2023-04-01 80 浏览
人氣打卡熱點,這間位於尖沙咀山林道的餐廳,終於有機會相約朋友來品嚐🥰走歐陸風,深藍色主調,典雅環境,還帶有神秘氣氛💙 加上有幾多區域,的確令人讚嘆🤗主打法日fusion 菜,午餐價格平均都幾百多元,已經包括主菜,餐湯及沙律🥗。蟹肉牛油果意大利飯 $98香檸醬油烤比目魚 $138意大利飯軟硬適中,醬汁好creamy, 加入香菇令成個飯更香比目魚外皮烤得帶脆,肉質細嫩,伴薯蓉及蔬菜。甜品最有驚喜🤩Brownie Affogato $78由雪糕、brownie 及熱espresso組成,熱啡撞落雪糕,一冷一熱,同時刺激觀感與味覺。 brownie 亦相當好味,濕潤而且朱古力味濃郁Butterfly Pea Jelly $78另一款就是薰衣草奶凍加蝶豆花啫喱,淺藍色同餐廳好夾,奶凍香滑唔太甜chocolate mountain ⛰️kawali blue 💙飲品賣相同樣美觀

蟹肉牛油果意大利飯 $98
香檸醬油烤比目魚 $138

比目魚外皮烤得帶脆,肉質細嫩,伴薯蓉及蔬菜。

甜品最有驚喜🤩

• Butterfly Pea Jelly
  • chocolate mountain
  • 香檸醬油烤比目魚
2023-03-29 69 浏览
你說過你喜歡的是藍色💙💙尖沙咀既一間全藍色餐廳有幾多打卡位 古董車 全藍調既設計為左打卡而來的當日卡位都full了 安排坐餐廳中間既圓枱覺得差甘d🥢炸薯條正常水平發揮🥢櫻花蝦意大利麵正常水平發揮 🍨crystal ball外面好似玻璃甘 敲碎之後可以食入面有花翻 花香味幾重 加cream加木康好特別 打卡一流⭐️CP值;⭐️⭐️⭐️👩🏻回頭指數;👩🏻👩🏻👩🏻📸打卡比分;📸📸📸📸📸
你說過你喜歡的是藍色💙💙

⭐️CP值;⭐️⭐️⭐️
👩🏻回頭指數;👩🏻👩🏻👩🏻
📸打卡比分;📸📸📸📸📸
2023-03-29
行經尖沙咀山林道,見呢間餐廳門面用上寶石藍色設計,感覺好高貴有格調, 原來係日法fusion藝術[餐酒館],再望望餐牌Set Lunch價錢合理,就決定一試😋一入到去,餐廳樓底好高,上至裝潢擺設,下至餐具和侍應衣著,以優雅寶石藍色為主調,再融入不同建築物和場景,有賭場 、酒店、歐陸拱形簷蓬、古董房車同電話亭等,牆身仲掛滿好多幅畫覺時尚、高級、琬麗、富有藝術感,座位之間闊落舒適,加上整間餐廳嘅氛圍,令人仿如置身於電影場景入面,每一角落都係打卡位。 餐廳除左裝修靚外,食物質素都好好😋Set lunch $128 /Set 包餐湯沙律💕沙律頭盤🥗烤鳳尾蝦、木瓜沙律伴香檸酸甜汁鳳尾蝦大大粒,入口彈牙鮮甜,沙律菜和木瓜都非常新鮮多汁,加上香檸酸甜汁,感覺好清新,愈食愈開胃💕 當日餐湯🥣南瓜忌廉湯 口感香濃綿滑,食到鮮甜南瓜蓉和薑蓉,味道香濃帶點辛辣,入口非常暖心舒服💕主菜🍗焗走地雞配煙肉白菌濃汁有驚喜嘅菜式,一上枱已聞到好香嘅煙肉白菌味,走地雞焗得非常出色,肉質上乘,入口緊緻嫩滑多汁而且雞味濃厚,配上濃郁嘅煙肉白菌濃汁更提升層次感,色、香、味都恰到好處之餘,小編都好欣賞作為配菜嘅紫薯茸,入口綿滑

