2019-06-13 52 浏览
行過大圍,見天陰陰,快下雨,到鄰近餐廳避雨吧。Ocio 以窩夫甜品聞名,原來午市套餐也有多款選擇,選了我喜歡的安格斯西冷,店員隨即端上餐湯。餐湯加入玉桂,立即把呆版的南瓜湯增添層次,廚師真有心思。美國安格斯西冷牛扒,份量十足,煎得香,肉質稔而無筋又無渣,有脂香。意粉是我喜愛的扁意粉,烹煮時間剛好,煙靭有點咬口,最怕那些一早預備的糊口意粉。餐飲可選$33以下飲品,或可加$15轉特飲,最後點了洋甘菊茶,來自印度製茶公司,由種茶、採茶、提取、除雜至包裝,均由自家處理,的確香濃,以$89 來說,這午餐非常划算。
行過大圍,見天陰陰,快下雨,到鄰近餐廳避雨吧。

南瓜湯
南瓜湯
美國安格斯西冷牛扒
美國安格斯西冷牛扒
洋甘菊茶
题外话/补充资料: 注:鄰近大圍站,附近有咪錶泊位
2019-06-11
2019-05-30 354 浏览
星期日晏晝去咗大圍食lunch,落大雨,餐廳位置唔近地鐵站,要行一段路先搵到。因為未到食lunch時間,冇咩人,一入到去就可以坐低。餐廳裝修唔錯,但係空間唔算大,枱同枱之間嘅空位可以再闊啲。兩個人坐左四人枱,所以都叫做舒適。兩個人叫咗兩個set lunch,叫咗燒汁牛柳粒燴意大利飯同龍蝦汁炸軟殼蟹燴意大利飯。每個set lunch包左一碗餐湯同一杯野飲,我哋叫咗cappuccino 同榛子咖啡。餐湯係洋蔥湯,賣相麻麻地,睇到好油膩,味道上唔錯,但因為油所以幾膩。牛柳粒意大利飯賣相一般,好在好味,有唔少牛柳粒,食落好香蒜味,幾惹味。龍蝦汁軟殼蟹意大利飯,味道冇牛柳粒意大利飯咁好,冇咁香口,但係都有驚喜,意大利飯好香龍蝦汁味,軟殼蟹雖然冇咩味,但炸到啱啱好,外皮脆內裏軟,熱辣辣。飲品方面,兩杯咖啡味道一般,不過不失,賣相可以再好啲。兩個lunch嘅份量都夠,食完好飽。服務態度良好,上菜速度快。整體來講,人均消費$68,喺假日食lunch算係性價比高。去開大圍可以一試。

cappuccino
榛子咖啡
燒汁牛柳粒燴意大利飯
龍蝦汁炸軟殼蟹燴意大利飯
2019-05-03 495 浏览
朋友試過呢度話ok,所以又帶我去試,但咁岩隔離裝修,都搵左一陣先搵到,地點距離港鐵站其實都有啲遠唔算太餓所以只叫一個餐,叫左三文魚意大利飯,個菜湯同包無乜特別,包不是齋白面包,但無牛油比,感覺差啲三文魚意大利飯幾好味,意大利飯夠淋,仲有啲露筍,味道幾好另外點左個心太軟,味道ok. 其實好少食到難食既心太軟,呢個無驚喜也無失望杯加錢既餐飲青檸梳打也沒有特別而家好多餐廳都設多種收費模式,但呢度仲係只收現金,令我再想幫襯意欲大減

三文魚意大利飯幾好味,意大利飯夠淋,仲有啲露筍,味道幾好

杯加錢既餐飲青檸梳打也沒有特別

心太軟
心太軟
2019-04-17 420 浏览
1)牛肉入口吾會好似咬香口膠😻口感吾錯😋另外要讚下佢既醬汁😙👍平時食既黑椒汁多數會搶走本身嘅牛肉味道🤨而佢就做到啱啱好味道平均🤤將牛肉同埋醬汁嘅味道配合得恰當👻仲有麵條嘅口感就一麻麻啦🧟‍♀所以主要都係推介佢地既牛肉🙆‍♀同時價錢吾等太貴💁‍♀真喺值得一試㗎🤪✊2 ) 可能好都會以為煮熟左嘅挪威三文魚因為肉質太鞋唔好食🤔不過呢一間餐廳嘅三文魚就帶出驚喜🥳反而佢肉質比較鮮嫩不過就太多骨😕所以食嘅時候就要小心⚠❗另外佢嘅香草白醬就令我一試難忘🤗香草嘅甘香配上三文魚嘅鮮味係簡直係絕配🤩同樣麵條都係麻麻地🤢不過三文魚都真係值得一試㗎😛🙌

