2017-03-21 136 浏览
呢間係銅鑼灣嘅✌地下果層有人飲下咖啡傾下計,上一層就係餐廳😏環境都ok嘅,食物質素也算可以😌中規中矩之選,也不算很貴,叫上美國安格斯肉眼才$178係粗薯條啊!薯味比較重。但有點血水medium rare很粉嫩呢。都幾juicy,點翻旁邊啲鹽帶翻啲牛味。Parma ham salad。不過其實所有salad個base係一樣㗎。個意粉口感幾好。都幾多料㗎。顏色控特別喜歡彩色飲料。而且都幾大杯㗎。係芝士青口呢。芝士份量岩岩好又唔太膩。
係粗薯條啊!薯味比較重。但有點血水
個意粉口感幾好。都幾多料㗎。
顏色控特別喜歡彩色飲料。而且都幾大杯㗎。
係芝士青口呢。芝士份量岩岩好又唔太膩。
2017-03-20 208 浏览
今日往Neighbor食晚餐, 我點了銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁套餐(配凱撒沙律, 西蘭花忌廉湯、乳酪雪糕和凍焦糖朱古力)。銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁, 銀鱈魚切成一小塊, 煎得好香好鮮甜, 配上檸檬牛油忌廉汁更能突出魚的鮮味, 薯菜有炸薯條, 西蘭花和車厘茄, 炸薯條炸得爽脆, 另外西蘭花和車厘茄好爽口鮮甜;凱撒沙律, 沙律菜配上車厘茄和芝士碎, 食落開胃惹味, 沙律菜食落好清新, 芝士碎好香濃, 配上鮮甜車厘茄, 食落口感豐富, 西蘭花忌廉湯值得推介, 上桌時熱辣辣,有濃香西蘭花味, 入口味道好似食緊整顆西蘭花似的, 好濃香的忌廉味, 值得推介的西蘭花忌廉湯;乳酪雪糕入口香滑, 甜度適中;凍焦糖朱古力, 朱古力味香濃, 但略嫌焦糖味重左, 如果焦糖味甜度下調一點, 味道會好些餐廳擺設營造南非草原的感覺,座位舒適, 上菜速度快, 食物美味, 好有水準, 好食晚餐,值得推介的西餐廳。

凱撒沙律, 西蘭花忌廉湯
銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁
凍焦糖朱古力
2017-03-14
2017-03-20 168 浏览
最近發現坐車返屋企都經過依間餐廳,每次都話下次試吓先。但因為地點並非人流地帶,所以每次都遺忘了但機會總會來的,今次聚餐朋友提議食Neighbor, 終於可以試下啦~其實位置都唔係好隔涉,食完飯可以繼續去sogo行街街~~~Set dinner, 唔貴囉!幾好幾好!!!頭盤凱撒沙律,蔬菜好新鮮但配上芝麻醬,如配黑醋效果應更好餐湯,今日係西蘭花忌廉湯,好特別 超濃郁西蘭花味,yummy加拿大豬鞍扒~~厚切份量十足,配粗薯條,比例剛好。豬扒並沒有配上醬汁, 但點上少少粗海鹽食已經吊出豬味。美國安格斯肉眼配紅酒汁,扒身厚切,7成熟中間呈現粉紅色充滿肉汁,火喉掌握得好好。Juicy 是日甜品。起初以為係雲呢拿雪糕,但味道酸酸又有種重重的奶油香,問清楚原來係乳酪雪糕,酸酸的正好一解肉食的油膩感,又唔怕肥,全無罪惡感。

