2017-08-20 313 浏览
住在隔壁怡和街,一只路过Neighbor却没有机会进来看看。周日下午健身后想尝试一下就走了进来。店里装饰用心有feel,不是富丽堂皇却很chill和cool。点了一份澳洲西冷牛排和oreo milkshake。味道不错。
2017-08-18 323 浏览
今日同個朋友仔食晚餐,隨意行過去左呢間餐廳,諗住叫兩個set dinner share食,但比個餐牌上的雙鵝肝牛肉漢堡吸引左,鵝肝迷既我又點可以放過呢個機會。先唔講個主菜,首先黎個餐湯,個湯好特別,係我飲過咁多餐湯第一次飲到既洋蔥湯,佢加左d黑胡椒粒,感覺好特別,完全冇拿喉感覺。沙律賣相雖然普通,不過好食好清新。呢間餐廳d飲品名仲攪鬼,我點左杯叫求其特飲,由士多啤梨,藍莓,紅莓,仲有檸檬梳打整既,酸酸甜甜咁,味道唔錯。黎到我既至愛,鵝肝牛漢堡,一睇個賣相已經不得了,塊包係脆脆的,好好味,下面到至愛既鵝肝,再夾住片芝士,之後再到牛肉,真係個口細d都一次過放唔到落口。一落到口,首先食到香香的鵝肝味,好juicy,再黎就有漢堡牛,一啖有齊兩種味道,好特別仲好滿足添⋯⋯另一個主菜安格斯肉眼扒,厚厚既牛扒,5成熟都幾好食!餐廳原來有兩層夠大,又唔使排隊,慢慢食傾下偈之選!

沙律賣相雖然普通,不過好食好清新。

另一個主菜安格斯肉眼扒,厚厚既牛扒,5成熟都幾好食!

餐廳原來有兩層夠大,又唔使排隊,慢慢食傾下偈之選!
2017-08-17
  • 雙鵝肝牛肉漢堡
以後一定唔會再去呢間餐廳啦!!!! 我哋一行三日買咗兩張二人餐去到星期四, 1900坐低,一坐低就同我哋講, 所有牛同漢堡都話賣曬,如果想食牛扒嘅話 就要加錢, 我覺得冇可能囉如果你哋係唔想做團購就唔好賣出去啦!! 我一定唔會再去!
2017-08-02
用餐优惠
團購
  • NIL
2017-08-02 425 浏览
今日約左阿妹去銅鑼灣食lunch, 上網search 到Neighbor 呢間餐廳, 見幾好評, 價錢又好相宜就去試下。 一入到餐廳, 一個店員都冇, 得個bar 檯...用餐o既地方應該o係上面...一上到去有4個侍應o係門口歡迎我地啦。環境唔錯, 工業風, 燈光少少暗...我諗食物都應該唔錯。餐牌只有lunch set (一個主菜加一杯咖啡/茶, 湯+$10, 其他飲品+$12 或以上)...見到普通o既食物種類, 已經覺得冇乜期望...我叫左個黑椒雞扒意粉, 阿妹叫白汁什會意大利飯, 我地都加$10 要餐湯...點知侍應話餐湯賣晒...(下??? 中午12點幾餐湯可以賣晒? 冇煲咋掛? ) 阿妹o既意大利飯黎先, 賣相同味道都唔錯, 佢話d 海鮮有處理過, 唔係白烚...$68 黎講算唔錯。 我果個過5分鐘都到啦...賣相幾好, 雞扒用黃薑粉醃o既, 但煎得幾香脆, 意粉硬度剛好, 少少煙韌。個汁好黑椒, 辣到個人好興...有需要咁辣嗎????? 差唔多食飽就叫餐飲...正想飲杯咖啡。咁o岩隔離都叫, 問跟餐o既咖啡係咪即磨咖啡, 侍應話係即溶咖啡黎o既...我覺得有少少失望,

差唔多食飽就叫餐飲...正想飲杯咖啡。咁o岩隔離都叫, 問跟餐o既咖啡係咪即磨咖啡, 侍應話係即溶咖啡黎o既...我覺得有少少失望, 唔緊要啦, 加$12 叫杯Mocha。隔離另一枱客都問有冇即磨咖啡, 覺得樓下bar 檯有咖啡機就一定有即磨咖啡...最後佢地問完係咪即溶咖啡之後, 都繼續叫...當然失望而回啦......

