2017-04-14 120 浏览
Your hand fits in mine like it's made just for meBut bear this mind it was meant to be....今次黎到呢間係銅鑼灣角落嘅一間西餐廳,環境較為昏暗,但成晚不停播 One direction嘅歌。雖然已經開始不再少女,但仍然對佢地嘅歌念念不忘。餐廳Dinner set選擇唔算多,但其實都可以試其他main course嘅!Cream Mushroom soup味道好唔算話好重,但都有唔少蘑菇粒粒,上檯時微暖,熱多少少會較好。墨魚汁大蝦意大利飯墨魚汁好深色,意大利飯煮到仲有少少咬口,味道唔錯,都有幾重蒜同洋蔥味,但味道都算夾,唔會話好淡味!大蝦雖然得一隻,但煎得好香口,無雪藏味!德國燒豬仔骨豬仔骨用左唔少醬汁煮,骨質唔算乾,味道幾好,而且都算幾好肉。粗身薯條新鮮炸起,但份量岩岩好,夠我地兩個女仔share!垃圾桶呢間餐廳D特飲杯杯都好搞笑,好吸引人地試。朋友呢杯垃圾桶,我試少少,味道好清新,好開胃!斯里蘭卡吸精吸血殺人大青蛙其實個名的確係比較誇張,但其實都係菠蘿薄荷特飲姐。薄荷味好出,同菠蘿味好match,

Cream Mushroom soup

德國燒豬仔骨

垃圾桶

斯里蘭卡吸精吸血殺人大青蛙

其實個名的確係比較誇張,但其實都係菠蘿薄荷特飲姐。薄荷味好出,同菠蘿味好match,甜甜酸酸咁好開胃!
最後係yougurt ice cream

乳酪味好出,好似gelato嘅質感,應該係餐廳自製嘅,呢個雪糕好令人印象深刻!

• 乳酪雪糕
2017-04-14 85 浏览
這夜跟朋友覓食,他介紹了neighbor。 這是家不太起眼的西餐廳,從樓下看會覺得哇 這麼小,但原來大部份座位在樓上。 環境是不錯的,座位寛趟。 當晚要了2個dinner set,我點了羊架,餐湯是磨菇湯,飲品選了吸血大青蛙。 飲品聽名字就覺得霸氣,它其實主要是pineapple juice,再配以紅色的汁作為血,感覺非常配合名字,喝下去也不錯。 羊架有3塊,配以粗大薯條及沙律作配菜,份量也足夠吃飽的。 羊架質素不錯,肉質夠嫩,有羊味。 整體來說都很不錯,也適合三五知己或是情侶光顧。

整體來說都很不錯,也適合三五知己或是情侶光顧。
Walked into this eclectic restaurant situated at the centre of Causeway Bay on a weekdays' evening.  This restaurant offered a wide range of delicacies for a fine dining experience! The price perfectly reflected its quality - well executed dishes! We were quite impressed with the service, food and pleasant environment to lay back and relax after the hectic week!  銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁 $238Cod fish was executed perfectly! Definitely texture-wise and succulent at the centre! The sauce was inviting and truly

銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁 $238

Cod fish was executed perfectly! Definitely texture-wise and succulent at the centre! The sauce was inviting and truly left me gratifying for more!

