2017-05-24 119 浏览
友人生日,她又喜愛西式,一於帶她去銅鑼灣靜中帶旺的邊寧頓街,有間餐廳氣氛不錯。地鋪是酒吧區,踏上一條長長樓梯就是用餐區了。坐位濶落,悠和的燈光下享用晚餐,輕鬆自在。可能地點不是中心區,所以要以價錢來吸引,晚飯套餐只二百多元,有沙律,湯,主菜,甜品,咁抵食在銅鑼灣區算少有。雖然説是套餐,但沙律不只幾塊莱咁單調,還有芝士碎和煙肉乾,好有嚼口。磨菇湯濃稠,粒粒磨菇粒有口感,味道芳郁,好味。主菜我選了德國燒豬仔骨。嘩!末食己嗅到香噴噴!豬仔骨肉嫩多汁好入味,BBQ醬汁不甜不膩,完全滲入肉內 ,惹味。伴碟的薯條不得了,內裡軟糯,薯香四溢。另外加多一款意大利雲吞,雲吞皮薄,餡料芝士味出眾,這個小吃真滋味!今日甜品是乳酪雪糕,初嚐覺得味道濃郁,但由於過於甜,食多兩啖己覚膩。整體水準不錯,友人非常滿意。

磨菇湯濃稠,粒粒磨菇粒有口感,味道芳郁,好味。

整體水準不錯,友人非常滿意。
2017-05-23
2017-05-23 112 浏览
一直都想試下呢間,咁啱見到佢如經openrice訂座會送小食,就決定試下佢啦!佢都有好多選擇,但見佢啲份量都算大,所以叫左一個dinner set,一個單叫。跟餐沙律 - 都有一大碗,菜都新鮮,但caesar salad個汁略為咸左少少。鵝肝多士(免費小食)- 冇因為免費而是旦整。鵝肝煎得香口,配上卜卜脆嘅多士,好味。 另外佢啲沙律配上麻醬,酸酸的令你食完鵝肝冇咁油膩。冬陰功蟹肉雞柳意大利粉 - 冬陰功味偏辣,但味道幾特別唔會覺得怪。而且幾足料,啖啖蟹肉/雞肉。美國安格斯肉眼 - 叫左五成熟,煎得剛剛好,又唔靭。薯條都好味,外脆內軟。跟餐甜品係乳酪雪糕,因為我地叫啲野都偏重口味,所以食佢作結尾係完美的句點。整體而言,食物與環境都唔錯。但服務就有代改進,服務員好似心不在焉咁。

用餐优惠
優惠券
今晚一個人喺銅鑼灣做完gym之後好肚餓,所以call咗個朋友落嚟同我食飯。喺喺銅鑼灣physical附近隨便搵左一間餐廳,見佢前門特別,所以入咗去。原來佢哋樓上先係餐廳嘅main floor。餐廳裝修都幾舒服,而且d座位非常之大,幾有空間感,唔會太迫。服務員態度都非常之友善,而且有禮貌同笑容。我哋每人叫咗兩個晚餐食,成個set啲份量非常之足,味道都唔錯,同價錢相比非常之抵食。叫兩個晚餐,如果女仔可以三個人分都夠飽。我哋食咗以下嘅嘢食:凱撒沙律-菜幾新鮮,有d芝士,煙肉碎同麵包糠係沙律菜上面,一齊口感都不錯。南瓜忌廉湯-好濃好香,好重南瓜味。好似有d南瓜肉攪拌係裡面,又有南瓜肉,又有南瓜的甜味。好足料,我很喜歡。美國安格斯肉眼配紅酒汁-塊扒幾厚,又香又Juicy,都有牛肉味。牛扒唔會太瘦,都有點肥肉,脂肪比例平均,所以比較香濃。肉身都鬆軟, 份量又十足,正。黑椒汁也非常香濃,而且有黑椒粒。仲有呢佢啲薯條好多,同香脆,又厚身。伴菜沙律很多。銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁-塊魚肉都幾厚,最重要魚肉好滑,而且一d我唔鯹,仲有魚鮮甜味。個忌廉汁幾香龍香濃而且加上d檸檬汁後,有檸檬香之外,還可以令到塊魚更

