2021-07-10 87 浏览
最近同朋友試新餐廳,不過就有少少失望,因為價錢都唔太平,所以都最少希價價錢同食物水平是合理的。老實說食物的顏值是不錯的,但是味道同冷熱程度拿捏得不是太好,例結呢個蕃薯條配蜜糖芥末醬, 薯條是唔熱的,可以用凍來形容,沒點醬是食唔落口咁濟,果種感覺是餐廳連叮都冇叮番熱咁,或是沒有熱住食物,而且份量唔算好大,$58呢個係火山黃咖喱配唐揚炸雞,$198, 成200蚊,但雞粒細,只有6小粒,雖然肉質還好,不過唔以呢個價錢,就比較少,而且是用汁令你感覺濟,而唔係飽,旁邊的包,又乾又韌⋯食左片同朋友都唔想晒位,而且等了好耐,但餸菜卻冷得好快,口咖喱味唔夠,白色的醬只有脂肪味冇其他,絕不推薦整餐晚餐最好食是pizza ,呢個pizza是真心好食,$128 青咖喱石斑魚pizza,夠薄又脆,有少少辣,芝士同咖喱夾到,單純份量偏細,可以一試總結是,pizza可以一試,其它就相對一般,食物唔太熱(除pizza)份量較細,以呢個價錢,比較是食打卡多於食物質素,感覺一般。

老實說食物的顏值是不錯的,

2021-07-09 44 浏览
No Money No Lonely 旺角彌敦道彌敦道700號406-408號鋪鹹蛋黃香矛雞翼 $68香脆好味,價錢抵食,鹹蛋黃幾入味,鍾意鹹蛋黃嘅朋友可以試吓肉碎豬頸肉pizza $108佢啲肉係素肉食齋嘅朋友唔使擔心,個餅底又薄又脆,加埋啲芝士同埋豬頸肉,個人認為必食! 酸辣豬肋肉$116慢煮咗八個鐘嘅豬肋肉好嫩好易入口,有別於鋸扒係另一番體驗!
No Money No Lonely
旺角彌敦道彌敦道700號406-408號鋪

鹹蛋黃香矛雞翼 $68
香脆好味,價錢抵食,鹹蛋黃幾入味,鍾意鹹蛋黃嘅朋友可以試吓

肉碎豬頸肉pizza $108

酸辣豬肋肉$116
慢煮咗八個鐘嘅豬肋肉好嫩好易入口,有別於鋸扒係另一番體驗!
星期六同朋友想打下卡,就搵到呢間玩味fusion餐廳~仲要好近旺角地鐵站,B出口一出就係T.O.P商場💛 三點左右嚟到,唔使排隊就入得👌🏻 因為兩位朋友都未食午餐,所以就快快手落單,上菜速度都算快。薯條🍟 配蜜糖芥茉醬 💰58 (好味度:💛💛💛)鋸齒型薯條係我鍾意嘅形狀,薯條係新鮮炸起,入口差啲熱親🥵 不過略嫌唔夠脆口🤏🏻 同埋蜜糖芥茉漿偏稀同淡,同朋友食到一半就點完啲醬,然後同店員講咗加醬汁,但係轉個頭佢又唔記得😅 最後去到中場休息要埋數買單時,我哋再睇另外一個點完先至有一碟醬😣-煙三文魚海鮮醬意大利麵 💰132 (好味度:💛💛💛)呢碟菜式係今餐最正常嘅一道菜😂 上面的三文魚花都有三片煙三文魚,幾香。意大利麵係扁身,上面有少少香料同煙三文魚碎,醬汁係小辣,我接受到嘅辣度應該全部人都接受到🤓 -脆炸五花腩 💰158 (好味度:❌❌❌❌💛)呢道菜係「伏」‼️大家千其要避開❗️ 本身我哋係叫「蜜味酸辣豬肋骨」,但係店員轉個頭覆我地話賣晒🤯 下午茶時段就賣晒,晚市點算⁉️ 咁之後我哋先至轉左呢個五花腩,落單之前仲問過小店員會唔會好肥,點知佢話佢都唔知🥲 呢下就中左伏了。上枱時,見到已經覺得比較細碟
星期六同朋友想打下卡,就搵到呢間玩味fusion餐廳~
仲要好近旺角地鐵站,B出口一出就係T.O.P商場💛