Overall pleasant experience! Will be back for more!
2017-04-02
2017-04-07 154 浏览
We enjoyed a 50% discount for this meal due to online booking. This restaurant got good environment. The light is dim and there is music around. This is a cafe with three floors. Have ordered a spaghetti with German sausages with tomato sauce. Some of the sausages are of spicy flavour which I dislike. Other sausages are ok. The spaghetti is a bit over hard and chewy. The tomato sauce is good with tomato interspersed. The fish and chips is good. The fish is thick in texture and the skin is thin. The chips is full of potato. The drink of "neighbour "is refreshing and great. Overall this restaurant is good
茄蓉德國腸意粉
蟹肉意粉
Fish  and  chips
Fish  and  chips
2017-04-06 142 浏览
是日跟朋友一齊去上堂,上完之後就當然在附近找間餐廳醫下肚。餐廳位於銅鑼灣市中心,門面設計簡潔,進入餐廳是一排BAR枱,有更多的位置在2樓及3樓。三文魚他他千層($28)套餐加$28 加的小食三文魚他他千層,麵包中間鬆軟但外層是白脆的,而三文魚十分鮮美,肉質幼嫩,配上麵包一起食都好夾。銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁($238)銀鱈魚的火喉控制得十分好,魚肉十分鮮嫩,而且咬入口魚油就由肉內散出,加上檸檬牛油忌廉汁更加是令你的食慾大開,另外配上了一條條粗大的薯條更加令你有飽實既感覺,幼滑惹味的魚柳加上香脆的薯條更是一流,唯一可以更加改進的是如果魚柳份量更加就更加完美了。冬蔭功蟹肉雞柳意大利粉($168)一個不錯又清新的配搭,冬蔭功味是泰國的特色,但是就加在意大利粉上,想不到效果是那麼好的,加上爽滑的雞柳及蟹肉,配菜都十分豐富,最主要是整個意大利粉的味道都十分濃郁,令你難你忘懷。
是日跟朋友一齊去上堂,上完之後就當然在附近找間餐廳醫下肚。

三文魚他他千層
三文魚他他千層($28)

銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁
銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁($238)

冬蔭功蟹肉雞柳意大利粉
冬蔭功蟹肉雞柳意大利粉($168)

2017-03-28
三文魚他他千層
冬蔭功蟹肉雞柳意大利粉
2017-04-04 1608 浏览
銅鑼灣作為我跟一班港島友人嘅聚餐聖地,呢排好興嘅登龍街餐廳,時代廣場耀華街食店都試過,今次有人發掘左呢一間驚喜小店。 沿着渣甸街一路行行到尾再轉返去前邊亦即係鼎泰豐嘅側門對面就見到呢一間特色小店~ 小店門面唔大,入去以後要再行一層樓梯先到達~一上到去 小店裝修好精緻而且好多盆栽感覺好悠哉舒適,店員亦都第一時間熱情咁樣招呼我哋坐低呢度主打西式菜 如果唔想要當日嘅dinner set menu , 大家亦都可以跟餐牌點菜~ 餐牌上面有4大類食物可以提供, 有主菜例如係各種扒類啦肉漢堡啦,亦都有意大利粉/飯,pizza或者係小食供應架!而我今次呢睇到晚餐餐牌已經見到自己嘅心意食物~就係美國安格斯牛配紅酒汁($248),而鍾意食辣嘅朋友佢就點左冬陰公蟹肉雞柳意大利粉($168) ,套餐會包埋一個凱撒沙律啦,而且佢亦都附送餐湯或者係飲品嘅,最後會有一客甜品! 首先商場嘅就係你一碗是日餐湯南瓜湯,睇一睇都已經覺得佢超足料,南瓜蓉磨得好滑,每呷一口都覺得超級實在。用過南瓜湯之後凱撒沙律亦都嚟到喇我呢一碟沙律比我想像中大好多!用過南瓜湯再食埋沙律之後我覺得我自己已經有四成飽了.....我嘅安格斯牛在電

南瓜湯

我嘅安格斯牛在電光火石間亦都嚟到了~ 佢用木板奉桌賣相精緻,牛肉切開嘅時候,入邊仲係有微微嘅紅色,一切開牛肉,肉質超級鮮嫩每一口咬下到好juicy,再配合埋薯條感覺超級滿足!
朋友嘅冬陰公意大利粉都黎到啦!呢個係一個fusion 菜, 朋友比左少少我試,但係唔食辣嘅我覺得真係好辣!但感覺係好特別嘅好有風味除咗食到泰國嘅味道之外亦都感受到佢嗰種西式嘅烹調方法兩者配合得很妙!
除咗主菜我亦都想分享一下,Neighbor佢哋嘅特飲!!!