凱撒沙律

南瓜忌廉湯

美國安格斯肉眼配紅酒汁

銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁
銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁-塊魚肉都幾厚,最重要魚肉好滑,而且一d我唔鯹,仲有魚鮮甜味。個忌廉汁幾香龍香濃而且加上d檸檬汁後,有檸檬香之外,還可以令到塊魚更好味。伴菜同薯條份量一樣多。

Neighbour特飲
Neighbour特飲-你個特飲都幾好飲,飲完之後覺得好fresh,又唔會太甜。有荔枝嘅甜味同橙味,仲酸酸地有啲檸檬味,溝得好好。如果一邊吃牛排一邊吃就更為理想啦因為此果汁可以中和的劈完食完牛扒後的飽嘅感覺,幫助消化。

熱鮮奶咖啡
熱鮮奶咖啡-咖啡味都幾濃,奶的比例適中,而且幾香。
乳酪味雪糕

Dessert-乳酪味雪糕,個雪糕球好大個。
2017-05-22
南瓜忌廉湯
美國安格斯肉眼配紅酒汁
Neighbour特飲
熱鮮奶咖啡
2017-05-22 90 浏览
餐廳唔難搵,係銅鑼環站F出口,向天后方向行,行3分鐘左右到環境幾好,唔光,因為本人唔多鐘意太光既餐廳,而呢間色調幾好,感覺幾浪漫。頭盤:1. 南瓜湯好南瓜味好濃,份量好大換。頭盤:2. 沙律啲菜好鮮好甜好爽,份量好多,雖然多,但我全部食晒小食:水牛雞翼,酸酸甜甜,好香口,皮好脆,肉好嫩好滑主菜:牛扒超大塊,皮好脆,好易入口,糬條剛炸出嚟,無得頂甜品:乳酪雪糕,因為本人唔多好乳酪,所以覺得無咩特別。整體而然,呢餐幾好,份量絕對足夠。
餐廳唔難搵,係銅鑼環站F出口,向天后方向行,行3分鐘左右到
頭盤:1. 南瓜湯好南瓜味好濃,份量好大換。

小食:水牛雞翼,酸酸甜甜,好香口,皮好脆,肉好嫩好滑
主菜:牛扒超大塊,皮好脆,好易入口,糬條剛炸出嚟,無得頂

甜品:乳酪雪糕,因為本人唔多好乳酪,所以覺得無咩特別。

整體而然,呢餐幾好,份量絕對足夠。
2017-05-15
2017-05-21 5304 浏览
有些人會選擇最安全的決定,不肯試新餐廳,但以我來說,我最喜歡就是嘗試新的滋味,雖然亦中了不少伏,但當然也有些是有驚喜的。這家銅鑼灣新餐廳,門面看不到餐廳的環境,因為只有一個台酒吧位,是需要上2樓才能到達,環境比想像中有格調,新裝修環境非常乾淨,是情侶拍拖佳選。晚餐附送餐湯,是以已經炒香了的雜菌打碎再煮成的,非常濃郁的菌香,每一口都有喝到有雜菌碎,作為餐湯,誠意滿分,喝完也想馬上再多喝一碗!凱撒沙津把菜都切成小一塊一小塊,非常貼心,因為女士吃菜時如果遇上很難纏的菜也會大失儀態,每次一口都能吃掉,值得一讚。冬陰公蟹肉雞柳意大利粉除了濃汁內有蟹肉味之外,真的加了一大口的蟹肉在粉意上,濃度肉眼也看得出是夠黏稠,每一條意粉都完全沾上濃汁,這道西式風味的粉意味道卻是泰式的冬陰公,非常有新意,而已味道非常特出,辣度中等,夠野味!德國燒豬仔骨份量驚人,賣相也相當吸引,切開時骨肉容易分離,肉質鮮嫩,啖啖肉,比例大約6成,面層的燒肉很濃很香,配上新鮮炸出來,外層有點像薯角的質感,以份量和味道來計算的話,這個價錢真的太化算了!雪糕是店家特製的,口感好比溶掉的綿花糖般細滑,味道是很優香的雲利拿味,甜度算是中低

有些人會選擇最安全的決定,不肯試新餐廳,
但以我來說,我最喜歡就是嘗試新的滋味,
雖然亦中了不少伏,但當然也有些是有驚喜的。

是需要上2樓才能到達,環境比想像中有格調,
新裝修環境非常乾淨,是情侶拍拖佳選。

晚餐附送餐湯,是以已經炒香了的雜菌打碎再煮成的,
非常濃郁的菌香,每一口都有喝到有雜菌碎,
作為餐湯,誠意滿分,喝完也想馬上再多喝一碗!

