朋友約去鑽石山食飯,竟然係一間白色主題木系小清新cafe😳 估不到鑽石山竟然有呢類餐廳👍🏻 裝潢簡約,是我愛的白色配淺木枱櫈。店中間放了一棵樹,牆身畫了可愛的卡通及掛上鏡子,明亮舒適。我地點了dinner set,包含是日餐湯、主食及餐飲,另加了窩夫完美作結😛⚡️香烤大頭蝦手工意粉 $148大頭蝦很大隻,蝦頭很多膏✨ 蝦肉亦彈牙!個人很喜歡它的手工意粉,有咬口不錯💕⚡️脆皮烤鴨配焗薯餅香橙黑醋醬 $158烤鴨份量比想像中多🙊 鴨香味濃,加埋香橙甜甜酸酸,薯餅薯蓉也不錯👍🏻❤️ 朱古力布朗尼窩夫 $68份量十份足料,4大塊窩夫加3件brownie。窩夫朱古力味濃,配以朱古力雪糕,正🤤 整體食物味道不錯個人認為甜品款式較多,性價比亦較主食高,喜歡甜品及打卡的你可以到訪嘗嘗❣️

⚡️香烤大頭蝦手工意粉 $148

⚡️脆皮烤鴨配焗薯餅香橙黑醋醬 $158

❤️ 朱古力布朗尼窩夫 $68

整體食物味道不錯

2022-07-20
  • 朱古力布朗尼窩夫
2022-07-21 46 浏览
上次黎鑽石山都唔見尼間咁文青的cafe,原來今年5月先開。見到餐牌上果waffle 好吸引,就同朋友入左去。入到去最吸引我的係餐廳中央有棵假樹,好有田園感覺,加上餐牌以及牆上的插圖都好簡約可愛,唔怪之得平日都有一家大細、情侶、打卡女神等坐滿餐廳每一處。 ⦁ 刺身帶子南瓜燴飯 $89金黃色的意大利飯,用左香濃南瓜汁去煮,飯粒軟身入味而不膩。飯上面仲有3大粒厚身帶子,煎得好香之餘入面仲唔會乾身。提一提是日餐湯都系南瓜湯,好棉滑好香濃,好飲! ⦁ 奥斯黑松露芝士薯條(跟餐加配)$58薯條的份量好大份,岩晒一班人可以share食。餐廳用左粗身薯條,炸到外脆內軟,仲有濃濃的薯仔香味。薯條上黑松露同芝士都系滿滿的,唔怕薯條無醬點。餐廳的黑松露醬唔會好濃,連平時唔太鍾意食黑松露既我都接受到。芝士味都好香濃。 ⦁焦糖香蕉朱古力窩夫 $68本身waffle都好大件,仲要係我鍾意的朱古力口味,口感唔會太硬同太乾。香蕉用了焦糖去煎,突顯香蕉的果香味之外仲有脆卜卜的口感。配上的雪糕仲要係朱古力味,如果多一球就好了!🤤 📍Ocio @ocio_kitchen鑽石山荷里活廣場2樓283-284號舖

