Number 2 Six Tablespoons

Number 2 Six Tablespoons

(已結業)
Number 2 Six Tablespoons (已結業)
TMTRAVELER
健康欖油旅美食
TMTRAVELER
2018-05-03
关注
健康美食!上環真係好多隱世餐廳,依間就係其中一間😍依間餐廳係主打橄欖油煮食,所有菜都係由唔同味道嘅橄欖油泥煮👍🏻👍🏻超特別,勁健康😋。連麵包都係掂橄欖油食,我地掂麵包個隻橄欖油係有香蕉味,完全唔會有好油淋淋嘅感覺🍌好似第一道菜咁,係玫瑰橄欖油煮嘅帶子,食落真係有玫瑰味,好fresh🌹,第二樣係聖子,當你以為聖子係咸嘅就錯啦,佢其實係甜嘅,佢加入左yogurt去配答😋,口感味道都好特別,完左前菜就有個雪芭食,🍨個雪芭係用檸檬橄欖油整嘅🍋,依個又係勁好食,小小酸酸甜甜好fresh。第三樣係意係辣椒橄欖油意粉🍝依個味道就普通,不過特別之處係佢雖然落左橄欖油,但食落唔會覺得好油,好想飲水嘅感覺因為佢地係用左啲靚嘅橄欖油同埋個意粉唔算太辣只有小小辣味🌶第四係個辣椒橄欖油烤牛肉串辣椒味唔係好食到個牛有小小乾,反而啲配菜仲好食其他菜式都係用橄欖油整嘅,而最好食個兩樣就係個春卷同蘑菇批❤️❤️❤️❤️❤️同個春卷,春卷入面竟然係藍莓果醬,再配合朱古力橄欖油,個橄欖油係真係朱古力味🍫真係好正👍🏻,而個批就用左松露橄欖油,超香蘑菇味,個批皮又夠鬆軟😋😋。最後個甜品係薰衣草焦糖燉蛋 薰衣草味勁香,同一般食開嘅焦糖燉蛋好唔同,不過就焗得有啲過熟,燉蛋嘅外圍就焗得有啲老,開始有起泡而中間先岩岩好勁滑我諗依方面要有小小改進。其他所有都好正好特別仲要個set唔貴,仲送一枝橄欖油查看更多
leesinsin
媽媽的浪漫 品味生活
leesinsin
2018-04-17
关注
做左媽媽之後無論食咩都係快餐🙈…三爬兩撥例哂入口吞落肚就一餐..好耐都冇試過真正品嚐一餐飯😪…早前閨蜜帶我黎到上環一間隱世歐洲菜餐廳享受一下慢活生活🌸Six Tablespoons Number 2 Restaurant & Bar 係中上環善慶街PMQ附近💗由有"橄欖油女皇"之稱既廚藝達人Ruby Lau 劉翹所創辦💕採用天然高品質有機歐洲食材☘️主打地中海菜式美食、簡約健康☘️幸運地🎈遇到創辦人Ruby Lau到店講解如何分辯橄欖油及教我地品嚐橄欖油😍獲益良多👍🏻仲可以食到佢地新推出既菜單🌟餐前先來一杯white sparkling wine微酸易入口醒醒胃🌟為今餐打開完美序幕💗前菜「白葡萄酒醋煮扇貝片配玫瑰橄欖油拌蘿蔔時蘿」!配搭white wine一齊品嚐!絕配丫😋Rose olive oil濃濃的玫瑰香由口中慢慢散發,就好似進入左玫瑰莊園咁🌹橄欖油不經加熱所以冇反式脂肪,食多少少都唔怕肥唔會膩😝大愛啊!食完前菜後來一個「檸檬橄欖油雜莓雪葩」清一清味蕾!再品嚐主菜「松露橄欖油焗雜菌餡餅」!探用多種菌類做餡料,菌味香濃、口感creamy!配埋truffle olive oil味道好match😍下一道「辣椒橄欖油烤肋眼牛肉串配甜椒雜菜」本身我唔係好食得辣!呢個配搭易入口!烤牛肉火候岩岩好!肉質粉嫩,食落鬆軟幼嫩💕最後一道「羅勒橄欖油炒辣椒橄欖義大利麵」!辣椒橄欖我真係第一次見同食!食落酸酸哋!幾特別!配埋basil oil炒意粉食落好惹味🤗品嘗完主菜後我地都係用「檸檬橄欖油雜莓雪葩」過一過口才享受甜品!