2021-06-17 667 浏览
前日朝早唔使上堂,但係下晝要上,所以就約friend嚟食個brunch~見到尖沙咀誠品入面呢間Cafe好似幾正,就上嚟試吓~一入餐廳就望到個海景好靚好chill~同朋友嚟呢度食餐飯傾吓計好悠閒!4 side brunch $128一個lunch set只需要$128就有任食套餐,可以揀四款唔同嘅配料,有啲配料要加錢,可以任食包或者飯Salty Egg York Boston Lobster +$48超級大隻龍蝦🦞食落感覺啲龍蝦肉好新鮮,而且有好多龍蝦肉,好爽口~仲有好多蟹膏添~配埋鹹蛋黃幾正!Black Truffled Scrambled egg有好香嘅黑松露味~炒蛋好香滑,配埋落包到食得好滋味~Sous Vide Cha Siu +$48大大件叉燒好香甜,肉質幾滑,有半肥瘦嘅叉燒肉,食落幾香口~Homemade Salmon Rillets +$48自家製三文魚醬,幾新鮮~作為配料擺喺包上邊食得好滋味~Japanese Bacon +$35煙肉大大片,好香而且幾爽口~邊邊仲要幾脆,而且幾厚身,比普通煙肉更厚肉~Chocolate Danish Loaf Bread有淡淡嘅朱古力香味

4 side brunch $128

Black Truffled Scrambled egg
有好香嘅黑松露味~炒蛋好香滑,配埋落包到食得好滋味~

Sous Vide Cha Siu +$48
大大件叉燒好香甜,肉質幾滑,有半肥瘦嘅叉燒肉,食落幾香口~

Homemade Salmon Rillets +$48
自家製三文魚醬,幾新鮮~作為配料擺喺包上邊食得好滋味~

Japanese Bacon +$35

Chocolate Danish Loaf Bread
有淡淡嘅朱古力香味🍫少少甜,原本以為配鹹嘅配料會唔好味,點知食落又覺得幾夾,唔錯~

Mixed Seed wholewheat bread
健康嘅包有全穀物,食落幾香幾軟熟~配埋唔同嘅配料,將佢嘅味道昇華~

Blueberry Cupcake $58
佢個名好似蛋糕🍰但其實係茶嚟嘅~我用咗好靚嘅茶具,飲落有陣好香嘅雲呢拿味~少少甜,幾好飲~

Milk Oolong $58
有淡淡嘅奶味,烏龍茶味好突出,好清香~飲落覺得好清新,幾正!
2021-06-16
尖沙咀星光行誠品入面新開左間Cafe☕️原來就係好出名既Ninetys (聽聞港島果邊既分店多人到要排隊)作為咖啡迷 真係好想試下高品質咖啡😻今次終於有機會試下了好喜歡cafe入面既環境💕可能因為位於誠品入面 相對其他cafe更加寧靜 顧客傾計都係細細聲佈置簡約 座椅舒適 可以舒服relax咁嘆咖啡😌不得不介紹竹炭水✨樽入面有塊備長碳,有剩化作用,飲起來覺得水質清純😙連餐牌我都好喜歡💕十分簡潔易明,終於明白”simple is the best”的道理🙈呢度咖啡有兩種豆選擇,Choco blend或Fruity blend,呢兩款都係Ninetys自家配方造的配方豆👍奶亦可選擇Whole/ Skimmed/ Oat/ Soy milk呢種對咖啡的講究我十分欣賞,因為咁樣每位客人都可以揀到合自己心意的咖啡😋🔹Latte (Choco blend / skimmed milk) $42服務員送上咖啡時,有介紹可以先食藍莓乾,再品嚐咖啡香😛藍莓乾酸酸甜甜,更能襯託咖啡香味😻latte咖啡味香濃,口感順滑好欣賞拉花可以維持好耐👏🏻🔹Iced Mocha (Fruity blend) $42呢杯M
尖沙咀星光行誠品入面新開左間Cafe☕️
作為咖啡迷 真係好想試下高品質咖啡😻
今次終於有機會試下了