但機會總會來的,今次聚餐朋友提議食Neighbor
, 終於可以試下啦~
其實位置都唔係好隔涉,食完飯可以繼續去sogo行街街~~~

Set dinner, 唔貴囉!幾好幾好!!!
頭盤凱撒沙律,蔬菜好新鮮但配上芝麻醬,如配黑醋效果應更好
餐湯,今日係西蘭花忌廉湯,好特別
超濃郁西蘭花味,yummy
2017-03-17 113 浏览
早排行過附近見到新開左間餐廳,今日就約埋朋友仔一齊去食野環境氣氛都唔錯,傾計食飯最重要係坐得舒服。七點鐘去到,第一層的坐位已經差唔多坐滿,不過我發現呢間餐廳係有幾層架,而且每層的裝飾都唔一樣睇完Meunu最後叫左2個Dinner Set同一小食,Set包括有沙津、主菜、飲品同甜品凱撒沙津,開頭以為會係好細份,點知份量都多,蔬菜夠新鮮~夠哂香濃的南瓜湯~香脆紐約薯條,薯條最好食就係粗身的薯條,外層炸得香脆千島海鮮薄餅,餅底夠薄又香脆,Pizza加入千島醬、蕃茄醬和大量的芝士,餡料有魷魚、魚等,自己就喜歡食多芝士的Pizza,真係岩哂我口味德國燒豬仔骨,份量好大的豬仔骨,燒得岩岩好唔會話好乾身,食落口肉質夠淋,另外仲配有燒烤醬,喜歡的可以沾少計一齊食,味道就更惹味~芒果乳酪奶昔沙冰,芒果控既我一定要飲佢,奶昔加上乳酪,酸酸甜甜朋友的Cappuccino乳酪雪糕, 食落質感會有煙韌的應覺,好重的乳酪味
早排行過附近見到新開左間餐廳,今日就約埋朋友仔一齊去食野
凱撒沙津,開頭以為會係好細份,點知份量都多,蔬菜夠新鮮~
夠哂香濃的南瓜湯~
香脆紐約薯條,薯條最好食就係粗身的薯條,外層炸得香脆
朋友的Cappuccino
乳酪雪糕, 食落質感會有煙韌的應覺,好重的乳酪味
2017-03-16 145 浏览
開始發覺在香港有很多自主式經營的西式餐廳堀起,當品嚐過後在食材及水準方面都是有質素的,最近相約友人星期六晚飯,正正就給我遇上了我所述的餐廳,真心講以往想鋸扒時,只會想到simple life,但因為不接受訂枱關係,想吃也要擇時辰,而現在我決定轉移陣地了。 Neighbor在銅鑼灣區,從地鐵A出口直達需要步行5-10分鐘,位置不難找。 約傍晚7時,餐廳有兩層,下層主要是水吧,到達後侍應生很快便安排了四人桌給我倆坐下,但我眼見幾乎已滿座。 看看餐牌有什麼好吃,設有晚市套餐,最後與友人選了美國安格斯肉眼配紅酒汁及黑松露鴨胸意大利飯,套餐包含沙律/餐湯、甜品及飲品。 這裡的地方不算大,環境較昏暗,有酒吧氣氛。 先從來沙律,是大眾喜愛的凱撒沙律,山菜爽脆幾新鮮,份量適中,伴了沙律醬挺惹味,還有水份重重的鮮蕃茄。 過了一會兒,奉上美國安格斯肉眼配紅酒汁,遠處已能嗅到肉眼肉汁的香味,我已經流哂口水了,我點了5成熟,肉汁滿滿的,十分好咬口,厚度適中,以木板盛上擁有扒房的賣相質素,木板上灑上粗鹽,可沾來吃,我個人喜歡原汁原味的吃牛,肉眼下有粗薯條及西蘭花伴菜。 肉質真的很鬆軟,令我這刻感

這裡的地方不算大,環境較昏暗,有酒吧氣氛。

肉質真的很鬆軟,令我這刻感覺自己很幸福,眼前的美食能把一切的煩惱都拋開了,美味程度能媲美連鎖式扒房。

再來黑松露鴨胸意大利飯,賣相不錯,中央的碟底其實是很深的,不要看輕份量,足夠二人品嚐,鴨胸肉質煙韌,沒有鴨腥味,而且都挺厚的,份量絕對值回票價。

每顆意大利米均沾有黑松露的香味,味道很夾,飯粒烹調的熟透度剛剛好,軟而彈牙,咀嚼有口感。

另外我們還加了一款小食,鐵板芝士西蘭花,這款小食也不錯喔! 起初還擔心西蘭花都過老太淋而不好味,但當咬一口時,仍然十分爽口,烹調工夫到位,混了芝士一起吃又不會過膩,黏上芝士更有種芝士醇香的口感。

