2023-04-24 182 浏览
一直都有留意呢間充滿藝術氣氛既餐廳,由於通關前一直都好難book,通關後好多人都出外搵食,因此小妹今次終於成功訂到枱與朋友慶祝生日。餐廳環境富有英倫式設計,設施有電話亭、復古轎車,每個角路都可以打卡,最值得一讚既係員工好細心地幫我地打燈影相📸️ 我同朋友叫左一個7道菜式套餐:-前菜: 特濃芝士焗蠔 + 迎賓酒2杯沙律: 廚師推介沙律有驚喜,蕃茄水牛芝士伴泡菜沙律🥗,泡菜味道非常恰到好處,非常開胃湯:椰菜花煙肉忌廉湯主菜:阿根廷紅蝦他他配濃汁手工伴麵 + 香草紅酒燴羊膝甜品: Raspberry Sorbet + 蛋白鬆餅·楓糖漿總括:充滿藝術氣氛既裝橫+ 色香味俱全既食物 + 服務態度良好 = 值得推介既餐廳

我同朋友叫左一個7道菜式套餐:-

前菜: 特濃芝士焗蠔 + 迎賓酒2杯

湯:椰菜花煙肉忌廉湯

主菜:阿根廷紅蝦他他配濃汁手工伴麵 + 香草紅酒燴羊膝

2023-04-23 112 浏览
呢間book mark咗好耐,今日終於同朋友一齊嚟試吓🤩由門口到入面裝修全部都係🔵藍色🔵為主題,用色有一種高貴嘅感覺,加上有古董車、拱形簷蓬、場上掛畫、電話亭等等都好有特色👍🏻好像嚟咗一個小歐洲旅行一樣🤭🍴食物Set lunch包餐湯沙律🥣煙肉椰菜忌廉湯有淡淡的椰菜清香,而且食到煙肉碎,增加少少口感,湯既濃度啱啱好,而且份量都算多。🥗沙律烤鳳尾蝦、木瓜沙律伴香檸酸甜汁:大蝦入口彈牙爽口,木瓜及沙律菜都好清甜,醬汁酸酸甜甜好開胃。主菜新英倫烤魚薯條:店員推薦果然冇錯😳炸魚脆粉好薄,咬落去特別香脆,而且魚肉去Kit度非常嫩滑!同埋一啲都唔油膩👍🏻特別一讚薯條就算凍咗都好好食🤤必點✨飲品Blue Hill: 嘢飲顏色好夢幻,上面灑了少少玫瑰花瓣,味道主要係椰子奶香味。

🍴食物
Set lunch
包餐湯沙律

🥣煙肉椰菜忌廉湯

🥗沙律

主菜

飲品
2023-04-23 99 浏览
尖沙咀呢間藍色主調餐廳 @monmono.hk 環境好打卡able! 店內仲有輛好型嘅車俾你上去影相~ 我地安排坐喺卡位,私隱度都幾高,加上燈光昏暗,幾岩傾計~ 叫咗佢地嘅dinner for two ($988),有前菜、沙律、湯、意食、二人大盤同甜品~ 仲有2杯welcome drinks🥂🍭welcome drink呢杯無酒精,重莓味似fruit punch~ 🍭輕煎北海道帶子北海道帶子煎得表面金黃色,好香牛油味,幾鮮甜~ 🍭水牛芝士泡菜沙律有泡菜嘅沙律第一次食,有好大量嘅水牛芝士,幾夾~ 🍭青豆湯第一次似青豆湯,感覺健康~🍭阿根廷紅蝦他他配濃汁手工幼麵幼麵掛晒紅蝦汁,他他鮮甜~ 🍭香草紅酒煮羊膝配辛辣彩椒中東小米羊膝賣相幾靚,好香紅酒味~ 🍭Pineapple Sorbet菠蘿雪葩味道清新~