隔離第一枱叫左杯奶茶同檸茶...催左兩次都係淨係黎杯奶茶...半個鐘後檸茶都未到...當然我地杯Mocha 等左3個未字都未到, 催左一次話整緊...10分鐘後都仲未黎, 我直頭cut 單…但侍應都唔醒水問返我地使唔使叫返杯餐飲…個餐包左架喎…不過等咁耐都唔想繼續等啦, 埋單走人!

落到樓下, 見到bar 檯有個忙亂o既staff 沖緊野飲…或者佢係o係廚房走出黎幫手掛…

總結呢間野連茶記都好過佢, 大家樂都有即磨咖啡啦…o係銅鑼灣咁o既質素差左少少囉…以為d 職員o係門口歡迎你, 其實佢地只係圍埋o係道吹水…我地坐果個位又比條柱阻住…想搵人都難…服務質素真係好唔掂…
黑椒雞扒意粉
2017-08-02
2017-08-01 294 浏览
前陣子,朋友說這店下午半價優惠、我們吃貨的,就要把握時機吧!我們點了一個千島海鮮pizza, 水牛城雞翼及墨魚汁意大利粉。水牛城雞翼有點咸,但pizza 配料豐富,令人回味!Highly recommend 大家點墨魚汁意粉,味道調控得不錯👍同朋友好像入了一個密閉的花圃一樣,環境寬敞,適合朋友、情侶來談天說地👍🏼因為太肚餓,無影到相🤣🤣如果下次再有機會一定會去食多次佢哋既pizza , 因為實在太豐富既配料😂

水牛城雞翼有點咸,但pizza 配料豐富,令人回味!

2017-04-13
用餐优惠
優惠券
2017-07-26 337 浏览
不歡迎團購就唔好做,訂完枱一講團購就話無,最快一星期後。Coupon 在朋友手中,又話要scan左先可以坐,本來想幫親杯野飲都慳返!不能彈性處理嗎?難道我白撞飲完就走?
"Neighbor,everybody need good neighbor...." 呢一句係歌詞,係節錄自澳洲的肥皂劇《Neighbours》的主題曲的。為何要 quote 呢一段歌詞呢? 原因就是我看見了一間位於銅鑼灣的新餐廳,擁有 《Neighbor》這一個親切名字而令我有感而發。亦令我一直想看看,這是否一間真正的鄰里開心餐廳。 餐廳,有一個小小的花草空間感覺,不過,以純水泥牆壁營造的室內空間,是現時流行的工業風。 夾雜的水泥色彩,其實我可以說,這是最簡潔的裝修。而且以不太光猛的環境去配合西式飲食,就算環境簡陋,裝修簡陋,都可以營造出一個令人覺得高貴一點的風格。原來工業風係可以咁樣呃下人,怪不得近來咁流行啦。 我們都同樣地叫一個中午套餐。加$10有一個蘑菇湯。這一個蘑菇湯很濃,蘑菇味濃得把忌廉味蓋過了,飲得多外國人煮湯的,這是一個令人欣賞的西湯,但香港人習慣了重忌廉的香滑口感,未必會對這一個湯產生喜悅的感覺。 香煎豬扒配蒜蓉汁,聽起來,是一個非常香港式的飯。也就是港式西餐廳的豬扒飯。好的,就是大塊,有肉香,不好的,就是整個飯的味道,可以就是以汁為主。 朋友要的是香煎雞扒配燒汁,

朋友要的是香煎雞扒配燒汁,在這一刻,我奇怪了,為何雞扒配燒汁而豬扒配蒜蓉汁呢? 感情豬扒配燒汁,雞扒配蒜蓉汁會比較好。不過,雞扒配上燒汁又沒有違和感既,再者雞扒皮脆肉香,縱使使這一份餐都係似港式扒房出品,但味道好又平,又唔怕推介既。套餐$48-68,在銅鑼灣來說,的確叫抵食。

