今日行過見到有間幾得意既鋪頭仔係食西式小食 款式唔算多無位坐 但有個位可以比人企係到食叫左兩款食物 麻辣三文魚同挪威魚旦三文魚好新鮮 好夠味 熱辣辣魚旦配啖啖芝士 好香口即叫即整 所以等既時間都偏耐
今日行過見到有間幾得意既鋪頭仔
係食西式小食 款式唔算多
無位坐 但有個位可以比人企係到食
叫左兩款食物 麻辣三文魚同挪威魚旦
三文魚好新鮮 好夠味 熱辣辣
魚旦配啖啖芝士 好香口
即叫即整 所以等既時間都偏耐
2019-06-25 22 浏览
最鍾意食三文魚既我每次經過旺角火車站附近嘅Norway House都心郁郁想試下,今日終於搵到機會!估唔到店舖細細,但五臟俱全。一入到鋪頭就見到竟然有賣各種有挪威乾貨,例如三文魚油、煙三文魚、朱古力、薯片,當中最吸引我嘅就係就係芝士醬,見到都覺得好邪惡😆同店主傾開計先知,鋪頭係挪威有自家養殖場,店內所有嘅三文魚都係由挪威新鮮直送,聽完即刻充滿信心,唔怕食咗黎自大陸定唔知邊度嘅不知假三文魚🥺 店內所有嘢都係即叫即製,雖然要等耐啲,但就真係新鮮好味好多,完全感受到店主嘅誠意架椒鹽脆皮三文魚三文魚腩本身就本身甘香肥美,炸到啱啱好,外香脆內鮮嫩,炸粉唔會太厚,重點係大大嚿無骨,食到超級滿足,平時食開三文魚都知,就算自己係超級市場買三文魚扒價錢都唔平,所以呢度以呢個價錢黎講絕對好抵食麻辣脆皮三文魚同頭先嘅椒鹽三文魚比,呢份麻辣三文魚就冇咁香脆,可能因為始終充滿住辣油,不過就有另一種風味。店內既辣油係四川style,香辣回韻,好岩我口味😍😍麻辣三文魚及鱈魚魚蛋兩款魚蛋既質感都唔係彈牙個種,而係有d魚肉質感,食得出好真材實料!三文魚呈橙粉紅色,結實d,肉感十足,食得到淡淡三文魚味。鱈魚魚蛋就係白色,

椒鹽脆皮三文魚

麻辣脆皮三文魚

麻辣三文魚及鱈魚魚蛋
兩款魚蛋既質感都唔係彈牙個種,而係有d魚肉質感,食得出好真材實料!三文魚呈橙粉紅色,結實d,肉感十足,食得到淡淡三文魚味。鱈魚魚蛋就係白色,鱈魚本身相對膠質重d,亦係有濃濃魚味又唔會腥

煙三文魚溏心蛋
呢個組合無得輸,比較濃味既爆三文魚,配上冇特別調味嘅糖心蛋,岩岩好,唔會互搶風頭

2019-06-22 18 浏览
放工和朋友在旺角逛街,發現這裡有一家三文魚熟食店。店舖小小的,只有一處地方供立食售賣各種三文魚小吃,還有一些魚產品等。我們點了幾款小食,全部即叫即做,很新鮮。⭐️煙三文魚溏心蛋$20晶瑩剔透的溏心蛋呈膏狀,上面放了一朵以三文魚捲成的花,下面還鋪著一些芝士。溏心蛋軟綿綿的口感配上嫩嫩的三文魚,味道很搭。⭐️金沙三文魚$48鹹蛋黃三文魚是我最喜歡的,三文魚外面裹了一層蛋黃醬,炸得金光閃閃。入口外層的鹹蛋黃鹹香美味,散發淡淡的蛋黃香,咬一口,外脆內嫩,新鮮的三文魚肉味道香淡,肉質鬆軟。⭐️挪威魚蛋(三文魚、鱈魚)$25我選擇了椒鹽味魚蛋,跟我想像中不太一樣。魚肉是很軟的那種,入口魚肉味道比較淡,但椒鹽味突出,相對鹹了一點。⭐️芥末三文魚$48這款是炸三文魚淋上芥末,芥末醬味道濃烈,為三文魚帶來新的味道,入口香脆。▫️三文魚熟食有心思,如果配上汽水或啤酒,應該更棒!

