2023-09-21 2256 浏览
𓉔 𓉔有沒有和我一樣貪吃的膽小鬼,喜歡川菜的麻 卻怕太辣?灣仔萬麗酒店的 Mirage Bar & Restaurant 全新推出由行政總廚 Owen Panzica 主理的 Fusion Menu。中西文化完美交融下,締造出一道又一道的驚喜好吃的菜式。𓍶 擔擔布拉塔水牛芝士 $188在意大利普利亞布拉塔水牛芝士上澆上四川擔擔醬,鹹香而特別的小菜。𓍶 牛油果枝豆醬配本地炸雲吞皮 $236個人私心推薦!香脆的雲吞皮蘸上墨西哥牛油果醬,融入日本枝豆蓉和潮州老干媽辣椒油,是一道香而不辣的趣意料理。𓍶 一番牛肉他他 $208用東瀛調味的法國波爾馬德牛肉,鮮而不膻。配上一口一塊的香脆多士,滋味滿分。𓍶 麻辣牛肋條 $468必點推介!澳洲牛肋條以四川麻辣醬調味,麻而不辣,非常醒胃。這道中西合璧的菜式的確十分出色!𓍶 香煎原條鱸魚 $358用新鮮香草和醃漬紅菜頭提鮮,原條鱸魚皮脆肉嫩,鮮味入胃。簡單菜式盡顯大廚功架。𓍶 卡邦尼日本烏冬 $208濃稠的意大利卡邦尼醬汁,配上爽滑日本烏冬,比一般卡邦尼意粉來得爽口不膩。𓍶 香脆薯條配麻辣蛋黃醬 蒸籠盛載香脆可口的薯條,蘸上麻香惹味的特調蛋黃醬,令人一口接

𓉔 𓉔

有沒有和我一樣貪吃的膽小鬼,喜歡川菜的麻 卻怕太辣?

𓍶 擔擔布拉塔水牛芝士 $188

𓍶 麻辣牛肋條 $468

𓍶 香煎原條鱸魚 $358

𓍶 卡邦尼日本烏冬 $208

𓍶 香脆薯條配麻辣蛋黃醬
蒸籠盛載香脆可口的薯條,蘸上麻香惹味的特調蛋黃醬,令人一口接一口,欲罷不能。

卡邦尼日本烏冬
香脆薯條配麻辣蛋黃醬

𓍶 Banana Fritters $138
打卡必點推介!在 Bourbon Whiskey 中加入花生醬、香蕉糖和雪利酒,甜甜的易入口。上桌時打開寶箱,還有淡淡的煙燻木效果,儀式感滿分!

𓍶 Pina Fantasy Highball $148
在 Tequila 中加入碳酸菠蘿、橙汁和pine tar利口酒,醇香中帶點酸甜清新,非常特別。

𓍶 蜜柑蛋白霜忌廉脆餅 $108
蛋白霜忌廉脆餅外脆內軟,灑上陳皮粉,淡淡陳皮香和清甜蜜柑配合得天衣無縫,齒頰留香。

𓍶 烏龍茶朱古力蛋糕 $108
烏龍茶的深沉茶香平衡了法國朱古力的濃郁,別緻賣相更讓這道甜品輕鬆拿下滿分。

菜式的確創新有驚喜!
這晚我們坐的卡位剛好看到海景,還聽着 Live Band 的演唱,氛圍感滿分!歷史悠久的萬麗酒店在服務方面的確至臻完善,讓每位客人都有 VIP 級的待遇。
確實非常滿意,屬近期最推薦的餐廳。

𓉔 𓉔

烏龍茶朱古力蛋糕 +  蜜柑蛋白霜忌廉脆餅
麻辣牛肋條
  • 牛油果枝豆醬配本地炸雲吞皮
  • Banana Fritters
生日當然要來與眾不同一點Mirage Bar & Restaurant推出由行政總廚Owen Panzica主理全新menu東西「豐」味•以東南西北各國風味· 撞東撞西刷出新滋味一次讓味蕾環遊了世界•每次看到Island Bar 還是很震撼眼球· 時尚摩登氣派十足配上現場live brand · 令視覺同聽覺更添色彩♡ 擔擔布拉塔水牛芝士以四川擔擔醬·配搭意大利普利亞布拉塔水牛芝士先是香辣刺激一下味蕾· 然後是緩緩跑來的清爽奶香初初以為會很膩口· 沒想到反而很開胃♡ 牛油果枝豆醬配本地炸雲吞皮 單是用雲吞皮代替粟米片· 這小巧思有點意思日本枝豆蓉與潮州辣椒· 混合成枝豆醬再加上墨西哥牛油果醬這種本是清爽的菜式· 被辣椒醬變得豐富而惹火♡一番牛肉他他 用法國波爾馬德牛肉製作為他他配搭日式調味手法· 令牛肉鮮味更明顯♡麻辣牛肋條 澳洲牛肋條一上桌· 視覺很有衝擊感原條牛肋條軟腍富彈性邊享受肉香邊感受四川麻辣醬帶來的香辣感四川麻辣醬調味,香辣醒胃,喚醒沉睡味蕾♡香煎原條鱸魚 原條鱸魚採用香煎處理· 恰如其分的火喉配以東南亞調味手法· 以新鮮香草同醃漬紅菜頭帶出魚鮮魚肉保持鮮嫩柔滑·而且肥美多