凱撒沙津把菜都切成小一塊一小塊,非常貼心,
因為女士吃菜時如果遇上很難纏的菜也會大失儀態,
每次一口都能吃掉,值得一讚。

冬陰公蟹肉雞柳意大利粉

除了濃汁內有蟹肉味之外,真的加了一大口的蟹肉在粉意上,
濃度肉眼也看得出是夠黏稠,每一條意粉都完全沾上濃汁,
這道西式風味的粉意味道卻是泰式的冬陰公,
非常有新意,而已味道非常特出,辣度中等,夠野味!

德國燒豬仔骨

份量驚人,賣相也相當吸引,切開時骨肉容易分離,
肉質鮮嫩,啖啖肉,比例大約6成,面層的燒肉很濃很香,
配上新鮮炸出來,外層有點像薯角的質感,
以份量和味道來計算的話,這個價錢真的太化算了!

雪糕是店家特製的,口感好比溶掉的綿花糖般細滑,
味道是很優香的雲利拿味,甜度算是中低,
女生吃也不會有罪惡感,可說是完美的ending!
2017-05-02
  • 德國燒豬仔骨
  • 冬陰公蟹肉雞柳意大利粉
2017-05-20 86 浏览
銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁🐟($238)-醬汁味道濃郁,質地好creamy😝,食落有好香嘅牛油味,配埋口感香嫩嘅鱈魚柳,味道都幾新鮮,有陣好淡嘅香草味道,好有層次感;下陣用左薯條墊底作配菜,但係鱈魚嘅水份同醬汁滲左落去,搞到薯條太濕,變到軟哂🙁,食落口感唔香脆,建議配菜可放旁邊較好;仲有少許蔬菜伴碟,整體感覺好豐富。-乳酪雪糕🍨(甜品)飯後甜品係乳酪雪糕,乳酪味道都幾突出,雪糕質地較creamy 。
銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁🐟($238)

乳酪雪糕🍨(甜品

2017-05-20 124 浏览
Neighbour這名字很有親切感,可以是你的隔籬鄰舍、一起成長的弟兄姊妹、坐在旁邊同學仔、或者是你工作上的戰友。他們是誰都好,都感激有這麼一些人在我們生命裏陪伴走過某個時刻。南瓜帶子意大利飯 $128帶子大粒爽口用忌廉煮成的意大利飯口感柔滑。個人偏好南瓜,risotto吸收了滿滿的南瓜汁,很好吃啊!鵝肝多士 $68驟眼看來鵝肝煎得有點焦、吃下去味道還不錯,烘過的多士亦十分鬆脆。三文魚他他千層 $28加入了蜜桃粒的三文魚他他味道帶點果香,但伴碟的麵包有點太硬。Neighbour $43這個以荔枝、檸檬、橙汁、雪碧調配而成,荔枝味較突出。加拿大豬鞍扒$128豬鞍扒可能因厚身、較難煮熟,故此廚師烹調時間比較長,令肉質有點"鞋"。伴碟的是自家製的薯條、大大條炸得很香脆甜品乳酪雪糕店家很闊綽的送來了一大球乳酪雪糕,味道就像吃yoghurt。與我的neighbour 渡過輕鬆愉快的晚上。