🍭welcome drink
呢杯無酒精,重莓味似fruit punch~

🍭輕煎北海道帶子
北海道帶子煎得表面金黃色,好香牛油味,幾鮮甜~

🍭水牛芝士泡菜沙律
有泡菜嘅沙律第一次食,有好大量嘅水牛芝士,幾夾~

🍭青豆湯
第一次似青豆湯,感覺健康~

🍭阿根廷紅蝦他他配濃汁手工幼麵
幼麵掛晒紅蝦汁,他他鮮甜~

🍭香草紅酒煮羊膝配辛辣彩椒中東小米
羊膝賣相幾靚,好香紅酒味~

🍭Pineapple Sorbet
菠蘿雪葩味道清新~
2023-04-14 153 浏览
有朋友話最近見到有間藍色餐廳好靚好打卡able,搵日放工就約咗一齊影相😆餐廳有2枱卡位,私隱度較高,好好彩俾我地坐到,可以慢慢傾計👏✨Welcome Drink🥂無酒精嘅Mocktail,雜莓味重,有啲似fruit punch✨水牛芝士泡菜Salad🥗呢個組合都幾有趣😂第一次食沙律係泡菜做底水牛芝士令到辣辣地嘅泡菜多咗Creamy口感沙律菜同蕃茄仔都幾新鮮✨香草紅酒燴羊膝配辛辣彩椒中東小米小米結合咗多種香料同蔬菜煮成,洋蔥味都幾重羊膝輕輕一切就已骨✨Pineapple Sorbet飯後甜品,Sorbet又甜又清新,好濃菠蘿味
有朋友話最近見到有間藍色餐廳好靚好打卡able,
搵日放工就約咗一齊影相😆
餐廳有2枱卡位,私隱度較高,
好好彩俾我地坐到,可以慢慢傾計👏

✨Welcome Drink🥂

✨水牛芝士泡菜Salad🥗
呢個組合都幾有趣😂第一次食沙律係泡菜做底
水牛芝士令到辣辣地嘅泡菜多咗Creamy口感
沙律菜同蕃茄仔都幾新鮮

✨香草紅酒燴羊膝配辛辣彩椒中東小米
小米結合咗多種香料同蔬菜煮成,洋蔥味都幾重
羊膝輕輕一切就已骨

✨Pineapple Sorbet
飯後甜品,Sorbet又甜又清新,好濃菠蘿味
2023-04-14 155 浏览
☁️藍色monotone fusion餐廳朋友最鍾意去打卡,前排去左呢間藍色monotone餐廳食下野,估唔到3 course lunch set都幾抵食!🥣是日餐湯- 濃香中帶點薑香味,幾特別!🐟 茴香烤鱸魚柳- 魚肉白雪雪,肉質幾軟嫩,配上脆口外層,口感幾好。底下薯蓉磨得香滑,仲有蕃茄仔,賣相同味道都用心。甜品係tiramisu,香滑得來唔會好甜,同藍色牆更加好襯!估唔到呢間餐廳竟然幾抵去,下次再帶多d閨蜜去!
☁️藍色monotone fusion餐廳

🥣是日餐湯
- 濃香中帶點薑香味,幾特別!

🐟 茴香烤鱸魚柳

估唔到呢間餐廳竟然幾抵去,下次再帶多d閨蜜去!
2023-04-13 145 浏览
第一次來到尖沙嘴的藍色世界💙,真係歎為觀止,成家餐廳🍴都是藍色,由大門到餐廳裡面的裝潢,擺設,小至杯子,都是藍色,讓人好像去了另一個空間——藍色世界💙我本人都比較喜歡藍色,沈溺在藍色世界💙能更好享受這裡的美食,這裡法國🇫🇷西餐為主,好多款式選擇,不知道吃什麼的,可以選擇tasting menu , 大廚會按照當日新鮮的食材來設計今天的菜色。前菜:1. 八爪魚沙拉 2. 北海道帶子主食:1.紅蝦他他手工幼麵2.慢煮鮮茄香橙牛仔膝每一款美食都富有特色,有賣相有滋味,滿滿品嚐感受法式dining 的氣氛,真係人生一大樂事。
前菜:
1. 八爪魚沙拉
2. 北海道帶子
主食:
1.紅蝦他他手工幼麵
2.慢煮鮮茄香橙牛仔膝
2023-03-28
2023-04-12 100 浏览
第一次同朋友係呢間餐廳慶生日叫左兩個𝒎𝒂𝒊𝒏 𝒄𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆 其中一個係牛扒都好有驚喜 牛肉肉質鮮嫩新鮮仲叫左個𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕 包刻名字服務質素標準
第一次同朋友係呢間餐廳慶生日

