2022-06-24 37 浏览
平日有Set Lunch , 包湯或沙律。每樣揀咗一個,餐湯係南瓜湯🎃~ 好香南瓜味!沙律有車厘茄、沙律菜,夠新鮮。▶️豬手肉鬆菠蘿炒飯 $128豬手夠腍,肉同皮都唔錯! 炒飯夠乾身,肉鬆、菠蘿又好味!▶️泰式肉碎蝦蝦pizza🍕 $128Pizza 薄脆甜甜辣辣咁,香口~ 蝦幾爽口~芝士味香濃!▶️小食-唐揚魷魚🦑跟餐加$28,呢個炸得好好食!又脆又香魷魚味!點埋沙律醬唔會口感乾!▶️餐飲揀咗青檸梳打🍋🍸夠汽夠冰涼!

▶️豬手肉鬆菠蘿炒飯 $128
豬手夠腍,肉同皮都唔錯! 炒飯夠乾身,肉鬆、菠蘿又好味!

▶️泰式肉碎蝦蝦pizza🍕 $128
Pizza 薄脆甜甜辣辣咁,香口~ 蝦幾爽口~芝士味香濃!

▶️小食-唐揚魷魚🦑

▶️餐飲揀咗青檸梳打🍋🍸
夠汽夠冰涼!

2022-06-24 203 浏览
今晚放工約咗好友去旺角晚餐小聚😄揀咗間我哋都未食過又方便我哋嘅餐廳🌟最後揀咗呢一間一睇裝修風格➕菜式名就知同Mamaday同一集團嘅No Money So Lonely❗️餐廳位於商場4樓,入到去已經feel到周圍環境佈置都好有特色😆有個性又特別得來平衡得好好,好似設計學院嘅display Room咁🥹好彩早嚟人唔算多🤓有空間俾我打卡影吓相🤭今晚我哋兩個人嗌咗➡️記得抹嘴呀墨汁卡邦尼意炒配香煎帶子 $136我哋第一啖食落口都有啲surprise😂碟意粉係墨汁嘅樣子,但係偏向卡邦尼嘅味道🤣入面仲有煙肉+洋蔥,所以呢碟其實係卡邦尼來嘅~當然係有輕微嘅墨汁味,但一定唔係平時食墨汁意粉嘅味道😌醬汁食起上嚟都夠rich🤤貧窮是寂寞拼盤 $78 (三種口味)我哋揀咗➡️薯條+炸魷魚,最後一樣本來諗住揀秋葵蝦,點知今日冇秋葵蝦變咗做蝦餅~所以照試吓啦😄炸物真係全部新鮮即炸❗️入口仲係熱辣辣嘅🥰魷魚圈嘅炸粉唔算太厚,食落外脆內軟👍🏻蝦餅同平時出面泰式餐廳食嘅唔一樣,唔係水泡形狀果一款~呢款蝦餅嘅蝦肉味都好香,仲好夠juicy添~不過我見蝦餅好似喺Menu冇嘅,食唔食到真係隨緣喇🤭而薯條我哋兩個都好鍾意,因為食
今晚放工約咗好友去旺角晚餐小聚😄
揀咗間我哋都未食過又方便我哋嘅餐廳🌟

餐廳位於商場4樓,
入到去已經feel到周圍環境佈置都好有特色😆
有個性又特別得來平衡得好好,
好似設計學院嘅display Room咁🥹
好彩早嚟人唔算多🤓
有空間俾我打卡影吓相🤭

今晚我哋兩個人嗌咗
➡️
記得抹嘴呀墨汁卡邦尼意炒配香煎帶子 $136

我哋第一啖食落口都有啲surprise😂
碟意粉係墨汁嘅樣子,
但係偏向卡邦尼嘅味道🤣
入面仲有煙肉+洋蔥,
所以呢碟其實係卡邦尼來嘅~
當然係有輕微嘅墨汁味,
但一定唔係平時食墨汁意粉嘅味道😌
醬汁食起上嚟都夠rich🤤