餐廳除左裝修靚外,食物質素都好好😋

Set lunch $128 /Set
包餐湯沙律

💕沙律頭盤
🥗烤鳳尾蝦、木瓜沙律伴香檸酸甜汁

💕 當日餐湯
🥣南瓜忌廉湯

💕主菜
🍗焗走地雞配煙肉白菌濃汁
有驚喜嘅菜式,一上枱已聞到好香嘅煙肉白菌味,走地雞焗得非常出色,肉質上乘,入口緊緻嫩滑多汁而且雞味濃厚,配上濃郁嘅煙肉白菌濃汁更提升層次感,色、香、味都恰到好處之餘,小編都好欣賞作為配菜嘅紫薯茸,入口綿滑帶有些紫薯微甜香,整道菜都好高質

💕升級 + $48
🍰是日甜品 和 ☕️咖啡/茶
🍨雲尼拿慕絲
擺盤真係好靚,忍唔住要相機食先🤣,雲尼拿慕絲入口綿滑即溶,淡淡嘅雲尼拿清香味,又唔會太甜,好啱鍾意食甜品又驚甜到漏嘅朋友啊,呢個值得推介

另外,侍應哥哥服務態度好慇懃有禮,全程服務周到,還主動介紹食物、餐廳嘅設計意念同牆上嘅畫,成餐飯都食得好開心😊
2023-03-27 158 浏览
呢間🐏💩第一次食 因為佢既藍色環境被吸引黎食💙 位同位之間比較迫 偷聽隔離座講嘢都幾方便 💯如果係作家去拎靈感 值得推薦👍建議唔洗訂枱 因為我地星期五去食 完全無爆場 方便walk in人士唔洗排隊/等 🙇🏻‍♂️餐廳非常體貼🙊🍴炸薯條配黑松露醬 HKD78薯條偏粗🍟用左少少鹽去調味🧂純食薯條會偏乾 要配黑松露醬點綴🌸 不過不失🍴魚子蘑菇意大利飯(期間限定) HKD168意大利飯淡口 🍽適合岩岩病完無胃口既人 蘑菇味收藏出色 相信係餐廳想你用心閉目品嚐隱隱約約既蘑菇味 魚子size比連鎖壽司店大 味道同蘑菇互相輝映 加埋雜草叢生既伴碟 呢一碟藝術既作品用心製作🍴海鮮大燴(期間限定) HKD268混亂有序既賣相 見到😱好有驚喜 bb手掌大既龍蝦🦞肉殼緊緊相扣 果然雪到好鮮 肉質爽口 一啖一隻龍蝦🦞岩哂口型👄魚肉鬆散作為襯托🐠突顯青口同蜆既完整性 味道由你們自己去探索🍴澳洲封門柳 HKD3285成熟牛扒恰到好處 牛扒極具口感 訓練咀嚼肌一流 肉汁鎖到好實 相信目的係留到胃口更容易消化 最後,值得一提既係 小編叫左兩杯野飲 main course 送齊 野飲都未到 催左三次單 終於送到上枱 睇

🍴炸薯條配黑松露醬 HKD78

🍴魚子蘑菇意大利飯(期間限定) HKD168

🍴海鮮大燴(期間限定) HKD268

🍴澳洲封門柳 HKD328

最後,值得一提既係 小編叫左兩杯野飲 main course 送齊 野飲都未到 催左三次單 終於送到上枱 睇得出好比心機沖👍
L
2023-03-17
2023-03-26 116 浏览
Monmono 由外至內用上全藍系色調設計,遠處已經被餐廳藍色外牆吸引,門口已經吸引咗唔少人影相,而店內裝修極夢幻,有古董汽車、懷舊電話亭、每一處都係打卡位!燈光比較昏暗,營造典雅神秘嘅氛圍,好適合同閨蜜一齊聚會!餐廳主打日法fusion菜式,當日同朋友試咗午市套餐,包括前菜、主食,仲可以加配甜品。價錢只需$120起。當日試左兩款主食,當中較推介新英倫炸魚薯條,銀鱈魚製作炸漿時加入傳統啤酒,炸至金黃香脆,肉質亦頗嫩滑,沾上香草他他醬更加滋味。另外亦試左龍蝦海鮮意大利飯,略嫌過於濕潤,令口感欠缺嚼勁,味道略淡。

