2017-01-25 146 浏览
很久沒見的朋友跟她來個小聚會,而且她工作地方搬到銅鑼灣,所以給她選擇餐廳,我這個選擇困難症的人去選餐廳絕對頭痛,她就建議了去公司附近新開的餐廳,OK 啊 反正我就喜歡新餐廳我先到所以先去餐廳,看看地圖才知道 location,在地圖上一直以為是在 “鼎泰Feng” 旁邊,找了幾分鐘,原來就在我站在的那條街,即是 “鼎泰Feng” 對面啦。所以大家去找,記得看清楚咯~ 一進餐廳,“喔” 好新奇喔,原來第一層是沒有桌子,所以是在二樓喔 爬山一條舊舊的唐樓樓梯,上到二樓,馬上感覺不一樣呢。環境很大,空間很好,裝潢是綠葉感覺很清新陽光,需然燈光是暗暗的 但是還是很不錯的環境 邊看menu 邊等朋友 看到 Dinner set 的時候朋友也剛剛到,同時也分析了 Dinner Set 是一個不錯的選擇 平時在西餐or義大利菜 都是點 Spaghetti, Risotto, 或者是 steak, ribs, 已經吃到膩,所以今天我選了不一樣的,我選 “銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁”,而我朋友就選了 “千島醬海鮮薄餅” ,其實還是拿出來 Share 啦 先上的是 Caesar Salad 後再來的是紅湯,

邊看menu 邊等朋友

先上的是 Caesar Salad 後再來的是紅湯,兩樣的 portion 都比一般的餐廳大很多,Caesar salad 做得很不錯,我朋友一直跟我說好吃!紅湯其實不本人是不太喜愛,但是也沒有問店員有沒有白湯,所以還是照喝了。但不覺得差喔!

“千島醬海鮮薄餅”,是墨西哥式的 pizza 是薄薄脆脆的,海鮮菠蘿芝士都搭配很好,就千島醬感覺不夠濃,所以又一點淡,但是這樣也好 如果太鹹了就沒辦法控制,起碼我可以加辣椒仔,不想太濃的朋友這個會很適合

“銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁”, 這個好好吃,銀鱈魚魚皮很脆很香,一點都不腥。魚肉也帶有魚油味道香而不膩,底下又薯條,那些薯條也是超吃的,外脆內嫩,外皮又灑了一些味粉,把薯條味道提升到一個極點喔!!!!

最後上來的甜品是 乳酪雪糕,這個也很好吃,超級濃的乳酪,一吃就知道是純乳酪,沒加水沒稀釋,很濃很濃,正!!!!

由於很快就吃完,我們也想多待聊聊,所以就點了他們家的特飲 “Neighbor”, “可遇不可求”

Neighbor 是我朋友點,我偷喝了一點點,有很重的荔枝味,甜甜的 酸酸的 很開胃

而我的 “可遇不可求” 帶有一點清新感覺,不會很甜,有桃子的香味

後來借店家廁所,要再爬樓梯上三樓,才發現三樓原來也有餐桌,可以容納跟多客人,沒想到有這麼大,八卦的我當然也偷拍一下啦!

2017-01-23
  • 銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁
2017-01-24 68 浏览
銅鑼灣最近開左間新餐廳叫「Neighbor」,一於同媽咪去撐下枱腳。 餐廳雖說係地舖,但主要既座位都置於二樓,綠化既環境,幽暗既燈光,座位闊落好坐。我地今晚點左兩個set dinner,價錢由百幾到二百幾,粉、麵、薄餅、扒類都有,選擇繁多。 頭盤沙律沙律係Caesar Salad,蔬菜爽甜新鮮,麵包夠脆,芝士汁酸咪咪,而且夠晒大碗! 鵝肝多士 ($68) 另外叫左個鵝肝多士,鵝肝豐盈,牛油多士甘香,本來兩樣分開黎食,分別都好好,但如果一齊食呢,就稍嫌少少油膩。 雜菜湯每人大大碗,雜菜唔算好多,不過調味頗佳,酸甜帶辣,而且無落忌廉,夠清,唔會肥,我鍾意! 銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁 (晚餐,$238)主菜黎啦。呢個銀鱈魚值得推介,魚皮煎香,魚肉滑溜,用刀切開,魚肉一片片,夠實淨;底下既薯條夠粗,火候恰到好處,唔好錯過! 千島海鮮薄餅 (晚餐,$178)餐廳做既係羅馬薄餅,全部都係薄批,夠脆夠香口;我地呢個係千島海鮮,酸甜有菠蘿粒,大愛! 乳酪雪糕甜品係乳酪雪糕,竟然帶有煙靭既口感,甜甜既味道,好特別呀!