生日當然要來與眾不同一點

♡麻辣牛肋條
澳洲牛肋條一上桌· 視覺很有衝擊感
原條牛肋條軟腍富彈性
邊享受肉香邊感受四川麻辣醬帶來的香辣感
四川麻辣醬調味,香辣醒胃,喚醒沉睡味蕾

♡香煎原條鱸魚

是一份內外兼備· 而充滿個性的甜甜

♡WHITE TEA
茶香下散發百香果的香甜· 很清香優雅

♡Tropical Rave
超可愛的打卡cocktail • 上面泡沫帶點椰香Rum入口帶焦糖果香而餘韻酒香濃烈

早前咁岩見到Mirage有快閃優惠 - $𝟏𝟑𝟖限定𝟐小時𝐟𝐫𝐞𝐞 𝐟𝐥𝐨𝐰 (☞ ͡° ͜ʖ ͡°)☞ 任飲紅、白、氣泡酒 超抵‼️ 個日我地一行幾人𝐡𝐚𝐩𝐩𝐲 𝐟𝐫𝐢𝐝𝐚𝐲就去左食,仲有提供𝐝𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐬𝐞𝐭 $𝟓𝟖𝟖 🔸煙熏波爾馬德生牛肉他他🔸吞拿魚墨西哥卷餅🔸南瓜忌廉濃湯🔸美國 BRANDT 純天然頂級牛肩扒 (+$𝟖𝟖)🔸厚切帶骨牛扒 (連羽衣甘藍)🔸波士頓龍蝦意大利麵🔸伯爵茶朱古力蛋糕.牛肉他他味道幾鮮 連蛋黃醬 味道不錯ఌ主食牛扒好大份 牛味好濃郁~價錢單叫接近𝟒百幾至𝟓百不等 連𝐬𝐞𝐭叫就價錢會更相宜~甜點都幾出色 完勝 伯爵茶x朱古力製成半圓形立體球 上層滿佈朱古力碎碎 口感一流(•̀ᴗ•́)و .➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖自私評分:🌕🌕🌕🌕🌕自私評論:餐廳提供良好、優質服務,帶位同事都好𝐧𝐢𝐜𝐞~𝐫𝐞-𝐟𝐢𝐥𝐥既速度都好快,就算𝐞𝐧𝐣𝐨𝐲緊𝐟𝐫𝐞𝐞 𝐟𝐥𝐨𝐰 𝐩𝐚𝐜𝐤𝐚𝐠𝐞 都好😍 景觀真係無敵 落地大玻璃,打卡一流☾ 慶生,節日𝐠𝐚𝐭𝐡𝐞𝐫𝐢𝐧𝐠都好適合‼️➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖

🔸煙熏波爾馬德生牛肉他他
🔸吞拿魚墨西哥卷餅
🔸南瓜忌廉濃湯
🔸美國 BRANDT 純天然頂級牛肩扒 (+$𝟖𝟖)
🔸厚切帶骨牛扒 (連羽衣甘藍)
🔸波士頓龍蝦意大利麵
🔸伯爵茶朱古力蛋糕
牛肉他他味道幾鮮 連蛋黃醬 味道不錯ఌ
➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖
自私評分:🌕🌕🌕🌕🌕
➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖➖ ➖
跟我一齊踏上熱帶綠洲旅程🌿 Renaissance Hong Kong Harbour View Hotel 香港萬麗海景酒店 Mirage Bar & Restaurant 為大家呈獻 「泰.繽紛」自助餐下午茶🍹 提供一系列無限量供應嘅「泰」滋味鹹甜點以及XTC意大利雪糕🍦盡情享受生活 「泰」道!☀️✦ 𝑺𝑨𝑽𝑶𝑼𝑹𝑰𝑬𝑺 鹹點泰式豬頸肉小漢堡泰式斑蘭雞泰式牛肉沙律泰式辣椒青檸大蝦炸泰式咖喱鮮奶球✦ 𝑺𝑾𝑬𝑬𝑻𝑺 甜點椰子大菜糕芒果糯米飯斑蘭戚風蛋糕芒果鬆餅意大利雪糕及雪葩 - 期間限定泰式口味下午茶🫖一般都係層架一件件,今次首次呈獻任夾任拎任食,一次過食個夠😍 而且裝飾佈置同器皿全部都好有異國風情🫶🏻 鹹甜點都相當有水準,食到咁上下再試埋限定泰式口味嘅gelato & sorbet好舒服!有熱情果香蕉雪葩、清薑、泰式奶茶、芒果椰子意大利雪糕😋 再配上酒吧高樓底落地玻璃環境,嘆住嘢飲感受不一樣嘅夏天☀️✦ 𝑫𝑹𝑰𝑵𝑲𝑺 飲品𝐸𝑠𝑝𝑟𝑒𝑠𝑠𝑜 𝐶𝑜𝑐𝑜𝑛𝑢𝑡 𝑊𝑎𝑡𝑒𝑟 濃縮咖啡椰子水𝐶𝑎𝑝𝑝𝑢𝑐𝑐𝑖𝑛𝑜 泡沫咖啡✦ 𝑻𝑶𝑷 𝑶𝑭𝑭 𝑼𝑵𝑼𝑺𝑼𝑨𝑳 𝑫𝑹𝑰𝑵𝑲𝑺 升級特調飲品𝑌𝑜𝑢𝑛𝑔 𝑀