薯條🍟 配蜜糖芥茉醬

薯條🍟 配蜜糖芥茉醬 💰58 (好味度:💛💛💛)

煙三文魚海鮮醬意大利麵

煙三文魚海鮮醬意大利麵 💰132 (好味度:💛💛💛)

脆炸五花腩

脆炸五花腩 💰158 (好味度:❌❌❌❌💛)
脆炸五花腩

上枱時,見到已經覺得比較細碟,而且外皮炸到好深色,感覺好似翻炸🤔 重點係!每一舊肉都超級😱 只有三分之一或者更少係瘦肉‼️ 同朋友都只能咬走d肥肉,食左兩舊都頂唔順咁肥膩🤢🤢 不如改名叫做「炸肥膏」😓

士多啤梨玄米🍓

士多啤梨玄米🍓 💰52 (好味度:💛💛💛)
喺Milkshake入面呢款好似係最正常,所以就叫咗😂 個樣都正正常常,但係味道真係好淡好淡好淡🥲 有啲失望
另外朋友仲叫咗「木瓜蜂蜜花椒」同埋「番薯愛話梅」(走話梅)🙈 原來唔止士多啤梨偏淡,呢兩杯嘢飲都係😑😑 所以俾定個心理準備大家啦,亦都希望店家會注意返飲品味道濃度👌🏻
雖然冇影到相,但係都想講吓「木瓜蜂蜜花椒」係幾特別,因為花椒浸味會令你覺得好似食緊火鍋🤣 但你係飲緊一杯嘢飲🧃

總括然而,呢間餐廳外觀係十分有特色🤙🏻🤙🏻🤙🏻 但菜式同飲品都令人失望❌ 相信都只係打卡熱潮🥲 如果能夠改善一下食物質素,會有更多回頭客。
人均消費: 💰185
環境:💛💛💛💛💛
服務:💛💛💛
推薦:💛💛💛

2021-07-03 118 浏览
因為見裝修靚 環境好chill所以就黎試試No money so lonely 6點半入坐 正正啲個時間 餐廳開門好多人都一早已book位 餐廳比我想像中大而且環境明顯係供一眾打卡友 打卡啖啖蟹肉膽膽飯$138如你所見 盤內有蟹肉花生蟹子意大利飯飯帶微辣 食出花椒味 意大利飯唔會過淋入口口感多層次 亦食得出有蟹肉味度可能我地另外order pizza 所以飯好夠我地食冬蔭公大蝦比薩$136有驚喜 pizza分成6片除有蝦多芝士仲有冬蔭味外最特別係pizza面上有一層薯仔蓉 薯蓉細滑入口豐富 蝦亦爽口 食出重重芝士味加入薯蓉格外飽肚烏龍茶熱情果接骨木花青檸梳打$48唔 個名有啲長 搖勻梳打 淡淡的烏龍茶味 而且唔酸 大粒冰 係一杯好夏日飲品 解渴滿意 又幾得意
因為見裝修靚 環境好chill