頭盤沙律

鵝肝多士 ($68)

雜菜湯

銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁 (晚餐,$238)

千島海鮮薄餅 (晚餐,$178)

乳酪雪糕

甜品係乳酪雪糕,竟然帶有煙靭既口感,甜甜既味道,好特別呀!
2017-01-23
2017-01-23 67 浏览
又係一年一度要慶祝嘅時候啦,每逢呢個日子都會去搵啲比較特別嘅餐廳去試,今次就揀咗呢一間餐廳去慶祝我呢個特別嘅日子。喺呢度容許我曬一曬,一朝早就有一摘花送到去公司度俾我,真係非常之開心。所以之後嘅相每一張都會有呢一束咁靚嘅玫瑰花做背景,就比我唒一次咁多啦。今次想先講一講呢度嘅服務,一早我就打電話去餐廳嗰度問一問,問拒可不可以在甜品上面寫我嘅名同埋佢嘅名,餐廳一口就應承左,而且對話中十分之禮貌。呢度嘅大門口一入去就會有啲餐枱,主要係以飲酒為主。去上層就會有好多唔同嘅卡位,大概可以容納幾十人,而且設計比較有園林樸素嘅氣氛。晚餐大概有六個選擇,我哋就揀咗千島海鮮pizza同埋美國牛柳,晚餐前菜係凱薩沙律,然後仲會有一杯野飲或者餐湯,還有個主菜加埋甜品十分之豐富。呢度嘅Pizza嗰邊係用咗薄皮,Pizza食落去外邊非常脆,好似薯片咁。中間嘅材料除咗有千島沙律醬之外仲會有蟹柳,蘑菇 粟米等等。入口味濃,材料多。更多嘅係芝士,拉上pizza就有一大條芝士連住。美國安格斯牛柳--牛柳非常之厚身,份量亦都相當之大。我叫左三成熟,外面就係熟,中間係嫩紅色,口感味道剛剛好。咬落無根,肉質好鮮味,旁邊會有少少

美國安格斯牛柳--牛柳非常之厚身,份量亦都相當之大。我叫左三成熟,外面就係熟,中間係嫩紅色,口感味道剛剛好。咬落無根,肉質好鮮味,旁邊會有少少海鹽,如果唔鍾意點醬汁的話,點小小海鹽更能食出原汁原味。
配上薯條,厚切嘅薯條,熱辣辣炸出嚟,外面脆內面嫩,而且薯條上面晒有少少椒鹽吊味。
之後就係我嘅主角甜品!本身晚餐甜品係會有一個雪糕球,但係今日餐廳就俾咗多咗個窩夫我哋,而且上面除咗有我哋個名之外,仲會有啲心心圖案,代表我哋嘅特別日子,做得非常之靚,真係好想錫個店員一啖,呵呵。

三文魚他他,即叫即做。熱辣辣既多士配上芒果三文魚,味道有層次。極有品味
至於味道方面,上面嘅雪糕球係乳酪味。出面好少會食到呢一種嘅味道。呢個雪糕球嘅口感就會比較黏身,但酸酸甜甜,比起一般水果嘅味道更加特別。
完美嘅日子,完全嘅食物,完美嘅服務。今日真係好滿意,真係好開心。我要多謝你,你,你同你。

2017-01-22 117 浏览
又到星期五,happy Friday . 忙左一星期,今日終於可以放鬆下。今日到左呢間新開的餐馆,內裏裝修好靚。暗暗的燈光,襯上精緻的裝飾品,好有格調。外牆用上一些古舊的古磚分外有品味, 果酸上放上小小的盆栽。 襯托出美的和諧。頭盤先來一盤健康的生果沙律, 多肉少菜的我要多吃沙律。七成熟的牛扒烹調得恰當好處, 牛肉鮮嫩彈牙。 配上原汁原味的燒汁, 把牛肉的精髓升華。薯條炸得恰當好處唔太林又唔太晏。大大件牛扒食到捧腹而回。再嚟叫咗煎銀鱈魚, 用低溫慢火煎銀鱈魚 銀雪魚皮煙煙靭靭。 魚肉鮮甜嫩滑多汁, 一啖咬落去 食得出魚的鮮味。去上卡邦尼汁, 打魚肉鲜味昇華之極端。低溫煮熟的魚擔擔肉多汁口感豐富。配上 薯菜 醒胃可口, 呢一餐唔算太貴每位都係二百零蚊。氣氛好夾調一流, 係一個 好去處
今日到左呢間新開的餐馆,內裏裝修好靚。
暗暗的燈光,襯上精緻的裝飾品,好有格調。
頭盤先來一盤健康的生果沙律, 多肉少菜的我要多吃沙律。
薯條炸得恰當好處唔太林又唔太晏。
大大件牛扒食到捧腹而回。
再嚟叫咗煎銀鱈魚, 用低溫慢火煎銀鱈魚 銀雪魚皮煙煙靭靭。
魚肉鮮甜嫩滑多汁, 一啖咬落去 食得出魚的鮮味。

