個帶子煎得好滑呀

岩岩好熟,我可以encore 10次

隻蝦又超大隻,煎得又香

綠茶拿破崙

甜品,綠茶拿破崙,呢個係唔洗加錢既
如果鍾意食綠茶,我覺得一定要食
佢中間個cream,綠茶味超、級、重!
再加埋啲鬆化既餅皮,甜甜地既糖霜,好正

綠茶窩夫

綠茶窩夫(呢個要加錢,但我唔記得要加幾多)
其實我平時麻麻哋食窩夫,因為總覺得非常滯
但佢呢個窩夫都真係幾正,我哋兩個人食完上面咁多野
都仲可以食得晒,佢唔滯之餘,仲有淡淡既綠茶香
同埋佢跟機個樽仔蜜糖,佢唔係平時食開個啲蜜糖味黎架
似楓糖?(我有無食錯,麻煩搵人講返我知

總之個味同個窩夫好夾,我哋竟然兩個食得晒
2018-06-29
綠茶拿破崙
綠茶窩夫
2018-07-16 180 浏览
大圍出名多野食, 今次就試左呢間西餐廳!我地大概7點左右到, 岩岩好唔洗等位就有得坐。餐廳裝修幾靚,幾有feel, 望望個menu, 其實選擇唔多不過我地都有選擇困難症揀唔落手,waitress見我地好猶豫,就埋黎向我地介紹左一個羊架set,同埋豬扒set. 跟餐仲有甜品!羊架唔太羶, 不過重點都係豬扒, 好厚!超厚既豬扒! 厚度就夠, 不過唔算大塊,但係好出奇地肉汁好夠之餘仲軟身架!! 美中不足既係, 有一忽仔好似未夠熟而甜品就不過不失咁啦
大圍出名多野食, 今次就試左呢間西餐廳!

我地大概7點左右到, 岩岩好唔洗等位就有得坐。

甜品就不過不失咁啦
2018-07-16
2018-07-10 209 浏览
這是週日中午時間, 在門口待了大概15-20分鐘, 如果是沒有時間的朋友可能老早走了,午市時段滿座都係自然的事, 而沙田區更似乎係理所當然的事, 可能這區中產較多,屋企甚少開飯, 所以這區開甚多餐廳(無論中西日), 這店以cafe形式作招徠, 價格屬於中價路線, 坐位是完全用盡咗客廳的空間甚至有點太狹隘了以作為cafe 來說, 明白香港做餐廳就是這樣, 以最少空間換取最多的客位, 但...這又似乎有點..講返食物, 以套餐價位在70-100中間落墨係正路, 可以推介的會是雞胸沙拉配薯條$78, 雞胸質地唔乾柴, 龍蝦湯飯的半只龍蝦肉其實很少別抱太大期望, 講究一點的擺碟反而係這裡的賣點,起碼睇得出顏色的配搭, 食物的大小全都有用心考慮過, 我們另外試叫了一個半甜品的蜂蜜吐司(厚切)$59 取價積極, 完成品外觀是少女們的偏好外型,亦跟海報上的很匹配, 唯獨是蜂蜜只是普通的蜂蜜沒什麼特殊味道, 即使這是用上了半個方包那又值多少成本? 不過這亦反映了現代人價值觀, 沒有對錯只是人對事物價值的定位而已!

2018-06-10
2018-07-06 134 浏览
在大圍區工作,見它靚靚地...甜品幾出名之前試過咖啡 勁難飲.....再比多次機會叫左$89 牛扒午餐叫左5成,來到係9成好鞋.....重要等好耐侍應黑口黑面 沒有什麼服務午餐加一要成百蚊餐湯正常 檸茶正常冷氣都吾係好夠如果想食西餐,附近可能更好選擇.....不推薦....
在大圍區工作,見它靚靚地...
甜品幾出名
之前試過咖啡 勁難飲.....
再比多次機會

叫左$89 牛扒午餐
叫左5成,來到係9成
好鞋.....重要等好耐
侍應黑口黑面 沒有什麼服務
午餐加一要成百蚊

餐湯正常 檸茶正常
冷氣都吾係好夠

如果想食西餐,附近可能更好選擇.....
不推薦....