放工和朋友在旺角逛街,發現這裡有一家三文魚熟食店。

店舖小小的,只有一處地方供立食

售賣各種三文魚小吃,還有一些魚產品等。

我們點了幾款小食,全部即叫即做,很新鮮。

⭐️煙三文魚溏心蛋$20

溏心蛋軟綿綿的口感配上嫩嫩的三文魚,味道很搭。

⭐️金沙三文魚$48

金沙三文魚

挪威魚蛋(三文魚、鱈魚)

⭐️挪威魚蛋(三文魚、鱈魚)$25
挪威魚蛋(三文魚、鱈魚)

⭐️芥末三文魚$48
芥末三文魚

▫️三文魚熟食有心思,如果配上汽水或啤酒,應該更棒!
下午茶
2019-06-20 8 浏览
小編今日嚟到旺角,約咗同朋友食飯,但係又未夠鐘,有啲肚餓,於是就諗住搵下啲小食醫下個肚仔先。經過呢間小食店,見到好特別,主打賣三文魚。因為好少見有小食店會賣三文魚,所以小編就決定試吓佢。間店嘅面積大,叫咗嘢食之後隔離都有張細枱仔俾你喺上面食嘢,但係最多只可以容納兩個人。小編叫咗兩種嘢食。🥚煙三文魚溫泉蛋 - $28蛋下面有啲沙律菜,好新鮮。溫泉蛋流心,上面仲釀咗啲明太子醬同埋煙三文魚。煙三文魚都好新鮮,蛋汁加埋煙三文魚一齊食個感覺好特別,係好味既。🐟原味三文魚 - $48即叫即炸,所以都需要等一等。三文魚好新鮮,上面有啲椒鹽胡椒,食落好香又吾會掩蓋左三文魚嘅味。用既炸粉都好少,見到只係薄薄嘅一層。食完第一件已經好想繼續食,脆卜卜。下次黎真係要再試下佢其他味。呢個價錢都幾抵,份量有成八件三文魚。

小編叫咗兩種嘢食。

🥚煙三文魚溫泉蛋 - $28
蛋下面有啲沙律菜,好新鮮。
溫泉蛋流心,上面仲釀咗啲明太子醬同埋煙三文魚。

🐟原味三文魚 - $48
即叫即炸,所以都需要等一等。
用既炸粉都好少,見到只係薄薄嘅一層。
食完第一件已經好想繼續食,脆卜卜。
下次黎真係要再試下佢其他味。
呢個價錢都幾抵,份量有成八件三文魚。

有位好鍾意食三文魚既老友介紹我黎食呢間主打以新鮮直送挪威🇳🇴三文魚製作小食既小店雪櫃入面都有d挪威🇳🇴既副產品- 煙三文魚🐟, 魚油, 朱古力🍫, 芝士醬🧀乾貨區都有d Chips同咖啡粉☕️Menu上既小食全部都係唔同烹調方式煮成既三文魚維京漢堡🍔好surprise 塊三文魚扒啖啖肉 好juicy!挪威魚蛋🍢(三文魚 & 鱈魚)有三種口味, 分別係: 原味, 麻辣, 芝士我地揀左芝士味, 芝士份量好足!三文魚丸較深色, 口感較結實;鱈魚丸較淺色, 口感較軟身彈牙!三文魚多士沾上香草碎🌿既煙三文魚夾埋蛋沙律🥚配上烤至好脆既多士三文魚腩炸至金黃色 件件都好厚肉 食落唔油膩 魚皮仲勁脆Tim!配上惹味既芥末醬 好食到呢!
有位好鍾意食三文魚既老友介紹我黎食呢間
主打以新鮮直送挪威🇳🇴三文魚製作小食既小店

雪櫃入面都有d
挪威🇳🇴既副產品-
煙三文魚🐟, 魚油, 朱古力🍫, 芝士醬🧀

乾貨區都有d Chips同咖啡粉☕️

Menu上既小食全部都係唔同烹調方式煮成既三文魚

維京漢堡🍔
好surprise 塊三文魚扒啖啖肉 好juicy!