入口豐富 蝦亦爽口 食出重重芝士味
加入薯蓉格外飽肚

烏龍茶熱情果接骨木花青檸梳打$48

滿意 又幾得意
跟住我食唔中伏.在 #旺角 都有 #玩味重 餐廳🤭就係響 #新之城 隔離的 #top 商場呢度勁多 #打卡位 😎而且都幾靚✨.[select what you like]#我揀咗三樣 明太子手撕雞、薯仔火腿沙律、啖啖蟹餅配紫菜芝麻飯,我覺得個飯比較乾手撕雞&蟹餅香濃幾惹味😋但都有少少辣🤦🏻‍♀️寶寶全部都食唔到薯仔沙律正常味道,普通🙈.[日本雲丹醬油海鮮黃金炒飯]炒飯好多飛魚子,食落幾爽😁日本雲丹醬油炒起來幾夾海鮮,成個飯食哂都唔會漏 #OK.飲品嗌咗[山楂蘋果茶(熱)]暖暖地飲落唔酸又唔會過甜 #好好飲.座位非常多,分佈有三個場地下次再同朋友來坐卡位嘆下先😍.....
跟住我食唔中伏
在 #旺角 都有 #玩味重 餐廳🤭
就係響 #新之城 隔離的 #top 商場
呢度勁多 #打卡位 😎而且都幾靚✨
[select what you like]
#我揀咗三樣 明太子手撕雞、薯仔火腿沙律、啖啖蟹餅
配紫菜芝麻飯,我覺得個飯比較乾
薯仔沙律正常味道,普通🙈
[日本雲丹醬油海鮮黃金炒飯]
炒飯好多飛魚子,食落幾爽😁
日本雲丹醬油炒起來幾夾海鮮,成個飯食哂都唔會漏 #OK
飲品嗌咗[山楂蘋果茶(熱)]
暖暖地飲落唔酸又唔會過甜 #好好飲
座位非常多,分佈有三個場地
下次再同朋友來坐卡位嘆下先😍
2021-07-01 145 浏览
去過銅鑼灣間mamaday幾好味, 原來旺角 TOP 商場都有間姐妹店叫No Money So Lonely! 同事話好想試,平日收早一於食個early dinner! 餐廳裝潢型格與復古交集,每個角落都有打卡位!menu主打泰式fusion菜,樣樣都好吸引~價錢親民!🍝蒜片鹹魚茄子鮑魚炒意大利麵 $138呢個意大利麵好驚喜,兩隻大大隻鮑魚夠哂睇頭!咬落仲要爽口彈牙!蒜片鹹魚茄子醬汁極濃郁惹味!啱哂重口味嘅我!薄薄嘅鹹魚肉香氣撲鼻,唔似中式嘅鹹魚但都好好味,意大利麵炒至乾身唔油膩,配菜有茄子粒同香蔥多重口感!🍝記得抹咀墨汁卡邦尼巴馬火腿意粉 $118   記得抹咀墨汁卡邦尼巴馬火腿意粉可揀意粉或烏冬,巴馬火腿夠咸香肉味濃,薄薄一片啱啱好!墨汁+卡邦尼汁,香口之餘仲好creamy, 烏冬掛哂湯帶點煙韌,滿滿墨汁食完真係要抹咀🤣 配菜有大量菇類同沙律菜,口感豐富份量足!

🍝蒜片鹹魚茄子鮑魚炒意大利麵 $138

🍝記得抹咀墨汁卡邦尼巴馬火腿意粉 $118
2021-06-30 87 浏览
窮得只剩下錢,又點會so lonely呢🤣有錢當然要拎去食餐好嘅🤤黎到呢間又食到西餐又食埋素餐嘅餐廳,點都要食佢個凍蜆🤤.👅記得抹咀卡邦尼配巴馬火腿認真呢個意粉好好食🤣係扁意粉加濃厚卡邦尼汁,唔好睇佢烏率率,實情係加左墨魚汁😋汁夠creamy,食完仲好飽肚🤤佢同mamaday似係姊妹公司,佢地有款卡邦尼又係好食到痴線🤣🤣🤣·👅青檸凍的蜆呢個蜆好好好好好好味呀🤤係泰國青木瓜沙律個個甜甜地嘅汁,加埋新鮮洋蔥嘅辣同刺激,估唔到同蜆係咁夾🥰唯一美中不足係有隻蜆有巨多沙,但整體我俾好高分佢🤤🤤🤤·👅貧窮是寂寞拼盆我地叫左個細嘅三款拼盆,有秋葵蝦,炸魷魚圈同腐皮扎肉☺️秋葵蝦膠炸完後仍然好有彈性,炸魷魚圈仲係勁脆,腐皮扎肉點埋個沙律醬食又另一個清新味道😋😋·👅熱情果石榴沙冰番石榴味道好出,同熱情果好夾,酸酸甜甜勁開胃🤤但可惜佢連埋番石榴啲核一齊打,啲核太硬啦,飲得好不爽🤣.👅菠蘿薑青瓜Soda 我鍾意薑嘅食物,鍾意佢味道清新,又帶啲辣味😆呢杯都唔例外,佢唔係好甜,帶有薑嘅辣味同好香嘅青瓜味👍🏻