甜品「炸雜莓春捲配chocolate olive oil cream」!薄薄春卷皮包住熱辣辣既berries🍓口味酥脆,外脆內軟,如果唔係減肥一定食多幾個!另一個甜品「法式薰衣草堂燉蛋配vanilla olive oil cream」真係好驚喜!用薰衣草糖黎整!食落去有粒粒既雲呢拿籽!同時散發香濃薰衣草香氣!不論外觀、口感、氣味都超讚😍💗香港生活繁忙勞碌…係時候定下來享受生活🎈查看更多
+ 3
WinnyMinako
橄欖油奇妙之旅
WinnyMinako
2018-04-17
关注
一直鍾愛橄欖油,:)它在我生活上早已不可或缺,喜歡它的味道,伴麵包沙律、炒意粉; 喜歡它對健康和皮膚帶來各種好處; 又能製成護膚品,實行由內至外都感受它的好處! 除了純橄欖油,平時接觸最多的是加了松露的橄欖油,經朋友介紹今晚黎到Number 2 Restaurant & Bar, 這裡橄欖油味道之多、入饌食材作出的配搭簡直令我大開眼界!Number 2 Restaurant & Bar 位於中環善慶街,旺中帶靜,沿著樓梯拾級而上,來到餐廳門口,已感受到這裡優雅的氣息!配搭前菜的,選了Bonhoste Cremant de Bordeaux blanc Brut NV 這款餐前酒還有每天新鮮焗製的麵包配希臘有機冷壓青橄欖油,老闆娘建議先喝一口,好似飲酒咁感受下佢ge味道😵又係bor! 雖然鍾意,但真係完全無諗過係飲落去。。聞起黎有草青味,落喉後會有食完辣椒嗆喉種感覺,:)好神奇呀!APPETIZER: 好la! 打頭陣ge係香蔥花蛤配橙味橄欖油伴石榴香檳果凍,香橙搭海鮮,花蛤鮮甜爽口,清新橙味喚醒味蕾,海鮮不夠fresh都好難做到!第二道前菜是白葡萄酒醋煮扇貝片配玫瑰橄欖油伴蘿蔔時蘿,新鮮扇貝片,吃落去味道較淡,卻突出了玫瑰的味道,對於女生、相信是很難抗拒的呢!第三度前菜是檸檬橄欖油雜莓,顧名思義就是雜莓雪芭混合了檸檬橄欖油la! 酸酸甜甜超級醒胃就是迎合主菜的來臨!伴主菜的是比較dry的紅酒 - Francois Crochet Sancerre Blanc 2016,Loire France MAIN COURSE 第一道主菜松露橄欖油焗雜菌! O! My favourite! 這個菜可能大家已不陌生,但這裡就是detail得盛載雜菌的酥皮也是用橄欖油去搓、而不是直接攞貨,超級大不同之處就是份外香酥、而不是帶硬那一種口感,又沒有膩口感覺!接下來出場的是 辣椒橄欖油烤肋眼牛肉串配甜椒菜,串燒的火候控制是很巧功夫的,這個肋眼牛肉就烤很恰到好處,肉味濃又不失甘香更沒有烤焦,配上辣椒橄欖油立刻把惹味度昇華! 與另一亮點甜椒的鮮甜形成強烈對比。身為橄欖油的好朋友,意粉當然要登場吧! 羅勒橄欖油炒陳椒橄欖意大利麵~ 這次陳椒實在搶去2位主角不少風頭!每條意粉不止啖啖羅勒味道,仲有陳椒刺激辛辣,對於喜歡食辣ge我真係好surprise呀!再來一客檸檬橄欖油雜莓雪芭讓口腔清新一下,等待甜品時間!淺嚐一下Collina Serragrilli Grillorosso 2011,Piedmont Italy 這款紅酒DESSERT炸雜莓春卷橄欖油奶油,上菜之前都想像唔到甜品ge春卷係點樣,見到真身真係太吸引,奶白色用橄欖油搓的春卷皮,配上雜莓醬、奶油同朱古力醬,一啖咬落去。。。