南瓜帶子意大利飯 $128

鵝肝多士 $68

三文魚他他千層 $28

Neighbour $43
這個以荔枝、檸檬、橙汁、雪碧調配而成,荔枝味較突出。

加拿大豬鞍扒$128

甜品乳酪雪糕

與我的neighbour 渡過輕鬆愉快的晚上。
2017-05-18
2017-05-20 182 浏览
朋友在附近工作,選了這間西餐廳食個飯,再一齊去跑步。上網睇過相,覺得幅葉牆幾靚,好似去左咖啡弄咁,實際環境同相一樣咁靚!我地六點幾黎到都未有太多人,但到七點就full 晒,好神奇。帶點田園風和工業風的氛圍,坐得幾舒服,聚會的確唔錯。呢度有dinner set,亦有a la carte 餐牌。Openrice 有優惠券「訂座送小食」,所以我地點左兩個餐和小食,每人二百都食到好飽了。跟餐的有凱撒沙律和餐湯,而今日的是蘑菇湯。個沙律都幾多,特別喜歡份量不少的煙肉粒,同芝士一齊帶出鹹香,襯晒清淡爽脆的生菜。蘑菇湯不過不失,好足料,但略嫌有d 太稠,飲晒就太飽了。芝士焗西蘭花 (價值$58)所送的小食都唔「小」,比想像中大很多。見主菜是肉和魚,所以選了個菜,呢客西蘭花大到爆,三人食都仲得!芝士有焦香,跟西蘭花一齊食,好惹味。呢度野食份量有返咁上下,兩個人叫兩個餐加小食真係好足夠。德國燒豬仔骨 $178Share 食每人都有3-4 條骨,份量頗大。豬仔骨醬汁做得幾好,酸甜度足,唔會令到肉味太濃而覺得膩,可以再濕潤D 就更好。銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁 $238上枱時wow 一聲,因為銀鱈魚可以用「扒」
凱撒沙律
凱撒沙律+蘑菇湯
芝士焗西蘭花 (價值$58)
芝士焗西蘭花
呢度野食份量有返咁上下,兩個人叫兩個餐加小食真係好足夠。
德國燒豬仔骨 $178
銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁 $238
銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁
上枱時wow 一聲,因為銀鱈魚可以用「扒」黎形容,好大塊又厚肉!有薯條墊底,跟檸檬牛油忌廉汁食就唔覺熱氣,無咁炸。銀鱈魚弄得出色,生熟度岩岩好,唔會太腍,肉質油潤清香。
甜品乳酸味雪糕,可以順道清一清銀鱈魚在口腔留下的油潤感。
乳酸味雪糕
呢度d 飲品名好得意,不過我地都係叫返d 相對普通既野…哈哈。分別是凍cappuccino和青檸梳打,朋友話青檸梳打有d 鹹柑桔味,唔係好青檸,幾搞笑!
凍cappuccino+青檸梳打
銅鑼灣好少西餐可以咁大份量咁抵食,可以encore!
用餐优惠
優惠券
芝士焗西蘭花
2017-05-19 51 浏览
今天晚上下班相約工作上的好同事吃晚餐。倆人經過neighbor被門口靚靚的擺碟了,便決定一試。點左2份set dinner + 1小食 +窩夫:小食1: 墨西哥雞鎚 ($58) : 雞鎚肉嫩多汁,少少辣而不膩,口感很好,超乎預期👍Set dinner 頭盤 - 沙律菜: 很讚的沙律菜,菜很鮮甜,面頭有少許芝士,美味無窮,誠意十足😋Set dinner 餐湯: 濃郁的忌廉,菇味十足的香菇粒,真是很真材實料,口感層次極佳。set 黎講又有湯又有沙律菜,而且份量十足,好滿足👍主菜1 - 安格斯肉眼配紅酒汁 ($248): 點了七成熟,牛肉食材好,加上烹調手法佳,是上等佳餚! 肉質鮮嫩多汁,加上點點黑椒,把鮮味提升! 值得一讚是,這是真正的我想要的七成熟,肉帶微紅,易切易嚼👍👍👍👍主菜2- 徳國燒豬仔骨 ($178): 雖然稍為難切,但豬仔骨的份量很足,很有豬味,不錯。跟餐的甜品是乳酪雪糕,但由於我們看見旁邊用窩夫慶生太美了,所以我們地點了一個!😍😍窩夫 ($58):這個窩夫很讚,味道很出色!乳酪雪糕軟中帶硬,有綿綿不絕的口感,窩夫外脆內軟,非常香。超好味,食多幾個都唔夠😍😍😍😍😍😍很出色!