刺身帶子南瓜燴飯 $89
金黃色的意大利飯,用左香濃南瓜汁去煮,飯粒軟身入味而

⦁ 奥斯黑松露芝士薯條(跟餐加配)$58

⦁焦糖香蕉朱古力窩夫 $68

📍Ocio @ocio_kitchen
鑽石山荷里活廣場2樓283-284號舖
2022-07-20
2022-07-19 57 浏览
被它門面吸引去試食,入到去覺得比較嘈因為佢冇任何阻隔。食品價格比一般略高,睇餐牌見到嘅款式ok。 餐廳內侍應就好似去咗一間茶餐廳,佢唔理你邊個要嘅餐就放喺枱面,抹枱布呢居然放在客人座椅的屏風上…..食物好一般地略差,$200.1個鹹豬手黑蕉色,皮一啲都唔鬆脆,Fish &chips與非常之滑,讚,chips賣相好差,識咗一條,沙律菜,濕度不得了…….應該唔會再去,亦都唔會推介,會話俾朋友聽唔好去
2022-07-19
2022-07-19 43 浏览
甜品人氣小店,連晚市套餐的食物也有質素!賣相精緻美味!旺角大圍的分店已有多年歷史,深受年青人歡迎 現在更以清新舒適的裝修在鑽石山荷里活開分店!走向日式洋食的風格!👍🏻餐牌上的公仔圖案更十分可愛!《香煎三文魚叼草忌廉汁》$178三文魚煎得很好,肉質嫩滑,配菜的菠菜、薯餅、番茄仔也不錯!特別是薯餅仔很獨特呢!《香烤大頭蝦手工意粉》$148大頭蝦相當足料!超大隻的!此外,大頭蝦的蝦膏亦十分多!很豐富的蝦膏呢!至於意粉是寬身的,茄汁的風味!✨晚市套餐包括有餐湯和飲品。是日餐湯是南瓜忌廉湯。至於飲品方面,可選擇$33以內的餐飲,特飲可補差額便可以了 《巨峰乳酸沙冰》$15《熱茉莉綠茶》$0總結:人氣甜品的餐廳,晚餐主食也不錯!👍🏻
甜品人氣小店,連晚市套餐的食物也有質素!賣相精緻美味!

旺角大圍的分店已有多年歷史,深受年青人歡迎

餐牌上的公仔圖案更十分可愛!

《香煎三文魚叼草忌廉汁》$178

《香烤大頭蝦手工意粉》$148

晚市套餐包括有餐湯和飲品。
是日餐湯是南瓜忌廉湯。

至於飲品方面,可選擇$33以內的餐飲,特飲可補差額便可以了
《巨峰乳酸沙冰》$15
《熱茉莉綠茶》$0

總結:人氣甜品的餐廳,晚餐主食也不錯!👍🏻
2022-07-19 31 浏览
首先入到去間餐廳就有啲surprise!因為都幾靚裝修幾好!而且職員都勁nice,service 非常好!我望一望午餐餐牌,覺得超級抵食,有湯,有主菜,又有野飲!湯就應該係南瓜湯,味道唔錯,非常足料,勁多南瓜蓉!超好味! 咁主菜就叫左烤蝦牛肝菌忌廉意大利飯,呢個超級有驚喜,啲蝦唔係話好大隻但好入味勁彈牙勁爽口同香口,之後啲飯仲有烤蝦個汁嘅味道,重點係佢意大利飯做得啱啱好,軟硬度適中,呢個價錢真係好掂性價比極高!野飲叫咗蜜桃紅茶,味道都好好唔會太甜,又飲到好香好濃嘅紅茶!
我望一望午餐餐牌,覺得超級抵食,有湯,有主菜,又有野飲!
湯就應該係南瓜湯,味道唔錯,非常足料,勁多南瓜蓉!超好味!
Ocio係鑽石山新開 晚市有$118起既套餐 我地兩個人揀左香烤大頭蝦手工意粉($148) 仲包餐湯同$33或以下既飲品一杯~ 意粉有番茄所以酸酸甜甜 手工意粉偏粗身咬落去煙韌入味🍅 大蝦果然好大隻 蝦肉都彈牙~我地仲+$58有一份水牛城單骨雞翼 有6小隻 下面仲有一層薯條🍟 雖然係水牛城但個醬冇想像中咁辣 但炸得好酥脆 而且夠熱辣辣🤌🏻甜品依舊款式多同抵食🥞 有熱香餅、梳乎厘、吐司等 我地揀左奧斯蜜瓜窩夫($68) 份量勁大勁厚 waffle蛋香味十足 外邊微脆🧇 面頭有忌廉又有雲尼拿雪糕 一大條既蜜瓜切件 咬落去比較清甜多汁🍈 除左蜜瓜仲有皇牌朱古力同新口味台灣鳳梨口味🍍