✦ 𝑺𝑨𝑽𝑶𝑼𝑹𝑰𝑬𝑺 鹹點

意大利雪糕及雪葩 - 期間限定泰式口味

✦ 𝑫𝑹𝑰𝑵𝑲𝑺 飲品
𝐶𝑎𝑝𝑝𝑢𝑐𝑐𝑖𝑛𝑜 泡沫咖啡

𝑌𝑜𝑢𝑛𝑔 𝑀𝑎𝑠𝑡𝑒𝑟 𝑅𝑒𝑓𝑙𝑒𝑐𝑡𝑖𝑜𝑛 $𝟑𝟖
無酒精少爺啤女糖漿、芒果熱情果發酵茶、菠蘿泡沫
𝐶𝑜𝑎𝑐ℎ 𝑀𝑎𝑛𝑔𝑜 $𝟖𝟖
占邊波本威士忌、芒果薄荷梳打椰子水、冰凍芒果籽、新鮮薄荷

由𝟐𝟎𝟐𝟑年𝟕月𝟏𝟎日至𝟗月𝟑𝟎日供應
🕒 每日 𝟑 𝐏𝐌 - 𝟓 𝐏𝐌
💰 $𝟑𝟐𝟖 𝐩𝐞𝐫 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧|$𝟓𝟗𝟖 𝐟𝐨𝐫 𝟐 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐬 + 𝟏𝟎%

萬麗網上商店預訂星期一至四(公眾假期除外)下午茶自助餐可享六五折優惠!
REN-esday Sale 🈹 7月26日11 AM eShop推出下午茶自助餐驚喜優惠,可8月31號前享用♥️

🎤 值得一提係Live Band - Power Duo由7月開始,逢星期四至六,夜晚8點到12點會喺Mirage為大家獻唱,約埋三五知己嚟Chill下就啱晒🤪 好有feel~~~

灣仔萬麗海景酒店的 🍽️ 𝐌𝐢𝐫𝐚𝐠𝐞 𝐁𝐚𝐫 & 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭,最近推出泰式下午茶自助餐(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎),兩位只需$𝟓𝟗𝟖,便可以無限品嚐𝟗款美食及𝐗𝐓𝐂雪糕🍦,大家不要錯過啦~ 餐廳的環境寬敞明亮,極高的樓底,落地極大玻璃,每次到訪都令人身心舒暢哦😚! 除了環境一流,服務都是好好的(≧▽≦),所以到訪𝟔次,還值得再訪🤣! @泰繽紛下午茶自助餐🌟$𝟑𝟐𝟖/位 $𝟓𝟗𝟖/𝟐位 鹹點有 泰式豬頸肉漢堡🍔、泰式斑蘭雞、泰式牛肉沙律🥗、泰式辣椒青檸大蝦 及 泰式咖喱炸鮮奶球。漢堡小巧可愛,斑蘭雞肉嫩多汁,質素不錯。 甜點有 椰子大菜糕、芒果糯米飯🥭、斑蘭戚風蛋糕🍰和 芒果鬆餅。甜品不太甜,我比較喜歡芒果鬆餅。 最後還有𝟔款𝐗𝐓𝐂雪糕,當中比較特別有泰式奶茶🥤、芒果椰子、青薑等等,配上朱古力碎更好呢~

@泰繽紛下午茶自助餐🌟$𝟑𝟐𝟖/位 $𝟓𝟗𝟖/𝟐位

漢堡小巧可愛,斑蘭雞肉嫩多汁,質素不錯。

甜品不太甜,我比較喜歡芒果鬆餅。

2023-07-30
香港萬麗海景酒店最近大玩泰式主題,Mirage Bar & Restaurant 就以「泰•繽紛下午茶自助餐」招客,取餐區既設計非常用心,賣相已經好有美感☺️最鍾意就係托住忌廉牛油同果醬既精嫩大白象,同呢間Bar本身城市綠洲既形像好夾🏝🌟 4款鹹點:豬頸肉小漢堡、斑蘭雞、牛肉沙律同辣椒青檸大蝦以斑蘭雞同青檸大蝦最出色,大蝦肉質爽彈,調味得好開胃😋斑蘭雞吸咗香葉味道,肉汁Juicy得黎夠嫩,小漢堡就乾身較失色🌟 4款甜點:芒果糯米飯、椰子大菜糕、斑蘭戚風蛋糕同芒果鬆餅芒果鬆餅幾驚喜,入面真係好多芒果乾,食落微酸帶甜👍🏻係外脆內軟既鬆餅加上更多層次感,平時食芒果糯米飯都怕太飽太脹胃,但呢度細細份啱啱好🌟壓軸登場XTC香港自家製造既新鮮、清新、純天然既意式雪糕!食落會有拉絲感覺,今次一共有6隻口味,包括期間限定既泰式奶茶同芒果椰子,另外有清姜、雲尼拿、朱古力同熱情果香蕉雪葩,其中最正既係泰茶同清薑😝泰茶既奶香同深厚甘茶味渾為一體,清薑帶有獨特薑香唔辣