點左2份set dinner + 1小食 +窩夫:

一問下,原來生日點還可以會畫公仔寫名,好靚有心思👍👍👍

最後想暖暖個胃,點了熱檸茶,好香的檸檬,易入口的茶。

很滿足😊

• 有名窩夫
2017-05-19 83 浏览
餐廳的角樓地方幾寬敞,星期四晚都full house. 燈光暗淡,特顯以草砌成的特色牆。沒有點set dinner,散點了適合自己口味的dishes.三文魚他他千層,夾雜水果蔬菜,口感清新。鵝肝($68)炸得過燶,但仍不減其油脂所散發的香氣。多士焗得外皮脆口,中間鬆軟。南瓜帶子意大利飯($128)有驚喜。帶子大粒,外層煎得微燶。配菜有青紅椒、洋䓤、冬菇。口感creamy,意大利飯也煮得軟硬適中。凍榛子朱古力($35)無乜榛子味,可能點熱朱古力會濃味啲。

三文魚他他千層,夾雜水果蔬菜,口感清新。

凍榛子朱古力($35)無乜榛子味,可能點熱朱古力會濃味啲。

2017-05-17 158 浏览
近排口痕痕想試吓西餐😋又見到飲食男女有介紹依家餐廳,就走咗去試吓啦。餐廳全間有兩層高,用小小嘅黃燈做照明🕯好似燭光晚餐咁,感覺好chill 1⃣冬陰公蟹肉雞柳意大利粉🦀$168 (呢個係套餐價,跟餐湯或咖啡或茶同甜品)侍應一拎上枱,以為佢拎錯😝原來係一個白汁嘅冬陰公,蟹肉切碎咗,雞肉就切丁🍗再加少少香草喺上面,初頭以為會剩係得少少冬陰公味,原來食落都幾有味👍第一次食依種味嘅意大利粉感覺都好新鮮好開胃 2⃣美國安格斯肉眼🐂$178 本人就唔鍾意食咁熟嘅牛扒,所以肉眼扒就叫咗三成熟👌只係有少少嘅鹽同埋黑胡椒粒,三成熟嘅牛扒亦都啱啱好👏唔會有太多嘅調味料遮蓋左牛味👅牛味幾重,肉汁都好夠,表面都煎得夠香。而配埋粗扁型薯條,咸咸香香,夠晒飽肚 3⃣水牛城雞翼🐔$62 Total有5隻雞翼,以甜味為主🍬又甜又辣,夠晒惹味,唔會話太乾太柴,但比較冇乜特別,而價錢唔係特別平💸要食小食都可以考慮下 4⃣鵝肝多士🦆$68 鵝肝好有油香味💧唔會話太油膩,再加埋烤焗得啱啱好嘅多士入口👄一林一脆,口感好好 5⃣三色芝士薄餅🧀$138 三包分別有藍芝士、羊奶芝士同切達芝士💁‍♂定要親啱啱拎上枱熱辣辣嘅時候食🍕三隻唔同味嘅芝

1⃣冬陰公蟹肉雞柳意大利粉🦀$168 (呢個係套餐價,跟餐湯或咖啡或茶同甜品侍應一拎上枱,以為佢拎錯😝原來係一個白汁嘅冬陰公,蟹肉切碎咗,雞肉就切丁🍗再加少少香草喺上面,初頭以為會剩係得少少冬陰公味,原來食落都幾有味👍第一次食依種味嘅意大利粉感覺都好新鮮好開胃

5⃣三色芝士薄餅🧀$138 三包分別有藍芝士、羊奶芝士同切達芝士💁‍♂定要親啱啱拎上枱熱辣辣嘅時候食🍕三隻唔同味嘅芝士溶埋一齊,真係好芝味😻但番茄醬好似多得滯有少少蓋過芝士味

6⃣可遇不可求🍑$38 呢間餐廳嘅嘢飲名非常之特別🤣叫嘢飲已經可以成為餐枱上嘅一個話題,呢杯已經唔係好特別個名😗你望吓下一杯就更加奇怪😏味道方面就係水蜜桃加檸檬汁味再加少少薑水味😉酸酸甜甜可以解到油膩 7⃣斯里蘭卡吸精吸血殺人大青蛙🐸$38 成杯野真係好似大青蛙咁綠色✅原來係薄荷葉加菠蘿汁🍍第一次飲薄荷味嘅菠蘿汁,都幾清新唔會話好似淨飲菠蘿汁咁太甜