去上卡邦尼汁, 打魚肉鲜味昇華之極端。
低溫煮熟的魚擔擔肉多汁口感豐富

配上 薯菜 醒胃可口, 呢一餐唔算太貴每位都係二百零蚊。

氣氛好夾調一流, 係一個 好去處
2017-01-22 179 浏览
跟朋友相約銅鑼灣搵食,想搵一間好食又好坐的地方食吓野、傾吓偈,知道邊寧頓街新開了一間質素不錯的餐廳,一於去試試。店員推薦意大利飯及薄餅,但朋友不想吃飯,所以我們選擇了薄餅及銀鱈魚2份晚餐。特飲的名字夠特別,所以我要了一杯「斯里蘭卡吸精吸血大青蛙」,朋友要了一杯「垃圾桶」。顏色鮮綠的「大青蛙」其實是加入菠蘿汁的薄荷特飲,「垃圾桶」是清甜的芒果檸檬梳打,2杯飲品都不算太甜,能中和食物的油膩感。套餐加$28可嘗試這「三文魚他他千層」,名字很吸引,便 order 一客來試試。三文魚他他千層賣相不錯,蒜茸包很香脆,但油膩了一點。三文魚切粒後混上桃粒及沙律醬,層層疊起,味道也不賴。頭盤是簡單清淡的凱撒沙律,新鮮的蔬菜配上煙肉碎、麪包粒,再加入香醋及橄欖油。帶點醋香的沙律,先讓口腔清新一下。這個千島海鮮薄餅真不錯,餅底很薄,所以很脆口,海鮮都算多,有魚、青口、蝦、魷魚等,配上菠蘿及我喜愛的千島汁,吃起來又脆又好味。這個銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁,一上枱,我和朋友第一個反應都是︰咁大塊、咁厚肉嘅!不過鱈魚真的做得不錯,雖然咁厚肉,仍能保持肉質鮮嫩,吃起來仍感到 juicy。淡淡的檸檬香氣,輕輕地滲入口腔,

三文魚他他千層
千島海鮮薄餅
銀鱈魚扒
這個銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁,一上枱,我和朋友第一個反應都是︰咁大塊、咁厚肉嘅!不過鱈魚真的做得不錯,雖然咁厚肉,仍能保持肉質鮮嫩,吃起來仍感到 juicy。淡淡的檸檬香氣,輕輕地滲入口腔,更加突出鱈魚的肥美嫩滑而不漏。鱈魚下還鋪了甘香的薯條,薯條做得也很好,香脆之餘卻不失薯仔的鮮味,但我和朋友再努力也不能把薯條吃光,實在是太飽了。
乳酪雪糕
甜品是乳酪雪糕,味香濃又不算太甜,朋友十分欣賞。
千島海鮮薄餅晚餐
銀鱈魚扒
千島海鮮薄餅晚餐
垃圾桶
2017-01-22 121 浏览
朋友係銅鑼灣聖保祿醫院做俏護士,今次新年前聚會就近近地揀左一間近佢放工既cafe一試,點知質素又真係幾ok wor~間野門面細細,但其實樓上好似有2層都係佢地,都有唔少位~餐牌有我呢啲選擇困難症最中意既set dinner當然二話不說點兩份set dinner 啦!當然,有主見既人可以散叫自己mix & match 啦~佢啲飲品名都好特別,而且仲會寫埋用埋整成,十分貼心我地都各加點左2杯野飲,一陣下文會詳細介紹1/ Caesar Salad (跟餐)大大碗勁滿足,岩哂我啲中意食菜既人~生菜十分新鮮爽口,配上大量磨碎的帕馬森乾酪(Parmesan cheese)、煙肉碎同烤麵包粒,好滿足呀!2/ 餐湯 (跟餐)特濃磨菇菌又係勁大碗!而且入面加左磨菇粒,使口感更豐富!3/黑松露鴨胸意大利飯 (HKD 168)意大利飯中加入左大量彩椒同菇菌類,令棉蜜的意大利飯中口感更佳~而意大利飯的口感亦刻意配合港人口味,沒有跟傳統意大利飯煮成夾生飯,可見十分細心。4/美安格斯肉眼配紅酒汁 (HKD 248)肉眼扒叫左5成熟,廚師火候掌握得十分好牛扒肉味濃,而且肉質十分鮮嫩!廚師完全沒浪費到呢塊高質扒!唔係
間野門面細細,但其實樓上好似有2層都係佢地,都有唔少位~
餐牌有我呢啲選擇困難症最中意既set dinner

當然二話不說點兩份set dinner 啦!
當然,有主見既人可以散叫自己mix & match 啦~
佢啲飲品名都好特別,而且仲會寫埋用埋整成,十分貼心

我地都各加點左2杯野飲,一陣下文會詳細介紹

1/ Caesar Salad (跟餐)
大大碗勁滿足,岩哂我啲中意食菜既人~

2/ 餐湯 (跟餐)
特濃磨菇菌又係勁大碗!而且入面加左磨菇粒,使口感更豐富!