挪威魚蛋🍢(三文魚 & 鱈魚)
有三種口味, 分別係: 原味, 麻辣, 芝士
我地揀左芝士味, 芝士份量好足!
三文魚丸較深色, 口感較結實;
鱈魚丸較淺色, 口感較軟身彈牙!

三文魚多士
沾上香草碎🌿既煙三文魚夾埋蛋沙律🥚
配上烤至好脆既多士

三文魚腩炸至金黃色 件件都好厚肉 食落唔油膩
魚皮仲勁脆Tim!
配上惹味既芥末醬 好食到呢!

旺角洗衣街中旅社對面,開左間專門賣挪威🇳🇴小食嘅小店,主打三文魚小食,好特別🤗大致上有八款不同的選擇,全部即叫即製,食好野一定要有D耐性,同店員傾計,佢話老闆係挪威人,將挪威特產引入競爭,三文魚熟食係第一家👍🏻裝修佈致簡簡單單,但又突顯到主題,所有食材都是挪威空運到港,雖然地方細細,但就好有賣點👍🏻當然要試吓啦😬挪威魚蛋$25,有六粒,包括三文魚和鱈魚,形狀並不像平常的圓形,可能是原粒魚塊組成關係,入口亦不是彈牙的感覺,而是更富魚肉纖維的質感,不一樣的口感😋我個人喜歡鱈魚味👍🏻再試了兩款三文魚(同是$48),分別為上面的芥末味和下面的椒鹽原味,兩款各有特色,表皮爽而肉質軟滑,我就比較喜歡芥末的味道,跟三文魚超夾,不可不試👍🏻臨尾買多個外賣維京漢堡$28,睇住店員烘熱個漢堡包,好有心機咁砌啲食材,識嘅除咗食物嘅味道之外,用心製造嘅嗰份心意,真係超出預期,大家如果經過,絕對值得俾個機會佢👍🏻
話說我係一個三文魚控❤️❤️❤️有次行過旺角去Starbucks度飲嘢,喺隔離見到呢間細細間嘅小店,見到個Menu係專食炸三文魚嘅,可惜每次都匆匆而過,但一直都念念不忘,好想試吓😝😝😝今日夜晚八點度經過旺角,個心就好想嚟呢度食,不過我見OpenRice話呢間店舖嘅最後營業時間係九點,心諗死啦唔知趕唔趕得切呢?不過又好搞笑喎,我見到呢間店嘅營業時間係卡啦卡啦既,即係每日都唔同嘅收工時間噥呢間鋪頭係買挪威既野食,店裏面得一個人煮嘢食,去到已經急不及待嗌咗我好想食嘅芥末炸三文魚,芝士,鱈魚三文魚魚蛋店員喺雪櫃拎左個三文魚,又洗又切,落炸粉,拎去炸,全程都比我見到晒,店員真係手法純熟,炸嘅時候傳出陣陣魚香,食指大動😍😍😍首先首先我想講我個芥末炸三文魚個芥末醬真係好出色首先首先我想講「芥末炸三文魚」個芥末醬真係好出色新鮮炸起嘅三文魚腩,個皮仲係脆卜卜配埋自家製嘅芥茉漿真係夾好爽皮。「挪威鱈魚三文魚魚蛋」可以加埋芝士,啱晒我呢個芝士愛好者,不過其實唔係好分得清楚邊粒係鱈魚,邊粒係三文魚我都係鍾意食炸三文魚多啲,下次要試埋其他口味嘅咋三文魚先