2019-04-13 356 浏览
久違的girls gathering揀左大家都就近既大圍,揾下有咩食無意中見到呢間野,又有得用OPENRICE訂座,DINNER SET有8折好似幾抵,所以訂左位係呢度食。一位朋友準時到,另外兩位朋友遲5分鐘,侍應已經黑晒面講野又好寸咁。不過,最後都比我地入去。DINNER SET首先每人有個包同湯,個湯幾好飲,個包就有合桃,所以個人覺得麻麻地,鍾意合桃既朋友可能會OK既~煙三文魚炒飯其實係一間西餐CAFE食炒飯已經好似有D奇怪,然後上到尼D煙三文魚其實係熟晒,亦食唔出係煙,純粹三文魚炒飯,而且係熟晒既三文魚,D三文魚仲好DRY。煙肉帶子串意大利飯兩個人都叫左呢個飯,個煙肉帶子唔錯幾好味,有兩串已經係意料之外,EXPECT會得一串,而個帶子亦唔算太細舊意大利飯方面都唔錯蜜糖雞翼睇圖好似好吸引咁,見隔離個D又有叫,就叫尼試下,個人覺得加左蜜糖太甜太溜,食既時候唔好點太多板上面既蜜糖會好D,D皮又脆,好食D

煙三文魚炒飯

煙肉帶子串意大利飯
意大利飯方面都唔錯

蜜糖雞翼
2019-03-22
2019-03-30 448 浏览
星期六大約3點來到食下午茶,係今日第一餐。推門而進,客人不多,大約有一半入座。兩個人坐四人位舒適度大增。坐低點了一份午餐,午餐有餐湯和$33以下飲品。另點了一個窩夫。 餐飲選了蜜桃🍑紅茶,不會澀👍🏻香煎三文魚扁意粉三文魚香脆有濕度意粉不油,又不會痴左一起少量白汁配三文魚和意粉都可以餐牌有多種窩夫選擇。 朱古力香蕉🍌窩夫香蕉份量太少,只有半條窩夫質地很特別,係好食的一種沒有發粉味,不是很脆的一種值得一試另有下午茶餐作選擇

餐飲選了蜜桃🍑紅

茶,不會澀👍🏻

香煎三文魚扁意粉
三文魚香脆有濕度

意粉不油,又不會痴左一起
少量白汁配三文魚和意粉都可以

餐牌有多種窩夫選擇。

朱古力香蕉🍌窩夫
香蕉份量太少,只有半條
窩夫質地很特別,係好食的一種
沒有發粉味,不是很脆的一種
值得一試

另有下午茶餐作選擇
2019-03-06 375 浏览
微微細雨撫摸著我臉峽,伴著一下雷聲隆隆,把我從幻想裡驚醒。服務員跟我講:先生,請問咖啡現在上還是食玩先上啊?感覺係好似好好服務。端菜的次序如下,下面我才評價。其實,我每張圖片都附帶解釋和證明。我特地近鏡拍攝,把食物質量最真實的一面展露予公眾自己評價與衡量。我一向對飲食方面有自己一條底線。我再次沉醉在店裡的英文歌,其實對我來講,既然把一個項目的菜式放在餐牌黎賣,已經係代表您的店舖之出品,任何一款菜式都應該認真製作。我還沒試過其他菜式,但從本次經驗來看,應該不敢試另外的菜式了。
洋蔥湯另一個角度
安格斯牛排
安格斯牛排
拌菜
即磨咖啡
其實,我每張圖片都附帶解釋和證明。
2019-03-04 185 浏览
九點半左右,入餐廳只有一枱客,無幾耐就走左淨下我們,餐廳十點半關門的。我地食個 late dinner。三個人點兩個晚餐,羊扒和意粉,跟餐的是粟米湯,有飲品,另加一份雞翼。飲品可選$33以下就不用加錢。意粉係橄欖油的,清清地,非紅非白汁,配上幼幼露筍仔。ok的七成熟羊架,剛好有三大件配炸薯條🍟可以一人一件羊肉質地有少少特別,食落似豬肉😅是真的,朋友也認同我都係第一次食羊肉,有豬肉口感雞翼是炸的,沒有特別。

意粉係橄欖油的,清清地,非紅非白汁,配上幼幼露筍仔。ok的

七成熟羊架,剛好有三大件配炸薯條🍟
可以一人一件
羊肉質地有少少特別,食落似豬肉😅
是真的,朋友也認同
我都係第一次食羊肉,有豬肉口感

雞翼是炸的,沒有特別。

2019-02-26
2019-03-03 271 浏览
平日放假,想去踩單車,但當然要醫好個肚先岀發!大圍一向多café,有日式、有西式,有主打麵包嘅!我同朋友揀左西式同甜品!店鋪唔算大,但午餐人流唔算多。一去就有位坐!午餐的驚喜!午餐係$45-89嘅價錢,但係無論份量同味道都有驚喜!刁草汁煎挪威三文魚扒意粉$68三文魚扒夠厚,煎得啱啱好,入口嫩有汁。但跟碟嘅汁比較淡👌🏽 醬燒柚子蜜豬仔骨早餐$68。豬仔骨真心大份,有成六條骨,燒汁甜甜辣辣,好食。加埋沙律,薯條,waffle ,絕對可以推!👍🏽 鑊仔伯爵茶雪山香餅$79香餅係原味嘅,鬆軟有彈性,啲earl gray汁係夾喺兩塊餅中,一爬開就流岀黎👍🏽
平日放假,想去踩單車,但當然要醫好個肚先岀發!