👅記得抹咀卡邦尼配巴馬火腿

👅青檸凍的蜆

👅貧窮是寂寞拼盆

👅熱情果石榴沙冰

👅菠蘿薑青瓜Soda

2021-06-29 80 浏览
「No Money So lonely」係一間鬼馬嘅Café🤪.欖菜香煎帶子扁意粉🍝欖菜加上辣椒🫒🌶️香辣惹味🤤帶子鮮甜彈牙😆扁意粉掛汁入味👍🏻😝😝.咖央椰絲麻薯窩夫🧇窩夫嘅牛油味同蛋味都好濃🧈🥚窩夫內有麻薯夾心😍咖央醬椰子味較重🥥加上椰絲就更加重椰子味😋不過略為甜少少🥺配上一球雲呢拿雪糕🍨.夏威夷洛神花玫瑰果粒茶🍹淡香嘅玫瑰花味🌹加上酸甜嘅洛神花🌺好清新💦💦
  • 咖央窩夫
2021-06-28 72 浏览
早兩日食完mamaday都好好評,所以今日心血來潮同同事放工去同集團No money so lonely (NMSL)食個early dinner, 位於T.O.P. NMSL既裝修好有特式 ,周圍好多金句打卡位。🍕泰式肉碎豬頸肉比薩Pizza加食得多啦,泰式pizza咁特別一定要叫黎食下,唔好睇佢個樣同普通pizza冇分別,佢一咬落去成食到泰式肉碎既口感,有少少辣辣地,夠哂惹味,而且熱辣辣即叫即焗,外皮焗到好脆口,皮薄餡靚,仲要超多芝士拉絲,重口味之選。🍟地瓜條配蜜糖芥末醬蕃薯條外脆內軟,而且蕃薯好甜,咬落去「soksok」聲,佢有幾個味醬汁,我哋揀左比較穩陣蜜糖芥末味。🧇NMSL waffle 咖央椰絲麻糬至於依個窩夫我期待咗全日,本身勁鍾意食咖央多士,雖然依個窩夫未算好濃咖央味,但佢重有椰子味加乳酪味,酸酸美美咁又估唔到幾夾,重點係入面既麻糬餡,係Q彈狂熱粉之選,順帶一提,面頭既雪糕球係雲呢拿雪糕,香滑滿足。 坐得舒服闊落服務好又多打卡位,一定有下次!

🍕泰式肉碎豬頸肉比薩

🍟地瓜條配蜜糖芥末醬

🧇NMSL waffle 咖央椰絲麻糬

坐得舒服闊落服務好又多打卡位,一定有下次!
2021-06-25 73 浏览
今日約咗個半年冇見嘅朋友出街。餐廳環境好靚,裝修好特別,好多打卡位!今次我哋嗌左兩個lunch set加個小食。唐揚魷魚鬚 $28依個小食有四個圓轆轆嘅魷魚鬚。一嚟到嗰陣我同朋友都聞到好香,當然都炸得好香脆。魷魚圈一啲都唔韌, 好惹味。沙甸辣魚比薩 $116Pizza好大份,切開咗6塊。Pizza好薄、好脆,我朋友話佢係真正嘅「薄餅」!Pizza有沙甸魚、芝士、薯蓉、洋蔥、菇等等嘅材料,好豐富。我覺得加咗薯蓉係底好特別,洋蔥好脆,芝士仲可以拉絲!日本雲丹醬油海鮮黃金炒飯 $128炒飯真係好吸引,大大份,擺盤又靚。裏面有蟹肉、八爪魚粒、蜆肉、雞蛋、西芹、洋蔥等材料。食落去仲會有少少辣,非常惹味。海鮮嘅份量都唔少,食咗好多粒八爪魚粒。西芹同洋蔥為個飯加咗唔少口感。雞蛋份量都好多,成個飯食落好香。Lunch set仲會跟一個沙律/ 餐湯,同埋一杯免費嘅蜂蜜紅茶/ Americano。今天的沙律沙律好新鮮,加埋黑醋汁,食落好開胃。除咗沙律菜,仲有幾粒藍莓同紅桑子,色彩非常繽紛,食都食得開心啲。蜂蜜紅茶蜂蜜紅茶好清甜,大大杯,好清爽!我記得蜂蜜紅茶仲有美容同保健嘅效果,啱晒我哋飲。