貧窮是寂寞拼盤 $78 (三種口味)
我哋揀咗➡️薯條+炸魷魚,
最後一樣本來諗住揀秋葵蝦,
點知今日冇秋葵蝦變咗做蝦餅~
所以照試吓啦😄
炸物真係全部新鮮即炸❗️
入口仲係熱辣辣嘅🥰
魷魚圈嘅炸粉唔算太厚,
食落外脆內軟👍🏻
蝦餅同平時出面泰式餐廳食嘅唔一樣,
唔係水泡形狀果一款~
呢款蝦餅嘅蝦肉味都好香,仲好夠juicy添~
不過我見蝦餅好似喺Menu冇嘅,
食唔食到真係隨緣喇🤭
而薯條我哋兩個都好鍾意,
因為食落特別香脆💗
外面有一層特別嘅炸粉,
有啲似麥記嘅扭扭薯條😆
凍咗依然好脆🤭👏🏻

冬陰功大蝦比薩 $138

呢款Pizza竟然係薯蓉做底😲
真係比較少食啲Pizza有薯蓉咁特別~
印象中上次食薯蓉底pizza 就係mamaday😂
而呢款Pizza嘅餡料仲有
大蝦、芝士、蕃茄仔、洋蔥➕蘑菇~
Pizza新鮮熱辣♨️焗起即上枱❗️
味道總有一定嘅保證😋
成個pizza好似將個冬陰功湯固體化咗咁😆
幾得意~
而且批底真係做得好薄脆👍🏻
💗
今日我咁啱唔飲得熱飲,所以嗌咗杯熱飲
➡️
夏威兒果粒茶 $48

味道好濃好足料🤩
清新得來酸酸甜甜,開胃亦清滯☺️👍🏻
🫖
朋友就嗌咗
蜂蜜菊花茶 $42

2022-06-23
  • 貧窮是寂寞拼盤
2022-06-23 85 浏览
今晚同好朋友👭🏽嚟到旺角行街前🛍去T.O.P.🏫間泰國fusion餐廳開餐先🍴。餐廳環境舒服🥳,好多位置都可以比我地2個港女打咭。😎仲加咗好多搞笑元素🤡,例如餐牌入面嘅食物名。🤩“好想摵你個面珠墩” 😆😆😆”如我沒有窩夫我會很寂寞” 等等。😂😂😂我地一路睇一路笑唔停🤣,真係未食先興奮😹。而且我地好好彩,咁啱有位可以安排坐🪵樹窿位置。影相打咭📸️一流!🥠 貧窮是寂寞拼盤 (半份)我地揀咗腐皮扎肉 + 炸魷魚 + 炸飯波。腐皮扎肉入面撈咗粉絲,口感豐富🆙!飯波有冬蔭公味道♨️,外脆內軟!魷魚圈彈牙,炸粉唔厚,唔會好油!🆒🍕 小朋友岩晒甜酸雞比蕯薄pizza用咗秘製甜酸醬、紫洋蔥🧅、車厘茄🍅調味。雞肉嫩滑、菠蘿酸甜🍍。仲有濃濃嘅🧀芝士味。唔止小朋友,就連我地2個女生都絕對啱食。😍🧉 芒果椰奶沙冰椰香味重🥥,而且甜度適中。頂有芒果沙冰,底亦有芒果肉🥭!🍹 牛油果蜂蜜芫茜沙冰芫茜味濃,配搭住牛油果🥑同蜂蜜味道。飲落好清新。😚
今晚同好朋友👭🏽嚟到旺角行街前🛍
去T.O.P.🏫間泰國fusion餐廳開餐先🍴。

餐廳環境舒服🥳,好多位置都可以比我地2個港女打咭。😎

仲加咗好多搞笑元素🤡,例如餐牌入面嘅食物名。🤩
“好想摵你個面珠墩” 😆😆😆
”如我沒有窩夫我會很寂寞” 等等。😂😂😂

我地一路睇一路笑唔停🤣,真係未食先興奮😹。

而且我地好好彩,咁啱有位可以安排坐🪵樹窿位置。
影相打咭📸️一流!