3/黑松露鴨胸意大利飯 (HKD 168)

4/美安格斯肉眼配紅酒汁 (HKD 248)
肉眼扒叫左5成熟,廚師火候掌握得十分好

牛扒肉味濃,而且肉質十分鮮嫩!廚師完全沒浪費到呢塊高質扒!
唔係睇擺係木板上好細塊咁,其實都有成隻手咁大

5/ 飲品
(左) 可遇不可求 (HKD 38)
(右) 斯里蘭卡吸精吸血殺人大青蛙 ( HKD 38)

兩款 Mocktail CP值都極高!
而且完全唔伏,口感十分清新,飲落好順口

個人較偏愛大青蛙,淡淡的簿荷香味配菠蘿汁勁FRESH! Must try again!

6/ 乳酪雪糕 (跟餐)
乳酪味特濃 乳酪味特濃 乳酪味特濃!
很重要所以要講三次

而且不會死甜 友人同我都大愛

食後感 :
環境舒適 唔會轉身就同隔離枱傾計
而且店入面播的英文歌勁好聽
美食 美境 美歌 簡直係prefect
2017-01-19
  • 美國安格斯肉眼配紅酒汁
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。樓上雅座 好鄰居·neighbor。✰•*˚ ✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿ ❤餓底飯聚❤ ❤ 銅鑼灣有很多好吃的地方 今次發現了一家開業不足兩個月嘅新地舖neighbor 果然是一個好鄰居 歐洲風的裝修設計,木製枱木製椅櫈 燈光優雅寧靜,適合情侶 特飲點了neighbor和求其特飲 【neighbor 】充滿果汁集氣息 包括:荔枝、檸檬、橙汁 非常香的 健康清新 【求其特飲 】 原來是士多啤梨、藍莓、檸檬、梳打水等的mixture 賣相一點也不求其 something like 一杯雞尾酒 可愛的酒杯裝出來 非常適合girl的感覺 跟餐的沙律亦非常新鮮 有芝士碎配煙肉脆脆 【美國安格斯肉眼扒】 點了七成熟分量很大 配上沙律菜和小小海鹽 切開肉眼扒 不僅肉厚而且肉汁多多 口感香嫩多汁新鮮 【銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁 】 大大件的銀雪魚皮做得香脆 內裏是白嫰魚肉 最香士檸檬牛油忌廉汁再配上番茄乾 用酸來調出甜味 非常好吃的味道 一定要試這一個菜 甜品也很不錯 用的是乳酪雪糕 黏黏的,酸酸甜甜很消滯也很開胃 ✿╮♥╭✿

雜感女生 好味日記

˚*•。樓上雅座 好鄰居·neighbor•*˚

✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿

餓底飯聚

銅鑼灣有很多好吃的地方

今次發現了一家開業不足兩個月嘅新地舖neighbor

果然是一個好鄰居

歐洲風的裝修設計,木製枱木製椅櫈

燈光優雅寧靜,適合情侶

特飲點了neighbor和求其特飲

【neighbor 充滿果汁集氣息

包括:荔枝、檸檬、橙汁

非常香的 健康清新

【求其特飲

原來是士多啤梨、藍莓、檸檬、梳打水等的mixture

賣相一點也不求其

非常好吃的味道

一定要試這一個菜

甜品也很不錯

用的是乳酪雪糕

黏黏的,酸酸甜甜很消滯也很開胃

✿╮╭✿
题外话/补充资料: 小評: 味道:★★★★☆ 環境:★★★☆☆ 服務:★★★★☆ 衛生:★★★★☆ 抵食:★★★★☆
2017-01-19
2017-01-19 78 浏览
幾近地鐵站~~第一眼望以為係酒吧~原來要行樓梯上二樓~ 唔算大~但裝修幾好~坐得幾舒服~都幾適合三五知己談下心=)以銅鑼灣既西餐黎講價格唔算貴 首先有個凱撒沙律都幾新鮮~ 菜切得幾細醬料都足夠既 麵包粒都幾多 增加口感=)飲品餐湯只能選一~我就揀左餐湯~羅宋湯~偏酸~~夠哂開胃=)好足料~~比較’結’ 身~見到加$28蚊就可以有多個三文魚他他千層~勁抵剩係兩塊蒜蓉包都已經值回栗價!勁香~烤得岩岩好~蒜蓉味同牛油都可以完全cover到哂成個包~好耐未食過咁有水準既蒜蓉包!當然~三文魚當飯食既感覺都好正~口感無敵爽!主菜一 : 黑松露鴨胸意大利飯 ($168)有三大塊鴨胸~~非常夠味!意大利飯濕度同軟硬度都適中 =) 好夠味~好多三色椒 切得大細粒一樣~入口已經同飯溶為一體~感覺自己好健康xd碟都幾深 女仔會夠飽的=)銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁 ($238)個汁調得好好 唔會太酸蓋過哂魚既鮮味魚身超滑~一D渣既感覺都冇=)銀鱈魚最中意既當然係佢塊皮~~好味!唔好睇少D薯條~超好味!黎到既時口直程係’辣’口!最後仲有餐甜品~開頭以為係普通既雲呢拿ice-cream原來係類似雪糕乳酪咁 質感幾得
幾近地鐵站~~
第一眼望以為係酒吧~原來要行樓梯上二樓~
唔算大~但裝修幾好~坐得幾舒服~都幾適合三五知己談下心=)