飲品名字超級特別 例如叫斯里蘭卡吸睛吸血殺人大青蛙($38) 垃圾桶($38) 小丑($38) 可遇不可求($38) 呢啲咁特別嘅名我見到嘅時候都其實真係好想飲一杯,最後,我同朋友分別叫咗一杯
求其特飲($38)
同埋可遇不可求($38)

兩杯都係粉紅色而且亦都有士多啤梨同埋桃 呢啲都係女生最愛啦~
最後店員亦都將甜品送到來~呢個係一乳酪雪糕,味道酸酸甜甜食落口嘅時候覺得佢口感好杰撻撻, 但係又出奇地覺得好好食!

總括嚟講食物加上餐廳環境感覺一絕係一間會再次光臨嘅特色西餐廳!
2017-03-30
  • 美國安格斯牛配紅酒汁
2017-03-31 146 浏览
最鐘意同老公四周圍搵好嘢食,今日去咗銅鑼灣一帶行街,無意間發現了一間型格西餐,招牌光猛明亮,而且入面裝修好有工業風嘅感覺,地下是水吧,進餐位置在二樓,估唔到行到上二樓竟然係另一種田園風格,牆身用上假植物做裝飾,而所有枱椅都用上木造傢俱,俾人感覺舒服休閒。夜晚有set dinner 可以選擇,我跟老公各自選了一個set dinner 再加了一款小食凱撒沙律生菜新鮮爽脆,味道清甜,醬汁唔太多令人感覺更健康。西蘭花忌廉湯將西蘭花打碎混人忌廉湯,口感creamy香滑,如果味道可以再濃些會更好。水牛城雞翼外皮香辣惹味,內裏肉質juicy,雞肉嫩滑冬蔭公蟹肉雞柳意大利粉一上枱已經聞到濃濃的冬蔭公味,每條意粉都掛上冬蔭公忌廉汁,好creamy 又香口,估唔到冬蔭公同意粉原來可以咁夾,配搭一流。美國安格斯肉眼配紅酒汁我們點了五成熟,生熟程度剛剛好,肉眼粉嫩多汁,而且油脂豐盛,肉味仲非常濃郁,只要簡單沾上旁邊的海鹽就已經好夠味。店員親切有禮,而且貼心,見我們碟子放滿骨頭會主動幫我們換碟,服務態度良好,可以令客人增加滿意度。
凱撒沙律

生菜新鮮爽脆,味道清甜,醬汁唔太多令人感覺更健康。
西蘭花忌廉湯

水牛城雞翼

外皮香辣惹味,內裏肉質juicy,雞肉嫩滑
冬蔭公蟹肉雞柳意大利粉

美國安格斯肉眼配紅酒汁

2017-03-22
  • 美國安格斯肉眼配紅酒汁
2017-03-29 351 浏览
銅鑼灣多好野食一早就知道,估唔到今次同朋友去的餐廳,都係咁有誠意,甘有特色。要上樓嘅小小西餐廳,留下係酒吧嘅格調,穿過一條長長嘅樓梯,就彷彿去到另一個世界一樣。睇到Menu都係玩味十足。晚餐如果諗唔到食乜,可以考慮下套餐,價錢比較相宜。套餐中嘅餐湯都幾好飲,而朋友就揀咗沙律。我揀咗一款比較特別嘅主菜,就係冬陰公蟹肉雞柳意粉。冬陰公、蟹肉、雞柳同意粉都係我鍾意食嘅嘢食,配埋一齊我就未食過啦。上枱時賣相都幾靚架,睇得見大廚嘅誠意。一食入口不得了啦!估唔到呢幾樣野擺埋一齊可以咁夾,雞柳嫩滑、蟹肉有鮮味,配上微辣嘅醬汁,十分之惹味。呢度菜可以睇得出大廚嘅創意,以創意之上亦都顯示到佢嘅功架。朋友試咗一啖都讚不絕口啊!而我見到朋友叫嘅安格斯肉眼,雖然價錢唔高,但賣相都幾靚架。肉眼切開係粉紅色,剛剛好五成唔會過熟。我試咗一小塊,肉味好濃,絕不欺場。嘢飲方面,套餐雖然包左兩款嘢飲,但我哋嚟到呢度都想試吓佢哋嘅特飲。Menu上面可以見到特飲嘅款式都幾多。飲品好清新,唔過甜,而且賣相都好精緻。食完呢餐晚飯,朋友先話我知原來呢間餐廳來頭都唔細,雜誌介紹過,亦都上過唔少節目架。唔怪得知食物同服務環境等等,都咁
睇到Menu都係玩味十足。
晚餐如果諗唔到食乜,可以考慮下套餐,價錢比較相宜。
套餐中嘅餐湯都幾好飲,而朋友就揀咗沙律。
我試咗一小塊,肉味好濃,絕不欺場。
飲品好清新,唔過甜,而且賣相都好精緻。

