2009-09-15 15 浏览
晚上與男朋友到Munch慶祝跟他的第三個生日,雖然出面大風大雨,不過我們亦有美滿的晚上。先來個蟹餅,裡面有豐富既蟹肉,味道唔錯。然後點了兩個main course,一個南瓜雞球意大利飯,南瓜味清甜,不過如果意大利米可以稔多少少會更好。另外是羊架配野菌批,羊架煎得外脆肉嫩,羊肉味濃。而我和男朋友亦甚欣賞個批,因為個批上酥皮既層次好豐富,坐佢對面都聽得出好鬆脆既聲。haha~話明今日生日,所以之前訂位時已經預訂左個心太軟當surprise~侍應在安排下突然之間送上蛋糕來,係唔係好甜呢!抵讚既係侍應好細心幫我地影左好多張相,慢慢比我地揀。最後餐廳仲送左對杯比男朋友,好貼心。更surprise是我的50D吧!HAHA好開心你喜歡這個晚上。

先來個蟹餅,裡面有豐富既蟹肉,味道唔錯。

更surprise是我的50D吧!HAHA

好開心你喜歡這個晚上。
2009-09-15
2009-09-15 10 浏览

先來個蟹餅,裡面有豐富既蟹肉,味道唔錯。

更surprise是我的50D吧!HAHA

好開心你喜歡這個晚上。
  • 羊架配野菌批
2009-09-09 36 浏览
8月28日, 終於考完試, 我既讀書生涯終於結束喇!!! 中午打去訂位, 打左幾次無人聽, 考完試再打已經full晒了,佢叫我9點零鐘去到應該會有位, 我同朋友9點半去到walk in, 咁夜都仲見到好多人係出面等緊位!! 我地等到10點先有位入面好嘈, 雖然我地被安排係角落窗口位自成一閣, 但都仲係好嘈兩個人叫左一杯白酒, 兩個starter, 一個飯, 兩個甜品先黎芝麻包包, 熱辣辣外脆內軟幾好食, 但牛油雪得硬實,無蝗蟲同學講既soften暖牛油啊, 可能果日太多人soften唔切啦蟹餅賣相好靚, 可惜味道一般配上千島汁同吃既蟹餅, 蟹味唔鮮甜之餘, 仲食到幾塊小蟹殼!!煎鵝肝伴士多啤梨醬蕃薯餅又係賣相比味道好既一道菜! 鵝肝面頭毫不香脆, 煎得過熟, 口感太實;鵝肝下面係薯蓉, 再加個蕃薯餅, 太多薯喇! 而且兩者都稱不上好味南瓜烤雞球意大利飯據聞呢度risotto做得唔錯, 的確如是. Risotto煮得軟硬適中有咬口;南瓜味較淡, 反而好香芝士味, 而且好creamy; 烤雞球好大舊, 份量又多, 唔鞋而且帶印度香料味, 非常唔錯心太軟聲稱用上法國Valrhona朱古力既心

8月28日, 終於考完試, 我既讀書生涯終於結束喇!!!
咁夜都仲見到好多人係出面等緊位!! 我地等到10點先有位

先黎芝麻包包, 熱辣辣外脆內軟幾好食, 但牛油雪得硬實,

蟹餅
賣相好靚, 可惜味道一般
配上千島汁同吃既蟹餅, 蟹味唔鮮甜之餘, 仲食到幾塊小蟹殼
!!