佐敦藍主題打卡餐廳📸 [MONMONO]一入到餐廳就俾藍色既環境吸引住💙成間餐廳都係藍色既計設甚至連裝修同埋用緊嘅餐具都係藍色既配撘🍴🍽️影緊相嗰陣時店員都好主動幫我哋影最啱就係約埋一班朋友過嚟打下卡 📸 餐廳仲分咗兩個打卡area 一邊係復古嘅英倫賭場 而另外一邊就係酒店風格仲有好多掛畫藝術感非常好重🎨今次就試咗佢哋嘅set lunch 包括咗前菜同埋主食仲可以加錢食甜品添🍰🌟Daily Salad 🥗嗰日去到係大蝦木瓜沙律 蝦肉彈牙 木瓜勁甜第一次試用泰式酸辣醬做沙律既dressing 感覺幾得意🤣甜甜酸酸醒胃 🌟 Garlic Prawn 🦐(+38)黎到都勁香 蒜香配搭住橄欖油 煎香左嘅蒜頭配埋大蝦係一個唔錯嘅配搭 大蝦彈牙略有調味都唔錯🤪🌟Fish n Chips 🐟($128)脆香不油膩但個炸粉略為厚身咗啲 啖啖魚肉配埋薯條,onions rings 簡直係邪惡嘅配搭🤣🌟Lobster Source SeaFood Risotto🦞 ($138)意大利飯煮得啱啱好尚算掛湯飯入邊好多唔同海鮮有青口大蝦同大蜆都算幾鮮甜淡淡地唔會好濃味主要食食材嘅味道唔鍾意重口味嘅人應該幾啱食🤣🌟
佐敦藍主題打卡餐廳📸 [MONMONO]
一入到餐廳就俾藍色既環境吸引住💙
影緊相嗰陣時店員都好主動幫我哋影
最啱就係約埋一班朋友過嚟打下卡 📸

🌟Daily Salad 🥗
嗰日去到係大蝦木瓜沙律 蝦肉彈牙 木瓜勁甜

🌟 Garlic Prawn 🦐(+38)

🌟Fish n Chips 🐟($128)
脆香不油膩但個炸粉略為厚身咗啲
啖啖魚肉配埋薯條,onions rings
簡直係邪惡嘅配搭🤣

意大利飯煮得啱啱好尚算掛湯
唔鍾意重口味嘅人應該幾啱食🤣

🌟 No Alcohol Thanks 🍍($62)
飲落去似雜果賓治 菠蘿汁酸酸甜甜

🌟 Yuzu Tonic Espresso ☕️($62)
三個層次 飲到柚子嘅香味配搭埋梳打水夏天飲就最啱㗎喇☀️

味道 6.5/10
環境 8.5/10
推介程度7/10
📍MONMONO (尖沙咀)
尖沙咀山林道4號恆貿商業中心地下2-3號舖
2023-03-18 151 浏览
餐廳以Royal Blue📘作主調,行入霍格華茲🏰的英式世界咁令您忘記現世的煩悶,靚for齋打卡📸)👉Fresh Blue Mussel🦪, Chorizo, Tomato Brown Butter Cream Sauce, Garlic Toast🍞 ($128)當日的推薦,個汁creamy得來帶蕃茄🍅的酸甜,加上crewy 的藍青口的鮮味,連埋蒜蓉多士就最夾啦,全日來講最正常😂👉Homemade “Trio Ravioli”🥟-Duck Meat Foie 🦆Gras Terrine, Porcini Sauce with Australian Wagyu Cheek ($258)講真小編一見到餐廳有牛面頰都會不自覺咁叫來試下,不過越大期望越大失望,澳洲和牛🐮正常分為M4~M12,講真唔知食緊咩,同平時d美國西冷🥩差唔多,加上所謂的”Ravioli”其實係”Cappell”即係圓帽形而並非方形lo好冇,我情願你直接叫general 的”Tortelli”啦, 非常失望🤫👉Handmade Gobun Udon, Slow cook A5 Wagyu Rump🥩, Wagyu Mus