🥠 貧窮是寂寞拼盤 (半份)
我地揀咗腐皮扎肉 + 炸魷魚 + 炸飯波。
腐皮扎肉入面撈咗粉絲,口感豐富🆙!
飯波有冬蔭公味道♨️,外脆內軟!
魷魚圈彈牙,炸粉唔厚,唔會好油!🆒

🍕 小朋友岩晒甜酸雞比蕯
薄pizza用咗秘製甜酸醬、紫洋蔥🧅、車厘茄🍅調味。
雞肉嫩滑、菠蘿酸甜🍍。
仲有濃濃嘅🧀芝士味。
唔止小朋友,就連我地2個女生都絕對啱食。😍

🧉 芒果椰奶沙冰
椰香味重🥥,而且甜度適中。
頂有芒果沙冰,底亦有芒果肉🥭!

🍹 牛油果蜂蜜芫茜沙冰
芫茜味濃,配搭住牛油果🥑同蜂蜜味道。
飲落好清新。😚

2022-06-22 46 浏览
晚餐.餐廳分開咗幾個area 座位都幾多 佈置都幾得意今次坐咗埋邊嘅圓形小包廂 都幾靚可惜腳太短 吊腳 坐得唔太舒服同姊妹店Mamaday一樣 個餐牌都係好花碌碌啲食物名都係懶搞笑咁不過啲食材配搭都幾特別.1) 無乜芫茜味的芫茜飯配燒星鰻真係係乜芫茜味 唔臭唔食芫茜嘅人都可以試吓燒星鰻嘅味道同平時日式鰻魚飯嘅鰻魚唔同係燒魚乾零食嘅味道 都幾得意而且唔會有刺口嘅骨 唔錯.2) 泰式肉碎豬頸肉比薩第一次食豬頸肉嘅pizza餐牌上寫住兩條🌶️ 但只要避開唔食啲椒 就唔太辣.3) 士多啤梨玄米奶昔飲落係士多啤梨乳酸嘅味道上面有啲綠色粉 係玄米撈埋飲 有好香濃嘅玄米味推薦👍🏻.4) 蕃薯紫薯話梅奶昔有好多紫薯泥 但就唔太飲到話梅味.整體食物感覺都好有創意 而且味道都唔錯可以一試
餐廳分開咗幾個area 座位都幾多 佈置都幾得意

有好多紫薯泥 但就唔太飲到話梅味

整體食物感覺都好有創意 而且味道都唔錯
可以一試
2022-06-21 48 浏览
今日lunch朋友約食飯話想搵間特別啲我就諗起呢間fusion菜早啲去攞位成功坐到呢個山洞位 自成一角 可以瘋狂打卡 正!叫左兩個set lunch 餐湯沙律二揀一兩樣都正正常常 南瓜湯幾濃味同杰身 泰式all day breakfast呢個好豐富同比較有特式樣樣都好好食 炒雜菌好香大蝦配新鮮芒果好開胃 泰式蟹餅有淡淡地嘅冬蔭功味 少少辣幾惹味泰式肉碎蝦蝦蝦pizza餅底好似餅乾咁 又薄又脆大蝦好爽口 加埋辣椒肉碎 好有泰國feel餐飲轉其他特飲可以減20芒果椰奶冰沙 飲落透心涼椰味好搶士多啤梨玄米奶昔 士多啤梨好甜奶昔口感好滑
今日lunch朋友約食飯話想搵間特別啲
我就諗起呢間fusion菜
早啲去攞位成功坐到呢個山洞位
自成一角 可以瘋狂打卡 正!
叫左兩個set lunch 餐湯沙律二揀一