煎鵝肝伴士多啤梨醬蕃薯餅

南瓜烤雞球意大利飯
南瓜味較淡, 反而好香芝士味, 而且好creamy;

心太軟
聲稱用上法國Valrhona朱古力既心太軟, 朱古力算香濃, 微苦;
可惜切開唔夠流心, 蛋糕質地亦太軟腍; 仲有雪糕太細球了

芒果拿破倫伴青檸雪芭
用糯米慈軟皮包住既拿破倫真係第一次見, 個人認為有d多餘,
因為塊皮無論賣相定味道都對整體毫無幫助;
內裡既拿破倫唔夠香脆, 吉士唔香滑, 芒果香甜可惜得幾粒仔
青檸雪芭清新酸甜, 不錯

服務ok, 環境太嘈, 絕不適合情侶約會!
枱與枱之間距離太窄, 完全聽到晒隔離枱大談facebook被媾+港星整容

埋單$594, 差唔多成300蚊一個人, 真係太唔值
我既慶祝考完試dinner…實在不夠盡慶
食完飯散個靚步, 再動身去飲野!!
過熟鵝肝
貌似甜品既靚靚伴碟
古怪芒果拿破倫
不夠流心
心太軟
臨走影低天花大畫
2009-08-28
2009-09-08 14 浏览
終於約到day 食本魚既生日晚飯了.. day 提議去munch, 佢話食物可以架, 而我食咩都無所謂, 於是day 就打去訂位也~我地2個都唔知食咩好...於是..懶得諗既情況下, 要了2份同一樣既set dinner 了.可選湯或沙律, 因為服務員介紹今晚既餐湯係野菌湯, 於是我地都要了湯. 湯味道濃郁有咬口(咬到野菌粒).送上之包包和牛油, 麵包暖+外脆內軟, 嘻..見到咁大杯牛油..毫不客氣地...搽了好多唷~ 主菜要了焗羊架配芝士野菌批, 本魚要了5成熟, 而day 要了7成熟, 羊架軟淋, 但day 話佢覺得羊架蘇了D..我就可以呀~ 芝士野菌批好香,但比較漏...最後咖啡或茶..環境既燈光比較暗, 最適合情侶約會...多謝day 請本魚食唷~ 25號個餐我既
終於約到day 食本魚既生日晚飯了..

環境既燈光比較暗, 最適合情侶約會...

多謝day 請本魚食唷~ 25號個餐我既

包包和牛油
野菌湯
焗羊架配芝士野菌批
2009-09-07
2K
5-9-2009折返尖沙咀, dinner 到諾士佛臺碰運氣, 上嚟想試好耐的呢度, 8:15pm walk-in 竟然有位 下午食的仲未落格, 2 人只叫了一 starter, 一 snack 及一 pasta share 食; 另加一杯 smoothie, 朋友飲:Table bread 係熱辣辣芝麻包, 外鬆脆內軟熟, 夠晒芝麻香; 配上平滑得反光, 已 soften 了的暖牛油, 好食 朋友的 smoothie 叫 "Tropical", 有 orange + mango + banana, 打得幼細, 亦真材實料, 但呢 3 樣的加埋一齊, 出嚟效果大家都覺得聞 / 飲落味道勁似「細個嗰時飲的藥水」, 唔喜歡了 Baked spinach and cheese spring rolls: 完全無油, 酥皮一切即「剝落」, 夠晒「酥」, 餡料就只見到及食到勁多 spinach, 食唔到芝士味, 不過我好喜歡 Seared scallops with mushroom bread pudding: presentation 好靚, 食味亦好 -- 帶子嫩滑鮮甜, 帶點 h
5-9-2009

Seared scallops with mushroom bread pudding: presentation 好靚, 食味亦好 -- 帶子嫩滑鮮甜, 帶點 herbs 香, 加埋旁邊的 garlic puree, 香口惹味; 下面的鹹版 bread pudding 就唔會太濕, 菇香十足, 幾得意.

Organic spaghetti with clams in white wine sauce: 酒香 ok, 不過個 sauce 帶點酸, 而且意粉煮得稍腍又太濕, 可惜; clams 殼厚肉又厚, 食落幾嫩但唔算好鮮甜, 間中一兩隻又有沙或苦味, Cru (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2021030) 的好食得多! 其他配料仲有西芹及幼身 asparagus, 加上呢碟意粉完全無油膩感, 感覺都不錯的.