好喜歡cafe入面既環境💕
佈置簡約 座椅舒適 可以舒服relax咁嘆咖啡😌

不得不介紹竹炭水✨
樽入面有塊備長碳,有剩化作用,飲起來覺得水質清純😙

連餐牌我都好喜歡💕

服務員送上咖啡時,有介紹可以先食藍莓乾,再品嚐咖啡香😛
藍莓乾酸酸甜甜,更能襯託咖啡香味😻
latte咖啡味香濃,口感順滑
好欣賞拉花可以維持好耐👏🏻

呢杯Mocha沖得十分合心意。
口感都好順滑,朱古力味濃郁,但不會蓋過咖啡的香味,苦中帶甜,正😋

🔹Grilled Chicken Thigh Burger 烤脾 $178
麵包係高質法式brioche bun,由奶油同雞蛋做成,好有驚喜,一食落口覺得好鬆軟,仲有甜甜的味道,令人想不斷食落去。
chicken thigh肉質鮮嫩,口感很好,不會韌,雞味濃郁🥰
加埋脆口的羽衣甘藍🥬,肥膩感立即大大下降⬇️😆整體口感豐富👏🏻

🔹M7 Wagyu Beef Burger 和牛 $238
呢個係Ninetys既Signature😍
採用了澳洲和牛,口感嫩滑,香甜多汁,有入口即化感覺😻😻😻同樣地配以羽衣甘藍,又係可以中和整體的肥膩感😆
份量真係好多,一個burger有六塊和牛,要分開慢慢食呢💕

喜歡cafe環境👍可以飽覽維港景色👏🏻👏🏻👏🏻

整體而言 今次用餐經驗係一種高質生活享受
除左環境舒適 風景宜人
食物質素亦係好有保證
我對咖啡的世界更大開眼界💯😍
2021-06-15
2021-06-12 154 浏览
睇到人哋寫食評Post 相都無乜人又可以坐窗口位影無敵大海景,諗住平日應該無乜人la⋯⋯點知爆哂場🥲,諗住轉個頭晏少少2點半再去la~🤦🏻‍♀️!想坐窗口打卡位真係要睇彩數有d難道☹️NINETY’S嘅ALL DAY Brunch Menus 👍🏻最出色獨特係(Poached Eggs w/ Lemon Yogurt)真係冇得輸😋,不過有d失望係個(Miso Eggplant),睇人哋係原條🍆,🤔唔知點解我今次係切片嘅~希望下次再去可以變翻🍆原條喇😊下次再去一定要坐到窗口位打卡💪🏻
2021-06-11
All  Day  Brunch
  • Poached  Eggs  w  /Lemon  Yogurt
2021-06-12 326 浏览
我一直係NINETYS嘅死忠,九龍終於有分店唔使過海食,開始真係好開心,但今日試完決定都係去返些利街果間好D。首先,佢個brunch board比中環果間少實在太多太多了🙈而且價錢普通貴小小,仲要無咩好揀😫平時一定會點yogurt 的,今日呢個完全唔掂咯,我理解佢叫mousse yogurt ,口感係真係mousse一陣風,而且有塊類似糖膠物體,食完mousse yogurt甜到打咗個冷陣🥶仲有個紫薯cake, 唔知咸定甜,又帶D酒味咁,好奇怪嘅感覺😅下次都係過海食,穩陣D🤪

Brunch  board

下次都係過海食,穩陣D🤪

2021-06-12
2021-06-11 72 浏览
之前已經同朋友去過佢嘅灣仔分店飲過咖啡 覺得好特別 佢嘅咖啡會分做nutty同埋fruity味 好少香港嘅Cafe會做到呢一點 所以都好有深刻嘅印象 今次就同朋友去食吓佢嘅晚餐 就揀咗依間尖沙咀分店 佢係喺誠品入邊 感覺佢咖啡店嘅設計同裝修都好統一 有一種休閒嘅感覺 以木色為主 令人覺得好舒服☺️當然鍾意打卡嘅話 依度都係一個好好嘅位置除咗依啲座位 佢竟然仲有海景位望住尖沙咀海旁😍夜晚同我朋友一邊食住野 飲住野 望住個海旁真係好爽👯‍♂️餐牌主食嚟講都幾多選擇 全部都好吸引 而我第一眼就俾burger board吸引住 有三款選擇 和牛固然好吸引 但係如果唔食牛 餐廳好貼心 仲有雞同埋焗菇選擇 就算係素食嘅你都可以食到😜連薯蓉都有三種口味 仲包埋一個乳酪作為健康嘅甜品飲品方面 當然最想飲嘅係咖啡啦 但係夜晚去到 驚瞓唔着 今次就冇揀到 不過原來除咗咖啡 都仲有好多茶 果汁 mocktail 同埋酒類俾客人選擇首先嚟到嘅係飲品 我就嗌左red ale($78) 佢其實就係本土牌子嘅手工啤 嚟到嘅時候覺得佢嘅包裝好得意 最特別係佢中文名原來係紅Van大佬 好搞笑 佢飲落味道都幾有趣 有啲烘過嘅