餐飲轉其他特飲可以減20
芒果椰奶冰沙 飲落透心涼椰味好搶
士多啤梨玄米奶昔 士多啤梨好甜奶昔口感好滑

2022-06-21 67 浏览
明顯係打卡店間店明明睇落好闊落,但啲枱櫈就擺得好迫夾打卡店嚟講都算坐得幾唔舒服呢個好熱氣嘅炸嘢拼盤,全部都炸到好脆好熱辣辣但味道就一般冇特別!勝在夠熱夠脆呢個咖哩雞係鬼五馬六,得面頭幾舊炸雞有一塊硬硬地嘅薄餅蓋住,裏面係一堆蔬菜唔夠咖哩汁!俾咗幾塊法包都冇汁醮冬陰功大蝦pizza係完全都冇冬陰功味但整體都算ok, 蝦都大隻夠爽飲品真係好靚士多啤梨玄米奶惜但只係飲到酸酸地,無乜茶味石柳熱情果檸檬沙冰窩夫都係得個樣舊窩夫唔似平時食外脆內軟嗰種,佢係成塊都淋淋地味道麻麻朋友生日,一早訂枱講定咗!有個靚靚生日碟埋單$920⋯⋯都算貴
明顯係打卡店

間店明明睇落好闊落,但啲枱櫈就擺得好迫夾
打卡店嚟講都算坐得幾唔舒服

呢個好熱氣嘅炸嘢拼盤,全部都炸到好脆好熱辣辣
但味道就一般冇特別!勝在夠熱夠脆

呢個咖哩雞係鬼五馬六,得面頭幾舊炸雞
有一塊硬硬地嘅薄餅蓋住,裏面係一堆蔬菜
唔夠咖哩汁!俾咗幾塊法包都冇汁醮

冬陰功大蝦pizza係完全都冇冬陰功味

但整體都算ok, 蝦都大隻夠爽

飲品真係好靚
士多啤梨玄米奶惜
但只係飲到酸酸地,無乜茶味

石柳熱情果檸檬沙冰

窩夫都係得個樣
舊窩夫唔似平時食外脆內軟嗰種,佢係成塊都淋淋地
味道麻麻

朋友生日,一早訂枱講定咗!有個靚靚生日碟

埋單$920⋯⋯都算貴
2022-06-21 2873 浏览
Bookmark左呢間mamaday姐妹店好耐,呢日終於捉左男朋友陪我食好西,餐廳裝修好有玩味,每個區都有唔同特色,我地好好彩地有得坐有藤枝+波波燈圍住既卡位,影左好多靚相🥺餐廳野食款式都幾多,價錢合理,味道都唔錯!>芝士手打牛肉漢堡:手打牛肉好彈牙,牛肉漢堡扒煎到七成熟左右,咬開仲見到入面粉粉地,好多肉汁,配埋熱溶芝士+千島醬當然好惹味。薯條烤到金黃色,外脆內軟,不過份量有d多,最尾我地食唔哂。>啖啖蟹肉擔擔飯:呢款好似係比較熱賣既菜式,果然冇改錯名,真係啖啖蟹肉,花生醬+花生配埋飯食,味道創新之餘又好夾,花生仲要增加左個飯既口感,食完都唔覺太滯。>泰式奶茶手工蛋糕:比個靚碟驚艷到,好有宮廷feel,蛋糕係跟餐+42蚊,價錢幾抵,食落有陣陣奶茶清香,個cream幼滑得黎又唔膩,搞到我地想encore多件🤣如果有原個蛋糕賣,相信都會幾受歡迎。>蝶豆花青檸梳打:蝶豆花飲品最岩打卡,飲落酸酸地幾開胃。>士多啤梨玄米奶昔:士多啤梨擺到好整齊好靚,面頭仲有抹茶忌廉,玄米同士多啤梨既酸甜味配搭得宜,好邪惡,飲完要跑多幾個圈😣
Bookmark左呢間mamaday姐妹店好耐,
呢日終於捉左男朋友陪我食好西,
餐廳裝修好有玩味,
每個區都有唔同特色,
我地好好彩地有得坐有藤枝+波波燈圍住既卡位,
影左好多靚相🥺