唐揚魷魚鬚 $28

沙甸辣魚比薩 $116

日本雲丹醬油海鮮黃金炒飯 $128

今天的沙律

蜂蜜紅茶

2021-06-25 87 浏览
尋日同表妹食晏,表妹話上網見到有唔少打卡相都係黎自呢間餐店,所以就一齊黎試下~中午時分有幾款固定既主食套餐,另有自選拼搭菜式既套餐提供,彈性都幾大:)表妹一向鐘情於西式食物,所以好快就決定要一份burger set 😆而我就心大心細,最後決定要,選配搭既套餐,點了一個可選5款菜式的order😁😁😁午市套餐配上餐湯/沙律:)我地兩個都要左濃郁既磨菇湯~表妹既burger賣相都幾好,仲配大量薯條添!!!試左表妹既薯條,幼身香脆,加上有調味,不沾茄汁都好好食😚😚我既自選套餐好豐富!!!當中既一口牛份量不少呢~明太子手撕雞都幾有驚喜!!!雞肉嫩而爽實,加上有明太子既微辣,所以開胃又好送飯🤗🤗🤗追加既炸魷魚圈都好香脆午餐仲有免費餐飲添,蜂蜜綠茶甜甜地都幾好飲!不過可能因為午市人流較多令店員應接不暇,服務態度可以有所進步定會更佳:)

午市套餐配上餐湯/沙律:)
我地兩個都要左濃郁既磨菇湯~

表妹既burger賣相都幾好,仲配大量薯條添!!!

試左表妹既薯條,幼身香脆,加上有調味,不沾茄汁都好好食😚😚

我既自選套餐好豐富!!!

當中既一口牛份量不少呢~

明太子手撕雞都幾有驚喜!!!

雞肉嫩而爽實,加上有明太子既微辣,所以開胃又好送飯🤗🤗🤗

追加既炸魷魚圈都好香脆

午餐仲有免費餐飲添,蜂蜜綠茶甜甜地都幾好飲!
呢間餐廳嘅名真係反映哂我最近嘅心情🥲原來呢到係Mamaday嘅姊妹店,難怪都係玩味十足呀!絕對岩哂大家食飯打卡嘅好地方👍🏼餐湯必須要提!因為真係幾好飲,超香濃嘅蘑菇湯🍲而且鐘意佢夠濃稠。· 🧆班尼迪蛋 + 明太子手撕雞 + 美國焗薯+ 紫菜芝麻飯(HKD 108)第一次見可以自選菜式嘅Fusion lunch menu🤩熔岩爆漿嘅流心蛋餸飯一流,手撕雞肉質彈牙,配明太子汁相當惹味。美國焗薯鋪滿芝士,香氣四溢!👍🏼·🍔漢堡扒是手打漢堡扒的漢堡包 (HKD 98)配料有生菜、芝士、蕃茄、手打漢堡同蜜糖洋蔥,口感豐富!漢堡食落唔會膩,亦唔會太鹹,炸薯條相當好食,外脆內軟🍟·☕️烏龍茶·熱情果·接骨木花·青檸梳打 (HKD 28)夏天就係想飲d有汽嘅野飲,烏龍茶加左梳打嘅感覺好特別!朋友話呢杯味道不錯~·☕️夏威夷·洛神花·玫瑰果粒茶 (HKD 26)超級推介嘅一杯熱茶呀🤩飲落好甘甜,又唔會太酸,越飲越開胃!