食完呢餐晚飯,朋友先話我知原來呢間餐廳來頭都唔細,雜誌介紹過,亦都上過唔少節目架。唔怪得知食物同服務環境等等,都咁夠質素啦。
2017-03-29
  • 冬蔭公雞柳意粉
2017-03-29 188 浏览
今晚餐廳一樓二樓都客滿, 我們被安排到三樓用膳. 三樓空間感十足, 放了很多大大小小的植物擺设, 讓人舒服的綠化環境。牆壁主要以懷舊瓷磚及木窗花作為裝飾, 水泥牆壁很 RAW 很隨意。很愛這些英式舊木皮椅, 既懷舊又坐得舒服。特飲名稱好搞鬼很有創意, 什麼…..其斯里蘭卡吸精吸血殺人大青蛙餘、可遇不可求、求其特飲及垃圾桶等。我跟朋友都系大懶精, 今晚自選一人一晚餐, 共六款 dinner sets 供選擇, 有魚、有肉、有 pizza、有飯、有意粉, 總有一款合你心意, 價錢也合理。斯里蘭卡吸精吸血殺人大青蛙 (正價$38, 餐飲轉好似平啲, 忘了。)叫呢杯野飲好明顯就系俾佢個特別名稱吸引, 其實系菠蘿汁加新鮮打碎了薄荷葉混合而成的特飲, 香香甜甜, 薄荷清清涼涼, 好解渴凱撒沙律(跟餐)清新爽脆沙律前菜蘑菇忌廉湯(跟餐)我跟朋友一致認為…..非常好飲, 湯頭蘑菇很濃香, 蘑菇粒很多, 忌廉下得少, 調味料下得更加少, 蘑菇湯就是濃濃的原始蘑菇味道。三文魚他他千層配蒜蓉包($28/加配)美麗的外表 他他主要材料有三文魚粒、水蜜桃粒、粟米粒及番茄粒等, 再配上甜酸沙律汁, 三文魚粒香滑,
今晚餐廳一樓二樓都客滿, 我們被安排到三樓用膳.
很愛這些英式舊木皮椅, 既懷舊又坐得舒服。

斯里蘭卡吸精吸血殺人大青蛙 ($38)
凱撒沙律(跟餐)

清新爽脆沙律前菜
凱撒沙律(跟餐)
蘑菇忌廉湯(跟餐)
蘑菇忌廉湯(跟餐)
三文魚他他千層配蒜蓉包($28/加配)

美麗的外表
三文魚他他千層配蒜蓉包($28/加配)
他他主要材料有三文魚粒、水蜜桃粒、粟米粒及番茄粒等, 再配上甜酸沙律汁, 三文魚粒香滑, 水蜜桃香甜, 沙律汁酸酸甜甜, 十分清新可口的配搭。
美國安格斯肉眼配紅酒汁($248/set dinner)
美國安格斯肉眼配紅酒汁($248/set dinner)
嘻嘻, 今次獨食一塊5成熟,  牛扒厚度十足, 只簡單以黑胡椒、少量香草及海鹽調味。
5成熟剛剛好, 火喉恰到好處, 底面煎得焦香, 肉質鬆軟嫩紅, 肉汁豐富, 牛味也濃郁, 正!正到連紅酒汁也不用點, 今晚牛魔王太滿足了。
佢哋附送嘅薯條都好正, 炸得不過火, 薯肉軟綿不乾, 點些特製辣椒茄汁食, 香辣惹味。
甜品 ~ 乳酪雪糕(跟餐)

