之前睇左唔少人嘅食評 好壞參半~抱住打卡同支持下小店💛嘅心態試一試🤪其實𝚝𝚞𝚛𝚗𝚘𝚞𝚝個味道都幾唔錯呀☺️不過睇番佢都轉過𝚖𝚎𝚗𝚞 可能改良左進步左(?)𝙰𝚗𝚢肥 我覺得可以一戰!泰式肉碎豬頸肉𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊 $𝟷𝟸𝟼餅底簿兼脆身 一反傳統Pizza好漏嘅感覺~落埋青檸落去 酸酸辣辣嘅感覺!好惹味 而且上面嘅餡都算幾多 唔會話食到最後淨係食餅底🤣喇沙掛天使麵配石斑大蝦 $𝟷𝟸𝟼我自己當晚最中意就係呢一味~佢嘅喇沙汁夠香 但唔會話好辣食唔倒辣嘅朋友都應該好易入口!天使麵煮得啱啱好唔會太稔石斑食落肉質幾實淨鮮嫩~蝦肉也爽甜 不過份量同價錢黎講 麵就少左啲☺️貧窮是寂寞拼盤 $𝟿𝟼平時去親𝚌𝚊𝚏𝚎食小食拼盤都離不開雞翼 洋蔥圈 腸仔等等..但呢度嘅拼盤就係薯條 冬蔭公炸飯波 腐皮扎肉同秋葵蝦!同朋友一致認為佢地嘅炸物係幾好食!香口得黎唔會好油膩😇藍莓薄荷拉西 $𝟺𝟼反而全晚覺得稍為唔係太滿意嘅係呢杯飲品~因為飲落去其實薄荷味已經蓋過左其他味道..導致奶昔味同埋藍莓味都唔出🥸有小小似飲緊牙膏水嘅感覺🤣熱情果金桔梳打 $𝟺𝟸飲落去幾𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑 酸酸甜甜咁 正常發揮~環境真的好有心思 好打卡able!
之前睇左唔少人嘅食評 好壞參半~
抱住打卡同支持下小店💛嘅心態試一試🤪
其實𝚝𝚞𝚛𝚗𝚘𝚞𝚝個味道都幾唔錯呀☺️
不過睇番佢都轉過𝚖𝚎𝚗𝚞 可能改良左進步左(?)
𝙰𝚗𝚢肥 我覺得可以一戰!

泰式肉碎豬頸肉𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊 $𝟷𝟸𝟼
餅底簿兼脆身 一反傳統Pizza好漏嘅感覺~
落埋青檸落去 酸酸辣辣嘅感覺!
好惹味 而且上面嘅餡都算幾多 唔會話食到最後淨係食餅底🤣
泰式肉碎豬頸肉pizza

泰式肉碎豬頸肉𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊

喇沙掛天使麵配石斑大蝦 $𝟷𝟸𝟼
我自己當晚最中意就係呢一味~
佢嘅喇沙汁夠香 但唔會話好辣
食唔倒辣嘅朋友都應該好易入口!
天使麵煮得啱啱好唔會太稔
石斑食落肉質幾實淨鮮嫩~
蝦肉也爽甜 不過份量同價錢黎講 麵就少左啲☺️
喇沙掛天使麵配石斑大蝦

貧窮是寂寞拼盤 $𝟿𝟼
平時去親𝚌𝚊𝚏𝚎食小食拼盤
都離不開雞翼 洋蔥圈 腸仔等等..
但呢度嘅拼盤就係薯條 冬蔭公炸飯波 腐皮扎肉同秋葵蝦!
同朋友一致認為佢地嘅炸物係幾好食!
香口得黎唔會好油膩😇
貧窮是寂寞拼盤

藍莓薄荷拉西 $𝟺𝟼
反而全晚覺得稍為唔係太滿意嘅係呢杯飲品~
因為飲落去其實薄荷味已經蓋過左其他味道..
導致奶昔味同埋藍莓味都唔出🥸
有小小似飲緊牙膏水嘅感覺🤣

熱情果金桔梳打 $𝟺𝟸
飲落去幾𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑 酸酸甜甜咁
正常發揮~