點了基本的熱檸水及特飲,因我無意中發現多款特飲的名字十分有趣,誓要點一杯來試試看。

特飲中有垃圾桶及這款斯里蘭卡吸精吸血殺人大青蛙,最後選了這款因覺得名字太古怪,其實此款特飲是以薄荷、菠蘿、果汁調配而成,賣相真的有青蛙的感覺,哈哈! 喝一口後更會令我聯想起叢林的意境,有點是童話故事中的飲料出現在現實世界裡般。

最後來個雪葩甜品劃上句號。

2017-02-25
  • 斯里蘭卡吸精吸血殺人大青蛙
  • 黑松露鴨胸意大利飯
2017-03-14 1874 浏览
今天相約了朋友在銅鑼灣吃晚飯,我們選擇了在sogo附近的Neighbor 吃西餐,順便聊聊天。原先以為這只是一間普通的餐廳,但是入到去,還需要走一條樓梯上去, 令人有充滿期待的感覺。這裏的燈光有點暗,令人感覺很舒服很relax。而且大部份都用上木製的家具,有溫暖的感覺。我們叫了兩個set dinner, 分別係美國安格斯肉眼同三文魚,也叫了個小食。首先來了餐湯及沙律,餐湯是番茄湯,味道酸甜很開胃,而且用上特色的杯來裝,很像飲咖啡的感覺。沙律十分新鮮,用上了新鮮的生菜加上芝士粉及麵包糠,也令人十分開胃。三文魚配檸檬牛油忌廉汁這個主菜份量也挺多的,有兩塊大大的三文魚扒, 三文魚外皮煎得很香脆,入面魚肉也很鮮嫩,充滿了omega 3的感覺。薯條也很粗很脆,真飽肚!美國安格斯肉眼配紅酒汁想不到這個牛扒份量也是很大的,差唔多有一隻手板咁大, 而且底下還有很多薯條呢!這個肉眼牛肉味很濃郁,真是意想不到,配上紅酒汁,更加香!而且肉質很軟熟,輕輕一切便可以了!薄荷朱古力這個朱古力有淡淡的薄荷味,而且又不搶朱古力本身的味道,令到口腔涼涼的!蒜蓉包這個蒜蓉包焗得十分香,脆脆的,蒜蓉味十足!最後還有個乳酪雪
三文魚配檸檬牛油忌廉汁

薄荷朱古力
蒜蓉包
這個蒜蓉包焗得十分香,脆脆的,蒜蓉味十足!
最後還有個乳酪雪糕,味道不是太甜,偏酸的。可以中和朱古力的甜,也不會太膩。
2017-02-23
  • 凱撒沙律
作為一個港島懶人,其實出去食飯都係去指定餐廳,又或自己既飯堂,新意欠奉,自己都覺得有點太悶了!就上網搵下有咩銅鑼灣新餐廳,試下喇!又比我搵到間幾高水準既餐廳!環境不錯,價錢唔貴!地理位置又好,仲有兩三層,唔怕無位坐!係怡和街鼎泰豐對面,以前係賣玩具模型架!門口望入去以為細細間,nonono,佢仲有樓上雅座的!我地是晚就係二樓用餐~走美式工業風,再加少少綠色原素,燈光淡黃,好舒服好relax!岩朋友傾計用餐!跟餐的沙律及餐湯都 非。常。大。份 !!!驚喜驚喜!沙律菜新鮮,加入芝士碎橄欖油等,已經好好吃。蕃茄湯有大量蔬菜,健康好味!小食我們點了水牛城雞亦及鵝肝多士.鵝肝煎過後仍保持獨有的香肥口感,配脆身多士,兩者融合,好想再來多份!水牛城雞亦香辣惹味又脆口,正!飲品都唔貴,特調都係$38杯,仲要咁大杯,抵呀!綠色既係:斯里蘭卡吸精吸血殺人大青蛙!我就係貪佢個名夠搞笑才點的😂😂😂唔好比佢個青bb樣嚇親,其實味道不錯,有薄荷同菠蘿汁,清爽又夠味~另一杯是小丑,有藍莓、青檸同7喜,不錯不錯!來到主食了!是德國燒豬仔骨!肉質超軟腍,肉排跟肋骨可以輕易分開!味道有點甜有點bbq味~配埋熱呼呼的粗薯條
係怡和街鼎泰豐對面,以前係賣玩具模型架!