不禁大叫一句。。好好味呀!好熱呀!我唔記得岩岩新鮮焗起😂😂應該等多陣先食ge!法式薰衣草糖燉蛋配雲尼拿橄欖油奶油,嗱! 焦糖燉蛋你食得多丫,加雲尼拿油都試過,落雲尼拿橄欖油仲加埋薰衣草你又試過未? 一上枱已聞到陣陣薰衣草香氣,蛋面果塊焦糖厚薄岩岩好,咬落冰脆,至於燉蛋ge每一啖~係每一啖~ 都咬到薰衣草ga, 合埋眼黎品嚐真係覺得自己被薰衣草包圍一樣呀!以甜酒Chateau La Mouliere moelleux 2015,Bergerac France 作結尾, 結束這趟愉快的橄欖油之旅!查看更多
希臘有機冷壓青橄欖油
餐前麵包
Poached clam in chill served with chives,champagne jelly,pomegranate&orange olive oil香蔥花蛤配橙味橄欖油伴石榴香檳果凍
Amuse bouche mixed berries sorbet with lemon olive oil 檸檬橄欖油雜莓
Baked mixed mushrooms tart with truffl松露橄欖油焗雜菌
Grilled ribeye beef skewer with mushroom,zucchini&bell pepper served with chili olive oil辣椒橄欖油烤肋眼牛肉串配甜椒菜
Sautéchili spaghetti with basil oil羅勒橄欖油炒陳椒橄欖意大利麵
Deep fried mixed berries spring roll dipped with chocolate炸雜莓春卷橄欖油奶油
Lavender sugar cremebroléewith vanilla olive oil cream法式薰衣草糖燉蛋配雲尼拿橄欖油奶油
LuiOscar
six tablespoons dinner
LuiOscar
2018-04-14
关注
係中環好多酒吧嘅一個寧靜嘅小角落,發現呢間餐廳,餐廳外面有好靚嘅燈飾,帶女朋友嚟撐枱腳啱哂前菜係香橙香蔥花蛤,花蛤厚肉鮮甜,配埋orange zest 味道好突出,食落有淡淡嘅香檳味我哋叫咗杯白酒配海鮮,sancerre blanc味道溫和after taste都好mild,同 seafood好matchmixed berry lemon olive oil sorbet係細細碗嘅mouth amuser,整得好精緻,粉嫩嘅顏色好靚grilled ribeye beef skewer有mushroom, zucchini,bell pepper,色彩鮮豔好靚,再淋上黑色嘅燒烤汁烤嘅牛肉入面都仲係好粉嫩,食落好鬆軟,肉質幼嫩,grill得夠靚好好食辣椒橄欖炒意粉幾特別,用咗linguine嚟炒,又有比較少見嘅辣椒橄欖,食落酸酸哋幾開胃,上面仲有少少basil leaves 撈埋chilli olive oil,食落都幾辣,幾惹味香檳杯裝住嘅甜酒,襯返個甜品就最夾light sweet嘅感覺可以幫今晚嘅呢餐劃上完美嘅句號:)炸mixed berries春卷配朱古力醬春卷皮好酥脆,薄薄嘅一層包最熱辣辣嘅berries,外脆內軟,好有驚喜外面嘅新鮮士多啤梨,cream同朱古力醬味道都好match題外話:老闆娘好好人會同我哋傾偈,講起佢好多菜式都係用olive oil 整原來佢對橄欖油好有研究,餐廳嘅菜式好多都用咗idiada青橄欖油,啲橄欖都係用樹頂嘅,接受最多陽光,最靚而且啲菜式都係佢自己設計,有心機查看更多