🌟 4款鹹點:豬頸肉小漢堡、斑蘭雞、牛肉沙律同辣椒青檸大蝦

🌟壓軸登場XTC
2023-07-20
夏天熱辣辣,泰國主題就合適!̆̈ !̆̈有沒有面對海景吃泰式𝗔𝗳𝘁𝗲𝗿𝗻𝗼𝗼𝗻 𝗧𝗲𝗮,還是自助餐吃到飽♡︎v♡︎??環境來到𝗠𝗶𝗿𝗮𝗴𝗲 𝗕𝗮𝗿 & 𝗥𝗲𝘀𝘁𝗮𝘂𝗿𝗮𝗻𝘁 必影正中心𝗜𝘀𝗹𝗮𝗻𝗱 𝗕𝗮𝗿,找了得獎的設計師設計,以同城市綠洲及海市蜃樓作設計理念,高𝟮𝟱呎,很吸晴~ 餐牌 泰•繽紛下午茶自助餐 $𝟹𝟸𝟾/位 $𝟻𝟿𝟾/𝟸位- 供應期:𝟸𝟶𝟸𝟹年𝟽月𝟷𝟶至𝟿月𝟹𝟶日- 供應時段:每天𝟹:𝟶𝟶-𝟻:𝟶𝟶𝚙.𝚖.平時𝗛𝗶𝗴𝗵𝘁𝗲𝗮覺得份量太少吃不飽嗎?⃞這衰是自助餐形式,絕對吃飽!⃞任吃鹹點款式有泰式豬頸肉小漢堡、泰式斑蘭雞、泰式牛肉沙律、泰式辣椒青檸大蝦及炸泰式咖哩鮮奶球。斑蘭雞超入味而且還帶點𝗷𝘂𝗶𝗰𝘆;青檸大蝦彈牙;泰式咖哩鮮奶球很特別,有點像炸土豆。甜點有椰子大菜糕、芒果糯米飯、斑蘭戚風蛋糕、芒果鬆餅及𝗫𝗧𝗖 𝗚𝗲𝗹𝗮𝘁𝗼。芒果鬆餅小小一個,多吃幾個也不覺膩;芒果糯米飯較為硬一點,要挫熱更佳;另必吃𝗫𝗧𝗖 𝗚𝗲𝗹𝗮𝘁𝗼,不能錯過泰式奶茶及芒果椰子味!!!另外可加錢升級特調飲品YOUNG MASTER REFLECTION (+$38),這杯用無酒精少爺啤糖漿、芒果熱情果發酵茶、菠蘿泡沫

餐牌
泰•繽紛下午茶自助餐 $𝟹𝟸𝟾/位 $𝟻𝟿𝟾/𝟸位
- 供應期:𝟸𝟶𝟸𝟹年𝟽月𝟷𝟶至𝟿月𝟹𝟶日
- 供應時段:每天𝟹:𝟶𝟶-𝟻:𝟶𝟶𝚙.𝚖.
泰式牛肉沙律
泰式豬頸肉小漢堡
芒果糯米飯
斑蘭戚風蛋糕
XTC Gelato
XTC  Gelato
Cappucino
YOUNG MASTER REFLECTION (+$38) & COACH MANGO(+$88)
另外可加錢升級特調飲品YOUNG MASTER REFLECTION (+$38),這杯用無酒精少爺啤糖漿、芒果熱情果發酵茶、菠蘿泡沫。開下去十分清新,加上無酒精,不錯。另一杯COACH MANGO (+$88),用Jim Beam Kentucky straight bourbon威士忌、芒果薄荷梳打椰子水、冰凍芒果籽、新鮮薄荷,Whiskey味濃郁得來又容易接受,下午Chill的選擇。
酒店在週四至六晚上還有𝗟𝗶𝘃𝗲 𝗯𝗮𝗻𝗱🎹,氣氛很好❤︎︎
XTC Gelato
XTC  Gelato
2023-05-14 1105 浏览
🍽️ Mirage Bar & Restaurant 📍灣仔港灣道1號香港萬麗海景酒店1樓-上次個晚餐太好食,今次經過忍唔住入嚟食埋個下午茶試吓🤣($528兩位,包咖啡或茶兩杯)第一層:鹹點💫 紅菜頭鷹嘴豆泥配牛油果、菲達芝士酸洋蔥多士多士好脆,鷹嘴豆泥既鹹同大量菲達芝士好夾,配埋牛油果中和味道👍🏻👍🏻正💫 布拉塔芝士及紅色火龍果西班牙冷湯火龍果西班牙冷湯酸酸甜甜,好開胃!加埋布拉塔芝士,食到芝士嘅香之餘,成件事完全唔膩😍😍💫 未來漢堡、牛油生菜、車打芝士、洋蔥我估佢嘅漢堡包皮係想做粉紅色,但係最後變咗豬膶色🤣🤣麵包有烘過,入面嘅係beyond meat,切開竟然有肉汁!真係好驚喜😍😍第二層:甜點💫 士多啤梨朱古力撻粉紅色嘅朱古力醬唔太甜,撻入邊全部都係士多啤梨片!味道酸甜適中,啱啱好🫶🏻🫶🏻💫 萬麗美式芝士蛋糕芝士蛋糕上嘅朱古力牌竟然出奇地好食!少少澀味,配埋芝士蛋糕,兩者夾埋一齊味道非常和諧💫 伯爵茶朱古力伯爵茶味略淡,但佢係一粒好食嘅朱古力💫黑加倫子奶凍奶凍質感似泡泡,個人認為太酸🫢🫢🫢💫 雲呢拿白朱古力杏仁蛋糕杏仁上面有金箔點綴,望落好靚好高貴😍😍蛋糕味道較淡,配合白朱古力👍🏻👍
🍽️ Mirage Bar & Restaurant
📍灣仔港灣道1號香港萬麗海景酒店1樓