跟餐的沙律及餐湯
跟餐的沙律及餐湯都 非。常。大。份 !!!

水牛城雞亦 $62, 鵝肝多士 $68
小食我們點了水牛城雞亦及鵝肝多士.
鵝肝多士 $68
水牛城雞亦 $62
水牛城雞亦香辣惹味又脆口,正!
斯里蘭卡吸精吸血殺人大青蛙 $38, 小丑 $38
飲品都唔貴,特調都係$38杯,仲要咁大杯,抵呀!

綠色既係:斯里蘭卡吸精吸血殺人大青蛙!

我就係貪佢個名夠搞笑才點的😂😂😂

另一杯是小丑,有藍莓、青檸同7喜,不錯不錯!
來到主食了!

是德國燒豬仔骨!
德國燒豬仔骨 $178
肉質超軟腍,肉排跟肋骨可以輕易分開!

味道有點甜有點bbq味~

配埋熱呼呼的粗薯條,呢碟主菜,正!
銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁 $238
今餐好似太多紅肉,另一主菜就點了銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁,可以中和一下!

銀鱈魚有烤過,味道偏淡適中,沒有豬仔骨的濃,但也很好味,檸檬汁非常清新,帶出另一口感!
乳酪雪糕
最後仲有乳酪雪糕,好飽喇!!

今餐大滿足!

都話吃貨女生易養架啦,食餐好既,咩心情都好返晒!哈哈!
跟餐的沙律及餐湯
  • 斯里蘭卡吸精吸血殺人大青蛙
  • 德國燒豬仔骨
  • 銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁
2017-03-13 189 浏览
本人第一次來,本來想散叫個墨汁意粉,點知我下午兩三點入泥,得lunch set,其實都幾hea,叫左個tenderloin spaghetti,d菇係ok嘅,牛就淡到接受唔到⋯南瓜湯唔錯,加$10 就有。cappuccino ok。 我略嫌佢地lunch set配搭做得求其⋯或者一係齋左cafe and dinner,我寧願佢唔serve lunch。抵食都算抵食嘅一個銅鑼灣嘅lunchset⋯鋪位特別,好似租曬成棟building咁,要行樓梯上上上,環境算唔錯,衰在無wifi⋯

南瓜湯唔錯,加$10 就有。

cappuccino ok。

往銅鑼灣的巴士經過邊靈頓街,這麼多年親身行經或許只有5次。舊時有位老伯在賣唱片、三層的玩具店都時移世易。初時以為Neighbor只是間小cafe,上網查看之後發現是間三層的西/意大利餐廳。既然看過食評不錯,網上預訂座位功能更適合我這種寡言的人。穿過底層cafe,走過暗暗的樓梯,到一樓卡位座下。木造的長椅,配上餐牌,我認有點點的美國西部風格。而灰灰的牆身配暗暗的燈光,就襯出了工業風。一樓的座位不是密密麻麻,而且樓底夠高,一班朋友可高談闊論,不怕騷擾別人。情侶之間對話也不用放盡喉嚨。Neighbor有數款set dinner,相比set dinner,我認為單點的menu更加吸引。單看價格已相當的吸引,經典的carbonara意粉只是$78。需知道$78的意粉,在中上環連lunch都不太可能見到。而請緊記Neighbor是位於租金高昂的銅鑼灣!是日餐湯 - 南瓜湯十分出色而且份量一杯滿滿的。感受到南瓜蓉充斥著口腔。雖然南瓜蓉感覺實在,但湯不失幼滑。凱撒沙律一碗滿的沙律,爽脆的沙律菜配上煙肉粒、芝士粒,比例剛好。銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁$238(set dinner)忌廉汁包裹著銀鱈魚。銀鱈魚
是日餐湯 - 南瓜湯

凱撒沙律

一碗滿的沙律,爽脆的沙律菜配上煙肉粒、芝士粒,比例剛好。
銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁$238(set dinner)