2022-07-17 32 浏览
🥣奧斯提拉米蘇🥣:💰 $78本身以為係梳乎厘pancake… 因為餐牌將梳乎厘班㦸 Items 放埋一齊🤦🏼‍♂️🤷🏼‍♂️但原來係普通tiramisu … 裝飾有一條冇浸咖啡既手指餅,就咁乾食…係呢碟做裝飾咁我唔會想食佢lol…個面Oreo都係脆身唔會放左好耐念晒,蛋糕中間餅幾重咖啡同酒味1:2,整體tiramisu 好軟滑。
🥣奧斯提拉米蘇🥣:💰 $78

本身以為係梳乎厘pancake…
但原來係普通tiramisu …
個面Oreo都係脆身唔會放左好耐念晒,
2022-07-17 88 浏览
<伏🤢>新開張用OpenRice 首次訂枱全單9折‼️.送餐湯:🥣野菌磨菇湯🥣湯面好明顯有層油,質感偏稀,有少少菇粒碎咬下,但味道好似好濃但又好似冇咩菇味….🥣脆皮烤鴨配焗薯餅香橙黑醋醬🥣:💰$158塊鴨幾香,但唔夠黑醋,鴨皮幾薄有部分皮幾脆,但薯餅去左邊??原來鴨底有好細pat勁重牛油味既薯蓉🙄…套餐可加小食:🥣奧斯炸魚薯條配塔塔醬🥣:💰$89好似好大盤,有3塊魚(原來炸粉好厚先覺得好似好大舊)、配少少沙律菜同薯條,薯條皮偏厚又硬,因為炸魚厚粉吸晒啲油…所以食落啲油就爆晒出黎omg…似食緊麵包包住舊魚咁🙄今次仲炸到燶左…,而塊魚係完全冇味,配普通蛋黃醬…最後放棄左炸皮,淨食入面魚肉…🥤巨峰乳酸沙冰🥤:💰+$15(套餐包$33或以上補差價飲品)好似香芋紫色,超爆甜,似巨峰提子軟糖個種香精味….好味程度:⭐抵食指數:⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐💸人均消費:$144另收加1️⃣服務費:✅再食 ENCORE:❌
<伏🤢>
新開張用OpenRice 首次訂枱全單9折‼️
送餐湯:
🥣野菌磨菇湯🥣

🥣脆皮烤鴨配焗薯餅香橙黑醋醬🥣:💰$158

套餐可加小食:
🥣奧斯炸魚薯條配塔塔醬🥣:💰$89
似食緊麵包包住舊魚咁🙄

好似香芋紫色,超爆甜,似巨峰提子軟糖個種香精味…
好味程度:⭐
抵食指數:⭐
環境指數:⭐⭐⭐⭐

💸人均消費:$144
另收加1️⃣服務費:✅
再食 ENCORE:❌
2022-07-17 26 浏览
呢間大家好熟適既cafe,近排又開多間新店喺鑽石山喇外國睇餐廳用日系設計感覺好柔和,店內有可愛卡通人物主題,而且環境好大每張枱空間寬躺,坐低感覺到好舒適😊餐湯 南瓜湯比較多汁南瓜湯比較清淡配上香料南瓜湯突出鮮味✨Ocio 鯛魚漢堡巨型兩大件鯛魚柳夾住番茄🍅生菜🥬青瓜,淋上檸檬汁鯛魚柳感覺好鮮味,配上即炸外脆內軟,再食口沙律中和番油膩感😍😍😍✨刺身帶子南瓜燴飯燴飯加入新元素,用咗南瓜汁做燴飯,飯粒口感好腍身仲好入味添,帶子煮至兩邊微微焦糖色,睇到好吸引😍咬一口帶子令到更香口,值得一試👍🏻👍🏻✨飲品草莓菠蘿香橙梳打 +$15草未夠香龍配合埋菠蘿同香橙酸酸甜甜,顏色方面零瀉吸引紅文字顏色好友層次感,呢杯必定打卡一流,套餐特飲都係+多$15 咋😆另一個套餐飲凍檸茶,正常甜味茶味夠香濃
呢間大家好熟適既cafe,近排又開多間新店喺鑽石山喇