環境就一般, 裝修較俗套, 樓底又矮人又多, 結果嘈到拆天, 有點樓上 cafe feel; service 就不過不失.

連加一每人約 $170, 唔貴, 食物不錯, 都值得試試的.
2009-09-05
2009-09-01 5 浏览
Friends arranged a dinner gathering in TST. I don't feel comfortable in such dining room. Most customers are the 30+ age, may not a good idea for young couples. We had the pasta (with tiger prawn, not lobster coz it is required to reserve in advance!) and a pizza (nothing special) and some dessesrt (for the name but no surprise.)won't revisit again.

won't revisit again.
2009-08-30
2009-08-19 15 浏览
與好友們有一段時間沒見面…難得約到一個時間可以一起晚餐…就選了這裡…~之前去過舊店…覺得味道食物不錯…所以也介紹朋友們一起來試試新店如何…這裡比以前大一點…而且檯與檯之間有足夠的空間…不會讓人感到擠迫焗促…是晚一行八人試了多不同的菜式…~奉送的芝麻餐飽…雖然牛油只是普通的packed牛油…但熱辣辣的其實都不會不好吃的了…這裡的食物賣相都很漂亮…單單看就覺得會很好吃似的…~蟹餅 - 蟹餅煎得金黃…表層微脆…蟹肉新鮮再配上酸酸甜甜類似千島海鮮醬汁…很不錯…友人們一致認為很好..,所以再追加一個…炸意大利芝士飯球…同樣炸得金黃…裡面包著帶點忌廉奶油味的意大利飯…還配上少量芝士…外層的不會太厚而且毫不覺得油膩…是意大利飯的另一種不錯的吃法….~Cabonara - 味道不錯…煙肉和芝士都夠香…吃起上來亦很creamy…不過我覺得個汁可以再杰一點…帶子意大利飯 - 三顆大大煎香了的帶子…肉厚飽滿…帶點點牛油香…很好吃…意大利飯是用了蕃茄來煮…酸酸的都幾開胃…意大利飯的生熟程度剛好…有咬口但又不會太硬…~煎鱸魚及有機南瓜餅 - 鱸魚用牛油煎香…魚皮微脆…魚肉嫰滑…配上甜甜的有機南瓜餅..(其實我覺

煎鱸魚及有機南瓜餅 - 鱸魚用牛油煎香…魚皮微脆…魚肉嫰滑…配上甜甜的有機南瓜餅..(其實我覺得應該叫作南瓜蓉比較貼切)…中和了魚油的油膩感….

白酒煮蜆意大利粉 - 這裡選用的是蜆殼比較厚身的一款蜆…不知道名字…不過蜆肉飽滿肥美…帶點海水味…白酒汁好吃...酒味不會太濃...意粉煮得剛好...不會太稔...所以特別喜歡吃這個...

夏威夷 pizza - 薄批邊脆脆的...正常水準...況且夏威夷的配料最穩陣的...熱辣辣的話一定不會差到那裡去...~

店員有禮貌而且勤快…亦會細心介紹菜式…適合一班朋友一起聚舊談天…吃西餐的好地方….
芝麻餐飽
炸意大利芝士飯球
Cabonara
帶子意大利飯
白酒煮蜆意大利粉
夏威夷 pizza
煎鱸魚及有機南瓜餅
2009-08-09 9 浏览
一入到去... 編排近窗位置... 相當好~~而家位同位之間幾闊... 唔太應聲~~由於同朋友太多野講o既關係~唔係太留意佢o既裝橫...反而覺得服務好好~~ 雖然似女經理o既女經理比較豪氣左啲啲但都欣賞佢o既服務態度~~一嚟就嚟左個好好味又熱辣辣o既包~~ 想留肚都忍唔住~點左: 柚子沙律加煙三文魚 (約 $80) - 酸酸甜甜好開胃,有普通橙,紅白西柚,好味 鵝肝 (約 $115) - 煎到實左少少,但都好味,配左個薯tart,唔敢食... 太漏~ 帶子 risotto (約 $150) - 本來已經飽緊,但同朋友都忍唔住係咁食食食,帶子有三大粒... 份量都 ok,師傳落牛油落得配合好適宜,味道啱啱好 最後叫左 朱古力軟心蛋糕 (約 $69) - 好味,流出嚟朱古力好有酒味,我鍾意 special drink ($25) - 好抵好抵,個 menu 唔會話太平感太貴,雖然唔係好特別,但 special drink 有咁o既價錢係好抵~ 可能心情好望o既野都係好啲,所以成晚o既感受都幾好,仲有餐廳送左一套杯俾朋友,滿意o既一晚
一入到去... 編排近窗位置... 相當好~~
而家位同位之間幾闊... 唔太應聲~~
由於同朋友太多野講o既關係~
唔係太留意佢o既裝橫...
反而覺得服務好好~~
雖然似女經理o既女經理比較豪氣左啲啲
但都欣賞佢o既服務態度~~

