2020-07-25 4235 浏览
上兩次食Mini Friday 已經係一年前既事,兩次都係同事請食lunch buffet,當時已經覺得buffet 黎講質素唔錯。早排經過朗豪坊附近,突然心血來潮,同朋友上左去銀坊廣場再戰Mini Friday! 不過真係第一次試佢既晚餐,而且上兩次都係喺觀塘食,今次算係試菜之旅 😋一出lift 就見到佢大大個招牌,嗰陣仲未有六點後禁令,入面係高朋滿座。由於唔想打擾到其他食客,所以冇影到室內嘅setting,不過都係西餐廳嘅設計,帶點昏暗。餐廳提供左好幾個餐牌,可以點晚市套餐,或者散叫每一道菜,仲黎個抗疫餐牌,非常有創意😂 我同朋友最後都係點左 set dinner,因為比較抵食,有前菜、餐湯、主食同埋加$1 換到既甜品!另外,本身一入到黎,枱上面已經擺左一盤玉米脆片,類似墨西哥Nachos 🇲🇽 我地試左幾塊,口感帶點脆,亦都有玉米片嘅味道,不過我地廢事食太飽品嘗唔到個dinner set,所以只係小嚐數口。好快店員就呈上左沙律同餐湯,田園沙律嘅主要材料有生菜、粟米🌽同蕃茄🍅,清新可口。沙律醬汁酸酸甜甜,都幾開胃。餐湯方面係羅宋湯,湯料係傳統採用嘅薯仔🥔、紅蘿蔔、芹菜/雜菜等等。我

餐湯方面係羅宋湯,湯料係傳統採用嘅薯仔🥔、紅蘿蔔、芹菜/雜菜等等。我估係有放到肉類熬製,因為餐湯鮮味十足,仲好似帶點奶油味,香濃細滑。

首先出爐嘅係朋友點嘅DIY 意粉餐(價值$158),我地揀左黑松露忌廉汁配雞柳扁意粉🍝 我地另外加左$20 追加煙三文魚,份量都幾足,抵食又好味 👍🏻

由於我同朋友都係黑松露愛好者,佢既醬汁好合我地心意,香口味濃😋 雞柳味道唔錯,食落幾嫩滑,而且好足料,啖啖肉~

意粉烹調時間岩岩好,軟硬適中,彈牙既口感得以保存,勾起左我地喺意大利食意粉嘅回憶🇮🇹

最後介紹下個煙三文魚,三文魚處於半熟狀態,口感依然係嫩滑,帶有咸香味。三文魚既油脂感雖然冇咁飽滿,但微微溢出魚油香,係另一種風味。

後來我點既碳燒紐西蘭牛肉眼扒(價值$258)都到左~ 炭燒過既牛扒離遠已經聞到陣陣香味,牛扒表面雖然燒熟左,但裡面仲係處於五成半熟既狀態,口感真係非常juicy!

其實我地食嘅途中有個小插曲,由於朋友覺得牛扒中間太生,所以我地好唔好意思地叫左店員幫我地拎入去再煎熟啲。店員非常樂意,二話不說就幫我地拎左入廚房,出返黎仲重新擺盤,令我地覺得好窩心👍🏻☺️

繼續介紹牛扒,牛扒既脂肪分佈非常均匀,咬落不但嫩滑,而且肉汁四溢。

旁邊嘅黑松露薯蓉唔單止香滑味美,仲有助清減食客口腔內既油膩感,咁就可以慢慢細味呢塊碳燒牛肉眼扒🔥🥩。

最後呈上嘅係$1 換購嘅甜品,chocolate brownie~ 本身仲好擔心會因為好飽而食唔落,點知呢道甜品非常小巧,朋友稱之為「一口糕」,因為真係可以一啖食完 😂 brownie 甜甜地,帶點朱古力既苦澀味,口感鬆軟。

當時我地掛住食,竟然唔記得左影餐飲,分別係凍檸茶同埋可樂,呢兩樣咁大眾化嘅野飲就唔多作介紹 😛🥤🍋☕️

總括而言,餐廳氣氛熱鬧,食物質素亦都滿意~ 店員既服務態度親切,等疫情消退之後,要再帶朋友去試其他菜式。
2020-07-09