👉Handmade Gobun Udon, Slow cook A5 Wagyu Rump🥩, Wagyu Mushroom Consomme ($308)

食完個伏野心情已經好一般,另外叫埋個慢煮和牛🥩心想一定冇死啦,點知...Beef Gluteal E part 本來就偏粗糙而緊密😔,而和牛的E part 只顯得更瘦,完全唔似食緊和牛個種入口即融咁😢;而烏冬的質地同味道更係一言難盡,大體上大家可以想像為台灣的牛肉都個種關帝麵🍜放左入一個稀釋的忌廉蘑菇湯度
👉Butterfly Yogurt ($48)
👉”MONMONO” Starry Night ($108)

後記︰總括而言,作為打卡氣氛餐廳來慶祝ar拍拖ar係ok的,但如果你要求埋cusine 的quality個人就唔係好建議啦🙊
2023-03-16 138 浏览
燴智利鱸魚 · 脆飯糰 · 山椒西芹汁 $228飯糰好香口好脆 超好食鱸魚都好鮮甜 旁邊配咗啲瓜 感覺好健康本來怕山椒西芹汁會有陣草青味但係食落完無草青味不特止,仲幾清甜呢個汁同道菜味道好夾虎蝦意大利麵 · 明太子香蒜汁 $188跟餐飲品及沙律Lunch Set Menu

燴智利鱸魚 · 脆飯糰 · 山椒西芹汁

燴智利鱸魚 · 脆飯糰 · 山椒西芹汁 $228
飯糰好香口好脆 超好食
鱸魚都好鮮甜
旁邊配咗啲瓜 感覺好健康
本來怕山椒西芹汁會有陣草青味
但係食落完無草青味不特止,仲幾清甜
呢個汁同道菜味道好夾

虎蝦意大利麵 · 明太子香蒜汁

虎蝦意大利麵 · 明太子香蒜汁 $188

跟餐飲品及沙律

Lunch Set Menu
2022-06-01
燴智利鱸魚 · 脆飯糰 · 山椒西芹汁
2023-03-15 127 浏览
先前經過💙已經俾佢嘅藍色門面所吸引咁啱朋友就約左我去呢間餐廳食晚飯💙好野!入面超靚 打卡成功 💙💙🍽️今次食左咩⁉️ 係㕑師發板吖🌟慢煮八爪魚薯仔沙律八爪魚夠哂大粒 而且有咬口 配上微酸的薯仔沙律 好開胃呢度菜夠哂Fresh 吖🌟阿根廷紅蝦配手工幼麪紅蝦係刺身 醬汁蝦味超香濃 贊✨手工麪好滑 忍唔住一啖一啖停唔到😛🍹kiss my flower味道酸酸甜甜 係洛神花味為主仲有Gin同Lemon juice 飲筒係以香茅做的 有趣呢間餐廳氛圍一流💙係返期去過裝修最靚嘅餐廳
先前經過💙已經俾佢嘅藍色門面所吸引