餐湯 南瓜湯
比較多汁南瓜湯比較清淡配上香料南瓜湯突出鮮味
✨Ocio 鯛魚漢堡

刺身帶子南瓜燴飯

✨飲品
草莓菠蘿香橙梳打 +$15

另一個套餐飲凍檸茶,正常甜味
茶味夠香濃
2022-07-07
午餐
2022-07-14 45 浏览
日系裝潢小店🇯🇵店舖以日系🇯🇵簡潔為主,空間開揚,唔會同隔離枱咁親近,枱側有儲物籃方便客人放手袋,貼心位值得加分🫡芝士瀑布安格斯牛肉漢堡配薯條🤌🏻叫得芝士瀑布的確有咁上下分量,不過上菜效果同幻想有少少出入,味道不錯,平平實實嘅Burger味道。不過麵包無用牛油焗過,食落比較單調但不會太膩,而安格斯牛亦算有肉汁,整體不錯香烤大頭蝦手工意粉🤌🏻大蝦🍤的確大隻,肉質爽口,而手工麵條質感不是平日食開的意粉,反而有點似台式粗麵,個人是喜歡的。而烹調汁味道比較輕盈,主要是蔬菜香甜,朋友覺得較為清淡脆皮德國鹹豬手配酸椰菜薯條🤌🏻隻豬手上菜時覺得真心大份,大過你個拳頭🤣表皮可能有啲overcook,皮身比較乾身,但裡面肉質都算嫩,份量搭救👍🏻經典全日早餐🤌🏻炒滑蛋、芝士腸、火腿沙律菜番茄等等,窩夫加埋蜜糖是不錯,沙律菜有拌咗油醋汁,酸酸地好開胃,份量都幾大份,正正常常餐廳坐得舒服,環境亦有日系感覺,不過以同類食物嚟講價錢偏貴🚩Ocio オシオ (鑽石山)鑽石山荷里活廣場2樓283-284號舖
日系裝潢小店🇯🇵

芝士瀑布安格斯牛肉漢堡配薯條🤌🏻

香烤大頭蝦手工意粉🤌🏻
而烹調汁味道比較輕盈,主要是蔬菜香甜,朋友覺得較為清淡

脆皮德國鹹豬手配酸椰菜薯條🤌🏻

經典全日早餐🤌🏻

餐廳坐得舒服,環境亦有日系感覺,不過以同類食物嚟講價錢偏貴

🚩Ocio オシオ (鑽石山)
鑽石山荷里活廣場2樓283-284號舖
2022-07-08
2022-07-14 33 浏览
草莓西柚菠蘿沙冰 $48沙冰來講算貴,而且幾細杯佢隻杯嘅大細大概有啲似兒童飲品咁樣好啦我冇誇張過㗎味道清新,士多啤梨味重其他水果味就比較輕啦無可否認都帶有少少西柚同菠蘿味我諗大致上就係西柚同菠蘿味為呢一杯飲品帶嚟清新嘅味道因為士多啤梨主要都係以甜味為主而西柚就有酸味,菠蘿亦都非常之清新味道係唔錯,然而性價比唔算高好味指數😋😋😋抵食指數🤑🤑推介指數🤩🤩Strawberry Grapefruit Pineapple Smoothie $48The smoothies are expensive, and the cups are quite smallFresh taste, heavy strawberry flavorNot a good value for moneyGood taste index 😋😋😋Taste Index 🤑🤑Recommended Index 🤩🤩