環境真的好有心思 好打卡able!
泰式肉碎豬頸肉pizza
泰式肉碎豬頸肉𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊
喇沙掛天使麵配石斑大蝦
貧窮是寂寞拼盤
2021-03-14 100 浏览
大家冇錢嘅時候會點做?我就選擇咗嚟到位於T.O.P嘅No Money So Lonely食好西。其實之前都有試過同集團嘅其他餐廳,都知道呢度連食物名都夠晒玩嘢,玩味十足。餐碟紙巾都經過精心設計。點餐後好快就送上餐湯,忌廉蘑菇湯夠熱又夠濃,而且佢係將大量嘅蘑菇打碎煮成,絕對飲得出真材實料。青紅尖椒肥牛意粉帶點微辣,基本上配料比意粉還要多,又係一個真材實料嘅製作。柚子豚肉燉飯豚肉份量相當多,而且仲有新鮮柚子肉,飯粒分明而又能保持濕潤,啖啖充滿柚子醬嘅味道。呢個避風塘單骨雞翼一共有四件,合埋即係有兩隻雞翼,共銀$38,勁有避風塘風味。跟餐轉特飲只需要補差價,其中一杯就揀咗薄荷青瓜檸檬沙冰,滿滿嘅青瓜味真係好清新,飲完覺得排毒一流!另外跟餐本身就已經可以選擇呢杯蜂蜜紅茶,清清甜甜其實都唔錯。
餐碟紙巾都經過精心設計。
磨菇湯
蜂蜜紅茶
柚子豚肉燉飯
薄荷青瓜檸檬沙冰
2021-03-13 95 浏览
好耐冇去過mk食飯了~今日趁放假去嘆個afternoon tea🍹 見到網上有間懷舊裝修的餐廳No money so lonely好像幾有特色~於是就去試下肉桂橙肉soda🍊🍹同熱情果金桔soda🥑🍹味道唔錯~唔會太甜雙味的香茅雞翼🐥選左避風塘同咸蛋黃口味(有辣又唔辣) ~另外叫左個冬陰公大蝦pizza🦐🍕~蝦幾有咬口但略嫌pizza底唔夠脆。。。。。。檸檬凍蜆幾特別~最岩天氣熱的時可以試下~
雙味的香茅雞翼🐥選左避風塘同咸蛋黃口味(有辣又唔辣) ~
檸檬凍蜆幾特別~最岩天氣熱的時可以試下~

2021-03-13 58 浏览
No money so lonely 餐廳🍴是新開試業階段..餐廳的裝修別具一格.以不同的神秘古怪的飾品作為創作..令本間餐廳充滿眩惑的氣氛..燈光十色🔅色彩繽紛不怕lonely🙈並設有多個打卡位置😚▪️喇沙掛天使麵配石斑大蝦|Grouper&XL prawn laksa angel hair|$126港女打卡一流..配合古色古香的茶壺🫖內裡承載着喇沙龍蝦湯..湯🥣是比較稀的.而且喇沙湯味道濃郁香醇🤤並配上以小麥製造的天使素麵.有點像蝦子麵feel的質感🍝..大蝦🍤大大的鮮味十足..但石斑就有...有點太新鮮..有點腥🙈▪️貧窮是寂寞拼盤|No money so lonely combo|$96▪️黑芝麻豆漿沙冰🍧|Black sesame •soy milk🥛 |$48飲品呈現黑旋風的效果..渴下啖啖都是香濃濃厚的黑芝麻味..可惜的是沒有太多豆漿味..感覺像黑芝麻了水一樣..味道完美無瑕地分開...🙈▪️蕃薯愛話梅🍠🥤|Sweet potato loves plum|$44看見名字本以為是酸酸地的..但原來不是的..有回驚訝🙀..一入口全是香濃的番薯🍠甜味.之後還帶點話梅的甘甘酸酸..奶味香