飲筒係以香茅做的 有趣

呢間餐廳氛圍一流
💙係返期去過裝修最靚嘅餐廳
2023-03-14 119 浏览
位於尖沙咀山林道的Monmono以全藍色為主題,為藍調復古歐洲小鎮餐廳。餐廳裝飾充滿時代感和型格,店內更有不少打卡景點,最具代表性一定是打卡古董車,還有賭場的燈牌,非常吸引。至於食物方面,為日法cushion菜。以法式煮法加上日本的食材,味道不錯,擺盤更加是十分精緻。如果喜歡打卡的朋友,一定要在OpenRice先預訂優惠價的藍調復古二人下午茶。下午茶的食物種類繁多,個人最喜歡是牛油果小窩夫、朱古力冬甩和帶子三文魚籽和炸雞。不僅外型。 吸引,味道更是不錯。配搭清新,顏色也非常吸睛。另外,三文魚頭盤香墨西哥卷加粟米片也幾好食。值得一提是set lunch可加錢選購甜品加飲品,我認為甜品相當出色,賣相美觀之餘,味道也相當重要,但此餐廳的甜品即兩者俱備。不過,我覺得雖然意粉是手工意粉及用心調製,但這次試的意粉味道一般,飲品也普通而已,下次有機會要嘗試其他。
藍調復古下午茶
Tea  set  for  two
頭盤三文魚
小食拼盤
Caesar  Chicken  salad  Burrito        with  Nacho
Dried Fantail  shrimp    Dried  Sardine  pasta
Combo  hotcake  with  mable  syrup
Combo    Caramel    Banana  croffle
藍調復古下午茶
Tea  set  for  two
頭盤三文魚
2023-03-13 55 浏览
多謝朋友揀左間靚餐廳同我慶生😚😚MONMONO是高級日法fusion藝術餐酒館,內外都以貴族藍色裝潢為主調,更有標誌性的CASINO打卡位,仲可以企上去車入面打卡留念🥰·果晚試左6-course的二人餐($988),一開始就會送上兩杯Welcome drinks,酒精或非酒精都可以揀😚·1️⃣特濃芝士焗蠔芝士味濃,攤凍左都有少少流心效果唔會乾硬,焗蠔都焗得岩岩好,唔會過熟,肉質creamy,好香蠔味🤤·2️⃣廚師推介沙律3️⃣是日精選餐湯4️⃣三文魚籽松葉蟹肉蟹膏意大利飯意大利飯煮得粒粒分明,唔似爛飯,而且仲有好多蟹膏蟹肉,超濃蟹味·5️⃣低溫慢烤美國安格斯西冷(160z)6️⃣藍莓奶凍奶凍質感幼滑,加上士多啤梨和紅桑子作配搭,酸酸甜甜,想食多幾杯🤣
多謝朋友揀左間靚餐廳同我慶生😚😚
1️⃣特濃芝士焗蠔
2️⃣廚師推介沙律
3️⃣是日精選餐湯
4️⃣三文魚籽松葉蟹肉蟹膏意大利飯
5️⃣低溫慢烤美國安格斯西冷(160z)
6️⃣藍莓奶凍
🔹Caca第一次見全藍色嘅餐廳,由店外到店內All Blue~呢間位於沙咀出林道嘅高級日法fusion藝術餐酒館 @monmono ,置身藍色空間,佈置Classic又好打卡,呢度仲有專業打燈,讓你影到飽😝👧🏻Caca今次食乜嘢?🍽️全新menu🔹香煎北海道帶子 - 微微辣味來自面層小紅椒絲,配以洋蔥醬汁更突顯帶子鮮甜味道。🔹慢煮八爪魚薯仔沙律- 火箭菜下係彈牙肉厚嘅八爪魚,底層係口感豐富嘅海鮮薯蓉餅。🔹阿根廷紅蝦配手工幼麵- 紅蝦肉甜美,手工麵完全沾滿特製醬汁,麵條幼滑爽彈。🔹和牛面頰肉配美國西冷-外層帶點脆,內裡肉質嫩紅而juicy,好美味!🔹Drink: Blue Hill - 靚靚好打卡嘅飲品,微甜蝶豆花香加上椰子味道,甜甜蜜蜜嘅感覺!