仲叫左個𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕 包刻名字
服務質素標準

2023-03-22
2023-04-11 120 浏览
尖沙咀人氣打卡高級日法fusion藝術餐酒館Monmono,一步入門口就彷彿去左第二個空間,好神秘又夢幻! 餐廳每個擺設無論係古董車和電話亭都係以藍的單色美學呈現,每一個角落都係夢寐以求的打卡位!趁復活節假期,又無去旅行,經過門口見到Menu假期都有 Lunch Set。4-courses lunch set $168包前菜,主菜,飲品和甜品。甘抵食無理由唔入去,食物質素和環境都好高質!前菜係粟米湯,有粒粒粟米,入口綿滑主菜係紐西蘭頂級肉眼,揀左5成熟,味道鮮美,口感柔嫩。飲品加左$48 要左杯 Kawaii Blue,椰子味香濃,加左少少奶,打卡不錯!甜品係Tiramisù,唔會太甜,食完好幸福喔!

甘抵食無理由唔入去,食物質素和環境都好高質!

前菜係粟米湯,有粒粒粟米,入口綿滑

主菜係紐西蘭頂級肉眼,揀左5成熟,味道鮮美,口感柔嫩。

甜品係Tiramisù,唔會太甜,食完好幸福喔!
尖沙嘴一家好出名的藍色餐廳——monmono, 好多網紅和食家都來這裡吃飯打卡,這次朋友生日,我們也可以來這裡感受一下這股藍色的氛圍。這裡法式西餐為主,我們挑了tasting menu ,有前菜和主食加飲品,餐廳通常按照當天新鮮食材來安排菜式,這次我們安排了以下:八爪魚沙拉北海道帶子紅蝦他他手工幼麵慢煮鮮茄香橙牛仔膝典型法式菜式份量會較滴色,不會大大份,小食多滋味,更是耐人尋味。前菜都很有賣相及特色,八爪魚沙拉和北海道帶子都好新鮮彈牙,紅蝦他他手工幼麵口感連綿,慢煮鮮茄香橙牛仔膝的作法更為特色,香料足醃製味道夠味。順便一提,另外這裡有生日蛋糕提供,甜品也可以寫生日祝福哦。
八爪魚沙拉
北海道帶子
紅蝦他他手工幼麵
慢煮鮮茄香橙牛仔膝
順便一提,另外這裡有生日蛋糕提供,甜品也可以寫生日祝福哦。
2023-03-28
2023-04-11 65 浏览
Bookmark左山林道呢間全藍調高級日法fusion藝術餐酒館「Monmono」好耐啦😍 餐酒館採用英倫維多利亞式設計,復古轎車、電話亭、掛牆插畫和圓拱門,感覺好有童話世界feel🤩 成間餐酒館都係打卡位📷 店員仲會幫你打燈,教埋你點影相,好貼心呀💯 🌟Must try Set lunch $138+10%🔸前菜🥗雞肉西蘭花沙律伴麻辣醬好特別既前菜,加入麻辣醬,雞肉入口少少辣🔥更開胃!🔸主菜🐟香檸醬油烤比目魚比目魚好厚肉,肉質嫩滑,魚皮烤得香脆,加上秘製檸檬🍋醬油,層次感豐富。配菜有南瓜🎃蓉,香濃幼滑!🔸小食🦐香蒜炒蝦 +$38加左一個小食,蝦大大隻,爽口彈牙,配埋香蒜片一齊食好夾😋🔸飲品🍹No Alcohol Thanks +$48賣相好靚🥰 仲幾好飲,用了新鮮既菠蘿🍍汁和橙🍊汁,甜度適中,女生一定喜歡!🔸甜品🍰Tiramisù濃郁嘅咖啡味,海綿蛋糕柔軟又好味,表面灑上一層可可粉,食埋大滿足🤤

🌟Must try
Set lunch $138+10%

🔸前菜
🥗雞肉西蘭花沙律伴麻辣醬
好特別既前菜,加入麻辣醬,雞肉入口少少辣🔥更開胃!