·🍔漢堡扒是手打漢堡扒的漢堡包 (HKD 98)

·☕️烏龍茶·熱情果·接骨木花·青檸梳打 (HKD 28)

·☕️夏威夷·洛神花·玫瑰果粒茶 (HKD 26)
超級推介嘅一杯熱茶呀🤩飲落好甘甜,又唔會太酸,越飲越開胃!

2021-06-22 55 浏览
今日放工之後,專登黎左哩間mamaday既姊妹餐廳食晚餐,哩到既裝修真係好比貨,整左超多打卡位。一打開餐牌,發現食物名同樣搞笑玩味重🤣但因為一個人食嘅關係,所以我只係叫左一個意粉同埋一樣甜品。🎈記得抹嘴墨汁卡邦尼配巴馬火腿 $118有好多切片既豬腩肉,少量洋蔥同豆芽,意粉軟硬度適中,如果墨汁既味道再濃啲會更加好,巴馬火腿夠咸香,好想要多兩舊蜜瓜🤣🎈斑斕椰子焦糖燉蛋 $68個擺盤好岩打卡📷燉蛋上面有厚厚既椰子cream,椰子味香濃,表面仲有好多香甜既士多啤梨,底下有一層薄焦糖同埋香滑既燉蛋,燉蛋有淡淡既雲呢拿香味,味道真係唔錯。整體黎講,哩間餐廳環境好特別,好啱打卡,係一個同朋友聚會既好選擇。

🎈記得抹嘴墨汁卡邦尼配巴馬火腿 $118

🎈斑斕椰子焦糖燉蛋 $68

2021-06-21 33 浏览
一睇個店名就知好貼地,講出唔少人既心聲。新派菜式,係fusion既泰國菜,環境完全係為年輕人而設,有打卡位。內裡劃分左幾個區,採用比較有氣氛既光線,充滿異國風情,到處都係動物擺返,仲有滿復古風格桌椅。🥢青咖哩石班魚比薩🥢 $128青咖哩配印度薄餅就食得多,青咖哩薄餅,海鮮料好怕水份太多令餅底唔夠脆,呢到出色既地方就餅底又薄又脆,係魚有魚味之餘,唔老唔硬唔乾,口感岩岩好,仲真係好泰式青咖哩味,fusion pizza黎講 is the best。🥢啖啖蟹肉擔擔飯🥢 $138一呈上枱勁濃郁既花生香,有蟹籽同蟹肉仲加入左花椒同花生,愈食愈香口仲帶麻,好過癮下

🥢青咖哩石班魚比薩🥢 $128

🥢啖啖蟹肉擔擔飯🥢 $138
2021-06-20 49 浏览
今日就去左旺角同朋友食lunch~ 個鋪頭名No Money So Lonely NMSL😎簡直道出左唔少香港人嘅心聲 🥲呢間玩味十足嘅餐廳係mamaday嘅姊妹店 主打東南亞fusion菜 裝修同嘢食都十分打卡able🤩🥄日本雲丹醬油海鮮黃金炒飯 $128Lunch 叫套餐會送一杯野食同埋是日餐湯/沙律 南瓜湯好真材實料~ 有甜甜嘅南瓜味又creamy😍海鮮就有蟹肉 八爪魚粒 蜆肉 仲有好多蟹籽係上面 八爪魚粒好有咬口😋增添左口感 炒飯炒得夠乾身 仲粒粒分明 好食~👍🏻🍴NMSL Pizza $132餅皮比較薄 烤得好香脆~ 中間仲有一層薯蓉同埋鹹香嘅辣肉腸🤗材料仲有車厘茄 蝦 洋蔥 同埋磨菇 上面仲鋪咗滿滿嘅芝士😬食落口感好豐富 好滿足 下次嚟會再encore!
簡直道出左唔少香港人嘅心聲 🥲

🥄日本雲丹醬油海鮮黃金炒飯 $128