首先嚟到嘅係飲品 我就嗌左red ale($78) 佢其實就係本土牌子嘅手工啤 嚟到嘅時候覺得佢嘅包裝好得意 最特別係佢中文名原來係紅Van大佬 好搞笑 佢飲落味道都幾有趣 有啲烘過嘅杏仁同埋拖肥味 我平時都幾少飲啤酒 但係依個我又覺得幾易入口 唔會話特別苦 而我朋友就叫咗果汁 Cabernet rose grape ($58) 佢哋呢隻果汁係來自法國嘅 淨係提子都已經有三個口味選擇 睇佢嘅包裝仲要係100%嘅果汁 俾我感覺舖頭入呢隻果汁已經好有誠意

終於嚟到我好想食嘅M7 WAGYU BEEF BURGER($238) 佢成個presentation都好好睇 一嚟已經忍唔住要相機食先😂

望住佢啲牛肉已經想食落去😂

佢依個漢堡一睇就知好高級 係用咗澳洲嘅M7和牛肉眼嘅位置 聞已經好香 食落去係超級香嘅牛味 佢冇完全煮熟 我估計大概五至七成熟 完全冇血水 食落去係好軟嫩嘅口感 唔少肉汁 個漢堡冇咩好多嘅醬汁 但都唔會話太乾 份量來講都有五至六舊肉 食完成個餐係會好飽 佢個漢堡亦都搭配左一啲羽衣甘藍 仲有啲豆苗 食落去就更加清新 唔會話好油膩 醬汁方面係柚子蜜糖沙律醬 酸酸甜甜覺得好開胃 如果可以多啲就好啦😆個麵包都好有心思 原來係提子包 佢輕輕烘過 所以變咗外脆內軟

另外薯蓉就揀咗黑松露口味(+$20) 薯蓉係好軟綿 唔會食到一粒粒薯仔 因為佢預先就將啲黑松露同啲薯蓉攪勻 所以食落去嘅每一啖都有黑松露嘅香味

最後就係收結嘅yogurt 好簡單嘅一個乳酪再配蜜糖 但係反而令我覺得好清新 甜甜地 少少酸 食完大大個漢堡再加薯蓉再食佢都唔會話食唔落

食完覺得好滿意 除咗咖啡 佢嘅主食都真係好唔錯 配埋個海景真係一流 雖然價錢少少貴 但係食物相當高質 好有誠意同心思☺️
2021-06-06 763 浏览
When I say seaview and brunch, pricy hotel restaurant probably first pops in your mind. This new Ninetys branch at TST Eslite offers just that, the view and relaxing ambiance is indisputable, food though didn’t quite live up to expectation.Brunch board - 4 sides $128Customizable brunch menu where you can select any dishes with two choice of bread (unlimited refill) or rice. The sous vide char siu (+$48) has good honey and roasty flavor but way too dry and tough, crying for some fat to moisten it

Brunch board - 4 sides $128
sous  vide  char  siu
The sous vide char siu (+$48) has good honey and roasty flavor but way too dry and tough, crying for some fat to moisten it up.
I liked the sakura shrimp and crab added to the scrambled egg bringing loads of umami flavor.
mushroom  salad
Mushroom salad was okay but the miso eggplant was way too sweet for my liking.

The homemade salmon rillettes (+$48) was completely flavorless, did the chef forget to season it? 🤔
Spicy  chicken  thigh
The chicken thigh was yummy with Korean style sweet and spicy sauce.

The dish portion was a bit small in general, especially for those meat dishes with extra charges. Without any dining time limit, it’s still a nice cafe to chill with an unbeatable view (if you are lucky enough to secure those window seats 🤪).
2021-05-29
Spicy  chicken  thigh
2021-06-06 523 浏览
今日到訪新開幕的cafe. 迎面是型格咖啡吧,這邊設有吧座和梳打座,很隨性的設計,另一邊是向海的座位,以平實的水泥牆和素色設計,帶一點曰式簡約風格,加上陽光,感覺開揚舒服。Brunch broad 4 sides $128這四拼brunch board 有多款選擇,今日我選咗以下四款-Roasted sesame with rice -Black truffle scrambled egg-crab meat-chicken-mousse yoghurt黑松露炒蛋口感十分香滑,旦味濃香,又有幽香的黑松露醬,加上分量十足,正呀!蟹肉拌上沙律醬,味道鮮美,帶蟹肉的鮮甜味,滑溜溜又濕潤,不錯。烤雞帶一點蜜糖味,甜甜的,肉質嫩滑,幾juicy,白飯滿滿的,口感軟熟,加上芝麻香,平凡中帶一點特色。乳酪大大杯,入口輕如空氣,是airy 的慕絲質感,酸酸甜甜的,又夾有蜜糖脆粒,十分滋味。Flat white $42這奶白咖啡味道甘醇,泡沫細緻,口感香滑,加上微酸的籃莓乾,吊起咖啡的nutty 風味,咖啡味道十分恰意。這一天的午餐很寫意,看看海,呷一口咖啡,在冷氣環境享受曰光,小確幸。