8⃣乳酪雪糕$跟餐 同街外食到嘅乳酪雪糕非常之唔同😲有少少令我覺得驚艷,非常之有乳酪味🥛但唔會話太酸亦都唔會話太甜🍩完全唔會係一個食完飯之後太over 食唔落嘅甜品
2017-05-10
2017-05-16 94 浏览
約咗朋友食飯, 唔知食咩好, 上openrice見到呢間食評唔錯, 所以就決定要試下, 點知...真係有驚喜我地4個人, 叫咗2個dinner set個set有凱撒沙律, 好味一個係千島海鮮pizza一個係燒豬仔骨另外我地仲叫咗一份西冷仲有Parma ham salad一份水牛城雞翼, 不過係想像中好, 呢個麻麻地我地起初唔知個豬仔骨有薯條, 所以我地又叫咗份薯條, 不過真係好正仲有意粉我地仲叫咗4杯好特別嘅飲品啲飲品名好搞笑, 有可遇不可求, 椰林飄香, 斯里蘭卡吸精吸血殺人大青蛙, 求其特飲。最後個set有甜品, 係豆腐乳酪雪糕, 非常好味, 我地掛住食唔記得影相呢餐飯我地都食得好開心 食物又好味

我地4個人, 叫咗2個dinner set
個set有凱撒沙律, 好味

一個係千島海鮮pizza
千島海鮮薄餅

一個係燒豬仔骨

另外我地仲叫咗一份西冷
澳洲頂級西冷

仲有Parma ham salad

巴馬火腿田園沙律

一份水牛城雞翼, 不過係想像中好, 呢個麻麻地

香脆紐約薯條

仲有意粉
蒜香辣肉腸意大利粉

我地仲叫咗4杯好特別嘅飲品

呢餐飯我地都食得好開心
食物又好味
2017-05-02
千島海鮮薄餅
那些年,這位女同學就是坐在隔離座位!互相抄功課,一起出貓,這是常識吧!所以說中學時期,同學之間就是這麼親近(好鬼Close)。經過多年了,各有家室,生兒育女,十分忙碌。就連生日飯,也要跟她排期預約,終於輪到我了!今晚來到銅鑼灣,就是為了跟這位中學Neighbor補祝生日飯。 來到餐廳,再上一層樓,就座下單後,就是我倆的聚舊時間了!食物呈上來了。鵝肝多士 Foie Gras Toast一般鵝肝都是油脂豐富,有如豆腐花的質地,入口即溶(爆脂)的境界。  但這個Foie Gras看來很結實,油份不多,没有豆腐花口感,反而可以慢慢咀嚼,慢慢感受Foie Gras濃郁厚重的滋味。只是多士烤得很脆,有點charm口。  水牛城雞翼Buffalo Wings 用刀叉食雞翼要有儀態。把整件無骨的雞翼放入口中,慢慢嘆!慢慢嗒真D本身有點辣的水牛城雞翼。  銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁 Grill Cod with Creamy Lemon Butter Sauce  職員表示,鱈魚没有了,改以三文魚代替銀鱈魚。即是變為Grill Salmon with Creamy Lemon Butter Sauce啦!反
那些年,這位女同學就是坐在隔離座位!
互相抄功課,一起出貓,這是常識吧
!所以說中學時期,同學之間就是這麼親近(好鬼Close)。
經過多年了,各有家室,生兒育女,十分忙碌。
就連生日飯,也要跟她排期預約,終於輪到我了!