餐廳野食款式都幾多,
價錢合理,味道都唔錯!
芝士手打牛肉漢堡

>芝士手打牛肉漢堡:
手打牛肉好彈牙,
牛肉漢堡扒煎到七成熟左右,
咬開仲見到入面粉粉地,好多肉汁,
配埋熱溶芝士+千島醬當然好惹味。
薯條烤到金黃色,外脆內軟,
不過份量有d多,最尾我地食唔哂。

>啖啖蟹肉擔擔飯:
呢款好似係比較熱賣既菜式,
果然冇改錯名,真係啖啖蟹肉,
花生醬+花生配埋飯食,
味道創新之餘又好夾,
花生仲要增加左個飯既口感,
食完都唔覺太滯。
泰式奶茶手工蛋糕

>泰式奶茶手工蛋糕:
比個靚碟驚艷到,好有宮廷feel,
蛋糕係跟餐+42蚊,價錢幾抵,
食落有陣陣奶茶清香,
個cream幼滑得黎又唔膩,
搞到我地想encore多件🤣
如果有原個蛋糕賣,
相信都會幾受歡迎。
蝶豆花青檸梳打

>蝶豆花青檸梳打:
蝶豆花飲品最岩打卡,
飲落酸酸地幾開胃。

>士多啤梨玄米奶昔:
士多啤梨擺到好整齊好靚,
面頭仲有抹茶忌廉,
玄米同士多啤梨既酸甜味配搭得宜,
好邪惡,飲完要跑多幾個圈😣
芝士手打牛肉漢堡
泰式奶茶手工蛋糕
2022-06-21 187 浏览
They say money can’t buy happiness, but you can buy milkshakes, and that’s basically the same thing No Money So Lonely ComboMango Sticky Mousse Cake Strawberry x Genmaicha Milkshake 餐廳食物名貫徹鬼馬啜核風格、裝修佈置幾有東南亞混合路線係有特色嘅,卡位放置玩具陪住食嘢又幾好玩貧窮是寂寞拼盤 腐皮扎肉・天婦羅蝦・炸魷魚 > 最好味係腐皮扎肉個味道和口感不錯,天婦羅蝦啲肉都爽脆香口,個炸漿唔厚夠鬆化,熱氣嘢係零舍邪惡惹味芒果糯米蛋糕 > 個雙色甜品加埋刁草裝飾係幾靚愛嚟打卡最啱。白色上層應該係奶凍加啲西米,下層係芒果汁+糯米飯整成嘅"蛋糕",口感帶點軟糯,如果奶凍多返啲椰汁味會正d;個人認為有脆炸豆仁嘅芒果糯米飯別具泰國風味,呢個蛋糕中間都有脆豆仁ok啦!整體係偏甜士多啤梨玄米奶昔 > 顏色超粉嫩,有淡淡嘅玄米味道,入口意外地唔太甜幾清新* 當日遇到嘅餐廳職員每個都有禮貌,其中一位男職員