咖啡,是一杯香滑的 Latte。咖啡香,加奶後夠滑。之不過我喜歡比較濃的咖啡,這一杯出品,對我來說是淡口了少少。

以性價比來說,這一餐算是不錯了。普通大眾化的午餐,加上一個舒適的環境,這絕對是一個好好的午餐地方。
2017-07-17 336 浏览
首先食過凱撒沙律, 配咗芝士粉嘅凱撒沙律, 羅馬生菜特別爽脆, 再加埋芝士粉嘅配搭, 美味, 非常之開胃再飲碗蘑菇湯, 分量得宜美國安格斯肉眼, 有10 OZ, 份量真係唔講得少, 用木板作盤, 放滿肉眼同薯菜, 份量都幾多, 肉眼燒得啱啱好, 七成熟, 切開果下啲肉汁BIT曬出嚟, 咬口好juicy, 牛肉味非常之濃, 薯條我本身都好少食, 但係這個薯條, 好好味, 炸得金黃色, 外脆內軟, 點埋茄汁一齊食, 冇咁熱氣蒜香辣肉腸意大利粉, 個醬汁非常之鮮甜, 有洋蔥嘅加持, 令到意粉特別好食份量又多, 意粉配辣肉腸簡直非常之匹配食到飽飽哋, 仲有個乳酪雪糕, 乳酪雪糕 比一般嘅雲呢拿雪糕好食之餘 ,香滑軟熟, 一個完美嘅作結

再飲碗蘑菇湯, 分量得宜

份量又多, 意粉配辣肉腸簡直非常之匹配

約左朋友係度食加薪飯 去到見佢門面以為係bar 點知原來分三層座落係唐樓 去到一樓以為去左參觀廚房back of house 去到二樓人聲熙攘 甚為吵雜 好在安排左係三樓 成個環境即刻清靜悠然自在空間感足夠 大班人都唔覺焗促Order 南瓜帶子意大利飯 無哂😮Order 加拿大豬鞍扒 無哂😲無奈之下轉叫黑松露野菌risotto Typical 雨聲大雨點小上碟設計 好在我食量細 整體而言 個飯都算juicy 口感正常 啲菇食得出係新鮮的之後叫左大蝦意粉 其實賣相似中式洋蔥炒粗麵 欠缺意式菜貫有的細膩但意粉煮到剛好 咸度適中 另一角度睇 一樣係撒左香草的中式料理 再叫左個德國雞堡漢堡無咩突出之處 值得一提的是follow Instagram 再share食物相即送小食一碟我地揀左fish and chips 味道都係中規中矩 個炸粉唔會太厚仲叫左幾杯特飲 但無影相最好飲係求其特飲 甜度適中 Neighbor 甜得有啲令人卻步買單仲送coupon 俾你下次食滿$200用😏

好在安排左係三樓 成個環境即刻清靜悠然自在

Neighbor 甜得有啲令人卻步

買單仲送coupon 俾你下次食滿$200用😏

2017-06-28
2017-07-07 283 浏览
之前嚟食過一次lunch 覺得都很不錯, 今日同朋友仔 encore試下佢哋個晚餐先門口行入去首先會見到個水吧跟住就係一條長長嘅樓梯, 呢度之前應該係一個唐樓 裝修而成有三層高嘅餐廳如果你慶祝生日仲有好多 一早設計好嘅公仔happy birthday畀你揀, 個個都好得意,下次生日食飯都可以考慮一下。上到去2樓, 簡簡單單嘅裝修, 反而帶一點風格 樓底好高坐喺度食飯一點壓迫感都冇。店員介紹新推出咗一個慢煮加拿大肉眼12安士同埋燒原隻鮮活波士頓龍蝦配巴馬臣芝士汁呢兩個都係每日限量供應, 聽個名都覺得好吸引呀於是我哋一人點咗一個呢2款套餐同朋友仔一人點咗個晚餐 ,首先嚟咗個南瓜湯先, 佢哋呢度嘅南瓜湯 比較濃厚, 口感就好似食緊個南瓜蓉咁, 食完真係有啲飽飽哋田園沙律, 新鮮清新嘅沙律菜配咗大量嘅芝士碎, 都幾惹味, 食 main course 之前, 食番個沙律 , 可以清新一下 口腔,非常不錯都唔係等咗好耐好快就有得食啦,個慢煮加拿大肉眼12安士果然好大塊, 整得好腍好juicy,食落 啖啖肉汁, 而且 仲食極都食唔曬,超大塊喔~我點咗杯士多啤梨乳酪沙冰, 好順滑, 用咗好多士多啤梨去