🔸主菜
🐟香檸醬油烤比目魚

🔸小食
🦐香蒜炒蝦 +$38

加左一個小食,蝦大大隻,爽口彈牙,配埋香蒜片一齊食好夾😋

🔸飲品
🍹No Alcohol Thanks +$48

🔸甜品
🍰Tiramisù
2023-04-07 100 浏览
今日終於試咗尖沙咀山林道嘅 💙Monmono💙食lunch,全間餐廳以寶藍色💙裝飾為主,門口帶有神秘感。餐廳入面不是太大,雖然一眼望晒,但裝修都幾detail,原來呢度lunch set百零蚊都幾抵食,4-courses lunch set 包:💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙🌶麻辣雞肉沙律 或 🍄蘑菇湯🦀蟹肉牛油果🥑意大利飯🥥椰香喇沙海鮮🦐炒意粉🍮甜品:tiramisu☕️餐飲:coffee or tea🫖

💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙💙

🌶麻辣雞肉沙律 或 🍄蘑菇湯

🦀蟹肉牛油果🥑意大利飯

🥥椰香喇沙海鮮🦐炒意粉

🍮甜品:tiramisu

☕️餐飲:coffee or tea🫖

2023-04-06
📸嘩,好多好靚既打卡位餐廳🍴高質西餐🍽️以深藍色格調做主題,更己經典車頭擺設好吸引各位女仔黎打卡📸除咗可以慢慢打卡之外,仲可以享受有質素既用餐☺️📍 @monmono#佐敦#山林道#尖沙咀#料理#尖沙咀美食#monmono #打卡位#餐廳之選#車頭#深藍色#主題#hkfoodig #hkfoodblogger #hkfood #lunchset 一人的快樂🧏🏻Lunch set 🍴❣️頭盤忌廉蘑菇湯🫕香濃嘅忌廉,沾滿了打碎成細粒粒嘅蘑菇🥠口感柔軟細膩,味道濃郁,鹹味得宜👍🍬香檸醬油烤比目魚🐟清新既比目魚,魚肉嫩滑,烤得好香,由於條魚好新鮮,廚房只係簡單調味便輕易帶出魚的鮮味,而且在加上秘製醬油,食落更有層次感,檸檬🍋使整碟更鮮香🐟🍬No Aicohot Thanks Pineopple juice ,orange juice鋪頭十分有心思,用了新鮮既菠蘿🍍橙🍊,自己打成汁,用心製作一杯有品味既果汁🍹甜度適中,加少少檸檬🍋令味道更提升👍🍬 香濃咖啡Tiramisù吃起來有種鮮奶油般的柔軟感,更帶岀濃郁嘅咖啡味☕️中間有夾層像是海綿蛋糕的中間層,吃起來柔軟又好味,蛋糕表面灑上一層可可粉而成,口感細

📸嘩,好多好靚既打卡位餐廳🍴高質西餐🍽️
以深藍色格調做主題,更己經典車頭擺設
好吸引各位女仔黎打卡📸

一人的快樂🧏🏻Lunch set 🍴

❣️頭盤
忌廉蘑菇湯🫕
香濃嘅忌廉,沾滿了打碎成細粒粒嘅蘑菇🥠
口感柔軟細膩,味道濃郁,鹹味得宜👍

🍬香檸醬油烤比目魚🐟

🍬No Aicohot Thanks
Pineopple juice ,orange juice

🍬 香濃咖啡Tiramisù
吃起來有種鮮奶油般的柔軟感,更帶岀濃郁嘅咖啡味☕️中間有夾層像是海綿蛋糕的中間層,吃起來柔軟又好味,蛋糕表面灑上一層可可粉而成,口感細膩飽滿!