第一層:鹹點
💫 紅菜頭鷹嘴豆泥配牛油果、菲達芝士酸洋蔥多士

💫 布拉塔芝士及紅色火龍果西班牙冷湯

💫 未來漢堡、牛油生菜、車打芝士、洋蔥

第二層:甜點
💫 士多啤梨朱古力撻

💫 萬麗美式芝士蛋糕

💫 伯爵茶朱古力
伯爵茶味略淡,但佢係一粒好食嘅朱古力

💫黑加倫子奶凍
奶凍質感似泡泡,個人認為太酸🫢🫢🫢

💫 雲呢拿白朱古力杏仁蛋糕
杏仁上面有金箔點綴,望落好靚好高貴😍😍蛋糕味道較淡,配合白朱古力👍🏻👍🏻👍🏻杏仁味唔濃🤣🤣啱曬我

第三層:
💫英式鬆餅(原味及提子乾)
配有橙醬、士多啤梨醬,同埋clotted cream😍😍呢隻鬆餅比平時嘅增添一份鬆脆,唔會食得好辛苦👍🏻👍🏻可惜嘅係因為我哋食得好慢,個鬆餅已經凍咗了🥹🥹

飲品:
💫 BERRY BLAST(藍莓、蔓越莓、櫻花糖漿、櫻花忌廉、檸檬汁、梳打水)(加$38)
酸酸甜甜好開胃😍😍加上佢係粉紅色🫶🏻🫶🏻少女心大爆發

🌟店員一如既往,親切有禮
🌟食物質素唔差,不過對比起嚟,我覺得晚餐好味啲
🌟今次個廁所有進步🤣🤣比之前乾淨

推薦指數:4/5
抵食指數:4/4

#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong #WanChai #灣仔 #Mirage #teatime
2023-05-04 669 浏览
🍽️ Mirage Bar & Restaurant 📍灣仔港灣道1號香港萬麗海景酒店1樓-因為諗唔到食咩,所以叫咗兩個set 😍好有驚喜($588一set)APPETIZER💫SMOKED POLMARD AGED BEEF TARTARE 煙薰波爾馬德生牛肉他他(配蛋黄、香脆多士)(加$$58)上枱既時候有一個玻璃罩蓋住,一打開好香濃嘅煙熏味道😍😍但係食嘅時候反而唔係好覺🥹🥹生牛肉有少少筋,配合蛋黃有一種好滑嘅感覺👍🏻👍🏻💫HAMACHI, AVOCADO AND CORIANDER DIP 油甘魚•牛油果•芫荽醬油甘魚好新鮮,好開胃,食完之後有種齒頰留香嘅感覺😍😍牛油果醬啲造型好似Wasabi咁樣,好綿滑🫶🏻🫶🏻芫荽醬反而唔係好突出SOUP 💫HOUSE-MADE SOUP OF THE DAY 自家製是日餐湯-龍蝦湯唔知係咩原因,我覺得佢係超級香濃嘅南瓜濃湯🤣🤣🤣好味,不過唔係龍蝦味🤣🤣MAIN AND STEAK💫PAN-FRiED SALMON 香煎三文魚(配薯蓉、烤紅椒堅果醬、扒蘆筍、三文魚籽奶油汁、本地微菜苗)三文魚外皮香脆,魚肉結實有口感😍😍份量唔算多,可能係因為有薯蓉
🍽️ Mirage Bar & Restaurant
📍灣仔港灣道1號香港萬麗海景酒店1樓

APPETIZER

SOUP

MAIN AND STEAK

三文魚外皮香脆,魚肉結實有口感😍😍份量唔算多,可能係因為有薯蓉嘅關係,食落好飽🤣🤣

💫BRANDT NATURAL USDA PRIME FLAT IRON [8 OZ] 美國 BRANDT 純天然頂級牛肩扒 (燒薯仔、西班牙帕德龍辣椒、燒汁、賓利士汁)(加$ 88)
牛肩扒牛味香濃, medium Rare啱啱好,軟腍多汁🤌🏻🤌🏻🤌🏻牛扒喺上枱之前已經細心咁切好5份👍🏻👍🏻另外燒薯仔同埋辣椒真係冇得頂!燒薯仔嘅外皮有種吹彈可破既口感🤣🤣辣椒完全唔辣,反而可中和牛肉嘅油膩👍🏻👍🏻👍🏻

DESSERT
💫VALRHONA CHOCOLATE ALMOND CAKE 朱古力杏仁蛋糕
呢個外型有啲似金莎朱古力,入邊有好多層次,包括Mousse、朱古力粒粒、海綿蛋糕等,但係整體嚟講我覺得太甜🥹