店員介紹新推出咗一個慢煮加拿大肉眼12安士
同埋燒原隻鮮活波士頓龍蝦配巴馬臣芝士汁

我點咗杯士多啤梨乳酪沙冰, 好順滑, 用咗好多士多啤梨去打出嚟, 食落仲有啖啖果肉,正!

燒原隻鮮活波士頓龍蝦配巴馬臣芝士汁
龍蝦殼散發著濃郁既香味, 令人垂涎三尺, 龍蝦肉新鮮爽脆,惹味非常,超正。

芝士焗西蘭花, 上面滿滿嘅芝士 超邪惡呀!
芝士同西蘭花真係好夾架,芝士令個成個菜味道提昇不少呢

最後就係 乳酪雪糕, 酸酸味味,好醒胃呀~
2017-07-05 244 浏览
今日約埋好耐無見嘅小學同學聚下傾下近況,梗係要搵間傾到計嘅餐廳啦~作係銅鑼灣地膽嘅佢話有間餐廳新開,想去試下,就由佢帶路啦。呢到本身係一間好大嘅玩具扭蛋店,有成三層咁多,但餐廳只有一層,地下有啲向街位可以坐低飲下咖啡。我地叫咗一個Dinner Set,再散叫一個意粉同小食~😋Dinner Set--美國安格斯肉眼配紅酒汁($248)有Caesar Salad、甜品、餐湯/咖啡/茶。 碗碟都印有The Neighbor字樣,好鍾意啲餐廳會印返自己嘅logo,感覺好用心。個餐湯應該係蘑菇味,不過味道較淡。Caesar Salad都幾多,好多沙律醬,加埋啲芝士絲同麵包粒👍🏻Rib-Eye Steak幾厚下,我地叫咗7成熟,啱啱好,切開仲會有少少粉紅色😛煎得唔乾,保留到肉汁幾juicy!肉質ok嫩,筋位部分就太韌咬唔到🙈紅酒汁偏鹹,酒味唔重,可以改善下~龍蝦汁蟹肉意大利粉($108)賣相幾好,面頭有蟹肉同蟹柳嘅salad~味道方面就普通,因為啲意粉唔夠腍,好硬,所以唔夠入味😖小食叫咗炸魚薯條!$58又幾抵(唔知點解唔見咗張相)炸魚外皮好脆,但入面嘅肉質就太腍,好散😕啲薯條超粗,有圖有真相😂👇🏻
作係銅鑼灣地膽嘅佢話有間餐廳新開,想去試下,就由佢帶路啦。
我地叫咗一個Dinner Set,再散叫一個意粉同小食~😋