忌廉汁包裹著銀鱈魚。銀鱈魚帶點牛油香味,魚肉更像是柔嫩肌膚,與脆口的魚皮互相暉映。帶點檸檬酸的忌廉汁,令魚的味道更為提升。

薯條、西蘭花的份量也非常多,點上忌廉汁也十分搭配。
墨魚汁大蝦意大利粉$108

乍看之下以為份量一般,但原來意大利粉很札實,充滿了碟子。意大利粉比較粗身有咬口,濃濃吸收了墨魚汁。

此料理只有少量菇、一只大蝦、墨魚汁、意大利粉。簡單而不造作的料理吃下去很暖心,沒有多餘的味道,不會過咸過濃味,少量菇作點綴,令人吃得滿意。

Neighbor的飲品充滿玩味,不是普通的芒果xx梳打,各種奇怪名字的飲品令人躍躍欲試。
垃圾桶是芒果檸檬梳打,因為我沒攪拌徹底,飲到最後便太甜了。
Neighbor - 荔枝、檸檬、橙汁加雪碧,有點點果味,瓶子夠特別。
喜見銅鑼灣有如此水準,但價錢大眾化的西餐廳。當大顆兒慶祝生日,西餐大家分到的份量不太多,就算好吃也不敢多叫。但Neighbor的份量多,我相信是打工仔學生們眾餐的好地方。

2017-03-09
2017-03-12 1536 浏览
今天約左幾個朋友食飯,佢哋話帶我去試新野,係間新開既西餐,佢地話呢度食物味道唔錯,仲有甜品。呢間餐廳係銅鑼灣,所以地點都幾方便。入到去,牆上佈滿左好多綠色嘅植物,好似去左個花園食飯好有feel, 而且燈光比較陰暗,令人好放鬆好舒服望下個menu, 我地就諗住叫多d選擇,大家可以share嚟一齊食,就叫左美國安格斯肉眼同千島海鮮薄餅。首先就嚟咗個沙律同埋湯,湯係蕃茄湯,仲用個可愛嘅紅色咖啡杯裝住,味道酸酸甜甜。沙律就好fresh, 好新鮮。安格斯肉眼五成熟,牛肉味好濃,外面煎得好香,而入面顏色仲係粉紅色,肉質好嫩口。另外,碟既邊邊仲有少少海鹽,可以增加肉味。薯條好粗身,炸得好脆!千島海鮮薄餅比我想像大。我比較喜歡薄身既pizza, 冇咁鍾意厚批嘅Pizza。呢個就係薄身既pizza, 有魷魚蝦等等嘅海鮮,配埋千島汁同番茄汁,味道酸甜,好開胃仲叫左個鵝肝多士,鵝肝好甘香,多士厚身又夠脆甜品係乳酪雪糕,味道酸甜,不過個texture好得意,係煙煙韌靱,係煙韌既雪糕總括來講,呢度嘅氣氛同情調都唔錯,食物味道幾好,dinner set 仲有齊餐湯沙律主菜同甜品,好豐富!!
入到去,牆上佈滿左好多綠色嘅植物,好似去左個花園食飯
好有feel, 而且燈光比較陰暗,令人好放鬆好舒服
餐湯加沙律
千島海鮮薄餅
Oreo曲奇奶昔沙冰
鵝肝多士
仲叫左個鵝肝多士,鵝肝好甘香,多士厚身又夠脆
2017-02-23
餐湯加沙律
千島海鮮薄餅
Oreo曲奇奶昔沙冰
鵝肝多士
乳酪雪糕
今日為左慶祝朋友生日,7:30落左單,但8:00 野食都未到,仲要連水都唔比杯,於是向店員詢問,佢就話比多少少時間😓 到左8 : 15,我地都仲未有野食,再問多次店員,佢先話幫我地check check,之後竟然話“今日有少少忙,要等多陣”,但隔離枱遲過我地落單都已經就黎食飽,點解我地仲未有得食😓等左50分鐘,係咪最少都應該盡快上野飲?一直都見到店員上D 野飲比其他客人,但點解我地坐左45分鐘都仲未有野飲😑到左8:30,都係咩都冇得食,嬲嬲地執野走,以後blacklist呢間野,再好食都冇用啦,因為等左一粒鐘咩都冇得食。

等左50分鐘,係咪最少都應該盡快上野飲?