No Money So Lonely Combo

Mango Sticky Mousse Cake

腐皮扎肉・天婦羅蝦・炸魷魚

士多啤梨玄米奶昔

> 顏色超粉嫩,有淡淡嘅玄米味道,入口意外地唔太甜幾清新

* 當日遇到嘅餐廳職員每個都有禮貌,其中一位男職員很詳細咁同我介紹食物及比建議,態度好好

士多啤梨玄米奶昔・芒果糯米蛋糕
士多啤梨玄米奶昔・芒果糯米蛋糕
貧窮是寂寞拼盤
最近呢間舖不斷係IG 上見到佢, 所以又是腦波弱去了。沒錯, 又是平日下午去食既我。平日去就是沒那麼多人, 不用排隊就可以進了 還好有LUNCH SET , 不用想太多。很久沒食泰國菜了, 豬手肉鬆菠蘿炒飯($128)正合我意,豬手肉質軟糯, 炒飯也是我喜歡的乾炒質感, 不會太濕。Lunch Set 除了主食, 還有前菜(湯/沙律), 飲品也是有幾款包含在內。 今天的是蘑菇湯, 他們把菇打碎了,所以飲起來除了充滿蘑菇的香味,還食到顆粒感, 不是加了很多奶的湯。難得去了一間環境裝修都很特色的cafe, 當然要叫杯可以打打卡的飲品啦, 加錢叫了一杯士多啤梨玄米奶昔($58, 跟餐叫直接減$20, 能不叫嗎)果然, 來到我地都說真的很打卡able, 很認真的跟他拍照的說。另外還叫了黃咖喱軟殼蟹配法式面包($138),法包中間夾了黃咖喱等的配菜,裡面放的汁剛剛好, 對半切也不會爆汁, 食起來很方便。軟殼蟹炸好是放在法包旁,這樣就不會很快變濕和軟塌。朋友叫了一杯本就包在set 內的latte, 這個加分, 平時餐廳要飲latte都是要加錢, 他直接就免費了, 雖然拉花小了一點, 但奶泡還是打得結
最近呢間舖不斷係IG 上見到佢, 所以又是腦波弱去了。
沒錯, 又是平日下午去食既我。
平日去就是沒那麼多人, 不用排隊就可以進了

還好有LUNCH SET , 不用想太多。
很久沒食泰國菜了, 豬手肉鬆菠蘿炒飯($128)正合我意,
豬手肉質軟糯, 炒飯也是我喜歡的乾炒質感, 不會太濕。
跟餐蘑菇湯

另外還叫了黃咖喱軟殼蟹配法式面包($138),
軟殼蟹炸好是放在法包旁,這樣就不會很快變濕和軟塌。
黃咖喱軟殼蟹配法式麵包

朋友叫了一杯本就包在set 內的latte, 這個加分,
平時餐廳要飲latte都是要加錢, 他直接就免費了, 雖然拉花小了一點, 但奶泡還是打得結實的。

我們見加薯條只是$18, 就加了一個。
本身對薯條也沒什麼期待, 但這個即炸, 放了一會還是脆的。

這間店真的到處都是小心思, 大至裝修, 小至menu的菜名。
每一個角落都是打卡點, 跟姊妹來打卡拍照真的美。

而且, 店員的態度很友善。下次會再來。

2022-06-16
跟餐蘑菇湯
黃咖喱軟殼蟹配法式麵包
2022-06-17 222 浏览
早兩日晏就同朋友仔去旺角行完街街諗住搵野食, 係TOP遊左陣發現食間泰國fusion 餐廳🙈於是同朋友仔決定試下佢先因為個陣已經過左lunch hour, 所以唔洗等位就已經即刻可以入座🥹而我地兩個今次就叫左傳說中好多人都叫既啖啖蟹肉擔擔飯🤤而個飯真係冇改錯名! 真係勁多蟹肉! 超鮮甜💕而個飯亦都真係好有擔擔面既香味, 佢既花生醬味加埋微辣微辣既口味, 為味覺帶嚟小小衝擊😍😍再加埋啲蟹子同花生碎, 即刻無論口感定層次感都得到升華🥰真係啖啖滿足蟹肉擔擔好食飯😌另外我地仲叫左個冬陰公大蝦pizza🍕而個pizza都冇令我地失望🥹批薄香脆! 真材實料😙上面真係有好多大蝦, 加埋開胃既冬陰公味醬料, 令人忍唔住一塊接一塊咁食過不停🤓🤓