香滑的原味乳酪雪糕
甜品 ~ 乳酪雪糕(跟餐)
在這裡可以慢條斯理地用膳, 不用限時交場, 沒有服務員催你埋單, 享受了一個很舒服自在的晚上。
2017-03-26 150 浏览
屯門友出銅鑼灣已經好少見出得去肯定食埋飯先走啦行到邊寧頓街 見到有間西式餐廳啵門口好光猛 非常容易見到行到肚餓 入去食晚飯 餐牌設計得好靚 唔會太花巧 或者太唔夾連牆上既畫都好特別食物價錢公道 係銅鑼灣黎講可以話係非常抵食千島海鮮薄餅 - 即叫即焗 好脆口 海鮮仲有最愛既墨魚tim出門遇貴人 仲有小食送 千層芒果他他 我對芒果敏感但同行友人話芒果超級fresh 非常開胃我主攻左面既蒜蓉包 望落已經好吸引非常脆又香口龍蝦汁蟹肉意大利粉初初以為呢個龍蝦汁會好濕點知上到黎好乾身 而且每條意粉都有龍蝦汁同蟹肉咁既配搭只係HKD108 超抵食墨西哥雞搥呢個都好有驚喜 煎香左個雞搥之後配上墨西哥spicy汁 食左兩啖 辣味慢慢浸出黎好刺激乳酪雪糕 好creamy 又唔會太甜 出面真係好少有 又香又好食 重點乳酪味超濃
屯門友出銅鑼灣已經好少見

好creamy 又唔會太甜 出面真係好少有

又香又好食 重點乳酪味超濃
2017-02-11
2017-03-26 257 浏览
同同事又搵野食~ 見好似有唔少好評就黎試下啦~點知係超失望....Lunch time la ... 幾個人黎左呢度,燈光都幾暗,睇字都有啲困難.... 環境係唔錯(除左太黑),menu 望落都好正常咁我叫左意式牛柳意大利粉賣相好ok , 食落去... 牛肉冇味既,好似冇落野醃下咁... 就咁煮左既牛...我都整得好味過佢個意粉又係冇乜味, 亦都比較硬... 我食左一半就放棄了一般既奶茶同事order 的burger 餐,薯條還可以(應該好難難食) 個burger 就太燶囉咩事黑到咁..........差我地杯檸水未黎就催我地埋單.. 又唔係好味.. 冇下次了我係自己俾錢食架。貼錢買難食

環境係唔錯(除左太黑),menu 望落都好正常

咁我叫左意式牛柳意大利粉

個意粉又係冇乜味, 亦都比較硬... 我食左一半就放棄了
一般既奶茶
咩事
黑到咁..........

差我地杯檸水未黎就催我地埋單.. 又唔係好味.. 冇下次了

我係自己俾錢食架。貼錢買難食
週末約咗朋友聚會,揀咗係「Neighbor」食晚飯,因知道呢度可以坐得寫意,無時間限制,可以詳談。 位置非常容易搵,八點已滿座,好彩一早已訂位,唔洗等就可以入座了。 今餐好豐富。前菜:沙律新鮮爽口。精緻既香煎鵝肝配焦多士食,香口唔騷。主菜:安格斯肉眼牛扒大大份,配上香脆美味嘅薯條份量極大。 牛扒選了medium,肉質不會過生或太熟,微微紅色,肉鮮鮮嫩,牛味香濃。煎銀雪魚柳配牛油忌廉汁,好新鮮,魚煎得好香,美味。最後,叫咗個名好有特式嘅「大青蛙」同「可遇不可求」。開心嘅時刻,總係過得很快,非常滿意嘅一餐。