+ 4
cyndi_lam
隱秘嘅高級西餐
cyndi_lam
2018-04-14
关注
係中環搵好嘢食,朋友推介嚟咗呢間好唔顯眼嘅西餐廳首先叫咗杯bordeaux white sparkling wine做開胃酒,呢隻酒經過兩次fermentation,好易入口又帶微酸,係呢餐嘅一個好開始scallops carpaccio 好靚好精緻啲新鮮嘅scallops一片片咁重疊住因為用咗white wine vinegar去marinated,所以食落有微酸,但又唔會蓋過本來scallops嘅鮮味rose olive oil產生咗畫龍點睛嘅效果,令呢個appetizer散發住淡淡嘅玫瑰香,而且橄欖油冇加熱唔會有反式脂肪,即係唔肥女士們一定會鐘意食完appetizer要入主菜,我哋換咗杯酒,係serragrilli grillo rosso,口感好濃郁同豐富,果味幾香雜菌餡餅食落好surprised,外皮酥脆,食得出係用人手搓而唔係急凍嘅皮餡料用咗幾種菌類,配埋truffle olive oil味道好夾,整體菌香好濃,個sauce都好creamy食完main course用呢個sorbet清清個口,就可以食埋dessert呢個雪葩有檸檬味,帶微酸,但係加上新鮮嘅raspberry一齊打,好清新最後呢個dessert係焦糖燉蛋,但佢同一般餐廳食嘅焦糖唔同,佢mix咗薰衣草糖,令到食落去香味更濃入面緊有粒狀嘅雲呢拿籽,令成個燉蛋嘅口感提升總括黎講呢度食物嘅質素好有驚喜,如果細心品嚐,會發現菜式好用心,真係會讓人愛上呢查看更多
+ 2
jaylam998
健康滋味橄欖油之夜
jaylam998
2018-04-12
关注
一直我都係最鍾意食肥膩野, 香口野, 炸野,生冷野, 無肉不歡,近日身體欠佳, 已經有一段時間沒有跟友人外出吃飯了.身體已發出警號, 現在必需開始注意食物食物素材,健康得黎, 又唔好太清淡, 小油唔好咁肥膩就最好. 總之一切以食得健康為本. 剛巧朋友告訴我, 上環有間餐廳以食得健康為本而且對橄欖油甚有研究, 據說餐廳的菜式是跟不同味道的橄欖油搭配, 聽落幾得意喎. 唔同味道的橄欖油?  咁我就答應了友人的邀請去試一下吧!整體黎講每樣野都好味, 原來老闆娘對橄欖油好有研究, 感覺真係好用心去做每一道菜!抵讚!查看更多
+ 4
蔥花CLAM配香橙味橄欖油-
檸檬橄欖油SORBET
松露橄欖油焗雜菌餡餅
羅勒橄欖油炒辣椒意大利麵
炸雜苺春卷配朱古力橄欖油
法式薰衣草糖燉蛋配雲尼拿橄欖油
Fabulous Kira
Number 2 Restaurant & Bar 中西區的慢活映襯
Fabulous Kira
2018-02-25
关注