[薯條🍟·冬陰功炸飯波🍘·腐皮扎肉🧆·秋葵蝦🍤]
起初聽起來的名字十分有趣..還真的認真地思考了一下人生🙈
-冬陰功炸飯波:外焦脆內軟綿的飯波..真的冬陰功味十足..冬陰功湯貼貼切切地攻入每粒米飯🍚當中..🤩酸酸辣辣的..十分開胃😎
-秋葵蝦:把蝦滑讓入秋葵當中. 蝦🦐滑鮮嫩🥰秋葵鮮甜😙
-腐皮扎肉:吃上來像墨魚丸一樣..彈牙口感🤪

看見名字本以為是酸酸地的..但原來不是的..有回驚訝🙀..一入口全是香濃的番薯🍠甜味.之後還帶點話梅的甘甘酸酸..奶味香濃相當特別😜
2021-03-12 46 浏览
它的母店 Mamaday 大家應該唔陌生啦~ 睇介紹/食評知道佢開咗條副線响潮流嘅 TOP 商場 at MK,放假就同姊妹去拜訪下!我一星期之前打電話去book嘅,有預訂去到就唔使排隊等~ 一貫 Mamaday 作風,餐廳玩味重,有好多打卡位!我去嗰日佢哋仲係試業中,有啲menu items 暫時未有~呢幅牆好靚有霓虹燈,但喺門口,有好多人排緊隊,所以影唔到 呢個老虎都喺門口~碗碟都好有創意~ 特別喜歡張餐紙巾有誠哥個嘜頭 Avocado smoothie drink (本人不吃芫茜,嗌咗走芫茜) / 佢哋用環保飲管值得一讚!嗰日限聚令仍然二人,我哋淨係嗌咗兩樣野:小食拼盤同埋蘋果咖喱鵝肝炒飯!食物水準都唔差,走 fusion 路線!
呢幅牆好靚有霓虹燈,但喺門口,有好多人排緊隊,所以影唔到

呢個老虎都喺門口~

碗碟都好有創意~

特別喜歡張餐紙巾有誠哥個嘜頭

Appetizer platter

嗰日限聚令仍然二人,我哋淨係嗌咗兩樣野:小食拼盤

鵝肝咖喱飯
同埋蘋果咖喱鵝肝炒飯!

食物水準都唔差,走 fusion 路線!
2021-01-30
Appetizer platter
鵝肝咖喱飯
2021-03-12 39 浏览
No money so lonely位於Mong kok T.O.P今日趁放假就去試一試~5點左右去到冇人唔駛等位~最怕去d多人又迫的餐廳呢度静静地幾好可以傾下計~叫左杯cinnamon orange soda......cinnamon味有但橙味唔算濃~仲有就係grilled octopus salad~ 沙律醬汁應該係黑醋偏甜。Grilled octopus出奇地唔駛用刀都切到~應該係醃到好淋冇牙到食到。。。。。。裝修係懷舊feel
呢度静静地幾好可以傾下計~
冇牙到食到。。。。。。
裝修係懷舊feel
2021-03-12 40 浏览
同朋友約在旺角站,找尋附近泰國菜,點知搵到間係TOP新開既FUSION菜,名好得意,叫No Money So Lonely, 我地到達的時候大概6點,唔使排隊。登記資料同量體溫就入到喇我地坐係門面附近位置,門面裝修都幾打卡able, 都有唔少人係度打卡邊等位。一行二人叫左地瓜條,NSLM Pizza, 同一個「記得抹咀墨魚汁卡邦尼意粉」。價錢相當驚喜!尤其地瓜條$58,好大一兜,感覺相當超值。NSLM pizza話係一個隨機pizza,我地抱住中伏心態去試,結果好好食喎!芝士好濃厚,再加火腿同薯蓉,👍🏻👍🏻最後有一個墨魚汁卡邦尼意粉,又係幾好食!意粉好煙韌咪道都好調得剛好。臨場加映餐紙,好搞笑