鵝肝多士 Foie Gras Toast
只是多士烤得很脆,有點charm口。

水牛城雞翼Buffalo Wings

銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁
職員表示,鱈魚没有了,改以三文魚代替銀鱈魚。即是變為Grill Salmon with Creamy Lemon Butter Sauce啦!反正二種魚應該差不多,就按原定計劃,來一道魚吧! 二件三文魚扒已煎封,配上白色的醬汁。剛好每人一件。   檸檬牛油忌廉汁的酸味不太明顯。三文魚本身脂肪較少,所以煎過後,魚肉也變得較乾身。如果是銀鱈魚,可能口感會好一點。
Double Foie Gras Beef Burger
掀開包包,真的有二件Foie Gras。
牛肉漢堡以肉為主,脂肪少,牛味較濃,可感到粒粒肉質纖維的質感。
因為漢堡太巨型了,唯有分開二層來品嚐吧!
二件Foie Gras,估計跟剛才的多士所用的Foie Gras是同一來源。
雙鵝肝牛肉漢堡

煎過後的Foie Gras外表金黃啞緻,較乾身,而中間淡黃色,密度高,看不到多餘的油份。
自己比較喜歡單獨品嚐Foie Gras,外脆內軟,没有爆脂/豆腐花的感覺,整體以厚重實在為主。如果這Foie Gras跟牛肉漢堡一同品嚐,就難以感受Foie Gras的豐腴感。
雙鵝肝牛肉漢堡

粗身炸薯條,內裡薯肉軟棉棉的,不算太硬。
可遇不可求 朋友表示,這杯以桃味為主。
白色:椰林飄香 紅色:可遇不可求
椰林飄香 Coconut, Milk, Pineapple Juice
下方列出這飲款品的成份,是自己喜歡的PINA COLADA ~椰子及菠蘿的酸酸甜甜組合。
聽說菠蘿汁含有豐富的消化酶,也許能抵消剛才粗身炸薯條。
忘了這是冰凍飲品,早知就要少冰。
這晚,我倆就在NEIGHBOR,重溫當年的青春歲月。
庆祝纪念
生日
2017-05-09 94 浏览
以前是一間常常瀏覽的玩具店,一下子變成了一間餐廳,內裏佈置簡潔,座位尚可接受。點了一客安格斯肉眼,及香草羊架套餐,價錢於銅鑼灣區算是相宜。第一道沙律清新可口,菜類新鮮,基本的芝麻醬,是我的最愛。香煎鵝肝,味道鮮美,分量十足這一道肉醬意大利雲吞,忌廉汁香滑,雲吞爽滑送院,如果味道淡一點會更好。蘑菇湯濃郁,香滑,可能之前因為食了重口味的雲吞,這個湯感覺上有比較淡,但口感適中。肉眼扒分量足夠,有血水,伴基本薯條,已經很飽!羊架很香口,分量足夠,略嫌調味太多,搶了味道。最後雪糕甜品,非常幼滑,整頓晚餐分量豐富,銅鑼灣此價錢,10分合理!
第一道沙律清新可口,菜類新鮮,基本的芝麻醬,是我的最愛。
香煎鵝肝,味道鮮美,分量十足
肉眼扒分量足夠,有血水,伴基本薯條,已經很飽!
羊架很香口,分量足夠,略嫌調味太多,搶了味道。
2017-02-17
2017-05-08 311 浏览
兩個月前,跟好姊妹去完維園花卉展覽已經天黑!肚餓之際,在銅鑼灣食肆眾多,令我們有選擇困難症! 一於找找距離維園不遠的餐廳吧! 醒起早前有食友推介一間好食的西餐廳!就是位於邊寧頓街以英文字 <鄰居> 作店名的餐廳 Neighbor!於是,我們找一找這間 Neighbor!其實都算易搵!嘩!佔地 3層的西餐廳! 在租金高昂的香港地,認真買少見少嘞! 一踏進餐廳地下那層為水吧,看起來似咖啡店;一共兩層用餐區! 總佔地整棟三層!要上一條長長的樓梯上一/二樓,才去到用餐樓層,用餐區每層地方四四正正不算大,全店可容納 100位食客!兩層地方闊落舒適!空間感充裕! 而且裝潢都有所不同!記得走到一樓,見到有綠化的 Feature Wall!店員帶我們到上兩層的用餐區,樓底好高!毫無壓迫感!以植物作擺設點綴,讓食客親親大自然!整體裝潢不算雅緻,灰色為主色調的關係,給人灰灰暗暗的感覺!聽聞這間 Neighbor 是旺角 Amico1890 的姊妹店,看看水準如何?! 怪不知不論什麼餐具:杯子及碟子也印著餐廳名字及1890 的字眼,露出了玄機!就算我們坐在近窗的桌子,店員也會走過來為我們加水
 一於找找距離維園不遠的餐廳吧!
嘩!佔地 3層的西餐廳!
 在租金高昂的香港地,認真買少見少嘞!
 一踏進餐廳地下那層為水吧,看起來似咖啡店;一共兩層用餐區!
店員帶我們到上兩層的用餐區,樓底好高!
毫無壓迫感!
以植物作擺設點綴,讓食客親親大自然!
整體裝潢不算雅緻,灰色為主色調的關係,給人灰灰暗暗的感覺!
就算我們坐在近窗的桌子,店員也會走過來為我們加水!待客熱誠有禮!