首先首先我想講我個芥末炸三文魚個芥末醬真係好出色

首先首先我想講「芥末炸三文魚」個芥末醬真係好出色
新鮮炸起嘅三文魚腩,個皮仲係脆卜卜
配埋自家製嘅芥茉漿
我都係鍾意食炸三文魚多啲,下次要試埋其他口味嘅咋三文魚先
  • 芥末炸三文魚
1K
2019-06-06 31 浏览
今日同朋友去旺角洗衣街星×克咖啡店飲咖啡同吹水,經過門口時發現剛開了一間小食店,店名是「 Norway house 」,好奇心底下走去探討一下,是什麼東東。一問之下,原來是一間挪威直達三文魚專門店,主打是挪威三文魚美食。先來一個「芥末脆皮三文魚」,三文魚炸得香脆乾身,不會感到油立立,三文魚皮酥香,加上秘製芥末醬汁,惹味十足,好食到一口接一口,食到滿口三文魚油香,相當滋美。至於另一小食「三文魚及鱈魚魚蛋」,值得超彈牙。三文魚魚蛋很惹味,還吃到啖啖三文魚香,鱈魚魚蛋香口,質地軟綿綿但有煙韌口味,好香魚味。「煙三文魚多士」,都不過不失,是很優質的煙三文魚,配上雞蛋沙律加脆口的法包,味道很不錯。不單只小食吸引,其實原來還有多款挪威入口的薯片,咖啡豆,朱古力及芝士醬汁等也有發售, 不用飛去挪威都可以吃到當地零食,正呀!

至於另一小食「三文魚及鱈魚魚蛋」,值得超彈牙。

2019-05-27 57 浏览
早兩日出旺角落勁大雨,又無帶遮要去避雨☔️順路食啲野,等停雨再去行。-🔹芥末三文魚店員強調啲芥末醬係佢地自己調,即刻認真試下。又真係幾好味喎,媽咪都係咁讚👍🏻甜甜地,又不失芥末香,配炸三文魚好夾呀!而且即叫即炸,外層脆卜卜,魚肉都唔會過熟,仲好嫩。-🔹椒鹽三文魚呢款都係一樣既炸三文魚,係有啲椒鹽粉。我就覺得比較淡味左啲,如果落重手啲會好啲🤣不過呢款調味無咁重,反而食到三文魚鮮味。-🔹煙三文魚溏心蛋煙三文魚卷成玫瑰花形,好有心思。三文魚同蛋黃之間有一層明太子醬,整體好夾,好食😋-🔺食完果然真係停雨🤣(因為等佢炸都要等一段時間)
🔹芥末三文魚
🔹椒鹽三文魚
🔹煙三文魚溏心蛋
🔺食完果然真係停雨🤣(因為等佢炸都要等一段時間)
2019-05-26 348 浏览
旺角向來有很多街頭小吃,然而,大多數的款式都好像差不多,魚蛋、燒賣、炸XX、腸粉、腸仔等等,走過近旺角東的一帶,你會發現一間小小的三文魚小食專門店,估計不經過那兒也不會發現到這間小店的存在。「Norway House」的Norway即是一個叫挪威的地方,眾所週知,挪威是一個盛產三文魚的地方,對其他的就一無所知了😂最值得欣賞的是,小店的挪威三文魚是新鮮直送的,令人有信心,在挪威亦有自家養殖場,小店多數的食物款式都有三文魚,也有很多種味道供客人選擇,又有多士。小店亦竟然有挪威當地乾貨可買,例如魚子醬、朱古力、薯片等等。挪威魚蛋有三文魚和鱈魚,上面的醬汁可選麻婆豆腐醬、燒汁或芝士,身為芝士控的我當然選擇了芝士。三文魚魚蛋的三文魚味不算很濃郁,倒是鱈魚味比較明顯,芝士覆蓋了每一顆魚蛋,芝味無窮。三文魚水果多士,有三文魚、青瓜、奇異果和蕃茄,所以比我想像中的水果少,青瓜加上水果是很新鮮的配搭,使得三文魚加多士沒有那麼單調。金沙三文魚即是鹹蛋黃加三文魚的意思,不知是否本身鍾情於鹹蛋黃,真的覺得鹹蛋黃的味道很濃,很是明顯!三文魚的份量絕不吝嗇,加上鹹蛋黃令人忘懷呀,從來沒想過兩者可以這樣配搭。煙三文