以銅鑼灣既西餐黎講
價格唔算貴
首先有個凱撒沙律
都幾新鮮~ 菜切得幾細
醬料都足夠既
麵包粒都幾多 增加口感=)
飲品餐湯只能選一~我就揀左餐湯~
羅宋湯~偏酸~~夠哂開胃=)
好足料~~比較’結’ 身~
見到加$28蚊就可以有多個三文魚他他千層~勁抵
剩係兩塊蒜蓉包都已經值回栗價!
好耐未食過咁有水準既蒜蓉包!
當然~三文魚當飯食既感覺都好正~
口感無敵爽!
主菜一 : 黑松露鴨胸意大利飯 ($168)
有三大塊鴨胸~~非常夠味!
意大利飯濕度同軟硬度都適中 =) 好夠味~
好多三色椒 切得大細粒一樣~
入口已經同飯溶為一體~感覺自己好健康xd
碟都幾深 女仔會夠飽的=)
銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁 ($238)
個汁調得好好 唔會太酸蓋過哂魚既鮮味
魚身超滑~一D渣既感覺都冇=)
銀鱈魚最中意既當然係佢塊皮~~好味!
唔好睇少D薯條~超好味!
黎到既時口直程係’辣’口!
最後仲有餐甜品~
開頭以為係普通既雲呢拿ice-cream
原來係類似雪糕乳酪咁
質感幾得意=)平時比較少食=)
個人覺得唔單止主菜出色
綠葉配菜都實在係令人驚喜=)
2017-01-17 271 浏览
Openrice寫餐廳地址係地鋪,還以為對住條大街食飯,原來係樓上雅座。踏上階梯才發現是唐樓設計。餐廳裝潢以木系為主,沉實得黎不失時代感,加上樓底高,感覺幾舒服。餐廳菜式雖然主打食意大利菜 (飯/pizza/意粉),但菜式風格都幾廣泛。就以Dinner Set為例就有「德國燒豬仔骨」同「美國安格斯肉眼扒配紅酒汁」食。小弟因為呢排鐘意德國,所以點左前者。頭盤:輕盈Salad,加左parmesan同煙肉碎,味道有d似Caesar Salad (當然如果有埋麵包粒就更似呢)。主菜:德國燒豬仔骨。望落有點乾身,肉身亦唔算肥厚,幸而食落冇想像咁乾身,肉身都算入味,如果額外點燒烤醬食應該會更加好味 (嘿嘿)。配上粗身薯條打孖食,份量啱啱好。仔細一看,呢度餐碟以至木盤都印有餐廳字同年份1890,頗具特色 (按:猜想年份可能係唐樓興建年份,有待考證)。不得不提呢度特飲既中文名相當鬼馬,例如「垃圾桶」、「求其特飲」、「小丑」……好在都睇得明d英文寫咩先知杯野係咩料。食完豬仔骨因為覺得有d膩,於是膽粗粗叫杯「可遇不可求」 (水蜜桃(果泥)、紅石榴糖漿、青檸汁、紅薑啤)。未飲都知道會好甜,只係冇諗到甜度有d
頭盤沙津
德國燒豬仔骨