一嚟就嚟左個好好味又熱辣辣o既包~~ 想留肚都忍唔住~
點左:

2009-08-01
2009-08-09 7 浏览
Went to lunch and found both food & service good. Ordered 2 pastas, seafood linguine & spicy beef penne. One of the male staff (the one with glasses) was very nice & patient in taking our orders. When the dishes came, he smartly brought us two plates for sharing the food without us needing to ask. Linguine was good, but for the penne, better if they use sliced beef instead of minced beef. Tofu pudding dessert was complimentary and tasted surprisingly GOOOOOD! Also delighted to find the milk served with coffee heated up, very professional! All in all, the experience was a delight for just $140!
2009-07-30 7 浏览
星期日晚看演唱會前先補充體力!(因為之前經驗是看這類Rock N' Roll演唱會,必定由第一首歌開始就個個彈晒起身由頭企到尾!)事後証明一如所料!一行六人來到諾士佛臺這邊開飯.本來訂了六點十五分的檯,因為店方未準備好關係,差不多等了半小時才可入座.(既然接了訂座時間是六點三,為何不早點開始Set Up Table呢?)時間關係決定每人一份Set Dinner,唔駛諗!五人點了不同生熟程度的牛扒,獨我選了意粉.脆皮餐包----外脆內軟!可惜牛油淡而無味.忌廉磨菇湯----味道濃郁!極重磨菇味,啖啖也有磨菇茸.好此道者必定喜歡!海鮮濶條麵----配料豐富!蝦肉彈牙,帶子無雪味,墨魚生熟度剛剛好!濶條麵不過淋有咬口,忌廉汁味道及份量適中不過杰,每一啖意粉也混和得到忌廉汁!高水準之作!其它點了牛扒的,無論選了幾多成熟也好,全部一律柴皮!只分別在是有血的柴皮還是無血的柴皮.而且份量頗細只可稱為一條牛扒而不是一塊.
時間關係決定每人一份Set Dinner,唔駛諗!
五人點了不同生熟程度的牛扒,獨我選了意粉.
脆皮餐包----外脆內軟!可惜牛油淡而無味.
脆皮餐包
忌廉磨菇湯
海鮮濶條麵
脆皮餐包
忌廉磨菇湯
海鮮濶條麵
2009-07-17 3 浏览
前兩日o係我o既生日, 約o左幾個friend出o黎食飯, 我o地揀o左呢間"munch", 因為其中一人食過話幾好, 所以就試o下啦!!間餐廳環境唔錯, 坐位尚算寬敞, 我o地ordero左幾樣o野食, 都o係佢o地o既waitress介紹o既:1) 法國田螺:去左殼好大粒, 有薯蓉伴住~~2) 蚧餅:好多蚧肉, 跟個汁酸mi mi~~好夾3) (唔係好記得個名)三文魚跟菜沙律: 不過有好多菜同沙田柚, 但係個沙律汁太酸~~4) 帶子飯: D帶子好新鮮同好大粒, 不過得3粒唔係好夠食~~5) 豬扒: 唔乾, 好juicy...跟蘋果醬好正~~6) 肉眼扒: 我o地鐘意半生熟, 廚師亦煮得o岩o岩好!!肉都好"淋"~~唔錯其實食完都幾飽, 不過我o地都係鐘意嘗甜品o既人, 所以就叫左3款甜品, 意想不到o既事情發生啦~!!o個個女經理(我諗佢o係經理, 因為佢冇著制服)送上插o左蠟燭o既心太軟上枱, 仲有1對coffee mug o既禮物送比我同我慶祝, 我D friend完全唔知情, 訂枱時亦冇講話我生日, 專登做這個安排!!!!o個刻我真o係覺得好sweet, 好開心^^多謝呢間
前兩日o係我o既生日
1) 法國田螺:去左殼好大粒, 有薯蓉伴住~~
2) 蚧餅:好多蚧肉, 跟個汁酸mi mi~~好夾