三文魚水果法式多士

金沙三文魚

煙三文魚多士跟三文魚水果多士的餡有點相似,只是水果換成了沙律醬和雞蛋,偏食的我會喜歡這款多於三文魚水果多士😛多士也有脆脆的口感,三文魚不腥。
煙三文魚多士
2019-05-25
三文魚水果法式多士
煙三文魚多士
2019-05-26 24 浏览
上星期日同阿媽係旺角行街時無意中見到呢間小店,門口個易拉架好吸引!原來呢到係專賣熟食挪威三文魚,仲有好多款式添。之前都冇留意到,可能近排先新開媽媽又係三文魚的fans,我地就買左幾款當下午茶~原味三文魚原本以為原味會比較淡無乜味咁,原來唔係喎!三文魚上灑左啲椒鹽,唔會遮蓋左三文魚原本的鮮味,但又豐富左個口感。幾正麻辣三文魚麻辣又係另一番驚喜!麻辣味好出,鮮味得黎又辣感十足。個人最鐘意呢款煙三文魚糖心蛋個賣相幾精美,又係一個意外配搭。煙三文陸搭糖心蛋,個蛋好肥美,煙三文魚都好鮮甜,兩款甜味嘅食物加埋,又幾sweet挪威魚蛋值得推介!平時食地道魚蛋食得多,挪威魚蛋絕對無得走雞。呢到既魚蛋係用三文魚同鱈魚整成,望落有d似章魚燒,又有芝士係表面,比起平時普通魚蛋,呢款更加彈牙,肉感更足,幾特別!

媽媽又係三文魚的fans,我地就買左幾款當下午茶~

原味三文魚

麻辣三文魚

煙三文魚糖心蛋

2019-05-16 34 浏览
上星期媽媽大人去旺角閒逛👯順便試下呢間主打挪威三文魚既小食店🐟三文魚由挪威自家養殖+加工廠直送點都安心過爭x/x鮮❤️#Hanako_多謝邀請🏵️ /試左4樣食物🙆1️⃣煙三文魚多士2️⃣挪威魚蛋3️⃣金沙三文魚4️⃣檳橙三文魚全部都係即叫即製 非常用心同新鮮👍特別一提金沙三文魚有勁多咸蛋黃包住熱辣辣好香好惹味😍仲有其他挪威乾貨買 芝士醬朱古力等等/旺角 - Norway House#Hanako_旺角🌻 #Hanako_街頭小食🌸
上星期媽媽大人去旺角閒逛👯
#Hanako_街頭小食🌸
2019-05-06
用餐优惠
試食活動
旺角街頭有好多小食 間間都離唔開串燒、格餅同雞蛋仔🧐呢間特別啲係食三文魚🐟😼係挪威三文魚新鮮直送架🇳🇴!原來佢地係挪威有自家養殖場😹間鋪除咗有小食仲有挪威當地乾貨買例如魚子醬、朱古力、牛油、薯片等等😹〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️👉🏻原味三文魚💲48Pepper salt salmon原味姐係椒鹽味😌濃味得嚟食到三文魚嘅魚味!〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️👉🏻芥末三文魚💲48Wasabi salmon芥末係甜芥末而唔係日本個啲wasabi😗佢啲汁都幾多但唔會多到整冧晒啲三文魚😋〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️👉🏻金沙三文魚💲48Salted egg salmon超多鹹蛋醬🤩未食已幾聞到佢好香🥰真係好足料 宜家好多餐廳都有鹹蛋黃醬但多數煮得冇咪味又食唔出 呢個超夠味👍🏻(夠味到我覺得太鹹 應該落咗啲鹽 可以輕手返少少🤪)〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️👉🏻煙三文魚糖心蛋💲20Boiled egg with smoked salmon蛋心係真係幾甜 不過蛋白煮得有啲硬 本身以為佢係台式醃過個啲🤣但好似冇醃原味咁樣先可以食到三文魚嘅鮮味😼(但個人應為可以落少少調味🤣)〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️佢所有嘢食都係即叫即炸🤓炸得好快唔洗等好耐 同埋
👉🏻原味三文魚💲48
Pepper salt salmon
原味姐係椒鹽味😌濃味得嚟食到三文魚嘅魚味!