可遇不可求
未飲都知道會好甜,只係冇諗到甜度有d近乎嗆喉 (比眼前apple crumble仲要甜),所以只係飲左一半。

總結:餐廳氣氛環境都好舒服,又一談心食飯好地方……

p.s.早兩天在長沙灣睇到一間新開餐廳同樣叫Neighbor,未黎仲以為兩間有關連呢 (諗多左?!)
2017-01-11
2017-01-16 102 浏览
由一幢舊樓改造,簡约舒適的装修,很適合和朋友聚餐的地方, 價錢也很便宜。看見dinner有我喜歡的安格斯牛扒。餐湯是南瓜湯,香滑南瓜味濃😋。凱撒沙律雖然是套餐但分量也頗大,沙律菜非常之新鮮。主角上場 美國安格斯肉眼扒配紅酒汁,五成熟切開時沒有血水出但肉是粉嫰色,微焦入口時肉汁滿溢,非常之鮮嫰美味,配菜的粗薯條外脆內軟。甜品是乳酪雪糕配布朗尼,乳酪微酸是很好的飯後甜品,布朗尼不太甜所以不會太膩。走時看見午餐牌,忍不住手多多張他拍下,因為價錢太便宜了。
看見dinner有我喜歡的安格斯牛扒。
餐湯是南瓜湯,香滑南瓜味濃😋。
南瓜湯
凱撒沙律雖然是套餐但分量也頗大,沙律菜非常之新鮮。
美國安格斯肉眼扒配紅酒汁
走時看見午餐牌,忍不住手多多張他拍下,因為價錢太便宜了。
2017-01-03
南瓜湯
美國安格斯肉眼扒配紅酒汁
2017-01-16 91 浏览
上星期約左一班朋友去工展會shopping,行完街累到不得了,就去朋友推介在附近的新餐廳Neighbor試一試。餐廳坐位闊落,氣氛唔錯,同朋友坐低傾計食飯好舒服,食物選擇也算多,我們各點一份Dinner set。飲品朋友選了益力多梳打,而我則喝簡簡單單的凍檸茶。凱撒沙律, 大大碗沙律菜新鮮又爽脆,醬汁濃郁,略嫌鹹了一點。美國安格斯肉眼配紅酒汁,五成熟,口感軟淋唔會韌,肉汁豐富牛肉味濃,有水準!淡紅色肉質嫩滑不見血水,岩岩好!粗薯條也是我的最愛,香口又有濃濃薯仔味。千島海鮮薄餅,薄餅配料豐富配上大量芝士,香味濃郁而且有拉絲效果,薄身薄餅夠脆口好惹味!!千島海鮮薄餅,薄餅配料豐富配上大量芝士,香味濃郁而且有拉絲效果,薄身薄餅夠脆口好惹味!!
飲品朋友選了益力多梳打,而我則喝簡簡單單的凍檸茶。
淡紅色肉質嫩滑不見血水,岩岩好!
粗薯條也是我的最愛,香口又有濃濃薯仔味。
2016-12-29
  • 美國安格斯肉眼配紅酒汁
2017-01-13 294 浏览
放工出左銅記,要去宜x傢私買d家俱仔~順便食左幾粒瑞典肉丸,點知食完仲肚餓!!!係咪D酸mei mei嘅肉丸醬激發起左D胃酸~又是時候同男人去醫肚仔,上網見到間新新地食西餐嘅,去Try Try先!去到門口,裝修唔錯~門口仲貼左幾個藝人都食過呢間野啵~餐廳坐位寬敞,調了較暗的光線,寧靜的空間,舒適的裝修,是三五知己聚腳吹水嘅好地方!我冇選擇到set dinner,因為見到有D野係menu散叫幾吸引喎~蒜蓉包包黎到超新鮮,熱辣辣,個邊脆卜卜,包包上佈滿牛油香草同蒜蓉,甘香脆口~紐約薯條特粗薯條,口感特別好,上面散上左特別嘅味粉!咸咸香香!而且份量好多~個burger一黎,咦?!原來有跟埋薯條架!早知小食嗌第樣可以試多款嘛~先前嘅一大兜薯條再加埋呢度,多左D添~冇叫餐,就係因為呢個burger 所以散叫,雙鵝肝牛肉漢堡~太吸引吧~打開個包𣈴左一下,鵝肝好足料wor!!牛肉我request 左5成熟,達標!牛肉唔算好juicy但一定唔乾~牛肉,鵝肝,芝士,蕃茄,生菜,配上小小辣嘅醬汁,入口好香好惹味!男人都大讚好味道!松露菇菌意大利飯第一次食意大利飯係甘足份量,平時好多時得細細碟份量好少,唔好

放工出左銅記,
要去宜x傢私買d家俱仔~
順便食左幾粒瑞典肉丸,點知食完仲肚餓!!!

係咪D酸mei mei嘅肉丸醬激發起左D胃酸~
又是時候同男人去醫肚仔,
上網見到間新新地食西餐嘅,去Try Try先!

去到門口,裝修唔錯~
門口仲貼左幾個藝人都食過呢間野啵~
餐廳坐位寬敞,調了較暗的光線,
寧靜的空間,舒適的裝修,
是三五知己聚腳吹水嘅好地方!
我冇選擇到set dinner,

因為見到有D野係menu散叫幾吸引喎~
蒜蓉包包
黎到超新鮮,熱辣辣,
個邊脆卜卜,包包上佈滿牛油香草同蒜蓉,
甘香脆口~
紐約薯條
特粗薯條,口感特別好,
上面散上左特別嘅味粉!
咸咸香香!而且份量好多~
個burger一黎,咦?!原來有跟埋薯條架!
早知小食嗌第樣可以試多款嘛~

先前嘅一大兜薯條再加埋呢度,多左D添~
冇叫餐,就係因為呢個burger 所以散叫,
雙鵝肝牛肉漢堡~太吸引吧~

打開個包𣈴左一下,鵝肝好足料wor!!
牛肉我request 左5成熟,達標!

牛肉唔算好juicy但一定唔乾~
男人都大讚好味道!
松露菇菌意大利飯
第一次食意大利飯係甘足份量,
平時好多時得細細碟份量好少,
唔好睇個平面碟甘,
其實好碟幾深下~
呢個飯菇菌味道特濃,