今日到訪新開幕的cafe. 迎面是型格咖啡吧,
這邊設有吧座和梳打座,很隨性的設計,另一邊是向海的座位,
以平實的水泥牆和素色設計,帶一點曰式簡約風格,加上陽光,
感覺開揚舒服。

Brunch broad 4 sides $128

-Roasted sesame with rice
-Black truffle scrambled egg
-crab meat
-chicken
-mousse yoghurt

黑松露炒蛋口感十分香滑,
旦味濃香,又有幽香的黑松露醬,加上分量十足,正呀!

蟹肉拌上沙律醬,味道鮮美,
帶蟹肉的鮮甜味,滑溜溜又濕潤,不錯。

烤雞帶一點蜜糖味,
甜甜的,肉質嫩滑,幾juicy,

白飯滿滿的,口感軟熟,
加上芝麻香,平凡中帶一點特色。

乳酪大大杯,入口輕如空氣,

Flat white $42

這奶白咖啡味道甘醇,泡沫細緻,

午餐
呢個精品咖啡店品牌,近年開下一間又一間,幾進取,不過質素一向都唔錯。今次喺尖沙咀新店食嘅甜品Apple cake (4”)佢有apple,pear,rum raisin 同cinnamon 喺入面,口感豐富,啖啖果肉,梨微酸,蘋果味好突出,提子🍇乾甜蜜蜜,配埋個肉桂餅好香、好誘人,口感有啲似疏乎厘pancake,但係又比佢實淨少少,自己食晒都係啱啱好,有啲意猶未盡添。至於佢嘅咖啡不嬲都幾啱我口味,最抵讚係可以揀fruity/ nutty ,奶嘅選擇又多,餐牌設計簡單易明,對飲咖啡新手嚟講都唔會有壓力,快快樂樂又嘆咗個tea😋😛
Apple  cake

Cappuccino
Apple  cake
Cappuccino
2021-05-30 140 浏览
行行下誠品發現咗呢間高質餐廳,行到好口乾所以決定坐底食杯野&食小小野!我地叫咗Milk Oolong同埋Honeybush (˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)佢地係用鐵茶煲裝住你嘅茶之後自行到出至小杯中因為每一杯浸泡嘅時間都有所唔同所以每一小杯飲嘅濃度都會有所不同但係我敢保證每一杯都係非常順口( ´▽` )飲飲下發現有啲肚餓於是問職員今日嘅Special Cookies係咩職員非常有禮貌咁推薦比我地試matcha味發現真係好好味(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)餐廳會預先heat返塊曲奇所以黎到嘅時候仲係暖暖的同埋加上佢加咗小小綠茶嘅麻薯令到塊曲奇更加之煙韌٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و總括嚟講 值得encore 下一次都會再試吓佢哋唔同嘅嘢食\(≧▽≦)/
行行下誠品發現咗呢間高質餐廳,
行到好口乾所以決定坐底食杯野&食小小野!

佢地係用鐵茶煲裝住你嘅茶
之後自行到出至小杯中
因為每一杯浸泡嘅時間都有所唔同
所以每一小杯飲嘅濃度都會有所不同
但係我敢保證每一杯都係非常順口( ´▽` )
Milk  Oolong

Honeybush

飲飲下發現有啲肚餓
於是問職員今日嘅Special Cookies係咩
職員非常有禮貌咁推薦比我地試matcha味
發現真係好好味(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
餐廳會預先heat返塊曲奇

2021-05-29
Milk  Oolong
Honeybush
Matcha  Cookie
尖沙咀分店窗口位打卡無得輸,奶啡口味可選Choco / fruity style ,手沖都有4款可選,咖啡配上配合咖啡既小食例如藍莓乾送口,令享受咖啡時口味更豐富和諧。另有手工啤酒🍻同咸食。(🌟5分滿分)🍽整體推薦度:4/5😋好味道: 4/5💰價錢合理度:4/5🎡打卡度: 4/5