今餐好豐富。

前菜:

沙律新鮮爽口。

精緻既香煎鵝肝配焦多士食,香口唔騷。

主菜:

煎銀雪魚柳配牛油忌廉汁,好新鮮,魚煎得好香,美味。

最後,叫咗個名好有特式嘅「大青蛙」同「可遇不可求」。

開心嘅時刻,總係過得很快,非常滿意嘅一餐。
  • 銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁
  • 鵝肝多士
  • 可遇不可求
  • 美國安格斯肉眼配紅酒汁
  • 凱撒沙律
2K
2017-03-25 3466 浏览
這天晚上到了熱鬧的邊寧頓街吃Dinner. 得知這裡開了間西餐店,原來是旺角Amico1890的姊妹店,水準當然有保證。 點了兩個Dinner Set, 包括了凱撒沙律/餐湯、主菜、甜品和飲品。 凱撒沙律份量絕不欺場。 餐湯是黑松露忌廉湯。 冬蔭公蟹肉雞柳意大利粉($168) 冬蔭公意大利粉—這個泰西合壁的意粉可謂是一道創新菜色,配合忌廉一起炒成冬蔭公味道不會太辣,反之味道調配得宜,creamy又好吃! 美國安格斯肉眼配紅酒汁($248) 點了七成熟的肉眼肉質不會太韌,牛味香濃,富豐富口感,是朋友的大愛。旁邊還有肥美粗厚的薯條,香脆可口。 伴碟的西蘭花用上蒜蓉炒香,非常美味! 加$28可享有三文魚他他千層,三文魚碎碎配上清新的芒果,夾在香脆可口的牛油多士上還真美味! 水牛城雞翼($62) 一份6隻的水牛城雞翼香香辣辣,外層香脆,肉質嫩滑,肥美可口,好吃! 甜品是乳酪雪糕,份量夠大,冰 涼夠凍。 奉送餐湯/咖啡/茶 Neighbor($43) (Lych

凱撒沙律份量絕不欺場。

餐湯是黑松露忌廉湯。

冬蔭公蟹肉雞柳意大利粉($168)

美國安格斯肉眼配紅酒汁($248)

伴碟的西蘭花用上蒜蓉炒香,非常美味!

水牛城雞翼($62)

甜品是乳酪雪糕,份量夠大,冰 涼夠凍。

奉送餐湯/咖啡/茶

Neighbor($43)

(Lychee, lemon, orange juice, sprite)

清新解渴的Neighbor啖啖清新,荔枝香味尤為突出,推介!

2017-03-15
2017-03-24 145 浏览
幾次搭車經過邊寧頓街的轉角位, 眼睛都被大大個發光的NEIGHBOR吸引著,餐廳外觀神秘,碰巧是日落雨濕濕沒興致行街,不如早點吃飯,於是決心上去一試!餐廳裝潢有型格,灰色的磚牆和階梯,沒花巧的修飾,很有格調。餐廳裡的草牆和木桌椅配合得很諧和。由於早到,很幸運地被安排到六人大卡座! Dinner set由$168至$248不等,我們點了一個set再單點食物。是日餐湯意料之外的高水準! 蘑菇味濃郁,入口像奶油般幼滑又不失粒粒蘑菇的質感,like!水牛城雞翼,一貫的酸酸咪咪帶少少辣,很惹味。雞翼焗得脆卜卜,皮脆肉嫩,醃得連骨頭都很入味! 牛扒意想不到的好吃。安格斯肉眼扒夠"林",油脂分佈平均,入口鬆化。六至七成熟剛剛好,粉嫩得來又不至滲血。沾少少海鹽已經好好味,$248性價比高!墨魚汁大蝦意大利飯賣相精美,墨汁味濃郁,粒粒洋蔥和蘑菇爽口,大大提升意大利飯的質感! 這裡的飲品大杯,左邊Neighbor帶荔枝和水果味,入口清新! 嚐了一口友人的椰林飄香,確實如其名,整個口腔充滿著椰奶味,好飲!有誠意的乳酪雪糕!!! 本身好喜歡乳酸味, 平日除了在yogurt專門店, 很難吃到這種重質感亦像奶般幼