Dinner Set--美國安格斯肉眼配紅酒汁($248)
有Caesar Salad、甜品、餐湯/咖啡/茶。

個餐湯應該係蘑菇味,不過味道較淡。
煎得唔乾,保留到肉汁幾juicy!
肉質ok嫩,筋位部分就太韌咬唔到🙈
紅酒汁偏鹹,酒味唔重,可以改善下~

龍蝦汁蟹肉意大利粉($108)
賣相幾好,面頭有蟹肉同蟹柳嘅salad~
味道方面就普通,因為啲意粉唔夠腍,好硬,所以唔夠入味😖

小食叫咗炸魚薯條!$58又幾抵(唔知點解唔見咗張相)
炸魚外皮好脆,但入面嘅肉質就太腍,好散😕
啲薯條超粗,有圖有真相😂👇🏻
朋友叫咗杯Neighbor,係Signature嚟嘅,幾fresh,個味都幾夾~
甜品係乳酪雪糕,幾甜,但夏天就係食下雪糕先消到暑😝
2017-07-02 213 浏览
They leave a memo message that if we follow their ig account and then upload a photo with caption of tagging them and hashtag of them (without stating any requirement of the photo as well as how much at least we should pay in order to get the free snack), we would enjoy a free snack. However, when we pay and it turns out that we need to post a photo with the view of the restaurant or the food we have. (Before that we've already posted a photo which does not fulfill the requirement so we need to post another one.) What's more, we STILL need to pay at least $300 to get the free snack. We're furious of such arrangement. Why don't you tell us ALL the requirements before we order? Do you think that's funny to kid us in that way?! We thought we'll get a free snack!
2017-07-02
2017-07-02 9894 浏览
西餐廳在香港比比皆是,要突圍實在不容易,最近在銅鑼灣區工作的朋友推介了這間鄰家小店「Neighbor」,他說這裡午餐很不錯,晚餐倒沒有試,就讓我到訪一回看看其晚餐水準如何。晚餐選套餐是最划算的,定價$168-$248,已包沙律、餐湯、主菜、甜品及飲品。首先送上是「凱撒沙律」,沙律菜冰涼爽脆,加入芝士碎、煙肉碎及麵包粒,事事交足貨,伴上酸酸的醬汁,已叫人開胃。沙律過後,就是餐湯,是日餐湯是「黑松露蘑菇湯」,雖然比預期稍杰,但口感保持到柔滑,每口都是黑松露的幽香,又有不少菌粒,蘑味濃郁,毫不欺場。主菜先選了「黑松露鴨胸意大利飯」($168),賣相不俗,忌廉汁包著每顆飯粒,黏口卻又不失口感,淡淡的黑松露味恰到好處;鴨胸切成粒狀放入飯內,煙韌有咬口,食味很好。朋友是魚痴,毫無懸念就選定了這一道「三文魚配檸檬牛油忌廉汁」($238),三文魚扒煎得皮脆甘香,肉質保持嫩滑,檸檬牛油忌廉汁散發檸檬清香,質感卻十分幼滑。甜點是簡簡單單的「乳酪雪糕」,雖然無甚驚喜,但卻是入口帶酸、清新怡人,更有幫助消化的感覺。最後來一杯「鮮奶咖啡」(+$12),拉花挺細緻漂亮,味道亦香醇馥郁,是很好的作結。多謝友人推介,
凱撒沙律
,又有不少菌粒,蘑味濃郁,毫不欺場。
黑松露蘑菇湯
黑松露鴨胸意大利飯
,質感卻十分幼滑。
三文魚配檸檬牛油忌廉汁
乳酪雪糕
鮮奶咖啡
多謝友人推介,除食物做得有水準之外,服務也很稱心,店員極之有禮,是一頓很輕鬆愉快的晚餐,亦看出店子的誠意。
2017-06-28 637 浏览
係銅鑼灣行完街又係時候醫下個肚仔啦!! 但又唔想成日食個幾個大型商場入面既d餐廳, 即時問下食神朋友係銅鑼灣有乜好介紹, 佢就推介左 Neighbor 比我, 話我一定會喜歡, 黎到的確係我喜歡個類餐廳, 簡約又型格既裝修, 每個位置都花盡心思去設計, 絕對唔馬虎, 又夠空間感, 又坐得舒服, 真係一間好有誠意既餐廳呀~~ Dinner Set 就最啱比有選擇困難症既人用, 因為已經為客人精選了幾個菜式, 個Set 都算貴, 由百幾蚊起, 已經包左前菜, 餐湯, 主菜, 甜品同飲品, 係銅鑼灣區黎講真係超值呀~~前菜先黎一個清清地凱撒沙律, 以沙律菜, 車厘茄同芝士混埋芝麻沙律醬同食, 味道清新~~而餐湯就係黑松露忌廉磨菇湯, 每日都唔同的, 黑松露好香, 個湯都好濃好滑, 好好飲呀~~美國安格斯肉眼           HK$248我地叫左一個5成熟既美國安格斯肉眼配紅酒汁, 大大塊又夠厚身都算重量級, 而且肉質好嫩煮得啱啱好, 又無乜筋, 牛味又夠濃, 牛扒旁仲有大量薯條, 真係超滿足呀~~銀雪魚配檸檬牛油忌廉汁              HK$238另一個Set就叫左銀雪魚, d