👉🏻芥末三文魚💲48
Wasabi salmon

👉🏻金沙三文魚💲48
Salted egg salmon

👉🏻煙三文魚糖心蛋💲20
Boiled egg with smoked salmon

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
佢所有嘢食都係即叫即炸🤓炸得好快唔洗等好耐 同埋佢炸嘅外皮薄得嚟好酥脆 啱啱好唔會有好油膩嘅感覺😽三文魚都唔會煎得太老 整體不錯係個鹹蛋味太鹹食完要飲水🤣佢真實仲有魚蛋好出名可惜我唔食得辣🤣行行下街肚餓可以試下平平地又幾好食同埋份量啱啱好唔會太飽un住個肚食唔落下一餐🤓(仲有啲人好nice🤣)

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
Norway House (旺角)
📍旺角洗衣街89-91號偉基樓地下A1號舖
2019-05-13 47 浏览
一直都好中意食三文魚,無意中發現呢間專門賣挪威三文魚小食既店,反正有d肚餓,價錢又吾貴,就試下啦!!! 叫左挪威魚蛋(三文魚魚蛋、鱈魚魚蛋with芝士)呢碟魚蛋有驚喜!入面真係有魚架,可能平時果啲太粉,呢個係特別好多三文魚蛋肉比例較多,結實啲可以咬好耐,鱈魚膠質重啲彈牙啲,兩個都好味抵食,推薦👍👍~$25/1份維京漢堡(with三文魚扒)雖然已經飽飽地,但都想見識下維京漢堡,其實佢就係漢堡包夾住大大件三文魚肉,啖啖肉, 正,買多左個比男朋友~$28/🍔呢間小食店,將挪威三文魚熟食文化帶黎香港,又配合香港人口味多款式同新鮮,值得買黎試下,幫舌尖開下眼界😋

叫左挪威魚蛋(三文魚魚蛋、鱈魚魚蛋with芝士)

維京漢堡(with三文魚扒)

2019-05-02
2019-05-12 42 浏览
大部分香港人都幾鍾意食三文魚,不論刺生熟食😋,不過三文魚熟食都唔系度度有,呢度就有間專賣三文魚熟食,仲要即叫即整,襯熱食最正👍首先試試脆皮金沙三文魚(with蛋黃醬)炸到剛剛好外脆內軟,再轉pan同啲蛋黃醬一齊炒,而唔係就咁淋上去,我覺得好有心機呀咁整呢個配搭又唔覺得過份咸同dry,三文魚新鮮唔腥,非常推薦👍~ $48/1份煙三文多士(with沙律醬)十零蚊就買到一件,是最便宜的小食,所用的煙三文魚咸香十足,不過不失~ $15/1片呢間挪威人開既小食店,將三文魚熟食文化帶黎香港,又配合香港人口味多款式同新鮮,值得買黎試下,幫舌尖開下眼界😋

首先試試脆皮金沙三文魚(with蛋黃醬)

煙三文多士(with沙律醬)