2017-03-11
2017-03-11 161 浏览
由於二月尾會轉新工, 將會在九龍返工, 較少係港島區食飯. 早前趁還在港島區工作, 放工後便去了銅鑼灣的The Neighbor食飯.晚餐包括凱撒沙律, 餐湯, 主菜, 乳酪雪糕和飲品, 價錢由$168 -$248.主菜我選了德國燒豬仔骨, 而飲品選了熱薄荷朱古力.另外加了一個小食, 選了意大利雲吞.店員先奉上熱薄荷朱古力.朱古力面有一個可愛的拉花圖案.朱古力味道尚算香濃, 質感也幼滑, 唯獨是薄荷味道不太突出.凱撒沙律.蔬菜夠爽脆, 我特別鍾意佢的醬汁, 帶點酸酸地, 好開胃.是日餐湯是黑松露蘑菇湯.湯的杰度適中, 入口有淡淡的黑松露味道.意大利雲吞.每一粒都幾精緻, 味道調教不錯.尤其是忌廉俾我感覺不會太膩, 入口有淡淡的忌廉味道.主菜上枱.德國燒豬仔骨.賣相幾吸引, 估不到份量咁大.豬仔骨的肉質尚算嫩口, 不會太乾.本身我鍾意食粗薯條, 所以這裡薯條粗幼度啱我口味.外層帶脆身, 內裡夠軟, 外層內軟.配料還有蔬菜, 可以起中和作用.一邊食一邊發現這裡份量比一般餐廳大, 連乳酪雪糕也一樣.雪糕球比平日食開多一半有多.乳酪雪糕相對雪糕較清新, 入口帶酸, 可以幫助消化.這裡食物質素不

主菜我選了德國燒豬仔骨, 而飲品選了熱薄荷朱古力.

另外加了一個小食, 選了意大利雲吞.

店員先奉上熱薄荷朱古力.
朱古力面有一個可愛的拉花圖案.

凱撒沙律.
蔬菜夠爽脆, 我特別鍾意佢的醬汁, 帶點酸酸地, 好開胃.

是日餐湯是黑松露蘑菇湯.
湯的杰度適中, 入口有淡淡的黑松露味道.
意大利雲吞.
意大利雲吞
每一粒都幾精緻, 味道調教不錯.

尤其是忌廉俾我感覺不會太膩, 入口有淡淡的忌廉味道.
主菜上枱.

德國燒豬仔骨.
德國燒豬仔骨
賣相幾吸引, 估不到份量咁大.
豬仔骨的肉質尚算嫩口, 不會太乾.
本身我鍾意食粗薯條, 所以這裡薯條粗幼度啱我口味.
外層帶脆身, 內裡夠軟, 外層內軟.

配料還有蔬菜, 可以起中和作用.

一邊食一邊發現這裡份量比一般餐廳大, 連乳酪雪糕也一樣.

雪糕球比平日食開多一半有多.
乳酪雪糕相對雪糕較清新, 入口帶酸, 可以幫助消化.

這裡食物質素不但不錯, 份量又大, 而且價錢又合理, 係銅鑼灣區真是不常見.
意大利雲吞
德國燒豬仔骨
2017-03-11 100 浏览
話說好耐冇happy Friday 過,於是約朋友出來食返個晚餐啦!朋友同我都係港島區返工,所以揀銅鑼灣做聚腳點!尼間餐廳特別之處係我經常經過但一直以為佢只係得一層,一間咖啡店。點知經過今晚,我知道佢應該起碼有3層😅😅😅特飲2杯(冇酒精),個名太特別,已經唔記得左頭盆我們叫左2個小食,2個set dinner,分量比想像中大,好飽好滿足我覺得個水牛城雞冀同芝士西蘭花都好正!肉眼揀左5成熟👍🏻👍🏻👍🏻pizza等左一陣食仲好熱好脆甜品有驚喜,原來係乳酪雪糕
特飲2杯(冇酒精),個名太特別,已經唔記得左
頭盆