芝士好濃厚,再加火腿同薯蓉,👍🏻👍🏻

臨場加映餐紙,好搞笑
1K
2021-03-11 66 浏览
Mamaday於旺角開設了姊妹店,繼續貫徹大玩潮味風格,當然要去打卡啦!裝潢別具特色,走玩味復古南洋風,到處都是搶眼打卡位,尤其吸引眼球。主打東南亞fusion菜,菜式加入各款香料炮製,配搭獨特新穎。地瓜條配蜜糖芥末醬 ($58)地瓜條金黃酥脆,內裡軟糯,香甜可口不油膩;蜜糖芥末醬味道香而不辣,入口帶有蜜糖香味,味道酸酸甜甜,清新開胃。辣的心太軟($68)顧名思義就是辣味的心太軟!切開脆脆的外層,朱古力漿緩緩地流出來,相當吸引!味道甜中帶辣,能中和朱古力的甜膩感,充滿驚喜,絕對值得一試!椰子香茅咖啡 ($46)香茅的香味柔和,咖啡酸味突出而且餘韻細緻,味道清爽不甜膩,很順口。馬來乜乜咖啡 ($46)咖啡用舊式茶餐廳瓷杯載著,擁有懷舊的味道,真是好賞心悅目。奶泡打得幼細,咖啡味道醇厚,口感香滑。

地瓜條配蜜糖芥末醬 ($58)

辣的心太軟($68)
顧名思義就是辣味的心太軟!

椰子香茅咖啡 ($46)

馬來乜乜咖啡 ($46)
2021-03-10 63 浏览
呢日同朋友去左旺角一間充滿玩味既餐廳到食dinner,佢啲裝修好特別!打開餐牌,見到呢度既野食同埋野飲都好特別,佢地既名都好盏鬼,啲配搭都好新奇!我地點左蘋果咖哩飯配香煎鵝肝,呢個配搭好新鮮啊,個咖哩唔算好濃,所以唔會搶過其他食物既味道。鵝肝非常濃郁,再加埋refreshing既青蘋果就好balance。另外仲點左記得抹嘴墨汁卡邦尼配巴馬火腿,平時墨汁意粉就食得多,墨汁烏冬就第一次食,烏冬口感彈牙,入面有啖啖既煙肉,烏冬煮到好creamy,食完真係一定要抹嘴,如果唔係就會變污糟貓。

今日黎到旺角TOP既玩味復古餐廳No Money So Lonely✨店舖係由MAMADAY其中一個創辦人開業既 所以裝修同食物方面都有保留搞笑又搞怪既味道🤣 而餐廳仲係試業階段~佔地非常大,因此空間感十足 更有好多復古新潮既裝修😛可以話成間餐廳都係打卡位呀🤩食物方面 啖啖蟹肉擔擔飯既蟹肉份量都足夠🦀️ 飯粒真係沾滿擔擔麵既麻香味🍜 可以話係成功既fusion菜 但等既時間就比較耐 個飯唔夠熱😟 另外小編叫左蒜片鹹魚茄子鮑魚炒意大利麵🍝 本來抱住好奇既心態試下佢 但整體食落似黑椒牛柳炒意粉既味😂 唯一唔同就係有兩舊鮑魚🤭 所以比較失望 可以唔洗試🤥 NMSL Pizza係餐廳每日既隨機Pizza🍕 呢個反而有d驚喜 pizza入面有薯蓉、辣肉腸、番茄仔同海量芝士🧀️ 食落有幾夾🤣 不過可遇不可求 因為係隨機每日唔同架~小食方面 貧窮是寂寞的拼盤包括薯條、冬蔭功炸飯波、腐皮扎肉同秋葵蝦🦐 呢個拼盤個名夠特別 而味道都唔錯😛 炸飯波冬蔭功味非常濃郁,而扎肉都好好味!🤤 當冬蔭遇上肉骨茶係要自己倒湯落去既,都幾得意🤪 但可惜冬蔭功味比肉骨茶既藥材味蓋過,所以唔太出😫整體黎講 小編覺得呢間餐廳無論

整體黎講 小編覺得呢間餐廳無論係打卡真係一流🤑 無論係裝修、擺設、餐具都好精緻🥰 菜式都新穎 味道唔錯值得一試既🤣 但唔知係咪因為試業階段 所以上菜時間真係比較慢啦🥲