冬陰公大蝦pizza

冬陰公大蝦pizza
2022-06-15 100 浏览
好耐冇食過泰菜喇,如果泰菜遇上fusion唔知係點呢😂成日行T.O.P. 都會經過,但一直冇食過~今次終於有機會食到喇!餐廳都幾大,有兩邊位,裝修都幾玩味,打卡唔錯😜✨ 火山黃咖哩配唐揚炸雞 - 好有誠意真係整左座火山出泥😂上面仲要滿滿芝士醬,沾多士食好正!切開個火山原來係雜菜,幾得意👍😎✨冇乜芫茜味的芫茜飯配燒星鰻 - 原條星鰻鋪左喺面幾吸睛,肉質ok滑,個飯幾香茜味,整成risotto好過癮~✨鹹蛋黃香茅雞翼 - 同平時食開嘅鹹蛋黃雞翼有d唔同,係多左陣香茅味,即係惹味😂✨芒果糯米蛋糕 - 用糯米飯整成蛋糕好有創意,外圍係奶凍,味道唔差,幾特別~✨士多啤梨玄米奶昔 - 少女心滿滿😜打卡好正,我幾鐘意面頭嘅茶味奶蓋,好滑😋

鹹蛋黃香茅雞翼

鹹蛋黃香茅雞翼
2022-06-15 41 浏览
旺角T.O.P.愈來愈多新餐廳進駐,放假同朋友在旺角附近尋找好味道!喜歡吃Fusion菜的朋友找到這間主打泰國菜x西式x日式的創意餐廳。一行入去就會見到餐廳獨特的裝修和很多得意別緻的擺飾。🔺冬陰功大蝦Pizza ($138):Pizza的配料有冬陰功薯蓉、車厘茄、大蝦、紫洋蔥、菇類。雖然是冬陰功味,不過味道不會太辣,反而是偏酸甜味較多,而且味道非常特別和豐富。酥炸的薄餅底配上滿滿的拉絲芝士,撒上紫洋蔥和菇類,連帶上新鮮大蝦一口咬下,令人回味無窮!🔺大阪燒配章魚海鮮意大利麵 ($126):這道意粉的外表與真正的大阪燒非常相似,以大阪燒專用的酸甜醬汁,加上蔬菜、海鮮和貝類等材料,還有在意粉面頭鋪滿紫菜和木魚碎。意粉的熟度剛好,有嚼勁而且非常掛汁,啖啖都能夠吃到大阪燒甜甜酸酸的味道。