不少歷史文化建築物都樂聚於中西上環等地方,頗喜歡歷史文化探味的Fabulous Kira早前與友人便到了該地區暢遊一番。我們走過石板街、探過高街鬼屋。到了傍晚,在遊覽PMQ過後,我們走到善慶街,我們隨樓梯而上,便見到了Number 2 Restaurant & Bar。走到有點累的我倆,在餐廳外往內看,感覺其裝潢精緻富濃厚情調,寧靜舒服,合適暢談歡聚,我們便抬腿而進。晚餐Menu飲品Menu我們一行二人,點了一個香燒草飼肉眼牛排配雜菜及黃金黑鑽常滿意大利飯。麵包配橄欖油麵包焗得不錯,外脆內軟,口感不錯。我們更可以隨個人口味,視乎是否需要點些橄欖油。香燒草飼肉眼牛排配雜菜友人是位牛扒控,當見到餐單時,已經十分雀躍,立心要點這個。幸好,這塊肉眼並沒有讓這位牛扒失望。在一間專吃fine dinning的餐廳,我們也很放心,於是點了五成熟牛扒。的確,肉質十分幼嫩,牛味充足,性價比相當高,是推介的之一。黃金黑鑽常滿意大利飯而Fabulous Kira則是澱粉控,嘗過了麵包後,便要試一試這個意大利飯。每粒米都頗挺身卻不會過硬,這種的質感,相信普遍的香港人也會喜歡。重點是它的芝士味十分濃郁,不得不大讚一番。Number 2 Restaurant & Bar 地址:中環善慶街9號地下(港鐵上環站 A2 出口, 步行約8分鐘) 電話:26820803 營業時間:星期一至六:12:00 - 23:00;星期日:12:00 - 18:00 查看更多
+ 6
nutty_eater
享受一頓慢活的午餐
nutty_eater
2018-02-24
关注
平日的中環,行人熙來攘往,每個人都帶著匆忙的步伐,目無表情地趕上班、趕搭𨋢、趕吃飯等!你可以説中環是充滿朝氣,但同時也令人透不過氣!但在中環咫尺之近的蘇豪區,卻帶給你另一種感覺和生活態度。今天星期六中午,難得有少許陽光,沿着中環半山電梯到荷里活道一帶,找到這間可以輕輕鬆鬆,悠悠閒閒享受一個下午的餐廳。午市套餐:是日餐湯或頭盤,主菜及甜品。2 courses $160, 3 courses $190.*******************Complimentary Bread👍👍👍👍烘得外脆內軟的的法包配合清香的欖油,既香脆又可口。頭盤-吞拿魚他他👍👍👍👍心心型的吞拿魚他他,底層是青綠的牛油果碎粒,上層是粉嫩的吞拿魚他他。食的時候伴以一隻生的鵪𪂹蛋,三種材料拌勻,牛油果的清香、吞拿魚的鮮甜,配合鵪𪂹蛋的蛋香,令味道帶著多種層次。頭盤-蟶子配希臘黃瓜乳酪醬及石榴子👍👍👍👍👍蟶子已預先起肉及切段,醬汁除用了希臘黃瓜乳酪醬,並加入了云呢拿忌廉,香㯽啫喱,伴以新鮮石榴籽及小葱粒。吃的食候,把蟶子跟各種配料同吃,你先會感受到云呢拿的香氣,隨之而來是乳酪和忌廉的幼滑,蟶子的鮮甜,清新的石榴果籽和清香小葱粒的味道,多種不同質感和味道的食材混合在口中,鮮味大爆發!香燒草飼肉眼牛排配雜菜👍👍👍👍看見面前的牛扒,表面烙以美麗的grill mark,我已滿心歡喜。把牛扒切開正是我要求的 medium.  牛扒肉質細嫩多汁,調味適中,伴以意大利黑醋作為醬汁,點點酸味令人更開胃。伴碟的蔬菜也十分新鮮和清甜。黃金黑鑽常滿意大利飯👍👍👍👍👍這個意大利飯除了有野菌粒外,還有金華火腿粒和有黑鑽之稱的黑松露。整個意大利飯,入口綿滑,每一口除了充滿松露香氣外,還有金華火腿的鹹香味道。真的估不到用中式的金華火腿與意大利飯竟然這麼夾。自家製雪糕👍👍👍👍這個自家製雪糕有兩種味道,分別是玫瑰花味和草莓味,雪糕質感似雪芭多點,奶味不太濃反而另花果味更突出,而且味道不太甜,很清新自然。手匠工製朱古力布朗尼👍👍👍👍這個朱古力 Brownie 味道很香濃,微熱的 brownie 與冰凍的忌廉,一濃一淡,是一個令人吃了感到十分満足的甜品。Latte (+$15)👍👍👍👍餐後慢慢坐下,慢慢品嚐咖啡的香氣,這樣就消磨了一個下午。Cappuccino (+$15)👍👍👍👍豐富的泡沫,加上香濃的咖啡,邊喝邊望著街外景色,悠然自得!門面內在環境查看更多