2023-04-03 1668 浏览
尖沙咀山林道Monmono以單色藍色為主,店內歐式風格有架復古車可以坐喺上面打卡😜 牆上掛滿畫作 @isaac.spellman 藝術氣氛濃郁,仲有專人打燈添!🥗雞肉西蘭花沙律 伴麻辣醬🌶Chicken Broccoli Salad with MALA Spicy Sauce🥦沙律菜好新鮮,麻辣醬超級開胃夠哂麻,第一次食沙律配麻辣醬,幾特別~🍲蟹肉牛油果意大利飯 $98 Crab Meat and Avocado Risotto廚師推介意大利飯,粒粒分明蟹香味濃,仲有菇菌類夾埋一齊食豐富啲🐟香檸醬油烤比目魚 $138Grilled Halibut with Lemon Sauce比目魚外皮烤得香脆,肉質嫩滑,配上帶有淡淡甜味嘅南瓜蓉一齊食好夾,以椰菜花作伴碟我哋另外加咗特色甜品+非酒精特飲 +$78Special Dessert + Nonalcoholic Special Drink🍮蝶豆花薰衣草奶凍伴蜜瓜凍湯 $78Butterfly Pea Jelly & Lavender Panna Cottawith Chilled Melon Soup表面蝶豆花薦衣草藍色啫喱勁靚!奶凍唔甜

🥗雞肉西蘭花沙律 伴麻辣醬🌶

🍲蟹肉牛油果意大利飯 $98
Crab Meat and Avocado Risotto
蟹肉牛油果意大利飯

🐟香檸醬油烤比目魚 $138

我哋另外加咗特色甜品+非酒精特飲 +$78

🍮蝶豆花薰衣草奶凍伴蜜瓜凍湯 $78
with Chilled Melon Soup
表面蝶豆花薦衣草藍色啫喱勁靚!奶凍唔甜咖又超級滑溜!
蝶豆花薰衣草奶凍伴蜜瓜凍湯

🍫濃縮咖啡 配 雲呢拿雪糕•暖心布朗尼 $78
朱古力Brownie 同雪糕以高杯盛裝著,brownie喺軟心朱古力唔太甜、將咖啡倒入雪糕杯中一齊食,好幸福喔🥰
濃縮咖啡 配 雲呢拿雪糕•暖心布朗尼

🍹Kawaii Blue
Milk, blue curacao, coconut honey water
藍天白雲色嘅mocktails好靚丫!入口椰奶味香濃~
Kawaii  Blue

☕️Chocolate mountain
表面有個烤棉花糖配上餅餅,朱古力味好濃唔甜!
Chocolate Mountain
Kawaii  Blue
Chocolate Mountain
  • Chocolate mountain
2023-04-03 87 浏览
成日都想食呢間,今日經過決定試一試。第一樣被吸引的當然係佢嘅Monotone阿凡達藍!我哋冇book位,所以坐唔到卡位位置。餐廳光線比較暗,正正加強左色調主題,時間彷彿好似停頓了,有種入戲院睇戲與世隔絕嘅感覺。食物質素好好,好鍾意佢嘅lunch set頭盤沙律,加了麻辣好特別,估唔到同沙律雞胸肉咁夾!主菜叫咗<椰香喇沙海鮮炒意粉>,非常香口美味,有蝦、魷魚、炒蜆和青口,每樣都鮮味可口,我好喜歡!朋友叫咗個<蟹肉牛油果意大利飯> ,一樣好美味!加$48有是日甜品和咖啡。我哋坐咗好耐,舒服自在,感覺好似睇咗一場阿凡達😅另外一間黃色Monmono在中環,下次過去試吓先👍

我哋坐咗好耐,舒服自在,感覺好似睇咗一場阿凡達😅
另外一間黃色Monmono在中環,下次過去試吓先👍
1K
被呢間好有氣派嘅藍色主題日法fusion餐廳吸引,就約閨蜜去打打卡📷✨估唔到set lunch都係around $150,真係少有地食到景又咁抵食嘅餐廳!【💙藍色世界 】入到餐廳好似入左藍色世界,一碗一碟、佈置、座位等全部都係藍色monotone,超特別。 【3 course lunch set】🥗自家制醃三文魚薄片- 的確幾出色,煙三文魚好長身,厚厚地幾新鮮,再加上胡椒碎+刁草更能突出魚肉鮮味。🐷日本慢煮宮崎黑豚肉- 外層煎到脆香,熟度剛剛好肉質軟嫩,下面好多菜,四季豆、蕃茄仔。另外薯角好脆,薯皮脆香!🍰甜品:tiramisu- 滑滑一層層cream+蛋糕,再配上粒粒脆餅,口感味道一流!下次再來食過😆😆

【💙藍色世界 】

【3 course lunch set】