5) 豬扒: 唔乾, 好juicy...跟蘋果醬好正~~

o個個女經理(我諗佢o係經理, 因為佢冇著制服)送上插o左蠟燭o既心太軟上枱, 仲有1對coffee mug o既禮物送比我同我慶祝, 我D friend完全唔知情, 訂枱時亦冇講話我生日, 專登做這個安排!!!!o個刻我真o係覺得好sweet, 好開心^^多謝呢間餐廳咁細心o既服務!!!!!!!今年生日最驚喜~多謝^^

總體來說: 食物真係幾得, 份量亦夠~~!!最緊要o係佢地有細心體貼o既staff!!
2009-07-16
  • 帶子飯~~真係好正^.^
2009-07-13 1 浏览
為求公平, 先讚後彈~~當晚一行四人為朋友慶生, 我們點了帶子意大利飯, 大蝦拼牛扒, 煎白目魚, 特級蟹餅, 三文魚沙律, 這些食物統統都十分好味, 玫瑰香檳亦不俗, 只是甜品中的芒果拿破崙真的欠佳, 那層糯米磁般的東西跟拿破崙真的不太配合.但餐廳的服務真的欠細心!! book檯之時, 我已說明是跟朋友慶生, 那接線的說在甜品上會為我點candle, 到了confrim booking當日, 首先她已說錯了我的姓, 於是打來了三次便"高聲問"我是否book了munch, 態度已一般, 於是我再確定餐廳是否已為我的要求做了remarks? 她說是, 並說會送份小禮物給壽星!誰知到甜品上檯時, 她們完全沒了一回事, 這的確叫人黑面(大佬, 我點出聲問呀!?), 於是我跟那小女生侍應說, 叫她看remarks, 後來走來了一個疑似經理的女人, 一聲"唔好意思"都冇, 說"我有mark架, 只是送餐果個唔知! 我幫你點番響呢個度喇~~"便一手取去了已上檯的心太軟, 我真係嬲到呢.....難為朋友仲要好似若無其事咁.....仲有份禮物, 其實係一對唔錯的黑白mug, 不過那女的只係"放"上檯,

為求公平, 先讚後彈~~

但餐廳的服務真的欠細心!!

仲有份禮物, 其實係一對唔錯的黑白mug, 不過那女的只係"放"上檯, 毫無代表餐廳送上禮物的動機, 我真係比佢吹到啤一聲......