飯略為少少硬,但好creamy~
Oreo 奶昔冰沙

可可味道比Orea重~
味道較甜~
益力多梳打
飲落去一細細粒嘅椰果,
味道酸酸甜甜,好清新,
解解膩感~
乳酪雪糕
口感跟一般雪糕唔同~
同埋好似冇甘易溶~
我估應該係呢間食店自家製嘅雪糕~
有淡芝士同奶嘅香味~好幼滑~
食飽飽,走人~
番屋企睇藍海傳説先~
呢個雙鵝肝牛堡,我會再黎覆卓!
I will be back!!!
2017-01-11
  • 雙鵝肝牛肉漢堡
2017-01-06 701 浏览
係銅鑼灣旋轉天橋下面的唐樓,突然來大翻身~ 門口看似細細的,就像只做外賣生意~ 但走上二層樓梯後,原來別有洞天~ 樓上的空間竟然無比的寬落~ 裝修設計簡單但有品味~~仲可以保留唐樓的特色~ 很喜愛枱上的這株小草(後尾先知道佢係假的) 讓室內環境有了一點點的生機~ 一大班人,有時真係好難搵位 看這個長枱,就是成羣朋友一齊黎都無問題~ 是夜點了套餐~ 另以JETSO 價HKD 28蚊加左個三文魚他他千層~ 估唔到呢D細型的CAFE 竟然有自己名的碟呀~ 而且設計仲幾靚添~ 餐飲加錢可以轉特飲 老公要左呢個"可遇不可求"~ 以PEACH GINGER ALE LIME JUICE 等等混合而成 顏色是幾SOFT 幾靚~ 味道我自己就覺得麻麻地~因為感覺有DD藥水味咁~ 我嘛,當然要試一試呢度既特飲 Neighbor 有Lychee, Lemon, orange juice 同Sprite 呢個嘛,就是我杯茶,有荔枝的清,亦有果汁的甜 仲有打爛左既荔枝肉混在其中 雖然勁大杯,不過我飲哂~XD 套餐的CAESAR沙律,份量不少呀~ 醬汁也撈得很均勻,沒有一PAT PAT 醬咁
係銅鑼灣旋轉天橋下面的唐樓,突然來大翻身~

門口看似細細的,就像只做外賣生意~

但走上二層樓梯後,原來別有洞天~

樓上的空間竟然無比的寬落~

裝修設計簡單但有品味~~仲可以保留唐樓的特色~

很喜愛枱上的這株小草(後尾先知道佢係假的)

讓室內環境有了一點點的生機~

一大班人,有時真係好難搵位

看這個長枱,就是成羣朋友一齊黎都無問題~

是夜點了套餐~

另以JETSO 價HKD 28蚊加左個三文魚他他千層~

餐飲加錢可以轉特飲

老公要左呢個"可遇不可求"~

我嘛,當然要試一試呢度既特飲

Neighbor

呢個嘛,就是我杯茶,有荔枝的清,亦有果汁的甜

仲有打爛左既荔枝肉混在其中

雖然勁大杯,不過我飲哂~XD

套餐的CAESAR沙律,份量不少呀~

醬汁也撈得很均勻,沒有一PAT PAT 醬咁~

可惜沙律醬味道偏酸了~ 要再調一調比較好~

呢個就係加左28蚊的三文魚他他~

28蚊黎講真係幾抵~堅係有唔少三文魚的~

他他入面既Chive無咩味~所以食到三文魚有少少腥味~

牛魔王的老公當然要食牛扒

叫左個ANGUS RIB EYE STEAK~

比起跟來的燒汁,我更愛沾上碟邊的粗盬~

叫左medium rare~ 外香內軟的~

可惜牛味不太濃~

扒的另一邊,過熟了~

不過無落鬆肉粉,很有質感,熟左都依然唔韌

都算是另一種食法吧~

另一個主菜

千島海鮮pizza~

賣相就麻麻了,放兩隻蝦係面可能會吸晴d~

至於海鮮嘛,都係細細碎碎地~ 沒有看頭~

比起牛扒,這個略嫌失色了~

失望之際~最後來大驚喜~

跟餐的甜品,竟然咁豐富~ * . * (雙眼發光中)