凱撒沙律

餐湯 (黑松露忌廉磨菇湯)

美國安格斯肉眼配紅酒汁

美國安格斯肉眼           HK$248

銀雪魚

銀雪魚配檸檬牛油忌廉汁

另一個Set就叫左銀雪魚, d魚肉真係滑到不得了, 簡直入口即溶甘濟呀!! 帶少少微酸, 食落好開胃呀, 配菜仲有西蘭花, 車厘茄同薯條tim, 都好豐富呀~~

巴馬火腿芝士

巴馬火腿芝士                  Set 加$35
如果想再滿足d, 可以加埋個巴馬火腿芝士小食, 我個人好喜歡食軟身芝士的, 淡淡芝士味, 同配以帶鹹香巴馬火腿同食就更加滋味~~

三文魚他他千層

三文魚他他千層      Set加$28
仲加埋另一個小食三文魚他他千層, 其實主要係由三文魚配上桃粒所組成的, 呢個組合都好創新, 食落口感好清新同特別, 旁邊仲有香脆既牛油多士, 好美味呀~~

可遇不可求

可遇不可求             特飲跟Set加$25   (原價$38)
可遇不可求主要係用桃汁, 青檸汁同少許薑水所調製成的, 飲落味道非常清新同較為清淡的,而且 好清涼~~

Neighbor
Neighbor              特飲跟Set加$25  (原價$42)
呢杯係餐廳招牌特飲, 主要由荔枝, 檸檬同橙汁所調製成的, 應該仲有加入生果打造成的, 因為飲到果蓉, 酸酸甜甜, 不錯不錯~~

甜品係乳酪雪糕, 因為我唔食乳酪既關係, 感覺味道有點奇怪同好黏, 不過我亞妹就食得好開心同滋味, 話第一次雪糕個感覺唔邪惡同好健康tim~~

整體黎講我朋友都算無介紹錯呀~~ 環境同食物質素唔錯, 絕對會再Encore呀~~
餐湯 (黑松露忌廉磨菇湯)
美國安格斯肉眼配紅酒汁
銀雪魚
銀雪魚配檸檬牛油忌廉汁
三文魚他他千層
可遇不可求
Neighbor
2017-06-26 289 浏览
原本呢到未變餐廳之前係賣玩具三層樓超大環境  一定唔驚無位  又唔洗排隊內在環境大  坐得舒服呢到平均一個Dinner Set $150-200 左右已經有前菜 湯 飲品  同甜品  銅鑼灣黎講  都幾抵食前菜沙律就係普通菜加幾粒烤麵包 正常個湯反而唔錯  好夠味  主菜  豬肋骨呢個推介  豬仔骨好嫩骨肉分離 基本上唔洗點切已經食得到個燒醬本身整得好 淹得夠味食落去甜甜地  正另外薯條上枱真係熱辣辣上面仲加左少少辣粉調味點埋茄汁食唔錯  食到停唔到另一主菜  蟹肉意粉呢個好足料  蟹肉夠多平時食意粉  最驚係唔夠味但呢碟意粉好濃味有少少似Carbonara小食  炸魚薯條好鐘意佢個炸魚  好嫩又夠脆 點埋沙律醬食 又係食到停唔到而薯條就係同豬肋骨個薯條一樣呢碟都幾大份  有好多條炸魚薯條亦唔少  抵食最後跟餐甜品係乳酪雪糕酸酸地  幫助消化
原本呢到未變餐廳之前係賣玩具
三層樓超大環境  一定唔驚無位  又唔洗排隊