2020-08-29 1238 浏览
之前來過一次,但太匆忙,沒有做紀錄,今次做完工作,有一些時間,就在這裡吃早餐。因為是平日上班時間,人流不多,環境十分寧靜,裝修也很雅緻,空間感十足,最適宜三兩知己在這裡談天,每張枱也有一些護膚產品介紹。店內有一個28元的早餐,包括一隻日本烚蛋,一個牛角包及一杯咖啡,不過我嫌牛角包太油,沒有點這個餐。餐廳可自選麵包,自選餡料,我點了黑麥包及煙三文魚,生菜,蕃茄及醬汁剛自動附上,只是我走醬汁,另外我點了一杯cafe latte, 價錢大約65元。麥包沒有加熱,有點硬,煙三文魚加上生菜及蕃茄,味道清新健康,咖啡也不錯,可惜沒有肉桂粉給客人添加,感覺有點美中不足。份量對普通女士來說非常足夠,我那天午餐也要押後吃。這裡是需要自己將用完的餐具餐盤交回檢收點,那天有人沒有遵守,員工也較忙,導致整潔分扣了一點。整體來說,在中環地段,地面餐廳,寧靜的環境,不錯的食物,我絕對讚賞!
2020-08-10
$70 (早餐)
2020-08-02 690 浏览
同同事既annual lunch之約(笑), 唔知食咩好, 沿住畢打街, 見到呢間地下鋪裝修唔同左, 睇黎轉左手, 就試一試啦!我地兩個都揀左呢個吉列黑豚和風咖哩丼🍛, 價錢係menu入面最平, 加上好掛住日本美食, 所以就叫左呢個炸豬扒! 咖哩唔辣, 應該都係咖哩磚調製出黎, 略嫌稀身, 咖哩汁濃稠d會更好! 黑豚炸得剛好, 肉身唔會太老, 粉漿唔會太厚身, 配料份量都大大件, 總體黎講唔錯, 對得住個價錢!Lunch set仲包野飲, 叫左加大版既latte☕️, 味道控制得唔錯, 咖啡味再濃d就更好! 總括黎講, 中環地帶算係正常之選, 性價比正常!

吉列黑豚和風咖哩丼

Latte

總括黎講, 中環地帶算係正常之選, 性價比正常!
2020-06-10
吉列黑豚和風咖哩丼
Latte
2020-07-31 3841 浏览
行經呢間鋪嘅人都知,佢喺韓星李英愛所開嘅護膚品店,因為鋪外掛咗唔少李英愛嘅相片,然而,店家亦有兼營咖啡店,提供早、午餐,因公事需要早啲返到嚟公司,就索性試一試呢度嘅早餐,然後,再返工。因為時間早,所以,店內嘅客人唔多。查實,店內嘅環境幾舒服,除咗地方大,枱櫈嘅編排又唔會好密之外,加上柔和嘅燈光,及擺放咗唔少植物,一一都營造出舒適嘅氛圍。小弟就選近門口嘅單邊位,雖然街景都喺得馬路,但對住偌大嘅玻璃窗,感覺更開揚舒心,正能量都多啲。以早餐時段計,主要都喺以麵包類為主,走健康路線,亦有提供一款全日早餐,不過,需留意個價錢都喺單點價,並不包飲品,飲品需要另外購買。而早晨套餐,就只有一款,包牛角、烚日本蛋、咖啡嘅組合,只賣$28,無加一服務費。如想飲其他特別咖啡,亦可+$10去升級。牛角包、日本蛋、咖啡早餐 $28一向都明,宣傳圖片跟實物永遠都喺有距離,不過,今次就似乎大咗啲,主因都喺由一個大嘅牛角包,變咗兩個細嘅牛角包。以份量而言,或許差唔太多,但肯定一大個就有睇頭啲。牛角包雖然喺細隻咗,但外觀都算烘得金黃,不過,摸上手微暖都稱唔上,感覺會打咗折扣。咬落確喺酥脆,之但喺,就唔算好充滿牛油香嘅感
牛角包、日本蛋、咖啡早餐 $28

牛角包、日本蛋、咖啡早餐
牛角包

雖然喺細隻咗,但外觀都算烘得金黃,不過,摸上手微暖都稱唔上,感覺會打咗折扣。咬落確喺酥脆,之但喺,就唔算好充滿牛油香嘅感覺,個人認為都只喺屬合格嘅程度。
牛角包、日本蛋
日本蛋

講到明用上日本蛋嚟做,自不然喺加分位,如果有行開超市嘅朋友,都知近來啲日本蛋都平咗好多,10隻裝往往廿零蚊都可以買到一盒。做烚蛋比較少技巧,最緊要喺用靚蛋,眼前呢隻就夠晒有蛋香。
日本蛋
咖啡