+ 12
黃金黑鑽常滿意大利飯
黃金黑鑽常滿意大利飯
自家製雪糕
手匠工製朱古力布朗尼
Latte (+$15)
Cappuccino (+$15)
tingtingwong0528
細細間但有驚喜
tingtingwong0528
2018-02-12
关注
今日同同事去完上環見客,我地去附近行下行下走到Number 2既門口,室內地方不大,只有約二十個坐位,勝在座位寬闊,枱上餐巾餐具已預先擺得整齊有致,加上燈光柔和,氣氛浪漫,就來一個暖意晚餐吧!睇完份Menu得出嘅結論係乜都好想食,因為我見到佢哋餐廳係主攻地中海美食。麵包也是新鮮焗制的,再配上橄欖油更加鬆軟好味。高級餐廳用料講究係好正常,而且一向知道佢地創辦人Ruby Lau係著名橄欖油達人,但無諗過連海鮮食材都係用新鮮貨嚟烹調,所以每一嚿藍青口都係冇沙粒。我地點了<普羅旺斯傳統雜菜燉鱸魚>作為主菜,絕對冇介紹錯好好好好味,飽肚,清新,清腸胃。燉鱸魚肉嫩滑之餘湯汁亦好好飲好鮮甜,充滿橄欖香,配合菠菜既煮法好夾,重點佢啲配菜薯仔仲係好爽口,用料好講究所以味道層次好豐富。但講到最特別既,就一定係希臘黃瓜乳酪醬聖子配石榴果。咬落去過刻酸酸甜甜可能因為有石榴果,但係重點聖子係非常爽口。完全無諗過聖子可以咁煮,視覺上亦非常漂亮。Slow-cooked Barbecue Organic Baby Pork Ribs 意大利香醋慢煮豬仔骨,人哋話煮得好豬仔骨,切落去肉同骨係分開。而正正Number 2做到此要求,佢用自製醬汁玫瑰露醃製再慢煮,我諗佢應該花咗好多心機去研究,而且慢煮的關係,令肉質非常嫩滑juicy。最後係食甜品啦查看更多
+ 3
為食小路寶
Number 2 中環Soho區 Restaurant and Bar
為食小路寶
2018-02-05
关注
在樓梯旁的酒鋪隔鄰有這間新的意大利餐廳, 老闆娘很認真,剛遇到她還介紹她的生意,由選Vinegar到Oliver oil都一絲不苟,Oliver oil還有很多favour可以有十多個選擇。親力親為,還寫書和親自飛過去㨂添。首先看下裝修,簡單而豪華的感覺,也可做小型活動的場地。有Full wine list, 當然不少得是啤酒,他們的都是手工啤,有些更是他們取回來的代理權。麵包也是新鮮焗制的,很鬆軟好味。門口有人在影相,可能他們還是新開張。 這是吞拿魚蒜蓉飽,非常好味,食得出是很有心的作品。餐牌多元化,set lunch 都只是160元,在Soho區才有這資素的。 、 燒牛肉非常鮮嫩,配沙律是很好。沙律不只是菜那簡單,他們是有調味的,每一個菜式每一啖都不簡單,藉得一讚。生熟剛剛好,色擇美麗,入口即溶。 前菜非常好味,主菜又如何?易切,肉汁很好,又入味。和別的餐廳真是與別不同。 海鮮意大利Risotto,就是新鮮多料和好味。 這是老板娘給我看的書,是她寫的。裡面全是特色食材,看來這餐廳是Demo店哩!她還有教室以及代理批發其他食材,很厲害。 礦泉水的樽是經過特別的設計,店主鼓勵食客拿回家用,支持環保。來自美國的手工啤,也是店主代理的牌子。一餐很特別的中午飯。查看更多