💫Peach ice tea、Masala Chai(加$30 一杯)
蜜桃茶自己落糖漿,另外有檸檬片,酸酸甜甜好開胃,但係冇乜蜜桃味
Masala Tea好濃嘅香料味,個人覺得一般
🌟店員親切有禮,非常主動幫忙!
🌟見到店員之間嘅互動非常可愛🤣🤣🤣酒吧同事溝咗一杯特飲,自豪咁樣邀請同事嘗試🤣🤣成件事好warm好sweet🫶🏻🫶🏻
🌟食物質素冇得頂🤌🏻🤌🏻🤌🏻牛係必食!
🌟唯一要講嘅就係個廁所,不過唔關餐廳事,係間酒店嘅問題🫣🫣本身以為入廁所需要嘟卡,衛生應該唔差,點知入到去嘅情況都幾驚嚇🤯

推薦指數:4/5
抵食指數:3/5

週末遇上復活節假期·就是要適時讓自己找借口放鬆下畢竟我們是要生活不是生存總要定期敲賞下自己·拉著朋友去了位於萬麗海景酒店的𝑴𝒊𝒓𝒂𝒈𝒆 𝑩𝒂𝒓 & 𝑹𝒆𝒔𝒕𝒂𝒖𝒓𝒂𝒏𝒕明亮通透的落地玻璃設計· 能遠眺維港景色有煥然一新的悠閑感標誌性的𝐈𝐬𝐥𝐚𝐧𝐝 𝐁𝐚𝐫 · 在日光襯托下更顯得摩登時尚·型格有格調⍥⃝ 𝑾𝒆𝒆𝒌𝒆𝒏𝒅 𝑶𝒄𝒆𝒂𝒏𝒊𝒄 𝑩𝒓𝒖𝒏𝒄𝒉 ($𝟕𝟖𝟖/𝒑𝒑)ꔅ𝑨𝑷𝑷𝑬𝑻𝑰𝒁𝑬𝑹𝑺:鵝肝醬配雜沙律、無花果、柑橋、意大利黑醋鵝肝醬灑滿沙律面·散發淡淡脂香配以黑醋·中和膩感之餘亦令沙律更為清爽ꔅ 𝑺𝑬𝑨𝑭𝑶𝑶𝑫 𝑻𝑶𝑾𝑬𝑹波士頓龍蝦|阿拉斯加雪蟹腳|大蜆|珍寶蝦|新西蘭青口|鮑魚超豐富的𝟐層海鮮塔· 堆滿海鮮龍蝦絕對是相機先食系列!半開邊的波士頓龍蝦·龍蝦肉爽彈而肉質雪白帶光澤蝦膏色澤呈嫣紅·甘香濃郁阿拉斯加雪蟹腳份量超多· 是瘋狂折蟹的滿足感蟹味十足而肉質鮮甜有彈性珍寶蝦超巨形· 啖啖肉帶濃郁蝦香鮑魚非常厚身軟腍· 帶其自身鮮味大蜆同青口隻隻飽滿·肉質鮮嫩ꔅ 𝑺𝑶𝑼𝑷龍蝦湯質地濃稠剛好·很𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲順滑滲透著濃郁龍蝦香·還有龍蝦肉作伴實在又奢華的享受ꔅ 𝑴𝑨𝑰𝑵 𝑪𝑶𝑼𝑹𝑺𝑬 美國

週末遇上復活節假期·就是要適時讓自己找借口放鬆下
有煥然一新的悠閑感
標誌性的𝐈𝐬𝐥𝐚𝐧𝐝 𝐁𝐚𝐫 · 在日光襯托下
更顯得摩登時尚·型格有格調

ꔅ𝑨𝑷𝑷𝑬𝑻𝑰𝒁𝑬𝑹𝑺:
鵝肝醬配雜沙律、無花果、柑橋、意大利黑醋
鵝肝醬灑滿沙律面·散發淡淡脂香
配以黑醋·中和膩感之餘亦令沙律更為清爽

ꔅ 𝑺𝑬𝑨𝑭𝑶𝑶𝑫 𝑻𝑶𝑾𝑬𝑹
波士頓龍蝦|阿拉斯加雪蟹腳|大蜆|珍寶蝦|新西蘭青口|鮑魚
超豐富的𝟐層海鮮塔· 堆滿海鮮龍蝦
絕對是相機先食系列!
半開邊的波士頓龍蝦·龍蝦肉爽彈而肉質雪白帶光澤

滲透著濃郁龍蝦香·還有龍蝦肉作伴
實在又奢華的享受

ꔅ 𝑴𝑨𝑰𝑵 𝑪𝑶𝑼𝑹𝑺𝑬
美國頂級有骨肉眼牛扒|香脆薯條及燒薯仔
(每兩位另加$𝟑𝟗𝟖)
賣相非常非常誘人
剛還在喊飽· 馬上食慾大增!
肉眼邊位煎到焦香·散發著令人滿意的脂香
大廚火喉控制適宜·裡面是粉嫩的五成熟
肉眼軟腍而油脂感剛好
較近骨位部位·肉味十分濃郁
單單配海鹽調味已經很可以!
配菜的炸薯條絕對是邪惡擔當
薯條酥脆外層沾滿調味粉·非常香口惹味