🌟 啖啖蟹肉擔擔飯 ($136)
🌟 蒜片鹹魚茄子鮑魚炒意大利麵 ($138)
🌟 貧窮是寂寞的拼盤 ($96)
🌟 當冬蔭遇上肉骨茶 ($58)
🌟 NMSL Pizza ($112)
另收加一服務費

味道:🌕🌕🌕🌖🌑
環境:🌕🌕🌕🌕🌗
價錢:🌕🌕🌕🌗🌑
今晚收工又去試下新餐廳先,今次地點係旺角,餐廳名好特別叫No Money So Lonely,雖然好似同間餐廳無甚關係。呢間餐廳菜式好特別,基本上係西餐但係融合左好多東南亞菜元素,係幾得意既fusion菜式。餐牌簡單,有沙律,比薩,前菜,意粉同飯,甜品,連甜品都包含東南亞菜元素,好多選擇都係辣。野飲有幾多選擇。餐廳裝修玩味,好有特式,處處打卡點,其他食評都已經詳細介紹過,等我主力講返d食物先。第一次黎梗係揀d特別同正野試下啦,首先一定要揀我最鍾意既比蕯,之後就係飯同意粉之中揀左後者。青咖喱石斑魚比薩 $128+10%我好鍾意試唔同口味既比蕯,青咖哩同石斑魚呢個combo又真係唔覺其他地方有得食。批底係我最愛既超薄脆,食完唔會過飽。每塊批上面都有一件石斑魚柳,雖然唔算大或十分滑嫩,但係唔鞋又唔腥。披薩拉絲唔多,因為主要係青咖哩,青咖哩唔係好濃,微辣惹味。配料仲有泰國小茄子切片,車厘茄切片,同洋蔥片,同其他配料一齊食增添香甜味道。不過唔見有菜單上既紅尖椒。呢個比薩確係好味道,我邊食邊讚。蒜片鹹魚茄子鮑魚意大利麵 $138+10%鮑魚同意粉一齊食你試過未?鮑魚有兩隻,可以成隻放入口咬,質感好

青咖喱石斑魚比薩 $128+10%

蒜片鹹魚茄子鮑魚意大利麵 $138+10%
蒜片鹹魚茄子鮑魚意大利麵

鮑魚同意粉一齊食你試過未?鮑魚有兩隻,可以成隻放入口咬,質感好有咬口,超彈牙,味道非常鮮甜。意大利麵係扁意粉,質地都尚算有咬口,炒得好乾身。個汁都幾辣,帶微微咸魚咸香,好似食緊中式炒麵,幾特別。配料有切粒既茄子同大量蒜皮,上面加左新鮮沙律菜。值得一提既係隻碟影相好靚。

上菜好快,坐低半個鐘食完。今晚兩道菜都唔錯,我特別鍾意個比薩。下次希望可以試下其他新菜式。
2021-03-09
2021-03-08 108 浏览
#nomoneysolonely 啖啖蟹肉擔擔飯 Crab Meat Sichuan Dan Dan Rice $136蟹肉多到真係啖啖蟹肉比較多花椒味,只香少麻不太辣怕辣嘅人都可以試下冬蔭公大蝦比薩 Tom Yum XL Prawn Pizza $ 136車厘茄 Cherry tomato|大蝦 Prawn|紫洋蔥 Onion|菇 mushroom兩個主食黎講,就比較中意pizza 無論係味道定係分量都係比較泰國風情,隻蝦唔喺啲廢河蝦,多多多芝士,食到可以拉絲,冬陰公味不太濃。玩味十足嘅餐廳環境都同主題好夾同mamaday 感覺差不多係泰國fusion菜 連啲名都搞笑過人#旺角美食 #旺角餐廳 #fusion菜 #泰國菜 #旺角泰國菜 #NMSL #打卡 #影相 #香港打卡 #打卡景點
#nomoneysolonely