草莓西柚菠蘿沙冰 $48
沙冰來講算貴,而且幾細杯
佢隻杯嘅大細大概有啲似兒童飲品咁樣
好啦我冇誇張過㗎
味道清新,士多啤梨味重
其他水果味就比較輕啦
無可否認都帶有少少西柚同菠蘿味
我諗大致上就係西柚同菠蘿味為呢一杯飲品帶嚟清新嘅味道
因為士多啤梨主要都係以甜味為主
而西柚就有酸味,菠蘿亦都非常之清新
味道係唔錯,然而性價比唔算高

好味指數😋😋😋

Taste Index 🤑🤑
Recommended Index 🤩🤩
2022-06-28
2022-07-14 111 浏览
木系裝修真係好吸引,甜品、生果又好吸引。。。咁就吸引左入去叫左個蜜瓜甜品😂🍈🍈🍧🥞奧斯蜜瓜雪山熱香餅$98賣相100分,上枱時左右隔離嘅食客都被吸引住,影相打卡超吸睛👀。不過唔好慢慢影喎,因為裡面原來有雲尼拿雪糕🍦擺盤都好靚,脆米、杏仁片、蜜糖伴碟,令賣相更錦上添花。星星脆米花好靚,脆卜卜配上軟綿綿嘅熱香餅食,增加了口感。熱香餅嘅軟腍程度近乎梳乎厘班戟一樣咁輕柔綿密而且蛋香味很濃,混合奶香味極濃嘅雲尼拿雪糕一齊食,又凍、又有雲尼拿奶香、又軟綿綿,真係好正👍👍裡邊仲有翠綠色嘅啫喱,夠Q彈,又另一翻口感。蜜瓜清甜,有咬口,用刀叉去食蜜瓜真係第一次。呢個甜品嘅擺盤、味道足以made my day😃🥰

🍈🍧🥞奧斯蜜瓜雪山熱香餅$98
奧斯蜜瓜雪山熱香餅

擺盤都好靚,脆米、杏仁片、蜜糖伴碟,令賣相更錦上添花。

星星脆米花好靚,脆卜卜配上軟綿綿嘅熱香餅食,增加了口感。

奧斯蜜瓜雪山熱香餅

裡邊仲有翠綠色嘅啫喱,夠Q彈,又另一翻口感。

蜜瓜清甜,有咬口,用刀叉去食蜜瓜真係第一次。

呢個甜品嘅擺盤、味道足以made my day😃🥰
下午茶
2022-07-14 28 浏览
荷里活新開嘅cafe,白色同木系嘅裝修好清新好日系枱與枱之唔會好密,環境又夠光猛🌟啱哂同朋友食飯傾計😊為咗試多款甜品,同朋友share一份晚餐😝😝用手機QR code📱落單好方便,上菜好快我地差唔多食完意粉先落甜品,唔使一次過嚟哂所有野🍴香烤大頭蝦🍤手工意粉🍝 ($148)大頭蝦好大隻,肉質唔錯👍🏻手工意粉煙煙韌韌有咬口,同香濃嘅醬汁好夾跟餐有餐湯🥣同$33以下飲品羅宋湯同蜜桃紅茶🫖都正常發揮🍴鑊仔伯爵茶雪山熱香餅🥞 ($78)熱香餅口感比較軟身,有啲似蛋糕同茶味頗濃嘅伯爵茶醬汁一齊食就唔怕乾👍🏻鑊仔暖暖地,暖住食幾得意🍴朱古力🍫麻糬窩夫🧇 ($68)好濃朱古力嘅一個甜品😈窩夫外脆內軟,同雪糕🍦一冷一熱咁食好正👍🏻麻糬比例好高,差唔多每一啖都有麻糬,啱晒麻糬控😍😍
荷里活新開嘅cafe,白色同木系嘅裝修好清新好日系
枱與枱之唔會好密,環境又夠光猛🌟啱哂同朋友食飯傾計😊