ꔅ 𝑺𝑾𝑬𝑬𝑻 𝑪𝑶𝑹𝑵𝑬𝑹
自助甜點絕不馬虎· 而且款款有質素
每件設計成小𝐬𝐢𝐳𝐞 · 剛好一口一件
可以輕鬆把甜點全部吃一圈
最喜歡是𝐋𝐞𝐦𝐨𝐧 𝐓𝐚𝐫𝐭 同𝐑𝐨𝐜𝐤𝐲 𝐑𝐨𝐚𝐝 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐂𝐚𝐤𝐞
檸檬酸甜控制剛好· 帶陣陣檸檬清香
石板街朱古力味很濃郁· 質地濕潤

ʚ另外還可以加錢配酒類的𝐟𝐫𝐞𝐞 𝐟𝐥𝐨𝐰 𝐩𝐚𝐜𝐤𝐚𝐠𝐞ɞ♡⃝♡⃝ ◡̈°
2023-03-28 879 浏览
Mirage 坐落於灣仔萬麗海景酒店, 呢度嘅服務, 食物同埋價錢都性價比高,而且環境舒適,仲有無敵靚海景睇。Set Dinner自家製麵包配橄欖油頭盤可選擇其一鵝肝醬配脆多士無花果布拉塔芝士生牛肉Tata 配白銀鱘魚子醬 (另加$48)湯任選其一素菜湯法式龍蝦湯配白蘭地泡沫及巴馬臣芝士脆片主菜任選其一青豆忌廉意大利麵萬麗特色牛肩扒半隻波士頓龍蝦配意大利飯甜品朱古力杏仁蛋糕

Set Dinner
自家製麵包配橄欖油

頭盤可選擇其一
鵝肝醬配脆多士
無花果布拉塔芝士
生牛肉Tata 配白銀鱘魚子醬 (另加$48)

湯任選其一

半隻波士頓龍蝦配意大利飯

甜品
朱古力杏仁蛋糕
2023-02-22 865 浏览
Cupid’s arrow is pointing at you!💘Reserve the love potion ahead of time to be infused into an amorous Four-course French dining affair. Embrace the lovey-dovey spirits and embark on an intimate journey of two. We were lucky to try it in advance during New Year. It was surely a feast to remember, wishing you all Happy Chinese New Year in the year of rabbit 🐰The set menu for two is available from 11 to 18 February 2023, from 6 p.m. to 9:30 p.m.

用餐优惠
試食活動
2023-02-17 695 浏览
由於staycation送了$1000 dining credit,就選了出名的mirage,果然質素有保證。叫了散叫的menu, 其實已經很飽。生牛肉他他: 安全的前菜,麵包脆口,牛肉撈了蛋更滑,更有陣陣木香。青辣椒芫荽醬油甘魚: 微辣的墨西哥青辣椒,配甜酸汁油甘魚刺身,味道豐富。煎三文魚柳配蘆筍薯蓉: 叫了5成熟,外皮香脆,薯蓉軟滑,其他蔬菜解添加一點清新西班牙青椒配牛肩肉: 也是叫了五成熟,牛肉不回太韌,配搭青椒和薯角,芥末汁和紅酒汁恰到好處。甜品是提拉米蘇, Espresso咖啡是自己添加進去的,穩陣之選。
叫了散叫的menu, 其實已經很飽。
2023-02-12
𝑴𝒊𝒓𝒂𝒈𝒆重開之後我哋趁假期帶埋爸爸媽媽一齊去酒店嘆番個𝑩𝒓𝒖𝒏𝒄𝒉👅。套餐包咗法包🥖、指定頭盤同主菜,想食好啲仲可以加錢升級同加配甜品同飲品✨。 .🔸頭盤 𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓 📍紅菜頭煙燻油甘魚 𝑩𝒆𝒆𝒕𝒓𝒐𝒐𝒕 𝑺𝒎𝒐𝒌𝒆𝒅 𝑯𝒂𝒎𝒂𝒄𝒉𝒊 油甘魚用紅菜頭醃製過,賣相非常吸引✨,口感軟嫩,唔錯👍🏻! .📍波爾馬德生牛肉他他(+$58) 𝑷𝒐𝒍𝒎𝒂𝒓𝒅 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑻𝒂𝒓𝒕𝒂𝒓𝒆 牛肉他他配上蛋黃🍳,食落香滑,加埋甜洋蔥令味道更豐富🧅。 .🔸主菜及牛扒 𝑴𝒂𝒊𝒏 𝒂𝒏𝒅 𝑺𝒕𝒆𝒂𝒌 📍香烤西班牙豬扒($268) 𝑫𝒖𝒓𝒐𝒄 𝑷𝒐𝒓𝒌 𝑪𝒉𝒐𝒑 豬扒非常厚身🐷,聞落香草味濃郁🌿。切開粉嫩,口感軟熟👍🏻。旁邊嘅薯容都係一大亮點✨,香滑之餘仲有牛油香🧈! .📍美國牛肩扒($388) 𝑩𝒓𝒂𝒏𝒅𝒕 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑼𝑺𝑫𝑨 𝑷𝒓𝒊𝒎𝒆 𝑭𝒍𝒂𝒕 𝑰𝒓𝒐𝒏 牛扒顏色粉嫩🥩,剛好3成熟🫶🏻,口感嫩滑牛味濃郁,配有日本辣椒同薯仔👍🏻,好食但份量較少。 . 📍招牌牛油果黑醋汁沙律配香烤澳洲羊架配燒汁($268)𝑴𝒊𝒓𝒂𝒈𝒆 𝑫𝒆𝒍𝒖𝒙𝒆 𝑩𝒂𝒍𝒔𝒂𝒎𝒊𝒄 𝒂𝒏𝒅 𝑨𝒗𝒐𝒄𝒂𝒅𝒐 𝑴𝒊𝒙𝒆𝒅 𝑮𝒓𝒆𝒆𝒏