蟹肉多到真係啖啖蟹肉
比較多花椒味,只香少麻不太辣
怕辣嘅人都可以試下

兩個主食黎講,就比較中意pizza

玩味十足嘅餐廳
環境都同主題好夾
同mamaday 感覺差不多
係泰國fusion菜
連啲名都搞笑過人

2021-03-07 296 浏览
NMSL係Mamaday係top的姊妹店,一睇menu就知佢地有關係😹地方幾闊落,坐得舒服-煙三文魚海鮮醬意大利麵$112個醬好香,濃稠度剛好,每條麵都平均沾上但食落唔會好膩😋煙三文魚有三件,卷成花形🌸貌相都加分。入面有菇菇、蘆筍、紫洋蔥同車厘茄,食材味道食落係相配,仲帶有少少辣味,豐富又有層次🤤-青乜檸牛肉比薩$128 用上泰式辣醬、牛肉、紫洋蔥、菇同青檸芫茜汁。批底薄脆🍕餡料同批底之間有一層薯蓉😳食落又多個層次。芫茜味唔會好重,係常人可以接受嘅程度👌🏼-笨拿拿肉桂$44味道比想像中好,香蕉🍌味道香濃,再加上肉桂甜甜地,配搭幾好
煙三文魚海鮮醬意大利麵

煙三文魚海鮮醬意大利麵$112
青乜檸牛肉比薩

青乜檸牛肉比薩$128
笨拿拿肉桂

笨拿拿肉桂$44
味道比想像中好,香蕉🍌味道香濃,再加上肉桂甜甜地,配搭幾好
午餐
煙三文魚海鮮醬意大利麵
青乜檸牛肉比薩
笨拿拿肉桂
2021-03-06 72 浏览
位於旺角新開既潮流特式餐廳🍴位置好大 可容納好多人 枱與枱之間都幾闊😊裝修華麗兼新潮 有格調🐾年青人既聚集點💫餐牌選擇暫時唔多 但佢哋既食物/飲品 都係你平時唔會嗌嘅口味🤣 好有新鮮感🥳青檸凍的蜆 $88開胃小食 必try! 凍蜆真係好少見😝發現真係幾啱而家嘅天氣食🌞凍凍地 又酸酸地 蜆又多 性價比高😋咖央窩夫 $68熱辣辣 外脆內軟既窩夫🧇係最佳甜點💛窩夫入面仲加左麻薯 味道更上一層🤤咖央醬唔會好甜 較易入口🤟辣的心太軟 $68初次食😳 朱古力🍫味偏濃 真係有辛辣味!🌶兩者配搵都ok夾 真係又驚又喜😎夏威夷洛神花玫瑰果粒茶 $42🆕!多重口味 既酸又甜 未必個個都LIKE🙈
位於旺角新開既潮流特式餐廳🍴

兩者配搵都ok夾 真係又驚又喜😎
夏威夷洛神花玫瑰果粒茶 $42
🆕!多重口味 既酸又甜 未必個個都LIKE🙈
2021-03-06 84 浏览
No money so lonely,餐廳名完全反映咗我心聲🤣🤣,餐廳坐落咗係年青人嘅商場,餐廳嘅裝修到好有特色🙃.食物嘅味道其實都冇乜大問題,不過有個通病,就係菜式名形容嘅味道,嗰碟餸都係冇嘅🧐.例如蒜片鹹魚茄子鮑魚炒意大利麵🍝,我食唔到蒜味、鹹魚味,食落味道似乾炒牛河🙄.又例如冬陰功大蝦pizza🍕,我食唔到冬陰功味,不過食到蒜頭味🙄.又例如青檸凍的蜆,我食唔到青檸味🍋,但係食到芫荽味😬.但係其實佢哋又唔係難食架喎,只係佢煮唔到應該有嘅味道🤔.另外仲要左個貧窮是寂寞拼盤😝,入邊其實係有薯條🍟、冬陰功炸飯波、腐皮扎肉、秋葵蝦,個冬陰功炸飯波幾好食,終於有冬陰功味啦🤪,其他就正常啦.黑芝麻豆腐沙冰,咁落似芝麻糊嘅味道,豆腐味就比較弱一啲,同埋整體來講飲品味道可以再濃啲🙂

又例如青檸凍的蜆,我食唔到青檸味🍋,但係食到芫荽味😬

但係其實佢哋又唔係難食架喎,只係佢煮唔到應該有嘅味道🤔