跟餐 - 蘑菇湯
跟餐  -  蘑菇湯
美國安格斯肉眼配紅酒汁248
Neighbor + 椰林飄香
乳酪雪糕
有誠意的乳酪雪糕!!! 本身好喜歡乳酸味, 平日除了在yogurt專門店, 很難吃到這種重質感亦像奶般幼滑的乳酪雪糕! 是日又一驚喜位! 真心讚讚讚!!!

吃了多款高質素食物每人不過是二百多元,真的很飽足! 希望小店繼續努力, 對抗那些價錢相約但質素只屬一般的連鎖品牌!
跟餐 - 蘑菇湯
跟餐  -  蘑菇湯
美國安格斯肉眼配紅酒汁248
Neighbor + 椰林飄香
2017-03-22 159 浏览
三月十四日,白色情人節。牽著他的手,在他身旁,每天都是情人節。來到銅鑼灣三層樓高的Neighbor,稍為遠離中心地帶的西餐廳。底層是cafe 模式;二樓氣氛較為輕鬆;三樓則較靜適合聊天。被安排到三樓,裝修風格簡單帶點古舊風,適合靜靜的聊天吃飯。晚市有set dinner,包沙律、主菜、甜品、餐湯/飲品,價錢由百多至二百多元;亦可以單點。求其特飲這裡特飲的字都十分特別有趣,就來一杯求其特飲,由莓莓、藍莓、紅莓、檸檬加上梳打水調製而成。味道稱不上十分特別,但酸酸甜甜的很清新,又不會太甜或太淡。餐湯 - 西蘭花忌廉湯忌廉湯濃淡得宜,但忌廉味不算太香。西蘭花用料足,很多西蘭花碎在湯中。沙律盤子很大,但沙律份量不太多,賣相有改善空間。沙律菜新鮮爽脆,加份芝士碎、麵包粒等等,伴上帶酸的醬汁。三文魚他他小食三文魚他他,只需$28,非常抵食!成圓柱形的三文魚他他,底層是半熟的三文魚碎;上層是芒果粒。芒果味道很甜,軟軟的;三文魚味香,亦有很香的魚油脂味,意想不道的跟芒果甜味甚為相配。鵝肝多士鵝肝多士的鵝肝,筆者略嫌不夠肥美;油脂味雖香,但脂肪比例稍低。鵝肝表面煎得香口,內裡質感保持軟滑。底層的多士烘得脆
求其特飲

餐湯 - 西蘭花忌廉湯

沙律

三文魚他他

鵝肝多士

鵝肝多士的鵝肝,筆者略嫌不夠肥美;油脂味雖香,但脂肪比例稍低。鵝肝表面煎得香口,內裡質感保持軟滑。底層的多士烘得脆身,咬下去脆卜卜。
美國安格斯肉眼配紅酒汁

Medium Rare 的安格斯肉眼,切開中間肉質保持粉嫩。可惜的是牛扒上枱時只有微溫,令味道大打折扣。牛味適中,但算不上很重,需沾上紅酒汁/粗鹽調味。肉質嫩滑,但肉汁略嫌不夠。配菜粗薯條炸得香口,又不會油膩,而且中間有薯蓉的質感。
銀鱈魚配檸檬牛油忌廉汁

銀鱈魚賣相不太討好,魚皮煎得成黑色。魚的肉質爽中帶滑,口感不錯;味道帶魚的鮮味,不會有腥味;可惜的是魚汁不夠多,同時醬汁比較杰身,吃起來不夠濕潤。銀鱈魚配上薯條,配搭頗為奇怪,銀鱈魚肉汁不多,加上薯條,給人感覺太乾。
Set Dinner 甜品 - 乳酪雪前糕

Set dinner 以甜品乳酪雪糕作給,質地黏性,乳酪味很香。
2017-03-14