(🌟5分滿分)
🍽整體推薦度:4/5
😋好味道: 4/5
💰價錢合理度:4/5
🎡打卡度: 4/5
2021-05-25 834 浏览
-🦄NINETYS-BRUNCH BOARD w 4 SIDES Hkd128Rating🌕🌕🌕🌕🌗-好開心而家連尖沙咀都開咗 🥳之前分別去過蘇豪同埋銅鑼灣嘅NINETYS食過嘅所有食物都好高質 一直都係信心嘅保證🤘🏻尖沙咀分店位於星光行誠品 第一次經過個陣無食到然後琴日突登去食 因為心入面一直念念不忘😂尖沙咀分店好正架 可以坐窗邊望住個海嘆美食☺️而且仲可以食到好受歡迎嘅BRUNCH BOARD🍱我今次叫咗4 SIDES w 2 BREADS 試住先如果唔想食麵包嘅朋友仔 仲可以簡食飯架麵包分別簡咗酸種麵包同埋全麥麵包 外脆內軟塊麵包有幾好食就唔使多講了 你哋去試吓就知4個SIZES 款款都好好食 最有驚喜係個KALE我都係第一次食紫色嘅KALE 配埋個醬係無得輸KALE塊塊都咁大塊 超級爽脆又充滿住水份💦前所未有咁新鮮 好似啱啱收成 即扎即食咁粒POACHED EGG又係好大粒 蛋黃勁流心第一次食蛋係配檸檬乳酪醬 新奇又好食嘅味道檸檬乳酪醬係酸酸甜甜咁 好清新 係清新嘅雞蛋😂蟹肉都好誇張 加埋檸檬汁之後 完全將鮮味帶出嚟啖啖蟹肉 唔會食到有蟹殼 真係好幸福架 唔係講笑最後個蘑菇沙律
🦄NINETYS

4個SIZES 款款都好好食 最有驚喜係個KALE
我都係第一次食紫色嘅KALE 配埋個醬係無得輸
KALE塊塊都咁大塊 超級爽脆又充滿住水份💦
前所未有咁新鮮 好似啱啱收成 即扎即食咁
Poached  Egg  w  Lemon  Yoghurt

粒POACHED EGG又係好大粒 蛋黃勁流心
第一次食蛋係配檸檬乳酪醬 新奇又好食嘅味道
檸檬乳酪醬係酸酸甜甜咁 好清新 係清新嘅雞蛋😂

蟹肉都好誇張 加埋檸檬汁之後 完全將鮮味帶出嚟
啖啖蟹肉 唔會食到有蟹殼 真係好幸福架 唔係講笑

最後個蘑菇沙律 我之前係銅鑼灣分店都食過一次

HUMMUS夠哂幼滑 不過比味噌醬搶哂鏡

一直都好鍾意食味噌烤茄子又或者茄子田樂嘅我🤪
對呢道料理十分之滿意 因為係出面好少可食到架
最緊要係個茄子一啲都唔會油膩 仲會愈食愈開胃

好啦 我又係一個人食咗兩份料理 飽死我了(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

最後仲有餐牌
2021-05-23
$249 (早餐)
2021-05-20 257 浏览
New Project landed九龍新店,誠品店內。氣氛什好,裝潢走摩登chilly格局,是看書休息的好地方。店員介紹詳細,感受到他們對自家品牌炒豆的驕傲。選擇了推薦的Fruity豆,Hot Flat White, 鬆濃泡沫充斥着咖啡香,美妙Evening DrinkBrunch Board要把握時機,好似人生
New Project landed

九龍新店,誠品店內。

氣氛什好,裝潢走摩登chilly格局,是看書休息的好地方。

店員介紹詳細,感受到他們對自家品牌炒豆的驕傲。

Brunch Board
要把握時機,好似人生

2021-05-20
2021-05-19 351 浏览
Ninetys終於來到九龍!Congratulations on its sixth shop!! 選址誠品書店內,一個又有文化氣息又可以看到海景的地方。在這裏嘆咖啡,實在無可挑剔。喜歡Chocolaty的朋友可選擇Choco Blend日曬秘魯+水洗新幾內亞+日曬巴西拼配豆。口感順滑,入口可可味濃,甜感較高。喜歡Fruity的朋友則可選擇Fruity Blend水洗巴拿馬+水洗Ethiopia+水洗Kenya拼配豆。入口有淡茉莉花味,亦有羅望子果香,尾韻有檀香,層次豐富。

2021-05-18
5 分钟 (外卖自取)
早餐