+ 26
木子大夫
中環地中海美食之旅
木子大夫
2018-01-24
关注
終於有時間可以坐定定食到中環Number 2既地中海菜了,所謂地中海菜其實係指包括地中海一帶國家既飲食文化,例如意大利,法國,希臘,西班牙等等,今次晚餐我地決定豪一次,主攻地中海既海鮮美食高級餐廳用料講究係好正常,而且一向知道佢地創辦人Ruby Lau係著名橄欖油達人,但無諗過連海鮮食材都係用新鮮貨嚟烹調藍青口係用法國既Bouchut 'AOC', 每盒都係注滿當地海水pack好後新鮮空運過黎香港,煮之前仲係活的,同平時食雪到無味既雪藏貨完全係兩種味,但可能有d人會食唔慣依種咁重既海鮮味,但我覺得非常值得一試。蜆肉係用本地既新鮮靚貨,意粉配上優質既橄欖油,簡單配上香草同芝士,基本唔洗醬汁已經好好味燉鱸魚絕對係推介之一,魚肉嫩滑之餘湯汁亦好好飲,充滿橄欖香,配合菠菜既煮法好夾,用料好講究所以味道層次好豐富,而且烹調工序甚多,果然係Number 2既招牌菜,但講到最特別既,就一定係聖子完全無諗過聖子可以咁煮,視覺上亦非常漂亮,據店主所講依個原來係正宗法國普羅旺斯既味道,亦係佢自己都非常滿意既創意菜式。除了新鮮海鮮,心型吞拿魚他他情侶一定啱晒,兩個人share食啱啱好。焗羊架非常嫩滑,面頭既橄欖醬超香濃,生熟程度選擇Medium 就一定啱啱好,一食就知係靚貨,伴碟既薯蓉亦好食到不得了。甜品同Cocktail都好特別,外型好討人歡心,最喜歡既係朱古力布朗尼,面層香脆,但食落又不太甜而且好香,整體嚟講每樣食物都充滿驚喜,令人大開眼界。查看更多
+ 7
一切從六湯匙開始
味蕾之旅
2018-01-10
关注
難得平日不用上班,百無聊賴與朋友在PMQ逛逛後,漸漸地走到善慶街看到這間平時不太覺眼的 No.2 Restaurant & Bar , 與朋友即管入去慢慢享受一個休休閑閑的lunch 。看見門口有六個🥄標記,感到有點好奇,一問之下原來這間 fushion 餐廳是由一位喜愛烹飪兼且對橄欖油甚有研究的女仕開設的,她認為每人每天必須要吸收六湯匙健康的食用油。因此他開這間餐廳的概念亦由此而起。Lunch Menu分為兩個或三個course,$30便有個甜品,我們當然選擇後者。Soup of the day 是青口湯,此款湯並不普及,感覺新鮮,入口味道濃郁,卻不會過鹹,細味品嘗能喝得出有陣陣鮮甜青口味。朋友選擇了尼斯沙律,沙律菜配半熟吞拿魚,開胃頭盤,不禁偷吃了朋友一片吞拿魚,味道非常不錯,生熟程度剛剛好。意大利香醋慢煮有機豬仔骨,餐廳經理極力推介這個豬仔骨。豬仔骨以自製醬汁配以玫瑰露醃製再慢煮,非常入味,滲出微微的香醋味道能夠中和肥膩感覺,而且慢煮的關係,令肉質非常嫩滑juicy,絕對推介!香燒草飼肉眼牛排,雖然我因不吃牛沒有品嚐過,但朋友大讚這個牛排無論口感或肉質都是絶佳。最後甜品,我們各選了Brownie 及 Bread Pudding。Brownie 以有機麵粉配以chocolate chips, 每一啖也能吃到濃濃的chocolate chips, 朱古力愛好者一定大愛這個甜品。Bread Pudding 外脆內軟,有種入口即浴既慼覺。雖然短短一個 lunch ,但仍然感受到這店主每一道菜都是誠意之作,而且用上健康材料,絕對值得推介。查看更多
Pigsy
服務非常好!!!