晚餐可以選套餐或散叫,
晚餐價錢由 $168~$248 不等,包括:凱撒沙律、餐湯、主菜、甜品、咖啡/茶
散叫包括:沙律 $48~$88、意大利飯 $108~$128、主菜 $75~$198、小食 $38~$68、意大利粉 $78~$108、薄餅 $88~$138;

飲品:特飲 $38~$43、沙冰 $43、梳打 $38、咖啡 $35~$38、朱古力 $33~$35...等!
這裡的特飲名字很特別兼有趣,
令我想起 <老夫子餐館> 的飲品名及食物名同樣有趣!

可遇不可求 $38
由蜜桃汁、石榴汁糖漿、青檸汁、薑啤製作的特飲!
 口味香甜清新!酸甜有致!
可遇不可求
榛子朱古力 $33
綴以心形拉花,一杯熱榛子朱古力也顯得美輪美奐!
 吸引動人!朱古力味道香濃不算太甜,榛子味不太突出!被朱古力味蓋過了!奶泡打得不夠細膩,勝在質感順喉!
榛子朱古力
蘑菇湯
看起來很淡色,卻是入口濃郁蘑菇菌香及菌味,質感濃度適中,其實都夠味!
蘑菇湯
煙三文魚田園沙律 $58
份量慷慨!我們兩位女生,一人一碟都吃不消!
 沙律菜上用煙三文魚捲成玫瑰花狀,精緻誘人!
 食落頗厚身夠滿足,鹹度適中!沙律菜新鮮爽脆、車厘茄、青瓜、粟米...等,色彩繽紛!
 沙律醬選用凱撒醬,酸酸地好開胃!
煙三文魚田園沙律
巴馬火腿田園沙律 $62
巴馬火腿同樣捲成玫瑰花狀,放在沙律菜上,萬綠叢中一點紅,就好像花園裡盛開得燦爛的紅玫瑰!
 瑰麗動人!巴馬火腿帶有脂肪柔軟鹹鮮!

意大利雲吞 $58
每粒意大利雲吞的骰精緻!醬汁調味得宜!不濃不膩!
 雲吞有一定柔韌度,內裡的餡料弄得細碎,見到有菠菜,口味清新!
意大利雲吞
銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁 $238
銀鱈魚份量比想像中少!
 銀鱈魚連皮鮮滑軟身,牛油忌廉汁加檸檬汁,可中和其油膩感!
伴碟薯條是粗身那種,我鍾意食粗薯條,貪其薯味濃郁之餘又不會炸得太乾身!
龍蝦汁蟹肉意大利粉 $108
意大利粉掛汁均勻入味,軟硬適中!龍蝦汁都夠惹味,而不會重口味;蝦兵與蟹將是美味海鮮的配搭!
龍蝦汁蟹肉意大利粉
甜品:乳酪雪糕
乳酪雪糕賣相毫不吸引,比較雪糕更健康!入口帶酸,質地在乳酪和雪糕之間,質感略軟,同時可以幫助消化!
最重要的是就算食完也不覺得膩滯嘛!
乳酪雪糕
這裡環境舒適,食物質素水準不俗之餘,份量又大,
 而且價錢合理!以銅鑼灣區,絕對值回票價!
2017-03-11
$327.5 (晚餐)
意大利雲吞
龍蝦汁蟹肉意大利粉