店鋪唔算大,但午餐人流唔算多。一去就有位坐!

午餐的驚喜!
午餐係$45-89嘅價錢,但係無論份量同味道都有驚喜!

刁草汁煎挪威三文魚扒意粉$68

三文魚扒夠厚,煎得啱啱好,入口嫩有汁。但跟碟嘅汁比較淡👌🏽

醬燒柚子蜜豬仔骨早餐$68。

鑊仔伯爵茶雪山香餅$79

2019-02-26
2019-02-05 473 浏览
放假又同朋友嚟到大圍放鬆下,明明以前讀書都唔覺得有咁多嘢食,宜家多咗好多唔同嘅選擇呢~如果喺附近返工返學就好啦~今日嚟到離火車站唔洗十分鐘嘅Ocio,我哋叫左兩份set lunch,一份喺黑松露鮮什菌巴馬火腿燴闊條麵,另一份喺忌廉南瓜海蝦意大利飯,之後加配咗一份芝士薯條。兩個人份量啱啱好,闊條麵嘅黑松露好香,同什菌加巴馬火腿都好夾呀。而意大利飯起初睇落以為會好膩,但喺食落又唔覺,食飽飽之後,喺附近租單車,好耐無踩過啦~
黑松露鮮什菌巴馬火腿燴闊條麵
忌廉南瓜海蝦意大利飯
午餐
黑松露鮮什菌巴馬火腿燴闊條麵
忌廉南瓜海蝦意大利飯
因為近近地,外觀又靚有情調,所以簡左呢度,但入到去先知窄,因為冇BB凳(失策),所以霸左好多位,L corner!最初發現好dirty,吾知係menu or 桌面,痴住食物,呢樣真係好吾鍾意,佢有即刻抹,但係心入面都灰左。同時亦叫左要水,個妹妹好似吾記得左咁,走左去,唯有要再order,第一次去餐廳要order水。因為朋友未到,所以都攪左好耐先叫野...餐湯吾錯,夠creamy,包鬆軟帶咸,因為朋友要加醋先食,所以冇食到南瓜海蝦飯呢個係我最期待的,因為南瓜係朋友至愛,個飯果然冇失望,失望係隻蝦,其實真係冇咩餐廳既蝦係好食,係配襯黎遮,明既,唉!其實下次可否有其它選擇?豬仔骨茨菜嗯…真係食過都冇想再黎食既感覺,但隻菇好吸味道,ok啦!香燒羊架個羊架好大好香好多肉,幾好食,但好快凍,又冇配薄荷啫喱,所以有點~加上朋友吾喜羊味,可能太羶味,都冇食。味道係吾差既,加上賣相,會推薦,但一定要快食,凍左仲羶。P.S. 希望增加d薄荷啫喱本來想食甜品,但因為朋友生日🎂,所有買左蛋糕去,要切餅費$60因為跟餐有飲品,係d價錢怪怪地,$33以下免費,其它加$15,名名杯野$42,奶昔更要再加$22我地人

南瓜海蝦飯
南瓜海蝦飯

豬仔骨茨菜
豬保骨茨菜

嗯…真係食過都冇想再黎食既感覺,但隻菇好吸味道,ok啦!

香燒羊架
香燒羊架

,但一定要快食,凍左仲羶

P.S. 希望增加d薄荷啫喱

我地人多多,又有小朋友,又要影相,係煩左d,所以多謝包涵

提提您:店舖只收現金,記得帶錢先好入黎!咁僻,費時閣下行咁遠提款

若果想簡單快快地食餐西餐,呢間係吾錯既選擇,推薦食Risotto,配料?不重要了
庆祝纪念
生日
2018-12-13 724 浏览
今日下午經過見到呢間餐廳,未試過諗住入去試,入面好細冇乜位,即使兩點都仲要等位等左廿分鐘。入到去點餐後差不多廿分鐘後追單先知原來甩左單,電腦冇入過,咗再點啦,點咗兩個意粉,青醬蜆肉意粉同埋黑松露海鮮意粉。咁可惜地佢來左一碟黑松露蜆肉意粉,咁我地叫佢換返啦,應該係黑松露海鮮意粉。跟住佢來左一碟黑松露海鮮意粉啦,咁總叫岩左第一樣,跟手佢第二碟意粉來左係黑松露蜆肉意粉,兩碟意粉味道基本上係一樣,咁兩碟意粉都可以來錯兩次,都冇再食嘅意欲,所以叫佢cancel左第二碟。咁講返食物本身其實都唔係太好食,意粉醬汁既稀又多,有啲似湯麵多過醬汁意粉。但平心而論,海鮮嘅份量都幾多嘅。我地本身仲諗住叫個甜品窩夫食,但經過上面嘅經歷我地都冇叫,而呢間餐廳都應該都冇下次。