小弟今次只喺飲一般即磨咖啡,並無升級至鮮奶咖啡。然而,杯咖啡飲得出喺用上靚豆,亦喺自己較喜歡嘅味道,醇和幽幽,細味下有果仁嘅香氣。
咖啡
順帶一提,餐廳鼓勵客人幫幫忙,食完嘢嘅托盤及餐具,麻煩放返去收銀旁嘅收集處。
靜靜哋一個人晌個咁舒適嘅環境用餐,尤其近來疫情之凶,更感安心。雖然,今早所食到嘅早餐,唔算有咩超水準表現,但加埋環境、價錢、店員嘅服務態度,都搭夠俾個中上嘅分數。
$28 (早餐)
2020-06-23 1002 浏览
本來想去Jollibee 連鎖店買早餐,因為同事話佢啲咖啡同早餐都幾正。但係去到原來未開門😅,真係估佢唔到竟然八點幾都未開🤣,係唔知食乜好嘅時候,返公司途中見到對面馬路呢一間MM cafe開咗!呢間係韓國紅星李英愛喺香港開嘅護膚品店,一直知道佢哋有提供輕食午餐。不過估唔到依家連早餐都做埋😁,佢哋走中高級路線,都做埋早餐,咁勤力好難得👍。早餐選擇唔多,都係偏向健康類別,呢度環境好靚好舒服,如果下次早啲,我會喺呢度食一個早晨全餐。今次我就買咗佢哋擺喺門口嗰個牛角包雞蛋早餐,有驚喜,估唔到嗰兩隻牛角包係脆卜卜,好好味。但係成個早餐就比較細份,唔係好飽,不過唔緊要,當係減下肥囉😁。

2020-06-19
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
2020-06-11 764 浏览
咁岩要去中環做啲嘢,嚟到就好想嘆一杯咖啡,享受整個下午,呢間餐廳好近地鐵站,C出口唔使行1分鐘就到。窗邊位有啲吧枱,見到有唔少外國人拎住部電腦喺度做嘢,一邊嘆住咖啡。午餐時間唔使等位,食物嘅選擇都算多,係價格貴咗少少。叫咗嘢食嘅話,可以用半價加咖啡,之後我就叫咗Iced Latte,但咁岩嗰日冰機壞咗,變咗我杯Iced Latte係冇ice嘅,不過都夠凍,味道就一般。我叫咗一個慢煮雞肉飯,雞肉嘅口感好軟👍🏻

我叫咗一個慢煮雞肉飯,雞肉嘅口感好軟👍🏻

2020-06-05 421 浏览
一間咖啡店餐廳,約20個坐位!餐廳另一部份係韓國護膚品店。經過入去吃個下午茶,只有單點menu!到櫃檯點餐,侍應會送上。我點了意大利水牛芝士三文治及熱朱古力。三文治包幾軟熟,芝士亦很大片。總括來說,不過不失。沒有加一服務費。
一間咖啡店餐廳,約20個坐位!
餐廳另一部份係韓國護膚品店。
經過入去吃個下午茶,只有單點menu!
到櫃檯點餐,侍應會送上。
我點了意大利水牛芝士三文治及熱朱古力。
三文治包幾軟熟,芝士亦很大片。
總括來說,不過不失。
沒有加一服務費。
平日中環lunch 不用等位食物種類算多 $98-$188左右但lunch set要加$38才有湯或沙律 不包飲品 另可半價加咖啡  (有latte, mocha, etc都是加$1X就有)但搞笑的是只能在order lunch的時侯才能半價加咖啡 食食下先再想加就無得半價了 要想清楚先好落單啊 落左無回頭除左落單前要深思熟慮落完單都記得double check下我那天就叫A 他卻來左B同他講我叫左A他卻走來帶著質疑的態度再問我 “請問你叫了什麽?”無語...唯有叫他拿B過來吧 我都ok他就立即拿B過來 講返句不好意思除了服務平平和價格偏貴外,其實食物是ok的,而且環境也很舒適。本身覺得都可以再來,但服務... 那天店内還有其他waiter, 可能由其他waiter serve可能不會遇到相同問題。
平日中環lunch 不用等位

落完單都記得double check下

我那天就叫A
他卻來左B
同他講我叫左A
他卻走來帶著質疑的態度再問我 “請問你叫了什麽?”
無語...
唯有叫他拿B過來吧 我都ok
他就立即拿B過來 講返句不好意思

本身覺得都可以再來,但服務...
鰻魚飯
鰻魚飯
2019-11-28 1986 浏览
位置中環心臟地帶,位置相當方便,全日提供各式新派西日菜,今次一行九人食LUNCH,份量足夠飽(唔夠飽可以加大,白飯任裝),味道相當好,很適合上班一族,快食可以,慢慢食亦得.今次叫左浦燒原條鰻魚丼,和風漢堡丼,黑豚肉生薑燒丼仲有南瓜野菜藜麥炊.前菜及湯,中上級水準, 要加25蚊也可以一試浦燒原條鰻魚丼,原條鰻魚上碟,未食已經覺得抵,鰻魚好香,魚好滑,意外地好食. (推薦)和風漢堡丼, 和風漢堡加左胡椒,食落好香,漢堡有肉味,有咬口,唔似坊間一搬漢堡. (推薦)黑豚肉生薑燒丼, 不過不失,尚算中上.(朋友食評)南瓜野菜藜麥炊, 太淡口,好似病人餐或者適合減肥人士. (朋友食評)飲品有半價,Cafe latte 合格,好過連鎖, Hazelnut Latte同 Flat White朋友都話太甜,可能佢地太sweet啦,飲咩都甜.hehe 除左午餐,仲有HAPPY HOUR,下次試下啲酒先.

前菜及湯,中上級水準, 要加25蚊也可以一試
湯及前菜

和風漢堡丼

黑豚肉生薑燒丼, 不過不失,尚算中上.(朋友食評)

除左午餐,仲有HAPPY HOUR,下次試下啲酒先.
题外话/补充资料: 雖然係自助型式,但係服務一啲都唔馬虎,高度評價服務水準五粒星
2019-11-26
和風漢堡丼