我覺得個水牛城雞冀同芝士西蘭花都好正!
肉眼揀左5成熟👍🏻👍🏻👍🏻
pizza等左一陣食仲好熱好脆
甜品有驚喜,原來係乳酪雪糕
2017-03-10
  • 芝士西蘭花
2017-03-09 180 浏览
今晚與朋友慶祝生日,主角想吃意大利菜,我當然要迎合他的口味,碰巧知道這間位於銅鑼灣的Neighbor 新開了不久,便膽粗粗帶他試試新餐廳。餐廳風格特別,裝修也很別緻,在這裡用膳感覺舒服。墨魚汁大蝦意大利飯 從來也不敢說「這是我吃過最好吃」這句說話,但這次不得不例外,墨魚味道明顯,絕不是以現成的墨魚汁煮成。意大利飯比意大利粉更能吸收醬汁的精華,粒粒飽滿軟硬適中的意大利飯味道鮮美濃郁。大蝦雖然被貶為配角,但其實也絕不馬虎,非常新鮮而且份量十足。芝士焗西蘭花 西蘭花全個上,賣相有趣,淋在面上的芝士醬份量絕不吝嗇,芝士味濃郁加上微微燒焦,雖然是普通的材料也變得吸引。露絲瑪莉羊架羊架煮得非常鮮嫩入味,並沒有一般羊隻的羶腥味,肉汁豐富,可能是用上靚羊架的關係,不需要任何汁料已經相當好味了。原本打算來個飯後甜品,但每道菜色都份量十足,再吃不下了,唯有最後來杯榛子味濃郁的榛子朱古力作個美麗的總結吧!
餐廳風格特別,裝修也很別緻,在這裡用膳感覺舒服。

墨魚汁大蝦意大利飯
芝士焗西蘭花
露絲瑪莉羊架
2016-12-11
2017-03-08 171 浏览
今晚同家人1行4人黎試新野~ 上網已經預訂7:30, 所以不用等環境不錯, 4人卡位都幾闊落, 可能因為新店, 所以環境都幾乾淨 不過設計的燈光有D暗, 要用電話照住先睇到餐牌~我地星期日晚去. 都有Dinner set - 第一次Order既時候叫左2個Angus beef, 銀雪魚同Pork Ribs, 佢個餐係餐湯或餐飲, 無得兩樣都要.無幾耐就上左個Caesar salad - 都幾有誠意, 分量不大, 但剛剛好, 同埋D菜好新鮮. 唔會好似一般西餐店果D hea沙律.之後再上湯, 唔夠熱. 味道一般, 但唔係難飲, 不過不失咁啦.之後上頭盤, 我地叫左個Buffalo Wings, Mussels, Ravioli. Ravioli 外型好不吸引, 好似淋一pat醬上去就算咁, 食落無咩特別. 但Buffalo wings不錯, 都有6隻, 漿汁不錯, 酸酸甜甜, 可以再辣D. Mussels都不錯, 不過阿媽果只有D 沙.牛排我地叫左Medium同Medium Rare, 但切開的時候, 中間系合格, 但旁邊就好似熟作D. 我果舊可以接受, 但阿爸就要換, Waiter哥哥

無幾耐就上左個Caesar salad

, 不過阿媽果只有D 沙.

牛排我地叫左Medium同Medium Rare, 但切開的時候, 中間系合格, 但旁邊就好似熟作D. 我果舊可以接受, 但阿爸就要換, Waiter哥哥都無異議, 原來唔夠安格斯牛排,要換西冷, 都算幾有責任心
Angus  beef
安格斯牛排味道的確不錯
, 好有牛肉味, 有肉汁, 夠熱. 但薯條放在牛排下面, 林曬, 我覺得可以放系侧邊, 可以脆D

銀雪魚唔係好大, 但都幾厚, 同埋新鮮
, 夠熱, 漿汁配合, 不錯.
Pork  ribs
Pork Ribs 俾牛排同銀鱈魚都大份, 感覺上性價比比較高
, 好吃, D豬肉好林.
Sirloin  beef  steak
西冷最後再上, 俾預期中好, 煮到Medium出黎
. 都幾大塊.

之後食完曬, 就上一個好似雪糕既Yogurt
, 出奇地好食! 同埋好大舊, 絕不孤寒, 系晚餐既驚喜~

2017-03-05
Angus  beef