Pigsy
2018-01-02
关注
星期六下午,要搵個企理地方坐低傾傾野,就嚟呢度啦新開嘅。好在已經凍,否則行上嚟都好係野!喺門口有棵好靚嘅聖誕樹喎,入面裝修得唔錯,每幅牆都有唔同嘅花紋,每張櫈都唔同款,但又襯得好靚,明顯喺設計方面係落過心思法式多士配雜莓 ($160)賣相幾聖誕,又紅又白又啡;麵包用咗輕輕烘過嘅麥包,唔係嗰啲一咬開得陣風嗰啲,而係實心嘅;入面搽滿酸酸甜甜嘅莓醬,外層嘅almond cream好似係流出嚟嘅熔岩,再加上紅莓、藍莓及開心果碎,口感好好服務非常殷勤,每位店員都滿臉笑容,就算我哋只係叫咗一樣食物但坐咗都一陣,佢哋都不斷為我哋加水斟水。開頭音樂比較大聲,由於要傾野,所以都要麻煩店員將音量收細,佢都好快手咁take action,喺呢個坐得咁舒適嘅環境下傾正經事,正~查看更多
+ 7
AdrienneKong
價值公道的好味西餐
AdrienneKong
2017-12-28
关注
位於中環較為隱蔽的西餐廳,剛新開去的時候已2:30快關門所以較少人。環境較清靜,裝潢很不錯。整個格局很舒服。雖然位置有點遠但絕對是值得一去的地方。因為她性價比實在太高。午餐選擇算是齊全,7種午餐有肉有意粉有意大利飯,照顧了不同喜好的需要。最重要是非常完整的一個套餐有扒可選竟是200元內。連鎖的扒套餐都要130元或以上,但質素可是差得遠!前菜分別選了多士與沙律。就看你喜歡香口還是鮮美,沙律是配有吞拿,吞拿只烤了一層很薄的面,從相可看出鮮紅的部分,吃下去口感很軟很化,配上微酸甜的沙律汁非常的開胃及不會覺得很飽。畢竟肥美的吞拿可是有三大塊耶。三文魚多士則較小巧,多士很脆且因三文魚都是切粒所以會覺得很易入口。且煙三文魚既不會覺得煙熏太久而硬身也完全沒腥味。雖切粒其與質感還是咬出來,肉身不會太軟很適中才不會覺得跟很香脆的多士合不來。花茶能配蜜糖一整壺份量不少,淡淡的花香喝下去很清新在邊吃邊喝時不會覺得被混了味。意粉是店家自家製的醬汁,裡頭加了杏仁但放心不會覺得有很種的杏仁甜味,反而中和了香料的味道因此吃仍飽滿有水分的蜆肉時既吃出海產的輕度咸味。但你吃意粉是還是覺整盤意粉的醬汁充足帶點淡香又不會膩,個人超喜這醬。牛扒切的厚度適中因此五成熟是剛剛好。切開就是肉汁吃下去不點醬就是牛的鮮味。口感一流,同行愛扒的人讚不絕口說這價錢實在太值。最後是甜品。焗得熱騰騰的布朗尼配店的醬汁(第一次吃這種),一吃就吃出巧克力是有橙的香甜,因此吃的時候飽還是很快吃完。橙甘甜既不會不合表面那層醬還烤得微焦口感一流。力推愛甜品的人不要錯過。另外這店的酒也不錯,用玫瑰茶玫瑰與莓等混在一起,減少了莓的酸味增加了花香與潤滑口感,雖是酒但很易入口適合女性喝。查看更多
+ 6
bettychantz
Lunch set🤤
bettychantz
2017-12-27
关注
呢日同朋友上黎呢條好歐洲風街嘅街搵野食 比棵聖誕樹吸引咗入去草飼肉眼牛排 肉質好嫩7成熟(個人比較鐘意食熟d) 都幾大份 油脂同肉嘅分佈幾好煎得好香香醋慢煮有機豬仔骨 好大份 4條骨 share都好飽😂👍🏻最鐘意食豬仔骨!薯條係原個薯仔!Brownie🤤🤤🤤好實在,唔會好甜,好似係用72%朱古力做細細件 夠晒!主菜咁大份 都飽飽地 係食返d甜野做結尾麵包布甸就乾咗d 面嗰層麵包焗到有d乾入面都夠濕潤 整體係比較乾查看更多