這個可不是一般的雪糕,而是乳酪雪糕呀~

酸酸甜甜的乳酪味加上帶點煙韌的質感~ 超讚~ 超讚~

另一個朱古力brownie

我自己本身幾怕食brownie,覺得太過甜~又膩

見到呢舊野時確實有d擔心~

但食落後擔心完全無哂啦~

有濃濃的朱古力味,但沒有一味的死甜~

接近dark chocolate 感覺~ 完全可以HANDLE 到~

底有一層硬硬的朱古力,軟硬兩種朱古力口感混在口中溶掉了~

沾上乳酪雪糕一齊食,又係另一種味覺的享受~

雪糕的凍混合朱古力的濃,更加快左食的速度~@@

基本上,呢個甜品已值回票值~
题外话/补充资料: 呢度的光線真係好暗~
2016-12-29
  • 乳酪雪糕
  • BROWNIE
  • RIB EYE STEAK
  • Neighbor
2017-01-04 102 浏览
年尾同同事們趕住係本年度用埋公司福利洗牙,一行四人係銅鑼灣洗完牙補完牙,搞掂哂先至夜晚8:30,就係附近搵到呢間新開既餐廳一齊食晚飯。餐廳由地下去到三樓,空間好寬闊,燈光偏暗,都幾有情調。就黎九點,極度肚餓既我地超快就落好單。特飲 Neighbor (左) 可遇不可求(右)我點既Neighbor 叫得做店名,就知食店對呢杯特飲幾有信心。 裡面有荔枝、檸檬同橙做主調,飲落好清新,而且又有荔枝香味,份量絕不欺場,我飲到食完飯都未飲哂。呢到既飲品名,好多都好有趣味性。好似右邊呢杯粉紅色既就叫可遇不可求,係同事點既。忌廉雜菌濃湯 (套餐)先黎既餐湯已經好有誠意,湯碗好似麵碗甘大,裝左半滿既濃湯,黎到既時候十分熱燙。湯入面有滿滿既雜菌,口感濃稠得黎好有顆燈感。而且味道充滿菌香,唔洗三數分鐘就比我地幾個飲哂喇。凱薩沙律 (套餐)沙律比較普通,羅馬生菜幾新鮮,好爽脆。美國安格斯肉眼配紅酒汁 $248十分欣賞伴碟既粗鹽粒,食牛扒就係要配鹽食最好味。牛扒外在燒得焦糖化,微焦又帶點潤澤,好吸引。切開後五成熟既牛扒內裡顏色粉嫩。牛味頗濃,口感嫩得黎唔韌,沾上海鹽食已經好夠味。粗薯條熱辣辣,外層好乾脆唔油膩。

餐廳由地下去到三樓,空間好寬闊,燈光偏暗,都幾有情調。

就黎九點,極度肚餓既我地超快就落好單
特飲 Neighbor (左) 可遇不可求(右)

忌廉雜菌濃湯 (套餐)
凱薩沙律 (套餐)
沙律比較普通,羅馬生菜幾新鮮,好爽脆。
美國安格斯肉眼配紅酒汁 $248
切開後五成熟既牛扒內裡顏色粉嫩。
牛味頗濃,口感嫩得黎唔韌,沾上海鹽食已經好夠味。
粗薯條熱辣辣,外層好乾脆唔油膩。
銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁 $238
另一個主菜,擺盤好靚,不過份量較少。
奶白色既醬汁十分幼滑,有啖啖牛油香。
銀鱈魚經過煎封,再配合奶油醬,口感有層次。
龍蝦汁蟹肉意大利粉 $108
好有驚喜既意大利粉,蟹肉多到每啖都充斥住口腔。 而且蟹肉好鮮味,肉質唔鬆散,食得出既新鮮。
內裡仲有雜菌、鮮茄,配合埋濃蝦汁,味道相當豐富。
森林雜菌簿餅 $108
超薄既餅底,店員話係屬於羅馬風格。
雜菌鋪滿整個pizza,焗完軟淋又多汁,同脆薄餅底好夾。
水牛城雞翼 $62
醬汁掛滿每一隻雞翼,烤香既雞翼無哂多餘油脂,微辣又酸酸甜甜甘樣,好惹味。
乳酪雪糕配布朗尼 (套餐)
套餐包既甜品, 雪糕係froyo, 作為飯後refreshment 十分之適合。
布朗尼亦係意料之外既濃郁,食完感到好滿足。
熱檸水 (套餐)
同事話一定要一提呢到既熱檸水,話好有水準渦(!?)

2016-12-28
  • 龍蝦汁蟹肉意大利粉
2017-01-03 180 浏览
工展會一輪血拼過後,己手軟腳軟,肚餓得不得了,在附近找了間新開不久的餐廳,前身應該是玩具店,靜悄悄己變成餐廳,㚈觀水泥牆身一幢樓房,好有raw的味道。內裡裝潢非常寛敞,敍會聊天好地方。求其特飲鬼馬名字的特飲,鲜艷色彩好美喔!有士多啤梨,藍莓,檸檬....的味道,複雜又清新。日本帶子剌身沙律帶子㚈微焦,內裡呈透,鮮嫰滑,但可惜太矜貴只一粒,有點吊胃。芝士焗青口陣陣芝香樸鼻,青口嫰口多汁。南瓜忌廉湯綿綿細滑,南瓜味好濃,👍銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁銀鱈魚好嫰好滑,入口即化感覺。檸檬味稍遜,反而牛油忌廉汁味濃厚。配菜薯條頗多,食不停口。Brownie 配雪糕朱古力味不太濃不太甜。雪糕味道有點似乳酪,好新奇。食到䑛䑛脷。Cappuccino 濃郁香醇,回甘力強,甜點的最佳拍檔。飲飽食醉,係時候拿戰利品回家了。
求其特飲

鬼馬名字的特飲,鲜艷色彩好美喔!
有士多啤梨,藍莓,檸檬....的味道,複雜又清新。
求其特飲
日本帶子剌身沙律

日本帶子刺身沙律
芝士焗青口

陣陣芝香樸鼻,青口嫰口多汁。
南瓜忌廉湯

綿綿細滑,南瓜味好濃,👍

銀鱈魚檸檬牛油忌廉汁
Brownie 配雪糕

Brownie配雪糕
Cappuccino

濃郁香醇,回甘力強,甜點的最佳拍檔。
Cappuccino
飲飽食醉,係時候拿戰利品回家了。

2017-01-03
日本帶子刺身沙律