為咗試多款甜品,同朋友share一份晚餐😝😝
用手機QR code📱落單好方便,上菜好快
我地差唔多食完意粉先落甜品,唔使一次過嚟哂所有野

🍴香烤大頭蝦🍤手工意粉🍝 ($148)
大頭蝦好大隻,肉質唔錯👍🏻
手工意粉煙煙韌韌有咬口,同香濃嘅醬汁好夾

跟餐有餐湯🥣同$33以下飲品
羅宋湯同蜜桃紅茶🫖都正常發揮

🍴鑊仔伯爵茶雪山熱香餅🥞 ($78)
熱香餅口感比較軟身,有啲似蛋糕
同茶味頗濃嘅伯爵茶醬汁一齊食就唔怕乾👍🏻
鑊仔暖暖地,暖住食幾得意

🍴朱古力🍫麻糬窩夫🧇 ($68)
好濃朱古力嘅一個甜品😈
窩夫外脆內軟,同雪糕🍦一冷一熱咁食好正👍🏻
麻糬比例好高,差唔多每一啖都有麻糬,啱晒麻糬控😍😍
2022-07-13 19 浏览
終於試到Ocio啦😍之前行過已經好想食佢哋嘅甜品🙌🏻餐廳裝修採係簡約木系風,空間感幾大,QR 落單,好快就黎晒,為咗可以為窩夫,我哋叫咗一個晚餐”香烤大頭蝦手工意粉”意粉🍝比較軟身,充滿滿滿蕃茄醬,幾開胃,而且大頭蝦都幾大隻,幾好食,唔錯👍🏻💕朱古力布朗尼窩夫🍫份量好大😱😱share食都覺得好飽😍😍窩夫烘得外脆內軟,好厚身,brownie唔太甜,好香濃,口感一流,真心好食🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️❣️試後感:依家好多餐廳都採用QR Code落單,提提大家如果想要甜品,建議分開落單,唔係就會所有野食都會一次過上,我就係咁嘅情況,所以係食緊意粉個陣,雪糕又開始溶溶地,有啲唔知食咩先😂晚餐會附上是日餐湯及包一杯33元或以下的飲品,南瓜湯,幾creamy,野餐環境方面都唔錯🙆🏻‍♀️
終於試到Ocio啦😍之前行過已經好想食佢哋嘅甜品🙌🏻

💕朱古力布朗尼窩夫🍫

❣️試後感:
2022-07-11 88 浏览
餐廳新開張無耐,而且裝修不俗,所以入去試吓,點知伏到冇朋友。3人叫了2set晚餐及一個窩夫,諗住唔夠先再order,費事浪費食物,好在。首先來了2客不知名的是日餐湯,飲了2啖已經不想再飲下去,因為溫度是介乎凍與暖之間,廚房連番熱都冇;很快脆皮烤鴨配焗薯餅香燈黑醋醬就上枱,烤鴨皮不脆,鴨肉非常鞋,另完全不覺有焗薯餅,只是有約2茶匙的薯蓉,同樣是全無熱度可言;密瓜窩夫亦光速送到,上枱速度嚇我一跳,正常一客即做的窩夫由落單至上枱起碼15-20分鐘,但不夠5分鐘就上枱的窩夫就知不是即做,果然窩夫又硬又唔脆,密瓜及雪糕是正常;最後上枱是新鮮有機舞松茸燴飯,味道算是最正常,但都是唔夠熱。總括來說我所點的食物都係預先製作好,食客點完餐連番熱都慳返就上枱,所以可以光速送餐,但這餐廳不是快餐店,價錢亦不便宜,所以應該冇下次。
餐廳新開張無耐,而且裝修不俗,所以入去試吓,點知伏到冇朋友

;

最後上枱是新鮮有機舞松茸燴飯,味道算是最正常,但都是唔夠熱