👧🏻Caca今次食乜嘢?
🍽️全新menu
2023-03-09
2023-03-10 79 浏览
我想去呢度好耐,終於趁着朋友仔生日,就同佢去咗MONMONO慶祝一下,打下卡傾下計❤️我哋叫咗MENU FOR TWO ,頭盤有特濃芝士焗蠔同輕煎北海道帶子,廚師推介沙律🥗,用韓式泡菜做底,再配上唔同顏色嘅蕃茄仔,同芝士,好開胃❤️,三文魚籽松蟹肉膏意大利飯,低溫慢烤美國安格斯西冷,份量好大,肉質好嫩,牛味好出,口感一流,最後食埋廚師推介甜品,大滿足🙆🏻‍♀️裝修好靚,好適合打卡聚會,店員服務態度一流,見我哋影相,好貼心幫我哋打燈,食嘢期間仲時不時走黎睇吓我哋有咩需要,加分位,食物方面餐具好精緻,擺設好有心思,不過略嫌個湯有啲咸,食物方面需要改善下。

2023-03-09 70 浏览
藍色餐廳1️⃣蟹肉意大利麵份量有d小,但蟹肉份量都ok,個汁好香,夠濃味.但佢面頭d菜好唔夾.💰Lunch set HKD$1482️⃣牛油果蟹肉他他依個味道幾出色,牛油果應該加左豉油,鹹鹹地咁幾入味,蟹肉他他就食到有小小蟹殼,但味道係新鮮💰HKD$1283️⃣栗米湯飲落苦的,煲燶左😓4️⃣換左個沙律比我地加左辣醬,個魚有點乾同鞋.沙律菜新鮮餐廳裝修幾靚,中意藍色嘅你可以黎影下相.
藍色餐廳
1️⃣蟹肉意大利麵
💰Lunch set HKD$148

2️⃣牛油果蟹肉他他
💰HKD$128

3️⃣栗米湯
飲落苦的,煲燶左😓

4️⃣換左個沙律比我地
加左辣醬,個魚有點乾同鞋.沙律菜新鮮

餐廳裝修幾靚,中意藍色嘅你可以黎影下相.
2023-03-09 59 浏览
好靚 好有儀式感嘅深藍色((目測應該係普魯士藍 哈哈))餐廳😚💙好喜歡 謝謝小編嘅🐢🍯子悉心安排,仲要專登早啲帶我去,趁冇人嘅時候可以打打卡💓💓不得不讚賞 店員服務態度10分好👍🏻👍🏻除咗好貼心咁樣幫我哋閂細啲冷氣同埋提供熱水之外,仲會見我哋食完一碟先上下一碟,等我哋享受到啱啱製作好嘅食物~💸MENU FOR TWO $988🍴二人套餐包咗 2杯welcome drink🍹 ((我哋請店員推介 所以唔知自己叫咗咩🤣))🍽️ 頭盤特濃芝士焗蠔 ((超大超肥美🤤))輕煎北海道帶子🥗 廚師推介沙律 🌟🍝阿根廷紅蝦他他配濃汁手工幼麵🥩低溫慢烤美國安格斯西冷(16orz)🌟🍨廚師推介甜品~個人好喜歡佢地當日嘅沙律,芝士泡菜蕃茄仔🧀唔會好溜之餘仲好開胃🤍🤍另外,都不得不提佢地嘅牛扒 好大份🤣🤣肥瘦均勻之餘 仲做到個邊燒得好香,肉質都好嫩~美中不足係配菜嘅薯仔,有少少太鹹~//餐廳環境 : 8.5/10食物味道 : 8/10食物賣相 : 8/10服務質素 : 9/10✍🏻整體 : 8.5/10儀式感滿分 打卡一流,喜歡藍色的我 去到覺得好平靜好舒服好開心,啱晒姊妹聚會慶祝或者拍拖約會💆🏻💓/

💸MENU FOR TWO $988🍴
二人套餐包咗 2杯welcome drink🍹
((我哋請店員推介 所以唔知自己叫咗咩🤣))

🍽️ 頭盤
特濃芝士焗蠔 ((超大超肥美🤤))
輕煎北海道帶子

🥗 廚師推介沙律 🌟