🔸頭盤 𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓
📍紅菜頭煙燻油甘魚
𝑩𝒆𝒆𝒕𝒓𝒐𝒐𝒕 𝑺𝒎𝒐𝒌𝒆𝒅 𝑯𝒂𝒎𝒂𝒄𝒉𝒊
油甘魚用紅菜頭醃製過,賣相非常吸引✨,口感軟嫩,唔錯👍🏻!

📍波爾馬德生牛肉他他(+$58)
𝑷𝒐𝒍𝒎𝒂𝒓𝒅 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑻𝒂𝒓𝒕𝒂𝒓𝒆
牛肉他他配上蛋黃🍳,食落香滑,加埋甜洋蔥令味道更豐富🧅。

🔸主菜及牛扒 𝑴𝒂𝒊𝒏 𝒂𝒏𝒅 𝑺𝒕𝒆𝒂𝒌
📍香烤西班牙豬扒($268)
𝑫𝒖𝒓𝒐𝒄 𝑷𝒐𝒓𝒌 𝑪𝒉𝒐𝒑

📍美國牛肩扒($388)

📍招牌牛油果黑醋汁沙律配香烤澳洲羊架配燒汁($268)
𝑴𝒊𝒓𝒂𝒈𝒆 𝑫𝒆𝒍𝒖𝒙𝒆 𝑩𝒂𝒍𝒔𝒂𝒎𝒊𝒄 𝒂𝒏𝒅 𝑨𝒗𝒐𝒄𝒂𝒅𝒐 𝑴𝒊𝒙𝒆𝒅 𝑮𝒓𝒆𝒆𝒏 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅 𝑩𝒐𝒘𝒍 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑨𝒖𝒔𝒔𝒊𝒆 𝑳𝒂𝒎𝒃 𝑪𝒉𝒐𝒑𝒔 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝑹𝒐𝒂𝒔𝒕𝒊𝒏𝒈 𝑱𝒖
沙律份量慷慨,用黑醋配上牛油果🥑、沙律菜🥗同羽衣甘藍🥬。肉類可以自選,我哋揀咗羊架🐏,羊架有2件,肉嫰又夠香👌🏻。

🔸另加餐飲及甜點 𝑨𝒅𝒅 𝒐𝒏 𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌 𝒂𝒏𝒅 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕
📍糕點拼盤及咖啡/茶(+$65)
+$68就有甜品加飲品,真係超抵❤️‍🔥甜點有3款,𝒕𝒊𝒓𝒂𝒎𝒊𝒔𝒖最有驚喜,熱咖啡令朱古力溶化,咖啡味香濃口感軟滑☕️,正!另外當日嘅2款朱古力蛋糕味道都幾好食,朱古力味香濃又唔會過甜🍫,馬卡龍都好正👍🏻飲品可以揀紅/白酒、咖啡☕️、茶。

📍招牌牛肉漢堡($208)
𝑴𝒊𝒓𝒂𝒈𝒆 𝑺𝒊𝒈𝒏𝒂𝒕𝒖𝒓𝒆 𝑺𝒎𝒂𝒔𝒉 𝑩𝒖𝒓𝒈𝒆𝒓
漢堡非常厚身,配咗2大塊炸煙肉🥓、車打芝士🧀、酸青瓜、洋蔥🧅,麵包用牛油烤焗過,口感鬆軟。牛肉味道香濃,加上煙肉好惹味🥰。
2023-02-09 357 浏览
<Valentines Day Dinner Super Deal>Instead of marking up their price, Mirage is offering a deal of $1388 for 2 persons on their set dinner of four courses. The restaurant has a state-of-the-art bar counter anchored in the middle of the restaurant; and floor-to-ceiling windows overlooking the harbour views, guaranteeing an intimate and romantic dinner for you and your date. ♥️Foie Gras Ballotine on ToastUnctuously smooth, awakening our umami taste buds♥️Beef and Scallops Tartare with Caviar

♥️Beef and Scallops Tartare with Caviar (supplement $138)
Alexandre Polmard beef was used, one of the most exclusive and expensive beef in the world. They were aged for up to 15 years using cold air. The caviar was also from renowned Royal Caviar Club.

♥️Lobster Bisque with Brandy Cappacino
Rich lobster flavors with copious succulent lobster meat inside. Hungry thinking about it now!

♥️Italian Scampi Risotto
Again, caviar from royal caviar club was used for additional freshness and salinity. A delightful course.

♥️Braised beef cheeks in red wine
Strongly recommending this. We adored the texture as it was not overly melty, and retained a perfect amount of chew on the tendons.

♥️Rose and strawberry Mont Blanc
A beautiful and pink dessert to round up the meal

💰$1388/ 2 persons (scroll to the last picture for menu)
📍Mirage, Renaissance Hotel