午餐
2018-12-08 460 浏览
看得出這家餐廳更擅長甜點,甜點是朱古力香蕉pancake,還不錯。但正餐就很一般,我們點的是柚子蜜豬仔排,肉排是做好再翻熱的,薯條也不熱不脆。可以嘗試飯或意粉,相對肉類好一點。
2018-12-08
2018-12-04 405 浏览
揸車出街揀食飯嘅地點要就埋附近有冇得泊車,出大圍食野諗起依間Café,附近又有得泊車真係好!嗌左2個set dinner,都有餐湯,餐包同前菜,個湯係粟米湯,都有粟米既甜,前菜分別嗌左八爪魚同蕃茄沙律,因為都配上麻醬,所以係好味既,個包係烘到脆身,加埋蒜蓉係面就好香口喇!奧斯特選窩夫早餐依到出名食窩夫就試吓個招牌窩夫all day breakfast喇!都幾多料架,有煙三文魚、炒蛋、雞扒、腸仔、茄汁豆、沙律菜同薯條,有煙三文魚都幾surprise;腸仔都唔係hea野黎,食落有少少juice的;雞扒仔同茄汁豆就不過不失喇;沙律菜加麻醬又係唔會唔好食;薯條又夠脆卜卜;當然唔少得主角窩夫喇,因為佢係後上既,所以唔記得影相,哈!因為即整所以熱辣辣,外皮係少少脆口,仲可以配埋蜜糖食,係正既!個人覺得比起其他既all day breakfast依到既係有心思既!西班牙杜洛克黑豚豬鞍扒件柚子沙律及薯菜塊豬鞍扒都幾大塊又厚身,啖啖肉都好鬆軟,食落唔會話好乾爭爭,係有啲肉汁仲有啲油脂香,係幾好食既!個柚子沙律仲會愈食愈開胃,唔會怕食唔晒成個餐。野飲嗌咗蘋果汁同雜果賓治,蘋果汁都係普通野,反而雜果賓治加有

奧斯特選窩夫早餐

西班牙杜洛克黑豚豬鞍扒件柚子沙律及薯菜

野飲嗌咗蘋果汁同雜果賓治,蘋果汁都係普通野,反而雜果賓治加有新鮮水果粒幾好飲!仲有個啫喱甜品,都係不過不失喇!

2018-11-04
2018-10-23 2648 浏览
今天放假但比平日還忙! 晚上在大圍接朋友放工再去吃晚飯, 還有些時間便向隱隱約約的餐廳出發,從大圍地鐵站A出口步行約10分鐘內的OCIO餐廳。點套餐set , 會有多款選擇,今天其中一個HKD 228,是日餐湯有栗米磨菇湯、餐包有麥包、前菜有煙三文魚沙津、主菜有美國prime 安格斯肉眼配新鮮薯菜及甜品,還可加+HKD68 加紅酒鵝肝多士。餐飲有咖啡或茶。而餐甜品是紫薯奶凍有栗米味的磨菇湯湯濃度適中,重口味的我很喜愛,而朋友說有小小咸。沙津中的菜、煙三文魚味道又翠綠又新鮮,再加上少量芝麻醬吊味不會搶了主角三文魚的味道。美國prime 安格餐廳採用了prime 質素牛肉,可是肉質過熟,有點鞋,不juicy 但很大塊,配菜有 翠玉瓜、薯角等。紅酒鵝肝輕輕一煎連多士,又香又脆,好夾,個人贊好。另外我們還點了忌廉菠菜蟹肉意大利飯 HKD75 飯採用意大利式飯,飯中間是軟硬度篇軟,加上大量波菜,鮮甜蟹肉混在一起,完全不膩。紫薯奶凍,質地很結實,還有一粒粒的紫薯可咀嚼。 我們倆都過飽,下次或許要分開甜品及正餐了

有栗米味的磨菇湯
湯濃度適中,重口味的我很喜愛,而朋友說有小小咸。

美國prime 安格
紅酒鵝肝輕輕一煎連多士,又香又脆,好夾,個人贊好。

另外我們還點了
忌廉菠菜蟹肉意大利飯 HKD75