每次出嚟嘅時候,大家互相update吓,我覺得咁幾好~ 好開心聽到朋友搵到新工,早做一份自己想做嘅工作。不過無論工作定生活,大概係會出現一啲「不完美,但可接受」嘅嘢⋯⋯·好想搣你個面珠墩🫤睇到個名覺得好搞笑就叫咗!!🤭其實就係食緊牛面珠,加埋麻辣八爪魚嘅沙律🥗。我覺得辣辣哋又幾有鮮叫,牛面珠有牛味又嫩滑,幾唔錯嘅~·火山黃咖喱配唐揚炸雞🐔擺盤整到係有少少似火山;中間脆皮個形狀有啲似富士山,黃咖喱就好似係噴出嘅熔岩,每塊法包就係岩層,而唐掦炸雞就係一啲石頭🪨嚟⋯⋯只要有咁嘅想像,一切都變得好得意😎。法包好脆好似薯片咁,口感係幾得意喎~至於富士山脆皮下面,原來係大量雜菜嚟,有菜肉平衡呢樣嘢真係有啲驚喜~😌🤣🤣至於咖喱味係幾濃,又唔算好辣。😬·椰香番茄冬陰功炒意大利麵🍝食落有淡淡的冬陰功味,但係網絡姐普通嘅炒意大利麵,成件事好神奇⋯⋯🤭咁見到有蕃茄有茄味都好合理嘅,然後有種隱藏咗嘅椰香味隱約地走咗出嚟,又係好特別嘅。成個感覺就係一碗冬陰功湯,好似乾咗水咁放咗入去炒意大利麵度~~😆😆·粉紅色的火烈鳥🦩Menu話係一個令人尷尬嘅名字,我又feel唔到又幾令人尷尬喎?!🤔係因為粉紅色?!定係因為佢
好想搣你個面珠墩🫤
粉紅色的火烈鳥🦩
Menu話係一個令人尷尬嘅名字,我又feel唔到又幾令人尷尬喎?!🤔係因為粉紅色?!定係因為佢火烈鳥?!😂😂我唔知⋯⋯ 不過味道係幾好喎~啲strawberry jam唔係好甜好酸,再加埋薄荷葉同玫瑰花瓣好fresh,仲有淡淡玫瑰🌹清香~~😝
楓糖香蕉🍌肉桂奶昔
有塊大大嘅香蕉片喺面,本身已經好吸引人飲😌。飲落仲有好出嘅玉桂味,好彩楓糖唔係落得太多,唔算好甜,但係又飲到楓糖味,奶味又重~正喎!!😋
好想搣你個面珠墩
好想搣你個面珠墩
2022-06-11 63 浏览
🍽𝑁𝑂 𝑀𝑂𝑁𝐸𝑌 𝑆𝑂 𝐿𝑂𝑁𝐸𝐿𝑌———————————————🐈:餐廳環境超靚同新潮,擺設勁有心,睇落好似好隨心,但其實高低有序主次分明,好用心,仲好配合到fushion菜嘅主題!餐廳環境傾偈很舒服,店員超nice!!———————————————🌟 小朋友岩哂甜酸雞比薩🍕本身以為會好普通,純粹想食甜酸醬😂,點知係咁高質💓💯!雞肉好香滑嫩口,肉汁完美被保留,唔會焗到乾哂。甜酸汁好開胃,仲有焗到好香嘅濃厚芝士粉😍,推介!_🌟 人人都嗌的啖啖蟹肉擔擔飯一!定!要!食!啖啖蟹肉新鮮厚肉,量多,由頭食到落尾!個汁係擔擔麵嘅汁,不過花生味再濃厚啲,好惹味,又有少少辣,我好鍾意☺️☺️。唔需要擔心好漏,因為入面加咗洋蔥同三色椒中和返,仲有大量粒粒爽口蟹籽,食哂成個飯都唔會漏😎。
🍽𝑁𝑂 𝑀𝑂𝑁𝐸𝑌 𝑆𝑂 𝐿𝑂𝑁𝐸𝐿𝑌
———————————————

———————————————

🌟 小朋友岩哂甜酸雞比薩🍕

_
🌟 人人都嗌的啖啖蟹肉擔擔飯

• 啖啖蟹肉擔擔飯
話咁快就過左2022年嘅一半,時間真係過得好快~搬左屋之後多左時間煮飯,不過偶爾出下街食都係需要的🤣.📍No Money So Lonely.🍕小朋友岩哂甜酸雞比薩 ($118) - 蕃茄同菠蘿配上無骨雞球可以話係無得輸~甜酸比例啱啱好!🍝大阪章魚燒配海鮮意大利粉 ($126) - 作為章魚燒愛好者嘅我見到menu有呢個pasta😍即叫!味道食起上黎真係一樣嫁~好得意呀!扁意粉煮得啱啱好唔會淋爛~正啊🫶🏻🍖蜜味酸辣豬肋骨 ($158/半份) - 豬肋骨焗得幾靚,掃左蜜糖係表面所以有少少甜甜地~個汁就酸酸辣辣嘅,似泰國菜果隻汁,點左汁食又幾好喎👍🏻🍓士多啤梨玄米奶昔 ($58) - 比我預期無咁甜喎😌玄米味好濃,所以唔會成杯都偏左士多啤梨味,仲有得免費加奶蓋添呀!!!🥃烏龍季節 ($82) - 老公忽然想摸下酒杯底,所以點左呢個base用烏龍茶、rum同gin調嘅cocktail,幾易入口,好香蘋果味~女仔都好啱飲☺️
📍No Money So Lonely