呢日埋單過千, 食就真係唔錯, 但果肚氣真係好難下......總之一句, 唔好期待佢地有增值的服務!
2009-07-10
2009-06-29 7 浏览
昨晚在Munch吃了一餐晚飯。Munch的服務一流,首先服務員介紹餐牌的食物後,我們依照服務員的意見,叫了幾款店內較受歡迎的菜式,我們兩個人叫了1款頭盤及2款主菜。本想叫多一點食物,服務員說這3款食物應該夠吃,十分老實。(1)焗田螺 這兒的焗田螺跟其他餐廳有點不同,因為它把田螺及磨姑放在焗薯上面,味道ok。(2)煎鱸魚及有機南瓜餅鱸魚外脆內軟,十分好吃,而且南瓜餅也不俗。值得一提的是鱸魚上有魚子醬的。(3)有機帶子意大利飯 意想不到意大利飯是如是大碟,怪不得服務員說我們應該夠吃的。一般西餐廳的意大約有2倍份量,而且價錢不貴,帶子鮮甜,帶子上也有放上魚子醬。(4) 飲品:Orange Smoothie 及 白酒 我叫了一杯飲Orange Smoothie ($25),好抵飲!! 味道ok! 朋友也叫了一杯白酒 (他對白酒沒有評價) !總括來說,百多元的主菜有如此質數,而且份量十足,已經十分好。加上服務員質數一流,環境清靜。日後與朋友聚會又多一個選擇。P.S: 第一次login寫食評..hee hee...希望日後有時間寫得更多
昨晚在Munch吃了一餐晚飯。
(1)焗田螺

(2)煎鱸魚及有機南瓜餅

(3)有機帶子意大利飯

(4) 飲品:Orange Smoothie 及 白酒

• 焗田螺
  • 煎鱸魚及南瓜餅
  • 帶子意大利飯
2009-05-25 4 浏览
生日dinner@munch!訂好了位,7點去到都無mud人,唔訂都得!坐左之後有個waitress行埋黎擺低menu,咩都mo講就行開左!之後order食物,黑口黑面gum.話哂都係一間環境不錯,評價不錯的餐廳,竟然waitress唔識笑!食物方面Caesar salad 跟餐的choice!好普通,都mo咩特別expectation.芝麻包 熱熱地,不錯!好香~chicken wings, 個汁幾好味~啖啖肉!帶子risotto 都ok,不過不失!chicken pizza 名字忘記了,有點spicy的,呢個幾特別,不錯食完,個waitress又走埋黎擺低本dessert menu,又係唔講野!攪錯!!actually,好full了,,,見佢d gum既service都唔想食...走人,,,埋單成$560~佢依然係支都唔笑望都唔望下我地!560唔係expensive,只係呢個price,呢個service好有問題!由頭到尾都係同一個waitress service我地,一間餐廳assign一個waitress去serve一班客.目的就係想員工同客人之間溝通更好.但係呢個wa
生日dinner@munch!
訂好了位,7點去到都無mud人,唔訂都得!
之後order食物,黑口黑面gum.

食物方面
芝麻包 熱熱地,不錯!好香~
chicken wings, 個汁幾好味~啖啖肉!
帶子risotto 都ok,不過不失!
走人,,,埋單成$560~佢依然係支都唔笑望都唔望下我地!
由頭到尾都係同一個waitress service我地,
但係呢個waitress完全做唔到.
呢間唔係一間快餐,係一間餐廳,真係令人好失望!

2009-04-29
2009-04-22
看到這麼多食評好似唔錯咪去試吓,無乜驚喜,亦都唔係失望,不過不失啦~1) 芝麻餐包 (連牛油): 好一般,我只吃了一半2) 小食-菠菜芝士卷: 個皮好薄,幾好味3) 西冷 - 個人覺得比較乾身,份量中等,男仔可能會覺得細,所以有大o舊薯蓉令你夠飽4) 帶子意大利飯-應該係全晚最好味,帶子有三大粒,飯都唔少,啲汁同飯都唔錯 5) 藍莓芝士餅-芝士夠 rich,都幾大件,不過最可惜係用义义到一半件 cake 就開始散,唔能夠义到底一啖過昨晚大概八成 full,不過比我想像中嘈,而且啲燈都幾光,情調麻麻,裝修亦無想像中咁靚。不過價錢中等,都可以去吓。但慶祝節日就唔 recommend~
1) 芝麻餐包 (連牛油): 好一般,我只吃了一半
2) 小食-菠菜芝士卷: 個皮好薄,幾好味